DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
23.00 - 23.50
Arhive pop-rock • Realizator Cristian Marica

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
23.50 - 24.00
Poezie universala • Iacob de Sarug (449-521). Din Omilia metrică 'Despre dragoste'. Realizator Dan Verona

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.00 - 00.30
Noptile Radio Romania Cultural. Revista TNR • Realizator: Domnica Ţundrea (reluare)

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

8 noiembrie 2010

Mircea Baniciu va susţine miercuri, la Sala Palatului, concertul de lansare a albumului "Best of - vol. 2", alături de trupa sa formată din Vlady Cnejevici, Teo Boar, Cristi Iorga şi Marian Mihăilescu şi de o serie de invitaţi speciali ce urmează a fi anunţaţi. În cadrul evenimentului, artistul va include 10 dintre cele mai cunoscute piese ale sale, ce se pot regăsi pe noul disc, actualizate ca sound, printre care: "Vara la ţară", "Tristeţi provinciale", "Dealul cu dor", "Pisica neagră", "Întoarcerea la Orient" sau "Andrii Popa". Biletele pentru concert, intitulat "Mircea Baniciu şi prietenii lui", s-au pus în vânzare în reţelele librăriilor Humanitas şi Diverta, magazinele Gemanos, Vodafone, Orange, Domo, Librăria "Mihai Eminescu" şi la casieria Sălii Palatului.

Târgul de carte Kilipirim revine săptămâna aceasta la Bucureşti, la Sala Dalles, între 10 şi 14 noiembrie, cu peste 10.000 de titluri şi reduceri de la 10 până la 70%. Timp de cinci zile galeria Dalles va fi gazda celui mai mare târg de carte cu discount din Bucureşti. Ediţia Kilipirim din 2010 reuneşte cele mai mari edituri din România dar şi o serie de evenimente speciale: tombole cu premii în carte, sesiuni de autografe şi expoziţii tematice organizate pe toată durata târgului. La cea de-a 11-a ediţie, Kilipirim a decis să susţină campania "Colectează selectiv", iniţiată de Greenpeace. Organizaţia va fi prezentă la eveniment cu materiale informative, voluntari şi cu un stand cu vânzare de materiale-suport realizate din hârtie şi alte materiale reciclate.

Opera Naţională Bucureşti prezintă, la sfârșitul săptămânii, spectacolul "Madama Butterfly". Evenimentul îi este dedicat sopranei Marina Krilovici, invitată în perioada 8 - 17 noiembrie să susţină un masterclass de canto la Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess". Opera Naţională Bucureşti continuă, astfel, tradiţia celebrării marilor personalităţi ale artei lirice şi coregrafice care au marcat istoria teatrului. Spectacolul "Madama Butterfly" din 12 noiembrie se va bucura de o distribuţie de valoare: artiştii invitaţi Ruxandra Urdăreanu (Butterfly) şi Călin Brătescu (Pinkerton), alături de soliştii ONB Sidonia Nica, Vicenţiu Ţăranu, Ruxandra Ispas, Lucian Corchiş. Artiştii, corul, pregătit de maestrul Stelian Olariu, şi orchestra Operei vor evolua sub bagheta dirijorului Cornel Trăilescu.

Spectacolul "Grigore Leşe şi ultimii rapsozi" va avea loc pe 4 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitală. Biletele pentru eveniment sunt disponibile numai în reţeaua Eventim şi au următoarele categorii de preţuri: 60 de lei şi 80 de lei, până la data concertului, iar în ziua spectacolului - 80, respectiv 100 de lei.
Evenimentul este o continuare a seriei iniţiate de muzicianul Grigore Leşe prin care încearcă să păstreze şi să promoveze muzici străvechi din satele româneşti. Alături de Leşe, vor urca pe scenă muzicanţi pentru care "a cânta" este un act natural, învăţat firesc, aşa cum omul se deprinde cu mersul sau cu vorbitul.
Seria "Ultimii rapsozi" a fost produsă în colaborare cu ICR, având ca punct culminant un concert la Ateneul Român, cu casa închisă. De această dată, spectacolul este produs de Asociaţia Interculturală de Tradiţii, în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune, urmând a fi înregistrat şi difuzat în reţeaua Radio România.

Peste 200 de opere de artă, printre care se află tablouri de Andy Warhol şi Jean-Michel Basquiat, care i-au aparţinut actorului Dennis Hooper, decedat în luna mai, vor fi scoase la vânzare de casa Christie's, în cadrul a două şedinţe de licitaţie. Potrivit experţilor casei de licitaţii Christie's, aceste opere de artă ar putea genera împreună venituri de 13 milioane de dolari. Actorul Dennis Hopper a decedat în luna mai, din cauza unui cancer la prostată. El însuşi pasionat de pictură, cineastul american era un avid colecţionar de artă şi un entuziast admirator al curentului Pop Art. Un tablou fără titlu al pictorului Jean-Michel Basquiat, realizat în acril, ulei şi grafit, are cele mai mari şanse de a deveni "vedeta" primei şedinţe a licitaţiei, programată joi, specialiştii casei Christie's aşteptând ca lucrarea să se vândă cu un preţ cuprins între cinci şi şapte milioane de dolari. Un portret al actorului Dennis Hopper, realizat în 1971 de celebrul Andy Warhol, ar putea fi vândut, la rândul lui, pentru o sumă de 1,2 milioane de dolari.

1.3 milioane de români aniversaţi de Sf. Mihail şi Gavril
Peste 1.300.000 de români îşi aniversează, astăzi, onomastica, de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Povestea biblică spune că Mihail şi Gavriil, vestitorii de bine, au fost slujitorii care, în vremea căderii satanei, au adunat trei cete pentru a duce mesajul lui Dumnezeu în mijlocul fiecărui neam. În trecut, Arhanghelii erau consideraţi păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora. In viziunea populară, Arhanghelii asistă şi la Judecată de Apoi. În zonele muntoase, Arhanghelii Mihail si Gavril sunt celebraţi şi ca ocrotitori ai animalelor. Jandarmeria Română îi sărbătoreşte, în fiecare an, pe 8 noiembrie, pe Sfinţii Arhangheli, aceştia fiind şi patronii spirituali ai acestei arme. De ziua Patronilor Spirituali ai Jandarmeriei Române, în cadrul unităţilor de jandarmerie din întreaga ţară se vor desfăşura activităţi evocatoare şi ceremonii religioase.

Aniversare la Operetă
Teatrul Naţional de Operetă ''Ion Dacian'' a sărbătorit, aseară, 60 de ani de la înfiinţare, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical 'Viaţa e frumoasă'. La gala aniversară, regizată de Răzvan Ioan Dincă şi Kero, au participat cei mai reprezentativi artişti ai Operetei, dar şi unii dintre cei mai buni artişti lirici din Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Cehia şi Rusia, care au interpretat cele mai cunoscute fragmente de operetă şi musical. În cadrul aceluiaşi eveniment, a fost organizată expoziţia 'Opereta - 60 de ani', menită să ofere o imagine a parcursului Operetei şi să puncteze momentele importante din evoluţia sa. Catalogul aniversar 'Opereta - 60 de ani' a marcat inaugurarea unei librarii, în foaierul Teatrului ''Ion Dacian''. Teatrul Naţional de Operetă a fost înfiinţat pe 7 noiembrie 1950, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniştri, şi a fost inaugurat în seara aceleiaşi zile cu premiera 'Vânt de libertate' de Isaak Dunaevski.

Festivalul de Teatru al deţinuţilor
Astăzi începe cea de-a doua ediţie a Festivalului de Teatru al Deţinuţilor EXIT, singurul de acest fel din lume. Manifestarea va reuni 12 trupe din penitenciarele şi centrele de reeducare din toată ţara. Deţinuţii au fost asistaţi, în crearea pieselor, de 16 tineri artişti, promotori ai principiilor de toleranţă şi egalitate de şanse. Pe scena teatrului Nottara, va urca, diseară, de la ora 18,00, trupa de teatru 'No Name' a Penitenciarului Bucureşti Jilava care va prezenta piesa 'Despre libertatea obişnuită'. În deschiderea serii, spectatorii vor putea viziona un moment de step şi pantomimă. Gazdele spectacolelor, pentru cele 4 zile de festival, sunt teatrele Nottara şi ''La Scena - Teatrul Arca''. Intrarea este liberă, iar accesul publicului se va face în limita locurilor disponibile.

Turnul din Taiwan, proiectat de un roman
Arhitectul român, Ştefan Dorin, a câştigat concursul pentru proiectarea Turnului din Taiwan, o clădire cu o înălţime de cel puţin 300 de metri care ar trebui să devină un nou simbol al ţării asiatice. Membrii unui juriu internaţional au descris proiectul lui Ştefan Dorin drept "modern şi graţios". Turnul va avea o zonă de observare - de unde turiştii vor putea vedea oraşul Taichung şi Taiwan Strait, o strâmtoare care separă China de Taiwan, un restaurant şi un spaţiu de birouri. Construcţia turnului va începe în 2012 şi va dura doi ani. Proiectul lui Ştefan Dorin a fost ales din cele 237 de propuneri venite din 25 de ţări. În afară de şansa de a proiecta turnul, arhitectul român a câştigat un premiu de patru milioane de dolari taiwanezi , adică 125.000 de dolari americani.

Fosta casă a gladiatorilor din Pompei s-a prăbuşit
O casă situată pe strada principală din celebrul sit arheologic de la Pompei, din apropiere de Napoli, s-a prăbuşit. Casa gladiatorilor, numită aşa întrucât atleţii se antrenau acolo în antichitate, era unul dintre obiectivele cele mai căutate de turişti datorită picturilor murale care evocau victoriile din arenă dar şi cuceririle amoroase ale gladiatorilor. Perimetrul a fost închis iar pentru vizitatori a fost realizat un traseu alternativ. Pompei, locul acoperit de cenuşă vulcanică după erupţia Vezuviului din anul 79 după Hristos, a făcut obiectul a numeroase cercetări din 1860 şi până în prezent şi constituie ansamblul cel mai bine conservat al unui oraş din epoca romană. UNESCO a introdus situl în Patrimoniul mondial al umanităţii.

George Piştereanu, nominalizat la premiul pentru cel mai bun actor la gala Academiei Europene de Film
George Piştereanu a fost nominalizat la categoria "cel mai bun actor" la ediţia din acest an a premiilor Academiei de Film Europene, pentru rolul din lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", în regia lui Florin Şerban. Alături de Piştereanu, la premiul pentru cel mai bun actor mai sunt nominalizaţi alţi patru artişti, printre care Ewan McGregor, pentru rolul din "Ghost Writer", în regia lui Roman Polanski. Nominalizările au fost stabilite de către membrii Academiei de Film Europene, în urma unui amplu proces de votare, la care au participat peste 2.300 de profesionişti din lumea filmului. Gala de premiere va avea loc la Tallinn, în Estonia, pe 4 decembrie. George Piştereanu este al doilea actor român nominalizat la premiile Academiei de Film Europene după Dorel Vişan, în 1988, pentru rolul personajului principal din pelicula "Iacob", în regia lui Mircea Daneliuc.

Premieră la ONB - opera "I due Foscari", în variantă de concert
Opera "I due Foscari", de Giuseppe Verdi, în variantă de concert, va avea premiera pe 14 noiembrie, la Opera Naţionala din Bucureşti. Orchestra, corul şi soliştii vocali vor evolua sub bagheta dirijorului Iurie Florea, scenografia este semnată de Adriana Urmuzescu, iar regia îi aparţine Andei Tăbăcaru-Hogea. Creaţia compozitorului Giuseppe Verdi a fost interpretată în premieră în România în aprilie anul acesta, în Foaierul Galben al Operei Naţionale, în variantă de concert cu pian. Evenimentul a fost o producţie a Studioului Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess", ca parte a proiectului Opera Rara, care îşi propune să ofere publicului capodopere puţin cântate pe scenele lirice din România şi din lume. Tragedia lirică "I due Foscari" a fost compusă de Giuseppe Verdi pe un libret scris de Francesco Maria Piave, după piesa lui George Gordon Byron.

O săptămână de film românesc la Madrid
Institutul Cultural Român din Madrid organizează, din data de 10 noiembrie, prima ediţie a Zilelor Filmului Românesc. Printre peliculele programate în cadrul acestui eveniment se regăsesc: "Medalia de onoare", de Cătălin Peter Netzer, "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, "Occident", de Cristian Mungiu, "Amintiri din Epoca de Aur", regizat de Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höffer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu, şi deja celebrul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu. În plus, publicul din Madrid va putea vedea unul dintre cele mai bune filme româneşti din toate timpurile - "Reconstituirea" de Lucian Pintilie, peliculă din 1968. Gazda evenimentului va fi cinematograful Golem, unul dintre cele mai frecventate locuri ale cinefililor spanioli. Cine Golem este cunoscut mai ales pentru selecţia foarte severă a filmelor prezentate, în general pelicule premiate la marile festivaluri.

Sibiu World Music Festival se pregăteşte de lansare
Festivalul Sibiu World Music va avea loc în perioada 12 - 14 noiembrie. Organizatorii au anunţat că manifestarea se doreşte a fi un spaţiu al bucuriei şi al tolerantei intre comunitatile etnice din Romania si din restul lumii. Pe scenele sibiene vor fi prezentate productii din repertoriul national si international, traditional-folcloric, dar cu sonoritate moderna. Festivalul de la Sibiu este un eveniment lansat în România în cadrul Programului "Sibiu 2007 – Capitala Culturala Europeana"!

Vitamina E, asociată cu riscul de accident cerebral
Suplimentele cu vitamina E pot contribui la creşterea riscului de accident cerebral hemoragic, se arată într-un studiu realizat de cercetătorii americani. Specialiştii insistă pe faptul că un stil de viaţă sănătos, menţinerea unei tensiuni arteriale scăzute şi a unui nivel redus de colesterol sunt măsuri mai eficiente de prevenire a accidentului cerebral ischemic decât administrarea de vitamina E. În opinia cercetătorilor, deocamdată nu se ştie care este cantitatea de vitamina E ce poate pune în pericol viaţa oamenilor.

Săptămâna Filmului Sârbesc la Muzeul Ţăranului Român
Săptămâna Filmului Sârbesc în România începe, mâine, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Manifestarea propune publicului o selecţie de şase pelicule recente ale cineaştilor din ţara vecină. Festivalul se deschide mâine, de la ora 18.00, cu proiecţia filmului "Aici şi acolo". La eveniment vor participa, în calitate de invitaţi, actriţa Mirjana Karanovic, protagonista peliculei "Aici şi acolo", regizorul Vladimir Paskaljević, precum şi reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei din Serbia. Din filmele prezentate pe parcursul celor trei zile de festival mai amintim: "Oraşul diavolului", "Cum să devii erou", "Sfântul Gheorghe împuşcă balaurul", "Capcana" şi "Turneul". Proiecţiile vor avea loc în Studioul "Horia Bernea" de la Muzeul Ţăranului Român.

Proiect de teatru independent din München la Eurothalia
Secţiunea de spectacole studio a Festivalului European de Teatru EUROTHALIA, organizat de Teatrul German de Stat din Timişoara, va fi deschisă de un proiect de teatru independent din München, intitulat "Kuznecov şi Serpuchov se mută la etajul III", în direcţia de scenă a lui Florian von Hoermann. Reprezentaţia va avea loc miercuri, 17 noiembrie , de la ora 18,30, în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat din Timişoara. Piesa vorbeşte despre mutarea la un alt etaj, al treilea, a doi indivizi ciudaţi. În noua lor locuinţă, cei doi cară după ei cutii, şi – odată cu ele – tot trecutul lor, împachetat, cu amintiri ale unor momente deosebite. Textul şi conceptul piesei este colectiv, iar personajele principale sunt interpretate de actorii Peter Papakostidis şi Mirkus Hahn. Muzica balcanică a piesei va fi cântată live de Fritz Bader şi Emmerich Eiler.

Festivalul Tzig'n Jazz, co-organizat de Institutul Cultural Român din Paris
Cea de-a treia editie a festivalului Tzig'n Jazz va avea loc intre 17 si 21 noiembrie in Sala Bizantina a Palatului Béhague din Paris, sediul Ambasadei Romaniei in Franta. Noutatea evenimentului din acest an este că Institutul Cultural Roman de la Paris devine partener principal in organizarea festivalului. Tzig'n Jazz este purtatorul unui mesaj despre importanta tolerantei si al incluziunii sociale. Data de 17 noiembrie, deschiderea festivalului, a fost aleasa pentru a marca ziua internationala a tolerantei, celebrata in toata lumea pe 16 noiembrie. Sarbatoare a confluentelor dintre muzica rroma si jazz, festivalul Tzig'n Jazz devine un punct de reper pe harta evenimentelor muzicale pariziene. Publicul cunoscator si iubitor al stilului « jazz manouche » a rasplatit primele doua editii Tzig'n Jazz cu sali pline si aprecieri la superlativ ale concertelor.

Lecţii de limbă, cultură şi civilizaţie română la Benidorm
Şase colegii publice din Benidorm, Spania, vor oferi lecţii de limbă, cultură şi civilizaţie română. Cursurile care încep astăzi sunt susţinute de o profesoară desemnată de Ministerul Educaţiei din România. Dorina Apostol este şi preşedinte al Asociaţiei Române 'Ulpia Traiana'. Proiectul este destinat atât elevilor români, cât şi tuturor persoanelor interesate să înveţe limba şi cultura română.

NASA întârzie lansarea navetei Discovery
NASA a decis să renunţe, luna aceasta, la lansarea navetei Discovery spre Staţia Spaţială Internaţională, după o serie de încercări ratate din cauza unor defecţiuni la rezervorul extern al vehiculului spaţial. Următorul zbor va fi cel de-al patrulea şi, totodată, ultimul din acest an al navetei Discovery, cel mai vechi dintre vehiculele din flota spaţială americană, care are la activ 39 de misiuni spaţiale. După retragerea din circulaţie a navetelor americane - Discovery, Atlantis şi Endeavour -Statele Unite vor depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţilor americani pe Staţia Spaţială Internaţională. Acest lucru se va întâmpla doar până la intrarea în funcţiune a noilor capsulelor americane, Orion, în 2015.

Pelicula "Periferic", de Bogdan George Apetri, premiată la Festivalul de Film de la Viena
Lungmetrajul "Periferic", debutul regizorului Bogdan George Apetri, a primit premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film la Festivalul Internaţional de Film de la Viena, desfăşurat între 21 octombrie şi 3 noiembrie. Pornind de la o povestire scrisă de Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru, scenariul lungmetrajului "Periferic", semnat de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri, spune povestea Matildei, care, eliberată din închisoare pentru 24 ore, plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o viaţă nouă. Până la sfârşitul zilei, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros - familia care a respins-o, fostul ei iubit şi, mai ales, copilul lăsat în urmă. Premiul FIPRESCI de la Viennale continuă succesul de public şi de critică de care filmul s-a bucurat după premiera internaţională, care a avut loc în cadrul Festivalului de Film de la Locarno, unde Ana Ularu a primit premiul criticii eleveţiene pentru cea mai bună actriţă.

Spectacolul "Grigore Leşe şi ultimii rapsozi", pe 4 decembrie, la Sala Radio
Un spectacol extraordinar "Grigore Leşe şi ultimii rapsozi" va avea loc pe 4 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitală. Spectacolul este o continuare a seriei iniţiate de muzicianul Grigore Leşe prin care încearcă să păstreze şi să promoveze muzici străvechi din satele româneşti. Seria "Ultimii rapsozi" a fost produsă în colaborare cu Institutul Cultural Român, având ca punct culminant un concert la Ateneul Român. Biletele pentru spectacolul de la Sala Radio sunt disponibile în reţeaua Eventim, librăriile Humanitas, la casa de bilete a Sălii Radio şi online, pe www.eventim.ro.

Filme româneşti la CinEast
Cea de-a treia ediţie a CinEast – Festivalul Filmului din Europa Centrală se va desfăşura, începând de mâine şi până pe 21 noiembrie, la Luxembourg, România având statutul de ţară invitată. La ediţia din acest an, un juriu format din critici de film va acorda în premieră Marele Premiu şi Premiul Publicului. Lungmetrajul Morgen, în regia lui Marian Crişan, este filmul care deschide festivalul de la Luxemburg şi care participă în competiţia oficială, alături de alte 8 pelicule între care lungmetrajele Periferic, în regia lui Bogdan George Apetri, Pescuit sportiv, regizat de Adrian Sitaru, sau California Dreamin' (nesfârşit), semnat de Cristian Nemescu.

Disneyland la Shanghai, cu 3,75 mld. dolari
Compania Walt Disney a încheiat un acord cu o firmă din Shanghai pentru a construi, în metropola asiatică , un parc de distracţii. Disneyland Shanghai va avea o suprafaţă de circa 4 kilometri pătraţi, iar dezvoltarea proiectului va costa circa 3,75 miliarde de dolari. Disney a primit aprobarea pentru construcţia parcului cu un an în urmă, însă discuţiile despre detaliile proiectului s-au prelungit, multe date fiind încă necunoscute publicului.

Aerosmith va lansa un album "de modă veche" în 2011
Trupa Aerosmith va lansa, în curând, un material discografic "de modă veche". Anunţul vine pe fondul zvonurilor tot mai intense conform cărora legedara trupă se afla în pragul destrămării. Aerosmith este formaţia americană de hard rock cu cele mai mari vânzări - peste 150 de milioane de albume la nivel mondial. Trupa a fost recompensată cu patru premii Grammy, zece MTV Video Music Awards şi a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame. În 2005, Aerosmith s-a clasat pe poziţia 57 în topul 100 al celor mai mari artişti ai tuturor timpurilor, realizat de revista Rolling Stone.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!