DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
21.00 - 21.30
Love at First Site • Realizator Razvan Stamatescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
21.30 - 22.00
Jazz lexicon • Emisiune de Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

17 noiembrie 2010

Piesa lui Moliere 'Bolnavul închipuit' va fi jucată la Teatrul 'Puck' din Cluj de o trupă de copii cu vârsta între şase şi zece ani. Spectacolul face parte dintr-un proiect al 'Teatrului vienez de copii', care este o asociaţie austriacă non-profit, ce şi-a propus să introducă şi în România 'experimentul' dezvoltării copiilor prin teatru. Asociaţia a organizat până acum, în cei trei ani de când activează şi în ţara noastră, spectacole cu copii în Oradea, Bucureşti, iar anul acesta şi în Cluj. Organizatorii fac un casting şi aleg un anumit număr de copii, din care formează două trupe, pe categorii de vârstă - 6-10 ani, respectiv 11-18 ani. 'Bolnavul închipuit' se va juca la teatrul 'Puck' între 19 şi 28 noiembrie, iar preţul biletului este de 5 lei. Proiectul va continua, 'Teatrul vienez de copii' organizând cursuri de o jumătate de an, care costă, lunar, 40 de lei. Fiecare curs se finalizează cu un spectacol.

Editura Institutului Cultural Român participă la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus. Cu această ocazie va fi prezentată oferta editorială a ICR şi lansate două albume publicate recent. Vineri, va avea loc lansarea albumului 'Timoc. Lumea de dincolo', cuprinzând fotografii realizate de Marius Olteanu, iar sâmbătă va fi lansat albumul 'Teodor Moraru, coordonator: Tudor Jebeleanu'. Tot sâmbătă, la Bursa de contacte, Editura Frank&Time în parteneriat cu ICR şi Deutsche Welle va lansa volumul în limba germană 'Teatrul românesc după 1989. Relaţiile sale cu spaţiul de expresie germană'.

Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti va organiza în perioada 19-20 noiembrie Colocviul naţional ''Cum citim azi, la 300 de ani de la publicare, Teodiceea lui Leibniz şi Tratat asupra principiilor cunoaşterii omeneşti al lui Berkeley 1710-2010''. Evenimentul, organizat în două secţiuni distincte, îşi propune să exploreze conţinutul, receptarea şi impactul lucrărilor aniversate în cele trei secole de gândire filosofică europeană. Colocviul se va concentra asupra lecturii unor chestiuni de interes din perspectiva preocupărilor filosofice contemporane, dar, în general, va lua în considerare orice aspect care evidenţiază clar o legătură a subiectului ales cu lucrarea amintită.

Consiliul Judeţean Suceava şi Biblioteca Bucovinei 'I.G.Sbiera' organizează, începând de astăzi și până vineri, la Suceava şi Fălticeni, cea de a treia ediţie a Zilelor Monica Lovinescu şi decernarea Premiului Naţional 'Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca - 2010'. Programul manifestărilor cuprinde printre altele: expoziţia itinerantă a Bibliotecii Universităţii din Oradea - 'Cărţi cu dedicaţie şi documente inedite din Donaţia Fondul Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca'; expoziţia itinerantă a Bibliotecii Bucovinei în parteneriat cu Arhiva Angela Furtună 'Apariţii editoriale româneşti semnate de Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca. Radio Europa Liberă: 60 de ani de activitate oglindită în documente şi cărţi'; vizionare, în premieră la Suceava, a filmului 'Europa Liberă, Paris', documentar semnat de conf. univ. dr. Sorin Ilieşiu. Sâmbătă, va avea loc o comemorare în Cimitirul Fălticeni, la cripta Familiei Lovinescu.

Documentarul "Lumea văzută de Ion B." va fi prezentat la Festivalul Internaţional de Filme de Artă de la Tel Aviv. Evenimentul este dedicat legăturilor dintre cinematografie şi alte arte. Manifestarea se află la cea de-a doua ediţie și se va desfăşura în perioada 23-27 noiembrie. Ediţia de anul acesta a Festivalului de Filme de Artă, numit Epos, include 36 de lungmetraje şi documentare străine şi şase israeliene, precum şi scurtmetraje, în marea lor majoritate filme prezentate pentru prima dată în Israel şi acoperind o tematică bogată, eclectică: muzică de toate genurile, dans, literatură, artă, teatru. Cinematografia românească va fi reprezentată în festival de documentarul "Lumea văzută de Ion B.", în regia lui Alexander Nanau.

Deputaţii au decis ieri, cu 175 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 2 abţineri, declararea zilei de 15 ianuarie ca Zi a culturii naţionale, în care autorităţile vor sprijini material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice, iar Ministerul Culturii va elabora un ghid al acestora. Deputatul UDMR Petru Lakatos a salutat această iniţiativă, arătând că în interval de o săptămână se sărbătoreşte şi Ziua culturii maghiare. Acest proiect a fost susţinut şi de deputaţii minorităţilor altele decât cea maghiară. Potrivit proiectului de lege, societăţile române de televiziune şi radiodifuziune vor realiza şi vor include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile. Camera Deputaţilor este forul decizional cu acest proiect de lege.

Renumitul pianist britanic Ronan O'Hora, care se află pentru prima dată în România, va susţine un recital extraordinar de pian în scopuri caritabile, pe 25 noiembrie. Evenimentul va avea loc în sala 'Mihail Jora' a Societăţii Române de Radio. Manifestarea beneficiază de sprijinul total al artistului Ronan O'Hora, care s-a oferit să doneze întreg onorariul cuvenit pentru concertul susţinut la Bucureşti în beneficiul Secţiei de Neonatologie a Spitalului 'Marie Curie' din Bucureşti.
Fondurile obţinute din vânzarea biletelor vor fi donate Secţiei de terapie intensivă nou-născuţi pentru achiziţionarea unui aparat care depistează surditatea în faza neonatală. Initiaţiva organizării acestui concert face parte dintr-o serie mai amplă de proiecte pe care Fundaţia Genesis le-a realizat de-a lungul timpului şi care au urmărit dezvoltarea copiilor pe plan educaţional şi cultural, dar şi contribuţia responsabilă la asigurarea unor condiţii optime în unităţile medicale specializate în îngrijirea copiilor.

"Hand Held", un film semnat de Don Hahn şi Michael Carroll, va fi prezentat la Bucureşti pe 4 decembrie, la Muzeul Naţional de Artă a României. "Hand Held" este un documentar care prezintă publicului povestea lui Michael Caroll care, călătorind în anul 1990 ca fotojurnalist în România, a descoperit situaţia tragică a copiilor orfani şi mai ales a celor infectaţi cu HIV. Filmul este o poveste model care invită publicul la implicare socială. La premiera documentarului "Hand Held" vor participa producătorul şi regizorul Don Hahn şi fotograful Michael Carroll. Taxa de participare este de 100 de lei, reprezentând o donaţie pentru Fundaţia Inocenţi. Pentru studenţi, intrarea costă 30 de lei. Donaţiile vor susţine proiectele Fundaţiei Inocenţi, prin care se oferă suport copiilor cu dizabilităţi, spitalizaţi, instituţionalizaţi şi/sau care provin din familii nevoiaşe.

Margareta Pâslaru lansează, sâmbătă, la Târgul de Carte Gaudeamus, CD-ul de autor "50 de ani de la primul disc". Încasările din drepturi de autor, în urma vânzăriii acestui album, vor fi cedate în beneficiul campaniei UNITER "Artişti pentru Artişti". Evenimentul va avea loc în prezenţa fanilor sâmbătă, de la ora 13.30, la Târgul de Carte Gaudeamus. Recenta compoziţie "Era o fântână", după o poezie a Elenei Farago, deschide CD-ul de autor "50 de ani de la primul disc".
Margareta Pâslaru a început să compună cântece, acompaniindu-se la pian, încă din anii '60. Colaborarea cu Electrecord îi aduce acum, la jumătate de veac de la prima înregistrare de disc la aceeaşi casă de producţie, albumul în care prezintă tuturor iubitorilor muzicii ei câteva din piesele sale.

Gastronomia franceză a fost înscrisă în patrimoniul imaterial al umanităţii de un comitet interguvernamental UNESCO, ai cărui membri s-au reunit, ieri, la Nairobi. Este pentru prima dată în istorie când o gastronomie este inclusă în patrimoniul umanităţii. Experţii UNESCO, reuniţi în această săptămână în capitala Kenyei, au considerat că gastronomia franceză, cu rituarile şi cu modul ei original de prezentare, îndeplineşte condiţiile pentru a fi inclusă pe "lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii". Într-un comunicat emis de comitetul UNESCO se afirmă că gastronomia franceză provine "dintr-o practică socială cutumieră, concepută pentru a celebra cele mai importante momente din vieţile indivizilor şi ale grupurilor".

Zilele Filmului Polonez se vor desfăşura, începând de astăzi și până duminică, la Bucureşti şi Chişinău şi vor continua, între 26 şi 28 noiembrie, la Bălţi, urmând să prezinte publicului român şi moldovean cinci pelicule recente. La Bucureşti, proiecţiile vor avea loc la Cinemateca Eforie, în fiecare seară de la ora 19.00. La Chişinău, programul proiecţiilor este acelaşi, însă cu începere de la ora 18.00.
Festivalul se deschide cu lungmetrajul "Zero", în regia lui Pawel Borowski, care a obţinut Trofeul Anonimul 2010, Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Cinematografie de la Pecs, Ungaria, precum şi trofeele unor festivaluri din Polonia în 2009.

Peter Schneider, unul dintre producătorii care au marcat istoria filmului de animaţie, soseşte la sfârşitul săptămânii la Bucureşti, urmând să prezinte, sâmbătă, la Sala ArCuB, filmul "Waking Sleeping Beauty", de Don Hahn. Schneider este o figură legendară în istoria studiourilor Disney, unde a condus cea mai importantă companie din grup, Walt Disney Feature Animation, în perioada 1985 - 1999, şi apoi întreg studioul, între 1999 şi 2001. Documentarul "Waking Sleeping Beauty", regizat de Don Hahn (producătorul filmelor "Frumoasa şi bestia", "Regele Leu", "Toy Story"), este dedicat istoriei recente a studiourilor Disney. Filmul este adus într-o proiecţie specială, cu intrare liberă, prezentată de Anim'est şi Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti - ArCuB. Schneider va prezenta pelicula şi se va afla la dispoziţia spectatorilor, la finalul proiecţiei, pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Marele premiu şi trofeul Salonului internaţional al Artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni, ediţia a V-a, a fost acordat, pentru a doua oară, artistului fotograf ungar Istvan Kerekes, din Mosonmagyarovar, pentru întreaga colecţie. Un juriu internaţional a selectat şi apreciat 178 de imagini alb-negru şi color, realizate pe tema 'Tradiţii populare române şi maghiare' de artişti fotografi români şi maghiari din mai multe ţări europene. Cele două medalii de aur ale Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România au fost acordate artiştilor fotografi Attila Kovacs şi Lajos Nagy, din Sfântu Gheorghe, pentru întreaga colecţie. Vernisajul salonului internaţional va avea loc în perioada 17 - 22 ianuarie 2011, în patru locaţii: Galeria 'Euro Foto Art' Oradea, Institutul Cultural Român din Budapesta, holul Bibliotecii Centrale Universitare Cluj-Napoca şi în sălile Centrului Cultural al Republicii Ungare din Bucureşti, fiind dedicate Zilelor Culturii Române şi Maghiare.

Premiera "Sorocul/ Due Date" a fost lider în box office-ul românesc de weekend, cu încasări de aproape 347.000 de lei şi 19.500 de spectatori. Sub semnătura regizorului Todd Phillips, filmul "Sorocul" îi prezintă pe Robert Downey Jr. şi pe Zach Galifianakis în rolurile a doi ghinionişti, care sunt forţaţi de împrejurări să pornească împreună într-o călătorie ce se dovedeşte a fi pe cât de scandaloasă, pe atât de memorabilă. Pe poziţia a doua în box office s-a clasat premiera "De neoprit/ Unstoppable", cu încasări de peste 282.000 de lei şi 16.000 de spectatori. Inspirată dintr-o poveste reală, drama "Unstoppable" relatează modul în care o companie de cale ferată se străduieşte să evite o catastrofă feroviară ce ar putea afecta un oraş extrem de populat din Statele Unite ale Americii. Filmul lui Călin Netzer, "Medalia de onoare" a ocupat locul 10 cu peste 2000 de spectatori.

Keith Richards, chitaristul trupei The Rolling Stones, a declarat într-un interviu radiofonic că celebra trupă britanică va pleca din nou în turneu în 2011. El a infirmat astfel zvonurile despre retragerea din activitatea muzicală a membrilor grupului. Cel mai recent turneu mondial al trupei britanice, intitulat "A Bigger Bang Tour" şi desfăşurat în perioada august 2005 - august 2007, a generat încasări totale de 558 de milioane de dolari. Presa internaţională a publicat însă o serie de articole în acea perioadă în care se spunea că acela este ultimul turneu mondial susţinut de grupul britanic, după ce o serie de concerte din turneu au trebuit să fie amânate sau anulate din cauza problemelor de sănătate cu care s-au confruntat membrii trupei.

Cel mai mare tablou semnat de Nicolae Tonitza, care măsoară un metru pătrat, evaluat la 100.000 - 150.000 de euro, va fi scos la licitaţie de casa Artmark, mâine seară, la Palatul Ghika din Capitală. Zeci de ani, lucrarea "Golgota" a lui Nicolae Tonitza a putut fi admirată doar la Muzeul Naţional de Artă al României. În 2009, tabloul le-a revenit moştenitorilor de drept, iar mâine va fi scos la vânzare în cadrul Licitaţiei "12+1 Capodopere Impresioniste din Colecţii Particulare" organizate de casa Artmark. Pictura "Golgota" reprezintă unul dintre cele mai desăvârşite peisaje cu prezenţă umană ale lui Tonitza. Lucrarea face parte dintre picturile realizate de artist după eliberarea, în 1918, din lagărul de la Kirjali, în care a fost concentrat ca soldat după înfrângerea în 1916 a României în Bătălia de la Turtucaia, şi pare a proiecta, într-un decor apropiat de relieful dealurilor de calcar din zona Dunării de Jos, sentimentele de neputinţă, fatalitate şi sacrificiu inutil acumulate în anii de prizonierat.

Biblioteca Naţională a României va participa printr-un stand propriu la cea de-a XVII-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, expunând o parte dintre publicaţiile editate: Revista Bibliotecii Naţionale a României, Revista Română de Istorie a Cărţii, Revista Română de Conservare şi Restaurare a Cărţii, Revista Biblioteca, seriile Bibliografiei Naţionale. Pe perioada evenimentului vor putea fi vizionate, în format PowerPoint, expoziţiile: 'Dineuri, ospeţe şi mese la români: meniuri cu savoare istorică' şi 'Înşir-te, mărgărite: basmele românilor văzute de Regina Elisabeta şi Regina Maria', ambele prezentând documente (manuscrise, arhivă istorică, fotografii şi carte bibliofilă) din Colecţiile Speciale ale bibliotecii. Vizitatorii târgului vor putea vedea şi materiale privind agenda culturală şi profesională a Bibliotecii Naţionale pe anul în curs, precum şi prezentarea 'O perspectivă asupra cărţii româneşti editate în 2009'.

Lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", al regizorului Florin Şerban, a fost inclus în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Stockholm. Evenimentul va debuta astăzi. În cadrul festivalului va fi prezentat şi documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică. Lungmetrajul de debut al lui Florin Şerban, premiat la Berlin în acest an, "Eu când vreau să fluier, fluier", o coproducţie româno-suedeză, a fost inclus în competiţia manifestării, urmând să concureze cu alte 17 pelicule internaţionale. Regizorul Florin Şerban va fi prezent la eveniment, la invitaţia Institutului Cultural Român de la Stockholm.

Flamenco, dieta mediteraneană şi dresajul şoimilor au fost incluse în Patrimoniul cultural al UNESCO, în cadrul reuniunii comitetului de profil care are loc la Nairobi. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul spaniol al Culturii, aceste candidaturi ale Spaniei - depuse separat ori în comun cu alte ţări, au fost acceptate de Comitetul UNESCO. Spania a prezentat flamenco, tradiţia castells (din Catalonia, care constă în ridicarea unor turnuri formate din oameni, de diferite niveluri, cu ocazia anumitor sărbători), precum şi Cântecul Sibilei (dramă liturgică şi cânt gregorian interpretat în Mallorca în noaptea de Crăciun) pentru includerea în Patrimoniul cultural spiritual al UNESCO. De asemenea, alături de Grecia, Italia şi Maroc, Spania a mai prezentat şi candidatura dietei mediteraneene pentru includerea pe aceeaşi listă a UNESCO, candidatură acceptată.

Scriitorul elveţian Jean-Michel Olivier a fost recompensat, ieri, cu premiul Interallié pe 2010, pentru romanul său "L'amour negre". Evenimentul a încheiat sezonul distincţiilor literare acordate anual în Franţa. Romanul "L'amour negre", apărut la editura Fallois, este o fabulă acidă şi amuzantă despre un copil african adoptat de un cuplu de staruri de la Hollywood, care riscă să îşi piardă sufletul în vârtejul unei vieţi facile. Jean-Michel Olivier, un scriitor şi jurnalist născut la Geneva, a fost ales în al patrulea tur de scrutin, cu şase voturi, devansându-l pe scriitorul Claude Arnaud, al cărui roman "Qu'as tu fait de tes freres", apărut la editura Grasset, a primit cinci voturi.

Spectacolul "Nebuna din Chaillot", în regia lui Alice Barb, cu Dana Dogaru, Ileana Stana Ionescu, Alexandrina Halic şi Irina Petrescu în distribuţie, are premiera mâine, la Teatrul Metropolis din Capitală. În luna noiembrie, Teatrul Metropolis sărbătoreşte trei ani de existenţă şi astfel, dedică, această parte a anului, premierelor. Alături de aceste patru mari actriţe, care se află, pentru prima dată, împreună pe aceeaşi scenă, mai joacă şi Meda Victor, Crina Semciuc, Dan Aştilean şi Vlad Corbeanu. ''O poveste despre triumful binelui asupra răului. Evident, fantezie!'', spune chiar autorul piesei, Jean Giraudoux, în motto-ul piesei ''Nebuna din Chaillot''.

Proiectul cinematografic "Odessa", în regia lui Florin Iepan, este inclus în secţiunea Forum a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam. Evenimentul se desfăşoară începând de astăzi şi până pe 28 noiembrie. Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale lui Florin Iepan, filmul este o coproducţie România - Germania şi este prezentat la festival cu titlul de "Work in progress". "Odessa" este o poveste a masacrelor ce au avut loc în Europa Centrală şi de Est în al Doilea Război Mondial şi, din lipsă de imagini de arhivă, Iepan a decis ca o parte din imagini să fie, de fapt, animaţii. Florin Iepan este cunoscut în special pentru documentarul "Născuţi la comandă. Decreţeii", realizat în 2004. Documentarul prezintă povestea Decretului nr.770 pentru reglementarea întreruperii cursului sarcinii, din anul 1966, transformat în lege. Printre filmele semnate de Iepan se mai numără "Unicul, adevăratul Tarzan" şi "Bela Lugosi: Vampirul căzut".

Gaudeamus 2010 include Seminarul European Broadcasting Union cu tema "Talking Books On the Radio". Evenimentul este programat vineri, între orele 09.30-17.00, la Târg. Aceasta este o iniţiativă a Radio România în cadrul EBU. Printre reprezentanţii radiourilor europene care au confirmat participarea şi care vor susţine intervenţii în seminar se numără invitaţi din Suedia, Germania, Italia, Vatican, Cehia, Polonia, Bulgaria, Romania, plus o intervenţie specială a lui Grigore Bargauanu, pe tema "Lipatti şi moştenirea sa".

Trupa No Mercy revine în România, pentru un concert ce va avea loc pe 27 noiembrie, într-un club din Capitală. Preţul unui bilet este 30 de lei. Trupa No Mercy a concertat de mai multe ori în România, la Bucureşti, Sibiu şi Slatina. În cei 15 ani de activitate, trupa americană a lansat patru albume - "No Mercy", "More", "Greatest Hits" şi "Day By Day". Îmbinând stilul pop cu muzica latino, formaţia a lansat piese de succes precum: "Where do you go", "When I Die'", "Missing", "Kiss You All Over" şi "Please don't go". Trupa este formată din Marty Cintron, Ariel Hernández şi Gabriel Hernández.

Cercetătorii scoţieni au anunţat că au fabricat un material flexibil, capabil să reflecte lumina percepută de ochiul uman, considerând că realizarea lor reprezintă primul pas către confecţionarea unei "pelerine a invizibilităţii", devenită celebră graţie filmelor din seria "Harry Potter". Studiul specialiștilor a fost publicat în revista New Journal of Physics. Pentru ca un obiect să devină invizibil, el nu trebuie să absoarbă lumina, iar aceasta trebuie să "curgă" şi să se reflecte în jurul lui, aşa cum oglinda unei ape curgătoare se reformează după ce a întâlnit o piatră în calea ei. Lumina are tendinţa naturală de a se deplasa în linie dreaptă. Pentru ca undele luminoase să îşi continue drumul, fără perturbaţii, în jurul acestui obiect - ascuns privirii, din toate unghiurile - este nevoie de o serie de materiale ce nu au fost încă fabricate, denumite "metamateriale". Aceste materiale capabile să respingă lumina există deja, însă ele funcţionează doar în cazul unor lungimi de undă mult mai mari decât spectrul vizibil (unde radar sau infraroşii).
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!