DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

24 martie 2010

Scriitorul şi psihiatrul Ion Vianu îşi prezintă astăzi romanul "Vasiliu foi volante", în ediţie spaniolă, la Madrid, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în Spania. Cartea a apărut anul acesta la Editura Aletheia, din Spania, în traducerea Ioanei Zlotescu Simatu. Volumul "Vasiliu hojas sueltas" va fi prezentat în cadrul programului "Miercurea literaturii europene". Programul, început în ianuarie 2010 de reţeaua institutelor culturale europene EUNIC Spania, în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene la Madrid, este conceput ca o serie de dialoguri lunare între traducători şi scriitori europeni, reuniţi cu sprijinul institutelor culturale ale ţărilor membre ale EUNIC Spania. La întâlnirea de astăzi vor participa, alături de autor şi traducătoare, criticul literar Luminiţa Marcu, precum şi psihiatrii José Vidal Otero şi Camila Ortega Pastor.

Artistul Tudor Gheorghe va prezenta publicului noul său spectacol intitulat "Chemarea păsării de acasă". Recitalul este inspirat de versurile poetului Mircea Micu. Artistul va pleca într-un turneu naţional care va debuta pe 14 mai, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19.00. În stilul propriu de a pune inspirat pe muzică poezia românească, Tudor Gheorghe se reinventează astfel, o dată în plus, după ce toate spectacolele sale de până acum, printre care şi cunoscutul ciclu al anotimpurilor, s-au bucurat de succes şi au fost prezentate în repetate rânduri datorită cererii din partea publicului.

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va include o proiecţie, în premieră est-europeană, a peliculei Metropolis, film mut în regia lui Fritz Lang, care este considerat a fi primul al genului science-fiction. Proiecţia va avea loc pe 29 mai, de la ora 20.00, la Cinema Republica, iar filmul, realizat în 1927, va rula în varianta sa restaurată şi completă, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrală a lungmetrajului de muzicianul şi artistul media Antonio Bras, prezentat în premieră mondială la TIFF 2010. Filmat între 1926 şi 1927 la Berlin, pelicula a avut inițial o lungime de 210 minute şi, odată prezentată în cinematografe, era să ducă la falimentarea casei de producţii pentru că nu a plăcut publicului şi era prea lung. Pentru acest motiv a fost scurtat cu 30 de minute.

Trupa americană ZZ Top va susţine primul concert rock organizat în Chile după cutremurul devastator din 27 februarie. Încasările vor fi donate în beneficiul familiilor care au avut de suferit în urma dezastrului. Concertul va avea loc pe 18 mai, în capitala Santiago. Pentru a anunţa evenimentul, membrii trupei au realizat un mesaj video adresat fanilor, în care îi invită să ia parte la concertul umanitar ce se anunţă a fi "o noapte specială". ZZ Top, care a cântat anul trecut şi în România, este una dintre cele mai longevive trupe rock din SUA, cu 14 albume de studio în discografie şi peste 20 de milioane de discuri vândute. Cele mai cunoscute piese ale trupei sunt "Gimme All Your Lovin’" şi "Legs".

Producătorul Peter Jackson l-a ales pe regizorul Guillermo del Toro pentru a regiza cele două pelicule "The Hobbit", cu acţiunea plasată înaintea trilogiei "Lord of the Rings". Și asta deoarece realizatorul mexican va adăuga filmelor noutate, pasiune şi unicitate, potrivit presei internaţionale. Echipele Weta Workshop au început să lucreze la decorurile pentru "The Hobbit". Potrivit actorului Ian McKellen, care va relua rolul magului Gandalf, filmările pentru noua producție vor începe în luna iunie, în Noua Zeelandă, şi vor dura probabil mai mult de un an. În vârstă de 44 de ani, Guillermo del Toro s-a remarcat ca regizor, scenarist şi producător, legându-şi numele de filme ca "Hellboy" şi "Pan's Labyrinth". Pentru scenariul acestuia din urmă, cineastul mexican a fost nominalizat la Oscar în 2007.

Violonistul american Joshua Bell revine, pe 11 mai, la Bucureşti, într-un concert la Ateneul Român. Acesta va fi acompaniat în recital de pianistul Sam Haywood, într-un program ce cuprinde lucrari de Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, şi Maurice Ravel. Timp de peste două decenii, Joshua Bell a fermecat publicul meloman din întreaga lume. Violonistul şi-a câştigat renumele naţional la vârsta de 14 ani, într-un apreciat concert alături de Riccardo Muti şi Orchestra Philadelphia. Au urmat interpretări sub bagheta unor dirijori de renume, alături de cele mai mari orchestre ale lumii. Joshua Bell a fost recompensat cu prestigiosul Avery Fisher Career Grant, dar şi cu un premiu Grammy. Joshua Bell va cânta la faimoasa vioară Stradivarius supranumită "Gibson ex Huberman". Instrumentul, cu o vechime de 300 de ani, are o bogată istorie în urma sa.
Bell a mai concertat la Bucureşti în 2009, în timpul Festivalului Internaţional "George Enescu".
Concertul este organizat de Agenţia de Vise şi Fundaţia artEST, în cadrul campaniei Cruciada Culturii.

Scenaristul, profesorul şi teoreticianul Dumitru Carabăţ va fi răsplătit cu premiul pentru întreaga activitate la ediţia din acest an a Premiilor Gopo, care se va desfăşura luni, 29 martie, la Palatul Parlamentului, informează organizatorii, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Născut pe 24 noiembrie 1932, Dumitru Carabăţ a debutat în filmul de lungmetraj la 27 de ani, semnând scenariul peliculei "Secretul cifrului" (regia: Lucian Bratu, 1959). De-a lungul carierei de scenarist, el a fost răsplătit cu premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes, în 1963, pentru filmul "Codin" (regia: Henri Colpi, Franţa/România), marele premiu la Festivalul de Film de la Bruxelles, ediţia 1976, pentru "Zidul" (regia: Constantin Vaeni), şi două premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN), pentru "Vulcanul Stins" (regia: Mircea George Cornea, 1987) şi "Cântec în zori" (regia: Dinu Tănase, 1988). Dumitru Carabăţ este fondatorul şcolii româneşti de scenaristică. Cel mai important teoretician român al scenariului cinematografic, cu peste 50 de ani de experienţă la catedră, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti, Dumitru Carabăţ este o figură marcantă a istoriei cinematografului românesc.

Radio România Muzical, postul românesc clasic, jazz & more din portofoliul Societăţii Române de Radiodifuziune sărbătoreşte, astăzi, 13 ani. O dată cu aniversarea celor 13 ani se va lansa şi o verisiune nouă online a postului de radio www.romania-muzical.ro.
Pe acest nou site, care include şi o versiune paralelă în limba engleză, pe lângă arhiva de ştiri, emisiuni, articole şi trei posturi alternative online (Opera mia, Pentru copii, Relaxing music), de astăzi va apărea noua secţiune, dedicată recenziilor discografice: "Discurile noastre preferate". Cititorii se pot familiariza cu discuri pe care până acum nu le-au putut asculta la radio, iar în viitorul apropiat vor putea să-şi scrie propriile impresii despre discurile propuse de realizatorii Radio România Muzical. De asemenea, pe site-ul Radio România Muzical este disponibil minisite-ul "Lecţia micului meloman", cu propria lui adresă www.micul-meloman.ro. Tot de astăzi, Radio România Muzical poate fi găsit şi pe Facebook.

Expoziţia "Paşti la Castel", care cuprinde icoane pictate pe sticlă şi lemn, ouă de Paşti şi lucrări de artă naivă, precum şi produse de patiserie tradiţională, va fi vernisată, astăzi, la Castelul Bran.
Aceasta va fi deschisă până pe 15 aprilie. În cadrul evenimentului vor expune icoane pe lemn şi pe sticlă creatori din Alba, Maramureş, Dâmboviţa, Teleorman, Iaşi, Vrancea, Ilfov şi Bucureşti. De asemnea, peste 20 de artişti naivi contemporani din toată ţara îşi vor prezenta lucrările, în expoziţia care mai cuprinde ouă de Paşti din zone emblematice ale judeţelor Iaşi şi Braşov. Totodată, Mina Fechete, din localitatea Podu Iloaiei (judeţul Iaşi), şi Laurenţiu Drăgan din Bran, vor aduce la expoziţie produse de patiserie tradiţională - cozonaci, covrigi şi alte bunătăţi.

Cina cea de Taină, ultima masă a lui Iisus Cristos alături de discipolii săi, potrivit Noului Testament, a devenit, în pictură, din ce în ce mai copioasă de-a lungul secolelor, artiştii desenând farfurii şi cantităţi de alimente din ce în ce mai mari, potrivit unui studiu american citat de France Press.
Brian Wansink, profesor de marketing şi de economie aplicată la Universitatea Cornell din New York şi fratele său, Craig Wansink, profesor de ştiinţe religioase în Virginia şi, totodată, preot prezbiterian, au analizat 52 dintre cele mai cunoscute lucrări care au ca subiect "Cina cea de Taină", realizate între anii 1000 şi 2000. Cu ajutorul unei tehnologii computerizate, ei au ajuns la concluzia că, de la un secol la altul, de-a lungul unui mileniu, mărimea farfuriilor aşezate în faţa lui Iisus şi a discipolilor săi, raportată la mărimea medie a capetelor personajelor pictate, a crescut cu până la 65,5%. Atunci când starea de conservare a picturilor le-a permis specialiştilor să vadă în ce consta felul de mâncare principal, ei au putut să vadă că era vorba despre peşte fript sau anghilă (18%), friptură de miel (14%) sau friptură de porc (7%). Articolul celor doi specialişti a fost publicat în revista britanică The International Journal of Obesity.

Spectacolul "Voiajul domnului Perrichon" de Dinu Cernescu va fi prezentat, în avanpremieră, vineri, la Teatrul Bulandra din Capitală, evenimentul marcând redeschiderea Sălii Izvor a instituţiei, după ce aceasta a fost modernizată şi reabilitată. "Voiajul domnului Perrichon" este realizat după textul omonim de Eugene Labiche. Din distribuţia spectacolului fac parte Virgil Ogăşanu, Manuela Ciucur, Ion Cocieru, Gheorghe Ifrim, Vlad Zamfirescu, Ilinca Manolache, Silviu Geamănu, Andrei Runcanu şi Dumitru Anghel. Spectacolul marchează redeschiderea Sălii Izvor a Teatrului Bulandra, într-o nouă înfăţişare, după o perioadă de câteva luni în care au fost modernizate scena şi mecanismele sale şi au fost înfrumuseţate foaierul şi spaţiile de acces. Potrivit reprezentanţilor Teatrului Bulandra, foaierul a fost modernizat total, în timp ce modificări importante au fost făcute în spatele scenei, unde a fost implementat un sistem computerizat pentru lumini. Reprezentaţiile în avanpremieră ale spectacolului vor avea loc pe 26, 27, 28 şi 31 martie.

Cea de-a cincea ediţie a festivalului de muzică electronică şi arte conexe Rokolectiv se va desfăşura între 22 şi 25 aprilie la The Ark şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană. În program sunt cuprinse 15 concerte live şi peste 40 de artişti, instalaţii şi dezbateri. Ediţia din acest an este dedicată îmbinării muzicii electronice cu artele conexe, dezvăluind o selecţie de talente internaţionale şi proiecte locale inedite. Fie că este vorba de deep house, techno, spaced out disco, rock psihedelic sau pop ex-centric, festivalul rămâne fidel misiunii sale de a aduce componenta socială pe scenă şi de a crea un spaţiu de comunicare. Noaptea de vineri de la The Ark va fi orientată spre dancefloor. Trio-ul elveţian Sinner DC va completa line up-ul cu o sesiune de percuţie live, sampling în timp real, orgi de jucărie, slide guitar şi bass. Sâmbăta va începe cu excursia hipnotică Nacho Patrol într-o Africă sci-fi, pentru ca apoi dancefloor-ul să vibreze sub house-ul abraziv al lui Omar S. Danilo Plessow, cel aflat în spatele proiectului Motor City Drum Ensemble.

Duminică, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, câştigătorii Ars Electronica, Antoine Schmitt şi Jean-Jacques Birge, vor dirija o operă ingenioasă. Duo-ul englez Mount Kimbie vor schimba ambientul cu bass-ul lor fluctuant şi vocile decalate într-un performance de 2-step post-Burial, iar cei cinci francezi de la Turzi vor încinge spiritele cu o repriză de rock psihedelic, pregătind terenul pentru cel mai excentric artist al Baltimore-ului, Dan Deacon şi ritualurile sale de dans păgân.

Volumul "Frânturi dintr-o viaţă - Drumul la şi de la Auschwitz", de Hedi Fried, va fi lansat, astăzi, la Librăria "Mihail Sadoveanu" din Capitală, informează editura Vremea. Lansarea va avea loc în prezenţa autoarei, a reprezentanţilor Ambasadei Suediei la Bucureşti şi a numeroşi profesori de istorie. La eveniment vor vorbi Heidi Fried, scriitoarea Doina Jela şi Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea. În cadrul evenimentului vor fi prezentate volumele "Pendulul vieţii" şi "Întoarcere la viaţă", de Hedi Fried, apărute tot la editura Vremea. Heidi Fried s-a născut în Sighet, în familia unui medic stomatolog evreu. În 1944, în timpul ocupaţiei maghiare asupra Transilvaniei de Nord, ea a fost deportată la Auschwitz împreună cu întreaga familie. Părinţii ei au fost ucişi în lagăr.
Eliberata la 15 aprilie 1945, împreună cu sora ei, Hedi Fried a ales să trăiasca în Suedia.
Hedi Fried se va întâlni mâine cu profesorii şi elevii de la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti, în timp ce vineri autoarea se va întâlni cu elevii şi profesorii Colegiului Naţional "Gheorghe Şincai” din capitală.

Spectacolul "Lecţia", montat de Horaţiu Mălăele la Teatrul Naţional Bucureşti, după textul omonim de Eugen Ionescu, va fi prezentat, într-un turneu în Italia, între 26 şi 31 martie. Spectacolul va fi prezentat la Barberino di Mugello şi Florenţa. Cele patru reprezentaţii ale turneului cu "Lecţia" în Italia fac parte dintr-un proiect internaţional, realizat de fundaţia Catalyst şi Regiunea Toscana, în colaborare cu Associazione Teatro Puccini, Primăria din Barberino di Mugello, sub patronajul Ambasadei României în Italia. Regizor şi protagonist al spectacolului, alături de actriţele Aylin Cadîr şi Natalia Călin, Horaţiu Mălăele, aflat la prima montare la Naţionalul bucureştean, a cules aplauze şi aprecieri în dubla sa calitate, din partea publicului şi din partea criticilor.

Volumul "Totul despre scurtmetraj" va fi lansat în prezenţa autorului, cineastul independent britanic Clifford Thurlow, la Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT, care se va desfăşura în Capitală, între 13 şi 18 aprilie, informează organizatorii. În premieră la ediţia 2010, Festivalul Internaţional de Film NexT prezintă un stand de carte dedicat exclusiv filmului. Librăria Engleză Anthony Frost va fi prezentă în perioada 13-17 aprilie în foaierul cinematografului Scala cu un stand de carte de film, unde cinefilii şi pasionaţii de literatură vor găsi cele mai noi titluri, volume ecranizate şi cărţi dedicate celei de-a şaptea arte, toate în limba engleză. În plus, foaierul de la Scala va găzdui şi un stand aparţinând singurei reviste bucureştene dedicate exclusiv analizei de film şi culturii cinematografice, Film Menu.

Muzicianul Tudor Gheorghe prezintă o nouă premieră - "Chemarea păsării de-acasă" - pe 14 mai, la Bucureşti, însă şi în turneu în ţară de pe 19 aprilie până pe 2 iunie, informează organizatorii.
Spectacolul va cuprinde opere însemnate ale poetului şi prozatorului Mircea Micu, ale cărui volume tipărite înainte de Revoluţie, precum şi cele de după, s-au bucurat de succes în rândul cititorilor.
Concertul va fi prezentat printr-un turneu în 25 de oraşe din ţară. Bilete au fost puse în vânzare începând cu data de 23 martie.

Fanfara Mahala Rai Banda din România va prezenta, în premieră, un concert în Turcia, sâmbătă, la Bursa, în cadrul programului "Punţi culturale: literatura europeană merge în Turcia, literatura turcă merge în Europa", anunţă Institutul Cultural Român din Istanbul. Trupa Mahala Rai Banda este formată din artişti care provin din cele două localităţi - surse ale muzicii lăutăreşti, Clejani şi Zece Prăjini. Creată de Aurel Ioniţă, formaţia are deja în palmares numeroase concerte internaţionale. Ultimul album, "Ghetto Blasters" (Asphalt Tango Records, 2009) este un amestec de tradiţii muzicale româneşti, pop oriental, rumba catalană şi reggae.

Cântăreţul Boy George a declarat, într-un interviu recent, că grupul Culture Club s-ar putea reuni în 2011 şi ar putea susţine câteva spectacole, pentru a celebra 30 de ani de la înfiinţarea trupei, informează site-ul online al BBC. Grupul Culture Club a avut mare succes în anii '80 graţie unor hituri precum "Do You Really Want To Hurt Me" şi "Karma Chameleon". Grupul s-a reunit, pentru scurt timp, în 1998 şi, ulterior, a susţinut un concert în 2002, la Royal Albert Hall din Londra.
În anii '80, pe când se afla pe culmile gloriei, Boy George reprezenta una dintre cel mai uşor de recunoscut figuri din industria muzicală internaţională. Însă, după ce cariera talentatului DJ britanic a intrat într-un con de umbră, acesta s-a luptat cu dependenţa de droguri şi numele lui a apărut în presă doar ca urmare a problemelor pe care le-a avut cu justiţia.

Filmările pentru proiectul cinematografic "The Hobbit" vor debuta în iulie, cu o lună mai târziu decât se anunţase iniţial, a confirmat actorul Ian McKellen, citat de scifiwire.com. "The Hobbit" este un roman scris în 1937 de autorul britanic J.R.R. Tolkien şi prezintă povestea personajului Bilbo Baggins, plecat în căutarea unei comori. Romanul a precedat trilogia "The Lord of the Rings", în care abundă poveşti epice despre magie şi război. Romanul "The Lord of the Rings" a stat la baza celor trei filme din trilogia "Stăpânul Inelelor", lansate de New Line Cinema între 2001 şi 2003, care au generat încasări de 2,9 miliarde de dolari pe plan mondial. Experţii consideră că noul film, bazat pe romanul "The Hobbit", ar putea avea un destin asemănător şi ar putea avea un succes uriaş.

Trupa rock americană ZZ Top este primul nume mare din industria muzicală internaţională care se va deplasa în Chile pentru a susţine un concert umanitar în beneficiul victimelor cutremurului din 27 februarie, care a devastat această ţară sud-americană, informează contactmusic.com. Billy Gibbons, solistul trupei ZZ Top, a confirmat această informaţie într-o înregistrare video postată pe site-ul trupei sale. Grupul ZZ Top va cânta în Santiago de Chile, pe 18 mai, pe stadionul Movistar.
Un seism cu magnitudinea de 8,8, urmat de un tsunami care a inundat mai multe sate de coastă, a afectat Chile la 27 februarie, provocând moartea a aproximativ 500 de persoane şi dispariţia altor câtorva sute. Peste 200 de replici au fost înregistrate în Chile de la cutremurul din 27 februarie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!