DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
15.00 - 15.45
Itinerarii muzicale • Realizator Monica Gurău Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.45 - 16.00
Curs de limba italiana • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.00 - 16.30
Scena si ecranul • Realizatori Anisora Dumitrescu si Mariana Ciolan.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

27 octombrie 2010

Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, sărbătorit în Capitală
Mii de pelerini se află, astăzi, în Capitală, pentru a participa la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte se păstrează în Catedrala Patriarhală. O delegaţie din Grecia a adus în România, special pentru această sărbătoare, o părticică din lemnul Sfintei Cruci. Sfânta Liturghie de astăzi va fi oficiată de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului şi de Patriarhul Daniel, înconjuraţi de un sobor de ierarhi ortodocşi români şi greci, preoţi şi diaconi. Tot astăzi,la Patriarhie se va desfăşura etapa finală a celei de a treia ediţii a concursului coral naţional de muzică eclesială intitulat "Lăudaţi pe Domnul!", la care participă mai multe ansambluri ale unor catedrale din ţară.

Zilele filmului norvegian
Cinefilii sunt aşteptaţi, începând de astăzi şi până pe 29 octombrie, la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti, unde vor avea loc Zilele Filmului Norvegian. Evenimentul, organizat de Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti împreună cu ICR, îşi propune să ofere publicului din România o perspectivă asupra noului val din cinematografia norvegiană, aşa numitul Norwave. Reprezentative pentru noul val, cele cinci filme proiectate la Bucureşti vor fi precedate, astăzi, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român, de un seminar dedicat noilor tendinţe şi aspiraţii ale filmelor norvegiene, seminar moderat de criticul de film Andrei Gorzo. Invitatul Ambasadei este Jan Erik Holst, responsabil de proiectele culturale internaţionale ale Institutului Norvegian de Film. În cadrul seminarului, el va discuta cu critici români de film, profesionişti din industria cinematografică, spectatori şi jurnalişti.
Proiecţiile zilnice vor începe la orele 18.00 şi 20.00, iar filmele vor fi subtitrate în limbile română şi engleză. Intrarea publicului este liberă.

Cultura bate criza
Criticul şi istoricul de teatru, George Banu, deschide, mâine, la ora 19:00, în aula Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, seria de conferinţe Cultura bate criza, vorbind despre "Shakespeare, visul si lumea". Conferinţa va fi urmată de un dialog cu iniţiatorul acestui demers, Sorin Alexandrescu, şi de o dezbatere cu publicul despre teatru şi despre rolul acestuia în contextul social, uman şi politic. George Banu este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris III, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene. Seria de conferinte publice Cultura bate criza propune întâlniri periodice cu oameni de cultură, confirmaţi de timp şi de public.

ICR Istanbul la cea de-a 29-a editie a Târgului de carte
Institutul Cultural Român de la Istanbul va participa, în perioada 30 octombrie - 2 noiembrie, la cea de a 29-a editie a Târgului Internaţional de Carte din marele oraş al Turciei. La manifestare, expun aproximativ 550 de edituri si organizatii non-guvernamentale turcesti si străine, tema din acest an fiind Writing Istanbul iar ţara invitată, Spania. ICR Dimitrie Cantemir participă pentru a cincea oară la acest târg cu un stand situat într-un spatiu comun european, alături de alte institute si sectii culturale ale unor consulate din Istanbul. Standul are ca obiectiv promovarea literaturii romane si informarea editorilor turci in legatura cu programele de sustinere a traducerilor din autori romani derulate de ICR prin Centrul National al Cartii.

Omul a apărut pe Pământ din cauza unui asteroid uriaş
Un savant britanic susţine că omul a apărut pe Pământ ca urmare a unor dezastre naturale declanşate de bombardamente spaţiale. Cercetătorul Ted Nield spune că, în urmă cu 470 milioane de ani, un asteroid gigantic, situat între Marte şi Jupiter, s-a rupt în bucăţi care au tot căzut pe planeta noastră în decursul a 10 milioane de ani. The Sunday Times, care preia declaraţia savantului, scrie că, în urma acestui fenomen, evoluţia biologică s-a accelerat iar pe Terra au apărut noi forme de viaţă. 'Incoming', cartea în care cercetătorul Ted Nield îşi argumentează teza conform căreia un număr de dezastre naturale au dus la accelerarea evoluţiei pe Terra, este foarte aşteptată în Marea Britanie, acolo unde va apărea în următoarele câteva săptămâni.

Trofeul Ion Dacian
Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" organizează, pe 5 noiembrie, a doua ediţie a Trofeului Ion Dacian pentru tineri interpreţi, un concurs spectacol de operetă şi musical la care pot participa artişti între 18 şi 34 de ani. Concurenţii trebuie să se prezinte în competiţie cu o melodie, arie sau un duet dintr-o operetă, dintr-un musical sau un film, moment artistic pe care îl vor susţine cu acompanient pianistic propiu sau al Teatrului de Operetă. Nota finală a fiecărui concurent sau cuplu va fi dată, în cea mai mare măsură, de un juriu de specialişti dar şi de public, ale cărui aplauze vor fi măsurate electro-acustic în timpul competiţiei. Câştigătorul Trofeului "Ion Dacian" va primi 1000 Euro şi va avea posibilitatea să susţină un microrecital în ediţia următoare a concursului. Vor mai fi acordate Premiul special al Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", Premiul special pentru cea mai bună performanţă actoricească, Premiul special pentru cea mai bună interpretare muzicală, Premiul Criticilor Muzicali şi Premiul Radio România Cultural. În funcţie de numărul de înscrieri, care se fac la Centrul de Excelenţă al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, pe data de 2 noiembrie, ar putea fi organizată o preselecţie.

O nouă editură în România – Casa de Pariuri Literare
La Bucureşti, va fi lansată, astăzi, o nouă editură. Casa de Pariuri Literare este un proiect independent iniţiat de către Victor Jalbă-Şoimaru şi Cristian Cosma care îşi propune să editeze şi să distribuie, în condiţii de normalitate şi la un preţ de copertă onest, cartea românească de nişă. Noua editură se va concetra, în general, pe debutanţi, indiferent de genul literar abordat şi, în paralel, pe autori contemporani, mai mult sau mai puţin consacraţi, ale căror titluri au căzut în "uitare". Lansarea Casei de Pariuri Literare va avea loc, diseară, în prezenţa mai multor invitaţi între care Carmen Muşat, critic literar şi eseist, redactor-şef la Observator Cultural, Elena Vlădăreanu, poet şi jurnalist la Radio România Cultural, Andreea Răsuceanu, scriitor şi redactor la Observator Cultural, şi Cosmin Ciotloş, cronicar la România Literară.

Documentarul "Kapitalism - Reţeta noastră secretă" - disponibil pe DVD, din noiembrie
Documentarul "Kapitalism - Reţeta noastră secretă", de Alexandru Solomon, va fi disponibil pe DVD, începând cu data de 2 noiembrie. În plus, faţă de varianta care a rulat în cinematografe, DVD-ul va include 95 de minute de material inedit, nedifuzat până acum. Filmul va fi tradus în trei limbi străine: engleză, franceză şi germană. "Kapitalism - Reţeta noastră secretă " este cel mai vizionat documentar în cinematografele româneşti, cu peste 8.000 de spectatori. După ce a fost nominalizat la Prix Europa, filmul a fost inclus în competiţia Between the Seas a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Jihlava - Cehia, eveniment care se desfăşoară, până pe 31 octombrie. "Kapitalism - Reţeta noastră secretă" descrie parcursul românilor de la comunism la o economie originală de piaţă. Filmul îi adună laolaltă pe cei mai mari magnaţi din România şi încearcă să afle ce i-a propulsat în viaţa publică. Printre protagoniştii documentarului se numără Dinu Patriciu, George Becali, Dan Voiculescu şi Dan Diaconescu.

Conferinţă la Veneţia despre un "paradox" din istoria relaţiilor româno-italiene
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia găzduieşte, diseară, conferinţa cu titlul "Alianţa ideală. Repere pentru o istorie a relaţiilor româno-italiene în cadrul Triplei Alianţe". Manifestarea se înscrie în ciclul de întâlniri sub genericul "Bursieri «Iorga» şi «Pârvan», din nou în Italia", care a debutat în anul 2009. Conferinţa va fi susţinută de Rudolf Dinu, conferenţiar univ. dr. în cadrul catedrei de istorie universală a Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, precum şi membru al Institutului Diplomatic Român. În cadrul prelegerii sale de la Veneţia, profesorul universitar Rudolf Dinu va detalia aspecte legate de traiectoria relaţiilor bilaterale româno-italiene în perioada 1883-1903. Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român.

Michael Jackson, lider în topul celor mai bogate vedete care nu mai sunt în viaţă
Michael Jackson este lider în topul celor mai bogate vedete care nu mai sunt în viaţă, realizat de Forbes, cântăreţul american câştigând, numai în ultimul an, suma de 275 de milioane de dolari. Veniturile obţinute de Michael Jackson au fost mai mari decât cele realizate împreună de vedetele clasate pe următoarele 12 locuri. Megastarul s-a clasat pe locul al treilea în topul de anul trecut, cu venituri de 90 de milioane de dolari. Clasamentul Forbes monitorizează profitabilitatea celebrităţilor decedate, în rândurile cărora au fost incluşi, printre alţii, muzicieni, scriitori, actori şi compozitori. Pentru a fi inclusă în acest top, o vedetă care nu mai este în viaţă trebuie "să câştige" cel puţin 5 milioane de dolari în anul precedent.

E.T., Titanic şi Jurassic Park – în concert la Sala Radio
E.T., Titanic, Jurassic Park şi Un american la Paris sunt câteva din titlurile pieselor care vor răsuna, în această seară, de la ora 19.00, la Sala Radio. Concertul, susţinut de Bucharest Brass, sub bagheta dirijorului Jin Wang, va mai cuprinde titluri precum Aida de Verdi, Un londonez la New York de J. Parker, Nessun Dorma de Puccini şi Memories din "Cats" de A.L. Webber. Ansamblul de alămuri Bucharest Brass este alcătuit din membri ai Orchestrei Naţionale Radio, cărora li se alătură membri şi colaboratori ai Filarmonicii "George Enescu", Operei Naţionale Bucureşti, Filarmonicilor din Piteşti, Ploieşti şi Târgovişte, Orchestrei Reprezentative a Armatei şi studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Lucrările abordate de ansamblul Bucharest Brass se înscriu în genuri din cele mai diverse precum muzica de factură clasică, muzică de film, evergreen, muzică ambientală, jazz şi folclor internaţional. Prin stilul abordat, ansamblul isi propune sa valorifice un repertoriu cât mai variat, care să se constituie în programe atractive si inedite pentru public.

Regizorul David Esrig, invitat la Cafeneaua critică
Regizorul de teatru, David Esrig, este invitatul criticului Ion Bogdan Lefter la Cafeneaua critică de astăzi, care are loc într-un club bucureştean. Autor, la sfârşitul anilor 1960, al legendarului spectacol "Nepotul lui Rameau", după Diderot, cu tinerii actori Gheorghe Dinică şi Marin Moraru, David Esrig s-a exilat, în urmă cu aproape patru decenii, mai întâi în Franţa şi apoi în Germania. Fondator al Academiei de Teatru şi Film Athanor din Burghausen, regizorul s-a implicat în ultimii ani şi în programe adresate tinerilor actori români. La 75 de ani, împliniţi pe 23 septembrie, David Esrig vine la Cafeneaua critică pentru un dialog cu publicul, cu studenţii şi cu colegii săi din lumea teatrală. Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate.

Cluj: Colocviile Centrului Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale
Biblioteca Judeţeană ''Octavian Goga'' din Cluj găzduieşte Colocviile Centrului Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale cu tema ''Cultura populară - repere ale cercetării contemporane''. Timp de trei zile, cercetători ştiinţifici, muzeografi, cadre didactice de la universităţile din Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu şi Târgu Mureş, specialişti din centrele judeţene pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale vor prezenta comunicări despre patrimoniul cultural imaterial şi material, teme de cercetare folclorică şi modul de valorificare a tradiţiilor locale. De asemenea, în cadrul manifestării vor avea loc lansări de carte, CD-uri şi DVD-uri. În aceste zile, vor fi prezentate, în premieră, trei filme documentare despre arta iconarilor de la Nicula şi despre meşterii populari din zonă. Programul manifestărilor include şi vernisajul unei expoziţii de fotografie dedicată artei populare, care va putea fi vizitată până pe 15 noiembrie, la Biblioteca Judeţeană ''Octavian Goga'' din Cluj.

Arme, medalii, hărţi şi efecte militare, expuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia
Câteva sute de decoraţii, medalii, arme, ordine, hărţi şi efecte militare, dar şi scrisori ale unor militari trimise de pe front sau fotografii de arhivă sunt expuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Publicul este aşteptat să admire o gamă variată de exponate, prin intermediul cărora se va încerca o mică reconstituire a implicării Armatei Române în cele două conflagraţii mondiale. Expoziţia intitulată "Armata Română în cele două Războaie Mondiale" este deschisă până pe 25 noiembrie, fiind organizată de Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Soţia lui Liu Xiaobo le cere prietenilor disidentului să ridice Premiul Nobel în locul său
Soţia consemnată la domiciliu a câştigătorului Premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, a dat publicităţii o scrisoare deschisă prin care le cere prietenilor disidentului să meargă în Norvegia pentru a ridica în numele lui prestigiosul premiu. Yang Jianli, un disident care trăieşte în Statele Unite, a declarat pentru France Presse, că a fost însărcinat de Liu Xia să coordoneze deplasarea la Oslo a apropiaţilor soţului său. Liu Xiaobo, deţinut în nord-estul Chinei, este primul cetăţean chinez căruia i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace, o recompensă care a provocat mânie la Beijing. În vârstă de 54 de ani, disidentul chinez ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru participarea la elaborarea 'Cartei 08', document care militează pentru o Chină democratică.

Maraton de dramaturgie românească la Festivalul Naţional de Teatru 2010, secţiunea on air - Radio România Cultural
Radio Romania Cultural participă pentru a doua oară la Festivalului Naţional de Teatru, de data aceasta printr-un maraton de dramaturgie contemporană românească, în cadrul secţiunii on air a FNT. Duminică 31 octombrie, postul nostru va difuza, timp de 24 de ore, spectacole radiofonice pe texte ale dramaturgilor români contemporani, între care Matei Vişniec, Adrian Lustig, Cornel Udrea, Radu Macrinici, Ştefan Caraman, Alina Nelega, Lia Bugnar, Marius Damian, Vlad Zografi, Valentin Nicolau, Ana-Maria Bamberger, Teo Herghelegiu, Ion Sapdaru, Emanuel Pârvu, Petre Barbu, Mimi Brănescu şi Visky András. Evenimentul teatral radiofonic continuă pe frecvenţele Radio România Cultural timp de o săptâmână. În fiecare seară, de luni până vineri, sunt programate alte 8 spectacole radiofonice din aceeaşi secţiune on air a FNT. Radio România Cultural este singurul post din România care participă la Festivalul Naţional de Teatru cu peste 30 de spectacole, toate pe texte ale unor dramaturgi români contemporani, montate de regizori cunoscuţi în intrepretarea marilor actori de astăzi.

Fundaţia Principesa Margareta a strâns 70.000 de euro în urma concertului de ziua Regelui Mihai
Aproximativ 70.000 de euro au fost strânşi, luni seară, la concertul organizat la Ateneul Român de Fundaţia Principesa Margareta, pentru programul Tinere Talente, prin care tineri artişti cu dificultăţi materiale beneficiază de burse. Concertul din acest an a marcat totodată şi cea de-a 20-a aniversare a Fundaţiei Principesa Margareta. Soprana Nelly Miricioiu, unul dintre cele mai importante nume ale scenei lirice mondiale, baritonul Yuriy Tsiple şi dirijorul Horia Andreescu, sub bagheta căruia a evoluat Orchestra Română de Tineret, au oferit un concert de excepţie pentru 800 de spectatori. Sumele strânse din sponsorizări, donaţii şi vânzarea de bilete vor alcătui fondul de burse de studiu al proiectului Tinere Talente, prin care Fundaţia sprijină în fiecare an tineri artişti care nu au posibilitatea financiară de a-şi dezvolta potenţialul. Selecţia bursierilor anului 2011 va avea loc la începutul anului viitor. De 20 de ani, Fundaţia Principesa Margareta dezvoltă proiecte durabile în domeniul educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile, sănătăţii şi culturii, proiecte care contribuie la reînnoirea spirituală şi socială a României.

Actorul Dem Rădulescu va fi recompensat post-mortem cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea
Primăria din Râmnicu Vâlcea a decis să îi acorde post-mortem titlul de cetăţean de onoare actorului Dem Rădulescu. Autorităţile locale intenţionează să facă demersuri şi pentru realizarea, la Râmnicu Vâlcea, a unui Festival al Filmului de Umor care să poarte numele marelui actor. Dem Rădulescu a debutat în 1956 în ''Steaguri pe turnuri'', unde îl interpreta pe ''banditul'' Rijikov, fiind remarcat de Sică Alexandrescu. A jucat în zeci de piese de teatru şi filme între care seria 'B.D', 'O scrisoare pierdută', 'Titanic Vals', 'Grăbeşte-te încet' sau 'Secretul lui Bachus'.
Dem Rădulescu s-a stins din viaţă în luna septembrie a anului 2000, la Bucureşti.

Lansare de carte la Librăria Dalles: Mutilare de Dan Stanca
Romanul Mutilare de Dan Stanca, apărut în colecţia "Proză" a editurii Cartea Românească, va fi lansat, în această seară, la ora 18.00, la Librăria Dalles din Bucureşti. În această carte, Dan Stanca repune în discuţie statutul omului contemporan dezrădăcinat, într-o lume desacralizată, lipsită de repere autentice. Dan Stanca a debutat în 1992, cu romanul Vîntul sau ţipătul altuia. A primit de două ori Premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru romanele Apocalips amînat şi Drumul spre piatră. De asemenea, romanul său Noaptea lui Iuda a fost nominalizat de revista România literară pentru titlul de cea mai bună carte a anului.

Obiecte ce i-au aparţinut lui Johnny Cash, scoase la licitaţie
Fanii lui Johnny Cash care nu au participat la licitaţia organizată în 2004 de casa Sotheby, au încă o şansă de a-şi cumpăra instrumente, costume sau alte obiecte care i-au aparţinut celebrului rocker în negru, într-o nouă licitaţie care va fi organizată în luna decembrie, la Los Angeles. Printre obiectele scoase la vânzare se numără câteva costume purtate de muzician, mai multe instrumente, printre care şi o chitară Martin D-28 acustic pe care Johnny Cash a compus primele patru acorduri din celebra sa melodie 'I Walk the Line', dar şi un bilet scris de mână şi nedatat, trimis de Bruce Springsteen şi adresat lui 'Big John'.

Triplu concert pe scena Sălii Radio, de Ziua Radioului
Orchestra Naţională Radio şi Alexandru Tomescu, împreună cu inegalabila vioară Stradivarius, vor susţine, vineri, 29 octombrie, de la ora 19.00, un concert extraordinar la Sala Mihail Jora, cu ocazia Zilei Radioului. Publicul va fi purtat în lumea recreată de filmul lui Radu Mihăileanu – "Le concert". Violonistul va interpreta celebrul Concert pentru vioară şi orchestră de Ceaikovski, inclus pe coloana sonoră a filmului care a câştigat premiul César de anul acesta pentru Cel mai bun sunet şi Cea mai bună muzică. Programul concertului este completat de lucrări simfonice spectaculoase precum Trei dansuri româneşti de Theodor Rogalski sau Dansul Salomeei din opera "Salomeea" de Richard Strauss. În încheierea serii aniversare, publicul va putea audia Don Quijote, op 35 de Strauss, avându-i ca solişti pe Răzvan Suma (la violoncel) şi Carol Măi-Antal (la violă). Orchestra Naţională Radio va evolua, vineri, sub bagheta dirijorului Jin Wang, considerat drept unul dintre cei mai valoroşi artişti din generaţia sa.

Trofeul Ion Dacian
Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" organizează, pe 5 noiembrie, a doua ediţie a Trofeului Ion Dacian pentru tineri interpreţi, un concurs spectacol de operetă şi musical la care pot participa artişti între 18 şi 34 de ani. Concurenţii trebuie să se prezinte în competiţie cu o melodie, arie sau un duet dintr-o operetă, dintr-un musical sau un film, moment artistic pe care îl vor susţine cu acompanient pianistic propiu sau al Teatrului de Operetă. Nota finală a fiecărui concurent sau cuplu va fi dată, în cea mai mare măsură, de un juriu de specialişti dar şi de public, ale cărui aplauze vor fi măsurate electro-acustic în timpul competiţiei. Câştigătorul Trofeului "Ion Dacian" va primi 1000 Euro şi va avea posibilitatea să susţină un microrecital în ediţia următoare a concursului. Vor mai fi acordate Premiul special al Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", Premiul special pentru cea mai bună performanţă actoricească, Premiul special pentru cea mai bună interpretare muzicală, Premiul Criticilor Muzicali şi Premiul Radio România Cultural. În funcţie de numărul de înscrieri, care se fac la Centrul de Excelenţă al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, pe data de 2 noiembrie, ar putea fi organizată o preselecţie.

Cluj: Spectacol susţinut de grupul vocal ''Gaborii''
Grupul vocal ''Gaborii'' va susţine, astăzi, un spectacol la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, recital care va deschide un turneu preconizat să se desfăşoare, până pe 8 noiembrie, în săli de spectacole, lăcaşe de cult şi penitenciare din România, Bulgaria şi Macedonia. Turneul se va desfăşura în cadrul proiectului intitulat ''Grupul Gaborii - acces la programe culturale pentru romi'', fiind sprijinit financiar de Administraţia Fondului Cultural Naţional, în scopul prezentării stilului de viaţă şi obiceiurilor ţiganilor şi educării acestora prin activităţi interactive. Grupul ''Gaborii'' a fost constituit în 2006 şi este format din şapte solişti şi instrumentişti. Un an mai târziu, Ansamblul a lansat un CD cu piese din repertoriul propriu.

Concursul naţional de matematică 'Lumina Math', la cea de-a XIV-a ediţie
Elevii claselor IV-VIII se pot înscrie, până pe 5 noiembrie, la cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Naţional de Matematică 'Lumina Math', organizat de Lumina Instituţii de Învăţământ, în parteneriat cu Universitatea Lumina şi Ministerul Educaţiei. Concursul va avea loc pe 27 noiembrie, în fiecare judeţ, iar înscrierea se va face online, pe site-ul competiţiei, www.luminamath.ro. Subiectele concursului Lumina Math vor consta în 30 de probleme tip grilă pentru clasa a IV-a şi 40 pentru clasele V-VIII. Competiţia are drept obiective atragerea copiilor către ştiinţele exacte, familiarizarea elevilor cu atmosfera de examen şi testele de tip grilă şi pregătirea acestora pentru testarea de tip european. Elevii care în urma concursului vor ieşi pe primele 20 de locuri în clasamentul pe ţară, pentru fiecare nivel de clasă, vor primii premii în bani şi diplome.

Take That şi Green Day, printre laureaţii Q Awards 2010
Trupa britanică de pop Take That şi rockerii americani de la Green Day se numără printre laureaţii Q Awards din acest an, distincţii care au fost decernate la Londra. Membrii trupei Take That au avut, la decernarea premiilor revistei britanice Q, prima apariţie publică după reîntâlnirea cu Robbie Williams. Trupa Green Day a câştigat premiul pentru cea mai bună prestaţie live, în timp ce distincţia pentru debut a revenit formaţiei britanice de folk şi rock Mumford and Sons.
Kasabian a câştigat premiul pentru cea mai bună trupă, în timp ce câştigătorul-surpriză al premiului pentru cel mai bun album a fost trupa newyorkeză The National, pentru "High Violet". Cântăreţul scoţian Paolo Nutini a fost recompensat pentru cea mai bună prestaţie masculină, iar noul simbol al revistei Q a fost desemnat Bryan Ferry.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!