DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

19 mai 2010

Teatrul Naţional Bucureşti va prezenta, începând de astăzi, de la ora 20,00, pe Scena Mare, o serie limitată de reprezentaţii cu 'Tragedia lui Carmen'. Este vorba despre o versiune inedită a operei lui Georges Bizet, cu orchestra Operei Naţionale Române. Spectacolul, în regia lui Ion Caramitru şi scenografia Mariei Miu, va beneficia de trei variante de distribuţie cu nume de primă mărime ale artei lirice şi actori consacraţi. Pornind de la varianta creatorilor de renume mondial - Peter Brook, Jean Claude-Carriere şi Marius Constant - coproducţia TNB-ONB, cu sprijinul UNITER - aduce o nouă viziune asupra unei opere clasice, într-o inedită combinare a celor două domenii - teatru şi operă.

Jon Secada concertează în această seară la Sala Palatului din Capitală. Cântăreţul şi compozitorul americano-cubanez este deţinătorul a trei premii Grammy și a fost descoperit de Emilio şi Gloria Estefan. Muzician extrem de apreciat, deţinător al unui master în muzică şi interpretarea vocală a jazz-ului, Secada se impune ca un exponent al elitei muzicale internaţionale. Inspirat de Stevie Wonder, Billy Joel, Elton John şi Marvin Gaye, muzica lui este o fuziune a acestor stiluri. Cu puţin funk, soul şi cu influenţe latine, Secada a reuşit să-şi contureze propriul stil muzical. Biletele pentru concertul pe care Jon Secada îl va susţine la Bucureşti au preţuri cuprinse între 65 şi 250 de lei, în funcţie de poziţionarea în sală.

Producţii din Franţa, Ungaria, Suedia, Polonia, România şi Portugalia vor fi difuzate în cadrul Festivalului Filmului European de la Târgu Mureș. Evenimentul se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni. Potrivit organizatorilor, Festivalul Filmului European, ajuns la a paisprezecea ediţie, se desfăşoară sub patronajul Institutului Cultural Român şi are în program pelicule din şase ţări. Astfel, vineri va avea loc proiecţia filmului "Tatăl copiilor mei" de Mia Hansen-Love, în timp ce sâmbătă sunt programate peliculele "Involuntar", "Mica Moscovă" şi "Alte vremuri". Proiecţiile au loc în fiecare seară de la ora 19.30, la Casa de Cultură "Mihai Eminescu" din Târgu Mureş, accesul publicului fiind gratuit.

Legendara trupă britanică de rock Iron Maiden concertează, pe 15 august, la Cluj-Napoca. Spectacolul va avea loc în cadrul unui eveniment prezentat de clubul de fotbal CFR Cluj. Iron Maiden revine vara aceasta în România în cadrul turneului mondial "The Final Frontier", turneu ce anticipează apariţia albumului cu acelaşi nume, primul material discografic de studio al trupei după o pauză de aproape patru ani. "The Final Frontier" va fi cel de-al 15-lea disc Iron Maiden. Lansarea oficială a albumului va coincide cu prima parte a turneului, ce va începe în iunie, cu o serie de show-uri în America de Nord.

Peliculele favorite pentru câştigarea marelui premiu al Festivalului de Film de la Cannes sunt "Another Year", "Biutiful" şi "A Screaming Man". Cu toate acestea cele mai multe dintre producţiile prezentate până în prezent au dezamăgit criticii şi publicul, scriu jurnaliștii americani. "Another Year" este o peliculă despre oameni obişnuiţi şi despre dinamica relaţiilor dintr-un grup de prieteni. Mike Leigh a mai câştigat un Palme d’Or în 1996 pentru filmul "Secrets & Lies". Pelicula regizată de Inarritu prezintă portretul unui tată aflat pe moarte, interpretat de Javier Bardem, iar drama "A Screaming Man", realizată cu buget redus, este povestea unui conflict din Ciad. Pentru Palme d'Or-ul acestei ediţii a festivalului concurează 19 pelicule.

Ion Caramitru intenţionează să participe la un concurs pentru un nou mandat de director al Teatrului Naţional Bucureşti. Ion Caramitru a spus că activitatea sa va fi evaluată de o comisie a Ministerului Culturii, pe 21 mai. Funcţia de director al Teatrului Naţional Bucureşti, o instituţie subordonată Ministerului Culturii, este ocupată în urma organizării unui concurs de proiecte. Ion Caramitru a fost numit director al Teatrului Naţional Bucureşti la sfârşitul lunii mai 2005 , este preşedintele Uniunii Teatrale din România şi a fost ministru al Culturii în perioada 1996 - 2000. Mandatul de director al TNB, ii expiră lui Ion Caramitru la 31 mai.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, consideră că reducerea salariilor din domeniul culturii ar putea avea ca efect plecarea tinerilor spre alte domenii, el exprimându-şi însă speranţa că majoritatea oamenilor vor înţelege că este o perioadă dificilă şi că "fuga nu este neapărat cea mai bună soluţie". Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, la Sfântu Gheorghe, că ministerul pe care îl coordonează va reduce salariile angajaţilor cu 25 la sută, dar nu şi personalul, precizând că se referă la acele teatre, muzee, centre culturale care sunt în subordinea Ministerului Culturii, deoarece nu vrea să se amestece în treaba acelor instituţii care sunt în subordinea consiliilor locale sau judeţene. El a spus, totodată, că nu se poate reduce personalul din orchestre, filarmonică, operă sau balet, fiindcă nu se poate cânta cu mai puţini instrumentişti.

Filmul "Robin Hood", de Ridley Scott, a fost lider în box office-ul românesc, în weekend-ul premierei, cu 35.745 de spectatori, informează Agenţia Champions.
Filmul "Robin Hood", de Ridley Scott, cu Cate Blanchett şi Russell Crowe în rolurile principale, a avut premiera mondială săptămâna trecută, în deschiderea Festivalului de la Cannnes. Filmat în zone din Anglia şi Ţara Galilor, "Robin Hood" este bazat pe scenariul lui Brian Helgeland şi spune povestea legendarului personaj care, pornind în viaţă ca proscris, ajunge să devină simbol al libertăţii poporului său. Imaginarul popular a transformat un om cu origini modeste în emblema dreptăţii şi justiţiei, înflăcărând imaginaţia pasionaţilor de aventuri, generaţie după generaţie. Pe poziţia a doua în box office-ul românesc s-a clasat "Înfruntarea Titanilor/ Clash of the Titans", cu 6.291 de spectator.

Street Delivery a deschis sesiunea de proiecte pentru ediţia a cincea, care se va desfăşura în intervalul 11 - 13 iunie, pe strada Arthur Verona din Bucureşti, informează organizatorii. Proiectele pot fi înscrise până pe data de 1 iunie, pe site- www.streetdelivery.ro, completând formularul online. Ele trebuie să se încadreze în una din secţiunile evenimentului: arhitectură, muzică, film, teatru, performance, expoziţii, workshop-uri, evenimente dedicate copiilor. Demarat de Ordinul Arhitecţilor din România şi de Fundaţia Cărtureşti în 2006, Street Delivery îşi propune să transforme strada Arthur Verona într-un traseu cultural-pietonal ce leagă Grădina Icoanei de Grădina Cişmigiu, după cum este prevăzut în Planul Urbanistic Zonal "Trasee culturale: Str. Arthur Verona - Str. Icoanei", care a fost validat având la bază un regulament de urbanism. Ca în fiecare an, timp de trei zile, Strada Arthur Verona din Capitală va fi închisă pentru maşini şi deschisă pentru oameni. Street Delivery este un exerciţiu alternativ de locuire a spaţiului public, o platformă de promovare pentru iniţiative civice, sociale, culturale, artistice, definitorii pentru un Bucureşti european.

Un număr de 15 tineri au fost selectaţi pentru a participa la cea de-a opta ediţie a atelierului de film Let s Go Digital!, care va avea loc în perioada 28 mai - 6 iunie, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca. Comisia, formată din cei patru traineri care vor susţine atelierul de la Cluj, respectiv Sorin Botoşeneanu, Horea Murgu, Iulia Murgu şi Neil Coltofeanu a avut de ales dintre un număr record de 125 de dosare provenite din 45 de localităţi din întreaga ţară. Timp de zece zile, în perioada 28 mai - 6 iunie, tinerii vor lua contact cu lumea filmului din interior, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film: scrierea scenariului, filmare, editare. Filmele realizate de ei vor fi proiectate în seara zilei de 4 iunie în faţa publicului festivalier, care va avea misiunea de a desemna cel mai bun film.

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va produce un spectacol după "Călătoriile lui Gulliver", care urmează să fie regizat de Silviu Purcărete şi va fi prezentat în premieră la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu din 2012.
Anunţul a fost făcut de directorul Teatrului "Radu Stanca" şi al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, ieri, într-o conferinţă de presă care a avut loc în Capitală, la sediul Grupului pentru Dialog Social.
Potrivit lui Chiriac, spectacolul ar urma să aibă premiera la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu în 2012, după care va fi prezentat la festivalurile de teatru de la Edinburgh, Dublin şi Belfast. De numele lui Silviu Purcărete se leagă unul dintre cele mai importante momente ale teatrului românesc recent. În 2009, spectacolul său "Faust" a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh, iar actriţa Ofelia Popii a fost premiată pentru prestaţia sa.

Muzeul "Conacul Bellu" din Urlaţi a obţinut Premiul Comitetului Naţional Român al Consiliului Internaţional al Muzeelor pentru anul 2010, în urma concursului anual organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor. Această distincţie este acordată autorului concepţiei tematice a unei expoziţii organizate în anul precedent. Premiul a fost acordat Gabrielei Nicolau, pentru Muzeul "Conacul Bellu", inaugurat la Urlaţi pe 18 mai 2009, în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Totodată, juriul a hotărât să acorde o menţiune, pentru impactul pe care l-a avut la publicul din România, expoziţiei "De gustibus et coloribus... O expoziţie de gusturi şi culori cu un decalog culinar de Mircea Dinescu", realizată de Călin Stegerean, deschisă pe 16 mai 2009 la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Organizaţia Naţiunilor Unite lansează concursul de fotografie "Picture This: We Can End Poverty", desfăşurat în perioada mai – septembrie. Ministerul Afacerilor Externe invită fotografii români profesionişti şi amatori să-şi înscrie lucrările la concurs. Concursul din acest an are ca temă eradicarea sărăciei şi a foametei la nivel global. Regulamentul concursului prevede ca participanţii să se înscrie fie la secţiunea dedicată profesioniştilor, fie la cea a amatorilor şi să posteze pe site-ul special dedicat evenimentului trei fotografii, care să reflecte progresul înregistrat pe unul din cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului: eradicarea sărăciei şi foametei extreme, asigurarea educaţiei primare, promovarea egalităţii de gen şi valorizarea femeii, reducerea mortalităţii infantile, îmbunătăţirea sănătăţii maternale, combaterea HIV/SIDA, malariei şi a altor boli, protecţia mediului în contextul dezvoltării durabile şi promovarea unui Parteneriat Global pentru Dezvoltare.

Actorul Radu Beligan recită o serie de poezii, capodopere universale, pe un CD intitulat "Miscellanea", care va fi lansat vineri, de la ora 15, la Teatrul Naţional Bucureşti. CD-ul este un produs de autor, în care maestrul Radu Beligan interpretează magistral o serie de poezii, dându-le marca talentului său deosebit şi adăugându-le o tentă personală.De asemenea, actorul împărtăşeşte cu ascultătorii pasaje din cartea sa "Note de insomniac", impresii proprii, inedite, despre imaginea teatrului autohton şi internaţional. CD-ul are o prezentare high-end, aspectul fiind al unui disc de vinil. "Miscellanea" va fi distribuit în principalele librării din ţară, în toate magazinele de specialitate, precum şi în teatre.

"Gânditorul de la Hamangia" este expus, de ieri, alături de alte peste 175 de piese arheologice din perioada neo-eneolitică, din zona danubiano-carpatică, în cel mai vechi muzeu britanic, Ashmolean Museum of Art and Archaeology al Universităţii Oxford. Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă vernisarea expoziţiei internaţionale "The Lost World of Old Europe", care prezintă bunuri de patrimoniu arheologic din colecţii muzeale româneşti, dar şi piese din colecţii muzeale din Bulgaria şi Republica Moldova. Expoziţia a fost prezentată şi la New York, din noiembrie 2009 până în aprilie anul acesta Ea va rămâne deschisă la Oxford până la jumătatea lunii august.

Peste 40 de colecţionari din toată ţara vin la MŢR între 21 şi 23 mai cu fel de fel de obiecte vechi, nelipsite din gospodăria ţărănească:icoane pe lemn şi pe sticlă, cruci, pristolnice, podoabe, ceramică, doniţe, vase din lemn, putinei, căuce,mobilier crestat, pictat - lăzi de zestre, mese etc. Targul va fi deschis între orele 10 si 18 iar pretul unui bilet este de 4 lei, respective 2 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

The Wailers, legendara trupă a lui Bob Marley, concertează pe 10 septembrie la Sala Palatului din Capitală. Spectacolul de la Bucureşti face parte din turneul internaţional care marchează patru decenii de existenţă a trupei (The 40th Anniversary Tour). În deschiderea concertului susţinut de The Wailers va cânta trupa El Negro.Bob Marley a cântat timp de 12 ani împreună cu The Wailers, iar la 29 de ani după dispariţia lui, pionierii muzicii reggae continuă să încânte milioanele de fani din întreaga lume. Melodiile celebre care l-au făcut pe Bob Marley liderul incontestabil al stilului reggae vor răsuna pentru prima dată live la Bucureşti: "I Shot the Sheriff", "No Woman, No Cry", "Could You Be Loved", "Stir It Up", "Redemption Song", "One Love".

Lungmetrajul "Medalia de onoare", de Călin Netzer, va fi proiectat la Festivalul de Film de la Karlovy Vary (Cehia), care se desfăşoară în perioada 2 - 10 iulie, în secţiunea Variety's Critics Choice, ce reuneşte filme alese de criticii publicaţiei de specialitate. Producţiile din selecţia Variety au fost descrise de critici ca fiind "foarte proaspete, mari şi mici, nonconformiste, dar şi noi interpretări ale unor idei clasice". Pelicula "Medalia de onoare" a obţinut, la sfârşitul lui noiembrie 2009, cinci premii la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, printre care cel pentru interpretare (Victor Rebengiuc), cel pentru scenariu (Tudor Voican), premiul special al juriului şi premiul FIPRESCI, dar şi premiul publicului la Festivalul de Film de la Torino. De asemenea, lungmetrajul a fost premiat, în martie, la Festivalul de Film de la Miami (SUA), cu o menţiune din partea juriului pentru competiţia internaţională şi o alta din partea juriului Cineuropa.

Publicul bucureştean va avea privilegiul de a o revedea pe mezzosoprana Ruxandra Donose alături de Orchestra Naţională Radio dirijată de Horia Andreescu, într-un concert-eveniment care va avea loc vineri, de la ora 19, la Sala Radio. După o serie de concerte şi spectacole care au purtat-o în această stagiune pe multe scene ale lumii, printre care Covent Garden din Londra şi Deutsche Oper din Berlin, mezzosoprana revine la Sala Radio din Bucureşti cu o lucrare nouă pentru ea şi în acelaşi timp pentru public, "Moartea Cleopatrei" de Hector Berlioz. Programul concertului mai cuprinde "Uvertura Tragică" de Johannes Brahms şi Cvartetul cu pian în sol minor, op.25 de Johannes Brahms/ Arnold Schönberg. Biletele pot fi cumpărate prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Regizorul Michael Pennington va susţine un atelier de arta actorului pe teme shakespeariene, între 28 iunie şi 4 iulie, la Memorialul Ipoteşti, din Botoşani, a declarat directorea Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală "Ion Sava", Alice Georgescu. Cofondator al English Shakespeare Company şi interpret al unor roluri precum Hamlet sau Regele Lear, Michael Pennington a fost prezent, recent, la Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare de la Craiova şi Bucureşti.
Evenimentul este organizat de Consiliul Britanic în parteneriat cu Teatrul Naţional Bucureşti, prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală "Ion Sava" şi Memorialul Ipoteşti. La atelier sunt aşteptaţi să participe artişti din toată ţara, singurele condiţii de admitere fiind vârsta (până în 35 de ani) şi buna cunoaştere a limbii engleze. Selecţia dosarelor pentru cele 13 locuri disponibile va fi realizată de către organizatori. Alte două locuri sunt rezervate cursanţilor din Republica Moldova.
Atelierul se va încheia cu un spectacol-demonstraţie, ce va fi prezentat la Memorialul Ipoteşti.

Cel mai recent lungmetraj al lui Cristi Puiu, "Aurora", este considerat o dezamăgire de publicaţia New York Magazine, chiar dacă a primit cronici laudative în alte publicaţii de specialitate, după premiera mondială de la Festivalul de Film de la Cannes, vineri. "Puiu a spus că “Aurora” este încercarea de a arăta cotidianul dintr-o crimă, aşa că a decis să preia el rolul ucigaşului", scrie New York Magazine. "Din nefericire, joacă atât de lipsit de pasiune un bărbat aproape mut, care se plimbă, cu un plan bizar în minte", completează publicaţia cronica filmului.
Lungmetrajul "Aurora" a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes (12 - 23 mai). Filmul de debut al lui Cristi Puiu a fost "Marfa şi banii" (2001), cu Alexandru Papadopol şi Dragoş Bucur în rolurile principale, acesta fiind urmat de "Moartea domnului Lăzărescu" - peliculă ce a primit marele premiu Un Certain Regard, în 2005. "Aurora" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Cristi Puiu.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este un catalizator cultural pentru România, a declarat, ieri, la conferinţa de prezentare a ediţiei din acest an a festivalului, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen. Deasemenea şi directorul Festivalului, Constantin Chiriac, a menţionat că FITS a reuşit să demonstreze că este 'un punct nodal' în peisajul teatral şi al artelor spectacolului din Europa. Bugetul festivalului este de 5,8 milioane de euro a mai precizat Chiriac. El a menţionat că din bugetul festivalului numai un procent de 26,3% provine din banii publici ai României, restul fiind rezultatul unor parteneriate internaţionale. Potrivit organizatorilor, tema ediţiei din acest an a festivalului este 'Întrebări', iar numărul estimat de spectatori pe zi este de 35.000. Oferta culturală a festivalului este, ca în fiecare an, una variată, cuprinzând producţii reprezentative ale marilor teatre româneşti, dar şi din străinătate.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!