DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

12 octombrie 2010

Cancelarul Angela Merkel va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai
Cancelarul german, Angela Merkel, va primi, astăzi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, pentru contribuţia sa istorică în procesul de unificare europeană şi pentru rolul important jucat în înnoirea cooperărilor internaţionale. Potrivit Universităţii clujene, programul vizitei demnitarului german va include inaugurarea Institutului de Studii Germane de la Babeş-Bolyai, moment urmat de o întâlnire cu cadre didactice şi studenţi de la linia de studiu în limba germană şi de ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa. Decizia de acordare a distincţiei a fost luată la Reuniunea din 29 mai 2009 a Senatului Universităţii. Instituţia şi-a consolidat continuu linia sa de studii în limba germană şi este pregătită, în acest moment, să preia candidaţi din alte ţări care au optat pentru studii cu acest profil lingvistic. Universitatea dispune de o Bibliotecă de Studii Germane excelent dotată, iar relaţiile cu universităţile germane sunt foarte bune.

"Chopin … şi nu numai" la Sala Radio
Celebra pianista, Luiza Borac, va deschide, mâine, la Sala Radio, seria de concerte "Chopin... şi nu numai", manifestare organizata de Radio Romania, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea compozitorului ceh. Recitalul de miercuri al Luizei Borac este programat la ora 19 şi cuprinde: "12 studii" de Frederic Chopin, "Rapsodia română nr. 1 op. 11" de George Enescu (Transcripţie pentru pian solo) şi "Noua Lieduri" de Franz Schubert. Seria de concerte "Chopin... şi nu numai" aduce la rampa trei pianişti români aflaţi în plină forţă creatoare - Luiza Borac, Matei Varga şi Horia Mihail.

Arad: Festivalul Internaţional de Teatru Clasic - a XVI-a ediţie
Publicul arădean este invitat, în această seară, la spectacolul 'Doamna noastră din Pascagoula', de Tennessee Williams, prezentat de Teatrul Mic din Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Clasic. Din distribuţia reprezentaţiei fac parte, între alţii, cunoscuţii actori Valeria Seciu şi Mircea Andreescu. Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic de la Arad continuă, până pe 23 octombrie, la Teatrul 'Ioan Slavici', pe a cărui scenă vor urca nume sonore între care Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Johnny Răducanu, Valeria Seciu sau Mircea Andreescu. La ediţia din acest an a festivalului de la Arad au fost invitate şi teatre din Republica Moldova, Ungaria şi Cehia, care vor prezenta spectacole apreciate de criticii de specialitate. Aseară, în sala de concerte a Palatului Cultural din Arad, Ion Caramitru şi Johnny Răducanu au susţinut spectacolul de muzică şi poezie 'Dialoguri şi fantezii în jazz', realizat de Teatrul Naţional Bucureşti în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Arad.

Festivalul de la Cannes, în vizită la Bucureşti
Filmele premiate cu cele mai importante distincţii la ediţia din acest an a prestigiosului Festival de la Cannes vor putea fi vizionate în premieră absolută în Bucureşti, cu ocazia primei ediţii a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest. Pe lângă proiecţiile de la Cinematograful Studio, între 15 şi 21 octombrie, vor mai avea loc şi întâlniri cu regizori străini premiaţi la Cannes. Selecţia a fost realizată chiar de Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului de la Cannes, care va fi prezent la evenimentul de la Bucureşti, unde va susţine şi un masterclass pentru studenţii facultăţilor de film. Manifestarea se va deschide vineri, 15 octombrie, cu o proiecţie-eveniment: premiera naţională a peliculei care a câştigat Palme d'Or anul acesta, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, în regia thailandezului Apichatpong Weerasethakul, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti asiatici ai momentului. Filmul preferat al lui Tim Burton, preşedintele juriului din acest an, este povestea unui om care, în apropierea morţii, îşi revede vieţile anterioare, ghidat de fantoma soţiei sale.

Festivalul de Film de la Berlin îi dedică o retrospectivă lui Ingmar Bergman
Ediţia de anul viitor a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin îi va dedica o retrospectivă marelui regizor suedez Ingmar Bergman. Artistul a realizat peste 60 de filme, cele mai cunoscute fiind "Fragii sălbatici", care a câştigat Ursul de Aur la Berlinala din 1958, "The Silence" (1963), "Scenes from a Marriage" (1973) şi "Fanny şi Alexander" (1982), recompensat cu patru premii Oscar. Retrospectiva Bergman de la Berlin are ca scop prezentarea filmelor marelui cineast, dar şi a unor fragmente din opera sa de scenarist. Ingmar Bergman a murit în 2007, la vârsta de 89 de ani.

Proteste la Opera din Cluj
Conflictul dintre o parte a salariaţilor Operei Naţionale din Cluj şi conducerea instituţiei continuă. Peste o sută de artişti s-au aflat, ieri, într-o grevă de avertisment de două ore, timp în care au solicitat demiterea directorului Rareş Trifan, pe care îl acuză de management defectuos, abuz în funcţie şi lipsă de comunicare. Liderul Sindicatului Transilvania Art, Dan Gâdea, a declarat că artiştii reclamă scăderea veniturilor şi anularea unor spectacole din cauza frigului din sală. Şeful instituţiei mai este acuzat că pune în scenă premiere extrem de costisitoare în loc să creeze condiţii decente pentru desfăşurarea activităţii. Sindicaliştii ameninţă cu greva generală şi cu plângeri la ministrul culturii, Kelemen Hunor. De cealaltă parte, directorul Operei clujene spune că greva de avertisment declanşată, ieri, de angajaţi continuă o tradiţie, întrucât astfel de evenimente sunt frecvent întâlnite în istoricul instituţiei. Rareş Trifan mai spune că nu se simte vizat în mod special şi că, sub mandatul său, instituţia s-a modernizat. Directorul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca a mai precizat că sindicaliştii nu au atribuţii în privinţa stabilirii repertoriului, a distribuţiei şi a invitaţilor şi că nu se pot lua bani de la investiţii pentru a se da pe salarii.

Corul de Copii Radio caută boboci
Corul de Copii Radio organizează, duminică, 17 octombrie, de la ora 10.00, o preselecţie, la care sunt aşteptaţi copii cu vârsta între 8 şi 13 ani - fete şi 8 şi 10 ani – băieţi. Preselecţia va avea loc la Sediul Radio România, intrarea din strada Temişana nr. 31. Corul de Copii Radio este unul din cele mai vechi coruri de radiodifuziune din lume şi unul din cele mai prestigioase ansambluri corale din ţară. În decursul celor 65 de ani de existenţă, ansamblul a întreprins peste 50 de turnee în aproape toate statele Europei, Japonia, Canada şi Statele Unite ale Americii şi a participat la competiţii de talie internaţională. În anul 2004, Corul a primit titlul de Ambasador Cultural al Uniunii Europene din partea Federaţiei Corurilor din Uniunea Europeană. Programul viitor al ansamblului include un concert în stagiunea Festivalului de Muzică Veche 2010 cu lucrarea "Magnifcat" de Johann Sebastian Bach, pe 30 octombrie, la Ateneul Român, concertul Aniversar Corul de Copii Radio – 65 de ani din 14 noiembrie, de la Sala Radio, precum şi concertul extraordinar de Ziua Internaţională a Cântului Coral, pe data de 12 decembrie.

Compania italiană de teatru Catalyst joacă la TNB
Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti găzduieşte, joi, 21 octombrie, de la ora 19.00, spectacolul Galileo, Papa şi Vrăjitoarea în regia lui Riccardo Rombi, o reprezentaţie a Companiei de teatru italiene Catalyst. Momentul reprezintă continuarea unui proiect de schimburi culturale Florenţa – Bucureşti, în cadrul căruia trupa Teatrului Naţional Bucureşti a susţinut în Italia, la sfârşitul lunii martie, câteva reprezentaţii cu spectacolul Lecţia de Eugene Ionesco, în regia lui Horaţiu Mălăele. Scris şi regizat de Riccardo Rombi, producţia italiană de dată recentă Galileo, Papa şi Vrăjitoarea povesteşte un fragment din viaţa lui Galileo Galilei, pornind de la însemnările celebrului om de ştiinţă şi de la cronicile despre viaţa sa. Artistul italian imaginează un Galileo necunoscut şi surprinzător, care se erijează în vânzător de termometre, ocheane, pendule şi ochelari, încercând astfel să supravieţuiască. Protagonistul, Paolo Santangelo, chemat să întruchipeze figura "părintelui ştiinţei moderne", redesenează cu trăsături neaşteptate figura celebrului om de ştiinţă: negustor iscusit, dar şi revoluţionar al raţiunii, combatant neobosit împotriva superstiţiei şi ignoranţei, fugind de duşmani, de proteste şi de excomunicări.

Trei mari specialişti împart premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice
Premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice a fost decernat, ieri, specialiştilor americani, Peter Diamond şi Dale Mortensen, precum şi britanicului Christopher Pissarides pentru o teorie care ajută la înţelegerea modului în care şomajul este afectat de politicile guvernamentale. O concluzie a teoriei acestora este că ajutoarele de şomaj mai generoase duc la un şomaj mai ridicat şi intervale de timp mai lungi în care angajatorii caută salariaţi, iar şomerii încearcă să găsească un loc de muncă. Premiile Nobel, fiecare în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea instituţiei. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez, Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Facebook de milioane!
"The Social Network", povestea cinematografică despre fondarea reţelei de socializare online Facebook, se menţine lider al box-office-ului american, cu 15,5 de milioane de dolari încasaţi în al doilea weekend de proiecţie, anunţă presa internaţionala. Filmul, care va rula şi în România din 29 octombrie, este regizat de cineastul american David Fincher, care a mai realizat, printre altele, "Fight Club", "Se7en", "Panic Room", "The Game", "Alien 3" si "The Curious Case of Benjamin Button". Sloganul de promovare a peliculei este unul pe cât de incitant, pe atât de sugestiv: "Nu ajungi sa ai 500 de milioane de prieteni fără să-ţi faci şi câţiva duşmani".

Turneul Naţional MusicON – la Piteşti
Filarmonica Piteşti găzduieşte, în această seară, de la ora 19,00, un nou recital din cadrul Turneului Naţional MusicON, iniţiat şi desfăşurat anual de bine-cunoscutul grup Romanian Piano Trio. Cea de-a 5-a ediţie a evenimentului, al cărui co-organizator şi susţinător este Radio România, prin Orchestrele şi Corurile Radio, se va desfăşura, până pe 21 noiembrie, în 13 oraşe din ţară şi va cuprinde o serie de 15 recitaluri. Romanian Piano Trio, format din soliştii Orchestrelor şi Corurilor Radio - Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Răzvan Suma -, va susţine mâine un nou recital în Sala "Lira" a Liceului de Artă "Sabin Păutza" din Reşiţa, începând cu ora 18,00. Programul concertelor include Trio-ul de Ravel şi Trio "Dumky" de Dvorak, şi concertele Tzigane pentru vioară şi orchestră de Ravel, Fantezia pe teme poloneze pentru pian şi orchestră de Chopin şi Rondo pentru violoncel şi orchestră de Dvorak. Turneul Naţional MusicON se va încheia, pe 21 noiembrie, cu un concert extraordinar, la Sala Radio din Bucureşti.

Mureş: Spectacol caritabil de teatru pentru dotarea Clinicii de Ortopedie cu cearşafuri
Serviciul de ambulanţă Samaritanus din Târgu Mureş va organiza, joi, de la ora 19.30, o seară de teatru în care va avea loc o colectă de fonduri pentru achiziţionarea de cearşafuri şi pături pentru Clinica de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Evenimentul va fi organizat sub deviza 'Să fim împreună în lupta pentru viaţă', în colaborare cu Teatrul Naţional Târgu Mureş şi Centrul Multimedia Teatru 74. Pe lângă cele 200 de bilete cumpărate de serviciul privat Samaritanus, care vor fi oferite oamenilor de afaceri invitaţi să facă donaţii, Teatrul Naţional din Târgu Mureş a scos la vânzare încă 400 de locuri pentru piesa 'Clinica Amanţilor', o comedie de John Chapman şi Dave Freeman. Organizatorii evenimentului susţin că următoarea acţiune caritabilă de acest gen îi va fi destinată Clinicii de Hematologie din oraş.

Două spectacole de succes prezentate de Compania de teatru 'PassePartout Dan Puric'
Piesa de teatru 'Fantasmagoria', în regia lui Vadim Rusu, va fi prezentată de Compania de teatru PassePartout Dan Puric, joi, 14 octombrie, de la ora 19,30, la Sala Rapsodia din Bucureşti. 'Fantasmagoria' este un spectacol-reverie, în timpul căruia actorii vor aduce publicul în mijlocul unui basm de-a-ndoaselea, ''un basm în care Ileana Cosânzeana e stăpână aprigă peste trei Păcală rătăciţi prin viscol''. Piesa este, de asemenea, şi o creaţie la graniţa dintre pantomimă şi circ. Spectacolul, o poveste care seamănă cu un film rusesc, îi are în distribuţie pe Vadim Rusu, Nădejda Dimitriu, Petru Ciobanu şi Petrică Voicu. Spectatorii sunt invitaţi şi vineri, 15 octombrie, la o nouă piesă de teatru a Companiei PassePartout Dan Puric' - 'Toţi cinci', un spectacol în care se va spune ''povestea dintotdeauna a omenirii, concentrată în câteva zeci de minute, doldora de muzică şi culori, cu sunetele fremătătoare ale paşilor de step, cu misterul pantomimei, al dansului, al gestului spontan şi efervescent''. Din distribuţie vor face parte Ana Pepine, Dana Paraschiv, Ştefan Ruxanda, Paul Cimpoieru şi Silviu Man.

Concert şi volum de interviuri cu Tudor Gheorghe
Festivalul Artelor Bucureşti propune publicului, în această seară, la Sala Palatului, un concert extraordinar al lui Tudor Gheorghe, intitulat "Cavalerii felinarelor târzii". În cadrul aceluiaşi Festival, artistul Tudor Gheorghe a lansat un volum de interviuri intitulat "În umbra menestrelului", o carte scrisă de Mircea Pospai de la Radio Oltenia Craiova. Festivalului Artelor Bucureşti continuă până pe data de 15 octombrie, în organizarea Asociaţiei Culturale "Maria Domina" şi sub preşedinţia onorifică a lui Radu Beligan. Singurul festival din ţară care trăieşte doar din vânzarea biletelor aduce anual în Capitală spectacole de teatru, muzica clasică, spectacole de balet, recitaluri instrumentale şi lansări de carte.

Javier Bardem, în rolul unui miner chilian
Actorul spaniol Javier Bardem ar putea juca într-un film despre chilienii blocaţi într-o mină din San Jose, în deşertul Atacama, de aproape două luni. Actorul recompensat cu premiul Oscar este favorit pentru rolul principal în acest film care va prezenta povestea celor 33 de chilieni. Oamenii au rămas blocaţi într-o mină din San Jose pe 5 august, primul contact cu ei fiind stabilit la 17 zile după tragedie. Minerii vor fi scoşi la suprafaţă în cursul zilelor următoare, printr-un tunel de salvare care are o lungime de 622 de metri. Javier Bardem este un actor spaniol de succes, cu o filmografie bogată. De-a lungul anilor, el a fost de două ori nominalizat la premiile Globul de Aur, pentru rolurile din filmele "Viaţa şi epoca lui Reinaldo Arenas" (2001) şi "Marea dinlăuntru" (2005). De asemenea, Bardem a fost recompensat cu un premiu Oscar pentru rolul din "Nu există ţară pentru bătrâni" (2008).

"Chopin … şi nu numai" la Sala Radio
Celebra pianista, Luiza Borac, va deschide, mâine, la Sala Radio, seria de concerte "Chopin... şi nu numai", manifestare organizată de Radio Romania, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea compozitorului polonez. Recitalul Luizei Borac este programat la ora 19 şi cuprinde: "12 studii" de Frederic Chopin, "Rapsodia română nr. 1 op. 11" de George Enescu (Transcripţie pentru pian solo) şi "Nouă Lieduri" de Franz Schubert. Seria de concerte "Chopin... si nu numai" este organizata de Radio Romania, prin Directia Orchestrelor si Corurilor Radio si include, pe langa recitalul amintit, si pe cele sustinute de Horia Mihail si Matei Varga, programate pentru 21 octombrie, respectiv 30 noiembrie, ambele la Sala Radio. Seria "Chopin... şi nu numai" se înscrie în evenimentele culturale prilejuite de Anul Chopin.

Cvartetul Transilvan şi pianistul Mihai Ungureanu, în concert la Toamna Muzicală Clujeană
Cvartetul Transilvan şi pianistul Mihai Ungureanu vor susţine, astăzi, un concert care va include lucrări de Schubert şi Schumann, în cadrul Toamnei Muzicale Clujene. Având o existenţă de peste două decenii, Cvartetul Transilvan s-a impus atenţiei publicului încă de la primele audiţii. Pe lângă recitalurile susţinute în ţară, ansamblul este invitat la diferite festivaluri în Europa şi peste ocean. Datorită îndrumărilor oferite de renumitele ansambluri Juilliard, Emerson şi The American String Quartet, precum şi a intensei activităţi artistice desfăşurate, Cvartetul Transilvan a devenit una dintre cele mai reprezentative formaţii camerale româneşti. Pianistul Mihai Ungureanu a concertat în majoritatea ţărilor europene, însă numele său este cunoscut atât în SUA şi Canada, cât şi în spaţiul asiatic, în Japonia şi Iran. Concertul din această seară are loc, de la ora 19.00, în Sala Studio a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj. În program figurează lucrări de Schubert - Cvartetul de coarde nr. 13 în la minor, Rosamunde şi Schumann - Cvintetul cu pian în Mi bemol major, op. 44.

Piese arheologice româneşti, expuse la Atena
Muzeul de Artă Cicladică de la Atena găzduieşte, până pe 10 ianuarie 2011, expoziţia 'Lumea pierdută a vechii Europe. Valea Dunării, 5000 - 3500 î.Hr.', care cuprinde peste 250 de piese arheologice de tezaur, cele mai multe din patrimoniul României. Cu o vechime de peste 6000 de ani, piesele expuse au fost descoperite în ariile de dezvoltare a diverselor culturi neo-neolitice, cum ar fi Cucuteni, Boian, Gumelniţa, Hamangia, Vădastra sau Vinca. Faimosul 'Gânditor de la Hamangia' constituie imaginea emblematică a obiectelor de artă expuse. Deschisă la data de 6 octombrie, expoziţia de la Atena prezintă o vastă şi coerentă incursiune în civilizaţia preistorică înflorită în regiunea bazinului dunărean de acum aproape şapte milenii. Proiectul a fost realizat cu participarea Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti, dar şi a altor 20 de muzee din România, Bulgaria şi Republica Moldova, şi se înscrie în cadrul acţiunilor prevăzute pentru marcarea a 130 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Grecia.

Cărţile "Jurnalul secret al Carlei Bruni" şi "Nasul lui Mussolini" au apărut în limba română
Volumele "Jurnalul secret al Carlei Bruni", de Silke Burmster, şi "Nasul lui Mussolini", de Anton-Lluis Baulenas, au apărut în limba română la editura Meteor Press. În "Jurnalul secret al Carlei Bruni", Silke Burmster face haz pe seama cuplului prezidenţial sub pretextul publicării unui presupus jurnal secret. Autoarea foloseşte apariţiile publice ale lui Nicolas Sarkozy şi ale Carlei Bruni ca punct de pornire pentru notele ironice din jurnal. "Nasul lui Mussolini", de Anton-Lluis Baulenas, este un roman care prezintă povestea unei tinere revoluţionare comuniste care primeşte misiunea de a-l asasina pe dictatorul Primo de Rivera. Lluís-Anton Baulenas, născut în Barcelona în 1958, este un cunoscut romancier şi dramaturg catalan. Considerat "cronicarul Barcelonei", el este renumit pentru alegerea înfăţişării unor momente de cotitură istorică şi pentru transformarea anonimilor în "mici eroi".

Salman Rushdie scrie o carte despre perioada în care se ascundea, după condamnarea sa la moarte
Scriitorul Salman Rushdie lucrează la o carte de memorii despre anii în care se ascundea, după ce ayatollahul Khomeini l-a condamnat la moarte, în Iran, pentru publicarea "Versetelor satanice", carte considerată o insultă la adresa culturii islamice, informează Reuters. Scriitorul a anunţat deja că va termina de redactat, în scurtă vreme, scenariul după romanul său "Copiii din miez de noapte". Autorul în vârstă de 63 de ani a declarat că volumul său de memorii umple "un gol de informaţii" şi că simte că, în sfârşit, a venit momentul să se confrunte cu această perioadă din viaţa sa. Salman Rushdie s-a născut la Bombay (Mumbai), în 1947. Recent, autorul a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic. Evenimentul a stârnit reacţii violente din partea lumii islamice, reactualizând resentimentele pricinuite de publicarea "Versetelor satanice".

Spectacolul Teatrului Maghiar Cluj "Născut pentru niciodată", la Festivalul de Teatru DRAMA
Spectacolul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca "Născut pentru niciodată" va fi prezentat, astăzi, în cadrul Festivalului de Teatru Contemporan DRAMA de la Odorheiu Secuiesc. Manifestarea, care are loc până pe 14 octombrie, oferă posibilitatea artiştilor români şi maghiari să se întâlnească în acest spaţiu comun, care nu ţine seama de graniţe, limbă sau rasă. Întâlnirea celor două culturi de la Odorheiu Secuiesc oferă şi promovează cu succes posibilele colaborări şi interferenţe între cele două culturi teatrale. Spectacolul "Născut pentru niciodată" a avut premiera în 7 iulie, în cadrul Festivalul de Teatru din Avignon, şi a fost numit de către site-ul festivalier.net cel mai bun spectacol din programul Off al festivalului. Acest spectacol a mai fost prezentat la Plzen, Torun, Katowice, Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe.

Corul de Copii Radio caută boboci
Corul de Copii Radio organizează, duminică, 17 octombrie, de la ora 10.00, o preselecţie, la care sunt aşteptaţi copii cu vârsta între 8 şi 13 ani - fete şi 8 şi 10 ani – băieţi. Preselecţia va avea loc la Sediul Radio România, intrarea din strada Temişana nr. 31. Corul de Copii Radio este unul din cele mai vechi coruri de radiodifuziune din lume şi unul din cele mai prestigioase ansambluri corale din ţară. În decursul celor 65 de ani de existenţă, ansamblul a întreprins peste 50 de turnee în aproape toate statele Europei, Japonia, Canada şi Statele Unite ale Americii şi a participat la competiţii de talie internaţională. În anul 2004, Corul a primit titlul de Ambasador Cultural al Uniunii Europene din partea Federaţiei Corurilor din Uniunea Europeană. Programul viitor al ansamblului include un concert în stagiunea Festivalului de Muzică Veche 2010 cu lucrarea "Magnifcat" de Johann Sebastian Bach, pe 30 octombrie 2010, la Ateneul Român, concertul Aniversar Corul de Copii Radio – 65 de ani din 14 noiembrie, de la Sala Radio, precum şi concertul extraordinar de Ziua Internaţională a Cântului Coral, pe data de 12 decembrie.

Săptămâna Geologiei în Bucureşti
Institutul Geologic al României organizează, până pe 17 octombrie, 'Săptămâna Geologiei', manifestare care cuprinde o serie de evenimente dedicate ştiinţelor pământului. La Muzeul de Geologie din Bucureşti poate fi vizitată expoziţia itinerantă care cuprinde flori de mină, aflate în mod obişnuit în patrimoniul Muzeului de Mineralogie Baia Mare. Expoziţia conţine peste 80 de eşantioane de minerale cu aspect estetic deosebit, unicate, recoltate din lucrările miniere din zona Baia Mare, o zonă extrem de importantă din acest punct de vedere din ţara noastră. Vizitatorii vor primi, totodată, şi informaţii cu privire la activitatea de cercetare ştiinţifică în domeniul geologiei prin intermediul unei expoziţii de postere. Tot în cadrul Săptămânii Geologiei are loc tradiţionala expoziţie cu vânzare de podoabe, cristale şi pietre semipreţioase realizată în colaborare cu membrii Asociaţiei Mineralogilor, Paleontologilor şi Gemologilor Amatori din România. Vizitatorii îşi vor putea achiziţiona flori de mină, geode, bijuterii din pietre semipreţioase şi alte piese spectaculoase, toate unicat, la preţuri promoţionale. Ziua de 14 octombrie a fost declarată, în acest an, 'Ziua Culturii Libere', iar în cinstea acestei zile toţi vizitatorii vor avea intrare liberă în sălile Muzeului de Geologie.

Arhitecta franceză Odile Decq, invitată la Atelierele Deschise de Arhitectură de la Bucureşti
Arhitecta franceză Odile Decq este prima invitată a seriei Atelierelor Deschise de Arhitectură, iniţiativă a Ambasadei Franţei şi a Institutului Francez prin care, în fiecare lună, un specialist francez de talie mondială va susţine la Bucureşti o conferinţă şi un atelier. Odile Decq va susţine, mâine, în Capitală, conferinţa "Inovaţia arhitecturală" şi va primi distincţia Bene Merenti din partea Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", la Sala "Elvira Popescu", în prezenţa ambasadorului Franţei, Henri Paul. Joi, la Institutul Francez din Bucureşti, Odile Decq va susţine un atelier deschis cu studenţii la arhitectură. Conferinţele au ca scop propunerea unor cazuri concrete pentru transformarea Bucureştiului într-o metropolă a secolului al XXI-lea.

China a anulat o întrevedere cu un ministru norvegian, după acordarea Nobelului pentru Pace
China a anulat o întrevedere ministerială programată pentru mâine între oficiali chinezi şi norvegieni responsabili de pescuit, ca reacţie la acordarea Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo.
Şeful diplomaţiei norvegiene, Jonas Gahr Stoere, a declarat că nu trebuie să existe nici o legătură între o reuniune privind probleme legate de pescuit şi acordarea Premiului Nobel pentru Pace, precizând că întreg comitetul Nobel este complet independent de Guvern. Liu Xiaobo, aflat în detenţie din 2009, a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile durabile şi nonviolente în favoarea drepturilor omului în China. După acordarea distincţiei, apelurile pentru eliberarea sa s-au multiplicat în întreaga lume, iar soţia disidentului a fost plasată în arest la domiciliu.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!