DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondată de V.Voiculescu, în anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

30 noiembrie 2010

Cea de-a doua ediţie a Festivalului de flamenco de la Bucureşti, organizat de Institutul Cervantes, se va desfăşura între 4 februarie şi 10 martie, anul viitor, aducând în Capitală diverse manifestări dedicate acestei arte incluse recent în patrimoniul imaterial UNESCO. Intitulat "Flamenco Clasic şi noile sale genuri", evenimentul este conceput ca un program monografic dedicat genului flamenco, incluzând muzică cultă, muzică populară flamenco, fuziune jazz-flamenco şi film. Renumiţi muzicieni şi dansatori de flamenco, apreciaţi pe plan internaţional şi premiaţi, se vor reuni la Bucureşti. Festivalul se va deschide, pe 4 februarie, la ArCuB, cu un spectacol susţinut de chitaristul Rafael Andujar, cântăreţul Jesús Chozas şi dansatorii Ana Alonso şi Juanma Carillo. Acest spectacol va mai avea două reprezentaţii, pe 5 şi 6 februarie. În continuare, José María Gallardo del Rey va susţine un recital de chitară, pe 9 februarie, la Ateneul Român, şi pe 10 februarie, la Sala Radio.

Aproximativ 80 de lucrări ale celui mai mare fotograf de război al secolului al XX-lea - Robert Capa - vor fi expuse la Centrul Cultural al Republicii Ungare din Capitală. Expoziţia va fi vernisată astăzi, de la ora 18.00, şi va putea fi vizionată la Centrul Cultural al Republicii Maghiare până pe 10 ianuarie 2011. Cele 80 de lucrări ce vor fi expuse la Bucureşti provin de la Muzeul de Artă Fotografică din Kecskemét şi sunt menite să prezinte opera fotografului de origine maghiară Robert Capa, născut Friedmann Endre Ernő. Robert Capa a documentat prin fotografie cinci războaie: Războiul civil din Spania, al doilea Război dintre China şi Japonia, al Doilea Război Mondial, Războiul arabo-israelian din 1948 şi primul război franco-vietnamez din Indochina franceză. Fotografiile sale, în special cele realizate în timpul Invaziei din Normandia în 1944, prezintă violenţa războiului cu un impact unic.

Zeci de obiecte care au aparţinut populaţiei băştinaşe din Africa şi Papua Noua Guinee, aduse în România în urmă cu peste un secol de doi exploratori din judeţul Alba, pot fi văzute la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Manifestarea este dedicată exploratorilor Franz Binder şi Samuel Fenikel, originari din judeţul Alba, şi expediţiilor la care aceştia au luat parte. Ambii exploratori sunt foarte puţin cunoscuţi în judeţul Alba, deşi unele dintre descoperirile lor au ajuns în muzee mari din Europa. Exploratorii au reuşit să achiziţioneze în călătoriile lor numeroase obiecte etnografice, care au aparţinut populaţiei băştinaşe din zonele cercetate, iar o parte din aceste obiecte, extrem de spectaculoase, vor fi expuse până în 31 ianuarie 2011 la muzeul din Alba Iulia.

Uniunea Teatrală din România - UNITER a lansat ediţia 2010 a concursului de dramaturgie "Cea mai bună piesă românească a anului", piesa câştigătoare urmând să fie anunţată la sfârşitul lunii martie a anului viitor. Cei interesaţi se pot înscrie în competiţie până la data de 15 ianuarie 2011 (data poştei). Autorii vor trimite piesele dactilografiate, într-un singur exemplar, nesemnate, cu un motto scurt pe pagina de titlu, însoţite de un plic închis în care vor fi precizate datele de identificare ale autorului (nume, adresă, telefon, e-mail). Acelaşi motto de pe pagina de titlu a piesei va fi înscris şi pe plicul cu datele de identificare. Nu se primesc în concurs piese scurte (într-un act), dramatizări, piese publicate sau reprezentate public. Textele înscrise în concurs nu se înapoiază.

Colecţia de piese şi obiecte personale pe care Constantin Brâncuşi le-a lăsat-o legatarilor săi, artiştii Nicoleta Dumitrescu şi Alexandru Istrati, estimată la o sumă între 1,5 şi 2 milioane de euro, va fi scoasă la licitaţie, astăzi, la Paris. Ansamblul cuprinde trei sculpturi, 20 de piese de mobilier şi obiecte lucrate sau transformate de Brâncuşi pentru uzul zilnic, dar şi obiecte personale ale sculptorului. Toate obiectele au fost lăsate soţilor Nicoleta Dumitrescu şi Alexandru Istrati, artişti foarte apropiaţi lui Brâncuşi. Théodor Nicol, nepotul şi moştenitorul acestora, a decis să vândă colecţia pe care sculptorul le-a lăsat-o celor doi artişti, numiţi legatarii săi universali. Piesa de rezistenţă din colecție este sculptura din patru părţi "Sărutul (Coloană)" din 1935, estimată între 800.000 şi 1.200.000 de euro. Aceasta prezintă principiile fundamentale ale operei lui Brâncuşi: gustul pentru primitiv, dăruirea pentru simbolism, căutarea simplităţii şi simetriei şi dragostea pentru materie şi verticalitate. Artistul le-a făcut-o cadou soţilor Istrati în 1950.

Tenorul bulgar Kamen Chanev revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti, pe 3 decembrie, cu rolul lui Calaf din "Turandot", una dintre cele mai recente producţii lirice ale teatrului. Tenorul român Cristian Mogoşan, de asemenea artist-invitat, va da viaţă rolului Pang din creaţia semnată de Giacomo Puccini. Alături de cei doi solişti îşi vor da concursul artiştii ONB Silvia Sorina Munteanu, Crina Zancu, Marius Boloş, Florin Simionca, Hector Lopez, Florin Diaconescu şi Dan Indricău. Soliştii, corul - pregătit de maestrul Stelian Olariu, corul de copii - coordonat de Vasile Corjos şi orchestra ONB vor evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.
Tenorul bulgar Kamen Chanev a absolvit Academia de Muzică "Pancho Vladigerov" din Sofia, specializându-se ulterior la Academia de Muzică din Roma, sub îndrumarea maestrului Boris Hristoff. Este laureat al competiţiei "Jussi Bjorling" din Suedia. A cântat pe importante scene lirice, printre care se numără Opera de Stat din Viena, Arenele din Verona, Opera de Stat din Praga.

Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit se va desfăşura la Cinema Studio din Capitală, între 6 şi 9 decembrie. CineMAiubit, unicul festival internaţional de film studenţesc din România, a însemnat debutul pe marele ecran pentru mulţi dintre tinerii cineaşti români care în prezent au în palmares importante premii câştigate la Cannes, Berlin, Locarno, Rotterdam. Evenimentul va fi deschis, pe 6 decembrie, cu vernisajul unei expoziţii de fotografii şi afişe, precum şi o lansare de carte. La ora 18.30, după festivitatea de deschidere, se va da startul competitiţiei internaţionale. Timp de patru zile, maratonul scurtmetrajelor va alătura filme studenţeşti de ficţiune (peliculă şi digital) şi documentare, de animaţie şi experimentale, din România, Anglia, Bulgaria, Cehia, India. Ca de obicei, CineMaiubit continuă tradiţia competiţiei şi pentru scenariul de scurtmetraj, pentru fotografie şi afiş de film.

Consiliul Judeţean Suceava a decis, ieri, în unanimitate, acordarea titlului de cetăţean de onoare al judeţului scriitorului Norman Manea, academicianului Dimitrie Vatamaniuc, prof. univ. Emanuel Diaconescu şi actorilor Alexandru Arşinel şi Florin Piersic. Preşedintele administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, iniţiatorul proiectului de hotărâre, a declarat că se poate vorbi despre un obicei ca în prejma zilei de 28 noiembrie, când se aniversează unirea Bucovinei cu România, instituţia să acorde titluri de cetăţean de onoare al judeţului. El a precizat că festivitatea de înmânare a acestor titluri va fi organizată în cursul lunii decembrie.

Pictorul Constantin Dipşe, decanul de vârstă al artiştilor plastici din România, născut pe 26 septembrie 1917 în satul Şurdeşti din Maramureş, s-a stins din viaţă la 93 de ani, la sfârşitul săptămânii trecute. Înmormântarea va avea loc astăzi, ora 12, la Cimitirul Bellu Catolic din Capitală. Activitatea sa artistică de 60 de ani cuprinde nenumărate picturi şi importante restaurări lucrări de artă monumentală: frescă, mozaic, pictură bisericească. Fiu de ţăran, Dipşe are obsesia universului natural în cadrul căruia i s-au stratificat primele impresii. Pictura lui traduce în elemente plastice tiparele afective ale acestor impresii. Conservarea elementelor folclorice provine în egală măsura din stilistica folclorică propriu-zisă şi din sentimentul mitologic al acesteia, deşi este exprimat de predilecţie în termenii stilistici ai viziunii narative.

Cineastul american Irvin Kershner, regizorul filmului "Imperiul Contraatacă", al doilea lungmetraj din seria "Star Wars", a murit la sfârşitul săptămânii trecute, la Los Angeles, la vârsta de 87 de ani. Informaţia a fost dezvăluită de fiica cineastului, Adriana Santini, care locuieşte în Franţa. Irvin Kershner a regizat, totodată, unul dintre filmele din seria "James Bond" - "Niciodată să nu spui niciodată " -, în care rolul principal a fost interpretat de Sean Connery.
Cineastul american, născut în august 1923, la Philadelphia, a regizat şi alte lungmetraje apreciate de public şi de criticii de specialitate, precum "Întoarcerea la trib", cu Richard Harris, "Ochii Laurei Mars", cu Faye Dunaway şi Tommy Lee Jones, şi "RoboCop II", cu Peter Weller.

Pianistul Matei Varga revine la Sala Radio în această seară, la ora 19.00, într-un recital extraordinar din seria "Chopin... şi nu numai". Artistul va interpreta recitalul pe noul pian al Sălii Radio – Bösendorfer Imperial – achiziţionat de curând. Programul recitalului cuprinde 24 Preludii, op.28 de Chopin şi Fantezia op.17 în do major de Schumann. Stabilit la New York, Matei Varga este considerat, pe drept, unul dintre cei mai valoroşi tineri pianişti originari din România şi talentul său este apreciat atât în spaţiul american, cât şi în cel european. A debutat la Carnegie Hall în octombrie 2008, intepretarea sa bucurându-se de un fulminant succes. A obţinut premii la diverse competiţii internaţionale cum ar fi Concursul Internaţional "George Enescu", Concursul "Lory Wallfisch"; Concursul "Young Concert Artist" – New York.

Peste 50 de ansambluri folclorice ale Caselor de Cultură ale Sindicatelor din ţară, totalizând 320 de dansatori, interpreţi şi instrumentişti de muzică populară, se întrec în cadrul etapei finale a Festivalului de Folclor "Cântece dintotdeauna", care se desfăşoară, până mâine, la Zalău. Evenimentul se desfăşoară la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău şi este organizat de Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, în parteneriat cu Primăria din localitate, Prefectura Sălaj şi Casa Municipală de Cultură din Zalău. Festivalul a debutat în 2008 şi a avut faze locale, judeţene şi zonale, iar la etapa finală de la Zalău intră în competiţie cei mai buni artişti ai genului, selectaţi în etapele anterioare. Spectacolele se vor desfăşura, astăzi, de la ora 18.00, urmând ca mâine, de Ziua Naţională, să aibă loc un al treilea eveniment, de la ora 17.00, în care vor evolua doar laureaţii desemnaţi de un juriu de specialitate.

Lungmetrajul 'Umilinţă - Locul unde clopotul nu bate niciodată' regizat de Cătălin Apostol, a fost selecţionat să participe în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Cairo. Evenimentul debutează astăzi. Pelicula intră la secţiunea 'International Competition for Feature Films', în concurs cu producţii din alte 16 ţări participante. 'Umilinţă' are la bază un scenariu al realizatorului TVR Cătălin Apostol - finalist la Concursul Naţional de Scenarii HBO România din 2007.
Povestea filmului porneşte de la un caz real. Personajul principal este Dumitru, fost medic veterinar, a cărui viaţă normală ia o turnură cu totul neaşteptată din cauza unui accident stupid cu consecinţe dramatice. Distribuţia filmului îi include pe actorii: Şerban Ionescu, Costel Caşcaval, Valentin Teodosiu, Mitică Popescu, Ioan Grosu, Magda Catone, Avram Iclozan. Filmul, co-finanţat de Televiziunea Română, va avea lansarea în România în primăvara anului viitor.

Pe 19 decembrie 2010, artişti de prestigiu se reunesc pe scena Ateneului, intr-un regal de Tango cu implicaţii sociale. Ajuns la a unsprezecea ediţie, Gala "Crăciun Pentru Toţi este acum un reper cultural definitoriu pentru peisajul evenimentelor Bucureştene de sfârşit de an. Şi anul acesta Ateneul Român va găzdui un spectacol de excepţie gândit să-i ajute pe cei care ar putea ca de-acum înainte să ducă mai departe tradiţia valorilor artistice româneşti. Fundaţia Solidaritatea Culturală pentru Romania Ars XXI organizează an de an acest spectacol de calibru prin care incearcă să-i sprijine pe copiii supradotaţi, dar defavorizaţi, ai ţării. Regia muzicală a acestui program este semnată de Lucian Moraru, iar Ion Caramitru va fi amfitrionul spectacolului. Evenimentul este susţinut sub Patronajul Ministerului Culturii şi Cultelor iar beneficiile rezultate în urma vânzării biletelor se vor dona către programul de ajutorare a copiilor talentaţi muzicieni din şcolile de muzică din Romania .

Actorul de comedie Leslie Nielsen, cunoscut pentru rolurile din "Airplane!" sau "The Naked Gun", s-a stins din viaţă, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Fort Lauderdale, Florida, unde era internat pentru tratarea unei pneumonii. Născut în 1926 în oraşul canadian Regina, Leslie Nielsen a avut o carieră cinematografică întinsă pe mai mult de şase decenii, timp în care a apărut în peste 100 de producţii, ceea ce i-a adus propria stea pe Hollywood Walk of Fame. A debutat ca actor de televiziune în New York, în 1950, iar la jumătatea deceniului, a început să joace în producţii hollywoodiene. Începe să se afirme în 1980, odată cu rolul interpretat în comedia "Airplane!", după care a urmat seria "Naked Gun", în care i-a dat replica Priscillei Presley. A continuat să joace şi după împlinirea a 80 de ani. În urmă cu două săptămâni, Nielsen a fost internat în spital, în Florida, fiind diagnosticat cu pneumonie, starea sa înrăutăţindu-se în ultimele două zile.

Radio România Cultural difuzează, mâine, de Ziua Naţională a României, mai multe emisiuni speciale dedicate evenimentului. La "Espresso", de la 7.00 la 9.00, realizatorii vor vorbi despre "Branduri româneşti de succes". De la Dracula la Eugenia şi Borsec, de la mărci "model" performante, precum Dacia, la personalităţi ca Gheorghe Hagi şi Nadia Comăneci sau la melodii precum "Sanie cu zurgălăi", va fi dezbătut felul în care s-a construit de-a lungul timpului ''marketingul'' autohton. De la 9.00 la 10.00, emisiunea "Dimineaţă Crossover" aruncă o privire relaxată asupra felului în care se vede şi se simte 1 Decembrie la diferite vârste. Moda, tineretul, dar şi nostalgia unora, parada militară şi kitsch-ul la TV sunt aduse într-o discuţie deschisă şi fără prejudecăţi. La "Timpul Prezent", de la 11.30, Elena Vlădăreanu şi Matei Martin invită ascultătorii la o discuţie despre România văzută de corespondenţii străini de presă la Bucureşti. În emisiune vor fi invitaţi Alison Muttler - Associated Press, Herbert Grunwald - ARD şi Marion Guyonvarch - L'Express. Că românii s-au născut nu numai poeţi, ci şi inventatori, descoperitori, exploratori, ascultătorii vor afla din emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite", de la 13 şi 15 minute. De asemenea, de la ora 16.00, la "Storymania" va fi difuzat programul "Cu şi despre Săpânţa" - o variantă ludică, spumoasă, neagră şi frapant de inteligentă a unui discurs etnic.

Propunerea de a include Roşia Montană pe lista UNESCO are 'deficienţe majore', este nefondată şi trebuie abandonată imediat. Aceasta este afirmaţia pe care expertul britanic Dennis G. Rodwell, consultant al UNESCO, a înaintat-o în cadrul cercetărilor sale cu privire la localitatea din Munţii Apuseni. Potrivit studiului arhitectului britanic propunerea venită din partea unor organizaţii neguvernamentale de a include Roşia Montană în patrimoniul UNESCO contravine procedurilor instituţiei şi este nefondată. 'Sugestia de a include Roşia Montană pe lista tentativă UNESCO pune la îndoială integritatea procesului de selecţie şi are potenţialul de a discredita România în obligaţiile sale, ca semnatar al Convenţiei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu, din 1972, precum şi de a-i slăbi poziţia în cazurile cu adevărat justificate', avertizează expertul britanic.

Lucrările 'Mere roşii', 'Peisaj cu cireadă' şi 'Ciobănaş' vor fi scoase la vânzare, în această săptămână, la licitaţiile de artă organizate de Alis şi GoldArt, la preţuri care depăşesc 20.000 de euro. Astfel, la sesiunea Alis de astăzi când vor fi scoase la vânzare 77 de tablouri, 'Mere roşii' de Nicolae Grigorescu, cu dedicaţie pentru viitoarea soţie a artistului, Maria Danciu, va fi pus în vânzare la preţul de pornire de 140.000 de lei. Catalogul Alis este completat şi de alte nume celebre precum Alexandru Ciucurencu cu 'Pădure' la preţul de pornire de 36.000 de lei, Sabin Bălaşa cu 'Adam şi Eva', la 35.000 de lei, Rudolf Schweitzer Cumpăna cu 'Peisaj din Hydra', la 16.000 de lei. De asemenea, la secţiunea de artă străină o lucrare din secolul al XVI-lea de atelier florentin intitulată 'Madonna cu pruncul', deţine cel mai mare preţ de pornire, putând fi adjudecată de la 200.000 de lei. La GoldArt, unde catalogul de duminică numără 114 tablouri, 'Peisaj cu cireadă' şi 'Ciobănaş' de Nicolae Grigorescu sunt cele mai bine cotate lucrări, fiind estimate la 150.000 de lei, respectiv 120.000 de lei.

Pictorul muntenegrean Miodrag Djuric, zis Dado, unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai picturii figurative contemporane, a murit la sfârşitul săptămânii trecute la Paris, în vârstă de 77 de ani. Dado Djuric, născut în 1933 la Cetinje, a fost comparat de mulţi critici cu Salvador Dali şi Marc Chagall, pentru contribuţia sa în pictura suprarealistă. A studiat la Şcoala de Arte Frumoase din Belgrad şi s-a stabilit în Franţa în 1956. Desenele şi tablourile în ulei, dar şi colajele şi sculpturile sale sunt prezente în multe muzee, galerii de artă şi colecţii private din lumea întreagă. Istoricul de artă Alain Bosquet a publicat, acum zece ani, o monografie asupra operei sale, intitulată 'Dado, universul fără odihnă'. Presa sârbă a anunţat că Dado Djuric a murit din cauza unei boli grave.

Ansamblul 'Romanian Piano Trio' va susţine, astăzi, la Budapesta, un concert dedicat Zilei Naţionale a României. Evenimentul, care va avea loc la Hotelul Le Meridien din capitala ungară, este organizat de Institutul Cultural Român din Budapesta şi Ambasada României din Budapesta. Concertul vine în continuarea Turneului Naţional MusicON susţinut de ansamblu, în perioada 10 octombrie - 28 noiembrie, în 13 oraşe din ţară. Solişti concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio, Alexandru Tomescu (vioară), Horia Mihail (pian) şi Răzvan Suma (violoncel), reuniţi în 'Romanian Piano Trio', sunt implicaţi deopotrivă în formarea noilor generaţii de muzicieni, susţinând cursuri de măiestrie interpretativă în ţară şi în Filipine, Franţa, Germania, Italia, Japonia sau Statele Unite ale Americii.

Expoziţia de fotografie ''Descoperă Vietnamul. Economie, Cultură, Civilizaţie şi Tradiţii'' va fi vernisată, astăzi, în Holul Expoziţional al Palatului Camerei de Comerţ şi Industrie a României din Capitală. Manifestarea reuneşte peste 40 de fotografii şi oferă publicului şansa de a cunoaşte o parte importantă a mediului de afaceri vietnamez şi de a se familiariza cu atmosfera autentică, inconfundabilă a culturii, artei şi tradiţiei vietnameze. Expoziţia, organizată sub auspiciile Ambasadei Republicii Socialiste Vietnam la Bucureşti, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, se desfăşoară pe o perioadă de şapte zile.

Cadouri, concursuri, concerte de colinde, bucate tradiţionale, întreceri pe derdeluş şi Moş Crăciun cu sacul plin sunt câteva dintre surprizele care îi aşteaptă pe braşovenii care vor vizita Târgul de Crăciun şi Orăşelul Copiilor care vor fi deschise, din 10 decembrie, în Piaţa Chilipir din Braşov. Atmosfera de poveste specifică târgurilor de crăciun germane va poposi şi în acest an la Braşov, de unde nu vor lipsi acţiuni de natură caritabilă, care să vină în sprijinul persoanelor defavorizate. În incinta Pieţei Chilipir vor fi amenajate, pe lângă standurile destinate cadourilor şi ornamentelor pentru Crăciun, şi restaurante cu specific tradiţional, unde vor fi comercializate mâncăruri la grătar şi cârnăciori, peşte pe ţepusă, dar şi fructe confiate, alune, migdale, bomboane, turtă dulce şi vată de zahăr sau vinuri româneşti, ţuică şi pălincă. Târgul va găzdui şi un talcioc unde vor fi prezenţi şi artişti artizani cu obiecte de decor personalizate, dar şi un spaţiu pentru comercializarea brazilor de Crăciun. Pe scena amenajată vor fi organizate, în fiecare weekend, concerte de colinde, spectacole cu măşti, datini şi obiceiuri de Crăciun, muzică folk, dansuri populare şi fanfară.

Documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", în regia lui Andrei Ujică, a fost inclus în topul celor mai bune filme lansate în cinematografele lumii în 2010, de către prestigioasa revistă britanică Sight & Sound. Echivalenta publicaţiei franceze Cahiers du Cinema pe pământ britanic, revista lunară este editată de British Film Institute încă din 1934. Pentru tradiţionalul său clasament de sfârşit de an, publicaţia a reunit voturile a 85 dintre cei mai apreciaţi şi mai influenţi critici de film. "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" se află pe poziţia a opta în acest clasament, împreună cu "Film Socialisme" (regia Jean-Luc Godard), "Nostalgia de la Luz" (regia Patricio Guzman), "Poetry" (regia Lee Chang-dong) şi "Un prophete" (regia Jacques Audiard). Este de remarcat faptul că, pentru prima oară, se regăsesc două filme de non-ficţiune în primele poziţii Sight & Sound, o dovadă a forţei actuale a genului. Totodată, filmul "Aurora", de Cristi Puiu, s-a situat pe poziţia a 19-a, alături de "Marioneta/ The Ghost Writer", de Roman Polanski.

"Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea I", penultimul film al francizei, s-a menţinut pe prima poziţie a box office-ului nord-american, în a doua săptămână de la lansare. Lungmetrajul, regizat de David Yates, prezintă aventurile periculoase prin care trec Hermione, Harry şi Ron (Emma Watson, Daniel Radcliffe şi Rupert Grint), în încercarea lor de a distruge cheia nemuririi Lordului Valdemort - Horcruxurile. A doua parte a filmului va fi lansată în iulie anul viitor. "Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea I" a generat încasări de 50,3 milioane de dolari în weekendul trecut. Pe poziţia a doua a debutat animaţia "O poveste încâlcită/ Tangled", o adaptare realizată de studiourile Disney a unei poveşti de fraţii Grimm. Filmul a avut încasări de 49,1 milioane de dolari. Pelicula "Megamind" a pierdut un loc şi a coborât pe poziţia a treia, cu încasări de 12,8 milioane de dolari.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!