DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.55 - 07.00
Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

15 octombrie 2010

Gerd Schaller din nou la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio
Gerd Schaller revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio pentru un concert care va avea loc, astăzi, începând cu ora 19.00, la Sala Radio. Dirijorul a mai colaborat cu orchestra în luna martie a acestui an în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Acordeon şi Bandoneon. Concertul de diseară aduce publicului două lucrări speciale: Concertul pentru harpă şi orchestră de Paul Constantinescu, solistă Elena Ganţolea, şi Un recviem german de Johannes Brahms, interpretat de Corul Academic Radio. Soliştii întâlnirii speciale de la Sala Radio sunt Elena Ganzolea, la harpă, soprana Irina Iordăchescu şi baritonul Eduard Tumagian. Dirijorul Gerd Schaller este un artist complex, cu un repertoriu divers, simfonic, vocal-simfonic şi de operă. Este preocupat de redescoperirea unor opere mai rar puse în scenă şi readucerea lor în circuitul actual, propunând publicului spectacole precum "Oraşul mort" de Karl Korngold, "Piticul" de Alexander Zemlinsky sau "Regina din Saba" de K. Goldmark.

Constantin Chiriac primeşte titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană
Directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, Constantin Chiriac, primeşte astăzi titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Palatul Parlamentului.
Premiul va fi acordat actorului şi managerului cultural Constantin Chiriac, pentru "organizarea unuia dintre cele mai importante evenimente teatrale europene, cât şi pentru meritele sale excepţionale în promovarea toleranţei şi solidarităţii europene prin arta spectacolului". Aceeaşi distincţie urmează să fie acordată parlamentarului european Petru Luhan, diplomatului Emeric Florin Saghi, principalul coordonator al pregătirilor pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Directorul teatrului sibian, Constantin Chiriac, spune că acest premiu îl obligă să continue împreună cu întreaga sa echipă performanţa Teatrului Naţional "Radu Stanca", a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, precum şi a şcolii de teatru. La evenimentul organizat de Fundaţia Eurolink - Casa Europei sunt recompensate cele mai importante eforturi făcute de personalităţi din Europa şi din România în favoarea apropierii societăţii româneşti de principiile, valorile şi standardele europene.

Spectacolul "Alcoolicii" va fi prezentat, în premieră, la Teatrul Maghiar din Cluj
Spectacolul "Alcoolicii", de András Visky, în regia lui Gábor Tompa, va fi prezentat, astăzi, în premieră, la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca. Spectacolul este cea de-a treia premieră a stagiunii şi are la bază un interviu apărut în volumul "Ce înseamnă minunat?", de Teri Szűcs, în care o femeie grav alcoolică, care trăieşte într-un orăşel din Transilvania, îşi povesteşte viaţa, încercând să afle cum a ajuns în această stare. Piesa urmăreşte calea interioară parcursă de eroină, de la refuzul propriei istorii până la împăcarea cu sine, amestecând tragicul cu umorul. Spectacolul va fi subtitrat în limba română, iar următoarele reprezentaţii cu subtitrare vor avea loc duminică şi luni, de la ora 20.00. După piesele "Julieta", "Discipolii" şi "Născut pentru niciodată", aceasta este a patra piesă scrisă de András Visky şi pusă în scenă de Gábor Tompa la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Festivalul de la Cannes, în vizită la Bucureşti
Filmele premiate cu cele mai importante distincţii la ediţia din acest an a prestigiosului Festival de la Cannes vor putea fi vizionate începând de astăzi, în premieră absolută la Bucureşti, cu ocazia primei ediţii a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest. Pe lângă proiecţiile de la Cinematograful Studio, între 15 şi 21 octombrie, vor mai avea loc şi întâlniri cu regizori străini premiaţi la Cannes. Selecţia a fost realizată chiar de Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului de la Cannes, care va fi prezent la evenimentul de la Bucureşti, unde va susţine şi un masterclass pentru studenţii facultăţilor de film. Manifestarea se deschide astăzi, cu o proiecţie-eveniment: premiera naţională a peliculei care a câştigat Palme d'Or anul acesta, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, în regia thailandezului Apichatpong Weerasethakul, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti asiatici ai momentului. Filmul preferat al lui Tim Burton, preşedintele juriului din acest an, este povestea unui om care, în apropierea morţii, îşi revede vieţile anterioare, ghidat de fantoma soţiei sale.

Peste 2.000 de spectatori sunt aşteptaţi la concertul de la Braşov al Cesariei Evora
Peste 2.000 de spectatori sunt aşteptaţi, diseară, la Sala Sporturilor din Braşov, unde va avea loc un concert al Cesariei Evora, urmând ca, luni, vedeta să susţină un nou spectacol la Sala Palatului din Bucureşti. Organizatorii au anunţat că artista a venit la Braşov cu bucătarul propriu şi că a acceptat să viziteze câteva obiective turistice din zonă. La concertul de la Sala Sporturilor, paza va fi asigurată de câteva zeci de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Braşov. Publicul este rugat să nu deţină asupra sa băuturi alcoolice, obiecte contondente, arme albe, substanţe toxice sau alte materiale care pot pune în pericol siguranţa participanţilor la concert. Spectacolele Cesariei Evora fac parte din turneul de promovare a celui mai recent album al artistei, "Nha Sentimento".

Lansare CD Rahmaninov la Sala Radio
Editura Casa Radio lansează, astăzi, CD-ul "Vecerniile op.37" de Serghei Rahmaninov, în interpretarea Corului Academic Radio şi a Coralei Te Deum Laudamus, dirijate de Dan Mihai Goia. Evenimentul de lansare va avea loc în Foaierul Central al Sălii "Mihail Jora", în pauza concertului Orchestrei Naţionale Radio. Lucrarea reprezintă o capodoperă a muzicii sacre răsăritene, într-o variantă interpretativă de excepţie, datorată atât reputatelor formaţii corale reunite pe album, cât şi soliştilor Gabriela Popescu şi Călin Brătescu.

Corul de Copii Radio caută boboci
Corul de Copii Radio organizează, duminică, 17 octombrie, de la ora 10.00, o preselecție, la care sunt aşteptaţi copii cu vârsta între 8 şi 13 ani - fete şi 8 şi 10 ani – băieţi. Preselecția va avea loc la Sediul Radio România, intrarea din strada Temişana nr. 31. Corul de Copii Radio este unul din cele mai vechi coruri de radiodifuziune din lume şi unul din cele mai prestigioase ansambluri corale din ţară. În decursul celor 65 de ani de existenţă, ansamblul a întreprins peste 50 de turnee în aproape toate statele Europei, Japonia, Canada şi Statele Unite ale Americii şi a participat la competiţii de talie internaţională. În anul 2004, Corul a primit titlul de Ambasador Cultural al Uniunii Europene din partea Federaţiei Corurilor din Uniunea Europeană. Programul viitor al ansamblului include un concert în stagiunea Festivalului de Muzică Veche 2010 cu lucrarea "Magnifcat" de Johann Sebastian Bach, pe 30 octombrie 2010, la Ateneul Român, concertul Aniversar Corul de Copii Radio – 65 de ani din 14 noiembrie, de la Sala Radio, precum şi concertul extraordinar de Ziua Internaţională a Cântului Coral, pe data de 12 decembrie.

Saşii bistriţeni, într-o expoziţie eveniment la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj prezintă, până pe 5 decembrie, o expoziţie despre saşii bistriţeni, despre obiceiurile lor precum şi despre interferenţele cu localnicii români. Viaţa de zi cu zi a saşilor bistriţeni este ilustrată prin piese datând din secolul al XIX-lea şi din perioada interbelică, specifice muncilor tradiţionale, de la cultivarea plantelor, la creşterea animalelor, apicultură, ori confecţionarea de mobilier, ceramică, textile de interior şi piese vestimentare. De asemenea, vizitatorii pot vedea şi o expoziţie cu fotografii de arhivă executate între anii 1929 şi1930 care arată momente unice de viaţă ale unei comunităţi dispărute odată cu emigrarea masivă.

80 de ani de la înfiinţarea "Casei Române" din Veneţia
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în parteneriat cu Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Române şi Secţia de Studii despre Europa Orientală al Universităţii Ca' Foscari, organizează, în zilele de 19 şi 20 octombrie, congresul internaţional cu tema "Veneţia, Bizanţul şi Occidentul: noi repere pentru o civilizaţie europeană". Evenimentul marchează 80 de ani de la infiinţarea Casei Române din Veneţia de către Nicolae Iorga. Manifestarea va avea patru secţiuni de comunicări iar România va fi reprezentata de Ovidiu Cristea, directorul Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Române, şi de cercetătorii Ştefan Andreescu şi Marian Coman, de la aceeaşi instituţie.

Hoţii de Van Gogh, la închisoare
11 persoane, printre care şi un înalt responsabil din Ministerul egiptean al Culturii, au fost condamnate la trei ani de închisoare pentru neglijenţă în cazul furtului unui tablou al celebrului pictor Van Gogh. Tabloul, în valoare de 50 de milioane de dolari, a fost furat, în luna august, din muzeul Mahmoud Khalil din Cairo, care deţine una dintre cele mai importante colecţii de artă europeană a secolelor al XIX-lea şi al XX-lea din Orientul Mijlociu. Acelaşi tablou de Van Gogh a mai fost furat, tot din muzeul egiptean, în 1978, şi recuperat un deceniu mai târziu, în Kuweit. De această dată, însă, tabloul nu a fost încă descoperit, cercetările fiind în plină desfăşurare.

Festival de artă şi muzică nouă la Chişinau
Festivalul de Artă şi Muzică Nouă "Acoperire Culturală" începe astăzi, la Chişinău. Cu acest prilej, tineri artişti de pe ambele maluri ale Prutului vor urca pe o singură scenă, evoluând în momente de teatru/performance, dans contemporan şi muzică rock. Festivalul va fi deschis de Arcadie Rusu cu spectacolul de dans Promised Land. Programul festivalului din capitala Republicii Moldova mai cuprinde spectacole de teatru semnate de David Schwartz şi de Nicoleta Esinencu precum şi concerte susţinute de Monro, The Mono Jacks, The Amsterdams sau Snails. Evenimentul se va încheia mâine cu spectacolul "Quijote" de Ada Milea.

Spectacolul "Alcoolicii", în premieră, la Teatrul Maghiar din Cluj
Spectacolul "Alcoolicii", de András Visky, în regia lui Tompa Gábor , va fi prezentat, astăzi, în premieră, la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca. Aceasta este cea de-a treia premieră a stagiunii actuale şi are la bază un interviu apărut în volumul "Ce înseamnă minunat?", de Teri Szűcs, în care o femeie grav alcoolică, care trăieşte într-un orăşel din Transilvania, îşi povesteşte viaţa, încercând să afle cum a ajuns în această stare. Piesa urmăreşte calea interioară parcursă de Eva, de la refuzul propriei istorii până la împăcarea cu sine, într-un amestec constant de tragic şi umor. Din distribuţia spectacolului fac parte Imola Kézdi, Ervin Szűcs, Loránd Farkas şi Csilla Albert iar decorul şi costumele sunt realizate de Carmencita Brojboiu. Spectacolul va fi subtitrat în limba română.

Concurs pentru artiştii plastici cu dizabilităţi
Fundaţia creştină Diakonia din Sfântu Gheorghe va organiza un concurs care are ca scop promovarea artiştilor plastici cu dizabilităţi. La acest concurs pot participa, cu lucrări de pictură, grafică şi sculptură, tineri cu handicap din întreaga ţară. Premierea va avea loc în luna decembrie la Casa Iris din Sfântu Gheorghe iar lucrările vor fi reunite într-un catalog şi vor fi reproduse pe cărţi poştale. La gala de premiere va fi prezent pianistul Erdi Tamas din Ungaria, astist nevăzător consacrat. Persoanele interesate să participe la concurs pot trimite lucrările însoţite de un CV, până pe data de 28 noiembrie, la Fundaţia Diakonia din Sfântu Gheorghe.

"Marele Mogul", regăsit în Edinburgh
Partitura unui concert pentru flaut scris de Antonio Vivaldi, despre care se credea că a fost definitiv pierdută, a fost descoperită printre documentele aflate în arhivele naţionale scoţiene din Edinburgh. Este vorba despre o copie a manuscrisului original al partiturii "Il Gran Mogol" ("Marele Mogul"), unul dintre cele patru concerte scrise de compozitorul italian din secolul al XVIII-lea. Celelalte trei concerte, "La Francia", "La Spagna" şi "L'Inghilterro" nu au fost găsite până în prezent. Concertul "Marele Mogul" va fi cântat pentru prima oară la Concert Hall din Perth, Scoţia, în ianuarie, anul viitor.

Regina Angliei anulează, din cauza austerităţii, petrecerea de Crăciun
Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii a anulat recepţia de Crăciun pe care o organizează o dată la doi ani pentru personalul său, considerând că este necesară "o anumită reţinere" în această perioadă dificilă din punct de vedere economic. Petrecerea fusese programată pentru 13 decembrie şi ar fi costat 50.000 de lire sterline. La ea urmau să participe 1.200 de valeţi, secretari, personal al reginei dar şi alţi invitaţi, potrivit The Sun. Guvernul britanic a impus, în luna iunie, un program de austeritate fără precedent prin care este vizată reducerea deficitului bugetar, de 10,1% din Produsul Intern Brut, unul dintre cele mai ridicate niveluri din rândul statelor dezvoltate. Austeritatea nu menajează nici familia regală, care a trebui să accepte îngheţarea fondurilor publice destinate acoperirii cheltuielilor.

Declaraţie comună România-Belgia privind amplificarea cooperării culturale
Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Kunor, şi omologul său Belgian, Fadila Laanan, au semnat, la Muzeul Satului, o declaraţie comună privind amplificarea cooperării culturale. Kelemen Hunor a precizat că semnarea documentului constituie un pas important în dezvoltarea culturală între cele două comunităţi, arătând că schimburile din ultima perioadă în acest domeniu au fost remarcabile.

Festivalul de Film Est European filmEST, la MŢR
La Bucureşti are loc, timp de patru zile, Festivalul de Film Est European filmEST. Manifestarea, care va fi găzduită, până pe 17 octombrie, de Noul Cinematograf al Regizorului Român, va aduce în faţa publicului o selecţie de 11 producţii din Europa de Est, lungmetraje şi documentare premiate la festivaluri internaţionale de film precum Cannes, Veneţia, Berlin, Festivalul de Film Sundance, dar şi la festivalurile din Varşovia, Sofia, Trieste, Bratislava sau Zlin. Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrare în limba română. Preţul unui bilet este de 10 lei, dar există şi unele reduceri pentru studenţi.

Editura ICR in librariile bucureștene
La Libraria Carturesti Verona din Capitală vor avea loc, de la ora 19,00, vernisajul expozitiei de fotografie "Orasul interior" a artistului Zomir Dimovici și prezentarea albumelor La mémoire des murs. L'esprit français dans l'architecture roumaine si Resedinte si familii aristocrate din Romania, publicate de Editura Institutului Cultural Roman. Evenimentul are loc in cadrul programului "Editura ICR in librariile bucureștene". Nascut din peregrinari, Orasul interior al artistului fotograf Zomir Dimovici este alcatuit din strazi, cotloane, fragmente de cladiri, ziduri sau poduri din Praga, Sighisoara, Grenoble, Bucuresti, Montréal, Reims, Budapesta, Besançon, Chamonix…Privirea autorului s-a oprit asupra detaliului care insufleteste și transforma in eveniment intalnirea sa cu un colt de lume. Programul "Editura ICR in librariile bucureștene" prezinta aparitii editoriale asociindu-le cu evenimente artistice și culturale – concerte, expozitii sau lectii deschise.

Week-end de excepţie la Teatrul de Revistă 'Constantin Tănase'
Teatrul de Revistă 'Constantin Tănase' îşi aşteaptă spectatorii, la acest sfârşit de săptămână, cu trei reprezentaţii de excepţie. În această seară, de la ora 19,00, la Sala Savoy, se va juca spectacolul 'Vara nu-i ca iarna', cu Alexandru Arşinel, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, Cristina Stamate, Alexandru Lulescu şi Valentina Fătu. Mâine, în aceeaşi sala – Savoy - va fi prezentat spectacolul 'Idolii femeilor', care îi are în distribuţie pe Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Cristina Stamate şi Adriana Trandafir, alături de Duo Excentric Acrobatic Lascu şi ansamblul de balet al teatrului, coordonat de Cornel Popovici. Duminică, 17 octombrie, bucureştenii sunt aşteptaţi la 'Revista Revistelor', care îi are ca protagonişti pe Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, Cristina Stamate şi Adriana Trandafir.

Nicolas Cage începe filmările pentru "Ghost Rider 2" în judeţul Sibiu
Actorul Nicolas Cage va începe filmările pentru pelicula 3D "Ghost Rider 2" pe 1 noiembrie, în România. Filmările vor avea loc, într-o primă fază, lângă oraşul Sibiu, dar şi la Hunedoara. "Ghost Rider 2", prezintă personajul Johnny Blaze, interpretat de Nicolas Cage, care se ascunde în Europa de Est pentru a ţine piept diavolului. Pelicula urmează să fie lansată în Statele Unite ale Americii pe 17 februarie 2012. Filmul "Ghost Rider 1", lansat în 2007, a avut încasări de 228,7 milioane de dolari. Pentru rolul din acest film, Nicolas Cage a fost nominalizat, însă, la Zmeura de Aur, pentru cea mai proastă prestaţie actoricească a anului.

Mersul pe jos ar putea preveni deteriorarea creierului la bătrâneţe
Plimbările săptămânale pe o distanţă de cel puţin 9 kilometri ar putea fi singurul lucru pe care oamenii îl pot face pentru a preveni micşorarea creierului şi apariţia demenţei, potrivit unui studiu american citat de agenţia Reuters.Studiul, realizat la Pittsburgh pe un eşantion de circa 300 de persoane, a arătat că oamenii care merg cel puţin 9,6 kilometri pe săptămână se confruntă, într-o mai mică măsură, cu problema micşorării creierului, care apare la bătrâneţe. Cercetătorii au mai spus că este nevoie de mai multe studii cu privire la efectele exerciţiilor fizice asupra demenţei, dar, în absenţa vreunui tratament eficient pentru Alzheimer, mersul pe jos ar putea fi singurul lucru pe care oamenii îl pot face şi care i-ar putea ajuta pe termen lung. În prezent, niciun medicament nu poate stopa dezvoltarea Alzheimer-ului, care afectează peste 26 de milioane de oameni în întreaga lume.

Opera, Opereta şi Teatrul Naţional din Capitală - instituţiile cele mai afectate de restructurare
Opera Naţională, Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" şi Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti vor fi instituţiile cele mai afectate de restructurare. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, postat pe site-ul Ministerului Culturii, posturile din instituţiile subordonate acestui minister vor fi reduse cu 638.
Cea mai mare reducere de personal este prevăzută la Opera Naţională Bucureşti - 60 de posturi, urmată de Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Capitală, cu 43 de posturi şi de Teatrul Naţional Bucureşti, cu 40 de posture reduse.
Există, însă, şi alte instituţii care vor cunoaşte o reducere semnificativă a numărului de angajaţi, între acestea aflându-se Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română" şi Oficiul Român pentru Drepturile de Autor. Conform aceluiaşi proiect de Hotărâre de Guvern, şi muzele vor avea de suferit. Cel puţin 20 de posturi vor fi restructurate la Complexul Muzeal Naţional "Moldova" din Iaşi, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" şi la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală. Proiectul mai prevede trecerea Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din subordinea Consiliului Judeţean Constanţa în cea a Ministerului Culturii.

Stagiunea camerală ICR la Ateneu
Institutul Cultural Român organizează, în această toamnă, în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu", o stagiune camerală la Ateneu. Evenimentul va cuprinde trei concerte susţinute de artişti români recunoscuţi peste hotare. Programul se deschide marţi, 19 octombrie, cu Cvartetul ConTempo împreuna cu acordeonistul finlandez Timo Kinnunen. Concertul de pe 23 noiembrie îi are pe afiş pe pianiştii Matei Varga şi Ben Schoeman, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert, Robert Schumann, Dinu Lipatti, Serghei Rachmaninoff şi Maurice Ravel. Stagiunea Camerală a Institutului Cultural Român se încheie pe 18 decembrie, printr-un spectacol care îi reuneşte pe Clara Cernat, la vioara, şi Thierry Huillet, la pian, alături de alte nume consacrate ale scenei internaţionale, propunând un program bogat în sonoritati româneşti.

Lansare CD Rahmaninov la Sala Radio
Editura Casa Radio lansează, astăzi, CD-ul "Vecerniile op.37" de Serghei Rahmaninov, în interpretarea Corului Academic Radio şi a Coralei Te Deum Laudamus, dirijate de Dan Mihai Goia. Evenimentul de lansare va avea loc în Foaierul Central al Sălii "Mihail Jora", în pauza concertului Orchestrei Naţionale Radio. Lucrarea reprezintă o capodoperă a muzicii sacre răsăritene, într-o variantă interpretativă de excepţie, datorată atât reputatelor formaţii corale reunite pe album, cât şi soliştilor Gabriela Popescu şi Călin Brătescu.

Corul de Copii Radio caută boboci
Corul de Copii Radio organizează, duminică, 17 octombrie, de la ora 10.00, o preselecție, la care sunt aşteptaţi copii cu vârsta între 8 şi 13 ani - fete şi 8 şi 10 ani – băieţi. Preselecția va avea loc la Sediul Radio România, intrarea din strada Temişana nr. 31. Corul de Copii Radio este unul din cele mai vechi coruri de radiodifuziune din lume şi unul din cele mai prestigioase ansambluri corale din ţară. În decursul celor 65 de ani de existenţă, ansamblul a întreprins peste 50 de turnee în aproape toate statele Europei, Japonia, Canada şi Statele Unite ale Americii şi a participat la competiţii de talie internaţională. În anul 2004, Corul a primit titlul de Ambasador Cultural al Uniunii Europene din partea Federaţiei Corurilor din Uniunea Europeană. Programul viitor al ansamblului include un concert în stagiunea Festivalului de Muzică Veche 2010 cu lucrarea "Magnifcat" de Johann Sebastian Bach, pe 30 octombrie 2010, la Ateneul Român, concertul Aniversar Corul de Copii Radio – 65 de ani din 14 noiembrie, de la Sala Radio, precum şi concertul extraordinar de Ziua Internaţională a Cântului Coral, pe data de 12 decembrie.

"Colivia", de Adrian Sitaru - premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Varşovia
Filmul "Colivia", în regia lui Adrian Sitaru, a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj în cadrul Festivalului Internaţional de la Varşovia. Juriul a decis să premieze pelicula lui Adrian Sitaru pentru modul nemaipomenit şi nepretenţios în care a tratat subiectul dar şi pentru performanţa complexă a actorilor, care reuşesc să transpună persoane reale pe ecran. "Colivia" spune povestea unui copil care găseşte o pasăre bolnavă pe stradă şi o aduce acasă, pentru a o vindeca. Din distribuţie fac parte Clara Vodă şi Adrian Titieni. Scurtmetrajul "Colivia" a mai primit premiul serviciului german de schimb academic la Berlinale Shorts, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin din acest an, şi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Zilele Filmului Românesc, la Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!