DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Retro educatia • cu Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

24 mai 2010

Joi, 27 mai, de la ora 18.30, Institutul Cultural Roman din capitala va gazdui cea de-a doua intalnire din seria „Restul e muzica... Comentand istoria muzicii clasice cu Dan Dediu si invitatii sai”. Tema acestei intalniri este Muzica din Baroc. Invitatii compozitorului Dan Dediu vor fi Ansamblul de Barockeri al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, coordonat de Mihai Ghiga si Adrian Buciu, si solistii Valentina Nafornita (soprana) si Adrian George Popescu (contratenor). Accesul publicului este liber.

O proiecţie specială a filmului "Dracula", în regia lui George Melford, va avea loc în 30 mai, la Castelul Bánffy de la Bonţida, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc între 28 mai şi 6 iunie. "Publicul festivalier se va putea bucura de coloana sonoră compusă de chitaristul Gary Lucas pentru filmul cult Dracula, în regia lui George Melford, 1931, prima ecranizare cu inserturi în limba spaniolă a celei mai cunoscute legende legate de spaţiul transilvănean. Gary Lucas este, fără îndoială, unul dintre cei mai talentaţi şi prolifici muzicieni ai generaţiei sale", se arată în comunicat. Chitarist de talie internaţională şi un renumit compozitor nominalizat la premiile Grammy, Gary Lucas are la activ nu mai puţin de 20 de albume solo lansate, precum şi numeroase turnee la care a participat atât în calitate de artist solo, cât şi acompaniat de diverse ansambluri muzicale. Recent, publicaţia britanică "Roots" l-a desemnat pe Gary Lucas ca fiind cel mai inovativ şi mai provocator chitarist din zilele noastre.

La Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, va avea loc în luna iunie Târgul Naţional al Cărţii de Poezie, sub sloganul: Tu Nu Citeşti Poezie? Aflat la prima ediţie, targul este o iniţiativă culturală care îşi propune să reintroducă în spaţiul public conceptul poeziei contemporane vizibile şi interactive. În cele patru zile ale Târgului, poezia, cartea de poezie, poeţii şi revistele de cultură care publică poezie vor fi protagonişti ai unui eveniment inedit în spaţiul românesc post-decembrist ce pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil. Totul va avea forma unui Târg de carte –un loc unde cele mai importante edituri de poezie din întreaga ţară îşi vor pune la dispoziţia cititorilor cele mai noi apariţii. De asemenea, vor avea loc numeroase alte evenimente dedicate poeziei.

Mediafax va acorda Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF 2010. În perioada 3 - 5 iunie, Zilele Filmului Românesc vor aduce la Cluj un număr record de 16 lungmetraje şi 19 scurtmetraje selecţionate de organizatori dintre cele mai noi producţii. Selecţia de scurtmetraje include filme participante în ultimele luni la festivaluri internaţionale de prestigiu, precum cele de la Berlin, Rotterdam şi Clermont-Ferrand, şi producţii ce vor fi prezentate în premieră absolută la TIFF.

Publicul va putea vedea, printre altele, filmul care reprezintă anul acesta România în Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes - "Căutare" (regia Ionuţ Piţurescu), câştigătorul premiului DAAD la cea de-a 60-a ediţie a Berlinalei - "Colivia" (regia Adrian Sitaru), alături de un alt scurtmetraj al acestui apreciat regizor - "Lord". Pentru a doua oară în istoria TIFF, din competiţia Zilelor Filmului Românesc face parte şi un scurtmetraj realizat de două foste participante ale atelierului Let's Go Digital.

Regizorul thailandez Apichatpong Weerasethakul, în vârstă de 40 de ani, a fost recompensat, aseară, cu Palme d'Or, cea mai prestigioasă distincţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, pentru pelicula "Uncle Boonmee". Pelicula spune povestea unui bărbat care suferă din cauza unei boli de rinichi şi a ales să-şi petreacă ultimele zile din viaţă înconjurat de persoanele pe care le iubeşte, undeva la ţară. Marele Premiu i-a revenit francezului Xavier Beauvois, pentru "Des hommes et des dieux", o peliculă despre asasinatul călugărilor tibetani în Algeria.

Scurtmetrajul "Căutare" regizat de Ionuţ Piţurescu a fost premiat în cadrul Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes. Pelicula a fost premiată ex aequo cu producţia “Mary Last Seen” de Sean Durkin cu premiul SFR- La Société des réalisateurs de films. "Căutare" prezintă povestea a doi prieteni care au o căruţă drept casă şi un cal drept tovarăş. Cineastul Ionuţ Piţurescu, în vârstă de 31 de ani, doctorand în antropologie culturală, a mai produs si regizat documentarele “Prinde timpul” , “Balkan’s Digest”, "Sinele si Celalalt. Balkan love story". În prezent Piţurescu coordoneaza Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Interculturala - Anthropoesis.

Filmul "Tournée", regizat de francezul Mathieu Amalric, a fost recompensat la Cannes cu premiul FIPRESCI pentru secţiunea principală a festivalului. Două alte distincții FIPRESCI, decernate anual de Federaţia internaţională a presei cinematografice, au revenit peliculelor "Pal Adrienn" regizat de Agnes Kiksis din Ungaria, pentru secţiunea Un Certain Regard, şi "Todos vos sodes capitans", primul lungmetraj al spaniolului Olivier Laxe, din secţiunea Quinzaine des realisateurs. Premiul juriului ecumenic al Festivalului de la Cannes a revenit peliculei "Des hommes et des dieux" regizat de francezul Xavier Beauvois.

Pelicula "Ha ha ha", regizată de sud-coreeanul Hong Sang-soo, a fost recompensată la Cannes, cu premiul cel mare al secţiunii Un Certain Regard, categorie la care au concurat şi peliculele româneşti "Aurora" şi "Marţi, după Crăciun", care nu au primit nicio distincţie. "Ha ha ha" este povestea unui regizor care plănuieşte să părăsească Coreea pentru a locui în Canada. Pelicula prezintă doi prieteni reuniţi pentru a evoca întâmplări petrecute separat în acelaşi loc. Juriul Un Certain Regard a fost prezidat de realizatoarea Claire Denis.

Festivalul de Film de la Cannes 2010 a fost criticat de publicaţiile internaţionale şi de criticii de film pentru lipsa peliculelor remarcabile din competiţie, ediţia de anul acesta fiind considerată mai slabă şi mai tristă decât cea din 2009. Potrivit publicaţiei americane specializată în cinematografie HollywoodReporter, din palmaresul festivalului au lipsit filme majore şi aşteptate, care nu au fost terminate la timp pentru eveniment. Publicația mai notează că Hollywood-ul a fost bine reprezentat la Cannes, cu Oliver Stone, Woody Allen, Doug Liman şi Ridley Scott, dar că ediţia de anul acesta a fost mai tristă decât cea din 2009, care a fost electrică şi controversată.

Statueta "Pro Merito" realizată de sculptorul francez Emile Picault, furată la sfârşitul lunii aprilie din Muzeul Naţional "George Enescu" din Capitală, a fost recuperată şi şi-a reluat locul în spaţiul expoziţional din Palatul Cantacuzino. Potrivit Ministerului Culturii, care nu oferă date suplimentare cu privire la modalitatea de recuperare, întreg personalul implicat în recuperarea statuetei şi-a făcut datoria. Statueta realizată de sculptorul francez Emile Picault reprezintă un nud de bărbat tânăr şi are o înălţime de 66 de centimetri.

Solistul formaţiei U2, Bono, a fost supus la sfârșitul săptămânii trecute, în Germania, unei intervenţii chirurgicale de urgenţă. Artistul s-a rănit la spate în timp ce se pregătea pentru următoarea etapă a turneului 360-Degree. Cântăreţul în vârstă de 50 de ani, laureat al premiului Grammy, va rămâne în spital timp de câteva zile. În urma operaţiei, U2 şi-a amânat concertul din 3 iunie, de la Salt Lake City. În momentul de față nu se ştie deocamdată dacă vor mai fi anulate şi alte spectacole.

„Conversația este hrană pentru suflet,” spune un proverb mexican. Începând de astăzi și până vineri 28 mai, la Radio România Cultural, aveți ocazia să-l ascultați conversând – în limba română – pe Rodolfo Arturo Herrera Saldaña, însărcinat cu Afaceri Culturale al Ambasadei Mexicului la București, invitatul lui Attila Vizauer în emisiunea "Vorba de cultură”. După studii de arte plastice absolvite în Ciudad de México și București, Rodolfo Herrera a studiat Muzeologia la Paris, acolo unde a obținut și un masterat în Restaurarea și Conservarea Patrimoniului Cultural, în anul 1987. Experiența sa profesională se leagă și de învățământul superior artistic și de munca de cercetare și restaurare a obiectelor de patrimoniu în țări precum Mexic, Franța, Italia, Spania și România.

Artişti ai Teatrului Academic de Operă şi Balet din Kiev vor delecta publicul clujean cu spectacolul ''Frumoasa din pădurea adormită'' de Ceaikovski. Evenimentul va avea loc mâine la Casa de Cultură a Studenţilor. Spectacolul prezentat la Cluj-Napoca de balerinii din Kiev păstrează prima viziune coregrafică, de la premiera din 1890, semnată de Marius Petipa. Scenografia aparţine lui Yuriy Bilolenko, iar costumele au fost create de Yaroslava Tsimbal. De la premiera absolută a lucrării muzicale compuse de Ceaikovski au trecut 120 de ani. Spectacolul de gală a avut loc la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

Design Yourself şi Art Yourself, în parteneriat cu Opera Naţională Bucureşti, organizează în această seară, începând cu ora 18.00, avanpremiera proiectului Stagiunea de artă. Evenimentul va avea loc în foaierul Operei Naţionale Bucureşti. În cadrul manifestării va fi vernisată expoziţia de fotografie Pret-art-Porter, care va găzdui creaţiile a 10 fotografi contemporani români. Pe simeze se vor afla lucrări semnate de unii dintre cei mai importanţi artişti ai momentului, precum şi de exponenţi ai tinerei generaţii: Răzvan Anghelescu, Vlad Brăteanu, Mihai Bumbu, Valentin Călinescu. Stagiunea de artă este un proiect cultural inedit, care îşi propune să demonstreze că sinergia artelor se poate constitui într-un plăcut cadru de socializare atunci când totul se întâmplă într-un spaţiu elegant.

Spectacolul "Născut pentru niciodată", al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va fi jucat, în această seară, la Katowice, la Teatrul Stanisław Wyspiański din Silezia. Evenimentul are loc în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Kontakt. Programul manifestării include, în fiecare an, şi spectacole din America de Nord şi din Asia. La Festivalul Kontakt participă de la an la an aproximativ o sută de critici, regizori şi oameni de teatru, directori de festival şi jurnalişti din întreaga lume. Evenimentul este organizat anual, în ultima săptămână a lunii mai, ediţia din acest an având loc în perioada 22-28 mai.

Colocviul naţional de artă fotografică cu titlul 'Încotro se îndreaptă arta fotografică?' debutează astăzi la Bistrița. Manifestarea va cuprinde o serie de comunicări, dezbateri, proiecţii foto digitale şi deplasări de creaţie pentru a realiza imagini inedite despre valorile etnografice ale judeţului Bistriţa-Năsăud. La Colocviul naţional va fi prezent şi dr. Cristian-Vasile Petcu, directorul Fondului Cultural Naţional din România, care va informa asupra posibilităţilor de finanţare a celor mai valoroase proiecte culturale.

Marele poet Tudor Arghezi a fost celebrat ieri, la Muzeul Memorial din str. Mărţişor nr. 26 din Capitală, cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la naşterea sa. Criticul literar Valeriu Râpeanu a apreciat în cuvântul său că 'Arghezi a îmbogăţit literatura românească prin capodopere' care niciodată nu vor putea fi egalate sau copiate de cineva. Istoricul literar Roxana Sorescu a dorit să-l omagieze pe marele Arghezi printr-o prezentare a viitorului volum de poezii 'Printre psalmi', în care 'pentru prima dată' vor fi puse împreună în aceeaşi carte poezii spirituale şi poezii-proză ale lui Tudor Arghezi. La celebrarea celor 130 de ani de la naşterea poetului a fost prezentă şi actriţa Mariana Cercel, care a recitat câteva poezii din volumul 'Opere' al lui Tudor Arghezi.

Teatrul Odeon din Bucureşti participă cu două piese la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Scenice - Bienala Teatrului "Eugen Ionesco" de la Chişinău. Instituția participă la eveniment cu spectacolele "Pyramus &Thisbe 4 You", după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Dabija, şi "În container", de Constantin Cheianu, în regia lui Cristian Ban. Cele două piese au avut premiera în stagiunea 2009 - 2010. Spectacolul "Pyramus & Thisbe 4 You" i-a adus lui Alexandru Dabija premiul pentru regie la Gala Premiilor UNITER 2010. Ediţia din acest an a Bienalei Teatrului "Eugene Ionesco" de la Chişinău stă sub semnul sloganului "Prin cultură spre o lume mai bună" şi reuneşte trupe de teatru din 14 ţări.

Teatrul Masca, înfiinţat în urmă cu 20 de ani drept singurul teatru de gest, pantomima şi expresie corporală din România, va sărbători săptămâna aceasta cele două decenii de activitate punând în scenă spectacolele sale memorabile, organizând concerte şi o paradă de costume. Teatrul Masca va deschide seria de evenimente aniversare astăzi în Parcul Herăstrău din Capitală, unde pe tot parcursul zilei se vor juca piesele "Doamna cu căţelul", "Muzeul viu" , "Geneza", "Îndrăgostiţii", "Pierrot Lunatecul", "Gardienii se întorc", precum şi un moment de pantomimă colectivă, cu actorii instituției acompaniaţi de elevii şi studenţii şcolii de Teatru gestual - Masca, intitulat "La început a fost gestul...". Tot astăzi, în Parcul Herăstrău vor mai fi prezentate expoziţia de fotografie "Portret de actor" şi Târgul de jucării, pe care teatrul l-a mai organizat şi cu alte ocazii.

Cubanezii de la Buena Vista Social Club, care concertează în această seară, de la ora 20.00, la Sala Palatului, vor petrece patru zile la Bucureşti. Decizia a fost luată în urma anulării concertului lor din Cipru. Cubanezii au ajuns aseară, de la Zurich. Înainte de plecarea spre Barcelona, marţi şi miercuri, vor fi două zile libere în programul celor de la Buena Vista Social Club, aceştia manifestându-şi curiozitatea în legătură cu tradiţiile româneşti ocazionate de sărbătoarea Rusaliilor. În anii '90, Buena Vista Social Club, împreună cu Ry Cooder şi Wim Wenders, au readus la viaţă un repertoriu de stiluri uitate (son, bolero, danzón şi guajiro) care acum sunt faimoase în lumea întreagă. Astăzi, Orquesta Buena Vista Social Club continuă această tradiţie, având în componenţă nume noi, cum ar fi vocalistul Carlos Calunga, pe lângă veterani ca trompetistul Guajiro Mirabal sau virtuozul lăutei Barbarito Torres.

Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca invită cinefilii, în această seară, la proiecţia filmului ''Candidatul'' realizat în 2007, de Niels Arestrup, regizor şi actor de prestigiu, distins în acest an cu premiul Cesar, pentru cea mai bună interpretare a unui rol secundar în filmul ''Un profet''. În ''Candidatul'', Niels Arestrup joacă alături de actorii Yvan Attal - interpretul rolului principal -, Clotilde de Bayser, Maurice Benichou şi Stefania Rocca. În filmul regizat de Arestrup, spectatorii asistă la neaşteptata răsturnare de situaţie din viaţa unui om politic, întruchipat de Michel Dedieu. Lungmetrajul va rula la ''La Galerie'', este subtitrat în limba engleză, iar intrarea la proiecţie este liberă.

Bret Michaels, solistul trupei Poison, a fost din nou internat de urgenţă în spital, după ce a suferit un alt atac cerebral, după hemoragia cerebrală din luna trecută. De această dată medicii au descoperit în urma unor teste şi o fisură la nivelul miocardului. Specialiștii consideră că rockerul american a suferit "un atac cerebral minor". Medicii au confirmat faptul că fisura de la nivelul miocardului poate fi tratată şi au anunţat că vor efectua o serie de teste medicale suplimentare. Muzicianului îi va fi administrat un anticoagulant, înainte de începerea testelor. Bret Michaels şi-a câştigat celebritatea la sfârşitul anilor 1980 în calitate de solist al trupei Poison.

Peliculele "Podul de flori", de Thomas Ciulei, şi "Nunta mută", de Horaţiu Mălăele, se numără printre producţiile care vor fi prezentate la Zilele Filmului Românesc în Santiago de Chile. Evenimentul va avea loc începând de astăzi şi până pe 29 mai. De altfel, filmul "Nunta mută" deschide seria evenimentelor din Santiago de Chile. Partenerul local al acestui eveniment este centrul cultural Centro Arte Alameda, cel mai activ şi mai popular centru de profil din Chile. Printre titluri se mai numără și "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu, "Megatron", de Marian Crişan. De asemenea, din program face parte documentarul dublu nominalizat la premiile BAFTA - Scoţia în 2005 "Bunicii", scris şi regizat de Ioana Joca.

Cântăreţul de jazz austriac Christoph Pepe Auer se numără printre artiştii care vor cânta la Festivalul Plai. Evenimentul se va desfăşura pe 11 şi 12 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Christoph Pepe Auer este considerat marea speranţă a jazz-ului austriac. Artistul s-a născut în 1981, în Tirol, în Austria, şi a început să studieze muzica la cinci ani. În 2001, el a fost acceptat la Universitatea de Muzică din Graz, unde a început să studieze saxofonul, cu profesori precum Florian Bramböck, Karl-Heinz Miklin, Heinrich von Kalnein şi Klaus Dickbauer.A cântat pe scenă cu Adam Holzman, Joseph Bowie şi Vienna Art Orchestra. Festivalul Plai este organizat de Asociaţia Culturală Sunet Ambianţă Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Consiliul Judeţean Timiş.

Consiliul Judeţean Suceava a renunţat să organizeze în acest an "Hora Bucovinei". Manifestarea se desfăşura în localitatea Bucşoaia, cu ocazia urcării oilor la munte. În plus, administraţia judeţeană a solicitat restrângerea cheltuielilor legate de activităţile culturale. Până în prezent, au fost organizate, în localitatea Bucşoaia, două ediţii ale manifestării "Hora Bucovinei", la care au participat zeci de mii de persoane, iar anul trecut printre participanţi a fost şi preşedintele Traian Băsescu, împreună cu soţia sa. Pe parcursul manifestării din 2009 au fost organizate concerte de muzică populară, degustări de produse tradiţionale, concursuri de tuns oile, de cântat din fluier.

HBO Central Europe produce integral în România un prim serial de ficţiune, intitulat "În derivă". Rolul principal este interpretat de actorul Marcel Iureş iar regia este semnată de Adrian Sitaru şi Titus Muntean. Filmările vor dura până în luna august, iar premiera serialului pe HBO România va avea loc în luna decembrie. Scenariul serialului este scris şi filmat în întregime în limba română, iar producţia este asigurată de compania locală Film Factor. "În derivă" este bazat pe serialul israelian "Be Tipul", creat de Hagai Levi şi multi-premiat de Academia de televiziune israeliană. În 2007, drepturile au fost cumpărate de HBO Statele Unite, care a produs serialul sub numele "In Treatment", cu Gabriel Byrne în rolul principal.

Actorul francez Gerard Depardieu îl va interpreta pe Rasputin, într-o coproducţie de televiziune cu un buget de 12 milioane de dolari. Filmul este inspirit din ultimii doi ani de viaţă ai acestui călugăr, unul dintre sfetnicii familiei imperiale din Rusia. Supranumit "călugărul nebun", despre Rasputin se crede că a avut o influenţă considerabilă asupra ţarului Nicolae al II-lea şi a soţiei sale, Alexandra. Rasputin a fost asasinat în Palatul Moika din St. Petersburg în decembrie 1916. Gerard Depardieu, care a putut fi văzut recent în lungmetrajul "Mammuth", proiectat în competiţia Festivalului de la Berlin, dorea de mult timp să îl joace pe Rasputin, a declarat Elena Duffort, purtătoarea de cuvânt a companiei franceze de producţie cinematografică BTween.

 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!