DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

18 noiembrie 2010

Ediţia 2010 a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, care debutează astăzi în Capitală, la Pavilionul Central Romexpo, va avea ca invitat de onoare, în premieră, o ţară, respectiv Belgia, prin regiunea Valonia-Bruxelles. Tot Belgia dă preşedintele de onoare al evenimentului - filologul Jacques Dubois, profesor la Universitatea din Liege şi expert în opera lui Georges Simenon. La standul ţării-invitat de onoare vor fi cărţi ale unor autori francofoni din Belgia, traduse în română, beletristică în franceză, cărţi pentru copii şi tineret şi volume de benzi desenate. O altă premieră adusă de Gaudeamus 2010 este aceea că târgul se va încheia într-o zi de luni, şi nu duminică, aşa cum se întâmpla până acum. Potrivit organizatorilor, ultima zi a târgului va fi dedicată vizitatorilor profesionişti ai branşei.Printre oaspeţii de marcă ai Gaudeamus 2010 se numără reputatul scriitor Norman Manea, unul dintre cei mai traduşi autori români din străinătate, au mai anunţat organizatorii. Astăzi, târgul va fi deschis între orele 16.00 şi 21.00. Vineri, sâmbătă şi duminică, programul de vizitare este 10.00-20.00, iar luni, 10.00-16.00.

Cel mai mare tablou semnat de Nicolae Tonitza, care măsoară un metru pătrat, evaluat la 100.000 - 150.000 de euro, va fi scos la licitaţie de casa Artmark, în această seară, la Palatul Ghika din Capitală. Zeci de ani, lucrarea "Golgota" a lui Nicolae Tonitza a putut fi admirată doar la Muzeul Naţional de Artă al României. În 2009, tabloul le-a revenit moştenitorilor de drept, iar astăzi va fi scos la vânzare în cadrul Licitaţiei "12+1 Capodopere Impresioniste din Colecţii Particulare" organizate de casa Artmark. Pictura "Golgota" reprezintă unul dintre cele mai desăvârşite peisaje cu prezenţă umană ale lui Tonitza. Lucrarea face parte dintre picturile realizate de artist după eliberarea, în 1918, din lagărul de la Kirjali, în care a fost concentrat ca soldat după înfrângerea în 1916 a României în Bătălia de la Turtucaia, şi pare a proiecta, într-un decor apropiat de relieful dealurilor de calcar din zona Dunării de Jos, sentimentele de neputinţă, fatalitate şi sacrificiu inutil acumulate în anii de prizonierat.

Spectacolul "Nebuna din Chaillot", în regia lui Alice Barb, cu Dana Dogaru, Ileana Stana Ionescu, Alexandrina Halic şi Irina Petrescu în distribuţie, are premiera în această seară, la Teatrul Metropolis din Capitală. În luna noiembrie, Teatrul Metropolis sărbătoreşte trei ani de existenţă şi astfel, dedică, această parte a anului, premierelor. Alături de aceste patru mari actriţe, care se află, pentru prima dată, împreună pe aceeaşi scenă, mai joacă şi Meda Victor, Crina Semciuc, Dan Aştilean şi Vlad Corbeanu. ''O poveste despre triumful binelui asupra răului. Evident, fantezie!'', spune chiar autorul piesei, Jean Giraudoux, în motto-ul piesei ''Nebuna din Chaillot''.

Filosoful Andrei Pleşu va susţine conferinţa "Jurnalul. Al cui?", în această seară, de la ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucureşti. Evenimenul va avea loc în cadrul proiectului "Cultura bate criza". Conferinţa susţinută de Andrei Pleşu va fi moderată de Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Bucureşti şi director al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii. "Momentele de respiro" vor fi asigurate de violoncelistul Ştefan Cazacu.
Istoric de artă, profesor de istoria religiilor, director al săptămânalului Dilema şi rector fondator al Noua Europă, Andrei Pleşu s-a angajat substanţial în politica ultimelor decenii, fiind ministru al Culturii şi al Afacerilor Externe, consilier prezidenţial, dar şi membru al CNSAS. Aceste activităţi nu l-au împiedicat să analizeze lucid scena publică într-un stil extrem de personal, ironic, tandru şi mereu etic.

Omul modern - Homo sapiens - se maturiza mai greu decât ruda sa, omul de Neanderthal. Cel puțin aceasta este concluzia unui studiu bazat pe analiza danturii celor două specii cu ajutorul unor raze X foarte puternice. Descoperirea ar sugera că faptul că oamenii au o dezvoltare mai lentă şi o copilărie mai lungă este un fenomen recent şi specific acestei specii, potrivit cercetătorilor al căror studiu a fost publicat în Analele Academiei Naţionale de Ştiinţe din SUA. Această caracteristică ar fi reprezentat pentru primii oameni un avantaj faţă de omul de Neanderthal, dispărut de aproape 30.000 de ani din cauze rămase în continuare neelucidate.

TVR Cultural difuzează, începând de astăzi, de la ora 20.00, serialul documentar "Exerciţiu de admiraţie", un film cu şi despre Emil Cioran. Scenariul este semnat de Gabriel Liiceanu şi Constantin Chelba, care au lucrat alături de echipa alcătuită din redactorul Victoria Marinescu şi sunetistul Ion Holtea. Montajul este realizat de Cristina Brătescu, iar regia şi imaginea sunt semnate de Constantin Chelba. Pentru prima oară, un aparat de filmat pătrunde în mansarda pariziană, devenită legendară, din rue de l’Odéon, nr. 21. În acest film, Cioran însuşi îşi povesteşte viaţa, vorbeşte despre obsesiile sale, despre temele care revin cu fiecare carte, despre cearta fără sfârşit cu Dumnezeu sau cu originile sale.

Cântăreţul de muzică folk Ducu Bertzi va susține în această seară un concert la Teatrul Național „Vasile Alecsandri“ din Bălți. Recitalul, organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu de la Chişinău în parteneriat cu Universitatea de Stat „Alecu Russo“ din Bălți, face parte dintr-o serie de evenimente menite să marcheze Ziua Națională a României. În continuarea proiectelor ICR în sudul Basarabiei, după succesul caravanei culturale din luna mai 2010, artistul va concerta sâmbătă şi pentru românii din Sudul Basarabiei, în raionul Ismail (Utkonosovka) din Ucraina. Evenimentul, organizat în parteneriat Asociația Național-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa „Basarabia“, încheie seria proiectelor derulate în 2010 de ICR pentru comunitatea românească din această regiune.

Opera Naţională Bucureşti prezintă, pe 28 noiembrie, premiera spectacolului "Celan", o coproducţie realizată în colaborare cu Teatrul Liric din Bremen.
Opera "Celan", creaţie a compozitorului Peter Ruzicka, considerată una dintre lucrările lirice de valoare ale muzicii contemporane, a fost reprezentată cu succes la Dresda, Mainz, Darmstadt, Köln şi Bremen. Creaţia reprezintă un omagiu adus unuia dintre cei mai importanţi poeţi moderni de limba germană, Paul Celan, evreu originar din România. Conducerea muzicală a spectacolului aparţine dirijorului Vlad Conta, regia este semnată de Vera Nemirova, decorurile au fost realizate de Stefan Heyne, costumele sunt creaţia lui Klaus Noack, iar regia de lumini este asigurată de Cornel Vladu. Corul Operei Naţionale Bucureşti este pregătit de maestrul Stelian Olariu.

O expoziţie de reclame făcute la Cluj-Napoca, de la 1903 şi până în prezent, a fost deschisă, ieri, la Casa Municipală de Cultură din oraş. Ancuţa Lăcrimioara Chiş, curatorul expoziţiei, a declarat că a căutat timp de un an reclamele care au fost expuse şi că acestea spun multe despre viaţa de demult a Clujului. "Papuci pentru dame, domni şi copii de fasonul cel mai nou şi mai fin", "prima şi cea mai mare întreprindere de înmormântare", "reduceri 10 la sută pentru provinciali", dar şi "Caritas, un echilibru sigur al bugetului dumneavoastră" se poate citi pe reclamele din expoziţia "Clujul într-un secol de publicitate". Expoziţia are loc în cadrul Festivalului Clujul de altădată, care mai cuprinde seri de muzică renascentistă, concerte de orgă şi parada automobilelor retro.

Dansul spaniol flamenco şi opera din Beijing se numără printre cele 47 de tradiţii şi obiceiuri ce au fost incluse în patrimoniul imaterial al umanităţii de un comitet interguvernamental UNESCO, în cadrul unei reuniuni ce are loc în capitala kenyană Nairobi. Cele 47 de dosare analizate de experţii UNESCO provin din 29 ţări. Printre tradiţiile incluse cu această ocazie în patrimoniul imaterial al umanităţii se află şi un festival vechi de câteva secole, constând într-o procesiune dansantă, care are loc în cantonul Echternach din Luxemburg. Un ritual dansant al aruncătorilor de foarfece din provincia peruană Chanka, ce datează din secolul al XVI-lea, ca şi festivalul din provincia turcească Kirkpinar, în cadrul căruia bărbaţii se luptă în ulei alimentar, se numără printre alte tradiţii insolite incluse în patrimoniul imaterial UNESCO. Printre propunerile analizate s-au aflat nu doar festivaluri şi ritualuri, ci şi diverse arte, precum acupunctura şi medicina tradiţională chineză.

Volumele "Provizorat", de Gabriela Adameşteanu, şi "Ultimul Culianu", de Horia Roman Patapievici, au fost nominalizate la premiul pentru Cartea Anului 2010. Distincția va fi acordată pe 25 noiembrie. Ceremonia de decernare a premiilor, care începe la ora 19.00, va avea loc la Club Prometheus. Au mai fost nominalizaţi Ana Blandiana, pentru "Patria mea A4", Lucian Boia, pentru "Germanofilii", Andrei Oişteanu, pentru "Narcotice în cultura română", Ion Vianu, pentru "Amor intellectualis", Violeta Popa şi George Volceanov, pentru traducerile "Opere I, Sonete - Furtuna", "Opere II - Hamlet", de William Shakespeare. Premiul, în valoare de 10.000 de lei, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, va fi decernat de un juriu format din Nicolae Manolescu şi redactori ai publicaţiei.

O expoziţie de artă plastică contemporană rusă, intitulată 'Armonia cu natura', reunind lucrări ale unor artişti care au transpus în lucrările lor de pictură şi grafică frumuseţea şi diversitatea peisajelor din regiunea Rusiei Centrale, s-a deschis, ieri, la Muzeul Costumului Popular, Secţie a Muzeului Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti', din Palatul Parlamentului. Evenimentul a fost organizat în cadrul 'Săptămânii de artă rusească'. Cele 141 de tablouri, majoritatea în ulei pe pânză sau acrilic, au o tematică diversă, înfăţişând peisaje, naturi statice, flori sau portrete.
Expoziţia a fost deschisă, în prezenţa soţiei preşedintelui României, Maria Băsescu, de conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti', care a evidenţiat legăturile culturale cu spaţiul rus, spiritul slav care se degajă din lucrările expuse. Ea a promis că, anul viitor, la Muzeul Satului, va fi deschisă o expoziţie de costume ruseşti. Manifestarea va putea fi vizitată până duminică, după Bucureşti, expoziția urmând să poposească, în perioada 23 - 28 noiembrie, la Muzeul de Artă din Constanţa şi la Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional 'Moldova' din Palatul Culturii, de la Iaşi.

Tudor Gheorghe va concerta, pentru a doua oară, la cererea publicului, în spectacolul 'Cavalerii Felinarelor Târzii', în această seară, la Sala Palatului din Bucureşti, de la ora 19,00. Recitalul, un adevărat regal muzical, reprezintă o continuare a perioadei muzicale interbelice, unic pusă în valoare de două legende ale muzicii interbelice, Zavaidoc şi Jean Moscopol, 'cavaleri' care au adus cinste muzicii autohtone din vremea respectivă. Reprezentaţia va cuprinde cele mai frumoase melodii din repertoriul celor doi, printre care 'Te-aştept diseară-n Cişmigiu', 'Cuculeana', 'Economiile săracilor', 'Farsa alegerilor'. Tudor Gheorghe va fi acompaniat de orchestra Arkadia, ce va evolua sub bagheta dirijorului şi orchestratorului Marius Hristescu, iar violonistul Dan Bozgan va aduce un plus de simţire, în mod special pieselor lui Zavaidoc, prin arcuşul 'măiastrului' său instrument.

Cea de-a 18-a ediţie a Jeunesses International Music Competition va avea loc între 7 şi 13 mai 2011, la Bucureşti. Evenimentul va reuni flautişti din peste 40 ţări, care vor concura pentru premii de 10.000 de euro. Juriul este format din nume recunoscute ale scenei muzicale internaţionale, doi din topul celor mai renumiţi flautişti ai lumii fiind prezenţi în 2011 la Bucureşti: Pierre-Yves Artaud şi Janos Balint. Înscrierile sunt deschise până la 1 martie 2011. Jeunesses International Music Competition este un eveniment care s-a remarcat în peisajul cultural autohton şi internaţional prin calitatea muzicală prezentată pe scenele evenimentului, prin numărul record de participanţi înregistrat la un concurs organizat în România - peste 200 muzicieni din mai mult de 40 ţări -, dar şi datorită carierelor de succes şi recunoaşterii mondiale ulterioare de care s-au bucurat de-a lungul timpului laureaţii săi - Remus Azoiţei, în prezent profesor la Royal Academy of Music din London, Alexandru Tomescu, câştigătorul viorii Stradivarius, Rita Meier, solistă a Operei Zurich, fiind doar câteva exemple în acest sens. Derulat anual din 1993, concursul include alternativ diferite discipline - pian, vioară, clarinet, flaut, compoziţie, canto.

O nouă vizită a lui Norman Manea în România, noi volume de Ana Blandiana şi Radu Paraschivescu, dar şi cărţi dedicate eroilor contemporani sau "bucatelor regale" se numără printre evenimentele care vor avea loc la Târgul de Carte Gaudeamus 2010, ce se desfăşoară începând de astăzi și până luni în Capitală.
Vizita lui Norman Manea, care are loc la invitaţia Ambasadei Franţei la Bucureşti, are ca prim scop marcarea, şi în România, a prestigioasei distincţii primite de scriitor din partea statului francez, în primăvara acestui an, Ordinul Artelor şi Literelor. Pe parcursul şederii în România, Norman Manea îşi va lansa, la târgul Gaudeamus, cele mai noi volume apărute în cadrul seriei de autor de la Polirom, precum şi cartea "Laptele negru", publicată recent la Editura Hasefer, va susţine un dialog cu Edward Kanterian la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti şi îşi va întâlni cititorii în cadrul a patru evenimente deschise publicului larg.

Formaţia 'Trooper', una dintre trupele de heavy-metal apreciate în România, îşi va lansa astăzi albumul '15', primul album live din carieră. Intitulat '15', CD-ul marchează vârsta formaţiei şi include cele mai bune piese de pe cele cinci albume de studio editate până în prezent. Versiunile incluse pe discul live sunt cele interpretate pe 16 octombrie 2009 la Palatul Copiilor din Bucureşti, cu ocazia lansării operei rock 'Vlad Ţepeş - Poemele Valahiei'. Accesul publicului la lansarea care va avea loc în clubul 'The Silver Church' se va face începând cu ora 19,00. Biletul de intrare va putea fi achiziţionat la preţul de 15 lei şi toţi cei care vor veni la concert vor primi albumul '15' la intrarea în club.

Celebra soprană Leontina Văduva, Gheorghe Zamfir, Ducu Bertzi, Tudor Gheorghe şi Orchestra Simfonică Europeană vor concerta, în perioada următoare, în Republica Moldova, într-o serie de evenimente menite să marcheze Ziua Naţională a României. Cântăreţul de muzică folk Ducu Bertzi va susţine astăzi un concert la Teatrul Naţional 'Vasile Alecsandri' din Bălţi, recital, organizat de ICR 'Mihai Eminescu' de la Chişinău în parteneriat cu Universitatea de Stat 'Alecu Russo' din Bălţi. De asemenea, Gheorghe Zamfir şi Tudor Gheorghe vor concerta duminică, în Republica Moldova. Celebrul naist va fi acompaniat de Orchestra Iurie Borş, concertul fiind programat la Filarmonica Naţională 'Serghei Lunchevici' din Chişinău, recitalul constituindu-se în primul spectacol dintr-un turneu care va mai include reprezentaţii la Bruxelles şi Paris. În aceeaşi zi, Tudor Gheorghe, alături de orchestra Arkadia, va prezenta la Palatul de Cultură din Cahul, spectacolul 'Cavalerii ferinarelor târzii', care va cuprinde cele mai frumoase melodii din repertoriul a două legende ale muzicii româneşti interbelice.

Ediţia a doua a festivalului 'Filmul de Piatra' va avea loc între 6 şi 9 ianuarie, la Piatra Neamţ, dar, din cauza subfinanţării, programul principal, adresat scurt-metrajelor din România şi Republica Moldova nu mai este competitiv. Potrivit unui comunicat al Filmlab, unul dintre organizatori, pe lângă secţiunile ficţiune, documentar şi animaţie, programul principal cuprinde două secţiuni speciale: experimental, dedicată cineaştilor amatori, şi videoclip, o premieră în România.
Înscrierile se pot face exclusiv online, nefiind necesară trimiterea unui DVD, termenul limită fiind 5 decembrie.

Regizorul german Fatih Akin se va inspira din universul boxului profesionist pentru următorul său proiect cinematografic, intitulat "Kampfenatur/ Fighting Spirit". Scenariul pentru acest lungmetraj va fi scris de Fatih Akin în colaborare cu Hans Hielscher, reporter al publicaţiei Der Spiegel. Akin şi Hielscher au primit un grant de 25.000 de dolari din partea German Federal Film Board pentru a finaliza acest scenariu. Filmul " Fighting Spirit" va fi realizat de Corazon, compania de producţie cinematografică înfiinţată de Fatih Akin. Regizorul german s-a născut în 1973, la Hamburg, într-o familie turcă, şi a urmat, din 1994, studii de comunicare vizuală la Colegiul de Arte Frumoase. În 1995, el a scris şi regizat primul său scurtmetraj, "Sensin - You're The One!", care a primit premiul publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Hamburg. Lungmetrajul de debut, "Short Sharp Shock", i-a adus Leopardul de Bronz la Festivalul de la Locarno şi premiul pentru cel mai bun tânăr regizor la Bavarian Film Awards.

25 de elevi din Sfântu Gheorghe, cu rezultate excepţionale la învăţătură, candidează pentru cele cinci burse de excelenţă în valoare totală de 10.000 de lei acordate de Consiliul local municipal. Numărul candidaţilor este mai mare decât în anul precedent, când au fost depuse 19 dosare. Valoarea unei burse este de 2.000 de lei, iar departajarea se va face în funcţie de media la învăţătură din ultimii trei ani de liceu, la care se vor adăuga puncte în plus pentru premii obţinute la concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale, participarea la diverse proiecte şi acţiuni de voluntariat. Bursele vor fi acordate într-un cadru festiv în cursul lunii decembrie.

'Superfreakonomics' şi 'Triburi' sunt doar două dintre noutăţile cu care Editura Publica îşi aşteaptă cititorii la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus. Evenimentul se va desfăşura la complexul expoziţional Romexpo începând de astăzi și până luni. Scrisă în continuarea cărţii 'Freakonomics', bestseller internaţional care între timp s-a transformat într-un documentar, 'Superfreakonomics' e un manual alternativ de economie, '(super)freakonomia' nefiind altceva decât rezultatul acestui amestec de rigoare ştiinţifică şi curiozitate lipsită de prejudecăţi, care face ca interpretările economice din această carte să fie şi relevante şi pasionante. 'Triburi' este o carte marca Seth Godin: uşor de citit, scurtă, cu poveşti fascinante şi cu idei care ne pot ajuta, autorul căutând un răspuns la importanta întrebare 'Cine o să ne conducă?'. Potrivit editurii, răspunsul pe care acesta îl dă prin această carte ne ajută să înţelegem 'care anume e miza şi cum fiecare dintre noi poate să creeze şi să conducă un trib'.

Asociaţia Română pentru Patrimoniu va acorda, sâmbătă, la Târgul Gaudeamus, Premiile 'România Tainică'. Potrivit Marianei Brăescu Silvestri, preşedintele Asociației, la această primă ediţie, distincțiile au revenit Cleopatrei Lorinţiu, scriitoare, diplomat, realizator tv, pentru două filme documentare difuzate pe posturile TVR3 şi TVR Cultural şi regretatului scriitor Mircea Micu, postum, pentru două emisiuni din cadrul 'Ateneului Artelor', dedicate scriitorului Artur Silvestri, emisiuni realizate în anul 2009 şi difuzate pe postul TVRM. Tot sâmbătă, va fi lansat volumul 'Artur Silvestri - Aşa cum l-am cunoscut'.

Opera Naţională Bucureşti prezintă, pe 28 noiembrie, premiera spectacolului "Celan", o coproducţie realizată în colaborare cu Teatrul Liric din Bremen.
Opera "Celan", creaţie a compozitorului Peter Ruzicka, considerată una dintre lucrările lirice de valoare ale muzicii contemporane, a fost reprezentată cu succes la Dresda, Mainz, Darmstadt, Köln şi Bremen. Creaţia reprezintă un omagiu adus unuia dintre cei mai importanţi poeţi moderni de limba germană, Paul Celan, evreu originar din România. Conducerea muzicală a spectacolului aparţine dirijorului Vlad Conta, regia este semnată de Vera Nemirova, decorurile au fost realizate de Stefan Heyne, costumele sunt creaţia lui Klaus Noack, iar regia de lumini este asigurată de Cornel Vladu. Corul Operei Naţionale Bucureşti este pregătit de maestrul Stelian Olariu.

Accentul limbii germane care se vorbeşte în nordul ţării este pe cale de dispariţie, susţin experţii, potrivit cărora excentricul fel regional de a vorbi a devenit mai omogen şi nu se transmite tinerilor. Profesorul de lingvistică, Michael Elmentaler, spune că 'este ultima generaţie'. În acest dialect sacadat, asociat în special regiunii Hamburg, în loc de sunetul 'sch' vorbitorii folosesc doar 's', de obicei separat de o scurtă pauză de consoana care urmează. Acest accent, care este influenţat de 'Plattdeutsch', s-a vorbit în Liga Hanseatică şi a devenit modul de a vorbi în cea mai mare parte a Germaniei de nord înainte de secolul al 16-lea.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!