DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

16 martie 2010

Regizorul rus Andrei Konchalovsky este invitatul de onoare al celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti. Evenimentul se va desfăşura în perioada 20 - 25 aprilie, la cinematografele Scala şi Corso din Capitală. Pe lângă filmul 'Strălucire' / 'Glyanets', difuzat în premieră absolută în România în deschiderea B-EST 2010, Andrei Konchalovsky va prezenta o scurtă retrospectivă a filmografiei sale şi va susţine un masterclass destinat tuturor pasionaţilor de cinema rusesc. Regizorul va veni la Bucureşti împreună cu soţia sa, actriţa Yuliya Vysotskaya, protagonista ultimelor sale două filme - 'Dom Durakov' şi 'Glyanets'.

O expoziţie de pictură şi ceramică, intitulată "Univers Ţărănesc", ce îşi propune să prezinte viaţa satului de altădată, va avea loc înainte de sărbătorile de Florii, între 18 şi 25 martie, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Manifestarea va consta într-o retrospectivă a operei lui Nicolae Diaconu, meşter ceramist din judeţul Braşov, şi a lui Gheorghe Ciobanu, pictor naiv din judeţul Iaşi. Expoziţia "Univers Ţărănesc" va putea fi vizitată în perioada 18 - 25 martie, între orele 10.00 şi 18.00, la Sala Acvariu, cu intrare liberă.

Spectacolul "Funeralii de iarnă", o piesă burlescă a lui Hanoch Levin, va fi jucat, vineri, în premieră la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca. Piesa va avea loc în sala mare a instituției clujene, spectacolul fiind pus în scenă de regizorul Elie Malka din Franţa. În "Funeralii de iarnă", acţiunea îl are în centru pe Lacek Bobicek, care încearcă cu disperare să anunţe, mătuşii sale, Şraţia, şi unchiului său, Raşes, vestea morţii mamei sale, Alte Bobicek. Rudele se pregătesc în aceeaşi zi să o mărite pe unica lor fiică, Velveţia. Spectacolul a fost realizat cu sprijinul fondului "Szülőföld Alap" din Ungaria, iar după premiera de vineri vor mai avea loc reprezentaţii în 21 şi 31 martie.

Poveştile cu vampiri scrise de autoarea americană Stephenie Meyer, care s-au bucurat de o mare popularitate atât în forma tipărită, cât şi în adaptările cinematografice, vor fi lansate, luna aceasta, sub forma unui roman grafic.
Volumul intitulat "Twilight: The Graphic Novel" va conţine o selecţie de texte din romanele originale ale scriitoarei Stephenie Mayer şi ilustraţii ale artistului corean Young Kim. Romanul grafic va avea două părţi, iar prima dintre ele va fi lansată astăzi. Volumele scrise de Stephenie Meyer s-au vândut în peste 85 de milioane de copii, în peste 50 de ţări.

Un musical care îl va omagia pe muzicianul american Ray Charles, numit "Unchain My Heart", va fi lansat în luna noiembrie pe Broadway, au anunţat producătorii spectacolului. Show-ul va fi produs de Stuart Benjamin, care a lucrat şi la pelicula "Ray", premiată la Oscar în 2004. Musical-ul a fost pus în scenă pentru prima dată la Pasadena Benjamin, în 2007, cu numele "Ray Charles Live! A New Musical". Distribuţia musical-ului de pe Broadway nu a fost încă anunţată.

Orga Sălii de concerte Mihail Jora a Societăţii Române de Radiodifuziune –cea mai mare orga din România- a fost reabilitată şi va fi inaugurată în această seară la ora 19, printr-un recital susţinut de una dintre cele mai cunoscute organiste din lume Jennifer Bate. Orga de la Sala Radio numără aproximativ 7.300 de tuburi şi 80 de registre şi este comandată de la un pupitru mobil cu ajutorul unor relee electromagnetice. Instalată în incinta sălii de concerte în 1960, orga nu a mai fost reparată în ultimii 50 de ani. Lucrările de restaurare a instrumentului au început în primăvara anului trecut, în Cehia, la firma producătoare. Procesul de reparaţie s-a încheiat la sfârşitul lunii decembrie 2009, dar după reinstalarea orgii în Sala Radio, acordajul acesteia a mai durat aproximativ 2 luni.

Spectacolul "În căutarea dorului pierdut", cu Tudor Gheorghe, va fi prezentat pe 29 martie în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, în cadrul campaniei "Artiştii pentru artişti", derulate anual de Uniunea Teatrală din România. Biletele la concertul caritabil au preţuri de 40, 50 şi, respectiv, 60 de lei. Iniţiată în anul 2002, Campania Naţională "Artiştii pentru artişti" este un stimulator al solidarităţii de breaslă, un resort financiar pentru artiştii vârstnici cu probleme de existenţă şi un semnal pentru public şi autorităţi în legătură cu situaţia acestora şi demnitatea lor. În fiecare an, începând din 2003, punctul culminant al campaniei este un spectacol de caritate oferit de mari artişti pentru colegii lor mai invarsta se arată într-un comunicat al organizatorilor.

“Oceanul mare” - în regia Katharinei Copony va fi prezentat în cadrul Festivalului de Film Documentar “One World” secţiunea Global Workers. Proiecţiile de la Cinema Union din 19 martie (ora 22) si 20 martie (ora 18) - vor fi realizate în prezenţa regizoarei. “Spatiul urban românesc, marcat de varii influente culturale, fie ele occidentale, fie orientale, a fost începând cu anii ’90 locul în care foarte multi imigranti chinezi si-au gasit rostul. Filmul urmăreşte discret şi profund trei istorii ale unor chinezi aflaţi în confruntarea cu nedreptatea şi ilegalitatile cu dezacordurile religioase sau concurenţa comercială.

Actriţa Imola Kézdi, de la Teatrul Maghiar din Cluj, a fost distinsă cu premiul "Jászai Mari" pentru activitatea teatrală, acordat de Ministerul Culturii din Ungaria.
Premiile "Jászai Mari" sunt distincţii de stat, acordate anual, din 1953. Imola Kézdi s-a născut în 1977, la Miercurea Ciuc şi a studiat actoria la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş. Din 2002, este membră a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, unde a jucat peste 20 de roluri şi a colaborat cu regizori precum Tompa Gábor, Mihai Măniuţiu, Andrei Şerban, David Zinder, Attila Keresztes, Mona Chirilă, Anca Bradu sau Gábor Rusznyák. Imola Kézdi a fost nominalizată de trei ori şi de Uniunea Teatrală din România la premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal: în 2008 pentru interpretarea Maşei din piesa "Trei surori" de Cehov, în 2005 pentru rolul Mariei din piesa lui Büchner "Woyzeck", iar în 2002 pentru rolul Lea din spectacolul "Dybbuk" de Shlomo Anski, cu care a şi obţinut premiul. De asemenea, la Festivalul Naţional de Teatru din Pécs, Ungaria, ea a obţinut premiul pentru cea mai bună actriţă sub 30 de ani.

Tabloul "Les Deux Femmes", de Paul Gauguin, evaluat la 18 milioane de euro, face parte din cele câteva mii de opere de artă scoase la vânzare în cadrul celui mai mare târg de antichităţi din lume, organizat în oraşul olandez Maastricht, informează timesonline.co.uk. Un număr de 260 de comercianţi de artă provenind din 17 ţări expun aproximativ 30.000 de tablouri, sculpturi, piese de mobilier, bijuterii, obiecte din porţelan, articole vestimentare şi manuscrise, în cadrul celei de-a 23-a ediţii a evenimentului European Fine Art Fair, ce se desfăşoară până pe 21 martie în Olanda.

Filmul "O lecţie de viaţă/ An Education", care a avut trei nominalizări la premiile Oscar 2010, va avea premiera vineri în cinematografele româneşti. Pelicula "O lecţie de viaţă" a fost nominalizată la premiile Oscar, pentru "cel mai bun film", "cea mai bună actriţă în rol principal" (Carey Mulligan) şi "cel mai bun scenariu adaptat". În regia lui Lone Scherfig, "O lecţie de viaţă" îi aduce pe marile ecrane pe tânăra actriţă Carey Mulligan şi experimentatul Peter Sarsgaard, cărora li se alătură legendara Emma Thompson, Alfred Molina şi promiţătorii Dominic Cooper şi Rosamund Pike. Subiectul filmului este ancorat în peisajul Angliei anilor '60. De vineri, filmul "O lecţie de viaţă" va putea fi vizionat în cinematografele din Bucureşti şi Cluj.

Mâine la ora 19 are loc deschiderea unui eveniment muzical unic în România, prezentat de Orchestrele şi Corurile Radio: Festivalul Internaţional de Bandoneon şi Acordeon, care va avea loc la Sala Radio, în perioada 17-24 martie. Concertul de deschidere va fi susţinut de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Horia Andreescu şi îi va avea invitaţi pe Peter Soave (bandoneon), Madeleine Soave (acordeon), Alina Bottez (soprană) şi Yuriy Tsiple (bariton). Va participa Corul Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia.

Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, şi Romeo Ştefan Belea, coautor al unor proiecte precum Teatrul Naţional Bucureşti şi Hotelul Intercontinental, se numără printre propunerile de noi membri corespondenţi ai Academiei Române, se arată pe site-ul instituţiei. Alegerile de noi membri titulari - corespondenţi şi de onoare - ai Academiei Române vor avea loc în cadrul unei Adunări Generale, pe 30 martie. O nouă Adunare Generală, după cea din martie, urmează să aibă loc pe 8 aprilie, pentru alegerea preşedintelui Academiei, la sfârşitul legislaturii de patru ani a lui Ionel Haiduc. Până în prezent, academicianul Răzvan Theodorescu este singurul care şi-a anunţat public candidatura la şefia Academiei.

Expoziţia retrospectivă "Tonitza - armonii de culoare", ce cuprinde 83 de lucrări de pictură şi grafică, va putea fi vizitată la Muzeul Naţional Cotroceni din Bucureşti, de mâine, când va avea loc vernisajul, până pe 10 mai. În cadrul expoziţiei, vor fi prezentate 83 de lucrări de pictură şi grafică, având ca teme: copilăria şi lucrări cu tentă orientală. Expoziţia retrospectivă Nicolae Tonitza iniţiată de Muzeul Naţional Cotroceni se doreşte a fi un omagiu adus marelui pictor român şi, totodată, un prilej de a confirma perenitatea artei sale, la 70 de ani de la moartea artistului.

Sophia Loren, o prezenţă discretă în ultimii ani, a revenit pe micile ecrane într-un film biografic în care a jucat rolul propriei sale mame, o femeie foarte energică, care a făcut totul pentru ca fiica ei să devină un star de cinema. Filmul "La mia casa piena di specchi", notează France Press, inspirat din romanul omonim scris de sora celebrei actriţe, Maria Scicolone, prezintă în două părţi povestea carierei extraordinare a Sophiei Loren, care a debutat ca simplă figurantă în "Quo vadis" (1950). Personajul central al acestei fresce cu accente melodramatice rămâne însă mama Sophiei, Romilda Villani, câştigătoare, în tinereţe, a concursului pentru cea mai bună sosie a actriţei Greta Garbo, dar care a fost împiedicată de părinţi să urmeze o carieră în cinematografie. Acest film prezintă şi întâlnirea dintre Sophia Loren cu producătorul Carlo Ponti, cu care s-a căsătorit în 1996. Simbol al cinematografiei italiene, recompensată cu două premii Oscar, unul pentru întreaga carieră, Sophia Loren, în vârstă de 74 de ani, a fost votată, în 2006, drept "cea mai naturală frumuseţe din lume".

Expoziţia "Istoria la feminin", ce propune o imagine asupra feminităţii şi rolului femeii în istorie, pe teritoriul României, va fi vernisată joi, la ora 13.30, la Muzeul Naţional de Istorie a României, unde va putea fi vizitată până pe 3 mai. Expoziţia propune o imagine asupra feminităţii şi rolului femeii în istorie, pe teritoriul României. În relatarea poveştii despre eternul feminin, curatorii au apelat la documente arheologice, precum şi la artă, religie, ştiinţe sociale şi istorie.
De la Zeiţa-creatoare a tuturor lucrurilor, din neolitic, expoziţia face trecerea la oraşele-cetate de la Pontul Euxin, unde vizitatorul va cunoaşte femeia elină, retrasă în interiorul locuinţei sale, în contradicţie cu femeia din lumea romană, care obţinuse o oarecare independenţă materială, patrimonială şi juridică. În ceea ce priveşte femeia din epoca dacică, există puţine mărturii scrise, dar ea apare totuşi în câteva scene de pe Columna lui Traian şi de pe monumentul triumfal de la Adamclisi. Periplul expoziţional continuă în Evul Mediu, efervescentul secol al XIX-lea, perioada interbelică, postbelica şi regimul comunist.

După o lungă vacanţă de vară-toamnă-iarnă, se reiau întîlnirile Cafenelei critice. Proiectul de dezbateri culturale Cafeneaua critică a fost iniţiat în 1994 de către Ion Bogdan Lefter la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti. La Cafeneaua critică sînt invitate personalităţi artistice şi intelectuale şi se dezbat evenimente culturale şi teme fierbinţi ale actualităţii. Prima ediţie a Seriei a 3-a va avea loc mâine la Club Control din capitală, de la ora 18, 30 şi e consacrată Centenarului Eugen Ionescu şi e prilejuită de premiera spectacolului Cîntăreaţa cheală & Lecţia la Teatrul de Comedie din Bucureşti, în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză şi cu scenografia Adrianei Grand.

La Noul Cinematograf al Regizorului Român pot fi vizionate astăzi şi mâine 3 dintre cele mai importante filme ale lui Radu Mihaileanu. Actor la Teatrul Evreiesc de Stat, fugit in Franta in 1980, asistent regizor pentru renumitul Marco Ferreri, Radu Mihaileanu realizeaza primul lungmetraj Trahir in 1993, portretul unui poet roman in regimul dictatorial. Cariera sa cinematografica internationala se lanseaza cu lungmetrajul Trenul Vietii unde regizorul inventeaza povestea unui mic sat de evrei din Europa de Est care isi organizeaza propria deportare in tren (premiat la Sundance, Venezia, David di Donatello). Traieste! este o poveste minunata a unui copil etiopian care pretinde ca este evreu pentru a putea fi adoptat in Israel (3 premii la Berlin, Copenhaga, Cesar). Si Concertul, preferatul publicului in Europa.

Cu ocazia Zilei Naţionale a Greciei care se sărbătoreşte pe 25 Martie, Fundaţia Culturală Greacă organizează un spectacol de dans modern, poezie şi muzică intitulat Asediaţii liberi, pornind de la textul omonim al poetului naţional Dionysios Solomos. Concepţia artistică a spectacolului îi aparţine Amaliei Strinopoulou, coregraf şi profesor de dans din Grecia, cu o bogată experienţă în domeniu. Decorul și costumele sunt semnate de Cristian Marin. Spectacolul de dans reprezintă un work in progress şi este rezultatul unui workshop iniţiat de către dna Amalia Strinopoulou la începutul lunii februarie, la Centrul Naţional al Dansului. Evenimentul va avea loc la Sala Ronda a Centrului Național al Dansului din București, marți, 23 martie la orele 19.

Filme de Corneliu Porumboiu, Radu Jude şi Adrian Sitaru, dar şi documentarul "Noul val al filmului românesc", o coproducţie Franţa/România, vor fi proiectate la Festivalul Filmului Românesc din oraşul Madison, SUA, între 18 şi 20 martie, informează Institutul Cultural Român. Evenimentul, aflat la cea de-a patra ediţie, este organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Center for Russia, East Europe and Central Asia din cadrul Universităţii din Madison, statul Wisconsin, şi se va desfăşura în perioada 18 - 20 martie, la Madison Museum of Contemporary Art. Festivalul se deschide joi, cu proiecţia documentarului "Noul val al filmului românesc", de Marius Doicov şi Vincent Guyottot (Franţa/România, 2008), urmată de proiecţia lungmetrajului "Poliţist, Adjectiv", de Corneliu Porumboiu.Vineri vor fi prezentate publicului american lungmetrajele "Cealaltă Irina", de Andrei Gruzsniczki, şi "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude.
Ultima zi a festivalului cuprinde un program de scurtmetraje ("Bric-brac", de Gabriel Achim, "Renovare", de Paul Negoescu, "La drumul mare", de Gabriel Sârbu, "Nunta lui Oli", de Tudor Cristian Jurgiu), alături de lungmetrajele "Vulpe, Vânător", de Stere Gulea, "Nuntă în Basarabia", de Napoleon Helmis, şi "Pescuit sportiv", de Adrian Sitaru.

Spectacolul "Sylvia", în regia lui Alexandru Jitea, cu Andreea Şofron în distribuţie, va avea premiera pe 20 martie, la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" din Capitală. Spectacolul este realizat după textul omonim de A. R.Gurney, tradus de Petre Bokor. Din distribuţie fac parte Andreea Şofron, Lucian Ghimisi, Luminiţa Erga, Mihai Marinescu şi Ela Ionescu. Piesa lui A. R. Gurney "Sylvia" a fost jucată pentru prima dată în 1995, la Manhattan Theatre Club, off-Broadway, şi, după câteva luni, pentru că a avut mare succes, spectacolul a ajuns chiar pe Broadway, la John Houseman Theatre. Personajul Sylvia era interpretat de Sarah Jessica Parker, prezentă în peste 150 de reprezentaţii.

Tradiţionalul Târg de Florii de la Muzeul Ţăranului Român din Capitală va avea loc în acest an în perioada 26-28 martie. Programul târgului include demonstraţii de încondeiat ouă, demonstraţii de olărit, ateliere foto, cu Eugen Ciocan, director şi fotograf al Studioului de fotografie FotoCabinet, numit şi "Maitre Photographe de la Belle Epoque". Pe 28 martie, de la ora 11, va fi prezentat pentru copii un spectacol de teatru de păpuşi, "Melcişorul cel grăbit", susţinut de trupa Tropăiele de la Atelierul de creativitate de la Muzeul Ţăranului Român. Şi tot în aceeaşi zi, între orele 14- 15.30, Mirela Neagoe din Teleorman împleteşte cosiţe de orăşence, după felul cum se pieptănau ţărăncile pe vremuri.

Scriitorul german Dieter Schlesak, născut la Sighişoara în 1934, îşi va prezenta romanul "Capesius, farmacistul de la Auschwitz", apărut în ediţie italiană, joi, la Muzeul Ebraic din Veneţia, informează Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din oraşul italian. Romanul "Capesius, farmacistul de la Auschwitz", publicat la Polirom în 2008, în traducere din limba germană, a apărut anul trecut la editura Garzanti, cu titlul "Il farmacista di Auschwitz", în traducerea lui Tomaso Cavallo. La prezentarea de la Muzeul Ebraic, important reper cultural şi turistic al Veneţiei, vor lua cuvântul Dieter Schlesak şi Bruno Mazzoni, decanul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine de la Universitatea din Pisa, unul din cei mai importanţi traducători de literatură română şi românişti din Italia. Romanul "Capesius, farmacistul de la Auschwitz" prezintă povestea adevărată a farmacistului sighişorean Victor Capesius, vecin al familiei Schlesak, care a lucrat, din 1943 şi până la sfârşitul războiului, ca farmacist în lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Regizorul Tim Burton şi actriţa Marion Cotillard au fost decoraţi cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, de ministrul francez al Culturii, Frédéric Mitterrand, ieri, în timpul unei ceremonii care a avut loc la Paris, informează France Press. Marion Cotillard a fost recompensată cu premiul Oscar, cu Globul de Aur şi cu un César pentru rolul lui Edith Piaf din filmul "La vie en rose", de Olivier Dahan, în 2008. Regizorul american Tim Burton va fi preşedintele juriului competiţiei oficiale la ediţia din 2010 a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes (12 - 23 mai). Tim Burton, în vârstă de 51 de ani, este cunoscut în lumea cinematografiei pentru estetica sa în care melancolia se îmbină cu fantezia, horror-ul gotic şi comedia, câteva personaje din creaţiile sale, precum Edward-Mâini de Foarfecă sau Sweeney Todd, un bărbier însetat de sânge, devenind legendare.

David Fincher va regiza filmul "Pawn Sacrifice" care va descrie viaţa şahistului american Bobby Fisher, ce va culmina cu victoria din meciul pentru titlul mondial împotriva şahistului rus Boris Spasski, informează variety.com. Potrivit presei americane de specialitate, David Fincher este preferatul studiourilor Columbia Pictures şi pentru un alt proiect, numele său fiind tot mai des asociat cu titlul unei adaptări cinematografice a romanului "The Girl With the Dragon Tattoo", scris de Stieg Larsson. Potrivit revistei Variety, studiourile Columbia şi David Fincher au colaborat excelent şi la realizarea lungmetrajului "The Social Network", un film despre creatorul reţelei de socializare Facebook, care va fi lansat în curând.
David Fincher a realizat precedentele lui lungmetraje - "Strania poveste a lui Benjamin Button" şi "Zodiac".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!