DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

8 martie 2010

'Depeche//Dance', un spectacol de dans de Massimo Gerardi, cu Răzvan Mazilu în distribuţie, va avea premiera pe 12 martie, la Teatrul Odeon din Capitală. Piesa are loc în cadrul programului 'Dans la Odeon', iniţiat şi coordonat din 2001 de către dansatorul şi coregraful Răzvan Mazilu. Decorul spectacolului este semnat de Eveline Havertz, costumele de Răzvan Mazilu, iar asistentă de coregrafie este Lisa Gropp. Din distribuţie mai fac parte Laura Andrei, Bianca Patrichi, Judith State, Vanda Ştefănescu, Cristian Chiş. Pornind de la versurile şi ritmurile cântecelor celor de la Depeche Mode, Massimo Gerardi a creat un spectacol de dans care se sprijină pe imaginea specifică a trupei, fiind inspirat şi de faimosul artist vizual Anton Corbijn.

Expoziţia "Jurnal de modă... moda feminină la 1900", ce propune o trecere în revistă a evoluţiei vestimentaţiei feminine în perioada "belle epoque", va fi vernisată astăzi, de Ziua Femeii, la Muzeul Naţional Cotroceni din Capitală. Evenimentul va avea loc de la ora 18.00, în Salonul Cerchez, expoziţia rămânând deschisă până pe 31 mai. Manifestarea se doreşte a fi o trecere în revistă a evoluţiei modei feminine, mai ales a celei de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, perioadă cunoscută sub numele de "la belle epoque", când au avut loc transformări spectaculoase în ceea ce priveşte modul de concepere şi prezentare a toaletelor. Societatea românească la acel moment era racordată la modelul de civilizaţie al Europei Occidentale, încadrându-se în coordonatele evoluţiei vestimentaţiei europene, în ton cu ceea ce se crea la Paris.

Actriţa Draga Olteanu-Matei va primi, la cea de-a patra ediţie a Premiilor Gopo, care va avea loc pe 29 martie, trofeul pentru întreaga carieră. Născută pe 24 octombrie 1933, la Bucureşti, Draga Olteanu-Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală în 1956. Cariera ei se întinde pe parcursul a peste 50 de ani în care a încântat spectatorii români interpretând sute de personaje în film, teatru şi televiziune. Ea a jucat în pelicule care au marcat istoria cinematografului românesc, precum "Coana Chiriţa", "Ilustrate cu flori de câmp", "Nea Mărin Miliardar" şi "Buletin de Bucureşti". Ediţia a patra a galei Premiilor Gopo va avea loc pe 29 martie, în Sala Unirii din Palatul Parlamentului.

Cântăreţii de jazz Aura Urziceanu şi Johnny Răducanu vor cânta, pe 25 aprilie, la Sala Palatului din Bucureşti, alături de celebra Duke Ellington Orchestra. Cu ani în urmă, Aura Urziceanu şi Duke Ellington Orchestra cucereau împreună inimile publicului iubitor de jazz şi aprecierea criticii muzicale din lumea întreagă, ei revenind împreună pe scenă într-un micro-recital. Aura Urziceanu a avut un parcurs artistic impresionant şi a fost prezentă pe marile scene ale lumii alături de nume precum Quincy Jones, Ella Fitzgerald, Thad Jones, Mel Lewis. Este unul dintre puţinii artişti români de gen care a reuşit să obţină confirmarea talentului său în afara ţării, iar la acest success a contribuit şi colaborarea sa cu Duke Ellington, alături de care a debutat în 1972, la Carnegie Hall din New York.

Cea de-a 61-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin va avea loc în perioada 10 - 20 februarie 2011. Manifestarea din acest an a fost considerată un adevărat succes de către organizatori. Cu ocazia celei de-a 60-a aniversări, organizatorii au vândut peste 300.000 de bilete, stabilind un nou record pentru Berlinală. Astfel, la festival au participat numeroase staruri internaţionale, 20.000 de vizitatori acreditaţi din 122 de ţări şi 4.000 de reprezentanţi ai presei. Cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin a avut loc între 11 şi 21 februarie. "Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care intră în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi reuşeşte să ia şi două premii importante: Marele Premiu al Juriului- Ursul de Argint şi premiul "Alfred Bauer".

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va prezenta în premieră, astăzi, de Ziua Femeii, la Secţia germană, piesa "Talismanul", în regia lui Şerban Puiu. Potrivit unui comunicat de presă, piesa "Der Talisman" / "Talismanul", de J. N. Nestroy, în regia lui Şerban Puiu, este o comedie muzicală "plină de energie şi dinamism, ce are ca pretext prejudecata şi discriminarea oamenilor cu părul roşcat din societatea vieneză a secolului al XIX-lea". Spectacolul se va juca de la ora 19.00, şi este pus în scenă de actorii Secţiei germane a Teatrului. Totodată, de Ziua Femeii, actorii Teatrului Naţional "Radu Stanca" au pregătit recitaluri speciale. Astăzi de la ora 14.30, actriţele Ioana Blaga Frunzescu şi Cristina Flutur vor susţine un recital la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", iar de la ora 21.00, actorul Bogdan Sărătean şi studenţii Diana Bogdan, Aneea Opriş, Mihai Isidor vor prezenta spectacolul "De dor de cuvinte (I)" care va avea loc la o cafenea din centrul Sibiului.

Opera Comică pentru Copii a prezentat aseară ultimul spectacol în cadrul turneului prin Caraibe. Publicul aflat pe vasul de croazieră "Pacific Dream" a fost răsfăţat cu un repertoriu variat, de la secvenţe coregrafice pe muzică preclasică, canţonete celebre, cântece româneşti de virtuozitate, melodii din repertoriul international sau arii din opere şi operet. Acesta a fost al treilea spectacol sustinut de Opera Comică pentru Copii în turneul care a început pe 27 februarie în Republica Dominicană şi a continuat cu Insulele Santa Lucia, Martinica, Guadalupe, Saint Martin, Tortola şi din nou Republica Dominicană. Pentru anul 2010, Opera Comică pentru Copii are în proiect înca trei turnee : în Egipt în luna aprilie, la Shanghai în august si la New Dehli în decembrie.

Paula Seling şi Ovi au câştigat, sâmbătă seara, finala selecţiei naţionale Eurovision, piesa "Playing With Fire", urmând să reprezinte România la semifinala internaţională Eurovision Song Contest, care va avea loc la Oslo, Norvegia, în luna mai. Pe poziţia a doua în clasamentul final s-au situat Luminiţa Anghel, Tony Tomas şi Adrian Piper, care au interpretat piesa "Save their Lives", iar pe locul al treilea s-a clasat Cătălin Josan, cu melodia "Around, Around". Paula Seling şi Ovi au obţinut 12 puncte din partea juriului Eurovision şi 12 puncte din partea publicului, echivalentul a 23.412 voturi telefonice. Conform site-ului oficial al Eurovision, România va intra în concurs în cea de-a doua semifinală, care va avea loc pe 27 mai, acest lucru fiind decis în urma unei trageri la sorţi desfăşurate la Oslo. Prima semifinală va avea loc pe 25 mai, iar România va concura în a doua semifinală, alături de Elveţia, Lituania, Georgia, Turcia, Irlanda, Slovenia, Suedia, Ucraina, Olanda, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Azerbaidjan, Cipru, Israel şi Armenia.

Prezentă pentru prima dată la New York, tînăra Galerie Sabot din Cluj a fost remarcată de către The New York Times pentru participarea sa la INDEPENDENT, un tîrg internaţional de artă aflat la prima ediţie, care reuneşte peste 35 de galerii de artă contemporană din întreaga lume şi se desfăşoară în paralel cu prestigioasele Armory Show şi Volta NY. Făcînd referire atît la standul, cît şi la lucrările artiştilor Radu Comşa şi Vlad Nancă, parte din expoziţie, cronicarul de la The New York Times afirmă că galeria clujeană are capacitatea de a produce surprize neaşteptate prin propunerile sale. Galeria Sabot este un nou spaţiu dedicat artei contemporane, deschis recent la Cluj în incinta Fabricii de Pensule.

Cântăreţul american Stevie Wonder a primit Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Comandor, distincţie culturală a statului francez informează France Press. Stevie Wonder a fost propus pentru acest titlu de fostul ministru francez al Culturii, Jack Lang, în urmă cu 30 de ani. Renumit pentru piesele de succes "Superstition", "I Just Called to Say I Love You" şi "My Cherie Amour", cântăreţul american a susţinut în 2008 un turneu mondial al cărui scop principal a fost, potrivit muzicianului, să răspândească în lume un apel la unitate pentru toate rasele şi religiile. Stevie Wonder, în vârstă de 59 de ani, a orbit la puţin timp după naştere, dar a învăţat să cânte la muzicuţă, pian şi tobe încă de la vârsta de nouă ani. De-a lungul carierei sale, Stevie Wonder a avut 32 de piese ajunse pe primul loc în clasamentul R&B din SUA, a câştigat 25 de premii Grammy şi a vândut peste 100 de milioane de discuri.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional ar putea închide mai multe şantiere de reabilitare a monumentelor istorice aflate în stadiu avansat al lucrărilor pentru a orienta sumele spre alte şantiere şi a eficientiza, astfel, sumele insuficiente primite de la bugetul de stat. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că în programul naţional de restaurare pe anul 2010 sunt în jur de 280 de şantiere deschise, pentru care au fost alocaţi 64 de milioane de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit ministrului, “Suma este foarte mică, de 10-15 ori mai mică decât necesarul real pe 2010". Pe lista monumentelor istorice sunt circa 30.000 de monumente - clădiri şi situri arheologice - la nivel naţional, şi mai mult de jumătate dintre acestea dintre acestea necesită reparaţii şi restaurări. Ministrul Culturii a participat la Cluj-Napoca la manifestările de aniversare a 20 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei de protecţie a monumentelor istorice "Kelemen Lajos" din municipiu.

Din 2009, Bistrot de Venise găzduieşte anual, în luna martie, o întâlnire cu un poet român, invitat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. În acest an, protagonistul întâlnirii de la Bistrot de Venise, care va avea loc mâine, începând cu ora 17, va fi poetul Mircea Dinescu. Începând cu anul 1993, Bistrot de Venise a devenit unul din punctele de întâlnire a elitei artistice veneţiene, prin elegantul său ambient şi temele de actualitate culturală şi socială care atrag un public de calitate. Tot la Bistrot de Venise va fi inaugurată joi, 11 martie, începând cu ora 17,30, expoziţia „La Città” de Monica şi Paul Timofei, actualmente bursieri „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania din Roma. Cei doi tineri artişti plastici români vor fi prezentaţi de criticul de artă Emanuele Horodniceanu. Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 24 martie.

Actriţa Sandra Bullock a primit, sâmbătă seara, Zmeura de Aur pentru cea mai proastă interpretare feminină, pentru prestaţia din filmul "All About Steve", informează Reuters. Spre deosebire de alţi "premianţi", care preferă să nu se prezinte la decernarea premiilor Zmeura de Aur, Sandra Bullock a fost la Gală, unde a împărţit votanţilor DVD-uri cu filmul, acuzându-i pe aceştia că nu au văzut pelicula înainte de vot. Deasemenea în cadrul Galei de decernare a premiilor Zmeura de Aur, pelicula "Transformers: Revenge of the Fallen/ Transformers: Răzbunarea celor învinşi", unul din marile succese de box office ale anului 2009, a primit Zmeura de Aur pentru cel mai prost film, în timp ce regizorul filmului, Michael Bay, a pirmit Zmeura de Aur pentru cel mai prost regizor. Zmeura de Aur pentru cea mai proastă interpretare masculină a revenit fraţilor Jonas pentru filmul "Jonas Brothers: The 3-D Concert Experience". Câştigătorii au fost anunţaţi în cadrul unei gale care a avut loc la Hollywood, sâmbătă seară, cu o zi înainte de decernarea premiilor Oscar.

Asociaţia culturală Danza Riflesso D’Arte în colaborare cu Centrul Cultural Italo-Român din Milano organizează în data de 27 martie 2010, la Milano o serată cultural artistică, în cadrul căreia va avea loc lansarea volumului “Consemnări coregrafice. Baletul Operei Naţionale Bucureşti”, autori Cătălin Caracaş şi Vivia Săndulescu. Apărut la editura Arco din Milano, volumul este prima lucrare documentară dedicată exclusiv companiei de balet a Operei bucureştene. Aflat sub patronajul Consulatului General al României din Milano, evenimentul se va desfăşura la Institutul San Fedele, o prestigioasă clădire din apropierea pieţei Teatrului Scala. Publicul italian şi român se va putea întâlni cu reprezentanţi ai asociaţiilor organizatoare şi cu invitaţi din lumea baletului şi a coregrafiei. În cadrul seratei, tenorul Dragoş Mihai Cohal şi pianistul Damiano Cerutti vor oferi un recital de muzică clasică.

Universal Studios va deschide, pe 18 martie, cel mai mare parc de distracţii din Asia, care va cuprinde atracţii tematice inspirate din lumea filmului, informează Variety. Parcul va fi deschis în complexul Resorts World Sentosa din Singapore. Complexul este rezultatul unei investiţii guvernamentale în valoare de 4,4 miliarde de dolari, ce are ca scop transformarea regiunii într-un punct de atracţie pentru turişti şi reducerea dependenţei economice a regiunii pe comerţul bazat pe manufactură. Resorts World Sentosa este situat pe insula Sentosa, o fostă garnizoană britanică, legată printr-un pod de insula centrală a statului Singapore. Complexul este deţinut de compania de jocuri de noroc Genting Group.
Parcul tematic deschis de Universal Studios va cuprinde şapte zone şi va va avea atracţii tematice inspirate de lumea filmului, începând cu Hoolywood, Vestul Sălbatic, Oraşul SF sau Lumea Dispărută.

Două scurtmetraje de Ioana Uricaru, "Soarele şi luna" şi "Legenda activistului în inspecţie", vor fi proiectate, în prezenţa regizoarei, joi, la "Seara de film" de la Institutul Cultural Român din Capitală. Scurtmetrajul "Soarele şi luna" a fost realizat în 2008, în timp ce "Legenda activistului în inspecţie" face parte din filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur" , la care au contribuit regizorii Cristian Mungiu, Hanno Hoffer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu Jr. şi Ioana Uricaru. Ioana Uricaru a absolvit Universitatea de Teatru şi Film din Bucureşti, obţinând apoi o diplomă de master la University of Southern California în Los Angeles. A lucrat ca asistent de regie, monteur, scenarist şi a devenit cunoscută publicului românesc datorită "Amintirilor din Epoca de Aur". A fost bursieră a rezidenţei Cannes Cinefondation, iar în 2009 a făcut parte din juriul Festivalului Internaţional de Film de la Cairo.

Autorul Bujor Nedelcovici susţine conferinţa "Scriitorii şi exilul", pe 14 martie, la Teatrul Naţional Bucureşti. Născut la 16 martie 1936 la Bârlad, Bujor Nedelcovici debutează în 1970 cu romanul "Ultimii", colaborează la mai multe reviste şi ziare şi publică romanele "Fără vâsle" "Noaptea", "Grădina Icoanei", "Zile de nisip", "Somnul Vameşului", premiate de Uniunea Scriitorilor şi Asociaţiile Scriitorilor din România. În 1981, romanul "Zile de nisip" este ecranizat ("Faleze de nisip"), dar filmul este imediat retras de pe ecrane de către Ceauşescu, care îl critică în 1983 la Conferinţa ideologică de la Mangalia. În 1982 devine redactorul-şef al Almanahului literar şi şeful secţiei de proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. Romanul "Al doilea mesager" şi volumul de nuvele "Oratoriu pentru imprudenţă" sunt interzise de cenzura din România. "Al doilea mesager" este trimis pe căi clandestine în Franţa, unde este publicat de editura Albin Michel de la Paris şi primeşte Premiul Libertăţii oferit de Pen Club Français. În 1987 părăseşte România şi cere azil politic în Franţa unde publică mai multe romane.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT se va desfăşura în perioada 13 - 18 aprilie, la Cinema Scala, Cinemateca Eforie şi mansarda Cărtureşti Verona din Bucureşti. Menit să ducă mai departe amintirea regizorului Cristian Nemescu şi a sound designerului Andrei Toncu, festivalul este organizat de Societatea Culturală NexT, în jurul căreia se grupează mulţi dintre prietenii şi colaboratorii celor doi. Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară în 2010 sub înaltul patronaj al Principesei Margareta a României.

Cântăreţul britanic Elton John va înregistra un album cu Leon Russel, cei doi muzicieni lucrând la piese pentru acest proiect, al cărui titlu nu a fost încă ales, informează Reuters. Albumul va fi înregistrat în Los Angeles şi va fi realizat de producătorul T-Bone Burnett. Printre invitaţii speciali care au contribuit la acest album se numără Neil Young, Booker T. Jones, Marc Ribot şi Jim Keltner. Dintre piesele de pe noul material discografic, 15 au fost deja înregistrate, printre ele regăsindu-se balade country, cântece rock şi chiar o baladă în stilul lui Frank Sinatra. Surse apropiate proiectului susţin că noul album va aduce sonorităţi noi, diferite de tot ce a fost creat anterior de cei doi cântăreţi. Cel mai recent album al lui Elton John a fost lansat în 2006 şi se intitulează "The Captain and the Kid". Elton John a concertat la Bucureşti pe 21 iunie 2003, pe stadionul Cotroceni, urmând să revină în România, pentru un concert care va avea loc pe 5 iunie anul acesta, în Piaţa Constituţiei din Capitală.

Creatorul britanic Alexander McQueen, care s-a sinucis luna trecută, a câştigat post-mortem un premiu de desing cu o colecţie pentru primăvara şi vara anului 2010, relatează site-ul publicaţiei The Independent. Colecţia lui McQueen, care sugerează o lume "subacvatică futuristă", a fost transmisă live de la un show de modă din Paris, având pe internet 40 de milioane de telespectatori. Creatorul Alexander McQueen, numit "băiatul rău din moda britanică" pentru creaţiile sale provocatoare, a fost găsit spânzurat în 11 februarie, în locuinţa sa din Londra.

Actorii Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol vor susţine un atelier de actorie de film şi de televiziune, care are ca scop deprinderea tehnicii şi a disciplinei necesare pe platoul de filmare. Conceput într-un mod mai puţin tradiţional, proiectul porneşte de la o idee sugerată de Radu Muntean în urmă cu câţiva ani. Atelierul, bazat pe experienţa celor trei actori, implicit pe rigorile şi nuanţele actoriei de film şi de televiziune, presupune două sesiuni a câte trei luni şi va începe în data de 29 martie. În cadrul fiecărei sesiuni, vor fi invitaţi şase profesionişti din majoritatea departamentelor producţiei unui film: regizori, operatori, sunetişti, make-up artişti, pictori de costume, scenografi, sharf-euri, editori, cascadori. Primii invitaţi sunt regizorul Radu Muntean, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile şi sunetistul Cristian Tarnoveţchi.

Trupa Gotan Project revine în România, pentru un concert care va avea loc, pe 25 iunie, la Sala Palatului din Capitală, informează site-ul oficial al trupei. Cei de la Gotan Project pornesc în turneul european pentru promovarea celui mai recent album de studio al trupei, "Tango 3.0", primul concert fiind pe 7 aprilie, la festivalul Crans Montana de la Lausanne, Elveţia. Gotan Project este un grup muzical care activează la Paris şi este format din Philippe Cohen Solal (Franţa), Eduardo Makaroff (Argentina) şi Christoph H. Müller (Elveţia). Muzica trupei este în mod clar bazată pe tango, însă adună şi elemente electronice. Numele trioului, Gotan, vine din anagramarea cuvântului Tango. Trupa a mai concertat la Bucureşti în 2006 şi 2008.

Festivalul Internaţional de Film de Scurt şi Mediu Metraj NexT, cunoscut pentru iniţiativele lui neconvenţionale, oferă copiilor, la ediţia din acest an, un program special, denumit NexT Kids, care prezintă celor mici scurtmetraje pe teme de interes pentru aceştia. Astfel, pe 17 aprilie, de la ora 11, Cinema Scala va deveni, pentru câteva ore, o adevărată Ţară a Minunilor, gata să găzduiască toţi copiii iubitori de film din Capitală, cărora le este dedicat programul NexT Kids.
Spectatorii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani sunt aşteptaţi la Scala pentru a urmări un program special de scurtmetraje marca NexT, care oglindesc, în mic, compoziţia şi spiritul celui mai important festival de scurtmetraj din România.
Proiecţiile vor fi urmate, în foaierul cinematografului, de două ore de activităţi special concepute pentru copiii care au vizionat filmele.

Spectacolul "Buzunarul cu pâine", după Matei Vişniec, conceput şi interpretat de Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, va fi prezentat în Canada, în cadrul unui turneu organizat de Institutul Cultural Român şi derulat între 20 şi 25 aprilie, în oraşele Quebec, Montreal şi Toronto, anunţă ICR. Turneul va începe în Quebec pe 20 aprilie şi va continua în Montreal pe 21 aprilie şi 23 aprilie şi Toronto - 25 aprilie.
Turneul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Asociaţia Rocade din Montreal. Spectacolul s-a jucat cu casa înschisă la sfârşitul anului trecut la Riverside Studios din Londra, fiind prezentat şi pe alte scene ale lumii. "Buzunarul cu pâine" a câştigat în 2009 premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul Festivalului Comediei Româneşti (festCo) de la Bucureşti.

Filmul "Concertul" de Radu Mihăileanu va fi proiectat în cadrul Fabiofest, care se va desfăşura între 25 martie şi 3 aprilie, la Praga, informează cineuropa.org. Alături de filmul lui Mihăileanu, la Fabiofest, vor rula şi pelicule precum "Baaria" de Giuseppe Tornatore, "Bright Star" de Jame Campion, "Don't Look Back" de Marina de Van şi "În căutarea lui Eric" de Ken Loach. Printre invitaţii festivalului de la Praga se numără Fanny Ardant, Terence Davies, Bruno Dumont, Bruno Ganz, Martin Huba şi Gaspar Noé. Fabiofest este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din Europa Centrală. Recent, echipa filmului "Concertul" a primit două premii César, pentru sunet, respectiv pentru cea mai bună coloană sonoră, având, în total, şase nominalizări la prestigioasele premii franceze.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!