DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

26 martie 2010

"Antichrist", controversatul film al regizorului danez Lars von Trier, va rula pe marile ecrane din România începând de astăzi. Realizată cu un buget de 11 milioane de dolari, pelicula a participat la competiţia oficială de la Cannes, unde actriţa principală, Charlotte Gainsbourg, a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminină. Filmul a stârnit atât reacţii pozitive, mai ales în rândul criticilor danezi, cât şi recenzii negative din partea altor critici şi a unei părţi a presei de specialitate, pentru scenele de sexualitate şi violenţă extremă. În vârstă de 53 de ani, danezul Lars von Trier este, pe cât nonconformist, pe atât de apreciat din rândul regizorilor contemporani. Cele mai cunoscute pelicule ale sale sunt "Breaking the Waves", "Dancer in the Dark" şi "Dogville".

Scriitorul Dan Lungu va participa la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Primului Roman de la Laval. Evenimentul se va desfășura începând de astăzi și până duminică, ocazie cu care autorul român îşi va prezenta romanele traduse în limba franceză. Dan Lungu, împreună cu traducătoarea lui de limba franceză, Laure Hinckel, vor discuta cu publicul despre romanele "Raiul Găinilor/ Le paradis des poules" şi "Sînt o babă comunistă/ Je suis une vieille coco". Cel de-al treilea volum al său, "Cum să uiţi o femeie", va apărea în ediţie franceză, anul acesta.

Spectacolul 'Alice - o piesă neterminată' după piesa 'Călătorii cu Alice', în regia lui Petru Ionescu, va avea premiera în această seară la Teatrul Act din Capitală. Plecând de la textul lui Iosif Naghiu, regizorul a adaptat scenariul intersectând monologurile celor două personaje din piesă într-o singură voce, interpretată de actriţa Silvia Codreanu. Preţul unui bilet la spectacolul 'Alice - o piesă neterminată' este de 20 de lei.

Teatrul Naţional din Bucureşti va prezenta în turneu în Italia, începând de astăzi și până pe 31 martie, spectacolul 'Lecţia', regizat de Horaţiu Mălăele, după piesa dramaturgului Eugene Ionesco. 'Lecţia' este una din cele mai importante producţii ale stagiunii trecute a teatrului condus de actorul Ion Caramitru. Cele patru reprezentaţii ale turneului fac parte dintr-un proiect internaţional, realizat de Catalyst şi Regiunea Toscana, în colaborare cu Associazione Teatro Puccini, Primăria din Barberino di Mugello, sub patronajul Ambasadei României în Italia. Spectacolul se joacă astăzi și mâine la Teatrul Comunal Corsini din Barberino di Mugello, iar marţi, 30 martie şi miercuri, 31 martie, la Teatro Puccini din Florenţa. Regizor şi protagonist al spectacolului, alături de actriţele Aylin Cadîr şi Natalia Călin, Horaţiu Mălăele se află la prima sa montare la Naţionalul bucureştean.

Asociaţia culturală Danza Riflesso D’Arte în colaborare cu Centrul Cultural Italo-Român din Milano organizează mâine, la Milano o serată cultural artistică, în cadrul căreia va avea loc lansarea volumului “Consemnări coregrafice. Baletul Operei Naţionale Bucureşti”, autori Cătălin Caracaş şi Vivia Săndulescu. Apărut la editura Arco din Milano, volumul este prima lucrare documentară dedicată exclusiv companiei de balet a Operei bucureştene. Contribuind la promovarea pe plan internaţional a valorilor artistice afirmate de-a lungul vremii într-un domeniu în care românii au excelat şi continuă să exceleze, ea aduce în atenţia profesioniştilor şi a iubitorilor artei dansului un capitol de istorie prea puţin cunoscut până acum.

Ediţia de mâine a festivalului ShortsUP va avea loc la Opera Naţională Bucureşti şi va prezenta atât scurtmetraje pe teme muzicale, cât şi un mini-concert care îmbină muzica clasică şi ritmurile hip-hop. Filmele din program se disting nu numai prin valoarea artistică validată de numeroase premii internaţionale, ci şi prin coloana sonoră, care joacă un rol principal. Evenimentul de la Opera Naţională, desfăşurat sub titulatura "Musicology", va pune alături, pentru prima dată pe o scenă naţională, filme de scurtmetraj, o orchestră de muzică clasică şi artişti hip-hop. Acesta este evenimentul în care artiştii underground poartă frac, iar instrumentiştii de la Operă, tricouri cu "smiley face".

Un concert dedicat sărbătorii pascale, susţinut de soprana Tina Munteanu şi tenorul Teodor Ilincăi va avea loc miercuri, 31 martie, de la ora 18, la Muzeul Naţional Cotroceni din Capitală. Continuând tradiţia concertelor pascale în ambianţa Salonului Cerchez, Muzeul Cotroceni propune anul acesta un repertoriu ce reuneşte piese religioase clasice ("Ave Maria", "Panis Angelicus"), fragmente din opere celebre (semnate de Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, Francesco Cilea), dar şi piese moderne (George Grigoriu. Soprana Tina Munteanu este laureată a numeroase concursuri naţionale de lied iar tenorul Teodor Ilincăi este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu specializarea Muzică bizantină. Debutul său internaţional s-a petrecut în ianuarie 2009 pe scena Operei din Hamburg, în martie 2009 a debutat şi la Opera de Stat din Viena, iar în octombrie 2009 la Royal Opera House din Covent Garden în Londra. Teodor Ilincăi are contracte cu opere de prestigiu din Europa şi America de Sud (din Lausanne, Toulouse, Hamburg, Berlin şi Santiago de Chile).

Prima ediţie a Festivalului Filmului Românesc de la Universitatea Stanford, una din cele mai prestigioase universităţi din SUA, aflată la Palo Alto, în statul California, va avea loc în perioada 16 - 18 aprilie. În această perioadă, la universitatea americană vor fi proiectate mai multe lungmetraje dar şi scurtmetraje româneşti. Evenimentul este intitulat „Cenzură si (r)evolutie - festival de film românesc & forum de discutii”. Proiecţiile vor fi insotite de dezbateri la care vor participa scenaristi, actori si regizori din ţara şi din Statele Unite.

Anul acesta, creştinii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc în acelaşi timp Paştele, iar tot în această perioadă are loc şi sărbătoarea iudaică a Pessach-ului. ICR Viena organizează până duminică o suită de evenimente speciale “Doamne ajută şi Shalom” într-o alternanţă atent dozată de cultură tradiţională, inserţie teoretică, muzică sacrală şi artă culinară. Programele ICR Viena răspund astfel interesului sporit al publicului austriac pentru evenimente culturale centrate pe multiculturalitate, pe corespondenţele dintre culturile şi tradiţiile diferitelor comunităţi entice dintr-o regiune sau alta, pe interferenţele culturale, religioase în cadrul larg al diversităţii central-, est- şi sud-est europene.

Primul vernisaj al celei de-a treia editii a Salonului National de Arta Plastica "Atitudini Contemporane" 2010 va avea loc pe 14 mai, la Muzeul de Arta, sectie a Muzeului Regiunilor Portilor de Fier din Drobeta Turnu Severin. Organizatorii informează că perioada de primire a lucrarilor este 2-10 mai. Regulamentul si alte detalii le puteti gasiti pe http://truicart.ning.com.

Expresia "D'oh!", folosită de Homer din serialul TV "Familia Simpson", a fost votată cea mai mare contribuţie adusă limbii engleze actuale de un serial de televiziune, informează timesonline.co.uk. Chiar şi atunci când este privit cu multă îngăduinţă, Homer Simpson nu poate fi comparat cu William Shakespeare. Cu toate acestea, acest personaj cu o gândire înceată şi cu funcţiile cognitive serios alterate de consumul excesiv de bere Duff, a reuşit să influenţeze felul de a vorbi al oamenilor. Într-un sondaj coordonat de o echipă internaţională de lingvişti, pentru a celebra a 20-a aniversare a celui mai longeviv serial de desene animate difuzat în prime time în Statele Unite ale Americii, expresia "D'oh!" a devansat altele originale folosite de membrii familiei Simpson, precum "introubulate" (a face probleme cuiva), "craptacular" (o prostie spectaculoasă) şi "eat my shorts" în topul cuvintelor şi expresiilor cu cea mai mare influenţă asupra vocabularului englez actual. "D'oh" a avut deja parte de recunoaşterea lingviştilor. În 2001, expresia a fost inclusă în versiunea online a Oxford English Dictionary.

Mezzosoprana Viorica Cortez va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca şi va prezida anul acesta cea de-a doua ediţie a Festivalului Studenţesc de Operă "Viva Vox". Potrivit unui comunicat de presă, de Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, Festivalul se va desfăşura în perioada 5 - 15 mai. Viorica Cortez a câştigat, în anul 1964, Marele Premiu de la Toulouse, după care au urmat Marele Premiu special "Kathleen Ferrier" din Hertogenbosch (Olanda, 1965) şi Premiul I şi medalia de aur la Concursul Internaţional de Muzică "George Enescu" din Bucureşti (1967).

Mai multe evenimente dedicate lui Mihai Măniuţiu, printre care premiera spectacolului "Cântecul lebedei", după A. P. Cehov, şi lansarea a două cărţi dedicate cunoscutului regizor, se vor desfăşura, mâine, la Teatrul Clasic "Ioan Slavici" din Arad, de Ziua Mondială a Teatrului. În viziunea lui Măniuţiu, "Cântecul lebedei" este "o adâncă reverenţă adusă teatrului, dar mai ales actorilor care trudesc întru slava lui". Noua premieră realizată de Mihai Măniuţiu este un spectacol fascinant, în care fiecare actor are un parcurs clar definit şi în care spectatorii vor regăsi o comedie sensibilă, cu accente tragice - de fapt, o oglindă a tot ceea ce vrea să fie şi a tot ceea ce este Teatrul", potrivit organizatorilor.

Ioana Maria Vlas se numără printre câştigătorii Concursului Naţional de Creaţie Literară destinat persoanelor private de libertate, "Poezie de puşcărie", premiile urmând să fie înmânate de către organizatori, luni, la Penitenciarul Rahova, informează un comunicat. Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, juriul de specialitate a desemnat 12 câştigători, din cele 186 de persoane private de libertate participante la concurs. Concursul, derulat în parteneriat cu Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia "Euro Culturart", Societatea Română de Radiodifuziune şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", a avut drept scop încurajarea afirmării persoanelor private de libertate în domeniul creaţiei literare şi participarea acestora la activităţi valorizatoare, care să contribuie la îmbunătăţirea imaginii de sine, la creşterea încrederii în propria persoană, dar şi la promovarea unei imagini obiective a sistemului penitenciar, ca serviciu în slujba comunităţii. Creaţiile literare ale persoanelor private de libertate au fost evaluate de un juriu de specialitate - alcătuit din Dan Mircea Cipariu, Cornelia Maria Savu şi Pompiliu Onofrei -, care a desemnat câştigătorii.

O statuie din ceară care îl reprezintă pe actorul britanic Robert Pattinson, starul francizei "Twilight", a fost inagurată, ieri, la celebrul muzeu Madame Tussauds din Londra, informează France Press. Pentru un preţ de 150.000 de lire sterline (170.000 de euro), statuia are aceeaşi "expresie senzuală şi aceeaşi coafură rebelă care au devenit o adevărată marcă" a lui "R-Pattz", aşa cum este denumit actorul britanic de numeroasele lui admiratoare adolescente. Robert Pattinson în vârstă de 23 de ani, a avut parte de o ascensiune explozivă pe scena internaţională, în 2008, odată cu rolul vampirului Edward Cullen din filmul "Amurg/ Twilight". Primele două lungmetraje din această franciză de succes - "Amurg" şi "Saga Amurg: Lună Nouă" - au obţinut împreună încasări de 1,08 miliarde de dolari. Al treilea film al seriei, intitulat "Eclipse", va fi regizat de David Slade, un cineast specializat în filme horror, şi va fi lansat în vara acestui an.

Ministrul Culturii, Hunor Kelemen, a anunţat ieri că săptămâna viitoare vor fi publicate în Monitorul Oficial noile norme metodologice privind organizarea concursului de finanţare AFCN. El a precizat că în elaborarea noilor norme s-a urmărit simplificarea procedurilor, de care "se plângea toată lumea", iar acest proces va continua şi anul acesta în vederea unei viitoare modificări pentru concursul din 2011. De asemenea, ministrul a mai zis că speră ca, de anul viitor, finanţările AFCN să poată fi acordate mai devreme, de la 1 februarie, aşa cum au cerut operatorii culturali. Deasemenea ministrul a mai spus că, până în luna iunie, va fi organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de director al AFCN, şeful instituţiei fiind în prezent Cristian Petcu, aflat în interimat din iulie 2009.

Pagini din manuscrisele lui Victor Eftimiu şi tablouri semnate de pictori celebri, precum Corneliu Baba şi Sabin Bălaşa, se numără printre piesele ce vor fi scoase la licitaţie, duminică, în Bucureşti, la Casa Goldart, informează organizatori.
După licitaţia specială dedicată preponderent operelor pe suport de hârtie, Casa de licitaţie Goldart revine, prin sesiunea din 28 martie, la structura sa obişnuită, reactivându-şi capitolele consacrate ofertei de bijuterie, argintărie, ceramică-sticlă-porţelan şi diverse. Obiecte de podoabă, de artă aplicată sau utilitare, provenind din atelierele europene, majoritatea datând din prima jumătate a secolului al XX-lea, sunt prezentate astfel publicului cumpărător. Capitolul destinat cărţii cuprinde titluri revelatorii privind literatura, istoria, cultura, arta şi civilizaţia românească, dar nu omite lucrările străine. Licitaţia va avea loc la Galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare, duminică, de la ora 11 iar expoziţia premergătoare licitaţiei poate fi vizitată astăzi şi mâine, între orele 10 şi 19.

Documentarul "Lumea văzută de Ion B.", despre Ion Bârlădeanu, care a ajuns, dintr-un anonim fără locuinţă, un artist recunoscut internaţional, va avea premiera mondială pe data de 16 a lunii viitoare, la Festivalul Visions du Reel din Nyon, Elveţia. Evenimentul se va desfăşura între 15 - 21 aprilie. Visions du Reel -Nyon este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film documentar din Europa, iar filmul "Lumea văzută de Ion B." va fi prezentat în secţiunea "Regards Neufs". După Nyon, filmul va face turul festivalurilor din Europa şi de peste ocean. Până în acest moment, pelicula a intrat în selecţiile oficiale şi în competiţii pentru luna aprilie la Crossing Europe - Linz şi Sehsüchte - Potsdam şi pentru luna mai la HotDocs - Toronto, Planet Doc Review - Varşovia şi London International Documentary Filmfestival. "Lumea văzută de Ion B." este un film regizat, scris şi filmat de Alexander Nanau.

Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu va colabora cu muzeele din Cracovia, iar o delegaţie de specialişti din oraşul polonez urmează să sosească la Sibiu la finalul lunii martie. Colaborarea este iniţiată de ambasadorul Poloniei în România, Wojciech Zajaczkowski. Potrivit unui comunicat de presă, specialiştii polonezi şi cei sibieni vor stabili exact domeniile de interes comun, dar şi modul în care se va colabora pentru îmbunătăţirea activităţii muzeale.

O importantă colecţie de artă contemporană, provenind din moştenirea lăsată de scriitorul Michael Crichton, autorul romanului "Jurassic Park", va fi scoasă la licitaţie, în luna mai, la New York, informează France Press. Potrivit comunicatului emis de casa de licitaţii Christie's, scriitorul Michael Crichton, decedat în 2008, la vârsta de 66 de ani, poseda opere semnate de Pablo Picasso, David Hockney, Jeff Koons, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Andy Warhol şi era unul dintre cei mai mari colecţionari din lume ai operelor lui Jasper Johns. American Jasper Johns a devenit celebru la sfârşitul anilor '50 prin picturi elaborate cu migală, bogat colorate, reprezentând serii de semne repetate: hărţi, litere, steaguri americane, numere sau ţinte aşteptând o săgeată. Reacţie la expresionismul abstract al generaţiei precedente, utilizând culoarea ca un obiect, similar hărţilor şi semnelor grafice, ele au devenit în timp puncte de referinţă ale artei contemporane.

De astazi până pe 17 aprilie, are loc la Bacau cea de-a XIX-a ediţie a Salonului Naţional de Primăvară al Artei Naive. La acestă manifestare găzduită de Centrul Internaţional de Cultură şi Arte ''George Apostu'' au fost invitaţi 27 de creatori, care redau în mai bine de 80 de lucrări expuse pe simeze, cu talent nativ şi fără a fi urmat şcoli superioare din domeniul plasticii, aspecte din viaţa urbană şi rurală surprinse prin sugestiile anecdoticii populare. Cele mai valoroase lucrări vor fi premiate de un juriu al cărui preşedinte este cunoscutul plastician Ilie Boca.
Vernisajul expoziţiei are loc astăzi la ora 17 şi va fi întregit de un spectacol folkloric.

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului 'Zilele Basarabiei' vor fi marcate, la Timişoara, printr-o suită de manifestări cultural. În acest an, organizatorii au invitat formaţia IRIS, care va concerta, duminică seara, la Iulius Mall. Alături de aceasta formaţie pe scenă vor urca trupele 'Paralele 47' şi 'Satori', din Republica Moldova.
Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara comemorează, de un deceniu, ziua în care Basarabia s-a unit cu România, 27 martie 1918. Acţiunile culturale din acest an se vor desfăşura, de astăzi până duminică si cuprinde concerte, spectacole de teatru, deybateri si lansari de carte, expoziţii de pictură şi fotografie. Intrarea este liberă la absolut toate evenimentele şi recomandată tuturor amatorilor de cultură subliniază organizatorii.

Lungmetrajul "The White Ribbon/ Das weiße Band", de Michael Haneke, distins cu trofeul Palme d'Or la Cannes şi cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin în 2009, va deschide Festivalul Filmului European, pe 6 mai, la CinemaPro din Capitală. Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român va avea loc la Bucureşti între 6 - 16 mai, la Braşov intre 13 - 16 mai, la Iaşi, 20 - 23 mai, la Târgu Mureş 21 - 23 mai şi la Timişoara între 27 şi 30 mai. Programul festivalului cuprinde peste 50 de filme, reprezentând 28 de ţări europene. În acest an, în premieră, vor fi reprezentate în festival Israelul şi Serbia, aşa cum filmele ruseşti au fost introduse în programul festivalului din 2009. O altă premieră este ediţia locală de la Târgu-Mureş. De asemnea, noutăţi ale acestei ediţii a Festivalului Filmului European sunt colecţia "Vintage", care va reuni opt dintre cele mai bune filme de la ediţiile anterioare, prezentate într-o proiecţie-maraton în noaptea de 15 spre 16 mai, şi o zi dedicată filmului românesc.

Autori, editori şi ministrul Culturii din Franţa colaborează pentru a veni cu o ofertă de carte în format digital care să contracareze oferta platformei Google Books, informează ediţia electronică a cotidianului Le Figaro. Concret, ministrul Culturii propune ca o parte din creditul contractat de guvernul francez să fie utilizată pentru digitalizarea unor opere literare franceze din secolul XX, ale căror drepturi de autor nu sunt în posesia nimănui. Se estimează că există între 500.000 şi un milion de astfel de cărţi.Acest plan ar permite digitalizarea în masă a volumelor, fără să fie nevoie de negocieri pentru fiecare titlu în parte, aşa cum procedează în prezent Google. Totodată organizaţiile care reprezintă editorii şi scriitorii doresc elaborarea unui "model de distribuţie şi exploatare comercială a operelor digitalizate şi o împărţire a veniturilor obţinute din aceste activităţi". În paralel cu această iniţiativă, Frédéric Mitterrand a declarat, recent, că va acorda 500.000 de euro, sub formă de împrumut, fără dobândă la rambursare, librăriilor independente pentru a-şi lansa fiecare un site, unde să vândă cărţi, atât tipărite, cât şi în format digital.

Protestele călugărilor budişti din Sri Lanka şi o intensă campanie organizată pe Facebook au determinat autorităţile acestui stat insular din Oceanul Pacific să anuleze un concert pe care starul R&B Akon ar fi trebuit să îl susţină în capitala Colombo, în aprilie, informează France Press. Un grup de călugări budişti, foarte influent în Sri Lanka, a făcut presiuni asupra Guvernului pentru a împiedica vizita lui Akon în această ţară, din cauza unui videoclip al acestuia, în care mai multe femei în bikini sunt prezentate în timp de dansează în faţa statuii lui Buddha, amplasată în apropierea unei piscine. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Sri Lanka, nicio cerere de viză nu a fost primită deocamdată din partea cântăreţului sau a anturajului acestuia, însă Guvernul a luat deja decizia de a nu-i permite intrarea pe teritoriul insulei, pentru concertul pe care artistul trebuia să îl susţină în capitala Colombo pe 24 aprilie. Numeroşi locuitori din Sri Lanka au aderat la o campanie lansată pe site-ul Facebook, intitulată "Îl detestăm pe Akon", la care s-au înscris, până miercuri, peste 11.700 de membri. Sri Lanka, un stat laic majoritar budist, este foarte atent cu folosirea imaginilor şi simbolurilor religioase în scopuri comerciale.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!