DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

11 mai 2010

Joshua Bell revine la Bucureşti într-un concert care va avea loc astăzi la Ateneul Român. Violonistul american va fi acompaniat în recital de pianistul Sam Haywood. Artiștii vor interpreta "Sonata nr.3 BWV 1016 în Mi major", de Johann Sebastian Bach, "Sonata op.30 nr.2 în do minor", de Ludwig van Beethoven, şi "Sonata în Sol major", de Maurice Ravel. Timp de peste două decenii, Joshua Bell a fermecat publicul meloman din întreaga lume. Violonistul şi-a câştigat renumele naţional la vârsta de 14 ani, într-un apreciat concert alături de Riccardo Muti şi Orchestra Philadelphia. Au urmat interpretări sub bagheta unor dirijori de renume, alături de cele mai mari orchestre ale lumii. Joshua Bell a fost recompensat cu prestigiosul Avery Fisher Career Grant, dar şi cu un premiu Grammy.

O expoziţie de pictură ţărănească din China va fi prezentată la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, începând de astăzi și până la sfârșitul lunii. Manifestarea reflectă în tablouri impresionante felul de a fi, de a munci, viaţa de zi cu zi ale ţăranilor chinezi. Expoziţia "Pictură ţărănească din China", care va fi vernisată astăzi, de la ora 17.00, la Sala "Irina Nicolau" de la Muzeul Ţăranului Român, prezintă această ţară "vastă, somptuoasă, dar şi veselă, plină de energie şi de optimism, de vigoare şi de îndrăzneală". Vor fi expuse tablouri impresionante prin delicateţe şi realism, prin fabulos şi fantastic. Tehnicile multiple folosite dau unicitate, nasc stiluri, încadrându-se într-o istorie recentă a picturilor ţăranilor chinezi, după 1950. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze în România.

Două noi reprezentaţii ale spectacolului Amadeus vor avea loc astăzi şi marţi 18 mai, de la ora 18,30, în foaierul galben al Operei Naţionale Bucureşti. Spectacolul este realizat de Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” din cadrul ONB în colaborare cu Fundaţia Ileana Mustatza, iar cele trei reprezentaţii de până acum s-au bucurat de un mare succes atât la publicul de operă, cât şi la publicul de teatru, pentru că regizorul Marcel Ţop şi-a propus ca Amadeus să fie „un spectacol de teatru, cu ilustraţii muzicale live”. Astfel, rolurile principale sunt interpretate de actorii Marius Bodochi şi Răzvan Oprea.

Teatru 74 din Târgu-Mureş, prezintă în această seară, de la ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului “Sică Alexandrescu”, spectacolul cu piesa „Vieţaşii”, după „Vieţaşii de pe Rahova” de Eugen Istodor, în regia lui Cătălin Chirilă. Textul, ce face parte din categoria teatrului-document, aduce în faţa spectatorilor poveştile a patru dintre condamnaţii la muncă silnică pe viaţă, în regimul comunist, intervievaţi de către jurnalistul Eugen Istodor, în perioada 2002-2003. Decorul spectacolului este compus din fotografiile lui Laurean Maier, subiectul central fiind suferinţa provocată de atrocităţile comunismului.

Trupa americană de heavy-metal Down, din care face parte şi cunoscutul Phil Anselmo, este cea de-a doua formaţie care va cânta în deschiderea concertului AC/DC de la Bucureşti, programat duminică, în Piaţa Constituţiei. Anselmo şi colegii lui vor urca pe scenă înaintea trupei Iris. Down a fost înfiinţată în 1991 şi s-a bucurat de succes chiar de la primul album, care a fost premiat cu un Disc de Platină pentru vânzări. Concertul AC/DC de la Bucureşti, care va începe la ora 18.00, este inclus în turneul Black Ice, care promovează cel mai nou album al legendarei trupe australiene.

Inscripţiile şi imaginile de tip graffiti vor fi interzise pe clădirile din Bucureşti fără acordul proprietarilor, iar administratorii parcurilor şi grădinilor publice vor fi obligaţi să amenajeze zone speciale pentru acestea. Consilierii generali au aprobat, ieri, proiectul privind interzicerea în Bucureştri a inscripţiilor caligrafiate, imaginilor pictate sau gravate de tip graffiti pe pereţii imobilelor sau pe alte suprafeţe publice ori private. Acestea vor fi permise doar în spaţiile special amenajate în acest scop în parcurile şi grădinile publice. Administratorii parcurilor şi grădinilor publice sunt obligaţi să amenajeze şi să doteze corespunzător zonele în care să se poată manifesta persoanele cu aptitudini în acest domeniu. Persoanele care vor face inscripţii şi imagini graffiti în alte spaţii decât cele special amenajate vor fi amendate.

La Muzeul Taranului Roman din capitala va avea loc vernisajul unei expozitii-manifest pe tema distrugerilor de patrimoniu construit, joi , de la ora 18,30. Expozitia, curatoriata de artista Doina Vella, este realizata sub egida Ordinului Arhitectilor din Romania si este sustinuta de Institutul Cultural Roman. La vernisaj vor lua cuvantul Vintila Mihailescu (Muzeul Taranului Roman), Virgil Scripcariu, Dan Lungu si Anca Bratuleanu (Uniunea Arhitectilor din Romania). Cu aceasta ocazie, vor fi prezentate Cartea Neagra a distrugerii patrimoniului arhitectural si urbanistic in Romania si site-ul www.distrugeri.ro.

Romanul "Degete mici" de Filip Florian a apărut în limba italiană. Cartea "Dito mignole" - o traducere de Maria Luisa Lombardo - va fi lansată, vineri, în cadrul Târgului de la Torino, targ ce va avea loc în perioada 13-17 mai. La eveniment va lua parte şi Filip Florian. Tot în cadrul târgului, autorul va participa, joi, la o întâlnire cu cititorii, moderată de Roberto Merlo. "Degete mici" a apărut recent în limbile slovenă şi slovacă. De asemenea, romanul a mai fost tradus în engleză, germană, maghiară şi poloneză şi va mai apărea în octombrie în spaniolă. "Little Fingers", versiunea în limba engleză a romanului a apărut la sfârşitul lunii iulie a anului trecut la prestigioasa editură americană Houghton Mifflin Harcourt, în traducerea lui Alistair Ian Blyth. În luna august 2009, cartea s-a aflat printre recomandările cotidianului San Francisco Chronicle şi ale Best Translated Book Panelists.

România va avea, pentru al cincilea an consecutiv, un pavilion individual în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, în Village International, la Marché du Film, în perioada 12-21 mai. Marché du Film reprezintă cel mai important eveniment anual din industria filmului, la care participă un număr impresionant de producători, agenţi de vânzări, distribuitori, reprezentanţi ai televiziunilor, precum şi instituţii ale statului care îşi promovează oferta naţională. La Marché du Film au loc anual importante negocieri şi vânzări de filme şi proiecte.

Ecologiştii din Rosh Pina –Israel, se opun proiectului de construire a unui muzeu în memoria foştilor colonişti evrei provenind din România care au pus bazele acestei localităţi din Galilea, în urmă cu peste 100 de ani, informează haaretz.com, preluat de mediafax. Deşi se declară în principiu de acord cu ideea construirii unui muzeu, militanţii ecologişti sunt nemulţumiţi în ceea ce priveşte locul în care ar urma să fie construit acesta. Câteva zeci de rezidenţi din Rosh Pina au protestat, duminică, faţă de anunţul municipalităţii de a construi acest muzeu chiar la intrarea unei zone protejate, o atracţie turistică în care se află clădiri şi diverse structuri arhitectonice conservate din epoca primelor aşezări înfiinţate de coloniştii evrei. Protestatarii susţin că viitoarea construcţie va fi aşezată mult prea aproape de un izvor declarat monument al naturii în urmă cu patru ani. Rosh Pina a fost înfiinţată în 1882, de circa 30 de familii de colonişti evrei provenind din România.

Violonista Irina Mureşanu revine de la Boston pentru un concert susţinut alături de Orchestra Naţională Radio, dirijată de Jin Wang, vineri, de la ora 19, la Sala Radio. Artista va interpreta celebrul "Concert în re major pentru vioară şi orchestră" de Piotr Ilici Ceaikovski. Programul mai cuprinde trei lucrări orchestrale: "O noapte pe muntele pleşuv", de Modest Petrovici Musorgski, "Simfonia nr. 4 Poemul extazului", de Aleksander Scriabin, şi "Dansurile polovţiene din opera Cneazul Igor", de Alexander Borodin. La Concert va participa şi Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia. Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online, pe www.eventim.ro

Filmul "Marfa şi banii", de Cristi Puiu, va fi prezentat la EuroCinema Tinerimea Română din Bucureşti, sâmbătă, informează site-ul videofil.ro. Potrivit lui Constantin Fugaşin, directorul Agenţiei Champions, promotorul evenimentului, prezentarea pe marile ecrane a filmului, la nouă ani de la lansare, este "o restituire pentru cinefili". Sâmbătă, filmul "Marfa şi banii' va fi prezentat de la orele 18 şi 20. Filmul "Marfa şi banii", un road trip cu Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol în rolurile principale, marchează, potrivit opiniei majorităţii criticilor, începutul noului val cinematografic românesc. "Marfa şi banii" este lungmetrajul de debut al regizorului Cristi Puiu. După "Marfa şi banii", Cristi Puiu a realizat drama "Moartea domnului Lăzărescu", care i-a adus marele premiu al secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. Puiu se întoarce, anul acesta, la Cannes, în aceeaşi secţiune, cu "Aurora", un film în care, pe lângă regizor, este şi protagonist. Biletele pentru eveniment au preţuri de 10 lei (întreg), respectiv 7 lei (elevi şi pensionari). Cineaştii, jurnaliştii şi studenţii la facultăţile de film au intrare gratuită.

Cartea "Dada Est. Românii de la Cabaret Voltaire", a istoricului de artă şi scriitorului suedez Tom Sandqvist, a apărut în ediţie românească, fiind tradusă la Editura Institutului Cultural Român. În "Dada Est", Tom Sandqvist arată că mişcarea dadaistă nu a apărut gata formată, într-un salon literar din Zürich - Cabaret Voltaire -, ci s-a dezvoltat dintr-o tradiţie artistică deja vibrantă în Europa de Est, în special în România, care a fost transpusă în Elveţia când un grup de modernişti români s-a stabilit la Zürich. Bucureştiul şi alte oraşe din România au fost scena pentru poezie, proză, spectacol Dada, în anii premergători Primului Război Mondial, susţine Tom Sandqvist. Unul dintre deschizătorii de drumuri ai acestui curent a fost Tristan Tzara, care şi-a început cariera în literatura de avangardă la 15 ani, când a înfiinţat revista Simbolul.

Trupa americană Red Hot Chili Peppers va intra din nou în studiourile de înregistrări în luna iulie, pentru a realiza cel de-al zecelea material discografic al său, a anunţat toboşarul Chad Smith. Noul album urmează mult premiatului "Stadium Arcadium" din 2006. Pe al 10-lea album de studio al grupului Red Hot Chili Peppers va apărea noul chitarist Josh Klinghoffer. El îl înlocuieşte pe John Frusciante, care a părăsit trupa în 2009. Red Hot Chili Peppers este o formaţie rock americană înfiinţată la Los Angeles, în 1983. A câştigat şapte premii Grammy şi a vândut peste 50 de milioane de albume în lumea întreagă, având şapte piese în Top 40 al Billboard Hot 100, din care trei au intrat în Top 10.

Cântăreaţa americană Lena Horne, primul star de culoare care a reuşit să spargă barierele rasiale de la Hollywood şi de pe Broadway, a murit la vârsta de 92 de ani, informează variety.com. Lena Horne a decedat, duminică, la Presbyterian Hospital din New York, a anunţat Gloria Chin, purtătoarea de cuvânt a acestei clinici. În anii 1940, Lena Horne a fost una dintre primele cântăreţe de culoare care a fost angajată să cânte alături de o orchestră alcătuită din muzicieni albi şi una dintre puţinele staruri de culoare care a semnat un contract important cu un studio mare de la Hollywood. În 1943, Lena Horne a interpretat rolul Selina Rogers în musicalul "Stormy Weather". Piesa cu acelaşi titlu interpretată de cântăreaţa americană în acest musical a devenit un adevărat hit în Statele Unite ale Americii şi pe plan mondial. În 1981, Lena Horne a fost recompensată cu un premiu Tony pentru spectacolul ei de pe Broadway intitulat "Lena Horne: The Lady and Her Music". Lena Horne a fost şi o activistă pentru drepturile persoanelor de culoare şi a participat la celebrul marş de la Washington din august 1963. Artista a fost recompensată cu patru premii Grammy, iar în 1984 a primit distincţia Kennedy Center Honors, decernată de John F. Kennedy Center for the Performing Arts.

Universitatea de Arte Tîrgu-Mureș organizează în luna iulie admiteri la masteratul de SCRIERE DRAMATICĂ. Profilul masteratului este unic în România, prin șansa pe care o acordă studenților de a scrie teatru - nu la masă, ci de a intra la scenă, a studia metabolismul actorului și a lucra cu regizorii de aceeasi generație, respectiv, de a vedea cum funcționeaza structura dramatică live. De asemenea, programul dezvoltă un parteneriat cu centrul de dezvoltare a textului nou pentru scenă LARK, din New York. La finalul anului I se va organiza o tabără internațională de play writing, la Tîrgu-Mureș, unde masteranzii, alături de autori dramatici din SUA, vor avea ocazia să urmeze un curs de scriere dramatică susținut de un dramaturg american. Pe parcursul celor doi ani ai programului, studenții vor lucra pe proiecte incluzând dramatizări sau realizarea de scenarii radiofonice (în parteneriat cu Radio Tîrgu-Mureș) și vor lua contact cu publicul de teatru prin susținerea de spectacole-lectură și printr-o prezentare scenică finală, în mediu profesionist.

Scriitorul maghiar Péter Esterházy a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria A, prin decret al preşedintelui României, informează editura Curtea Veche. Péter Esterházy a primit acest titlu la propunerea ministrului Culturii, Hunor Kelemen, "cu prilejul împlinirii vârstei de 60 de ani, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa operă literară, recunoscută la nivel internaţional, tradusă în numeroase limbi şi dedicată aprofundării problematicii spaţiului central şi est-european contemporan".Péter Esterházy este autorul unei opere vaste, care cuprinde romane, nuvele, piese de teatru, eseuri, studii, publicistică, traduse în douăzeci şi cinci de limbi străine şi încununate cu numeroase distincţii naţionale (printre care prestigiosul premiu Kossuth, în 1996) şi internaţionale (Herder, în 2002, Grinzane Cavour, în 2004, premiul Păcii al Uniunii Editorilor şi Librarilor din Germania, în 2004, premiul de excelenţă al Institutului Cultural Român).

În perioada 11-16 mai la Chisinau are loc festivalul International de film documentar CRONOGRAF. In deschidere, astăzi, va fi proiectat de la ora 19, un film nominalizat la OSCAR -“Iepuri la zidul Berlinului” – unul dintre cele mai reuşite documentare despre totalitarism şi gustul libertăţii. Festivalul include două secţiuni internaţionale: Secţiunea Principală şi Secţiunea CadRO, şi una locală: Secţiunea Producţii tv locale. Lansată ca o încercare în anul 2007, Secţiunea cadRO a devenit un element tradiţional în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF. Autori români, dar şi străini sunt invitaţi să participe în cadrul acestei secţiuni cu documentare despre români şi comunităţile româneşti de pe tot globul. Secţiunea cadRO, unică prin specificul ei, pe lista festivalurilor de film din lume, ne oferă astfel o imagine de ansamblu a vieţii şi destinului celor ce se numesc români, oriunde ar fi ei. La cea de-a VIII-a ediţie la Secţiunea cadRO vor participa 11 filme din 7 ţări: România, Israel, Italia, SUA, Marea Britanie, Spania şi Serbia.

Joi 13 mai, la ora 18.30, la Teatrul National din capitală are loc lansarea primelor două volume dintr-o nouă serie de Opere de William Shakespeare - William Shakespeare, Sonete. Furtuna (Opere, vol. I) si William Shakespeare, Hamlet (Opere, vol. II). Sunt invitaţi să prezinte cele două volume, Ion Caramitru, Ciprian Jeler, Violeta Popa, George Volceanov. Traducerile de faţă, spun editorii, propun unele distanţări interpretative faţă de soluţiile precursorilor (dictate de evoluţia criticii interpretative anglo-saxone şi de perfecţionarea instrumentelor lor de lucru), dar şi conservarea formelor specifice teatrului elisabetan (versul alb, pentametrul iambic şi cupletul rimat alternate cu proza).

Actriţele Sophia Loren, în vârstă de 76 de ani, Catherine Deneuve, în vârstă de 67 de ani, şi Helen Mirren, în vârstă de 65 de ani, au fost incluse în topul 10 al celor mai frumoase femei din lume, alcătuit de compania Wizard Jeans, informează contactmusic.com. Cele trei actriţe, considerate adevărate "veterane" ale industriei cinematografice, au împreună 205 ani, însă au reuşit, în ciuda faptului că au trecut de prima tinereţe, să fie incluse pe această listă. De altfel, toate cele 10 femei din top au trecut de vârsta de 30 de ani. Actriţa spaniolă Penelope Cruz, în vârstă de 36 de ani, se află în fruntea acestui clasament. Top modelul german Claudia Schiffer, în vârstă de 39 de ani, ocupă poziţia a doua, iar actriţa britanică Kristin Scott Thomas, în vârstă de 49 de ani, a ocupat poziţia a treia.

Autorităţile din Arad vor propune Guvernului ca faţadele clădirilor cu valoare istorică şi arhitecturală să fie naţionalizate, pentru a putea fi alocate fonduri publice în vederea renovării acestora. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Arad, propunerea va fi înaintată Ministerului Culturii şi se referă la crearea unor norme legale care să permită reabilitarea faţadelor clădirilor vechi, multe dintre ele reprezentând pericol pentru trecători din cauza desprinderii ornamentelor sau a tencuielii. Viceprimarul Aradului, Levente Bognar, unul dintre iniţiatorul modificărilor legislative, afirmă că în municipiu există numeroase clădiri vechi care ar trebui reparate urgent, însă proprietarii acestora nu deţin fondurile necesare pentru lucrări. Modificările legislative ar urma modelul Cehiei, unde autorităţile pot investi în reabilitarea faţadelor clădirilor istorice. " Renovarea clădirilor vechi, care în mare majoritate sunt proprietăţi private, ar face din oraş o mai mare atracţie turistică, ne-ar ajuta să ne prezentăm onorabil în faţa străinilor pentru că aspectul acestor monumente este cartea nostră de vizită", a spus viceprimarul. Primăria Arad va iniţia discuţii cu Ministerul Culturii pentru crearea cadrului legislativ necesar, notează Mediafax.

DJ Sierra Sam, care mixează în cele mai celebre cluburi din lume, se numără printre invitaţii Festivalului de Muzică Electronică Delahoya 2010, care va avea loc, în perioada 21-23 mai, la Cluj-Napoca. Sammy Goossensl, alias Sierra Sam, a avut primul sintetizator Yamaha la vârsta de 12 ani, de Crăciun şi de atunci a început să producă "zgomote" muzicale. Mai întâi a cântat în câteva trupe belgiene, apoi Sammy a descoperit că poate să facă muzică pe cont propriu cu un sampler şi un computer, producând astfel primul sau disc în 1995. În 2004, Sammy s-a împrietenit cu Marcus Vector şi cei doi s-au hotărât să lanseze Toys For Boys Records. În prezent, ei continuă să lucreze la materiale noi, colaborând des cu Marcus Vector dar şi cu Bloody Mary, al cărei album de debut a fost lansat în 2009.

Actorul Anthony Hopkins va interpreta rolul unui vrăjitor malefic în "Arabian Nights", un film de aventuri inspirat din volumul "1001 de nopţi", în care apare şi tânărul actor australian Liam Hemsworth, iubitul cântăreţei Miley Cyrus, informează Reuters. Acţiunea filmului gravitează în jurul unui tânăr comandant, interpretat de Liam Hemsworth, care, după ce regele său este asasinat, îşi uneşte forţele cu Sinbad, Ali Baba şi cu Duhul din lampă pentru a o salva pe regina Sheherezada. Anthony Hopkins va interpreta rolul Pharotu, un vrăjitor malefic care a ucis-o pe iubita lui Sinbad - o sirenă - şi doreşte să dobândească tot mai multe puteri. Filmul va fi regizat de Chuck Russell, iar filmările vor debuta la sfârşitul acestei veri.

Fotografia Parisului în 26 de gigapixeli, realizată de fotografii francezi Arnaud Frich et Martin Loyer, permite vizualizarea Oraşului Luminilor în cele mai mici detalii. Potrivit jurnaliştilor publicaţiei franceze "20 minutes", proiectul lui Frich şi Loyer reprezintă cea mai mare fotografie realizată vreodată în lume. "Parisul în 26 gigapixeli" reprezintă cel mai important proiect pentru cei doi fotografi francezi care au mai realizat astfel de cadre la ceremonia de învestitură a preşedintelui american Barack Obama. Mijloace colosale au fost folosite pentru a se ajunge la un rezultat impresionant. Ei au asamblat 2.346 de fotografii, adică 138 de coloane pe 17 rânduri, luate cu două aparate foto, fixate pe un capăt motorizat. Fotografia, găzduită pe o pagină web, este însoţită de o temă muzicală din filmul lui Jean-Pierre Jeunet "Amelie", pentru a crea o ambianţă tipic pariziană la descoperirea oraşului.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!