DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.10 - 09.00
Matinal de week-end • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

7 mai 2010

Simfonia a II-a 'Învierea' de Gustav Mahler va răsuna, din nou, după şapte ani, la Sala Radio, în interpretarea orchestrelor şi corurilor Radio. Evenimentul va avea loc în această seară cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la naşterea compozitorului. Lucrarea nu s-a mai cântat în studioul 'Mihail Jora' din anul 2003. Orchestra Naţională Radio va fi dirijată de Jin Wang, artist care a obţinut un adevărat triumf alături de acest ansamblu, recent, pe scena Filarmonicii Banatul, în deschiderea Festivalului internaţional 'Timişoara muzicală'. Biletele pentru concert se pot cumpăra de la Casa de bilete a Sălii Radio, din magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe eventim.ro.

Orchestra da Tre Soldi din Italia, al cărei ultim CD a fost nominalizat în 2008 la titulatura de cel mai bun disc, 'Best Jazz' din partea prestigiosului Jazz Magazine, va fi una dintre prezenţele cele mai aşteptate din Festivalul Internaţional EUROPAfest. Evenimentul se va derula în Bucureşti începând de astăzi și până pe 13 mai. Trupa a susţinut peste 100 de concerte atât în Italia, cât şi peste hotare, fiind invitată special la Festivalul de la Sanremo, în spectacolele realizate de RaiUno sau la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Torino. Înfiinţată în 2002, orchestra reuneşte artişti consacraţi ai scenei italiene de jazz şi muzică clasică, care, aşa cum se autodefinesc cu umor, propun prin concertele lor 'o călătorie vizionară către sunetele de mâine, cu un ochi la prezent şi o ureche în trecut'.

Maria Jinga, Vlad Miriţă, Florin Simionca, Teodor Ilincăi şi Oana Andra se numără printre artiştii care vor participa la Promenada Operei, organizată la Opera Naţională Bucureşti, în această duminică. Concertul se va desfăşura în aer liber, pe esplanada din faţa instituţiei. Pe lângă Ziua Europei, data de 9 mai este dublată de o semnificaţie deosebită pentru teatrele lirice: Ziua Europeană a Operei. Pentru a marca dubla sărbătoare, instituția bucureşteană va oferi acest concert, asemenea multor alte teatre de operă europene, acces gratuit pentru public.

Facultatea de Chimie şi Asociaţia Studenţilor Chimişti a Universităţii din Bucureşti vor organiza astăzi, în amfiteatrul Gheorghe Spacu, a VI-a ediţie a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti. Întâlnirea este structurată în trei secţiuni, corespunzând celor trei cicluri de studii universitare: licenţă, masterat şi doctorat.
Lucrările prezentate vor fi publicate într-un volum care va fi pus la dispoziţia participanţilor, iar cele mai bune dintre ele vor fi premiate şi toţi studenţii, masteranzii şi doctoranzii care au susţinut prezentări vor primi câte o diplomă de participare.

O conferinţă internaţională cu tema 'Resurse lingvistice şi instrumente de prelucrare a limbii române', reunind lingvişti şi informaticieni de prestigiu, va avea loc, la sfârşitul acestei săptămâni, la Muzeul Naţional al Literaturii Române. Evenimentul este organizat de Facultatea de Informatică a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Institutul de Cercetări în Inteligenţă Artificială din Bucureşti, Institutul de Informatică Teoretică din Iaşi, Consorţiul de Informatizare pentru Limba Română, instituţia gazdă şi Intelligentics Cluj. Desfăşurată sub auspiciile Academiei Române, conferinţa, ajunsă la cea de-a şasea ediţie, va aduce în faţa participanţilor o serie de rezultate ştiinţifice importante în domeniul prelucrării automate a limbii române, propunându-şi să sensibilizeze mass-media asupra necesităţii parteneriatului dintre cercurile academice şi creatorii de resurse lingvistice.

Dupa recitalul sustinut in Capitala in 2008, cu ocazia primei editii a Bucharest Masters of Jazz Festival, cantareata de jazz Dianne Reeves revine in Romania pe 9 mai, la Sala Palatului. Dianne Reeves este una dintre cele mai importante artiste de jazz din lume la ora actuala. Reeves a fost premiata cu Grammy pentru cea mai buna cantareata de jazz, pentru patru albume, dintre care trei lansate consecutiv (pentru toate categoriile vocale) - "In the Moment - Live In Concert" (2001), "The Calling: Celebrating Sarah Vaughan" (2002), "A Little Moonlight" (2003), "Good Night and Good Luck (Soundtrack)" (2006).

Artişti fotografi de pe toate continentele, amatori şi profesionişti participă cu fotografii despre Europa la cea de a doua ediţie a singurului Salon internaţional de artă fotografică din Europa, intitulat 'Eurofotoart'. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Artiştilor Fotografi din Romania, Ştefan Toth, lucrările au fost selecţionate de un juriu internaţional format din artişti fotografi reprezentativi din Europa. Salonul 'Eurofotoart' va fi vernisat, cu inmanarea unor premii, medalii şi diplome, pe 9 mai, de Ziua Europei, la Galeria Euro Foto Art din Oradea.

Muzeul Naţional Cotroceni organizează pe 9 mai, la ora 17, un concert susţinut de Florin Niculescu, dedicat Zilei Europei. Cunoscutul violonist de jazz vine pentru a două oară la Muzeul Naţional Cotroceni, după concertul susţinut în cadrul Zilelor Bucureştiului 2009. Florin Niculescu este unul dintre cei mai talentaţi violonişti de jazz din Europa. Prin intermediul colaborarărilor sale muzicale a reuşit să îşi contureze un sunet aparte şi un limbaj captivant, bazate atât pe vechi tradiţii ale jazz-ului cât şi pe o structură clasică. Ceea ce a marcat indiscutabil formarea sa ca jazzman a fost afinitatea cu Stephane Grappelli, ocazie pentru Niculescu de a explora noi orizonturi muzicale.

Directia 5 – lanseaza pe 10 si 24 mai, la Teatru National, noul album intitulat “Romantic”. Noul album al trupei contine 12 piese, dar si 4 clipuri video din concertele live pe care Directia 5 le-a sustinut in Bucuresti. “Romantic” este un disc imprimat dintr-o singura inspiratie, cu sunete naturale, fara sintetizator. Primul extras pe single, piesa “Caut altceva”, ruleaza deja pe posturile radio. In curand, single-ul va beneficia si de un videoclip in regia lui Dragos Buliga.

Giulietta Simionato, una dintre cele mai renumite cântăreţe de operă din Italia, a decedat, ieri, la Roma, la vârsta de 99 de ani, au anunţat reprezentanţii operei Scala din Milano, citaţi de France Press. Mezzo-soprana, preşedintă onorifică a asociaţiei "Maria Callas", ar fi împlinit vârsta de 100 de ani pe 12 mai. Giulietta Simionato a debutat la Scala din Milano în 1936, însă a trebuit să aştepte sfârşitul anilor 1940 pentru a deveni una dintre vedetele acestei scene celebre. În această perioadă, ea a cântat în toată Italia, pe scenele din Roma, Florenţa, Torino, dar şi în emisiunile muzicale ale postului naţional de radio (RAI). După Al Doilea Război Mondial, Giulietta Simionato a cântat şi în Franţa, în special pe scenele din Lyon şi Toulouse, dar şi în Scoţia, participând la Festivalul de la Edinburgh în 1947, cu "Nunta lui Figaro". Revenind în Italia, cântăreaţa s-a specializat în marile roluri de mezzo-soprană din operele lui Giuseppe Verdi şi a participat la readucerea în atenţia publicului a operelor lui Rossini. Deasemenea din repertoriul ei au făcut parte şi marile roluri de mezzo-soprană din opera franceză. În anii 1950, Giulietta Simionato a participat la renaşterea şcolii clasice de canto, împreună cu Maria Callas. Artista s-a retras în plină glorie în 1966.

Mâine la ora 12, la Baza Nautică din Herăstrău, Bucureşti se va lansa monografia “Puiu Manu”, în prezenţa marelui artist şi a autorilor. Născut în 1928, Puiu Manu este unul dintre cei mai longevivi, prolifici şi talentaţi creatori de benzi desenate din România, autor multivalent, de Benzi Desenate istorice, de aventuri şi science-fiction, apreciat de două generaţii de cititori ai revistelor pentru copii din perioada socialistă. În cele 48 de pagini ale monografiei puteţi afla informaţii inedite atât despre viaţa artistică cât şi despre cea personală a marelui artist, care a fost şi rămâne un adevărat globe-trotter dar şi un sportiv de performanţă (schi şi yachting). Volumul este bogat ilustrat cu reproduceri după planşele sale (unele scanate direct după originale), planşe publicate între 1955-2009. Coperta, în culori, reprezintă un auto-portret al autorului, pilotând un „yacht” al … benzilor desenate.

De ziua Poloniei, se face o nouă garderobă pentru Sando, jucăria urbană a celor doi artişti de la Eldercut (Titi Ciocan şi Nicu Duţă). Turnată în răşină şi "customizată" manual de aproximativ 20 de artişti, Sando se produce într-un număr limitat de exemplare care, în final, pot fi achiziţionate de oricine este interesat. Work-shopul va avea loc maine, la Libraria Cărtureşti Verona din Bucuresti, de la ora 11. Tot de ziua Poloniei, Institutul Polonez din Bucureşti vă propune "Polish Shorts 2009". O colecţie şi o selecţie nouă realizată de Institutul Adam Mickiewicz, Fundaţia de Film Cracovia şi Institutul Polonez de Film. 12 filme, însumând 192 de minute de film. O selecţie pe care criticii în domeniu o consideră ca fiind reprezentativă pentru scurtmetrajele poloneze ale anului 2009.

Regizoarea Elizabeth LeCompte si actori ai trupei The Wooster Group din New York vor participa, mâine de la ora 11, la sediul Institutului Cultural Roman din Capitală, la o intalnire cu jurnalisti si oameni de teatru din Romania. Intalnirea are loc cu ocazia reprezentatiilor sustinute de renumita companie americana in cadrul celei de-a VII-a editii a Festivalului Shakespeare.
Elizabeth LeCompte este director artistic al The Wooster Group de la inceputurile companiei, in 1975. The Wooster Group a devenit celebra pentru deconstructia radicala a textelor canonice, utilizarea masiva a tehnologiilor media si abordarea subversiva a problematicii identitare. Montarea Hamlet realizata de Elizabeth LeCompte si The Wooster Group prezentata pe 6,7,8 si 9 mai la Teatrul Bulandra porneste de la un spectacol care l-a avut ca protagonist pe Richard Burton, in 1964, si de la filmul care a reconstituit ulterior aceasta transpunere.

Formaţia Jazzanova va concerta alături de Orchestra Naţională Radio mâine la Teatrul de Vară Mihai Eminescu din Bucureşti, această colaborare urmând să aducă pe scenă o fuziune inedită între muzica clasică şi cea electronică. Grupul Jazzanova s-a format în 1995, în Germania, şi este reprezentativ pentru interpretarea stilurilor muzicale chillout şi jazz-house. Colaborarea dintre Jazzanova şi Orchestra Naţională Radio este realizată de Electronic Elegance, un concept ce îşi propune să promoveze festivalurile unice, care combină stilurile clasice de muzică cu cele inovative. Biletele pentru concert au preţul de 50 lei şi sunt disponibile online, prin myticket.ro.

Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, in parteneriat cu Asociatia National-Culturala a Romanilor din regiunea Odesa „Basarabia“ din Utkonosovka (Ismail) organizeaza in perioada 10–15 mai Caravana teatrului si folclorului romanesc la romanii din Regiunea Odesa. In program sunt incluse sase spectacole sustinute de trupa Teatrului „Anton Pann“ din Ramnicu Valcea si tot atatea reprezentatii de muzica si dans romanesc ale Ansamblului „Dor Basarabean“ din Erdek-Burnu raionul Ismail. Dupa estimarile organizatiilor culturale romanesti, numarul romanilor din Ucraina este de aproximativ 400 000 de persoane, reprezentand ca marime a doua comunitate etnica dupa cea rusa. Principalele comunităţi de romani sunt in regiunile Cernauti (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei si tinutul Herta), Odesa (sudul Basarabiei si Transnistria) si Transcarpatica (Maramuresul de Nord).

Mihnea Mircan este primul curator român invitat la galeria David Roberts Art Foundation cu o expoziţie internaţională de grup numită History of Art, The (Istoria artei), desfăşurată în perioada 6 mai - 10 iulie a.c., cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra. Situată în zona Oxford Circus din centrul Londrei, David Roberts Art Foundation este o galerie independentă cu o colecţie semnificativă de artă contemporană. Istoria artei face parte din programul dedicat curatorilor invitaţi să propună proiecte expoziţionale specifice. Expoziţia investigheză dialogul artiştilor contemporani cu predecesorii lor şi modul în care aceştia se poziţionează în istoria artei. Tema propusă este în consens cu reconsiderări recente ale istoriei artei ca grilă de interpretare a practicilor contemporane, pentru includerea sau excluderea lor din parcursul istoric.

Miercuri, 19 mai, la ora 18.30, va avea loc ultima întâlnire din această primăvară a Salonului de poezie de la ICR Stockholm. Invitaţii prezentei ediţii sunt poeţii Daniel Bănulescu şi Jörgen Gassilewski, doi iconoclaşti care demontează clişeele poeziei de dragoste tradiţionale, fără a-i anula încărcătura emoţională şi forţa explozivă. Vor mai participa editorul Jonas Ellerström, în calitate de moderator, şi actorul Christian Fex, care va citi o selecţie din versurile lui Daniel Bănulescu tradusă în suedeză de reputata traducătoare Inger Johansson. Selecţia respectivă urmează a fi publicată într-o antologie de poezie românească contemporană pe care ICR Stockholm o pregăteşte în colaborare cu editura suedeză Tranan şi care va apărea în toamna acestui an.

Celebrul chitarist Al Di Meola, care concertează la Bucureşti pe 25 mai, la Sala Palatului, a transmis un mesaj fanilor din România, cărora le promite un show incendiar, alături de trupa sa New World Sinfonia. Luna trecută, Al Di Meola a început partea europeană a turneului său, cu show-uri în Italia, Austria şi Polonia, urmând ca la mijlocul acestei luni să cânte pentru fanii din Asia.
Concertul de la Bucureşti se bucură şi de prezenţa celui mai cunoscut chitarist român, A.G.Weinberger.

Regizorul american Quentin Tarantino a fost desemnat preşedintele juriului Festivalului de Film de la Veneţia, care va avea loc în acest an în perioada 1 - 11 septembrie,informează France Press.
Quentin Tarantino, care a prezidat juriul Festivalului de la Cannes în 2004, a fost ales să prezideze Mostra 2010, deoarece "el este unul dintre cei mai importanţi regizori din cinematografia contemporană", au declarat organizatorii festivalului de la Veneţia. Cel mai recent lungmetraj al său, "Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds" (2009), a primit opt nominalizări la premiile Oscar 2010.

Lucrări din sticlă ale artistului Ioan Nemţoi decorează McLaren Technology Center, clădirea care adăposteşte sediul şi fabrica echipei McLaren-Mercedes, unul dintre cele mai de succes team-uri din Formula 1. Ioan Nemţoi a expus, în 2004, la Oxo Tower Wharf din Londra. Pasionat de artă, Ron Dennis, preşedintele executiv al McLaren Group, a fost impresionat de opera artistului român şi i-a propus acestuia să-şi "mute" lucrările la noul sediu al companiei, care urma să fie inaugurat în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Dennis a considerat că arta românului stârneşte dezbateri, ceea ce este important pentru un mediu tehnologic, şi, totodată, îi stimulează pe angajaţii McLaren, oferind o altă imagine acestui spaţiu industrial ultra-modern.

Zece tineri traducători străini în formare din Austria, Franţa, Italia, Serbia, Spania, Polonia şi Ucraina, bursieri ai Institutului Cultural Român, au cunoscut, ieri, Bucureştiul, 'la pas', în prima drumeţie literară a stagiului lor. Organizată de Centrul Naţional al Cărţii din cadrul ICR şi intitulată 'Bucureştiul şi literatura lui', inedita călătorie a avut drept scop iniţierea în cultura românească prin parcurgerea unui traseu alcătuit după recentul volum al prozatoarei Doina Ruşti, 'Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti'. Programul de burse oferite de ICR îşi propune formarea unei noi generaţii de traducători ai literaturii române într-un număr cât mai mare de limbi străine, precum şi o colaborare mai strânsă cu traducătorii profesionişti existenţi. Candidaţilor selectaţi li se oferă posibilitatea de a petrece în România o perioadă care să le permită cunoaşterea directă a literaturii române şi a mediului care o defineşte, aceştia beneficiind de cazare gratuită la Centrul Cultural Palatele Brancoveneşti, Mogoşoaia.

Ciuc Summer Fest oferă tinerilor artişti posibilitatea de a concerta în cadrul festivalului - care se desfăşoară în perioada 16 - 18 iulie, pe Stadionul de Atletism "Iolanda Balaş Soter" -, cei interesaţi putând să se înscrie pe platforma online Sonicbids, informează organizatorii. Sonicbids este cea mai extinsă platformă online care sprijină artiştii şi organizatorii de concerte din întreaga lume. Pe baza demo-urilor înscrise, organizatorii vor selecţiona artiştii care vor concerta în cele trei zile ale Ciuc Summer Fest. Invitati la editia din acest an a Ciuc Summer Fest sunt Pink Martini şi Gary Moore.

Ioana Anghel, care a condus Direcţia de Promovare - Relaţii Publice a Institutului Cultural Român în ultimii patru ani, îl înlocuieşte pe Horia Barna la şefia ICR Madrid, având-o ca adjunctă pe traducătoarea Luminiţa Marcu, fost consilier de presă la Institutul Cervantes din Bucureşti.
Ioana Anghel a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, secţia Teatrologie, şi Masterul de Management Cultural al Universităţii "Carlos III" din Madrid. Traducătoare în limba română a numeroase texte dramatice, publicate în două antologii de teatru spaniol contemporan, în perioada 2002 - 2006, a colaborat cu diverse instituţii de cultură din Spania, precum Asociaţia Regizorilor de Teatru din Spania şi Teatrul La Abadia. Luminiţa Marcu este licenţiată a Facultăţii de Litere din Universitatea Bucureşti, doctor în ştiinţe filologice şi asistent universitar al aceleiaşi universităţi. A tradus din engleză şi spaniolă, a fost consilier de presă al Institutului Cervantes din Bucureşti, între 2007 şi 2010, şi a publicat cartea "Mansarda cu portocale. Puzzle spaniol" (Editura Polirom, 2006).

În oraşul Udine din nord-estul Italiei se desfăşoară până duminică festivalul cultural european 'Vicino / lontano - Aproape / departe, identitate şi diferenţe în perioada conflictelor', manifestare ajunsă la a VI-a ediţie şi care se focalizează în fiecare an pe una dintre ţările fostului bloc comunist, ediţia actuală fiind dedicată României.
Festivalul desfăşurat sub preşedinţia Republicii Italiene cuprinde lansări de cărţi, dezbateri şi proiecţii de filme, fiind dedicat atât publicului larg, dar şi specialiştilor. Scopul organizatorilor - este ca, după fiecare ediţie, să creeze o reţea de cunoscători şi cercetători italieni în ţările din Europa Centrală şi de Est. Temele manifestărilor se vor axa pe subiecte de maxim interes din societatea actuală: etica minimă - etica puterii; legalitate - ilegalitate; 'naraţiuni' şi comportamente economice; informare - comunicare; identitate: singular - plural; drepturi şi egalitate în societatea globală; noile echilibre geo-economice.

Google intenţionează să lanseze o librărie online anul acesta, numită Google Editions, care nu va fi dedicată unui anumit dispozitiv specific, aşa cum este cazul Amazon, care comercializează volume digitale dedicate doar e-reader-ului Kindle, informează BBC News Online. Este o abordare diferită comparativ cu ceea ce se aşteaptă cititorii, iar viziunea noastră este să punem cărţile la dispoziţia utilizatorilor, indiferent de dispozitivele pe care le deţin aceştia", a declarat Gabriel Sticker, purtător de cuvânt al Google. Până în prezent, Google a scanat peste 12 milioane de cărţi. Reprezentanţii Google nu au dezvăluit care vor fi tarifele pentru volumele incluse în Google Editions. Într-un interviu acordat revistei New Yorker, reprezentanţii companiei au declarat că volumele vor fi achiziţionate direct de la Google sau de retaileri, care vor păstra majoritatea câştigurilor.
Pe de altă parte, oficialii Google au specificat că actualele procese legale ale companiei cu diverse edituri din înreaga lume pe tema încălcării drepturilor de autor nu vor afecta proiectul Google Edition.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!