DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Expresul de seară • Realizatori Anca Mateescu si Dana Pitrop

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 21.00
Cafeneaua de stiinta • Transmisiune directa de la cafeneaua:Institute,The Cafe

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
21.00 - 21.30
Dictionar de personaje literare • Realizator Valentina Leonte

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

18 martie 2010

Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat din Arad va susţine, în această seară, un concert, la pupitrul căruia se va afla celebrul dirijor Misha Katz. Programul cuprinde Concertul nr. 2 în do minor pentru pian şi orchestră op. 18 de Serghei Rahmaninov şi suita de balet 'Lacul lebedelor' de Piotr Ilici Ceaikovski. Misha Katz s-a născut în Rusia, la Rostov pe Don, începând să studieze violoncelul în 1959. A urmat Conservatorul din Moscova, fiind îndrumat de marele violoncelist Mstislav Rostropovici, iar din 1972 a început să studieze, complementar, dirijoratul, îndrumat de tatăl său, Leonid Katz. După stabilirea în Franţa a înfiinţat, în 1985, o formaţie camerală de succes - Trio-ul Şostakovici.

Ana Blandiana și Lucian Dan Teodorovici își vor prezenta volumele la Târgul de Carte de la Leipzig. Evenimentul se va desfășura începând de astăzi și până duminică. Participarea României la manifestare va fi finanțată cu 44 de mii de lei de Ministerul Culturii. Cei doi scriitori vor participa la lecturi bilingve din volumele lor apãrute în limba germanã, alãturi de traducãtori. Printre operele Anei Blandiana traduse în germanã se numãrã volumul de versuri "La cules de îngeri", romanul "Sertarul cu aplauze" și volumul de nuvele fantastice "Proiecte de trecut". În același timp, lui Lucian Dan Teodorovici i-a fost publicat, anul trecut în Germania, volumul de povestiri "Atunci i-am ars douã palme".

O expoziţie de pictură şi ceramică, intitulată "Univers Ţărănesc", ce îşi propune să prezinte viaţa satului de altădată, va avea loc începând de astăzi la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Manifestarea va consta într-o retrospectivă a operei lui Nicolae Diaconu, meşter ceramist din judeţul Braşov, şi a lui Gheorghe Ciobanu, pictor naiv din judeţul Iaşi. Expoziţia "Univers Ţărănesc" va putea fi vizitată până pe 25 martie, între orele 10.00 şi 18.00, la Sala Acvariu, cu intrare liberă.

Spectacolul "Voi vinde casa în care nu mai pot locui" al Teatrului KTO din Cracovia va fi jucat, în această seară, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Piesa este inspirată din viaţa şi moartea tragică a scriitorului ceh Bohumil Hrabal. Producţia este recunoscută internaţional în special după participarea la Festivalul Fringe din Edinburgh şi New York, unde s-a bucurat de succes. Într-o împletire a realităţii cu fantasticul, acest spectacol impresionează prin reprezentarea momentelor cheie: naşterea, botezul, prima împărtăşanie, căsătoria şi moartea. Puternic evocativă, povestea este una inteligentă şi fermecătoare.

James Cameron vrea să relanseze pelicula "Titanic" în variantă 3D, în 2012, la 100 de ani de la scufundarea navei. Regizorul este conştient că, nefiind filmată tridimensional, producţia va fi "un fel de 2,8D". "Titanic" a câştigat 11 premii Oscar în 1998 şi a realizat încasări în box office-ul mondial de 1,8 miliarde de dolari, deţinând, timp de 12 ani, recordul celor mai mari încasări din istorie. Anul acesta, filmul a fost depăşit de o altă superproducţie a lui James Cameron, "Avatar", care a încasat deja 2,6 miliarde de dolari din vânzarea de bilete, în trei luni de la lansare. Pelicula, care îi are ca protagonişti pe Leonardo di Caprio şi Kate Winslet, împarte recordul celor 11 premii Oscar cu a treia parte din seria "Lord of the Rings".

Actorul Mihai Călin va fi gazda celei de-a patra ediţii a Galei Premiilor Gopo, care va transmisă în direct de TVR 1 de la Palatul Parlamentului, luni, 29 martie, începând cu ora 21:10. În premieră, Gala va putea fi urmărită şi de către ascultătorii de radio, în direct la Radio România Cultural. Pentru ca pasionaţii fenomenului cinematografic să nu piardă nimic din strălucirea celei mai mari ediţii de până acum a Premiilor Gopo, Gala va putea fi urmărită integral online, începând cu sosirea protagoniştilor români şi străini ai evenimentului pe covorul roşu şi până după decernarea ultimului trofeu. Transmisiunea-maraton va putea fi urmărită pe site-ul oficial al Galei Premiilor Gopo – www.premiilegopo.ro, precum şi pe site-ul co-producătorilor: www.tvr.ro.

Organizaţia Internaţională a Francofoniei organizează în parteneriat cu Ambasada Franţei, Delegaţia Wallonie Bruxelles, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicării a Universităţii din Bucureşti precum şi Lepetitjournal.com al Bucurestiului şi revista " Regard " un concurs de jurnalism, destinat tinerilor, cu titlul "Premiul tânărului jurnalist francofon". Acest premiu are scopul de a descoperi şi de a încuraja tinerele talente din jurnalism, de a se exprima şi de a scrie în limba franceză. «Premiul tânărului jurnalist francofon» se adresează tuturor persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani care locuiesc în România. Un juriu format din reprezentanţi ai organizatorilor, incluzând experţi în mass-media, precum şi o personalitate francofonă, va selecta cel mai bun articol (raport / ancheta). Câstigătorul va primi un cec de 1.500 RON şi va avea posibilitatea să facă un stagiu într-o intreprindere de presă. Premiul va fi decernat in toamna anului 2010, la Bucureşti(România). Candidaturile trebuie trimise on-line, înainte de 1 06 2010.

De ieri până pe 21 martie are loc la Nijmegen, Olanda, ediţia a II-a a Festivalului internaţional de scurtmetraj Go Short, eveniment la care România are, în acest an, statutul de ţară invitată. Prezenţa românească la festival, sprijinită de Institutul Cultural Român, include 16 scurtmetraje, în cadrul secţiunii Wide Awake: Megatron,regia Marian Crişan, Numele meu este… , regia Dorin Moldoveanu, Fabulosul destin al lui Toma Cuzin, regia Vlad Trandafir şi Paul Negoescu, Bedtime Story, regia Reka Kassay, Liminal Introspect, regia Mircea Purdea, Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea, regia Cristi Puiu, Milky Way, regia Ivana Mladenovic, Nunta lui Oli, regia Tudor Jurgiu, O zi bună de plajă, regia Bogdan Mustaţă, Immerse, regia Anton Groves, Lampa cu căciulă, regia Radu Jude, Pentru el, regia Stanca Radu, Călătorie la oraş, regia Corneliu Porumboiu, Firul Ariadnei, regia Attila Bertoti, Acasă, regia Paul Negoescu, şi Zapping, regia Cristian Mungiu. Vor avea loc, de asemenea, dezbateri şi mese rotunde despre cinematografia românească contemporană. Programul principal al festivalului cuprinde şapte sectiuni. Se vor acorda premii de către jurii de specialitate, precum şi un premiu al publicului.

Design Yourself lanasează astăzi începând cu ora 20.30, lansarea unui proiect conceput de 12 designeri vestimentari români. Proiectul design yourself funcţionează deopotrivă ca o revistă online de cultură contemporană (www.designyourself.ro) şi ca o agenţie specilizată în reprezentarea imaginii artiştilor. Este o iniţiativă orientată către comunicare şi promovare culturală care încurajează consumul de calitate în detrimentul celui de cantitate. Prin acţiunile sale echipa Design Yourself îşi propune să contribuie activ la familiarizarea publicului româneasc cu actualele tendinţe ale industriei creative.

Organizatorii celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania care se va desfăşura la Cluj-Napoca, între 28 mai şi 6 iunie, anunţă un program cu ''producţii senzaţionale, evenimente interesante, un număr impresionant de invitaţi şi multe surprize inedite''. Pentru ediţia din acest an la TIFF au fost înscrise 342 de filme, dintre care 56 sunt producţii româneşti (11 lungmetraje şi 45 de scurt-metraje). Noutatea ediţiei 2010 va fi o competiţie dedicată artiştilor clujeni, atât amatori, cât şi profesionişti, organizată în parteneriat cu Centrul Independent de Cultură ''Fabrica de Pensule'', filmele înscrise în această competiţie fiind proiectate, pe întreaga perioadă a festivalului, chiar la ''Fabrica de Pensule'', un loc deja familiar comunităţii locale de artişti.

Institutul Cultural Român prin Direcţia Români din Afara Ţării, va derula, în perioada 21 martie - 1 iunie, o serie de evenimente culturale organizate în parteneriat cu asociaţiile româneşti din Timoc. Pe 21 martie, la Centrul de Cultură din Petrovaţ, este programat concertul extraordinar de muzică populară românească susţinut de Maria Ciobanu şi orchestra 'Pescăruş', dirijor Petrică Pană. În aceeaşi perioadă, la Centrul Cultural din Bor se vor proiecta filmele documentare 'Sinele şi celălalt. Balkan love story', realizat de Ionuţ Piţurescu, şi 'Timoc - Lumea de dincolo', regizor Marius Olteanu, realizate în anul 2009 în cadrul programului Mediateca românilor din Timoc. Concomitent cu aceste evenimente vor avea loc, la Malainiţa şi în alte sate cu populaţie majoritar românească, ateliere şi cursuri practice de sculptură în lemn, pictură de icoane pe panouri portabile din lemn, urmate de prelegeri pe teme de sculptură şi pictură bizantină, de artă religioasă în general. Cursurile sunt susţinute de protopopul Boian Alexadrovici din Malainiţa şi sculptori şi pictori români din zonă, meşteri populari, cu o îndelungată experienţă în domeniu.

Guvernul rus va finanţa cu aproape 60 de milioane de euro un muzeu pe care îl va deschide în 2012 pentru a sărbători bicentenarul înfrângerii lui Napoleon în campania din Rusia, a anunţat, ieri, vicepremierul rus Aleksandr Jukov, potrivit France Press. Aleksandr Jukov a mai spus că în muzeu vor fi aduse numeroase piese din perioada campaniei lui Napoleon în Rusia, care sunt, în prezent, păstrate în depozitele Muzeului de Istorie din Piaţa Roşie a Moscovei. Împăratul francez Napoleon I a început invadarea Rusiei ţariste în iunie 1812. În septembrie, el a ajuns la Moscova, însă ţarul Alexandru I nu a capitulat, aşa că, în luna octombrie, Napoleon este constrâns la o retragere catastrofală. Hărţuită de trupele ţariste şi de ger, marea armată a lui Napoleon este nimicită în noiembrie, când traversează râul Berezina.

Maestrul şcolii româneşti de vioară Ştefan Gheorghiu, s-a stins din viaţă. Născut în 1926, elev al lui Eduard Caudella, aplaudat de George Enescu, la recomandarea căruia a intrat la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris, Ştefan Gheorghiu a debutat ca solist de orchestră de 17 ani, sub bagheta lui Mihail Jora. În prima ediţie a Festivalului "Internaţional George Enescu", a primit, împreună cu fratele său, pianistul Valentin Gheorghiu, premiul I pentru cea mai bună interpretare a Sonatei a 3-a "în caracter popular românesc" de George Enescu. Maestrul Ştefan Gheorghiu a fost şi un pedagog desăvîrşit. Printre studenţii său se numără nume celebre, precum Corina Belcea, Mihaela Martin, Silvia Marcovici, Gabriel Croitoru, Irina Mureşanu, Alexandru Tomescu, Florin Paul, Adelina Oprean.

Regizorii Corneliu Porumboiu, Alexandru Tocilescu, scriitorii Matei Florian şi Lucian Dan Teodorovici, dar şi campania "Restaurare", derulată anul trecut de TVR, se numără printre nominalizaţii la Premiile Radio România Cultural, care vor fi decernate pe 23 martie, la Teatrul Odeon din Capitală. Cele mai importante realizări ale anului 2009 în diferite domenii ale culturii vor fi recunoscute şi celebrate marţi, 23 martie, la Gala Premiilor Radio România Cultural, care se va desfăşura la Teatrul Odeon. Vor fi acordate premii pentru unsprezece categorii, precum şi trei premii speciale. Cele trei distincţii speciale acordate de Radio România Cultural sunt: premiul "In Memoriam Iosif Sava" - tenorului Teodor Ilincăi; premiul de excelenţă - pianistului Valentin Gheorghiu şi premiul "Lux Mundi" - regizorului Liviu Ciulei.

Alicia Keys şi Black Eyed Peas se numără printre starurile care vor cânta la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale din Africa de Sud, informează bbc.co.uk.
Shakira, John Legend şi Angelique Kidjo se vor afla şi ei printre artiştii invitaţi să cânte la acest eveniment, care va avea loc în oraşul sud-african Johannesburg la 10 iunie. Cupa Mondială din Africa de Sud va debuta în ziua următoare şi se va încheia în 11 iulie. La acest eveniment vor participa numeroşi artişti africani, dar şi multe foste sau actuale glorii ale fotbalului internaţional. Dintre artiştii invitaţi fac parte şi duoul din Mali Amadou & Miriam, grupul sud-african Parlotones şi artistul columbian Juanes. Toate încasările vor fi donate "20 Centres for 2010", o organizaţie de caritate care va construi 20 de clinici medicale pe teritoriul continentului african.

O proiecţie-eveniment a filmului mut "Metropolis", în varianta completă şi restaurată, va avea loc pe 29 mai, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania 2010, de la Cluj-Napoca. Agnes Simon, director al Departamentului de cultură din cadrul Centrului Cultural German, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că filmul va fi proiectat pe 29 mai, de la ora 20, la Cinema Republica. Filmul mut "Metropolis" este regizat de Fritz Lang şi va rula în varianta sa restaurată şi completă, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrală a filmului de muzicianul şi artistul media Antonio Bras, soundtrack prezentat în premieră mondială la TIFF 2010.
"Lansat în 1927 şi inclus în patrimoniul UNESCO, „Metropolis” este un film care a impresionat prin efectele, detaliile tehnice şi arhitecturale inedite pentru vremea sa, punând totodată şi bazele genului sci-fi. Timp de aproape 80 de ani, filmul a fost cunoscut în forma sa incompletă. În vara anului 2008 s-a făcut o descoperire extraordinară: o copie a filmului „Metropolis” în lungime originală a fost găsită în arhivele unui muzeu din Buenos Aires. După restaurarea filmului, acesta a putut fi vizionat, în februarie anul acesta, în varianta sa completă, în Germania, la Frankfurt pe Main, la a 60-a ediţie a Berlinalei şi, într-o proiecţie open-air, în faţa Porţii Brandenburg", a declarat Agnes Simon.

Volumul "Patru femei, patru poveşti", de Aurora Liiceanu, care prezintă biografiile unor femei de succes, va apărea în curând la Polirom, informează editura ieşeană.
Volumul, apărut în seria "Ego-grafii", reuneşte biografiile a patru femei exemplare, a căror existenţă a fost legată de artă şi care şi-au uimit contemporanii prin originalitate: pictoriţa Cecilia Cuţescu-Storck - prima femeie profesor într-o academie naţională de arte din Europa, Elisaveta Bagreana - singura poetă bulgară propusă pentru premiul Nobel, Coco Chanel - creatoarea care a schimbat pentru totdeauna lumea modei şi Lee Miller - celebrul fotomodel devenit fotograf de război.
"Am fost tentată mult să caut trei femei care să se definească prin viaţa lor, prin ceea ce au dorit ele nemăsurat de mult. Am pornit de la ceea ce sunt - dincolo de geografii, de timp, de sex, de cultură - cele trei mari dorinţe ale oamenilor: puterea, iubirea şi banii. Desigur că una dintre aceste trei dorinţe este cea mai puternică, dar ea nu le anulează pe celelalte, ci doar le face mai palide. Cea mai puternică este dorinţa care le-a dominat viaţa", declară Aurora Liiceanu.

Trioul Synaesthetik, un proiect al saxofonistului român Cătălin Milea, alături de americanii Sean Fasciani şi Owen Hart Jr., va susţine un turneu în România, la Bucureşti, Braşov, Timişoara, şi în Olanda, la Groningen şi Amsterdam, în perioada 23 martie - 8 aprilie, anunţă ICR. Muzica acestui trio, bazată cu precădere pe compoziţii ale saxofonistului român, este derivată din aşa numita tradiţie jazz-istică, dar şi din experienţa membrilor grupului cu alte genuri de muzică, precum hip-hop, rock, crossover. Cătălin Milea, unul din cei mai creativi saxofonişti români ai tinerei generaţii, este un muzician într-o continuă căutare, periplul său începând la Universitatea de Muzică din Bucureşti, continuând cu Prins Claus Conservatorium (Olanda) şi culminând cu capitala jazz-ului mondial, New York, la Long Island University. Saxofonistul este şi iniţiatorul altor proiecte, printre care Re-Bop Unit, cu care a lansat, în 2008, albumul "Re-Bop Unit feat. Dick Oatts".

Lungmetrajul "Medalia de onoare", de Călin Netzer, a obţinut o menţiune din partea juriului pentru competiţia internaţională şi o alta din partea juriului Cineuropa, la Festivalul de Film de la Miami. Premiul juriului la secţiunea competiţie internaţională a revenit peliculei "Lola", de Brillante Mendoza (Franţa/ Filipine), în timp ce premiul acordat de publicaţia specializată Cineuropa a fost adjudecat de filmul "Ordinary People", de Vladimir Perisic (Franţa/ Elveţia/ Serbia/ Olanda). Pelicula "Medalia de onoare" a obţinut, la sfârşitul lui noiembrie 2009, cinci premii la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, printre care cel pentru interpretare (Victor Rebengiuc), cel pentru scenariu (Tudor Voican), premiul special al juriului şi premiul FIPRESCI, dar şi premiul publicului la Festivalul de Film de la Torino.

Tabloul "Guernica" de Pablo Picasso, dorit de celebrul muzeu Prado din Madrid şi reclamat cu insistenţă de Ţara Bascilor, va rămâne în posesia Muzeului Reina Sofia din capitala Spaniei, au declarat reprezentanţi ai acestei instituţii şi ai guvernului spaniol, informează France Press. Este vorba de o operă "emblematică" şi "centrală" a colecţiei de artă contemporană a muzeului, iar starea ei de conservare, "foarte delicată", exclude posibilitatea unei mutări, au anunţat, reprezentanţii Muzeului Reina Sofia. Pictat de Pablo Picasso, la Paris, în 1937, pentru a protesta faţă de bombardamentul din acelaşi an asupra satului basc Guernica de către aviaţia nazistă, în timpul Războiului Civil din Spania, tabloul a călătorit mult între Europa şi Statele Unite ale Americii. Pictura a fost mult timp expusă la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), unde a fost restaurată, înainte de a reveni în Spania, în 1981, la muzeul Prado, iar apoi la Reina Sofia, unde este expus începând din 1992.

Directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, a declarat că municipiul Cluj-Napoca are şanse să devină capitală culturală europeană, dacă va pune accent pe TIFF, activităţile Teatrului Maghiar şi cele ale Fabricii de Pensule. Tudor Giurgiu a declarat, ieri, pentru Mediafax că argumentele municipiului Cluj-Napoca pentru a deveni capitală culturală europeană sunt puţine, dar puternice.
El a menţionat că un reprezentant al Festivalului Internaţional de Film Transilvania va fi prezent, între 22 şi 25 martie, la Bruxelles, la o dezbatere pe tema impactului capitalelor culturale europene. Municipiul Cluj-Napoca îşi va depune candidatura pentru a deveni capitală culturală europeană în anul 2020, proiectul fiind sprijinit de Primărie, de Uniunea Universităţilor Clujene şi de mai multe fundaţii şi asociaţii. Candidatura o vor înainta în 2013.

Ediţia din 2010 a EUROPAfest, un eveniment dedicat muzicii de calitate se va desfăşura între 7 şi 13 mai, la Bucureşti. De 17 ani, EUROPAfest celebrează spiritul european prin muzică şi reprezintă cu succes România pe scena marilor festivaluri internaţionale. Din 2005, festivalul se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Alteţelor Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu. EUROPAfest aduce, la ediţia din acest an, concerte muzică clasică, de blues, jazz şi pop, cu nume cunoscute ale scenei mondiale.

Gala MTV Europe Music Awards 2010 va fi organizată la Madrid, pe stadionul Caja Magica, pe 7 noiembrie, la eveniment urmând să participe circa 12.500 de spectatori, informează variety.com. Evenimentul va coincide cu cea de-a zecea aniversare a postului MTV Spain. În cei 17 ani de organizare a galei, este pentru a doua oară când evenimentul are loc în Spania. Anul trecut, gala a avut loc în capitala Germaniei, spectacolul celebrând 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Gala MTV Europe Music Awards (EMA) este considerată una dintre cele mai prestigioase din industria muzicală din afara Statelor Unite ale Americii. Câştigătorii acestei gale sunt aleşi în urma voturilor online exprimate de telespectatori.

O statuie uriaşă a zeului Toth, reprezentat sub forma unui babuin, veche de peste 3.000 de ani, a fost descoperită la complexul arheologic de la Luxor (Egipt), au anunţat reprezentanţi ai Departamentului pentru antichităţi egiptene, informează France Press. Statuia, care are o înălţime de peste patru metri, a fost descoperită împreună cu alte două statui mai mici, în timpul unor lucrări de drenaj din sudul complexului de la Luxor. Statuia datează din era celei de-a XVIII-a dinastii, ai cărei faraoni au domnit în Egiptul Antic din 1550 până în 1290 înaintea erei noastre.
Ea a fost descoperită în apropiere de templul faraonului Amenhotep al III-lea. O altă statuie, din care arheologii au găsit doar partea superioară, îi reprezintă pe Amenhotep al III-lea şi pe zeul Horus, acesta din urmă având forma unui şoim.

Un comerciant care în perioada 2001-2002 a introdus pe piaţă, prin hypermarket-urile Metro şi Carrefour, produse ce imitau creaţiile celebrei firme Louis Vuitton, trebuie să plătească acestei companii peste 200.000 de lei, după ce a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni la Legea mărcilor, informează Mediafax. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat primul dosar penal întocmit în România ce a vizat infracţiuni la Legea mărcilor, inculpatul în acest caz fiind condamnat definitiv de judecătorii acestei instanţe, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi la plata unor daune de peste 200.000 de lei. Potrivit avocaţilor celebrei firme de poşete şi accesorii feminine, acest proces este o premieră în domeniul penal, în sensul că acesta a fost primul dosar instrumentat pe latură penală privind infracţiuni la Legea mărcilor.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!