DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.10 - 09.00
Matinal de week-end. • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

17 mai 2010

Chitaristul britanic John Mclaughlin va concerta pentru a treia oară la Bucureşti, în această seară, la Sala Palatului. Biletele au prețuri cuprinse între 50 și 300 de lei. John McLaughlin este un chitarist britanic de jazz fusion, care a obţinut de-a lungul carierei sale 13 premii Grammy. El s-a făcut remarcat în anii '60, în formaţiile de jazz-fusion ale lui Miles Davis. McLaughlin este privit de mulţi ca fiind unul dintre cei mai talentaţi chitarişti, din punct de vedere tehnic, ai tuturor timpurilor, reuşind să stăpânească o foarte largă gamă de stiluri. A început să cânte la chitară când avea 11 ani, fiind iniţial inspirat de muzica blues şi swing. McLaughlin a lucrat cu Alexis Korner, Graham Bond, Ginger Baker în anii '60 şi a interpretat free jazz cu Gunter Hampel. Primul său album, "Extrapolation", a devenit "un clasic".

Diverse obiecte care au aparţinut unor lideri paşoptişti şi litografii de epocă sunt expuse la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, în Sala Unirii, până pe 16 iunie, cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Revoluţia din 1848. Expoziţia 'Convergenţe. In memoriam 1848-1849 în Transilvania', cuprinde obiecte care au aparţinut liderilor revoluţionarilor români, precum Avram Iancu, Simion Balint, Andrei Şaguna şi August Treboniu Laurian sau lui Andrei Mureşan, autorul versurilor imnului României 'Deşteaptă-te române!', cât şi litografii de epocă înfăţişând chipurile acestora. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba, Societatea 'Avram Iancu', Muzeul de Istorie 'Augustin Bunea' Blaj şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Filmele "Huacho", "Almendras", "Turistas" şi "Navidad " vor fi prezentate în secţiunea Focus Chile a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Evenimentul se va desfăşura în perioada 28 mai - 6 iunie, la Cluj-Napoca. Anul acesta Republica Chile sărbătoreşte 200 de ani de la începutul procesului de independenţă, şi anume formarea primei Adunări Naţionale a Guvernului, care a avut loc pe 18 septembrie 1810. Cu ocazia bicentenarului se organizează diferite activităţi culturale şi proiecte emblematice, pregătite încă de acum câţiva ani. Invitatul special al secţiunii Focus Chile este Sebastian Lelio, câştigătorul Trofeului Transilvania în 2007, cu filmul său "La Sagrada Familia" şi membru în juriul TIFF 2008.

Tinerii liceeni pasionaţi de teatru, care îşi doresc să participe la Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis de la Alexandria, se pot înscrie pentru preselecţia celei de-a cincea ediţii până pe 20 iunie. La sfârşitul acestei perioade, nouă dintre trupele înscrise vor avea şansa de a face ceea ce le place, respectiv să joace teatru, în faţa unui juriu format din Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu, Marius Manole şi Vlad Zamfirescu. La fel ca în fiecare din ultimii patru ani, organizatorii şi-au propus să transforme Alexandria, oraşul în care nu există nicio sală de teatru, în punctul de întâlnire pentru cele mai bune nouă trupe de tineri actori. Pentru a participa la ediţia de anul acesta a festivalului trupele trebuie să trimită, până pe 20 iunie, la adresa [email protected], un dosar de înscriere care trebuie să conţină un montaj de 10 - 15 minute cu scene din spectacolul propus, numele şi istoria trupei, oraşul de provenienţă, titlul şi scenariul piesei, o scurtă descriere a spectacolului, elemente tehnice şi de recuzită necesare.

Regizorul Ken Loach, autor al peliculelor "Looking for Eric", "Land and Freedom" şi "Raining Stones", îşi va publica filmele pe site-ul de partajare video YouTube, potrivit presei internaţionale. Cineastul britanic a anunţat prin intermediul casei sale de producţie că a luat această decizie şi că nu vrea să obţină profit cu acest demers. Ken Loach şi-a cerut scuze faţă de fanii săi din Franţa, Olanda şi Belgia, unde distribuitorii peliculelor sale din acele ţări au cerut blocarea accesului către contul de YouTube pe care a încărcat filmele. Regizorul britanic Ken Loach a intrat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes cu pelicula "Route Irish", cu doar 48 de ore înaintea deschiderii oficiale a evenimentului.

După ce vineri seară au concertat la Sofia, membrii formaţiei AC/DC au sosit la Bucureşti cu un avion privat, ieri, la ora 19.20, pe aeroportul Băneasa. Show-ul legendarei trupe rock AC/DC din Piaţa Constituţiei din Capitală a început în jurul orei 21.00, cei cinci membri ai formaţiei urcând pe scenă în aplauzele frenetice ale celor circa 60.000 de fani prezenţi la concert. Trupa AC/DC, formată din Brian Johnson, Angus Young, Malcolm Young, Cliff Williams şi Phil Rudd, şi-a început show-ul de la Bucureşti cu piesa "Rock N' Roll Train". În deschiderea show-ului AC/DC au concertat trupa americană Down şi formaţia Iris.

Teatrul German de Stat Timişoara a fost invitat la Festivalul Comediei Româneşti care a început sâmbătă la Bucureşti, cu spectacolul “Cântăreaţa cheală” de Eugène Ionesco, în direcţia de scenă a lui Alexandru Dabija. Reprezentaţia are loc pe 22 mai, la ora 18, în Sala Mare a Teatrului de Comedie din capitală. Spectatorii timişoreni au ocazia să vizioneze acest spectacol în seara de miercuri, 19 mai, la ora 19, în sala Teatrului German. Reprezentaţia se supratitrează în limba română.

În perioada 19-21 mai 2010, la Chişinău va avea loc prima ediţie a Zilelor Literaturii Române. Trei zile în care cititorii vor avea ocazia să se întîlnească cu importanţi scriitori din Republica Moldova şi România. Evenimentul va cuprinde conferinţe, lecturi publice şi dezbateri la care vor participa: Gabriela Adameşteanu, Vladimir Beşleagă, Aurelia Borzin, Iulian Ciocan, Constantin Cheianu, Dumitru Crudu, Claudiu Komartin, Dan Lungu, Eugen Negrici, Doina Ruşti, Alexandru Vakulovski, Elena Vlădăreanu, Varujan Vosganian. Prin acest proiect ce reuneşte scriitori „de pe ambele maluri” vom încerca să răspundem la cîteva întrebări simple: de ce ne cunoaştem atît de puţin? Ce s-a întîmplat şi ce se întîmplă cu noi , cu poezia şi literatura noastră? Declară Vasile Ernu, coordonatorul proiectului.

Următoarea întâlnire a proiectului de dezbateri culturale Cafeneaua critică va avea loc miercuri, la Club Control din capitală şi îl va avea ca invitat pe Mircea Cărtărescu. Tema întâlnirii este Mircea Cărtărescu – poet şi/sau prozator? iar pretextul, spun organizatorii, apariţia simultană a două noi volume ale sale: Frumoasele străine (proză) şi Nimic (poeme). Dezbaterea începe la ora 18.30 şi este moderată de Ion Bogdan Lefter.

Concertul lui Bob Dylan de pe data de 2 iunie la Bucuresti isi schimba locul de desfăşurare. El va fi susţinut in cadrul noului complex Zone Arena deşi initial fusese anunţat pe stadionul Iolanda Balas Soter. Organizatorii au luat această decizie datorita unor motive logistice, noul complex de evenimente permitand acomodarea unui numar mai mare de spectatori in tribuna. Zone Arena, situata in cartierul Floreasca, se intinde pe o suprafata de trei hectare si beneficiaza de una dintre cele mai mari scene din Romania, precum si de o structura modulara ce permite schimbarea configuratiei tribunei in functie de numarul de spectatori. Biletele la concert mai pot fi achizitionate online, de pe www.myticket.ro, si din reteaua magazinelor Diverta la diferite categorii de pret, in functie de distanta fata de scena: 130, 250 si 350 lei.

Chitaristul britanic John Mclaughlin va concerta pentru a treia oară la Bucureşti, în această seară, la Sala Palatului. John McLaughlin este un chitarist britanic de jazz fusion, care a obţinut de-a lungul carierei sale 13 premii Grammy. El s-a făcut remarcat în anii '60, în formaţiile de jazz-fusion ale lui Miles Davis. McLaughlin este privit de mulţi ca fiind unul dintre cei mai talentaţi chitarişti, din punct de vedere tehnic, ai tuturor timpurilor, reuşind să stăpânească o foarte largă gamă de stiluri. A început să cânte la chitară când avea 11 ani, fiind iniţial inspirat de muzica blues şi swing. McLaughlin a lucrat cu Alexis Korner, Graham Bond, Ginger Baker în anii '60 şi a interpretat free jazz cu Gunter Hampel. Primul său album, "Extrapolation", a devenit "un clasic".

Începând cu data de miercuri 19 mai, ora 20, pe Scena Mare a TNB va avea loc o serie limitată de reprezentaţii cu Tragedia lui Carmen, versiune inedită a operei lui Georges Bizet, în regia lui Ion Caramitru şi scenografia Mariei Miu, cu Orchestra Operei Naţionale Române, dirijată de Tiberiu Soare. Un spectacol-eveniment, beneficiind de trei variante de distribuţie, cu nume de primă mărime ale artei lirice şi actori consacraţi, reprezentatia porneşte de la varianta creatorilor de renume mondial - Peter Brook, Jean Claude-Carriere şi Marius Constant şi aduce o nouă viziune asupra unei opere clasice, într-o inedită combinare a celor două domenii - teatru şi operă. Următoarea reprezentaţie după cea de miercuri, va avea loc sâmbătă 22 mai.

Teatrul Naţional de Operetă din Bucureşti organizează cea de-a doua etapă a Concursului de Mascote. Deoarece in urma primei etape a concursului desafăşurată in perioada 8 martie – 10 aprilie 2010, nici unul dintre proiectele inscrise nu a intrunit toate criteriile de jurizare, conducerea institutiei a propus organizarea unei a doua etape. Misiunea este de a gasi o mascota – ambasador al teatrului pentru toate activitatile destinate copiilor, (studio, workshopuri interactive si spectacole, avand potentialul de a se transforma chiar intr-un personaj de musical pentru copii). Această a doua etapă a concursului de mascote se desfaşoara in perioada 1 mai - 1 iunie 2010. Lucrarile, insotite de datele personale ale autorului sunt asteptate pe e-mail, la adresa [email protected].

Festivalul "Zile şi Nopţi de Literatură" se va desfăşura anul acesta între 5 şi 9 iunie, la Neptun şi Mangalia, iar tradiţionalul colocviu din cadrul evenimentului va avea tema "Mărirea şi decăderea personajului în ficţiunea literară", informează organizatorii, Uniunea Scriitorilor din România. Evenimentul reuneşte aproximativ 70 de participanţi din ţară şi de peste hotare, acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară. Sesiunile de lecturi vor oferi poeţilor posibilitatea să citească din creaţiile lor.
Festivalul "Zile şi Nopţi de Literatură" este un eveniment intrat în calendarul Uniunii Scriitorilor din România. Printre oaspeţii festivalului s-au numărat scriitori precum Orhan Pamuk, Mario Vargas Llosa şi Amos Oz.

Miercuri, 19 mai, la ora 18.30, va avea loc ultima întâlnire din această primăvară a Salonului de poezie de la ICR Stockholm. Invitaţii prezentei ediţii sunt poeţii Daniel Bănulescu şi Jörgen Gassilewski, doi iconoclaşti care demontează clişeele poeziei de dragoste tradiţionale, fără a-i anula încărcătura emoţională şi forţa explozivă. Vor mai participa editorul Jonas Ellerström, în calitate de moderator, şi actorul Christian Fex, care va citi o selecţie din versurile lui Daniel Bănulescu tradusă în suedeză de reputata traducătoare Inger Johansson. Selecţia respectivă urmează a fi publicată într-o antologie de poezie românească contemporană pe care ICR Stockholm o pregăteşte în colaborare cu editura suedeză Tranan şi care va apărea în toamna acestui an.

Teatrul “Eugene Ionesco” din Chisinău organizează în perioada 20-30 mai, cea de a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Scenice Bienala Teatrului “Eugene Ionesco”. În cadrul acestuia vor evolua companii din teatru, muzică, dans din Japonia, România, Federaţia Rusă, Ucraina, Irlanda, Franţa, Ungaria, Georgia, Turcia, India, Germania şi Republica Moldova. Deschiderea Bienalei Teatrului „Eugene Ionesco” va avea loc la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din capitala Republicii Moldova. Tot la Chişinău începe miercuri prima ediţie a Zilelor Literaturii Române - trei zile în care cititorii vor avea ocazia să se întîlnească cu importanţi scriitori din Republica Moldova şi România. Evenimentul va cuprinde conferinţe, lecturi publice şi dezbateri.

Fstivalul Internaţional de Literatură Tudor Arghezi de la Targu Jiu – Targu Cărbuneşti a ajuns la cea de-a 30-a ediţie. Festivalul se adreseazå creatorilor de literaturå şi exegeţilor în arghezologie din ţarå, precum şi vorbitorilor de limbå românå din comunitåţile de peste graniţe, cu preocupåri în domeniu. Evenimentul îl omagiazå, de asemenea, pe cel care råmâne unul dintre cei mai mari scriitori ai literaturii române dar îşi propune så contribuie şi la stimularea pe criterii valorice a scrisului românesc contemporan, spun organizatorii. Festivitatea de premiere se va desfåşura la Târgu-Cårbuneşti, pe 23 mai, începând cu ora 11.

Celebra mezzosoprană Ruxandra Donose revine la Bucureşti, unde, pe 21 mai, va susţine un concert la Sala Radio din Capitală, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Spectacolul va prezenta publicului "Uvertura tragică" - Johannes Brahms, "Moartea Cleopatrei" de Hector Berlioz şi "Cvartet cu pian în la minor, op.25" - Johannes Brahms/ Arnold Schönberg. Potrivit criticilor de specialitate, Ruxandra Donose are o voce lirică de o deosebită frumuseţe şi căldură. Mezzosoprana este, de peste zece ani, una dintre cele mai interesante voci ale scenei lirice internaţionale, însă abia în 2006 a păşit pe o scenă din România, participând la două reprezentaţii ale operei "Carmen" de Bizet, susţinute cu ocazia Summitului Francofoniei.

Duminică 23 mai , de la ora 11.00, la Sala ATELIER, în cadrul programului CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL este invitat George Banu, profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle din Paris şi Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Prezentarea conferinţei porneşte de la întrebarea “Se poate salva livada cu vişini?” Livada cu vişini e ultima piesă a lui Cehov. Cu ea, în acelaşi timp, se termină secolul XIX şi începe secolul XX. Ea se află la răscruce de vremuri, dar întrebările de atunci revin şi azi, când un nou secol a debutat fără ca acela dinainte să fi murit pe deplin. Livada e o parabolă a culturii în zilele noastre, scrie George Banu, in textul de prezentare al Conferintei de duminică.

La invitatia asociatiei Teatrul Vienez de Copii, regizoarea britanica Diane Trevis va sustine, la Bucuresti, masterclass-ul intitulat “Limbaj si spatiu la Shakespeare”. Atelierul se va desfasura pe 26, 27 si 28 mai, intre orele 10 -13, la sala de sport a Teatrului National Bucuresti. Cele trei zile de masterclass vor aborda doua teme diferite: “Ritm in limbajul lui Shakespeare” (miercuri, 26 mai si joi, 27 mai) şi “Actorul in spatiul scenic” (vineri, 28 mai).

Fragmente din coloana sonoră a celebrului "Star Wars" vor răsuna în interpretarea Filarmonicii din Viena, pe 8 iunie, la concertul nocturn de vară pe care aceasta îl susţine anual în curtea Palatului Schönbrunn, informează France Press. Tradiţionalul concert nocturn în aer liber, ajuns la cea de-a opta ediţie, se desfăşoară anul acesta sub motto-ul "Luna, Planetele, Stelele" şi include muzică de pe coloana sonoră a blockbuster-ului "Star Wars", semnată de John Williams, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori de la Hollywood. De asemenea, orchestra va interpreta "Marte", din suita "Planetele", de Gustav Holst, şi valsuri de Josef Strauss şi Joseph Lanner, dar şi "Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Franz Liszt", avându-l ca solist pe pianistul ruso-israelian Yefim Bronfman. Concertul nocturn de vară în aer liber al Filarmonicii vieneze este gratuit şi va fi transmis în direct în 60 de ţări. Organizatorii se aşteaptă să atragă peste 100.000 de spectatori în parcul Palatului Schönbrunn.

Royal Opera House din Londra îşi va filma spectacolele, deja prezente în cinematografele din întreaga lume, folosind tehnologie 3D, fiind prima instituţie de profil care întreprinde un asemenea proiect, potrivit whatsonstage.com.
Prin acest proiect, Royal Opera House devine prima operă ale cărei spectacole 3D vor putea fi vizionate de un public mai larg în cinematografe. Prestigioasa instituţie britanică îşi extinde astfel activitatea de distribuţie a producţiilor sale, deja prezente prin tehnologia high definition în cinematografe din întreaga lume. Primul spectacol al Royal Opera House care va fi filmat cu tehnologie RealD 3D va fi "Carmen", de Gerorges Bizet, o producţie de succes a teatrului, în mod clar preferată de publicul de la Londra. Spectacolul "Carmen" va fi filmat în iunie şi va fi difuzat în toamna acestui an. Filmările vor avea loc în două sesiuni, studenţii şi alte tipuri de public fiind invitaţi să vadă spectacolul cu această ocazie la preţ redus.

Autorităţile din Moscova au amânat deschiderea unei staţii de metrou denumite după scriitorul Fiodor Dostoevski, pe fondul temerilor că imaginile din operele acestuia, cu care este decorată staţia, ar putea provoca o serie de sinucideri, relatează The Independent, în ediţia electronică de sâmbătă. Noua staţie a fost decorată cu mozaicuri din marmură albă şi neagră care reprezintă scene din cele mai faimoase opere ale lui Dostoevski, inclusiv din "Crimă şi Pedeapsă", "Demonii:, "Idiotul" sau "Fraţii Karamazov". Dar, în mod deloc surprinzător pentru un scriitor preocupat de moarte, scenele includ imagini despre sinucideri şi crime. Imaginile au făcut senzaţie rapid, bloggerii şi site-urile de internet calificându-le drept "deprimante", pe fondul speculaţiilor că ar putea provoca sinucideri. Deschiderea staţiei, prevăzută pentru sâmbătă, a fost amânată pe termen nelimitat. Oficialii de la metrou au refuzat să comenteze.

Teatrul Naţional de Operetă din Bucureşti organizează casting pentru 4 roluri în operetă LILIACUL, de Johann Strauss Fiul, pe 24 mai, la ora 14. Selecţia se adreseaza celor care au talentul necesar pentru a sustine un rol intr-o opereta, ceea ce presupune abilitati pentru interpretare vocala si actorie. Cerintele specifice rolului si ariile cerute pentru casting sunt urmatoarele: Rozalinda: soprana pana in 40 de ani, aspect placut, aria Rozalindei din actul al II-lea (Csardas) si o arie la alegere, Adela: soprana pana in 35 de ani, aspect placut, aria Adelei din actul al III-lea si o arie la alegere, Orlofsky: mezzo-soprana pana in 30 de ani, aspect placut cupletul din actul al II-lea si o arie la alegere, Falke: fara limita de varsta, momentul „Frati sa fim” din finalul actului al II-lea si o arie la alegere. Pentru inscrieri trebuie sa trimiteti CV-ul si o fotografie, insotite de o cerere, la Secretariatul muzical al Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”, sau pe e-mail la adresa [email protected] pana vineri, 21 mai, ora 13.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!