DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.00 - 00.30
Noptile Radio Romania Cultural. Teatru radiofonic in serial • 'Lotte la Weimar' de Thomas Mann – ep.12

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

12 martie 2010

Cântăreaţa de jazz Teodora Enache va susţine, mâine, un concert la Cluj-Napoca. În cadrul evenimentului vor fi adunate fonduri pentru construirea unor locuinţe pentru şase femei din Cluj care îşi cresc singure copiii. Concertul va avea loc în Sala Studio a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Recitalul de jazz susţinut de Teodora Enache este intitulat "Muzica inimilor" şi are ca scop strângerea de fonduri pentru proiectul "Casa în care să-mi cresc copilul", iniţiat de o fundaţie de caritate. Artista va fi acompaniată, la saxofon, de profesorul Liviu Butoi de la Facultatea de Muzică din Timişoara, dar şi de pianistul american Burton Greene.

Chitaristul britanic Snowy White va susţine un concert într-un club din Capitală.
Evenimentul va avea loc în această seară la Hard Rock Cafe. Chitaristul Snowy White a cântat ca back-up în turneele trupei Pink Floyd din 1977 şi 1980. De la turneele cu Roger Waters, în anii '90, încurajat constant şi de Peter Green, prietenul său de mai bine de 35 de ani, Snowy White dovedeşte şi în prezent o măiestrie aparte a interpretării la chitara electrică. Astfel, Snowy White, în vârstă de 61 de ani, este considerat unul dintre cei mai buni chitarişti de electric blues din zona britanică.

'Depeche//Dance', un spectacol de dans de Massimo Gerardi, cu Răzvan Mazilu în distribuţie, va avea premiera în această seară, la Teatrul Odeon din Capitală. Piesa are loc în cadrul programului 'Dans la Odeon', iniţiat şi coordonat din 2001 de către dansatorul şi coregraful Răzvan Mazilu. Decorul spectacolului este semnat de Eveline Havertz, costumele de Răzvan Mazilu, iar asistentă de coregrafie este Lisa Gropp. Din distribuţie mai fac parte Laura Andrei, Bianca Patrichi, Judith State, Vanda Ştefănescu, Cristian Chiş. Pornind de la versurile şi ritmurile cântecelor celor de la Depeche Mode, Massimo Gerardi a creat un spectacol de dans care se sprijină pe imaginea specifică a trupei, fiind inspirat şi de faimosul artist vizual Anton Corbijn.

Tablourile "Nud" de Iosif Iser, estimat la 100.000 de lei, şi "Iarnă la Balcic", pictat de Nicolae Tonitza, evaluat la 44.000 de lei, vor fi scoase la licitaţie în Capitală la sfârșitul acestei săptămâni. Picturile lui Iser şi Tonitza îşi vor căuta cumpărător la prima licitaţie de primăvară organizată de Casa Goldart la Biblioteca Centrală Universitară, duminică, alături de alte zeci de tablouri, printre care "În Orient" pictat de Magdalena Rădulescu dar şi un tuş realizat de Ion Popescu Gopo, "Dansul Omuleţilor". O altă licitaţie în cadrul căreia iubitorii artei pot achiziţiona picturi ale unor mari artişti români este cea a casei Alis, care va avea loc mâine.

Regizorul de teatru Andrei Şerban va conferenţia în cadrul Harvardwood Seminar Series. Evenimentele sunt organizate de fundaţia Harvardwood, de pe lângă Universitatea Harvard, astăzi, la New York. Andrei Şerban va vorbi despre teatru, operă şi educarea profesioniştilor din domeniul teatral şi va răspunde la întrebările publicului. Timp de patru decenii, Andrei Şerban a fost unul dintre cei mai originali, inovatori şi influenţi regizori de teatru şi operă pe plan internaţional. Spectacolele sale au putut fi vizionate la New York în diverse locuri, de la clubul de teatru experimental La Mama la Lincoln Center, unde a montat "Livada de vişini", de Cehov, producţie premiată cu Tony, cu Irene Worth, Meryl Streep şi Raul Julia. De asemenea, Andrei Şerban a mai montat la Metropolitan Opera din New York, la Royal Opera House din Covent Garden, Londra, la Comedia Franceză şi la Opera din Paris, la Opera de Stat din Viena şi alte teatre prestigioase din lume.

Spectacolul Remember după Mateiu I. Caragiale, producţie a Teatrului Naţional Timişoara, se va juca marti, 16 martie, de la orele 19 şi 21, la Teatrul Odeon. Spectacolul, care poartă semnătura dansatorului şi coregrafului Răzvan Mazilu deschide o poartă către frumuseţe şi taină, într-o întîlnire care vorbeşte în fiecare clipă despre graţie, prietenie şi eleganţă. Remember îşi transportă spectatorii într-o epocă în mod bizar pe cît de apropiată, pe atît de îndepărtată, reuşind, prin protagoniştii săi – Ion Rizea şi Răzvan Mazilu – să îngemăneze teatrul şi dansul într-un spectacol oniric.

Au mai ramas doar 12 zile pana la incheierea inscrierilor in competitia Galei Societatii Civile. Ultima zi in care organizatiile neguvernamentale, grupurile de initiativa si persoanele fizice pot inscrie proiecte in competitia Galei Societatii Civile 2010 este 22 martie 2010. Inscrierile se realizeaza online, prin crearea unui cont pe site-ul www.galasocietatiicivile.ro, urmand pasii din Ghidul de inscriere. Sunt eligibile proiectele care s-au finalizat pana in data de 15 ianuarie 2010, care au fost initiate in anul 2008 sau 2009 si au rezultate cuantificabile si demonstrabile. Proiectele inscrise in competitie vor fi evaluate de catre un juriu de exceptie format din: cercetatori, specialisti in implementarea si evaluarea proiectelor, jurnalisti, lideri si formatori de opinie. Jurizarea proiectelor se desfasoara in perioada 29 martie 30 aprilie 2010. Competitia Galei Societatii Civile 2010, editia a VIII-a se va incheia cu festivitatea de acordare a premiilor care va avea loc in luna mai.

Marti, 16 martie, la ora 17 va avea loc lansarea cărţii “Cele 4 dimensiuni ale feminităţii româneşti”, în cadrul Librăriei Mihai Eminescu. La eveniment sunt invitaţi să participe critici literari, reprezentanţi mass-media, bloggeri şi public larg. Lucrarea „Cele 4 dimensiuni ale feminităţii româneşti” este primul proiect editorial care prezintă intr-o notă personală, confesivă, relaţiile esenţiale din existenţa femeii din România: relaţia cu sine, cu familia, cu profesiunea şi cu divinitatea. Aceste 4 dimensiuni ale spaţiului feminin sunt abordate în scurte eseuri de către peste 70 de autoare, într-o carte care radiografiază realitatea românească. Proiectul a fost iniţiat şi coordonat de Monica Tatoiu, iar printre cele mai cunoscute autoare ale eseurilor din carte se numără Elisabeta Lipa, Branduşa Armanca, Ruxandra Cesereanu, Maria Olaru, Irina Mavrodin, Andrea Raducan.

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania ajunge în acest an la cea de-a 3-a ediţie. Creat în primii doi ani de Centrul Ceh, acum festivalul este organizat de acesta împreună asociaţia ONE WORLD ROMANIA. Evenimentul de deschidere va avea loc la Ateneul Român, pe 17 martie, începând cu ora 19. În cadrul acestui eveniment va cânta trupa Urma iar intrarea va fi liberă pe baza unei invitaţii obţinute anterior de pe site sau direct de la Centrul Ceh. One World Romania 2010 aduce în jur de 35 de documentare noi şi premiate, în 4 cinematografe: Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu şi Noul Cinematoraf al Regizorului Român (proiect cultural al Muzeului Ţăranului Român). Proiecţiile vor fi urmate de dezbateri, având ca invitaţi regizori, producători şi protagonişti ai filmelor prezentate, reprezentanţi ai ONG-urilor, critici de film şi diplomaţi.

Astăzi la ora 19, în ceainaria Serendipity din capitală are loc vernisajul Expoziţiei personale de fotografie „My hat story”, semnată ALEXANDRA PAŞCA. Artista baimareană expune o serie de 19 lucrări în incinta ceainăriei mai sus menţionate - lucrări care aduc aminte de începutul fotografiei. În lucrările sale, îşi creionează trăirile interioare prin intermediul portretelor transpuse în atmosfera inceputului de secol XX. Acest luru a fost posibil prin intermediul colecţiei de pălării vintage a Ralucăi Alexandru, colecţie unică in România. Expoziţia de fotografie „My hat story” se adresează tuturor generaţiilor de public, dar în special tinerilor iubitori de artă, care nu au avut ocazia să-şi formeze o imagine despre acea epocă.

O serie de personalităţi din lumea filmului şi a jurnalisticii susţin la Târgu Mureş, în perioada 21 martie - 25 aprilie, cursuri introductive în cinematografie, la iniţiativa Fundaţiei CineRemember şi a partenerilor locali site-ul Cultura.Inmures.ro şi TEATRU 74. Printre personalităţile din domeniu - profesori universitari, jurnalişti de marcă şi oameni de film - care vor preda la Târgu Mureş se numără regizorul Dan Piţa, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, Vlad Ioachimescu, prof. dr. Horea Murgu, prof. dr. Gheorghe Ceauşu, prof. dr. Sorin Ilieşiu, Laura Georgescu Baron şi alţii. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, Fundaţia CineRemember a luat naştere în urmă cu doi ani din iniţiativa unui grup de profesionişti cu experienţă în arta cinematografică, scopul declarat fiind promovarea filmului românesc şi a noilor generaţii de cineaşti, în încercarea de a readuce publicul în sălile de cinema.

Centrul de Cultură Urbană din Bastionul Croitorilor din Cluj va fi, astăzi, cu prilejul vernisajului expoziţiei ''Roma şi Germanicii, fapte şi portrete pe monede şi medalii romane'', locul în care vor veni, pentru întâmpinarea solemnă a publicului, soldaţi romani în costume de epocă. Expoziţia prezentată publicului de profesorii Thomas Burns de la Universitatea ''Emory'' din Statele Unite ale Americii şi Zsolt Visy de la Universitatea ''Janus Pannonius'' din Pecs (Ungaria), care vor participa la vernisaj, ajunge la Cluj-Napoca după ce a fost itinerată în mai multe ţări europene.

Scriitoarea Doina Ruşti va susţine o conferinţă despre un farmacist din secolul al XVIII-lea, personaj al cărţii Cămaşa în carouri şi alte 10 întîmplări din Bucureşti, recent aparută în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom. Evenimentul va avea loc astăzi la ora 17, în Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor din România fiind organizat în seria „Mitologii urbane”. Conferinţa va fi urmată de proiecţia unui film despre strada Batiste. Un fel de puzzle narativ, volumul Cămaşa în carouri şi alte 10 întîmplări din Bucureşti cuprinde 11 texte, ai căror eroi sînt tineri bucureşteni, îndrăgostiţi, aflaţi pe punctul de a se îndrăgosti ori în pragul unei mari descoperiri. Prinşi sub puterea magică a oraşului, ei trec prin experienţe neobişnuite. Cămaşa în carouri şi alte 10 întîmplări din Bucureşti va fi lansat joi, 25 martie, de la ora 18, la Librăria Diverta din capitală.

Institutul Cultural Român din Londra organizează în premieră o serie de evenimente în Irlanda de Nord: proiecţia de gală a filmului Francesca la Belfast şi expoziţia de fotografie România: invitaţie la călătorie la Ballymena. Proiecţia va avea loc pe 14 martie în sala de cinema a unuia dintre cele mai prestigioase muzee din Irlanda de Nord, Ulster Museum. Regizorul Bobby Păunescu şi actriţa Monica Bîrlădeanu vor fi prezenţi pentru a răspunde întrebărilor publicului. Filmul Francesca este debutul regizoral al lui Bobby Păunescu şi a avut premiera în 2009 la Veneţia, în deschiderea secţiunii „Orizzonti” a Festivalului de Film, unde a stârnit un scandal mediatic. În cadrul aceleiaşi suite de evenimente, ICR Londra va vernisa expoziţia “România: invitaţie la călătorie” pe 12 martie, la Museum & Arts Centre, The Braid Ballymena Town Hall. Expoziţia prezintă 15 fotografii cu peisaje montane şi din Delta Dunării realizate de Petruţ Călinescu, Dan Dinu, Silviu Gheţie, Romeo Huidu, Paweł Mazur, Marian Plaino, Maciej Szal. Aceasta va fi deschisă până pe 30 aprilie.

Premiile Muzicale Radio Romania Actualitati vor fi anuntate duminica 14 martie, la ora 19 intr-un concert organizat de Radio Romania la Sala Mihail Jora. Favoriţi la decernarea trofeelor sunt: Andra, Paula Seling, Iris, Voltaj, Ducu Bertzi, Vasile Seicaru, Bere Gratis, Tony Tomas, Raul Cârstea si Constantin Neculae, Inna, DJ Project, Play & Win, DJ Layla, Bloggers, si Ion Moise Badulescu. Invitatul special, maestrul Nicolae Nitescu va primi Premiul de excelenta pentru intreaga cariera.

Bucharest metroART, un proiect I Love Bucharest, debutează cu decorarea a trei bănci-zebre în staţia de metrou Piaţa Victoriei 1, în noaptea de 15 spre 16 martie.
Cele trei zebre sunt primele obiecte de artă care apar în peisajul staţiei de metrou, acestea fiind realizate cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional din România şi semnalizând Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti. Cele trei obiecte de artă cu valoare utilitară adăugată reprezintă primul pas al celei de-a treia etape a proiectului Bucharest metroART, proiect din cadrul programului de artă publică participativă I Love Bucharest.

Canotoarea Elisabeta Lipă şi femeia de afaceri Monica Tatoiu se numără printre cele 70 de autoare ale volumului "Cele 4 dimensiuni ale feminităţii româneşti", ce va fi lansat marţi, la Librăria "Mihai Eminescu" din Capitală. Alături de cele două autoare la lansare vor vorbi Sandra Pralong, Andreea Paul Vass si Tudor Octavian.
Lucrarea "Cele 4 dimensiuni ale feminităţii româneşti" este primul proiect editorial care prezintă într-o notă personală, confesivă, relaţiile esenţiale din existenţa femeii din România: relaţia cu sine, cu familia, cu profesia şi cu divinitatea. Aceste patru dimensiuni ale spaţiului feminin sunt abordate în scurte eseuri de către cele peste 70 de autoare, într-o carte care radiografiază realitatea românească.

Orga Sălii Radio - cea mai mare din România - a fost reabilitată şi va fi inaugurată marţi, de la ora 19, printr-un recital susţinut de organista Jennifer Bate în sala de concerte "Mihail Jora”. Orga din Sala Radio numără aproximativ 7.300 de tuburi şi 80 de registre, fiind comandată de la un pupitru mobil cu ajutorul unor relee electromagnetice. Aceasta a fost instalată în incinta sălii de concerte în 1960 iar lucrările de reabilitare a orgii au început în primăvara anului 2009, când instrumentul demontat a fost preluat direct din Sala Radio şi transportat în Cehia, la firma producătoare, acolo unde s-au efectuat toate procedurile de restaurare. Pentru a marca inaugurarea orgii SRR, Radio România va găzdui marţi, 16 martie un recital extraordinar de orgă susţinut de britanica Jennifer Bate, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate organiste din lume.

Balerina Alina Cojocaru va fi invitatul special, alături de Natalia Osipova, în sezonul de primăvară al American Ballet Theatre de la Metropolitan Opera House (New York), care se desfăşoară între 17 mai şi 10 iulie, sezon care celebrează 70 de ani de la înfiinţarea companiei de balet. Balerina Alina Cojocaru s-a născut pe 27 mai 1981, în Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării bursei Premiului Lausanne. După anul în care a dansat în cadrul Companiei de Balet din Kiev, ea a revenit la Londra, fiind promovată ca prim-balerină. În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima dată pe o scenă românească, interpretând rolul titular din "Giselle". Ea a fost distinsă atunci cu Ordinul Naţional de Merit în grad de Cavaler, pentru performanţele prin care reprezintă şi impune talentul românesc pe marile scene ale lumii. Alina Cojocaru revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti, pe 29 aprilie 2010, unde va dansa alături de partenerul său, Johan Kobborg, într-o gală de balet în încheierea stagiunii.

Regizorul rus Andrei Koncealovski este invitatul de onoare al Festivalului Internaţional de Film Bucureşti care se desfăşoară între 20 şi 25 aprilie, la cinematografele Scala şi Corso din Capitală. Pe lângă filmul "Strălucire/ Glyanets" (2007), difuzat, în premieră absolută în România, în deschiderea B-Est IFF, Andrei Koncealovski va prezenta o scurtă retrospectivă a filmografiei sale şi va susţine un masterclass destinat tuturor pasionaţilor de cinematografie rusească. "Glyanets", primul film de cinema făcut de Andrei Koncealovski, după cinci ani de pauză, de la precedenta sa creaţie, "Dom Durakov" (2002) - de asemenea prezentat în premieră absolută în România, în cadrul B-Est IFF 2010 -, spune povestea Galyei, o simplă croitoreasă de provincie care pleacă la Moscova în speranţa că frumuseţea sa o va ajuta să se remarce în capitală şi că, devenind fotomodel, îşi va vedea fotografiile pe copertele celor mai importante reviste de modă. Construit ca o fabulă şi pornind de la proverbul "ai grijă ce-ţi doreşti, căci s-ar putea să se întâmple", Glyanets reuşeşte un tablou teribil de realist al societăţii contemporane din Rusia, în care valorile au fost inversate şi în care celebritatea şi consumerismul au ajuns să facă legea.Andrei Koncealovski va veni la Bucureşti împreună cu soţia sa, actriţa Yuliya Visotskaia, protagonista celor mai recente două filme ale sale, "Dom Durakov" şi "Glyanets".

Premiul "Benjamin Fondane" din 2010 va fi decernat de Institutul Cultural Român de la Paris poetului de origine haitiană Jean Métellus, pe 18 martie, în cadrul unei ceremonii urmate de un concert de lieduri, la Ambasada României din capitala Franţei, informează ICR. Premiul internaţional pentru literatură francofonă "Benjamin Fondane", ajuns la cea de-a şasea ediţie, îi va fi decernat lui Jean Métellus pe 18 martie, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Internaţionale a Francofoniei, sărbătorite în fiecare an în jurul datei de 20 martie. Ceremonia de decernare, ce va avea loc în Salonul de aur al Palatului Béhague, sediul Ambasadei României la Paris, va fi urmată de un concert de lieduri susţinut de mezzo-soprana Claudia Codreanu-Mihalcea, acompaniată la pian de Ana Giurgiu-Bondue.

Media Derivatives, divizie a Veriana Networks, şi compania Cantor ar putea lansa în curând, în premieră în Statele Unite, primele burse la care vor fi tranzacţionate contracte futures pentru încasările filmelor, transmite Reuters. Conceptul este vechi de circa un deceniu, dar ambele companii au anunţat că se apropie de momentul în care vor oferi instrumente financiare pentru investitori, precum şi pentru studiourile de filme îngrijorate de instabilitatea audienţei şi încasărilor. Lansarea contractelor futures ar putea permite studiourilor de la Hollywood să suporte mai uşor problemele rezultate dintr-un eşec de box office. În 2009, încasările din box office-ul american au atins aproape 30 de miliarde de dolari. Pentru a reduce riscurile, studiourile de la Hollywood atrag parteneri pentru investiţiile în filme. O piaţă futures ar conferi producătorilor un nou mijloc de protecţie.

Institutul Cultural Român de la Lisabona în colaborare cu Biblioteca Facultăţii de Litere a Universităţii din Lisabona au inaugurat ieri în Atriul Bibliotecii Facultăţii de Litere a Universităţii din Lisabona, expoziţia de fotografie intitulată ,,România Fotografică”, realizată de către Asociaţia Artiştilor Fotografi din România. Cu aceeaşi ocazie va avea loc un recital cuprinzând piese din repertoriul românesc şi internaţional, în interpretarea virtuosului naist Sergiu Nichitovschi. Expoziţia prezintă o naraţiune imagistică a vieţii omului, într-o amplă diversitate tematică şi stilistică, şi va putea fi vizitată până la data de 31 martie 2010.

Scriitorul şi psihiatrul Ion Vianu îşi prezintă romanul "Vasiliu foi volante", în ediţie spaniolă, la Madrid, pe 24 martie - la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în Spania - şi pe 25 martie - la Librăria La Buena Vida - , anunţă Institutul Cultural Român din capitala Spaniei. Cartea "Vasiliu foi volante" (apărută în 2006 la Polirom) a apărut anul acesta la Editura Aletheia, din Spania, în traducerea Ioanei Zlotescu Simatu. Ion Vianu (născut 1934, Bucureşti), fiul criticului literar Tudor Vianu, este psihiatru şi scriitor. A emigrat in Elveţia în 1977 şi a avut câteva intervenţii la Radio Europa Liberă împotriva încercării de folosire a psihiatriei ca armă politică. După Revoluţia din 1989, el a scris articole cu conţinut politic în publicaţii precum Revista 22, Dilema Veche şi România liberă. După pensionare, a revenit în România şi s-a dedicat scrierii, publicând mai multe volume de proză şi eseuri.

Cântăreţul şi compozitorul americano-cubanez Jon Secada concertează, pe 19 mai, la Sala Palatului din Capitală, informează site-ul de bilete MyTicket.ro. Jon Secada este deţinătorul a trei premii Grammy şi este un talentat compozitor şi interpret, fiind descoperit de Emilio şi Gloria Estefan. Muzician extrem de apreciat, deţinător al unui master în muzică şi interpretarea vocală a jazz-ului, Secada se impune ca un exponent al elitei muzicale internaţionale. Inspirat de Stevie Wonder, Billy Joel, Elton John şi Marvin Gaye, muzica lui este o fuziune a acestor stiluri. Cu puţin funk, soul şi cu influenţe latine, Secada a reuşit să-şi contureze propriul stil muzical.Biletele pentru concertul pe care Jon Secada îl va susţine la Bucureşti, pe 19 mai, au preţuri cuprinse între 65 şi 250 de lei, în funcţie de poziţionarea în sală.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!