DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

18 octombrie 2010

Filmul juriului de la Cannes – proiecţie de gală în Capitală
Drama care şi-a adjudecat, anul acesta, Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes, "Des Hommes et des Dieux", în regia lui Xavier Beauvois, va avea, astăzi, o proiecţie de gală, la Opera Naţională din Bucureşti. Pelicula inspirată dintr-un fapt real - asasinarea a opt călugări francezi în Algeria – este şi propunerea Franţei la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Proiecţia are loc cu prilejul evenimentului Filmele de la Cannes, la Bucureşti, care continuă în Capitală până pe 21 octombrie. Cu aceeaşi ocazie au loc întâlniri cu regizori străini premiaţi şi proiecţii în premieră ale unor filme care au rulat anul acesta la festivalul de pe Coasta de Azur.

Stagiunea camerală ICR la Ateneu
Institutul Cultural Român organizează, în această toamnă, în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu", o stagiune camerală la Ateneu. Evenimentul va cuprinde trei concerte susţinute de artişti români recunoscuţi peste hotare. Programul se deschide, mâine, cu Cvartetul ConTempo împreuna cu acordeonistul finlandez Timo Kinnunen. Concertul de pe 23 noiembrie îi are pe afiş pe pianiştii Matei Varga şi Ben Schoeman, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert, Robert Schumann, Dinu Lipatti, Serghei Rachmaninoff şi Maurice Ravel. Stagiunea Camerală a Institutului Cultural Român se încheie pe 18 decembrie, printr-un spectacol care îi reuneşte pe Clara Cernat, la vioara, şi Thierry Huillet, la pian, alături de alte nume consacrate ale scenei internaţionale, propunând un program bogat în sonoritati româneşti.

Restul e muzica...Comentând istoria muzicii clasice cu Dan Dediu şi invitaţii săi
Institutul Cultural Român va găzdui, joi, 21 octombrie, de la ora 18.30, cea de a 5-a întâlnire din cadrul programului Restul e muzica…Comentând istoria muzicii clasice cu Dan Dediu si invitatii sai. Ion Bogdan Ştefănescu, la flaut, şi cvartetul de coarde Arcadia din Cluj-Napoca vor ilustra sonor Zorii modernismului: impresionismul, expresionismul şi neoclasicismul. Dan Dediu este de părere că odata cu Expozitia Universala de la Paris din 1889, muzica Europei capata o alta "lumina", fie oferind o alternativa la romantismul traditional, prin impresionism, fie ajungand sa-l radicalizeze, prin expresionism. Pentru a răspunde întrebării cui ii este frica de modernismul muzical, publicul va putea asculta lucrări de Debussy, Ravel, Stravinski, Gershwin, Bartók, Janaček, Prokofiev si Enescu. Accesul spectatorilor la eveniment este liber.

Tango Emocion la Operă
Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" din cadrul Operei Naţionale Bucureşti invită publicul la o nouă reprezentaţie a spectacolului de succes "TANGO EMOCIÓN", prin care mezzo-soprana Oana Andra, baritonul Andras Chiriliuc şi pianistul Alexandru Petrovici propun o incursiune pasională în lumea tango-ului. Evenimentul va avea loc, miercuri 20 octombrie, de la ora 18:30, în Foyerului galben al Operei. Înainte de începerea spectacolului, maestrul cafelei, Gheorghe Florescu, va oferi fiecărui spectator o ceaşcă de cafea.

Emy Drăgoi deschide Festivalul Internaţional Nopţi Albe de Acordeon
Acordeonistul Emy Drăgoi va deschide Festivalul Nopţi Albe de Acordeon, care se va desfăşura între 20 şi 24 octombrie, în Capitală. Emy Drăgoi este considerat cel mai bun acordeonist de jazz al momentului, fiind descendentul unei familii de acordeonişti ploieşteni. Muzicianul a învăţat la Liceul de Artă din Ploieşti, după care a plecat la Academia de Jazz Bill Evans din Paris, unde a studiat pianul. După terminarea facultăţii, a colaborat cu mai multe trupe, abordând stiluri diferite de jazz. Până în prezent, Emy Drăgoi a lansat mai multe albume de jazz - "Accordeon Stiple", înregistrat împreună cu pianistul Antoine Hervier, "Baladă pentru Claudia", înregistrat în 2004, şi "Etnofonia", lansat în 2008, în 32 de ţări.

Cesaria Evora cântă din nou pentru bucureşteni
Celebra cântăreaţă, Cesaria Evora, susţine, astăzi, un nou concert în capitală, după ce, vineri, a urcat pe scenă, la Braşov. Vedeta a spus, la Bucureşti, că, pentru a-i înţelege gestul de a cânta desculţă, publicul ar trebui să viziteze Insulele Capului Verde, unde oamenii sunt foarte săraci. În vârstă de 68 de ani, Cesaria Evora este supranumită "Diva desculţă", gest pe care îl face pentru a se solidariza cu femeile şi copiii săraci din ţara sa. Cele două spectacole din România fac parte din turneul de promovare a celui mai recent album al artistei, "Nha Sentimento". Lansat în 2009, discul cuprinde 14 piese emoţionante, cu teme profunde, în care bucuria de a trăi învinge tristeţea şi regretul. Cesaria Evora este cea mai cunoscută cântăreaţă de "morna" - un blues specific Insulelor Capului Verde.

Angajaţii Operei Naţionale Române din Cluj vor intra, în această dimineaţă, în grevă generală. Ei îi solicită ministrului Culturii, Kelemen Hunor, demiterea directorului instituţiei, Rareş Trifan, pe care îl acuză de "management defectuos" în detrimentul salariaţilor, al instituţiei şi al publicului, abuz în funcţie, dezinteres total faţă de salariile şi condiţiile de muncă ale angajaţilor Operei. O parte a membrilor Biroului Executiv al Sindicatului Transilvania Art vor veni, astăzi, la ora 12.00, la Bucureşti, unde au programată o întrevedere cu ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, căruia îi vor înainta un memoriu şi îi vor cere demiterea directorului general Rareş Trifan. Opera Română din Cluj are 280 de angajaţi, dintre care 200 sunt membri în sindicatul Transilvania Art.

Concertul pe care pianistul Ivo Pogorelich urma să îl susţină ieri la Ateneul Român din Capitală a fost reprogramat, în urma îmbolnăvirii artistului. Recitalul va avea loc duminică, 24 octombrie, de la ora 11.00, la Ateneul Român. Biletele şi abonamentele rămân valabile. Fundaţia Art Production sărbătoreşte în acest an, prin trei recitaluri extraordinare de pian, 200 de ani de la naşterea lui Frédéric Chopin, unul dintre cei mai mari compozitori pentru pian din lume. Pianul se regăseşte pe tot parcursul operei sale, de cele mai multe ori purtând chiar un rol exclusiv, iar compoziţiile lui sunt considerate culmile repertoriului pentru acest instrument. Muzica sa se încadrează în rândul celor mai pretenţioase opere în privinţa tehnicii, iar stilul lui Chopin iese în evidenţă prin profunzimea nuanţei şi a expresivităţii şi nu doar prin complexitatea tehnică. Primul recital extraordinar va fi susţinut de Ivo Pogorelich, pe 24 octombrie.

Lungmetrajul "Periferic", în regia lui Bogdan George Apetri, a primit, la sfârșitul săptămânii trecute, patru trofee la Festivalul de Film de la Varşovia, printre acestea numărându-se premiul special al juriului, oferit pentru cel mai bun scenariu, şi premiul FIPRESCI. Pelicula lui Apetri a fost inclusă în competiţia internaţională a festivalului. Juriul a fost format din Antonia Bird (regizor), Francois DaSilva (producător), Mike Downey (producător), Andrzej Jakimowski (regizor şi producător) şi Wolfram Skowronnek-Schaer (consultant)."Periferic" este "un film sincer, cu multă putere şi integritate", se arată în motivaţia juriului. De asemenea, Ana Ularu a primit din partea aceluiaşi juriu o menţiune specială. Pe de altă parte, juriul ecumenic a oferit peliculei "Periferic" o menţiune specială, în timp ce premiul juriului i-a revenit peliculei "Childhood", de Carlos Carrera. Totodată, filmul "Colivia", în regia lui Adrian Sitaru, a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional de la Varşovia.

Expoziţia "Conseguito Silenzio", semnată de Radu Dragomirescu, va fi vernisată pe 23 octombrie, la Sala Amfiteatru a Teatrului Naţional Bucureşti. Manifestarea va fi deschisă până în data de 23 noiembrie. Stabilit, din 1973, în Italia, artistul de origine română a desfăşurat, în ultimele patru decenii, o activitate intensă de creaţie, concretizată printr-o vastă panoramă de expoziţii personale şi de participări la mari expoziţii colective, deschise în întreaga Europă. Prima prezentare de anvergură a operei artistului în România, ţara sa de origine, după 25 de ani de absenţă, a avut loc în 1998, în sălile Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti.
La vernisaj va vorbi Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Benoît Mandelbrot, inventatorul geometriei fractale, utilizată pentru măsurarea fenomenelor naturale despre care până la el se credea că nu pot fi măsurate - precum norii -, a murit la sfârșitul săptămânii trecute. Matematicianul a decedat la Cambridge, în urma unui cancer, la vârsta de 85 de ani, a anunţat familia sa într-un comunicat. Descoperirile sale au avut aplicaţii în mai multe domenii - geologie, medicină, astronomie, inginerie, dar şi în finanţe şi anatomie. Născut la Varşovia, pe 20 noiembre 1924, într-o familie de evrei de origine lituaniană, Mandelbrot a fugit din calea naziştilor, refugiindu-se în Franţa, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. Având idei situate la limita matematicilor convenţionale, Benoît Mandelbrot a dezvoltat teoria obiectelor fractale, o nouă clasă de obiecte matematice ale căror contururi inegale puteau imita neregularităţile întâlnite în natură.

Peste 600 de posturi din teatre, muzee şi direcţiile de cultură urmează să fie desfiinţate, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern înaintat de Ministerul Culturii, în care se arată că, prin această măsură, statul ar economisi 2,5 milioane de lei, în acest an. Vor fi restructurate, în total, 638 de posturi. Cele mai multe dintre ele vor dispărea la instituţiile de cultură din Capitală. Astfel, la Opera Naţională Bucureşti vor fi restructurate 61 de posturi, la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" - 43, iar la Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti - 40 de posturi. La Muzeul Naţional de Artă al României ar urma să fie restructurate 29 de posturi, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" - 25, iar la Muzeul Naţional al Ţăranului Român - 23. De restructurări nu va scăpa, conform aceluiaşi proiect, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, care va rămâne fără 30 de posturi.La direcţiile de cultură din Bucureşti şi din ţară ar urma să fie retructurate 50 de posturi, se mai arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

Scurtmetrajul de animaţie italian "Bing Bang Big Boom", o poveste pe tema evoluţiei şi a posibilelor sale consecinţe, semnată de regizorul Blu, a primit trofeul Anim'est 2010, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul galei de închidere a festivalului. Premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie a fost acordat filmului "Kerity, la maison des contes/ Kerity, casa poveştilor", de Dominique Monfery, în timp ce "Dust kid/ Copilaş de praf", de Yumi Jung, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj din competiţie. La categoria "cel mai bun film studenţesc", premiul a fost adjudecat de scurtmetrajul american "Bottle/ Sticla", semnat de Kirsten Lepore. Totodată, scurtmetrajul "Matei, Matei", realizat de Cecilia Felmeri, a fost desemnat cel mai bun film românesc din competiţia Anim'est 2010.

Cvartetul Arcadia va susţine în această seară un concert cameral, la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. În program vor fi incluse compoziţii de Schubert, Ravel şi Zemlinsky. Evenimentul se desfășoară în cadrul Festivalului Toamna Muzicală Clujeană. Recitalul va avea loc de la ora 19.00, în Sala Studio a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima".Cvartetul Arcadia, alcătuit din Ana Török, Răsvan Dumitru, Traian Boală, Zsolt Török, s-a înfiinţat în 2006, când membrii săi fondatori erau încă studenţi la Academia de Muzică "Gheorghe Dima", la clasa de muzică de cameră a lui Nicuşor Silaghi. Cei patru instrumentişti au participat la cursuri de măiestrie atât în ţară, cât şi în străinătate, perfecţionându-se cu ansambluri renumite sau cu profesori celebri de muzică de cameră.

Concertul pe care pianistul Ivo Pogorelich urma să îl susţină ieri la Ateneul Român din Capitală a fost reprogramat, în urma îmbolnăvirii artistului. Recitalul va avea loc duminică, 24 octombrie, de la ora 11.00, la Ateneul Român. Biletele şi abonamentele rămân valabile. Fundaţia Art Production sărbătoreşte în acest an, prin trei recitaluri extraordinare de pian, 200 de ani de la naşterea lui Frédéric Chopin, unul dintre cei mai mari compozitori pentru pian din lume. Pianul se regăseşte pe tot parcursul operei sale, de cele mai multe ori purtând chiar un rol exclusiv, iar compoziţiile lui sunt considerate culmile repertoriului pentru acest instrument. Muzica sa se încadrează în rândul celor mai pretenţioase opere în privinţa tehnicii, iar stilul lui Chopin iese în evidenţă prin profunzimea nuanţei şi a expresivităţii şi nu doar prin complexitatea tehnică. Primul recital extraordinar va fi susţinut de Ivo Pogorelich, pe 24 octombrie.

Aproximativ 60 de elevi români vor lua parte, anul acesta, la cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească, ce vor fi inagurate săptămâna aceasta în localitatea Lepe (Huelva). Orele se desfășoară în urma acordului de cooperare dintre cele două Ministere ale Educaţiei, din Spania şi România. Cursurile sunt extraşcolare şi au loc vreme de câte două ore pe săptămână, pentru toate nivelurile. Consulatul General al României din Sevilla a pus la dispoziţia profesorilor materiale didactice, care vor fi folosite de şcolarii care vor participa la cursuri, astfel ca aceştia să nu piardă legăturile culturale cu ţara.

Herbie Hancock, unul dintre cei mai influenţi muzicieni de jazz ai tuturor timpurilor, este invitatul de onoare al ceremoniei de decernare a premiului Nobel pentru pace, la cea de-a 17-a ediţie a evenimentului, care va avea loc anul acesta pe 11 decembrie, la Oslo. Artistul va ajunge între timp şi în România, unde, pe 29 octombrie, va susţine un concert la Sala Palatului din Bucureşti, în cadrul seriei de evenimente Fusion Nights. Herbie Hancock va urca pe scena de la Oslo Spektrum Arena, în cadrul unui spectacol găzduit de actorul Denzel Washington, alături de alţi artişti celebri: producătorul şi interpretul britanic Elvis Costello, interpreta de origine americană Colbie Caillat şi trupa britanică Florence and the Machine.
Invitaţia adresată lui Herbie Hancock de a participa la ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru pace nu este pur întâmplătoare, Herbie fiind la rândul său un ambasador neobosit al păcii, dovadă fiind şi noul album lansat vara aceasta, "The imagine Project", constituit sub forma unui tribut adus armoniei globale, înţelegerii şi comuniunii între semeni.

Şase spectacole au fost selectate pentru a fi prezentate în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Unidrama de la Târgu Mureş. Evenimentul va avea loc începând de astăzi și până pe 24 octombrie. Este vorba de "Amalia respiră adânc", de Alina Nelega, o producţie a Teatrului ACT şi a Studioului de Teatru Casandra, "G.O.D." un spectacol de Marcel Ţop, după texte de Eric Bogosian, cu Toma Dănilă şi participarea video a lui Marius Bodochi, o producţie a Teatrului LUNI de la Green Hours, "M-am întors de la supermarket şi i-am tras o mamă de bătaie fiului meu", adaptare după Rodrigo García, un spectacol de şi cu Adina Lazăr, de la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca, "Mizerabilii, mon amour", adaptare de Alina Rece după "Ai toată viaţa înainte", de Romain Gary, şi "Mizerabilii", de Victor Hugo, cu Oana Stancu, prezentat de Teatrul pentru copii şi tineret "Colibri" Craiova. Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Unidrama de la Târgu Mureş este organizată în parteneriat de Centrul Multimedia Teatru 74, administraţia locală şi judeţeană şi UNITER.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului de teatru european "Eurothalia" se va desfăşura între 13 şi 21 noiembrie, la Timişoara. Evenimentul debutează cu spectacolul "Sold Out", o producţie a renumitului Münchner Kammerspiele, în versiunea şi regia Gianinei Cărbunariu. Autoarea tratează în acest exemplu de autentic teatru documentar unul dintre cele mai interesante episoade din istoria recentă a României, anume "vânzarea" de către statul comunist a unui număr însemnat de germani şi evrei. Programul festivalului oferă prilejul întâlnirii cu creaţiile câtorva dintre cei mai apreciaţi regizori din România şi din străinătate, precum Radu Afrim, Alexandru Dabija, Alexander Hausvater, Radu Alexandru Nica şi Andrei Şerban, alături de spectacole ale Teatrului de Animaţie Waidspeicher din Erfurt (Germania) şi Teatrului din Opole (Polonia). O secţiune de spectacole studio cu producţii din München şi Arad, un concert cu Mike Godoroja şi expoziţia "Foto/Sceno/Grafii" definesc la rândul lor diversitatea celor nouă zile de festival.

România îşi promovează apartenenţa la latinitate, arhitectura, oferta turistică şi dimensiunea sa arhaică, sub sloganul 'La Roumanie et sa richesse culturelle: un pays, d'innombrables perspectives', la Satul Francofoniei, manifestare conexă Sommet-ului Francofoniei de la Montreux, desfăşurat la sfârşitul săptămânii viitoare. La standul României vor fi prezentate succesiv tradiţii româneşti, atracţii turistice, afinităţile culturale şi educaţionale cu spaţiul francofon. Vizitatorii standului vor putea viziona filme documentare despre România arhaică şi contemporană şi vor primi materiale promoţionale. Publicul vizitator va avea ocazia de a întâlni la stand reprezentanţi ai vieţii artistice şi literare din cadrul comunităţii româneşti din Elveţia. Astfel, în concordanţă cu tematica zilei, au fost invitaţi artista plastică Livia Balu, scriitorul de origine română Marius Daniel Popescu, sculptoriţa Andreea Bove, pictoriţa Anca Seel, jurnalista Miruna Coca-Cosma şi pictoriţa Legendina.

Studiourile Warner Bros. au anunţat, la sfârșitul săptămânii trecute, că filmările pentru cele două pelicule "Hobbit", bazate pe romanul omonim scris de Tolkien, vor începe în februarie anul viitor, Peter Jackson urmând să regizeze aceste lungmetraje. Reprezentanţii companiei producătoare au pus astfel capăt unor luni de speculaţii privind soarta acestor filme. În iunie, surse apropiate studiourilor de producţie indicau că regizorul şi producătorul Peter Jackson se află în negocieri pentru a realiza cele două părţi ale filmului "Hobbit", după ce Guillermo del Toro a anunţat, la sfârşitul lunii mai, că nu va mai regiza aceste pelicule. Jackson, celebru pentru adaptarea cinematografică a seriei "Stăpânul Inelelor", este şi coscenarist al filmelor "Hobbit", alături de Fran Walsh, Philippa Boyens şi Guillermo del Toro.

Trupa Teatrului "Tamási Áron" din Sfântu Gheorghe va pleca într-un turneu în Polonia cu spectacolul "Ivona, principesa Burgundiei" de Witold Gombrowicz.
Spectacolul, în regia lui László Bocsárdi, se va juca pe 21 octombrie la Festivalul Internaţional Gombrowicz, ediţia a IX-a, organizat de Teatrul Powszechny din Radom. Turneul se va realiza cu sprijinul Institutului Cultural Român."Ivona, principesa Burgundiei" este un spectacol cu care regizorul László Bocsárdi şi trupa sa au câştigat numeroase premii: Marele Premiu al Ministerului Educaţiei şi Culturii, la Festivalul din Kisvárda 2008 şi premii de interpretare pentru actorii Kicsid Gizella, Mátray László şi Pálffy Tibor în cadrul aceluiaşi eveniment, Premiul Special al Televiziunii Duna pentru actorul Nemes Levente, Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar actorului Pálffy Tibor la Festivalul Naţional de Teatru din Pécs 2008.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj împreună cu Fundaţia 'Doina' din Rotterdam organizează până vineri cea de-a III-a ediţie a 'Concursurilor de dans popular gorjenesc'. Potrivit directorului Centrului, Ion Cepoi, la manifestarea din acest an vor fi prezenţi participanţi din 11 ţări membre ale Uniunii Europene.Acţiunea a început ieri la Băleşti şi va continua astăzi la Polovragi, Baia de Fier, Novaci şi Crasna, mâine la Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu şi la Ansamblul 'Doina Gorjului', miercuri şi joi la Bâlta şi Târgu-Cărbuneşti, iar vineri la Târgu-Jiu. În aceste localităţi vor avea loc spectacole şi cursuri de dans popular.

Zilele Franco-Române ale Audiovizualului şi Cinematografiei, eveniment ajuns la cea de-a treia ediţie, se vor desfăşura astăzi și mâine, în Capitală, fiind centrate pe tema "Industrie şi creaţie: mizele digitalului". Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti, organizatorii acestui eveniment, lansează invitaţia de a vorbi despre viitorul digital, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi cu Ministerul Telecomunicaţiilor. La eveniment sunt invitate mai multe personalităţi din Franţa, precum Michel Herbillon, deputat, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri culturale şi educaţie din cadrul Adunării naţionale, autor al unei legi a digitalului în cinematografie, Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, Emmanuel Gabla, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, Martin Rogard, creatorul Dailymotion.

Festivalul de muzică de cameră SoNoRo 2010 - "Un ballo in maschera" debutează pe 31 octombrie, nota distinctivă a acestei ediţii fiind dată de dubla expoziţie de fotografie, semnată Hiroshi Watanabe şi Dragoş Lumpan, dedicată măştilor. Luna noiembrie aduce în prim planul evenimentelor culturale din România cea de-a cincea ediţie a Festivalului de muzică de cameră SoNoRo. Desfăşurat în perioada 31 octombrie - 14 noiembrie, festivalul include concerte care vor avea loc în locuri emblematice din Bucureşti, Cluj şi Iaşi. Nouă spectacole sunt programate la Bucureşti, unul la Iaşi şi patru la Cluj. Peste 30 de artişti internaţionali vor susţine 14 recitaluri în 13 spaţii special amenajate pentru a reda în detaliu spiritul muzicii de cameră.

Celebra trupă britanică Madness, care a lansat hit-urile "Our House" şi "It Must Be Love", revine pe scenă cu o serie de concerte inedită, programată exclusiv la matineu, anunţă presa internaţională. Show-urile sunt programate în intervalul 27 noiembrie-11 decembrie, în mai multe oraşe din Marea Britanie. Potrivit membrilor trupei, orele de desfăşurare a concertelor au fost alese din dorinţa ca publicul să fie de toate vârstele. Considerată una dintre cele mai populare şi influente trupe pop din istorie, Madness a fost fondată în 1976, la Londra. Perioada de glorie a trupei s-a consumat în anii '80.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!