DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.10 - 09.00
Matinal de week-end • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

2 martie 2010

Piesa "Exilaţii" va avea o reprezentaţie astăzi, la Teatrul Naţional Bucureşti, în interpretarea trupei Teatrului Naţional Sofia, în regia lui Alexander Morfov, unul dintre cei mai apreciaţi regizori bulgari ai momentului. Bazat pe nuvela din 1884 intitulată "Nedoriţii, neiubiţii", de Ivan Vazov, "patriarhul literaturii bulgare", şi pe alte câteva texte, "Exilaţii" prezintă vieţile câtorva refugiaţi săraci ajunşi în România cu gândul de a declanşa o revoluţie pentru a-şi elibera ţara de asuprirea otomană. În timpul spectacolului, publicul va trăi alături de protagonişti povestea unui mare ideal. Comic, profund şi creativ, Morfov aduce la Bucureşti o adevărată raritate teatrală, un spectacol aclamat în aceeaşi măsură de critici şi public, câştigător a numeroase premii.

Spectacolul 'Amadeus', o întâlnire cu muzica lui Mozart, reunit cu textul piesei de teatru omonime de Peter Schaffer şi cu scrisorile compozitorului, într-un spectacol propus de tânărul regizor Marcel Ţop, va avea loc astăzi, în foaierul galben al Operei Naţionale Bucureşti. Noua premieră a ONB este realizată de Studioul Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess', în colaborare cu Fundaţia Ileana Mustatza. Spectacolul 'Amadeus', traseul unui destin necruţător, care ţine de biografia marelui compozitor, îi va avea în distribuţie pe actorii Marius Bodochi în rolul Salieri şi Răzvan Oprea în rolul lui Mozart.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, va aduce şi în acest an Lumina Sfântă de la Ierusalim. Aceasta va fi distribuită de Paşte în bisericile din Bucovina. Flutur a declarat că a primit binecuvântarea scrisă din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, să facă parte din delegaţia Patriarhiei Române care va merge la Ierusalim după Lumina Harică. Preşedintele Consiliului Județean Suceava a menţionat că a discutat şi cu IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor despre programul "Paşte în Bucovina", arătând că acesta va începe în data de 25 martie, de Bunavestire, cu a XX-a ediţie a Festivalului de cântece religioase de la Fundu Moldovei şi apoi cu Festivalul ouălor încondeiate de la Ciocăneşti. Totodată, vor mai fi organizate spectacole de cântece religioase de Florii, iar de Paşte vor fi cântece de toacă sau concursuri de ciocnit ouă.

Ioan Holender, care ocupă, de 18 ani, funcţia de director al Operei din Viena, va avea propria emisiune de televiziune la un post privat din Austria, care se va intitula "Întâlnire cu Holender". Potrivit reprezentanţilor ATV, Holender va avea trei invitaţi în fiecare săptămână. De asemenea, aceştia au precizat că vor fi 12 emisiuni pe an. Prima ediție va fi difuzată pe 29 martie şi îi va avea ca invitaţi pe actorul Christian Tramitz şi pe reprezentantul băncii Raiffeisen, Christian Konrad. Ioan Holender va fi înlocuit, în septembrie 2010, la conducerea Operei din Viena, de francezul Dominique Meyer. Potrivit presei internaţionale, din toamna acestui an, Holender va fi consilier al Metropolitan Opera din New York, al Operei din Tokio şi, de asemenea, al Operei din Budapesta.

Organizatorii premiilor Oscar 2010 le-au recomandat nominalizaţilor de anul acesta ca, în cazul în care câştigă mult râvnita statuetă, să ţină un discurs de cel mult 45 de secunde şi să nu plângă pe scenă. Membrii Academiei Americane de Film, care organizează gala de acordare a celor mai importante distincţii din cinematografie, încearcă astfel să elimine discursurile lungi, însoţite de lacrimi, în care sunt aduse mulţumiri unei liste interminabile de regizori, colegi, prieteni şi membri ai familiei. Nominalizaţii de anul acesta au fost instruiţi să ţină două discursuri - unul foarte sumar, pe scenă, în care să explice semnificaţia personală a câştigului, şi unul în afara scenei, unde va fi pregătită o cameră de luat vederi specială, numită "cameră de mulţumiri", în care-şi vor putea exprima gratitudinea faţă de oricine, fără restricţii de timp. Înregistrările făcute de "camera de mulţumiri" vor fi făcute publice pe site-ul oficial al premiilor.Unul dintre producătorii galei Oscar 2010, Bill Mechanic, spune că se urmăreşte prin asta eliminarea "singurei părţi urâte din spectacol". Gala premiilor Oscar 2010 va avea loc duminică, la Los Angeles.

Monumentul rachetei lui Conrad Haas a fost dezvelit ieri în curtea Academiei Române de către primarul Capitalei Sorin Oprescu şi viceprimarul Vienei Renate Brauner, la eveniment participând preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc şi ambasadorul Vienei la Bucureşti, Martin Eichtinger. În curtea Academiei Române, primarul Capitalei şi viceprimarul Vienei au dezvelit monumentul rachetei inventatorului medieval de origine austriacă care a trăit la Sibiu, Conrad Haas. Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat că monumentul marchează "un eveniment istoric, cultural şi ştiinţific", Conrad Haas fiind autorul Manuscrisului de Sibiu, prima lucrare din istoria tehnică a rachetelor elaborată pe baze ştiinţifice.

În luna martie se organizează noi cursuri de dans contemporan la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti. Profesorii ce vor conduce cursurile sunt: Carmen Cotofana şi Farid Fairuz – module începători, Andreea Novac – modul intermediari, Mădălina Dan – modul avansaţi şi Andreea Belu – contact improvisation începători. Modulele vor conţine o serie de 6 întâlniri. Tot Centrul Naţional al Dansului anunţă şi revenirea pe scenă astăzi, de la ora 19, a spectacolul „OuiBaDa” creat de Gigi Caciuleanu . Deasemenea mâine, de la ora 20 va fi prezentat publicului un concept de Maria Baroncea şi Eduard Gabia - Miercurea lejeră – idei afirmate performativ care propune „un tip de spectacol în timp real, în care orice elaborare sau prestabilire este exclusă. În "Miercurea lejera" coregrafii vin cu laboratorul lor de preocupări şi demersuri intime şi îl expun în faţa celor dispuşi să participe la afirmaţii şi interogaţii libere, lipsite de constrângerile şi stresul unui spectacol lucrat o perioadă pentru a avea premieră într-o anumită seară, arată organizatorii.

Teatrul de Comedie din capitală prezintă vineri, 5 martie de la ora 19, la Sala Mare, premiera oficială a spectacolului CÂNTĂREAŢA CHEALĂ & LECŢIA de Eugène Ionesco. Textul este tradus în româneşte de Vlad Russo şi Vlad Zografi. Direcţia de scenă este semnată de Victor Ioan Frunză iar scenografia de Adriana Grand.

Pelicula Antichrist, în regia lui Lars von Trier, va fi lansată pe marile ecrane în 26 martie. Catalogat de publicaţia The Sunday Telegraph drept “cel mai şocant film din istoria Festivalului de la Cannes”, Antichrist a stârnit reacţii extreme în rândul criticii şi a publicului, fiind puternic apreciat sau dimpotrivă, aspru criticat. Publicaţia The Telegraph titrează: filmul lui Von Trier este genial şi de aceea trebuie să-l vedeţi în timp ce The Guardian descrie revenirea regizorului pe marile ecrane ca fiind inumană. Nu în ultimul rând, criticul Roger Ebert se declară impresionat de opera lui Lars von Trier. Un film puternic. Profunzimea lui e cutremurătoare. Von Trier m-a zguduit. Antichrist a fost distins în 2009 cu Premiul pentru cea mai bună actriţă (Charlotte Gainsbourg) la Cannes, precum şi cu Trofeul Academiei Europene de Film pentru cea mai bună imagine (Anthony Dod Mantle),

Cei mai apreciati campioni olimpici de patinaj artistic la Bucureşti! Pe 14 aprilie, cei mai valoroşi patinatori artistici ai lumii ce vor conferi strălucire producţiei “Lacul lebedelor pe gheaţă”, urmeaza să urce pe scena Sălii Palatului din capitală. Majoritatea dansatorilor actuali ai celui mai faimos balet pe gheaţă din lume - The Saint - Petersburg State Ballet on Ice, provin din perechi de patinatori care au căştigat medalii la concursuri ruseşti şi internaţionale de patinaj artistic. Aceştia s-au antrenat cu coreograful Konstantin Rassadin şi au combinat în spectacolul pe care îl vor prezenta la sala palatului elemente din patinaj cu elemente de balet clasic rus.

Poloneze, valsuri, fantezii, mazurci, vor răsuna duminică, 7 martie de la ora 17, în sala Scoarţelor a Palatului Mogoşoaia, cu ocazia primului recital al Stagiunii "Muzica la Palatele Brâncoveneşti", ediţa a II a, eveniment organizat de Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti. Unul dintre liderii generaţiei noi de pianişti polonezi, Piotr Szychowski, laureat a numeroase concursuri internaţionale, va inaugura noul pian de concert Essex şi va oferi melomanilor o seară Chopin de neuitat. Pentru concertele de la Palatul Mogoşoaia, opţional se va asigura contracost transportul din Bucureşti, de la Piaţa Chibrit, staţia de metrou 1 mai. Intrarea la concerte este liberă.

Sopranistul de renume mondial Angelo Manzotti va fi vedeta festivalului baroc organizat , între 9-11 martie la Cluj Napoca. Evenimentul are loc în cadrul unui proiect comun între Italia, Slovenia şi România care propune 18 concerte în cele trei ţări partenere, împărţite în două cicluri, unul dedicat muzicii baroce profane şi altul, celei sacre. Totodată se vor organiza cursuri didactice privind „liuteria”, arta de a construi şi restaura instrumente de coarde, cu ajutorul unor lutieri din vestita Cremona.Calendarul concertelor a debutat în 27 noiembrie 2009 la Novo mesto. Proiectul a continuat în luna ianuarie 2010 la Trieste, şi acum, între 9-11 martie la Cluj Napoca. Datorită unei lungi perioade de pregătire fizică, care a început deja la vârsta de doisprezece ani, Angelo Manzotti şi-a perfecţionat o tehnică a cântului care este fundamental diferită de cea a contratenorilor tradiţionali. El beneficiază de o întreaga gamă, flexibilitate şi volum tipic unei soprane şi astfel, prezintă un ambitus vocal omogen, care se întinde de la sunetul cel mai acut pentru o soprana până la cel mai grav, de bariton.

Prima zi din primavară a reprezentat un motiv de bucurie pentru braşoveni şi pentru că ieri de 1 Martie, maestrul Tudor Gheorghe a prezentat Anotimpurile la Teatrul Dramatic din localitate. Locuitorii capitalei vor fi cadorisiţi în preajma Zile Femeii, pe 6 Martie, de la 19, la Sala Palatului din Bucuresti. Astfel, într-o atmosferă de gala, maestrul Tudor Gheorghe, acompaniat de nu mai putin de 40 muzicieni şi alte 30 de voci minunate ale orchestrei şi corului Teatrului liric “Oltenia” din Craiova, va cânta publicului piese cunoscute, precum: “La fereastra cu gutuie”, Colindul celui fara de tara”, “Antiprimavara”, Lumina lina”, ”Mugur, mugurel”, “Salcamii” si “Dorul calator”.

Sâmbătă, 13 martie de la ora 18, Centrul Cultural German Sibiu prezintă rezultatele proiectului SudEst 24-7 Maraton fotografic, la Centrul Cultural HABITUS. În ciuda vremii potrivnice, în data de 13 şi 14 februarie a.c. , peste 100 de sibieni au răspuns la apelul Centrului Cultural German Sibiu şi în decurs de 24 de ore, în cadrul Maratonului fotografic, au transformat în imagini asocieri creative, trăsnite sau care îndeamnă la reflecţie, în legătură cu cele 10 noţiuni date: casă de vis; Atenție!; utopia; oraş, țară, râu; tempo; legătură; deschis; ordine; „german?” şi Made in România. Maratonul fotografic a avut loc simultan în şapte oraşe din sud-estul Europei: Banja Luka/Bosnia-Herţegovina, Sibiu/România, Osijek/Croaţia, Pécs/Ungaria, Pristina/Kosovo, Ruse/Bulgaria şi Skopje/Macedonia. Dintre toate imaginile primite la Sibiu, juriul local a selectat cele mai bune trei imagini aferente fiecărei noţiuni. Apoi aceste imagini au ajuns în competiţia internaţională. Imaginile câştigătoare vor fi prezentate în cadrul unei mari expoziţii finale, în data de 2 aprilie 2010, în oraşul Pécs, din Ungaria.

Ediţia din 2010 a festivalului B'estfest a fost anulată, concertul de la Bucureşti al trupei Faithless, anunţat anterior, urmând să aibă loc pe 16 iulie, informează organizatorii. Mai multe detalii despre locul de desfăşurare a concertului şi bilete urmează să fie făcute publice în perioada următoare. Anul trecut, B'estfest a avut un line up ce a cuprins artişti precum The Killers, White Lies, Patrice, Moby, Motorhead, Polarkreis 18, Ayo, Orbital, Franz Ferdinand, Gabriela Cilmi, Santana, The Charlatans, The Ting Tings, Manowar şi alţii.

Teatrul Naţional din Cluj prezintă duminică, 7 martie a.c., de la ora 19, premiera spectacolului Visul unei nopţi de vară de W. Shakespeare, traducerea: Şt. O. Iosif. Regia spectacolului este semnată de Sorin Militaru, scenografia de Cristian Rusu, iar muzica originală îi aparţine lui Vlaicu Golcea. Visul unei nopţi de vară aparţine primei perioade a comediei shakespeareene, cea liric-feerică, sentimentală şi este inspirată din marele poem epic neterminat al lui Spencer, Regina zînelor. Acţiunea se petrece într-o singură noapte, cea mai lungă noapte din an, cînd imaginarul invadează realitatea. Avanpremiera va avea loc sîmbătă, 6 martie, de la ora 19.

Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 28 mai – 6 iunie 2010 şi va avea tema „Întrebări” / “Questions”. Cel mai important festival anual de artele spectacolului din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din lume, evenimentul propune un program care aduce la Sibiu participanţi din 70 de ţări şi prezintă 350 de evenimente ce se desfăşoară în 66 de spaţii de joc, aşteptând zilnic 35 000 de spectatori. Oferta culturală a acestei ediţii este deosebit de bogată şi variată, cuprinzând de la producţii reprezentative ale marilor teatre româneşti, dar şi din străinătate, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, spectacole de teatru-dans (flamenco, balet, dans contemporan), teatru de păpuşi, spectacolele de lumini, de muzică, de pantomimă, până la conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie şi pictură, lansări de carte, instalaţii şi ateliere, care au loc atât în spaţii convenţionale, cât, mai ales, în spaţii neconvenţionale, transformând Sibiul într-o veritabilă capitală culturală a lumii.

Expoziţia de pictură "Femei/ Le Done", a artistei Barbara Hangan, va fi prezentată, între 4 şi 18 martie, la Accademia di Romania din Roma. Expoziţia este organizată cu prilejul centenarului Zilei Mondiale a Femeilor. Barbara Hangan, în vârstă de 35 de ani, este una dintre cele mai apreciate artiste române contemporane. Artista va expune la Roma o serie de portrete de femei, dintre care trei sunt inspirate de Rita Levi-Montalcini, laureată a premiului Nobel pentru medicină pentru anul 1986, şi care în această primăvara va împlini 101 ani. "Mi-au plăcut întotdeauna femeile puternice", a declarat artista. "Doamna Montalcini are unul din cele mai frumoase şi expresive chipuri pe care le-am văzut vreodată. M-am îndrăgostit de forţa, distincţia şi eleganţa ei senină. Sper că o voi putea întâlni într-o zi", a adăugat ea. Expoziţia "Femei" va fi inaugurată joi, în sala de expoziţii de la Accademia di Romania.

Orchestra Naţională Radio, dirijată de Horia Andreescu, interpretează, vineri, o piesă în primă audiţie a compozitorului Dan Dediu, intitulată "Hecatomba".
Compozitorul o descrie astfel: "Lucrarea este inspirată de o povestire a scriitorului argentinian Julio Cortázar. Povestirea preia imaginea mitologică a slujitoarelor lui Dionysos pentru a nara transformarea unui eveniment social într-un carnagiu odios. Pe scurt, este vorba de smintirea treptată a publicului unui concert simfonic, care, entuziasmat peste măsură de frumuseţea muzicii, ajunge în final să devoreze obiectul admiraţiei lor, anume dirijorul şi orchestra. Muzica pe care am scris-o este accesibilă, aducând în prim plan o lume sonoră idealizată, pan-tonală, cu un clar iz cinematografic de extracţie hollywoodiană, dar care începe să se “fisureze” treptat, intrând spre final într-o logică a monstruosului, animalicului şi masacrului".
În partea a doua a concertului, va fi interpretată "Simfonia a IX-a în re minor, op.125" de Beethoven, în care soliştii invitaţi sunt Birgit Beer (soprană), Liliana Mattei (alto), Stefan Heibach (tenor), Frank Blees (bas). Participă Corul Academic Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia.

Regizorul de teatru Andrei Şerban va conferenţia în cadrul Harvardwood Seminar Series, evenimente organizate de fundaţia Harvardwood, de pe lângă Universitatea Harvard, pe 12 martie, la New York. Andrei Şerban va vorbi despre teatru, operă şi educarea profesioniştilor din domeniul teatral şi va răspunde la întrebările publicului. Timp de patru decenii, Andrei Şerban a fost unul dintre cei mai originali, inovatori şi influenţi regizori de teatru şi operă pe plan internaţional. Spectacolele sale au putut fi vizionate la New York în diverse locuri, de la clubul de teatru experimental La Mama la Lincoln Center, unde a montat "Livada de vişini", de Cehov, producţie premiată cu Tony, cu Irene Worth, Meryl Streep şi Raul Julia. De asemenea, Andrei Şerban a mai montat la Metropolitan Opera din New York, la Royal Opera House din Covent Garden, Londra, la Comedia Franceză şi la Opera din Paris, la Opera de Stat din Viena şi alte teatre prestigioase din lume.

Solistul vocal al cunoscutei trupe americane Mr. Big, Eric Martin, concertează, alături de trupa sa la Bucureşti, pe 25 aprilie. Spectacolul, intitulat "Wild World by Eric Martin, the voice of Mr. Big", va avea loc în clubul The Silver Church. Eric Martin Band va susţine un recital de aproximativ o oră şi jumătate, ce va cuprinde atât hituri ale trupei Mr. Big ("Wild World", "Just Take My Heart", "Promise Her the Moon" şi "Not One Night"), cât şi cele lansate ulterior, ca artist solo. Eric Martin este compozitorul piesei "To be with you", cel mai notabil succes al formaţiei Mr. Big. Biletele la concert costă 49 de lei (până la 15 martie) şi 69 de lei (după 15 martie). Organizatorii au pus în vânzare şi bilete pentru două persoane, care costă 110 lei.

Studenţii de la Universitatea de Arte vor prezenta o colecţie de haine comestibile, făcute din bezele, pufuleţi, biscuiţi şi paste, la târgul Modexpo 2010 din Bucureşti, au anunţat reprezentanţii Romexpo, organizatorii evenimentului. Cele 20 de autoare ale exponatelor vestimentare, studente la Facultatea de Arte Decorative şi Design, departamentul modă, vor fi, totodată, modelele care vor prezenta pentru public inedita colecţie comestibilă. Actualul proiect se înscrie în rândul experimentelor creative, neconvenţionale, fiind inspirat de proiectele similare ale unor mari artişti ai modei, precum Jean Paul Gaultier. Colecţia va fi prezentată la Modexpo 2010, expoziţie internaţională de ţesături textile, îmbrăcăminte, pielărie, blănărie, încălţăminte, marochinărie şi accesorii, desfăşurată în perioada 4 - 7 martie.

Consiliul Judeţean Suceava, Primăria Suceava şi Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” lansează Campania şi Concursul de creaţie literară pentru copii sub genericul Animalul meu de companie – O poveste de iubire. Finala va avea loc pe data de 1 iunie. Premiile şi menţiunile oferite pentru cele mai bune creaţii vor consta din pachete de cărţi, diplome, abonamente pentru toată familia la bibliotecă şi serviciile ei, precum şi în bani: Premiul Special al Juriului va fi de 500 RON.
Campania are menirea să sensibilizeze locuitorii oraşului Suceava faţă de soarta animalelor abandonate şi să creeze atitudini de implicare şi responsabilitate ale cetăţenilor pentru destinul fiinţelor umane şi al animalelor, oferind mărturii despre binefacerile adopţiei de animale. Evenimentul face parte şi din calendarul de evenimente aparţinând Festivalului Primăvara Poeţilor – Le Printemps des Poètes, Ediţia 2010, coordonat şi în acest an la Suceava de Angela Furtună.

Programul acestei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va include, pentru prima dată în istoria unui festival din România, o secţiune de patrimoniu în care au fost incluse cele mai reprezentative spectacole ale Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, de la megaproducţiile „Metamorfoze” după Ovidiu şi „Faust” după Goethe, regizate de Silviu Purcărete, „Electra” după Sofocle şi Euripide, în regia lui Mihai Măniuţiu, „Viaţa cu un idiot” de Victor Erofeev, în regia lui Andriy Zholdak, şi „Un tramvai numit Popescu”, regia Gavriil Pinte, până la cele mai noi proiecte, cum ar fi „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” după Lars von Trier, regia Radu-Alexandru Nica, „Turandot” după Carlo Gozzi, regia Andriy Zholdak, „Berlin Alexanderplatz” după Alfred Döblin, în regia lui Dragoş Galgoţiu, sau „Ghidul copilariei retrocedate”, regia Gavriil Pinte, cel din urmă fiind prezentat în premieră chiar în cadrul festivalului. Evenimentul va avea loc în perioada 28 mai – 6 iunie 2010.

O jumătate dintr-un tablou celebru pictat de artistul flamand Quentin Metsys, la începutul secolului al XVI-lea, a fost descoperită într-o biserică părăsită din Marea Britanie, informează timesonline.com. Holy Trinity, parohia în care se află biserica din Bradford-on-Avon, va primi câteva sute de mii de lire sterline în urma acestei descoperiri, după ce experţii au identificat în interiorul unei vechi biserici abandonate din localitate un portret al lui Iisus Hristos, ce reprezintă una dintre capodoperele artistului flamand Quentin Metsys. Cea mai cunoscută pictură a lui Metsys, intitulată "The Ugly Duchess", este votată cu regularitate cea mai populară pictură de la National Gallery din Marea Britanie, însă artistul flamand a pictat şi o serie de tablouri cu teme religioase. Pictura descoperită în Bradford este una dintre cele mai reuşite dintre acestea. Experţii în artă au anunţat totodată că tabloul este una dintre cele două jumătăţi dintr-un tablou, în care apărea iniţial şi Fecioara Maria.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!