DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Retro educatia • cu Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

23 martie 2010

Cartea lui Adrian Marino, "Viaţa unui om singur", apărută recent la editura Polirom, va constitui punctul de pornire al dezbaterii "Despre Adrian Marino: de la teoria literaturii la memorialistica ideologică", organizată mâine, în cadrul proiectului "Cafeneaua critică". Evenimentul va avea loc între orele 18.30-21, în Club Control din Capitală. La dezbatere vor participa Monica Spiridon, Costi Rogozanu, Nicolae Marinescu şi Xenia Karo. Rolul de amfitrion îi va reveni lui Ion Bogdan Lefter.

De astăzi până pe 31 martie, Institutul Francez din Bucureşti organizează Festivalul Filmului Francofon, la Sala "Elvira Popescu". Festivalul va debuta, la ora 19.30, cu avanpremiera peliculei "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, dublu premiat la Berlinală. În cadrul festivalului vor fi proiectate filmele "Ce qu-il faut pour vivre” de Benoit Pilon, "Dernier marquis" de Rabah Ameur-Zaimeche, "Tout est parfait" de Yves Christian Fournier, "Eldorado" şi multe altele. Tot la Festivalul Filmului Francofon, publicul va putea vedea şi o serie de documentare. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei.

Expoziţia "Lemn.ro", ce include o instalaţie a lui Virgil Scripcariu, sculpturi ale mai multor artişti, precum şi o selecţie de fotografii, va fi vernisată astăzi la ora 18, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Capitală. Expoziţia, ce va rămâne deschisă până pe 30 mai, recompune trei discursuri vizuale.
În prima parte este prezentată o selecţie de fotografii realizate în anii '20, de autori necunoscuţi, având ca temă exploatarea excesivă a pădurilor din nordul Moldovei.
A doua secţiune este dedicată utilizării lemnului de către sculptori, ale căror lucrări aparţin colecţiei Muzeului iar a treia parte a expoziţiei - instalaţia 412 x 4 -, concepută de sculptorul Virgil Scripcariu.

O conferinţă cu scriitorul francez Alain Foix, intitulată "Caraibe, un arc întins, un dans, o poezie a sfâşierii şi a freamătului", va avea loc în această seară, la librăria-cafenea a Institutului Francez din Capitală, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, anunţă Ambasada Franţei la Bucureşti. Conferinţa urmează să fie susţinută şi la Centrul Cultural Francez din Timişoara, joi. Alain Foix este scriitor, filozof, director artistic şi dramaturg. Originar din Guadelupa (Insulele Caraibe), a practicat în adolescenţă dansul şi s-a orientat apoi către studii de filozofie, lucrarea sa de doctorat intitulându-se "Dans şi filosofie". În 2004, a fost laureat al Concursului de creaţie teatrală francofonă din Caraibe.

Anul acesta, creştinii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc în acelaşi timp Paştele, iar tot în această perioadă are loc şi sărbătoarea iudaică a Pessach-ului. ICR Viena organizează în intervalul 25 – 28 martie o suită de evenimente speciale sub genericul “Doamne ajută şi Shalom”. Organizatorii proiectează în spaţiul austriac elemente ale iconografiei româneşti, ale artei populare şi obiceiurilor care nu şi-au pierdut cu nimic din atractivitate pentru un public străin, muzică sacrală, precum şi accente de divertisment, cum ar fi demonstraţiile culinare axate pe meniurile tradiţionale de Paşte.

Sala Izvor a Teatrului Bulandra din Capitală va fi redeschisă, după o perioadă de modernizare a scenei şi de înfrumuseţare a foaierului şi spaţiilor de acces, cu spectacolul 'Voiajul domnului Perrichon'. Producția, programată în avanpremieră în perioada 26-31 martie, este regizată de Dinu Cernescu, după piesa omonimă a lui Eugene Labiche. Din distribuţie fac parte actorii Virgil Ogăşanu, Manuela Ciucur, Ion Cocieru, Gheorghe Ifrim, Vlad Zamfirescu, Ilinca Manolache, Silviu Geamănu, Andrei Runcanu, Dumitru Anghel.

Fundația Soros România lanseazã competiția de film de scurtmetraj Open Society Shorts. Concursul va fi dedicat studenților și tinerilor producãtori de film. Competiția se înscrie în cadrul inițiativelor mass-media pe 2010 ale Fundației Soros România. Sunt acceptate în competiție filme documentare, de ficțiune, de animație, filme experimentale sau de artã de pânã în 15 minute. Producțiile trebuie sã surprindã porțiuni din România actualã, cu un focus pe problematici de interes larg pentru societate. Sunt admise doar filmele realizate în 2009 și dupã. Competiția are douã secțiuni: "student" - producții ale studenților la facultãți de profil și "emerging" - producții independente ale autorilor români amatori interesați de producția de film. Juriul va fi format din profesioniști din domeniu.

Filmul "Eu când vreau sã fluier, fluier", de Florin Șerban, va fi proiectat în avanpremierã naționalã la București, în această seară, în deschiderea Festivalului Filmului Francofon. Evenimentul este organizat de Institutul Francez, în perioada 23 - 31 martie. Proiecția va avea loc de la ora 19.30, la Sala "Elvira Popescu", evenimentul din cadrul festivalului fiind intitulat "Seara tabu". Filmul "Eu când vreau sã fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Șerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiția oficialã a Festivalului de la Berlin și a reușit sã ia și douã premii importante: Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint și distincția "Alfred Bauer".

Volumul 'Totul despre scurtmetraj' şi 'Film Menu 5', o revistă bilunară de film editată de studenţii UNATC coordonaţi de Andrei Rus, vor fi lansate la Festivalul Internaţional de Film NexT. Evenimentul se va desfăşura, în perioada 13-18 aprilie, la Cinema Scala, Cinemateca Eforie şi mansarda Cărtureşti Verona din Bucureşti. În premieră la ediţia 2010, Festivalul Internaţional de Film NexT prezintă un stand de carte dedicat exclusiv filmului. Acesta va fi organizat de Librăria Engleză Anthony Frost în perioada 13-17 aprilie în foaierul Cinematografului Scala. Cinefilii şi pasionaţii de literatură vor găsi aici cele mai noi titluri, volume ecranizate şi cărţi dedicate celei de-a şaptea arte, toate în limba engleză.

Spectacolul 'Alice - o piesă neterminată' după piesa 'Călătorii cu Alice', în regia lui Petru Ionescu, va avea premiera vineri la Teatrul Act din Capitală. Plecând de la textul lui Iosif Naghiu, regizorul a adaptat scenariul intersectând monologurile celor două personaje din piesă într-o singură voce, interpretată de actriţa Silvia Codreanu. Preţul unui bilet la spectacolul 'Alice - o piesă neterminată' este de 20 de lei.

Singura copie privată a Listei lui Schindler, scrisă de industriaşul german Oskar Schindler pentru a salva vieţile câtorva sute de evrei din lagărele de concentrare naziste, este de vânzare pentru 2,2 milioane de dolari. Anunțul a fost făcut de proprietarul documentului. Este vorba despre singurul exemplar rămas în proprietate privată, poate cel mai important legat de cel de-al Doilea Război Mondial, a subliniat un expert. Alcătuită de Schindler împreună cu contabilul său, lista este datată 18 aprilie 1945 şi are 13 pagini cu numele a 801 prizonieri doriţi de industriaş în fabrica sa, pentru a-i scăpa de la moarte. Lista lui Schindler a inspirat filmul cu acelaşi titlu realizat de Steven Spielberg în 1993 şi premiat cu şapte Oscaruri.

Clădirea Teatrului de Nord Satu Mare, monument istoric, va intra într-un amplu proces de modernizare după 60 de ani de la ultima reparaţie capitală, printr-un proiect finanţat din fonduri europene. Proiectul are o valoare totală de 12,8 milioane de lei, din care 10,7 milioane este suma nerambursabilă solicitată prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 1, ''Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor poli de creştere'. Lucrările vor începe cel mai devreme în 2012. Clădirea Teatrului de Nord din Satu Mare se află într-o stare avansată de degradare, etajul al doilea nu mai poate fi folosit de public pentru că riscă să se prăbuşească iar candelabrul vechi a fost demontat pentru a nu fi afectată structura de rezistenţă.

Poetele Cornelia Maria Savu şi Riri Sylvia Manor vor susţine astăzi un recital în Sala Oglinzilor a Casei Monteoru-Catargi - sediul Uniunii Scriitorilor din România. Cornelia Maria Savu va citi din volumul 'marieroumanie / cartea noroiului', în pregătire la Editura Brumar, iar Riri Sylvia Manor va citi în premieră din volumul în curs de apariţie 'Pestriţ'. Lectura publică a celor două scriitoare este a patra întâlnire din programul 'Poezie la prima vedere', organizat de Asociaţia Scriitorilor Bucureşti - Secţia Poezie, până acum citind texte în primă audiţie poeţii Ioan Zubaşcu, Bogdan O. Popescu şi Paul Vinicius.

Peste 20 de trupe din Europa şi Statele Unite ale Americii vor participa la cea de-a 17-a ediţie a EUROPAfest, care va avea loc în Bucureşti, între 7 şi 13 mai. Cu această ocazie, pe scenele Capitalei, vor evolua live peste 200 de artişti, în concerte de muzică blues, jazz, pop şi clasică. Din program fac parte Bucharest International Jazz Competition, Caffe Festival, Jeunesses International Music Competition (dedicat iubitorilor muzicii clasice, în acest an prezentând pianişti de excepţie), Gala EUROPAfest (care va celebra cei mai buni muzicieni din cadrul festivalului).

Regizorii Corneliu Porumboiu, Alexandru Tocilescu, scriitorii Matei Florian şi Lucian Dan Teodorovici, dar şi campania "Restaurare", derulată anul trecut de TVR, se numără printre nominalizaţii la Premiile Radio România Cultural, care vor fi decernate astăzi, la Teatrul Odeon din Capitală. Cele mai importante realizări ale anului 2009 în diferite domenii ale culturii vor fi recunoscute şi celebrate în această seară. Vor fi acordate premii pentru unsprezece categorii, precum şi trei distincții speciale. Astfel premiul "In Memoriam Iosif Sava" va fi acordat tenorului Teodor Ilincăi; premiul de excelenţă - pianistului Valentin Gheorghiu şi premiul "Lux Mundi" va reveni regizorului Liviu Ciulei.

Nepotul compozitorului Richard Wagner, Wolfgang, care a condus timp de mai mult de jumătate de secol Festivalul german de Operă de la Bayreuth, a decedat, la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 90 de ani. Wolfgang Wagner şi-a dedicat întreaga viaţă moştenirii lăsate de bunicul său, au declarat reprezentanţii manifestării de la Bayreuth, care adaugă că nepotul compozitorului intră în istorie drept cel mai longeviv director de festival din lume. Evenimentul este organizat anual în oraşul german, într-un mic teatru construit de Richard Wagner în 1870.

Fundația Principesa Margareta a României a selectat, în cadrul programului "Tinere Talente", douãzeci de tineri artiști, ce vor primi burse de pânã la 2.000 de euro pentru dezvoltarea propriului talent. Bursele vor acoperi participãri la concursuri naționale și internaționale, workshopuri în România și în strãinãtate, achiziționarea de instrumente și materiale de lucru. Programul "Tinere talente" a avut anul acesta douã secțiuni: arte plastice și muzicã. Pentru fiecare secțiune, Fundația acordã câte zece burse. Selecțiile tinerilor au avut loc pe 12 martie (arte plastice) și 13 martie (muzicã) și au fost conduse de jurii specializate. Bursierii selectați vor participa la o tabãrã de creație, unde vor pregãti un proiect artistic/ spectacol interdisciplinar pe o temã datã.

Teatrul Naţional din Bucureşti va prezenta în turneu în Italia, în perioada 26 - 31 martie, spectacolul 'Lecţia', regizat de Horaţiu Mălăele, după piesa dramaturgului Eugene Ionesco. 'Lecţia' este una din cele mai importante producţii ale stagiunii trecute a teatrului condus de actorul Ion Caramitru.
Cele patru reprezentaţii ale turneului fac parte dintr-un proiect internaţional, realizat de Catalyst şi Regiunea Toscana, în colaborare cu Associazione Teatro Puccini, Primăria din Barberino di Mugello, sub patronajul Ambasadei României în Italia. Spectacolul se joacă vineri şi sâmbătă la Teatrul Comunal Corsini din Barberino di Mugello, iar marţi, 30 martie şi miercuri, 31 martie, la Teatro Puccini din Florenţa. Regizor şi protagonist al spectacolului, alături de actriţele Aylin Cadîr şi Natalia Călin, Horaţiu Mălăele se află la prima sa montare la Naţionalul bucureştean.

Celebrul DJ Fatboy Slim și trupa Röyksopp vor concerta, pe 7 august, în România, în cadrul The Mission Dance Weekend. În plus, pe 6 august, va mixa DJ-ul Tiesto. The Mission Dance Weekend se va desfãșura pe o plajã din Nãvodari. Fatboy Slim a mixat pentru prima datã în România în cadrul unui eveniment The Mission, care a avut loc în vara lui 2006, iar a doua sa vizitã s-a petrecut, în august 2008. Quentin Leo Cook, numele real al lui Fatboy Slim, s-a nãscut în 1963. Primul material discografic sub pseudonimul Fatboy Slim a apãrut în 1997, iar anul urmãtor, remixul sãu la piesa "Brimful of Asha", a trupei Cornershop, a petrecut mai multe sãptãmâni pe locul întâi în topurile britanice.

Uniunea Teatrală din România continuă campania naţională 'Artiştii pentru artişti', marcând astfel Ziua Mondială a Teatrului - 27 martie. UNITER organizează, încă din 2002, campania naţională 'Artiştii pentru artişti', cu scopul sensibilizării opiniei publice în vederea strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de sănătate din toată ţara. Campania a fost instituită nu numai ca resort financiar, ci mai ales ca stimulator al solidarităţii artistice şi un semnal pentru publicul de teatru şi pentru autorităţi cu referire la starea delicată a artiştilor pensionari.

Metallica plãnuiește un turneu mondial spectaculos, în 2011, despre care managerul trupei susține cã va rivaliza cu celebrul turneu "The Wall", susținut în 1980 - 1981 de grupul Pink Floyd. Membrii formației lucreazã la un concept cu totul special pentru acest proiect, care va consta în zece concerte, organizate în zece orașe diferite din lumea întreagã. Nu au fost anunțate deocamdatã datele pentru aceste show-uri. Una dintre cele mai apreciate formații rock din istorie, Metallica, s-a înființat în 1981. De-a lungul carierei, a lansat nouã albume de studio, trei albume live, douã EP-uri și a vândut peste 100 de milioane de discuri în toatã lumea, fiind recompensatã cu șapte premii Grammy.

Luminile în clădiri emblematice din 27 de oraşe vor fi stinse pe 27 martie, de "Ora Pământului". Timp de o oră vor fi organizate spectacole la lumina lumânărilor şi concerte unplugged, România participând pentru a doua oară la campania globală la care şi-au anunţat participarea 115 ţări. "Toată lumea stinge lumina pentru o oră" este declaraţia prin care România se alătură campaniei "Ora Pământului". Evenimentul va avea loc sâmbătă de la 20 și 30 de minute. În Moldova, la Iaşi, Bacău şi Vaslui se vor stinge luminile mai multor instituţii, monumente şi clădiri emblematice din oraş. La Botoşani, pentru a marca evenimentul, Primăria va stinge luminile mai multor clădiri şi va organiza un spectacol în Piaţa Revoluţiei. Un grup de copii va cânta la lumina lumânărilor aşezate în forma numărului 60, simbolul evenimentului.

Artistul plastic Ion Bârlădeanu este invitat la Institutul Cultural Român din Capitală, la întâlnirea de astăzi din programul "Arte Marţiale". Criticul de artă Erwin Kessler va modera confruntarea dintre două perspective asupra fenomenului Bârlădeanu - "un geniu necunoscut care a ieşit la suprafaţă" şi "un produs comercial al unei societăţi care are nevoie tot timpul de divertisment şi care îşi născoceşte eroii". La 63 de ani, Ion Bârlădeanu este cea mai recentă descoperire a artei româneşti. În urmă cu trei ani locuia şi lucra în ghena unui bloc bucureştean. În 2009, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp. Din februarie 2010, el este prezentat într-o expoziţie personală - "Realpolitik" - la o prestigioasă galerie din Paris - ocazie cu care artistul s-a întâlnit cu actriţa Angelina Jolie, care s-a arătat foarte interesată de lucrările acestuia.

Draga Olteanu Matei, Alexandru Arşinel şi Corina Chiriac se numără printre artiştii care îi vor aduce un omagiu lui Florin Piersic, la împlinirea a 50 de ani de carieră. Evenimentul va avea loc într-un spectacol care se va desfășura în această seară, la Sala Palatului din Bucureşti. La spectacolul "Hoinărind printre amintiri" vor mai participa actori şi cântăreţi precum Stela Popescu, Nae Lăzărescu, Vasile Murariu, Ileana-Stana Ionescu, Rodica Popescu-Bitănescu. Potrivit vreaubilet.ro, Mihaela Rădulescu va fi gazdă a evenimentului în cadrul căruia vor fi spuse poveşti despre viaţa şi cariera actorului. Florin Piersic, născut pe 27 ianuarie 1936, în Cluj, este unul dintre cei mai importanţi actori români de teatru şi film. Unul dintre cele mai celebre personaje pe care le-a interpretat în film este Mărgelatu.

Primãria municipiului Alba Iulia va derula, în acest an, un amplu proiect pentru restaurarea Porții a V-a a cetãții istorice din municipiu. Investiția va fi în valoare de peste 2,5 milioane de lei. Banii vor fi asigurați de Ministerul Culturii și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat cã administrația a semnat contractul de execuție, urmând ca proiectul sã fie implementat sub supravegherea specialiștilor Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. Lucrãrile de restaurare vor trebui finalizate în urmãtoarele nouã luni.

Regizorul american Tim Burton, care va fi preşedintele juriului competiţiei oficiale la ediţia din acest an a Festivalului de film de la Cannes, a declarat într-un interviu acordat unui post de televiziune francez că evenimentul de pe Croazetă este o "Ţară a Minunilor" pentru filme. Manifestarea se va desfășura în perioada 12-23 mai. Tim Burton a fost prezent la Paris atât pentru a fi decorat cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, de către ministrul francez al Culturii, Frédéric Mitterrand, cât şi pentru a promova cel mai nou film al său, realizat 3D, "Alice în Ţara Minunilor". Recent, presa internaţională a scris că Tim Burton va realiza o versiune gotică a desenului animat "Frumoasa din pădurea adormită", dar şi un lungmetraj animat 3D inspirat de personajele din "Familia Adams".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!