DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
13.45 - 14.00
Curs de limba franceza • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.00 - 14.45
Stagiunea de jazz – Radio România Cultural la Teatrul ACT • ”...years after Petrucciani” (9 martie 2011) (R). Solişti: Cristian Soleanu – saxofon, george Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Vlad Popescu - percuţie. Realizator Maria Balabaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
14.45 - 15.00
Curs de limba spaniola • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

3 noiembrie 2010

Orchestra de Cameră Radio prezintă în această seară, la Sala Radio, alături de pianiştii Dana Borsan şi Toma Popovici, un program de concert cu reminiscenţe din anotimpul trecut, suita din muzică de scenă "Visul unei nopţi de vară, op. 61", de Mendelssohn. La pupitrul Orchestrei de Cameră Radio se va afla dirijorul Radu Popa. Concertul este inclus în manifestările organizate cu prilejul celei de-a 90-a aniversări a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, sub genericul "decada muzicii româneşti".

Proiectul cinematografic "Odessa", în regia lui Florin Iepan, este inclus în secţiunea Forum a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam. Evenimentul se desfăşoară între 17 şi 28 noiembrie. Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale lui Florin Iepan, filmul este o coproducţie România - Germania şi este prezentat la festival cu titlul de "Work in progress". "Odessa" este o poveste a masacrelor ce au avut loc în Europa Centrală şi de Est în al Doilea Război Mondial şi, din lipsă de imagini de arhivă, Iepan a decis ca o parte din imagini să fie, de fapt, animaţii. Florin Iepan este cunoscut în special pentru documentarul "Născuţi la comandă. Decreţeii", realizat în 2004. Documentarul prezintă povestea Decretului nr.770 pentru reglementarea întreruperii cursului sarcinii, din anul 1966, transformat în lege. Printre filmele semnate de Iepan se mai numără "Unicul, adevăratul Tarzan" şi "Bela Lugosi: Vampirul căzut".

52 de filme din cele 689 înscrise la concursul din cadrul celei de-a optsprezecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj "Alter-native" au fost selectate pentru a fi proiectate în cadrul evenimentului. Manifestarea va debuta astăzi, la Târgu Mureş. Cele 52 de scurtmetraje selectate reprezintă şcolile de film din 17 ţări şi vor fi proiectate în 11 ore, în programul de concurs al Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj "Alter-Native", care va avea loc până duminică, la Palatul Culturii din Târgu Mureş. România şi Franţa vor fi reprezentate de câte şapte scurtmetraje, iar Ungaria de şase. În acest an, invitatul de onoare al festivalului este Slovenia.

Cineastul german Roland Emmerich va realiza un film cu buget redus despre o invazie extraterestră. Renumit pentru pasiunea lui pentru efectele speciale aplicate la o scară impresionantă, artistul are la activ câteva realizări spectaculoase: el a "aruncat în aer" Casa Albă în "Ziua Independenţei", a îngheţat New Yorkul în "The Day After Tomorrow?" şi a adus sfârşitul lumii în lungmetrajul "2012".
După ce proiectul său cinematografic "Anonymous" a intrat în etapa de postproducţie, revista The Hollywood Reporter a aflat că Roland Emmerich a început să pregătească un nou film SF, intitulat "Zone". Deşi nu se cunosc deocamdată prea mult informaţii despre acest proiect, se pare că acest thriller SF despre o invazie extraterestră va fi turnat cu un buget de doar 5 milioane de dolari.

Legendarele studiouri Metro-Goldwyn-Mayer care de-a lungul istoriei au lansat filme devenite clasice, precum 'The Wizard of Oz' sau seria 'James Bond', au declarat faliment. Și asta ca urmare a incapacităţii de a plăti o datorie de 4 miliarde de dolari către creditori. Creditorii studiourilor MGM au încercat să recupereze această datorie de peste 1 an de la data scadenţei, iar în prezent se pregătesc să preia 95% din acţiunile companiei. De asemenea, creditorii au anunţat că urmează să permită fondatorilor companiei Spyglass Entertainment să conducă o variantă la scară redusă a studiourilor MGM în speranţa că vor putea să-i recupereze măcar o parte din împrumut. Această strategie aduce în genunchi un gigant de talia MGM care are o istorie de peste 4.000 de titluri de film şi 205 premii Oscar.

Filmul "Hand Held", realizat de Don Hahn, producător nominalizat de două ori la premiile Oscar, va fi prezentat, în premieră pentru România, la gala caritabilă de Moş Nicolae, organizată pentru copiii cu dizabilităţi din Bistriţa, care va avea loc pe 2 decembrie. "Hand Held" este un documentar de 80 de minute care prezintă povestea de viaţă a fotografului american Michael Carroll, cu accent pe ultimii 20 de ani, când acesta şi-a început activitatea caritabilă în România. Filmul a fost montat în studiourile Skywalker deţinute de George Lucas. Filmările au avut loc atât în SUA, cât şi în România, în special în zonele în care Fundaţia Inocenţi, condusă de Mike Caroll, îşi desfăşoară activitatea, respectiv Bucureşti şi Bistriţa.
Pe lângă proiecţia filmului, evenimentul va include momente artistice, o tombolă şi o licitaţie.

Un maraton de filme româneşti se va desfăşura la Milano, duminică, timp de 12 ore. Evenimentul va avea loc în cadrul proiectului Întâlniri cu artişti extraordinari din Est, realizat de Centrul de Producţii Teatrale şi Documentare Video din Milano, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Cu această ocazie vor fi proiectate documentarele "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon, şi "Podul de flori", de Thomas Ciulei, dar şi filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", de Cristian Mungiu, Constantin Popescu Jr., Răzvan Mărculescu, Ioana Uricaru şi Hanno Höfer. De asemenea, vor fi prezentate "Italiani in Romania, Testimonianze a Bucarest", reportaj despre italienii care trăiesc în România, şi "Noi, romeni nel mondo", un prim episod dintr-un documentar despre români faimoşi care trăiesc în întreaga lume, semnate de Maria Ştefanache.

Expoziţia "Povestiri de Bucureşti ale Tinerilor Urbani de Altădată", care cuprinde fotografii din tinereţe ale unor pensionari, dar şi poveşti despre obiceiurile pe care le aveau, va fi vernisată astăzi, la ora 11.00, la Casa ONU din Capitală. La eveniment vor fi prezenţi posesori ale fotografiilor strânse pentru acest proiect. Organizatorii au apelat la centre de pensionari din Bucureşti şi au creat o pagină de Facebook, reuşind să strângă, de la bătrâni sau de la nepoţii lor, aproximativ 150 de fotografii. Dintre acestea, în jur de 50 vor fi expuse la Centrul de Informare ONU pentru România, iar restul de o sută, la Muzeul Municipiului, unde vor putea fi vizionate timp de două săptămâni.

Vaya con Dios revine în România, pentru un concert care va avea loc pe 11 noiembrie la Fratelli Studios din Capitală. Biletele pentru eveniment sunt disponibile la preţul de 200 de lei. Povestea formaţiei a început în Belgia, în urmă cu mai bine de 20 de ani. Anii '80 reprezentau epoca la care vocea lui Dani Klein putea fi auzită în diverse spoturi radio sau în cluburi obscure, ca solistă a trupei Arbeid Adelt. Succesul s-a lăsat aşteptat până ce Klein, alături de chitaristul Willy Lambregt şi contrabasistul Dirk Schoufs au hotărât să pună bazele unei noi formaţii. Împărtăşeau aceleaşi gusturi muzicale: jazzul, opera şi muzica gipsy, genuri nu foarte apreciate în acea vreme la Bruxelles. Noua trupă se numea Vaya Con Dios, o denumire spaniolă, preluată dintr-un documentar tv despre cartierul cubanez din Miami. Cei trei nu aveau planuri măreţe pentru viitor - îşi propuneau pur şi simplu să vadă cum sună atunci când amesteci rockul cu ritmurile latine, blues, flamenco şi şansonete. Cu albumul "Night Owls" din 1990, Vaya con Dios a ajuns să vândă milioane de albume.

Actriţa Anamaria Marinca a început, recent, în Franţa, filmările pentru lungmetrajul "Un nuage dans un verre d'eau", în regia iranianului Srinath Samarasinghe. În prezent, echipa filmează în oraşul Arras. Din distribuţia filmului mai fac parte Gamil Ratib, Claude Perron, Tewfik Jallab. Pelicula prezintă povestea lui Khalil, un documentarist începător, care vrea să spună povestea bunicului său, domnul Noun. Acesta din urmă este un egiptean care locuieşte la Paris, într-o casă din secolul al XVIII-lea. Domnul Noun locuieşte singur, amintindu-şi de fiica şi de soţia sa, amândouă moarte. Bătrânul nu se confesează decât vecinei sale, o româncă inteligentă, Anna.

Lucrarea 'Femeie trăgându-şi ciorapii', semnată de Camil Ressu, a fost adjudecată, aseară, la licitaţia Alis, la suma de 95.000 de lei. Tabloul era cel mai bine cotat al sesiunii organizate de Alis în clădirea Uzinexport şi a intrat în licitaţie la preţul de 75.000 de lei. Printre cele mai bine vândute lucrări ale acestei sesiuni s-au mai numărat 'Ciclame' de Vasile Grigore, cumpărată la 15.000 de lei, şi 'Peisaj la Balcic' de Paul Miracovici, la 14.000 de lei. Următoarea licitaţie a Casei Alis este programată pe 16 noiembrie. Duminică, GoldArt are programată o nouă licitaţie în care cea mai bine cotată lucrare este 'Natură statică cu fructe' de Theodor Aman, care este estimată la 200.000 de lei.

Expoziţia "Operele ruseşti în zorii Baletelor Ruseşti 1901-1913", ce cuprinde peste 80 de costume de scenă create pentru opere de compozitori ruşi montate de Serghei Diaghilev, fondatorul Les Ballets Russes, va fi vernisată săptămâna viitoare, pe 10 noiembrie, la Muzeul Naţional de Artă al României din Capitală. Evenimentul este organizat de instituția gazdă, Centrul Naţional de Costume de Scenă din Moulins, Institutul Francez din Bucureşti şi Ambasada Franţei în România. Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 10 noiembrie, de la ora 18.30, în prezenţa curatoarei Delphine Pinasa, a Roxanei Theodorescu şi a lui Henri Paul, ambasadorul Franţei în România.

Festivalul "Viaţa e frumoasă!" va sărbători tradiţia de 60 de ani de operetă în România. Astfel va avea loc în cadrul festivalului gala aniversară de operetă şi musical "Opereta - 60 de ani". Ceremonia, la care au fost invitate mai multe personalităţi din viaţa publică, include un spectacol regizat de Răzvan Ioan Dincă şi Kero. Bugetul festivalului este de peste 300.000 de euro, unul mic raportat la numărul de evenimente programate. Cu invitaţi din peste zece ţări şi un program diversificat dedicat sferei artelor spectacolului muzical, festivalul include anul acesta numeroase evenimente: spectacole de operetă şi musical, gale şi concerte, ateliere pentru copii, conferinţe susţinute de specialişti din domeniul musicalului şi expoziţii. Festivalul debutează cu premiera "Liliacul", operetă de Johann Strauss-fiul, producţie a TNO, în regia lui Răzvan Ioan Dincă.

Premiera horror "Puzzle mortal 3 D" a fost lider în box office-ul românesc de weekend. Pelicula a obținut încasări de aproape 374 de mii de lei. Filmul horror "Puzzle mortal 3D/ Saw 3D", lansat pe marile ecrane cu ocazia sărbătorii de Halloween, fiind al şaptelea şi, totodată, ultimul lungmetraj din această franciză de succes, a ocupat prima poziţie şi în box office-ul nord-american. Pe poziţia a doua în clasamentul românesc din weekend-ul de Halloween s-a situat o altă premieră, "Reţeaua socială/ The Social Network", de David Fincher. Filmul care prezintă începuturile celei mai mari reţele de socializare din perspectiva creatorilor săi, a avut încasări de aproximativ 186 de mii de lei. Pe locul al treilea în box office-ul românesc s-a situat filmul pentru copii "Aventurile lui Sammy 3D".

Romanul "Simion Liftnicul" de Petru Cimpoeşu a fost tradus recent în limba bulgară. Volumul a fost publicat în 2001 la Editura Compania, fiind reeditat în 2007 la Polirom. Anul trecut, romanul a apărut în spaniolă, cu titlul "Un santo en el ascensor", la editura Icaria, în traducerea lui Francisco Javier Marina Bravo, dar şi în traducere italiană la Alberto Castelvecchi Editore. "Il Santo nell ascensore", în traducerea Liviei Claudia Bazu, a intrat în selecţia oficială pentru Premiul Strega Europeo, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare italiene. Tot în 2009, romanul a fost publicat şi în croată, la editura Znanje, cu titlul "Svetac u liftu", în traducerea lui Mate Maras. Traducerile în spaniolă, italiană, cehă şi bulgară au beneficiat de sprijinul Institutului Cultural Român.

Opera Naţională Bucureşti pregăteşte pentru luna noiembrie o serie de evenimente cu invitaţi speciali. Primul spectacol din această serie este 'Olandezul zburător' - 'Der fliegende Holländer', programat vineri. Celebra operă compusă de Richard Wagner redă povestea misteriosului Olandez zburător, apariţie fantomatică, urmărită de un blestem, personaj care nu poate fi salvat decât de iubirea adevărată a unei femei pregătite să se jertfească pentru el. O dată la şapte ani Olandezul revine pe ţărm, iar dacă nu găseşte sufletul pereche este aruncat din nou în abisul mării. Povestea va prinde viaţă pe prima scenă lirică a ţării în interpretarea artiştilor ONB: Ştefan Ignat, Madeleine Pascu, Sidonia Nica şi Liviu Indricău şi a invitaţilor speciali: Marcel Roşca şi Cristian Mogoşan. Soliştii, corul - pregătit de maestrul Stelian Olariu şi orchestra Operei Naționale vor evolua sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. Regia, mişcarea scenică şi luminile sunt semnate de Beatrice Rancea, decorurile îi aparţin lui Helmut Sturmer, iar costumele au fost realizate de Irina Schrotter.

Editorul şi fotograful Mario Muchnik susţine două conferinţe, astăzi şi mâine, la Bucureşti, respectiv Timişoara, pentru a povesti, printre altele, despre relaţia sa cu scriitorul argentinian Julio Cortázar. Intitulată "Ultima mea vară cu Julio Cortázar", întâlnirea dintre Mario Muchnik şi români aduce la lumină detalii şi informaţii preţioase despre viaţa şi creaţia scriitorului argentinian. Timişorenii au ocazia să-l întâlnească pe Mario Muchnik mâine, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas "Joc Secund" de pe strada Lucian Blaga. Numit şi "egalul lui Henri Cartier-Bresson", Mario Muchnik a avut ocazia să trăiască o perioadă alături de Julio Cortázar, în ultimul an de viaţă al scriitorului. La Bucureşti, conferinţa este programată astăzi, la Librăria Cărtureşti, şi va fi urmată de vernisajul expoziţiei "Portrete literare", o primă parte a proiectului fotografic "Clipe furate", alcătuită din 34 de imagini alb-negru, portrete, printre alţii, ale lui Francisco Ayala, Jorge Luis Borges, Julio Cortázar şi Gabriel García Márquez. Fiecare fotografie - chipuri zâmbitoare, perplexe ori melancolice - este expresia unei întâlniri, de-a lungul timpului. Muchnik a realizat aceste stop-cadre fără lumini speciale şi fără alte decoruri decât cele alese de "subiectele" sale.

Festivalul Naţional de Teatru 2010 propune, la secţiunea 'Debut', spectacolele a doi tineri artişti care au obţinut deja nominalizări şi premii importante pentru munca lor. Deşi se află pentru prima dată în programul FNT, Andreea Tănăsescu şi Alexandru Mâzgăreanu vor fi prezenţi în cadrul evenimentului cu două spectacole - 'Exil în pământul uitării', respectiv, 'Funcţionarii' cu subtitlul 'Câteva însemnări disperate ale unor funcţionari necăjiţi dintr-un birou aflat la subsolul unei clădiri dărăpănate'. 'Exil în pământul uitării', care se va juca la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti sâmbătă, 6 noiembrie, de la ora 22,00, şi duminică, 7 noiembrie, de la ora 21,30, este un spectacol interdisciplinar creat prin juxtapunerea unor forme diferite de arte (dans, teatru, arte vizuale).

În ciuda frigului de afară, Orchestra de Cameră Radio vă oferă în această seară un program de concert cu reminiscenţe din anotimpul trecut - Suita din muzica de scenă Visul unei nopţi de vară, op. 61 de Mendelssohn. Pianiştii Dana Borşan şi Toma Popovici vor fi soliştii concertului care va începe de la ora 19.00, la pupitrul Orchestrei de Cameră radio aflându-se dirijorul Radu Popa. Programul serii cuprinde: Divertisment pentru orchestră de coarde de Adrian Iorgulescu, Concertul nr. 1 în do minor pentru două piane şi orchestră de Bach. Seara este inclusă în manifestările organizate cu prilejul celei de-a 90-a aniversări a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România sub genericul decada muzicii româneşti.

Uleiurile din gama Omega 3, care se găsesc în peşte, nu încetinesc procesul de demenţă senilă asociat cu Alzheimerul. Aceasta este concluzia unui nou studiu care pune sub semnul întrebării efectele benefice raportate de cercetările anterioare. Mai multe studii susţineau că o dietă bogată în ulei de peşte ar putea oferi protecţie împotriva deteriorării funcţiilor cerebrale şi a Alzheimerului. Cu toate acestea, noile concluzii publicate în revista medicală Journal of the American Medical Association aruncă o umbră de îndoială în legătură cu proprietăţile acidului docosahexaenoic, un ulei din gama Omega 3. Cercetarea, finanţată de Institutul Naţional privind Îmbătrânirea şi de către Universitatea pentru Ştiinţă şi Sănătate din Oregon, s-a bazat pe teste efectuate pe 400 bărbaţi şi femei cu vârste de circa 70 de ani şi cu o posibilă boală Alzheimer. Studiul susţine, totuşi, că nu poate fi negat complet efectul benefic al acestui tip de nutrienţi, deoarece alte cercetări au arătat că deteriorarea cerebrală începe cu zeci de ani înainte de apariţia simptomelor.

Cea de-a patra ediţie Kinofest - Festivalul Internaţional de Film Digital va avea loc de astăzi şi până duminică, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. Evenimentul de anul acesta include o selecţie premium de scurtmetraje, concerte susţinute de Toulouse Lautrec şi Backstage Hero, proiecţii interactive şi demonstraţii high tech. În cadrul festivalului vor fi prezentate aproape 300 de filme din 35 de ţări, majoritatea fiind premiere în România şi aproximativ o treime fiind chiar premiere mondiale. Genurile şi tehnicile abordate sunt foarte variate, de la animaţii, tehnici mixte, experimentale, ficţiune, videoclip la clip comercial, comedii, drame, horror, naraţiuni sau pelicule abstracte.

Târgul de carte Kilipirim revine la Bucureşti, la Sala Dalles, între 10 şi 14 noiembrie, cu peste 10.000 de titluri şi reduceri de la 10 până la 70%. Timp de cinci zile galeria Dalles va fi gazda celui mai mare târg de carte cu discount din Bucureşti. Ediţia Kilipirim din 2010 reuneşte cele mai mari edituri din România dar şi o serie de evenimente speciale: tombole cu premii în carte, sesiuni de autografe şi expoziţii tematice organizate pe toată durata târgului. La cea de-a 11-a ediţie, Kilipirim a decis să susţină campania "Colectează selectiv", iniţiată de Greenpeace. Organizaţia va fi prezentă la eveniment cu materiale informative, voluntari şi cu un stand cu vânzare de materiale-suport realizate din hârtie şi alte materiale reciclate.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează, la sfârşitul acestei săptămâni, 'Praznicul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril'. Este vorba despre un târg care îşi propune să le ofere vizitatorilor produse tradiţionale româneşti, naturale, preparate cu respectul cuvenit pentru oameni. Potrivit organizatorilor, producătorii din târg sunt gata să le răspundă vizitatorilor la orice întrebare, astfel că ei vor avea ocazia să afle cum sunt preparate brânzeturile, mezelurile, dulciurile, mierea şi alte delicatese pe care le găsesc pe mesele comercianţilor. În plus, din oră în oră, copiii care îşi serbează onomastica de Sf. Mihai şi Gavriil vor primi premii delicioase de la organizatori. Atmosfera târgului va fi întreţinută de copiii de la Ansamblul Ciuleandra din Topoloveni, care vor dansa duminică, alături de vizitatorii invitaţi de gazde să intre în atmosfera de sărbătoare a Sf. Mihail şi Gavril.

Scurtmetrajele "Derby", de Paul Negoescu, "Pentru el", de Stanca Radu, şi "Ela", de Tudor Jurgiu, vor fi proiectate mâine, în prezenţa regizorilor, la ICR. Producțiile vor fi prezentate, de la ora 18, în cadrul evenimentului Seara de film de la Institutul Cultural Român. Scurtmetrajele vor fi prezentate de criticul de film Andrei Gorzo, iar regizorii vor participa la proiecţii şi vor răspunde întrebărilor publicului. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile. Paul Negoescu a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" în 2007, în prezent urmând cursuri de doctorat. A regizat mai multe scurtmetraje premiate şi selectate la festivaluri de film importante şi a fost nominalizat la premiile Academiei de Film Europene. Printre scurtmetrajele sale se mai numără "Examen", "Târziu", "Radu+Ana", "Acasă" şi "Renovare". Stanca Radu a absolvit cursurile UNATC în 2007, în prezent urmând cursurile masteratului de scenaristică din cadrul aceleiaşi instituţii. În 2010 a făcut parte din juriul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Tudor Jurgiu a absolvit secţia regie film a UNATC, "Ela" fiind filmul său de absolvire, din 2009. Filmul său "Nunta lui Oli" a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj şi trofeul pentru cel mai bun film românesc la Festivalul NexT.

Spectacole de musical şi operetă de la teatrele din ţară, dar şi din Ungaria, Rusia şi Ucraina vor fi prezentate la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă!". Evenimentul va avea loc începând de mâine şi până pe 14 noiembrie, la Teatrul de Operetă din Capitală. Cu invitaţi din peste zece ţări şi un program diversificat dedicat sferei artelor spectacolului muzical, festivalul include anul acesta numeroase evenimente: spectacole de operetă şi musical, gale şi concerte, ateliere pentru copii, conferinţe susţinute de specialişti din domeniul musicalului şi expoziţii. Festivalul debutează cu premiera "Liliacul", operetă de Johann Strauss-fiul, producţie a Teatrului de Operetă, în regia lui Răzvan Ioan Dincă.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!