DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

10 mai 2010

Teatrul Tony Bulandra Targoviste participa la cea de-a XI-a editie a Festivalului International de Teatru Marea Neagra de la Trabzon. Actorii Teatrului Tony Bulandra vor prezenta spectacolul cu piesa Un tramvai numit dorinta de Tennessee Williams, in regia lui Suren Shahverdyan. Participarea Teatrului Tony Bulandra Targoviste in festival este sprijinita de Institutul Cultural Roman Dımitrie Cantemir Istanbul si face parte din startegia de promovare a teatrului romanesc in Turcia. Piesa teatrului din Romania este programata astăzi.

O expozitie de pictura taraneasca din China va fi deschisa mâine, la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti. Expozitia cuprinde tablouri care reflecta o tara vasta, somptuoasa, dar si vesela, plina de energie si de optimism, de vigoare si de indrazneala. Expozitia "Pictura taraneasca din China", va contine tablouri impresionante prin delicatete si realism, prin fabulos si fantastic. Tehnicile multiple folosite dau unicitate, nasc stiluri, incadrandu-se intr-o istorie recenta a picturilor taranilor chinezi, dupa 1950. Expozitia va ramane deschisa pana pe 31 mai 2010, de marti pana duminica, intre orele 10 si 18. Expozitia este realizata in parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze in Romania.

În contextul celebrării Zilei Europei, Misiunea noastră diplomatica la Madrid organizează în perioada 6 -12 mai, Săptămâna Romaniei, la Burgos, in Spania. Programul include - pe lângă ceremoniile oficiale - o serie de expoziţii, conferinţe, proiecţii de documentare şi film artistic, spectacole de teatru şi muzică clasică. Seara de astăzi este dedicată României şi prezenţei românilor în Spania, astfel că, sub titlul 'Descoperă România', publicul va avea ocazia să vadă documentarul '1 euro, 3,6 lei' realizat de regizorul spaniol Carlos Iglesias, şi 'Vinicer - un septiembre rumano', documentar realizat de Carmen Rubio si José Manuel Ońoro. De asemenea, un grup de profesori universitari spanioli şi români din Spania - prof. Cătălina Iliescu, prof. Viorica Patea şi prof. Auxiliadora Garcia - precum şi scriitoarea Carmen Rubio şi fotograful şi regizorul José Manuel Ońoro vor vorbi despre cultura, literatura, tradiţiile şi atracţiile turistice din România. Mâine, la sediul Camerei de Comerţ din Burgos are loc o întâlnire de promovare a României, la care vor lua parte reprezentanţi ai mediului de afaceri local. Şi tot mâine, la sediul Cajacirculo se va proiecta filmul artistic al regizorului Radu Gabrea, 'Cocoşul decapitat'. Săptamâna României se va încheia miercuri, cu un spectactol de gală oferit de Ambasada României la Teatrul Principal din Burgos.

În perioada 13-17 mai va avea loc cea de-a XXIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Torino. Tema ediţiei din acest an este "La memoria, svelata" (Memoria regăsită"). Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, organizează participarea ţării noastre la cea mai importantă manifestare de profil din Italia cu un stand naţional, având tema "P.E.R. România – Propuneri Editoriale Româneşti". Pentru prima dată, atât editurile româneşti, cât şi editurile italiene care au publicat traduceri din literatura română vor putea vinde carte la punctul special amenajat în cadrul Standului României.
Deschiderea oficială a Standului României va avea loc joi, 13 mai, la ora 13. Manifestările care vor marca prezenţa României la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte de la Torino vor reuni peste 45 de invitaţi: unii din cei mai importanţi şi mai traduşi scriitori români la ora actuală, italienişti şi românişti de marcă, reprezentanţi ai unor edituri italiene, traducători de literatură română în limba italiană, jurnalişti. Manifestările includ lansări şi prezentări de carte, ateliere de lucru şi dezbateri literare.

Studiourile 20th Century Fox au anunţat că cel de-al patrulea lungmetraj din franciza "Ice Age" va avea premiera pe 13 iulie 2012, informează variety.com. Titlul provizoriu al acestui proiect cinematografic este "Ice Age: Continental Drift". Reprezentanţii studiourilor au confirmat că pelicula va fi produsă cu ajutorul tehnologiei 3D. Primele trei filme din această franciză de succes - "Epoca de gheaţă" (2002), "Epoca de gheaţă 2: Dezgheţul" (2006) şi "Epoca de gheaţă 3: Apariţia dinozaurilor" (2009) - au obţinut împreună încasări de 1,92 miliarde de dolari pe plan mondial.

Opera Comică pentru Copii, condusă de Smaranda Oţeanu-Bunea, va susţine, astăzi, la Opera Naţională Bucureşti, premiera stagiunii 2010, 'Primăvara magnoliilor'. Spectacolul, un recital de şlagăre româneşti şi internaţionale recent premiat în Egipt, va fi susţinut în cadrul evenimentului 'Israel 62', dedicat Zilei Naţionale a Israelului. 'Primăvara Magnoliilor' este un mozaic muzical-coregrafic cu pagini celebre din literatura românească şi internaţională de gen, creat special pentru copii. În spectacol vor putea fi urmăriţi soliştii vocali Ioana Damian, Rodica Ocheşeanu, Raluca Oprea, Eugen Voicu, Andrei Lazăr, Valentin Racoveanu, Neculai Lupu, Valentino Tiron şi copiii Roberta şi Bogdan.

12 trupe din România şi din străinătate vor participa la Festivalul Internaţional de Arta Animaţiei Euromarionete. Evenimentul se va desfăşura la Teatrul de Marionete din Arad, începând de astăzi și până pe 21 mai.Organizatorii festivalului au anunţat că la ediţia din acest an vor fi prezente trupe din România, precum şi din Ungaria, Cehia, Bulgaria şi Franţa. Regizorul Radu Dinulescu, directorul Teatrului de Marionete din Arad şi director al evenimentului, a precizat că selecţia spectacolelor prezentate la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Arta Animaţiei Euromarionete a fost realizată de Alina Pădurean, Gheorghe Mureşan şi Monica Zârna.

Filmul documentar "Constantin şi Elena" regizat de Andrei Dăscălescu va fi proiectat săptămâna aceasta în cadrul Festivalului Internaţional Docaviv din Israel. Pelicula, a fost deja prezentată şi premiată în festivaluri internaţionale din Amsterdam şi Seoul, iar în perioada aprilie-mai a reuşit să fie prezentă la zece festivaluri internaţionale, la Tel Aviv, Bruxelles, Bratislava, Buenos Aires, Los Angeles, Wiesbaden, Edinburgh, Minneapolis, San Francisco şi Cracovia. Pelicula prezintă viaţa de zi cu zi a unui cuplu de vârstnici, care încă se iubesc după o viaţă întreagă împreună. Realizat în maniera documentarului observaţional, filmul dezvăluie, prin gesturi, dialoguri şi detalii aparent banale, puternica legătură sufletească dintre cele două personaje principale ale filmului.

Coproducţia franco-ruso-română "Concertul" a regizorului român Radu Mihăileanu a primit, la sfârșitul săptămânii trecute, din partea Academiei de Cinema din Italia premiul David di Donatello la categoria cel mai bun film din Uniunea Europeană. Gala este considerată drept versiunea italiană a Oscarurilor, răsplătind activitatea cineaştilor italieni, cu excepţia a două categorii pentru cel mai bun film din Uniunea Europeană, adjudecată de “Concertul”, precum şi pentru cel mai bun film străin, obţinută în acest an de filmul "Inglorious basterds" al americanului Quentin Tarantino. Distincția pentru filmul lui Mihăileanu a fost ridicată de către actorul rus Aleksei Guskov, care interpretează rolul principal din peliculă.

O pictură descoperită întâmplător în Palatul Ducal din localitatea italiană Sassuolo a fost identificată ca aparţinând pictorului renascentist Rafael. Valorea ei a fost estimată la aproximativ 30 milioane de euro. Lucrarea a fost văzută de expertul în artă Mario Scalini, care, cu ajutorul altor specialişti, a stabilit că ea a fost realizată de marele artist italian. Pictura de dimesiuni mici este portretul unei femei, iar experţii consideră că reprezintă o copie a unei părţi dintr-o operă mai mare a lui Rafael, "Sfânta familie", care este expusă la muzeul Prado din Madrid.

O serie de concerte care debutează cu un Maraton Chopin de patru seri muzicale, începând de astăzi şi până pe 11 iunie, vor fi organizate la Sala Dalles din Capitală. Evenimentele au loc în vederea strângerii de fonduri pentru restaurarea sălii şi a pianului său Steinway, pe care a cântat George Enescu. Concertele sunt organizate de Asociaţia pentru Protecţia Cetăţeanului (Sector 6) şi Dalles Events. Pianul, pe care nu s-a mai cântat probabil de zeci de ani, va fi expus în timpul spectacolelor. În vederea susţinerii recitalurilor, Sala Dalles a împrumutat un pian de la Filarmonica "George Enescu", un Bechstein din 1958, pe care vor evolua artiştii. Îşi vor da concursul Iulia Chirobocea şi Eugen Nazare, la pian, alături de soprana Cristina Tohătan, Geanina Meragiu, la vioară, Constantin Urziceanu, la clarinet, şi Olivia Beiu, la violoncel.

Spectacolul "Royal Fashion", regizat de Dan Puric, va avea o reprezentaţie în premieră, în această seară, la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Capitală. Premiera sărbătoreşte şi Ziua Regalităţii în România. Din distribuţie fac parte, printre alţii, Ileana Olteanu, Violeta Huluba, Nadejda Dimitriu, Lelia Marcu, Adriana Nicolae, Consuela Ciont, Oana Vâlceanu, Cristina Osiceanu. Spectacolul "Royal Fashion" sărbătoreşte şi pune în lumină modelul regalităţii. Tablourile, care îmbină pantomima cu baletul clasic, poartă spectatorul într-o incursiune de-a lungul istoriei, care porneşte din ţinuturi şi epoci îndepărtate, în foşnet de crinoline, şi care se încheie în contemporaneitate.

"Colivia" de Adrian Sitaru şi "Lunch Time" de Ciprian Alexandrescu se numără printre scurtmetrajele ce vor fi prezentate în programul Romanian Short Waves de la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes. Evenimentul debutează miercuri și se va desfășura până pe 23 mai. Iniţiat de producătorul Dan Burlac şi organizat de Asociaţia Culturală Secvenţe, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Institutului Cultural Român din Paris, Romanian Short Waves prezintă, pentru cel de-al treilea an consecutiv, un program dedicat exclusiv celor mai recente scurmetraje româneşti.

Volumele "Peter Pan", de James Matthew Barrie, şi "Alice în Ţara Minunilor", de Lewis Carroll, se numără printre cele mai bune 70 de cărţi pentru copii din toate timpurile. Aceasta este concluzia unui clasament realizat de editura Puffin. Topul este împărţit în mai multe categorii. În clasamentul Puffin se regăsesc şi volumele "Insula Comorilor", de Robert Louis Stevenson, "Familia Iepurilă", de Richard Adams, şi "Omida foarte flămândă", de Eric Carle. În topul celor mai bune cărţi pentru copii cu vârsta de peste doi ani se numără "The Bog Baby", de Jeanne Willis şi Gwen Millward, "Peepo!", de Janet şi Allan Ahlberg, şi "Hairy Mclary from Donaldson's Dairy", de Lynley Dodd.

Doar cinci minute de exerciţii fizice efectuate în aer liber pot îmbunătăţi semnificativ sănătatea mintală şi din acest motiv autorităţile din domeniul sănătăţii publice trebuie să încurajeze populaţia să petreacă mai mult timp în parcuri şi grădini publice. Chiar şi cinci minute de activităţi fizice "ecologice", precum mersul pe bicicletă, grădinăritul sau lucrul la fermă pot îmbunătăţi starea de spirit şi respectul de sine, spun cercetătorii de la Universitatea din Essex, autorii acestui studiu. Specialiştii sunt de părere că acest lucru aduce mari beneficii societăţii, iar costurile medicale ar fi reduse dacă oamenii s-ar "auto-trata" prin activităţi fizice ecologice.

Violoncelistul Răzvan Suma va concerta miercuri, de la ora 19, la Sala Radio. Artistul va interpreta, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Tiberiu Soare, Concertul în Re major pentru violoncel şi orchestră de Haydn. În deschiderea programului va fi interpretată în primă audiţie absolută lucrarea Salbe..., monodramă pentru soprană şi orchestră de cameră de Felicia Donceanu, cu participarea sopranei Iulia Maria Dan. În a doua parte a serii veţi putea asculta Simfonia în Re major de Cherubini.

Romanul "Lizoanca la 11 ani" va fi ecranizat în regia lui Radu Jude, după ce casa de producție HiFilm a achiziţionat drepturile asupra cărţii. Volumul Doinei Ruşti, care a fost publicat în primăvara anului 2009, a stârnit un mare interes în piaţă şi între critici din cauza subiectului mai mult decât incitant - tabloidizarea de către presă a unei drame rurale, al cărei personaj principal este un copil care se prostituează încă de la 9 ani, sub privirea consătenilor. "Lizoanca la 11 ani" este povestea fetiţei despre care presa a scris că "a umplut un sat întreg de sifilis". Scriitoarea Doina Ruşti a pornit de la un fapt real care a facut vâlvă în toamna anului 2007, pe care l-a dezvoltat, creând personaje imaginare, pentru a realiza o operă de ficţiune.

Festivalul Comediei Româneşti - festCO îşi va deschide porţile pentru cea de-a VIII-a ediţie sâmbătă, de la ora 18,00, cu spectacolul 'Identităţi' - şapte piese scurte scrise de Dumitru Solomon şi puse în scenă de Victor Ioan Frunză. Spectacolul, produs de Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila, este un eveniment cu geometrie variabilă, care va purta spectatorii prin şapte spaţii diferite ale Teatrului de Comedie. Timp de o săptămână se vor putea vedea pe scenele sălilor Teatrului de Comedie, dar şi la Teatrul Act şi Teatrul Naţional spectacole montate pe texte ale unor autori români: Ion Luca Caragiale, Vasile Alecsandri, Eugene Ionesco, Matei Vişniec, Adrian Lustig.

Andree Klang şi Horace Dan D. se numără printre invitaţii ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Muzică Electronică Delahoya. Evenimentul va avea loc între 21 şi 23 mai, la Cluj-Napoca. Andree Klang s-a născut în 1988 în Graz, Austria, şi la 19 ani a ajuns rezident la renumitul Table Dance Club. În prezent, Klang este considerat o tânără speranţă a muzicii electronice austriece, fiind foarte apreciat în cluburile emblematice vieneze precum Flex sau MNML Camera. Horace Dan D. a înfiinţat, în 1993,o formaţie de muzică electronică - 4 Me Double - împreună cu doi prieteni şi tot atunci şi-a început activitatea ca DJ amator la private party-uri. În vara anului 1995 a debutat la radio, cu prima emisiune de muzică electronică din Transilvania şi a doua din ţară .

O importantă colecţie de artă contemporană, provenind din moştenirea lăsată de scriitorul Michael Crichton, autorul romanului "Jurassic Park", care a stat la baza francizei cinematografice cu acelaşi titlu, va fi scoasă la licitaţie, mâine. Potrivit informaţiilor comunicate de casa de licitaţii Christie's, scriitorul Michael Crichton, decedat în 2008, la vârsta de 66 de ani, poseda opere semnate de Pablo Picasso, David Hockney, Jeff Koons, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Andy Warhol şi era unul dintre cei mai mari colecţionari din lume ai operelor lui Jasper Johns. Colecţia a fost expusă luna trecută la New York. Creator al serialului de televiziune de succes "ER/ Spitalul de Urgenţă", Michael Crichton a scris numeroase romane de science-fiction devenite bestseller.

Festivalul de Teatru şi Film Underground, cea mai importantă manifestare din programul Casei de Cultură a Municipiului Arad, va include 30 de spectacole internaţionale, majoritatea jucate în premieră naţională. Evenimentul, aflat la a opta ediţie, debutează astăzi și se va desfășura până pe 20 mai. Festivalul îşi propune să promoveze în primul rând spectacolele dramaturgiei contemporane, româneşti şi străine, produse de companii teatrale private. Selecţia ediţiei din acest an a fost realizată de Victor Scoradeţ, Fekete Reka, Victoria Frolova, Monica Zârna, Radu Dinulescu şi Aelita Marian. În cadrul celei de-a opta ediţii, se vor organiza ateliere de dramaturgie, de critică de teatru şi mişcare scenică, precum şi un atelier jurnalistic dedicat criticilor de teatru şi redactorilor culturali în formare.

O cină într-o atmosferă barocă, excursii şi jocuri de societate vor fi organizate în cadrul Festivalului de cultură şi civilizaţie barocă. Evenimentul se va desfăşura începând de astăzi și până duminică, la Cluj-Napoca. Festivalul îşi propune să promoveze patrimoniul baroc al Clujului, prin literatură, muzică, artă, dar şi printr-o abordare mai modernă, precum arta fotografică. În cadrul ediţiei din acest an se vor prezenta lucruri mai puţin cunoscute ale epocii baroce, precum cultura armenilor şi patrimoniul construit baroc ce se regăseşte în oraşul Gherla sau gastronomia şi jocurile de societate ale vremii.

Regizorul David Esrig va coordona, până joi 13 mai, un atelier intitulat 'Studiu despre Hamlet', la sediul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' din Capitală. În cadrul proiectului, regizorul şi echipa sa, alcătuită din Ilse Lauer - dramaturg, Achim Bieler - regizor, Hunor Horwath - asistent regizor, Daniel Bucher - asistent regie film, vor lucra cu studenţii anului I Master de la Facultatea de Teatru UNATC Bucureşti o selecţie a celor mai importante monologuri shakespeareiene (Hamlet, Ofelia, Claudius, Gertrude, Polonius). Atelierul este organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Centrul de Cercetare Ştiinţifică şi Creaţie Artistică în domeniul Teatru şi Coregrafie din cadrul UNATC şi Academia de Teatru, Televiziune şi Film 'Athanor' din Burghausen, sub egida Festivalului Internaţional Shakespeare 2010.

Trupa Direcţia 5 va susţine, astăzi şi pe 24 mai, două concerte la Teatrul Naţional, prilejuite de lansarea noului album - "Romantic", de pe care a apărut deja single-ul "Caut altceva". Noul disc Direcţia 5 conţine 12 piese şi patru bonusuri video din concertele live pe care trupa le-a susţinut în Bucureşti. Single-ul "Caut altceva" va avea şi un videoclip, în regia lui Dragoş Buliga.

Mai multe piese de teatru premiate vor fi jucate pe scena Teatrului de Nord Satu Mare. Reprezentațiile vor avea loc în cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului de Teatru 'Fără Bariere'. Evenimentul se va desășura în perioada 14-23 mai. Pe parcursul a zece zile de festival, sătmărenii vor avea o paletă largă de manifestări şi spectacole premiate, fiind în total 14 reprezentaţii.

Filmul Science-Fiction "Planet of the Apes", lansat în 1968 şi refăcut în 2001, va avea o continuare care ar urma să ruleze în cinematografe din iunie 2011, au anunţat producătorii de la Hollywood, citaţi de presa internaţională de specialitate. Intitulată "Rise of the Apes", pelicula va urmări povestea unor cercetări ale căror experimente genetice dau naştere unei specii de maimuţe ce declanşează un război al supremaţiei pe Terra. Spre deosebire de primele două filme, maimuţele nu vor mai fi actori costumaţi şi machiaţi, ci vor fi realizate pe calculator şi vor interacţiona cu celelalte personaje datorită efectelor speciale. Primul film "Planet of the Apes" l-a avut în rolul principal pe legendarul Charlton Heston şi a fost nominalizată de două ori la Oscar.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!