DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

10 noiembrie 2010

Călătorie "între nicăieri şi altundeva", la Sala Radio
Nonconformista compozitoare şi solistă Irinel Anghel, acompaniată de Orchestra de Cameră Radio, invită publicul, în această seară, de la ora 19.00, la audiţia lucrării "Sacred...", audiţie care va avea loc la Sala Radio. În cadrul aceluiaşi concert, dirijat de Horia Andreescu, vor putea fi ascultate lucrări ale lui W. A. Mozart - Simfonia concertantă în mi bemol major pentru vioară, violă şi orchestră, K. 364 şi Simfonia nr. 35 în re major Haffner, K. 385. Aceste lucrări vor fi susţinute de soliştii Cristina Anghelescu, la vioară şi Marius Nichiteanu, la violă. Seara de astăzi de la Sala Radio este inclusă în manifestările organizate cu prilejul celei de-a 90-a aniversări a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, sub genericul decada muzicii româneşti.

Premiera întâlnirilor "CARTE pentru ARTE"
La Ceainăria Cărtureşti-Verona din Capitală are loc, în această seară, prima întâlnire din seria "CARTE pentru ARTE", avându-i ca invitaţi pe artiştii Henry Mavrodin şi Florin Ciubotaru şi pe criticul de artă, Mihai Plămădeală. În cadrul acestui eveniment, vor fi prezentate albumele monografice Henry Mavrodin şi Florin Ciubotaru, publicate la Editura Institutului Cultural Român, iar cei doi artişti vor răspunde întrebărilor publicului. Dialogul va fi urmat de proiecţia documentarului Ciubotaru & Mavrodin, film care prezintă monumentele Turnul de Fildeş şi Turnul Babel, realizate de cei doi artişti, amplasate în incinta parcului din faţa Academiei Române, precum şi imagini din atelierele celor doi. Prima întâlnire din seria "CARTE pentru ARTE" face parte din programul Editura ICR în librăriile bucureştene, care asociază apariţii editoriale cu evenimente artistice şi culturale – concerte, expoziţii şi lecţii deschise.

Kilipirim, târg de carte cu discount, la Galeria Dalles
40 de edituri, 10.000 de titluri de carte, două expoziţii inovative şi 10 premii speciale îi aşteaptă pe iubitorii lecturii, începând de astăzi şi până pe 14 noiembrie, la cea de-a XI-a ediţie a târgului de carte cu discount Kilipirim, organizat la Galeria Dalles din Capitală. Târgul reuneşte titluri de beletristică, hobby, ştiinţă, carte pentru copii, artă, arhitectură şi design, cu discount-uri care pot ajunge la 70%. Kilipirim va recompensa publicul vizitator al târgului prin organizarea tradiţionalei tombole, la care pot participa toţi cei care ajung la eveniment. O noutate a târgului este expoziţia de artă de la etaj, unde vizitatorii vor putea studia cartea dintr-o altă perspectivă: cea de obiect de artă. Viziunea artistică aparţine tinerilor studenţi de la secţia de Arhitectură de Interior a Facultăţii de Arhitectură 'Ion Mincu' şi reuneşte 20 de exponate.

Operele ruseşti în zorii Baletelor Ruseşti 1901-1913
La Muzeul Naţional de Artă al României va fi vernisată, astăzi, expoziţia Operele ruseşti în zorii Baletelor ruseşti 1901-1913, organizată de Centrul Naţional de Costume de Scenă din Moulins, Institutul Francez din Bucureşti şi Ambasada Franţei în România. Expoziţia prezintă 85 de costume de scenă create pentru operele cu subiect istoric sau legendar ale unor compozitori ruşi, montate de Serghei Diaghilev în Franţa în primul sfert al secolului al XX-lea. Majoritatea pieselor din expoziţia de la Bucureşti au fost expuse public pentru prima dată în perioada decembrie 2009 – mai 2010 la Moulins, la Centrul Naţional de Costume de Scenă, cu ocazia centenarului Baletelor Ruseşti ale lui Diaghilev şi a anului Franţa-Rusia 2010. Toate piesele prezentate în expoziţie provin de la Centrul Naţional al Costumului de Scenă din Moulins, prima instituţie din lume consacrată în exclusivitate conservării patrimoniului material al artelor spectacolului.

Johann Strauss Ensemble, în turneu în România, între 11 şi 19 decembrie
Orchestra vieneză Johann Strauss Ensemble va susţine, în perioada 11 - 19 decembrie, un turneu naţional în România cu spectacolul "Best of Vienna", turneu care va include oraşele Bucureşti, Timişoara, Arad, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Mediaş şi Braşov. Johann Strauss Ensemble a fost fondat în 1985 de muzicienii din Bruckner Orchesters Linz. Până în prezent, ansamblul a concertat cu succes la Paris, Londra, Monaco, Madrid, Roma, Berlin, Salzburg, Viena, Tokyo şi în multe alte oraşe ale lumii, colaborând cu violonişti precum Joji Hattori, Aleksey Igudesman şi Alfred Pfleger. De-a lungul anilor, ei au fost dirijaţi de personalităţi precum Martin Sieghart, Christoph Campestrini şi Werner Steinmetz. Biletele pentru concertele din România au fost puse deja în vânzare la casele de bilete ale sălilor de spectacol şi online.

Sindicatele din cultură se opun noului val de restructurări
Sindicaliştii din Cultură cer Guvernului să oprească restructurările din instituţiile de spectacole si concerte. Angajaţii afiliaţi la Uniunea Sindicatelor din ramura Cultură, Federaţia Artiştilor Interpreţi din România şi Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole îşi exprimă, într-un comunicat de presă, totalul dezacord faţă de preconizatele măsuri ale Guvernului, de reducere a numărului de salariaţi. În acelaşi comunicat, se arată că reprezentanţii federaţiilor sindicale au luat la cunoştinţă cu surprindere, din informaţiile transmise de presă, că Ministrul Culturii intenţionează să concedieze 638 de artişti, personal tehnic şi administrativ de specialitate, fără nici o consultare prealabilă cu partenerii sociali. Instituţiile de spectacole şi concerte susţin că au fost deja obligate să-şi diminueze numărul de angajaţi, în unele cazuri cu procente de până la 20 la sută, din cauza blocării posturilor din ultimii trei ani. Sindicaliştii cer retragerea, în regim de urgenţă, a proiectului care prevede noile restructurări, soluţionarea urgentă a situaţiei dramatice în care se află Teatrul Naţional de Operă şi Balet 'Oleg Danovski' din Constanţa, prelungirea contractului colectiv de muncă unic la nivel de ramură, reluarea imediată a consultărilor cu partenerii sociali şi asigurarea unui buget decent pentru cultură, în anul 2011.

'Eduard al III-lea', la Sofia
Spectacolul 'Eduard al III-lea' de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu, va fi prezentat mâine de Teatrul Naţional Bucureşti pe scena mare a Teatrului 'Ivan Vazov' din Sofia. Piesa care îl are pe Ion Caramitru în rolul principal abordează teme clasice precum onoarea, simţul datoriei sau iubirea patimaşă. Ideea realizării unui proiect comun de colaborare între Naţionalul bucureştean şi Teatrul din Sofia a luat naştere în urma unor serii de vizite şi discuţii bilaterale între directorii celor două instituţii, Ion Caramitru şi Pavel Vasev. Planurile de cooperare s-au concretizat în primavara acestui an, atunci când Teatrul Naţional din Sofia a fost invitat pentru un turneu la Bucureşti.

Travesti de Cărtărescu, la Salzburg
Ediţia în limba germană a romanului Travesti de Mircea Cărtărescu şi-a început turneul de promovare în Austria, la Salzburg. Evenimentul se desfasoara pe parcursul a cinci zile si cuprinde lecturi publice, sesiuni de autografe, intalniri cu autorul, organizate la Dresda, la Esslingen am Neckar, în cadrul Festivalului de Literatura LesART si la Berlin. Publicat de editura Suhrkamp, Travesti este cel de-al treilea volum al lui Mircea Cartarescu apărut în limba germana dupa De ce iubim femeile in 2008 si Nostalgia in 2009. Considerat de critică o capodoperă, romanul a fost recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor si Premiul ASPRO, fiind deja publicat in franceza, italiana, olandeza, norvegiana, poloneza si maghiara.

Premieră la Centrul Naţional al Dansului
Centrul Naţional al Dansului Bucuresti va prezenta sâmbătă, 13 noiembrie, premiera spectacolului 'Pretend we make you happy'. Reprezentaţia, în coregrafia şi interpretarea Andreei Novac şi a artiştilor Ştefan Lupu, Istvan Teglas şi Alin State, este una a emoţiilor violente, plină de viaţa, vibraţie şi culoare. Preţul unui bilet pentru 'Pretend we make you happy' este de 15 lei iar rezervările se pot face online pe [email protected].

Opere de artă ascunse de nazişti, în expoziţie la Berlin
Doăzeci de opere de artă despre care se credea că au fost distruse de nazişti au fost găsite pe un şantier din Berlin şi vor fi expuse publicului. Naziştii au vândut sau au distrus mii de opere de artă ai căror autori erau evrei sau care aveau, în viziunea lor, elemente sexuale deviante, antinaţionale şi le criticau ideologia. Colecţia din capitala Germaniei conţine 11 statuete de bronz şi va fi expusă, în curând, la Noul Muzeu din Berlin.

Zi a porţilor deschise la muzee pentru elevi şi studenţi
Senatul României a decis ca prima sâmbătă a fiecărei luni să fie declarată zi a porţilor deschise pentru elevi şi studenţi la muzee, case memoriale, colecţii publice şi instituţii de cultură de drept public. Propunerea legislativă privind instituirea Zilei porţilor deschise a primit raport favorabil, cu amendamente, din partea Comisiei pentru cultură. Iniţiativa a întrunit 94 de voturi "pentru", 1 vot "împotrivă" şi trei "abţineri".

FNT la bilanţ, la Cafeneaua Critică
La Cafeneaua critică de astăzi, eveniment moderat de Ion Bogdan Lefter, are loc o discuţie despre ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru. Oaspeţii vor prezenta un bilanţ al FNT şi, totodată, al mandatului de trei ani al Cristinei Modreanu ca selecţioner unic al spectacolelor. Festivalul Naţional de Teatru a cuprins, anul acesta, reprezentaţii din străinătate, dar şi cele mai bune puneri în scenă de la teatrele din România. FNT l-a avut ca invitat special pe renumitul regizor polonez Krzysztof Warlikowski cu spectacolul "Dibuk", după textul clasic al lui Solomon An-ski şi nuvela contemporană a Hannei Krall. Spectacolele "Hey, Girl!",de Romeo Castellucci, şi "Regele moare", de Silviu Purcărete, s-au numărat printre cele mai importante evenimente ale ediţiei a XX-a a Festivalului Naţional de Teatru. Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 90, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti, iar discuţiile din 2010 se desfăşoară la Clubul Control din Capitală.

Metropolitan Opera la Bucureşti
Cele mai mari spectacole ale celebrei Metropolitan Opera din New York pot fi vazute si in aceasta stagiune in Romania. În cadrul proiectului Met Opera New York reprezentaţiile sunt transmise direct prin satelit in cinematografe din intreaga lume. Primul spectacol din această stagiune este Don Pasquale, comedia bel canto a lui Donizetti sub bagheta maestrului James Levine, care va fi transmis in Bucuresti de The Light Cinema Liberty Center, sambata 13 noiembrie. Sezonul va continua cu un spectacol de debut la Metropolitan pentru regizorul Nicholas Hytner, Don Carlo de Verdi. Roberto Alagna interpreteaza rolul principal, alaturi de Marina Poplavskaya, sub bagheta dirijorului Yannick Nézet-Séguin.
Pretul unui bilet este de 60 lei si se poate achizitiona doar de la casele de bilete.

Premieră la Botoşani
Teatrul 'Mihai Eminescu' din Botoşani pune în scenă, la sfârşitul acestei săptămâni, premiera spectacolului 'Scuzaţi, doamnă profesoară', după Liudmila Razumovskaia. Regia este semnată de actorul Volinaşi Costin, scenografia de Mihai Pastramagiu iar coregrafia de Victoria Bucun. 'Scuzaţi, doamnă profesoară' este o piesă despre conflictul dintre elevi şi profesori care face parte dintr-un proiect care îşi propune ca, după fiecare reprezentaţie , să invite la dezbatere elevi şi profesori, mediaţi de actori. Piesa în care Irina Mititelu, Sorin Ciofu, Bogdan Mucaciu şi Ioan Creţescu au rolurile principale va fi pusă în scenă în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani.

Cafeaua ca medicament pentru diabet
Cafeaua servită după masă poate să reducă nivelul glicemiei, arată un nou studiu care relevă faptul că acţiunea cafelei poate să fie similară cu medicamentele împotriva diabetului. Compuşii acestui aliment par să blocheze creşterea nivelului de insulină din organism. Chiar dacă numeroase studii demonstrează că un consum moderat sau mare de cafea este asociat cu reducerea riscului apariţiei diabetului de tip 2, mecanismul prin care cafeaua acţionează nu este încă foarte clar. Deşi este foarte cunoscut faptul că persoanele care beau în mod regulat cafea după masa de prânz au o digestie mai bună, specialiştii evaluează încă rezultatele studiului lor.

Inaugurarea celui mai nou pian din România, la Sala Radio
Radio România va inaugura vineri, 12 noiembrie, cel mai nou şi mai valoros pian din România – Bosendorfer Imperial – în cadrul unui concert susţinut de Horia Mihail. Evenimentul va avea loc la Sala Radio şi face parte din Turneul Naţional MusicON, susţinut de Romanian Piano Trio. Pianistul Horia Mihail va interpreta, în deschiderea concertului, Fantezia pe teme poloneze în la major pentru pian şi orchestră, op. 13 de Frederik Chopin. Programul serii mai cuprinde Rondo în sol minor pentru violoncel şi orchestră, op. 94 de Antonin Dvořák – solist Răzvan Suma, şi Tzigane, pentru vioară şi orchestră de Maurice Ravel, în interpretarea lui Alexandru Tomescu. În partea a doua a concertului, publicul va putea audia Simfonia fantastică, op.14 de Hector Berlioz. Radio România beneficiază, în acest moment, de două "extreme" instrumentale – cea mai veche şi mai valoroasă vioară din ţară - Stradivarius Elder Voicu - care poate fi ascultată la Sala Radio prin intermediul lui Alexandru Tomescu, solist concertist al Radioului, şi cel mai nou şi mai valoros pian din ţară - Bosendorfer Imperial - disponibil pentru concertele stagiunii, începând din acest weekend.

Sindicatele din cultură se opun noului val de restructurări
Sindicaliştii din Cultură cer Guvernului să oprească restructurările din instituţiile de spectacole si concerte. Angajații afiliaţi la Uniunea Sindicatelor din ramura Cultură, Federaţia Artiştilor Interpreţi din România şi Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole îşi exprimă, într-un comunicat de presă, totalul dezacord faţă de preconizatele măsuri ale Guvernului, de reducere a numărului de salariaţi. În același comunicat, se arată că reprezentanţii federaţiilor sindicale au luat la cunoştinţă cu surprindere, din informaţiile transmise de presă, că Ministrul Culturii intenţionează să concedieze 638 de artişti, personal tehnic şi administrativ de specialitate, fără nici o consultare prealabilă cu partenerii sociali. Instituţiile de spectacole şi concerte susțin că au fost deja obligate să-și diminueze numărul de angajaţi, în unele cazuri cu procente de până la 20 la sută, din cauza blocării posturilor din ultimii trei ani. Sindicaliștii cer retragerea, în regim de urgenţă, a proiectului care prevede noile restructurări, soluţionarea urgentă a situaţiei dramatice în care se află Teatrul Naţional de Operă şi Balet 'Oleg Danovski' din Constanţa, prelungirea contractului colectiv de muncă unic la nivel de ramură, reluarea imediată a consultărilor cu partenerii sociali și asigurarea unui buget decent pentru cultură, în anul 2011.

"HOW TO BECOME AN ARTIST IN RESIDENCE" /"CUM SA DEVII ARTIST IN REZIDENTA", workshop la UNITER
Uniunea Teatrala din Romania organizează, astăzi , workshopul "How to become an artist in residence" / "Cum sa devii artist in rezidenta". Evenimentul se deruleaza in cadrul programului european "ON-AiR", care isi propune sa ofere artistilor oportunitati pentru a explora procesul de creatie, impreuna cu artişti colegi din alte tari. Workshopul este sustinut de trainerii Bojana Panevska, Yasmine Ostendorf si Yeb Wiersma, reprezentanti ai Stichting Trans Artists – Amsterdam Olanda, organizatia coordonatoare a proiectului "ON-AiR". De asemenea, pe parcursul zilelor următoare se va derula un seminar cu reprezentantii celor 18 organizatii partenere ale acestui program.

Alexander Hausvater la Eurothalia
Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti va participa la ediţia din acest an a Festivalului EUROTHALIA, cu spectacolul "Păpuşarul", de Gilles Ségal, sub direcţia de scenă a lui Alexander Hausvater. Reprezentaţia va avea loc miercuri, 17 noiembrie, în sala Teatrului German din Timişoara. Păpuşarul celebrează creativitatea umană, devenită unica modalitate necesară în lupta pentru supravieţuire. Este povestea unui fost păpuşar din Łódź, refugiat în Berlinul postbelic, care dă un magistral spectacol de adio. El readuce la viaţă un întreg univers în care publicul va regăsi toate sentimentele şi calităţile umane pe care nici un lagăr de concentrare n-a reuşit vreodată să le extermine. Decorul şi costumele au fost create de Viorica Petrovici iar muzica a fost compusă de Yves Chamberland. Spectacolul va fi susţinut în limba română, cu traducere în germană şi engleză.

Mircea Baniciu isi anunta "prietenii" din spectacolul de la Sala Palatului
Mircea Baniciu îşi lanseaza, astăzi, albumul BEST OF vol 2, printr-un concert la Sala Palatului. Spectacolul va avea doua parti in care artistul va canta alaturi de prietenii sai. Mircea Baniciu va fi insotit pe scena de trupa sa formata din Vlady Cnejevici (clape), Teo Boar (chitara), Marian Mihailescu (chitara bas) si Cristi Iorga (tobe). Prima parte a spectacolului va fi dedicata hiturilor pe care artistul le-a lansat de-a lungul anilor. El va canta cateva dintre cele mai cunoscute balade ale sale si, de asemenea, cateva dintre piesele pop-rock care au fost prezente si in repertoriul formaţiei Pasarea Colibri, cum ar fi Vara la Tara, Pisica Neagra, Hanul ulciorului nesecat sau Andrii Popa. În partea a doua, artistul va cânta o parte dintre hiturile formatiei Phoenix, dar in mod special piese mai rare de pe albumul Cantafabule . Vor fi invitati să cânte alături de Mircea Baniciu, Leo Iorga si Ioan Gyuri Pascu, Josef Kappl dar şi fiica artistului, Ana Baniciu.

15 ianuarie, Ziua Culturii
Deputaţii au adoptat un proiect de lege care prevede declararea zilei de 15 ianuarie ca Zi a Culturii naţionale, prilej cu care autorităţile vor sprijini material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice. Proiectul, iniţiat de mai mulţi deputaţi PSD, prevede, de asemenea elaborarea unui ghid anual al acestor manifestări, sarcină care va fi îndeplinită de Ministerul Culturii. Data aleasă este reprezentativă pentru cultura română pentru că este ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu. Potrivit proiectului de lege, societăţile române de televiziune şi radiodifuziune vor realiza şi vor include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Râmnicu Vâlcea: Zilele Filmului Românesc
Caravana filmului românesc se va afla, la sfârşitul acestei săptămâni, la Râmnicu Vâlcea. ''Zilele Filmului Românesc' reprezintă un proiect de readucere a publicului în sălile de cinema, un fenomen care s-a diluat în cei 21 de ani trecuţi de la Revoluţie. Reînvierea culturii şi terapia prin cinema sunt obiectivele principale ale evenimentului pentru care s-a recuperat unul dintre cele trei cinematografe din Râmnicu Vâlcea care funcţionau înainte de 1989. Publicul va putea viziona la Cinema 'Ostroveni' peliculele 'Marţi, după Crăciun', în regia lui Radu Muntean, 'Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu', regizat de Andrei Ujică, 'Francesca', semnat de Bobby Păunescu, 'Boogie', în regia lui Radu Muntean, 'Amintiri din Epoca de Aur', şi 'Occident', filme regizate de Cristian Mungiu.

Târgu Mureş: Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră "Săptămâna Tiberius"
Artişti din Olanda, Suedia, Anglia, Austria, Italia, Republica Moldova, Argentina, Ungaria şi Franţa concertează, în această săptămână, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, alături de Filarmonica de Stat, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră "Săptămâna Tiberius". Prima formaţie străină de muzică de cameră, Cvartetul de Coarde "Rubens" din Olanda, a deschis evenimentul cu lucrări de Ludwig van Beethoven şi Boronin. În festival vor mai evolua artiştii Frank van de Laar, Alejandro Drago şi Anton Niculescu sau cvartetele de Coarde "Tiberius" şi "Giocoso". Duminică, în ultima zi a manifestării, programul este compus exclusiv din lucrări scrise de Schubert, pe scenă urmând să urce artişti străini precum Joachim Eliander, Sarah Kapustin, Roeland Jaers şi Frank van de Laar.

Târg de gastronomie italiană, în acest weekend, la Sala Palatului
Un târg de gastronomie italiană, intitulat Casa Deliciilor, va avea loc, de joi şi până duminică, la Sala Palatului din Capitală. Evenimentul propune vizitatorilor prezentări şi degustări de vinuri şi de produse originale, reprezentative pentru diferite regiuni ale Italiei, demonstraţii culinare ale bucătarului italian Antonio Passarelli şi spectacole folclorice. La finalul târgului, un coş imens cu produse alimentare din partea tuturor expozanţilor va fi donat Casei de bătrâni "Don Orione" din Bucureşti, în cadrul campaniei sociale "Un bunic, per amico". Târgul va funcţiona între orele 10.00 - 18.00, iar intrarea va fi liberă.

Trupa No Mercy revine în România
Trupa No Mercy revine în România pentru un concert care va avea loc pe 27 noiembrie, într-un club din Capitală. În cei 15 ani de activitate, trupa americană No Mercy a lansat patru albume - "No Mercy", "More", "Greatest Hits" şi "Day By Day". Îmbinând stilul pop cu muzica latino, formaţia a lansat piese de succes precum: "Where do you go", "When I Die'", "Missing", "Kiss You All Over" şi "Please don't go". Trupa este formată din Marty Cintron, Ariel Hernández şi Gabriel Hernández. Biletele pentru concertul din România au fost puse deja în vanzare.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!