DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.55 - 07.00
Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

11 noiembrie 2010

Inaugurarea celui mai nou pian din România, la Sala Radio
Radio România va inaugura, mâine, cel mai nou şi mai valoros pian din România – Bosendorfer Imperial – în cadrul unui concert susţinut de Horia Mihail. Evenimentul va avea loc la Sala Radio şi face parte din Turneul Naţional MusicON, susţinut de Romanian Piano Trio. Pianistul Horia Mihail va interpreta, în deschiderea concertului, Fantezia pe teme poloneze în la major pentru pian şi orchestră, op. 13 de Frederik Chopin. Programul serii mai cuprinde Rondo în sol minor pentru violoncel şi orchestră, op. 94 de Antonin Dvořák – solist Răzvan Suma, şi Tzigane, pentru vioară şi orchestră de Maurice Ravel, în interpretarea lui Alexandru Tomescu. În partea a doua a concertului, publicul va putea audia Simfonia fantastică, op.14 de Hector Berlioz. Radio România beneficiază, în acest moment, de două "extreme" instrumentale – cea mai veche şi mai valoroasă vioară din ţară - Stradivarius Elder Voicu - care poate fi ascultată la Sala Radio prin intermediul lui Alexandru Tomescu, solist concertist al Radioului, şi cel mai nou şi mai valoros pian din ţară - Bosendorfer Imperial - disponibil pentru concertele stagiunii, începând din acest weekend.

Copiii de la Radio împlinesc 65 de ani
Corul de Copii Radio susţine, duminica, 14 noiembrie, de la ora 18.00, o petrecere aniversară la Sala Radio, cu ocazia împlinirii celor 65 de ani de existenţă. Ansamblului îi vor intona "La multi ani" Corul Sound al Casei de Cultura a Studentilor Bucuresti, Corul Madrigal, Corul Preludiu şi Corul Academic Radio. Corul de Copii Radio a fost înfiintat în 1945 la initiativa dirijorului Ion Vanica, fiind unul dintre cele mai vechi coruri de radiodifuziune din lume. Fondatorul sau, urmat de Elena Vicica, de Eugenia Vacarescu Necula si, în prezent, de Voicu Popescu au contribuit decisiv la destinul artistic al ansamblului, facand din acesta o adevarata scoala de educatie prin muzica a tinerelor generatii. Aici si-au început cariera artistica artisti ca Ileana Cotrubas, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enachescu, George Crasnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban sau Roxana Constantinescu. Participant la peste 50 de concursuri si festivaluri nationale si internationale, Corul de Copii Radio a fost recompensat în 2004 cu titlul de AMBASADOR Cultural al Uniunii Europene, distinctie primita cu 3 ani înaintea intrarii Romaniei în randul tarilor membre.

'Eduard al III-lea', la Sofia
Spectacolul 'Eduard al III-lea' de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu, va fi prezentat, astăzi, de Teatrul Naţional Bucureşti pe scena mare a Teatrului 'Ivan Vazov' din Sofia. Piesa care îl are pe Ion Caramitru în rolul principal abordează teme clasice precum onoarea, simţul datoriei sau iubirea patimaşă. Ideea realizării unui proiect comun de colaborare între Naţionalul bucureştean şi Teatrul din Sofia a luat naştere în urma unor serii de vizite şi discuţii bilaterale între directorii celor două instituţii, Ion Caramitru şi Pavel Vasev. Planurile de cooperare s-au concretizat în primavara acestui an, atunci când Teatrul Naţional din Sofia a fost invitat pentru un turneu la Bucureşti.

Premieră Opera Prima
Clubul Copiilor din sectorul 5 al Capitalei găzduieşte, astăzi şi mâine, de la ora 19:00, spectacolul "Draga Elena Sergheevna", după Ludmila Razumovskaia, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Această reprezentaţie este prima din cadrul proiectului OPERA PRIMA, în care elevi de liceu şi actori profesionişti joacă împreună. Intrarea la spectacol este liberă, dar pe bază de rezervare, în limita celor 80 de locuri disponibile. În continuarea acestui eveniment, OPERA PRIMA va organiza, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, un modul de art thérapie susţinut de profesorul Richard Forestier de la AFRATAPEM École d'Art Thérapie din Tours, Franţa. Proiectul OPERA PRIMA este coordonat de o echipă de tineri profesionişti, masteranzi şi absolvenţi ai U.N.A.T.C.

Roxette concertează pentru prima dată în România, pe 30 mai 2011
Roxette, cel mai cunoscut duo suedez de pe scena muzicii internaţionale, va concerta pentru prima dată în România, pe 30 mai 2011, la Zone Arena din Capitală. Cu o carieră de aproape 25 de ani, 75 de milioane de albume vândute în întreaga lume şi peste 30 de hituri, Roxette revine în 2011 cu un nou album şi un nou turneu internaţional. Formată la începutul anilor '80, Roxette a devenit rapid una dintre cele mai iubite trupe pop, iar piese precum "The Look", "Dressed for Success", "Listen to Your Heart", "Dangerous", "It Must Have Been Love", "Joyride" şi "Milk and Toast and Honey" au făcut înconjurul lumii, fiind considerate în prezent adevărate "evergreen-uri". Biletele pentru concertul Roxette vor fi puse în vânzare pe data de 16 noiembrie.

Guvernul a desfiinţat peste 600 de posturi din întregul sistem al Ministerului Culturii
Ministerul Culturii va reduce peste 600 de posturi din instituţiile publice de cultură şi un post de secretar de stat vacant din aparatul central. Ministrul Kelemen Hunor a spus ca hotararea de Guvern nu include şi o anexă cu posturile care urmează să fie desfiinţate în fiecare instituţie, acestea urmând să fie stabilite prin ordin al ministrului. Alte 70 de posturi, finanţate de la bugetul de stat, vor fi reduse din cadrul direcţiilor judeţene de cultură, Oficiului Român pentru Drepturile de Autor şi Centrului de Consultanţă al ministerului. Executivul a avizat si trecerea Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din administrarea Consiliului Judeţean Constanţa în subordinea Ministerului Culturii, operaţiune care va fi finalizată în maxim 20 de zile.

Premieră teatru radiofonic la Radio România Cultural
Spectacolul radiofonic "Arhitectul şi Împăratul Asiriei", de Fernando Arrabal, va fi difuzat, în premieră, astăzi, de la ora 19.00, la Radio România Cultural. Creat în cadrul seriei Dramaturgi Străini Contemporani, spectacolul reprezintă o premieră absolută în teatrul românesc. Avanpremiera a avut loc aseară la Sala de Lectură a Teatrului Act din Capitală, în prezenţa actorilor din distribuţie - Claudiu Bleonţ şi Mircea Constantinescu - şi a echipei de realizatori. Evenimentul face parte din proiectul Teatru şi Ceai, realizat prin parteneriatul dintre Teatrul Naţional Radiofonic şi Teatrul Act, care organizeaza audiţii cu public ale unor spectacole după dramaturgie modernă şi contemporană, sau variante noi ale unor texte dramatice clasice. Piesa "Arhitectul şi Împăratul Asiriei" pune faţă în faţă doi eroi, plasaţi pe o insulă, într-un spaţiu izolat, care refac experienţe esenţiale ale umanităţii şi, printr-un balans ludic al identităţilor, pun în discuţie repere existenţiale. Traducerea şi adaptarea radiofonică îi aparţin Adinei Vuković, iar regia artistică este semnată de Gavriil Pinte.

Festivalul DaKINO, la start
'127 Hours', cel mai recent film al regizorului britanic Danny Boyle, va fi prezentat în premieră în România, la Cinematograful Patria, pe 22 noiembrie, în cadrul galei de deschidere a Festivalului Internaţional de Film DaKINO. Pelicula prezintă cazul real al alpinistului american Aron Ralston, interpretat de actorul James Franco, care, blocat între stâncile unui canion din Utah, se vede nevoit să recurgă la măsuri disperate pentru a supravieţui. Regizorul Danny Boyle este cunoscut publicului din România pentru filmele 'Trainspotting' sau 'Slumdog Millionaire' , pentru care a câştigat opt premii Oscar, în 2009. Festivalul Internaţional de Film DaKINO mai propune filmele 'Never let me go', în regia lui Mark Romanek, cu o distribuţie care îi include pe Keira Knightley, Carey Mulligan si Andrew Garfield, documentarul-eveniment 'Yves Saint Laurent, l'Amour Fou', in regia lui Pierre Thoretton, şi proiecţia specială a filmului 'Temple Grandin', peliculă care a câştigat 5 premii Emmy. Festivalul DaKINO, aflat la cea de-a XXa ediţie, va avea loc în perioada 22-27 noiembrie, la Cinematograful Patria, Sala Elvira Popescu şi Noul Cinematograf al Regizorului Român din cadrul Muzeului Ţăranului Român.

Sibiu: expoziţie ghidată prin telefon la Muzeul Brukenthal
Sibienii şi turiştii care vor vizita oraşul au ocazia să vadă, începând de astăzi, la Palatul Brukenthal, expoziţia 'De la primele scrieri la multimedia', prima expoziţie din România în care ghidul este inlocuit de telefonul mobil. La intrarea în Palatul Brukenthal, fiecare vizitator îşi poate transfera pe telefon, prin opţiunea Bluetooth, explicaţia pentru fiecare dintre cele 250 de piese. Expoziţia 'De la primele scrieri la multimedia - O scurtă istorie a comunicării şi mai mult...' a fost deja vizitată de peste 35.000 de oameni din Deva, Sighişoara şi Cluj-Napoca. După popasul de la Sibiu, exponatele vor ajunge, anul viitor, la Timişoara, Alba Iulia şi Braşov.

Yahoo mail, în limba română
Yahoo va lansa, la începutul anului viitor, pagina în limba română a serviciului sau de e-mail. Reprezentanţii companiei au precizat că pagina va conţine atat serviciul de e-mail, cat şi cel de mesagerie în limba română iar, până la sfârşitul anului, firma va avea un angajat permanent în tara noastra. Compania Yahoo a lansat, încă de la începutul acestui an, o campanile a paginilor locale în Danemarca, Rusia, Turcia şi Grecia. Serviciile Yahoo sunt folosite, în România, de 8,2 milioane de persoane, circa 80% din totalul celor cu acces la Internet.

Principele Radu la Conferintele Teatrului Naţional
Teatrul National Bucuresti reia, duminica, 14 noiembrie, conferintele stagiunii de toamna, cu o prelegere sustinuta de Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României, cu tema "Înţeleapta Cârmuire". Principele Radu va vorbi celor prezenţi despre importanţa statului ca garant, cultivator şi ocrotitor al identităţii, tradiţiei şi continuităţii unei naţiuni. Consilier al Majestăţii Sala Regele Mihai I încă din 1997 şi reprezentant Special al Guvernului României în perioada 2002 – 2008, Principele Radu a susţinut, în ultimii 10 ani, peste 300 de conferinţe despre România, atât în ţară cât şi în străinătate. Evenimentul de duminica, 14 noiembrie, va fi găzduit de Sala Amfiteatru a Teatrului Naţional Bucureşti şi va începe la ora 11,00.

Cartea cu Apolodor, în Franţa
Spectacolul "Cartea cu Apolodor" al Teatrului de Păpuşi "Puck" din Cluj-Napoca va fi prezentat, mâine, în Franţa, pe scena Companiei L'Echo din Hyeres. Premiată la cea de-a noua ediţie a Festivalului Teatrelor de Păpuşi şi Marionete care a avut loc la Cluj, piesa nu este la prima reprezentaţie peste hotare. "Cartea cu Apolodor" a mai fost montata pentru turneul organizat în luna septembrie la Arizona State University. Acelasi spectacol urmeaza sa fie prezentat şi la Varşovia, la Festivalul Culturii Române. Scenariul şi regia spectacolului sunt semnate de Mona Marian, scenografia de Epaminonda Tiotiu, iar muzica de Corina Sîrbu. Din distribuţie fac parte actorii Dana Bonţidean, Călin Mureşan şi Silviu Rusti.

ROCK'N'IASI 2010 WINTER EDITION
Casa de Cultura a Studentilor din Iasi organizeaza, în perioada 1-5 decembrie, a patra ediţie a festivalului ROCK'N'IASI WINTER EDITION, cel mai important eveniment de acest gen din Romania. Noutatea anului 2010 este gama mai larga de activitati propuse de organizatori, care confera evenimentului un grad mai ridicat de amploare, profesionalism si diversitate. Festivalul îşi propune, de asemenea, să susţină artiştii ieşeni de liceu, cărora le-a fost dedicata ultima zi a ROCK'N'IASI WINTER EDITION. Evenimentul de la Iasi va oferi formatiei castigatoare a concursului ROCK'N'LICEU posibilitatea de a inregistra primul demo intr-un studio profesional.

Harghita: Replicile tăbliţelor de la Tărtăria, în expoziţie la Miercurea Ciuc
Replicile celebrelor tăbliţe de la Tărtăria, dar şi alte peste 200 de piese arheologice originale pot fi admirate la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc. Expoziţia, care a fost prezentată şi în Statele Unite ale Americii, se intitulează 'Scrierea dunăreană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria' şi este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Institutul de Arheomitologie Sebastopol din California. Cele trei tăbliţe de lut, cu reprezentări stilizate de animale, copaci, diferite obiecte şi grupuri de semne despărţite prin linii, au fost descoperite în anul 1961 de cercetătorul clujean Nicolae Vlassa. Specialiştii spun că există posibilitatea ca inscripţiile descoperite în România să reprezinte cea mai veche formă de scriere din lume.

Sighişoara: expoziţie de artă vizuală
Galeria de Arta Contemporană Turnul Fierarilor din Sighisoara va găzdui, mâine, de la ora 16,00, vernisajul expozitiei de arte vizuale "Cel mai bogat…din cimitir", un pamflet vizual dedicat vanitatii. În cadrul evenimentului, vizitatorii vor putea admira pictură, grafică, sculptură, ceramică, fotografie, materiale video si instalaţii. Lucrările aparţin membrilor Asociatiei Artistilor Plastici Alma Mater Sighisoara, alaturi de profesori si studenti de la Universitatea de Arta si Design din Cluj Napoca. Expoziţia poate fi vizitată până la sfârşitul lunii noiembrie, între orele 10,00 şi 18,00.

Omul de Neanderthal nu era la fel de isteţ ca Homo sapiens
Creierul omului de Neanderthal şi cel al omului modern, deşi similare la naştere, cunosc o dezvoltare foarte diferită în cursul primului an de viaţă, potrivit unui studiu care infirmă teoria conform căreia cele două specii aveau capacităţi mintale comparabile. Aceste diferenţe explică forma rotundă, distinctivă, a craniului uman, absentă la neanderthalieni şi la ceilalţi strămoşi şi "verişori" ai omului, cum sunt cimpanzeii. Omul modern este primul care a cunoscut o dezvoltare a circuitelor cerebrale în timpul primului an de viaţă. Omul de Neanderthal a dispărut în urmă cu 28.000 de ani din motive misterioase, după ce a coexistat alături de Homo Sapiens timp de 10.000 de ani.

Spectacolul de teatru "Skin Tight/Piele încordată" al companiei Quartett din Noua Zeelandă, la Cluj
Spectacolul de teatru "Skin Tight/Piele încordată", bazat pe lupte scenice, al companiei Quartett din Noua Zeelandă va fi prezentat, astazi, la Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca. Actorul Allan Henry a declarat că spectacolul este realizat după Gary Henderson, în regia lui Hilary Halba, şi are ca elemente de bază mişcarea, luptele scenice, coregrafia şi muzica. Piesa prezintă povestea lui Tom şi Elizabeth, un cuplu care supravieţuieşte după război, dar îşi pierde ferma, fiind doi oameni care luptă, se împacă, iubesc şi îmbătrânesc împreună. Arta coregrafică a luptei folosită în teatru este un mod de a-i proteja pe actori, dar şi de a-i ajuta să spună o poveste foarte specială, plină de dinamism şi dramatism. Compania de Teatru Quartett prezintă texte contemporane şi se află în Cluj datorită unei colaborări cu Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii "Babeş-Bolyai", în cadrul căreia actorii invitati susţin ateliere si prelegeri pentru studenţi.

Călin Netzer, despre "Medalia de onoare": Am combinat minimalismul cu viziunea personal
Regizorul Călin Netzer a declarat, într-o conferinţă de presă, că în filmul său "Medalia de onoare", care va avea premiera, maine, în cinematografele româneşti, a încercat să combine minimalismul cu viziunea personală. În ceea ce priveşte cooptarea lui Ion Iliescu în distribuţie, alaturi de Victor Rebengiuc, regizorul a spus ca fostul sef al statului a acceptat cu bucurie propunerea si ca s-a descurcat foarte bine. Acţiunea filmului "Medalia de onoare" se petrece în decembrie 1995. Ion. I. Ion este un om cu o viaţă banală, care locuieşte cu soţia sa şi care de şase ani nu şi-a mai văzut fiul, plecat în Canada. Totul se schimbă în viaţa lui Ion când acestuia îi parvine o scrisoare în care este anunţat că va fi decorat de preşedinte, pentru fapte de vitejie pe care le-a făcut în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Filmul a obţinut recent menţiunea specială a juriului la cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film de la Zagreb dar si numeroase alte premii internationale.

Teodora Enache în concert la ArCuB
Teodora Enache si Theodosii Spassov Orchestra sustin, duminica, de la ora 19.30, la Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, un concert extraordinar intitulat "Rădăcini". Teodora Enache continuă seria concertelor cu acest titlu, într-o variantă cu totul inedită, alături de mari muzicieni internaţionali ca Theodosii Spassov şi Burton Green, într-un recital extraordinar. Programul cuprinde muzica românească, bulgarească, evreiască, africană, aduse toate la un numitor comun – jazzul. Spectacolul are o încărcătură emoţională deosebită, atingând teme grave ale omenirii - misterul Morţii şi Tainele Sfinte ale Vieţii – Naşterea sau Căsătoria.

Iris a obţinut Discul de Platină pentru "Cei Ce Vor Fi", înainte de lansarea noului album
Trupa Iris a obţinut Discul de Platină pentru vânzările albumului "Cei Ce Vor Fi" si a anuntat lansarea unui nou material discografic, intitulat "12 Porţi", care va fi marcat printr-un spectacol, pe 21 noiembrie, de la ora 20.00, la Sala Palatului din Capitală. Titlul noului album este inspirat de numărul biblic "12", iar spectacolul de la Sala Palatului este conceput într-o imensă închisoare în care vor exista 12 porţi. Albumul este lansat de Iris după o pauză de trei ani de la precedentul disc - "Cei Ce Vor Fi".

Ziua mondială a filozofiei: UNESCO se retrage de la manifestările din Iran
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură a anunţat că se retrage de la manifestările organizate de Teheran pentru sărbătorirea Zilei mondiale a filozofiei, estimând că în Iran nu sunt întrunite 'condiţiile necesare' bunei desfăşurări a unei conferinţe a Naţiunilor Unite. Iranul urma să fie gazda, cu sprijinul UNESCO, a principalelor manifestări dedicate acestei zile a cărei temă este în acest an 'Filozofie, diversitate culturală şi apropierea culturilor'. Această decizie suscitase proteste în mediile universitare şi printre apărătorii drepturilor omului pe plan mondial. Principalele evenimente ale acestei zile mondiale vor avea loc la sediul UNESCO, unde vor avea loc un forum internaţional şi o serie de colocvii şi mese rotunde, cu participarea unor filozofi şi a unor personalităţi politice de renume internaţional.

Guvernul a desfiinţat peste 600 de posturi din întregul sistem al Ministerului Culturiiv
Ministerul Culturii va reduce peste 600 de posturi din instituţiile publice de cultură şi un post de secretar de stat vacant din aparatul central. Ministrul Kelemen Hunor a spus ca hotararea de Guvern nu include şi o anexă cu posturile care urmează să fie desfiinţate în fiecare instituţie, acestea urmând să fie stabilite prin ordin al ministrului. Alte 70 de posturi, finanţate de la bugetul de stat, vor fi reduse din cadrul direcţiilor judeţene de cultură, Oficiului Român pentru Drepturile de Autor şi Centrului de Consultanţă al ministerului. Executivul a avizat si trecerea Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din administrarea Consiliului Judeţean Constanţa în subordinea Ministerului Culturii, operaţiune care va fi finalizată în maxim 20 de zile.

Horia Mihail inaugurează noul pian de la Sala Radio
Pianistul Horia Mihail inaugurează, maine, noul pian de la Sala Radio, un Bosendorfer Imperial, achiziţionat recent de Societatea Română de Radiodifuziune. Concertul de inaugurare, care va avea loc, începând cu ora 19.00, face parte din Turneul Naţional MusicON, susţinut de Romanian Piano Trio. Horia Mihail va interpreta în deschiderea concertului "Fantezia pe teme poloneze în la major pentru pian şi orchestră", op. 13 de Frédéric Chopin. Programul serii mai cuprinde "Rondo în sol minor pentru violoncel şi orchestră", op. 94 de Dvořák, avandu-l ca solist pe Răzvan Suma - şi "Tzigane", pentru vioară şi orchestră de Maurice Ravel, in interpretarea lui Alexandru Tomescu.
În partea a doua a concertului, publicul va putea audia "Simfonia fantastică", op.14 de Hector Berlioz. Achiziţia pianului Bosendorfer Imperial a venit ca o necesitate, în urma constatării gradului ridicat de uzură al celorlalte piane deţinute de radioul public. În urma procurării acestuia, Radio România beneficiază, în acest moment, de două "extreme" instrumentale - cea mai veche şi mai valoroasă vioară din ţară - Stradivarius Elder Voicu -, care poate fi ascultată la Sala Radio prin intermediul lui Alexandru Tomescu, solist concertist al radioului, şi cel mai nou şi mai valoros pian din ţară, disponibil pentru concertele stagiunii începând cu 12 noiembrie.

Cărţile de poezie ale lui Adrian Păunescu, epuizate în librării
Cele mai cunoscute cărţi de poezie ale lui Adrian Păunescu, printre care "Antiprimăvara", "Doamne ocroteşte-i pe români" şi "Cartea cărţilor de poezie", au fost epuizate în librăriile bucureştene, la mai puţin de o săptămână de la moartea poetului. Editura Păunescu este asaltată să refacă stocurile cu volumele clasice ale poetului, sa distribuie aproximativ 500 de carti pe zi şi sa ia în considerare reeditarea celor mai importante titluri ale autorului. Cea mai semnificativă creştere de vanzari s-a remarcat la lucrarea "Cartea cărţilor de poezie", care costa 500 de lei. Admiratorii lui Adrian Păunescu mai pot găsi pe rafturi doar romanul "Vinovat de iubire", publicat la editura Curtea Veche.

Colegiul Naţional 'I. L. Caragiale' va sărbători 115 ani de la înfiinţare
Colegiul Naţional 'I. L. Caragiale' din Bucuresti va sărbători joi, 18 noiembrie, 115 ani de la înfiinţare. Momentul va fi marcat printr-o suită de manifestări la care vor participa foşti şi actuali elevi ai liceului intre care Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, actrita Ilinca Tomoroveanu, criticul de teatru Marina Constantinescu si multe alte personalitati. Evenimentul din 18 noiembrie va cuprinde şi un spectacol cu momente de teatru din pisele lui I.L. Caragiale şi ale lui Carlo Goldoni, poezie si muzica. Colegiul Naţional 'I. L. Caragiale' a fost înfiinţat în octombrie 1895, în vremea regelui Carol I.

Colplay cântă pentru săraci
Trupa britanică Coldplay a anunţat că va lua o scurtă pauză de la înregistrarea noului album care urmează după LP-ul din 2008, 'Viva la Vida or Death and All His Friends', pentru o cauză caritabilă. Chris Martin şi colegii săi de trupă vor susţine două concerte, iar banii obţinuţi din vânzarea biletelor şi a materialelor promoţionale vor fi donaţi organizaţiei caritabile Crisis care se ocupă de ajutorarea persoanelor fără adăpost din Marea Britanie. Cele două concerte vor avea loc la Liverpool, pe 19 decembrie, şi respectiv la Newcastle, în data de 20 decembrie. Numărul de bilete este limitat, organizatorii anuntand că nu pot fi puse în vânzare mai mult de 1.000 de tichete pentru fiecare reprezentatie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!