DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondata de V. Voiculescu, in anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.15 - 13.45
Revista TNR • Realizator: Domnica Ţundrea

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

7 iunie 2010

Festivalul "Zile şi Nopţi de Literatură" este în plină desfăşurare până pe 9 iunie, la Neptun şi Mangalia. Evenimentul reuneşte aproximativ 70 de participanţi din ţară şi de peste hotare acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară. Sesiunile de lecturi vor oferi poeţilor posibilitatea să citească din creaţiile lor. Printre invitaţi se numără scriitori importanţi ai literaturii contemporane: Nicolae Manolescu, Matei Vişniec, Krzysztof Czyzewski, Madeleine Thien, Mohamed Salmawy.

Muzeul de Artă din Timişoara este până la finele lunii iunie, gazda celui mai important eveniment plastic zonal al anului, prin expoziţia care poartă numele 'Rembrandt misticul - oglindit în gravura sa', care aduce în oraşul de pe Bega, în premieră, peste o sută de gravuri ale artistului olandez. Atracţia de pe simeze o constituie o serie de autoportrete ale lui Rembrandt din deceniul IV, perioadă în care artistul s-a mutat la Amsterdam. Alături de lucrările aduse de la Bucureşti, pe simezele Muzeului de Artă din Timişoara se vor afla şi gravuri ale Muzeului, care aparţin artei flamande, remarcabil fiind 'Turnul Babel'.

Staţia de metrou Unirii din capitală va fi transformată pentru 3 zile, în perioada 9-11 iunie, într-o "Livadă de Fotografii". Vernisajul va avea loc miercuri 9 iunie la ora 19, în staţia de metrou Unirii 1. La expoziţie pot participa toţi aceia care vin cu fotografii făcute în Bucuresti, format maxim 10x15 (cm). Cine doreste, spun organizatorii poate scrie pe spatele fotografiei un gand pentru oras. La sfârsitul expozitie toate acestea vor fi donate Muzeului Municipiului Bucuresti, contribuind astfel la crearea unei arhive. Evenimentul este organizat de Asociaţia Bucurestiul meu drag.

Jurnalista Sorina Bota, lansează primul audio-book din Târgu Mureş denumit ''Poveştile oraşului - A város mesei''. Materialul conține 24 de poveşti inedite despre oameni ai oraşului care au scris istoria, oameni de cultură, politicieni şi oameni de ştiinţă. Sorina Bota a declarat că acest audio-book despre Târgu Mureş este ''o altfel de poveste despre oameni care au dat viaţă oraşului, spusă de cei care-i scriu istoria''. Volumul este scris în limbile română şi maghiară şi conţine, în premieră, înregistrări unice din Fonoteca de Aur a Radio Târgu Mureş. Audio-book -ul ''Poveştile oraşului - A város mesei'', un proiect marca Radio Târgu Mureş, este realizat cu sprijinul Asociaţiei ''Agenda 2009'' şi va fi lansat oficial pe 17 iunie.

Salonul de carte Bookfest, ajuns anul acesta la cea de-a cincea ediţie, aduce cititorilor români, între 9 şi 13 iunie, zeci de lansări de carte, întâlniri cu autori români şi străini, dezbateri şi sesiuni de autografe cu scriitori îndrăgiţi. Evenimentul, la care vizitatorii vor avea acces liber, se va desfăşura la Complexul Expoziţional Romexpo şi este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România. În acest an Bookfest oferă vizitatorilor ocazia de a asista la numeroase întâlniri cu autori, dezbateri, sesiuni de autografe. Programul „Spania, ţară invitată”, desfăşurat în Pavilionul 13 va cuprinde mese rotunde la care vor participa romancieri, dramaturgi sau traducători spanioli, alături de omologii lor români. Printre scriitorii spanioli care vor participa la Bookfest se numără Rosa Montero, Carme Riera, Lorenzo Silva, Ray Loriga, Milagros Frías şi Paula Izquierdo.

Filmul "Poveste anodină", de Anocha Suwichakornpong din Thailanda, a câştigat Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro, sâmbătă seara, la Gala TIFF, un eveniment în care cele mai premiate au fost peliculele româneşti "Felicia, înainte de toate" şi "Medalia de onoare". "Poveste anodină", de Anocha Suwichakornpong (Thailanda), prezintă detaliile din viaţa cotidiană a lui Ake, un tânăr ţintuit la pat după ce un accident îi paralizează picioarele. Premiul i-a fost înmânat regizoarei Anocha Suwichakornpong de Hunor Kelemen, ministrul Culturii, care a spus amuzat că numele câştigătoarei "este mai greu de pronunţat decât numele maghiarilor pentru români".

O violonistă din clasa a IV-a de la Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi, Raluca Mălina Ciobanu, a câştigat trofeul "Lira de Aur" la cea de a 31-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală, desfăşurat la Suceava în perioada 4 - 6 iunie. La ediţia din acest an, s-au înscris 136 de concurenţi . Câştigătoarea trofeului "Lira de Aur", Raluca Mălina Ciobanu, a interpretat la vioară "Melodii Lăutăreşti" de Pablo de Sarasate. Preşedintele juriului, prof. univ. dr. Viorel Munteanu de la Universiatea de Arte George Enescu de la Iaşi a spus că violonista Raluca Mălina Ciobanu "ştie tot despre muzică şi despre compozitori" arătând că aceasta susţine deja concerte cu filarmonici din ţară. Munteanu a apreciat că şi la ediţia din acest an s-au descoperit noi talente.

Lucrarea "Fântână la Balcic" de Ion Theodorescu Sion a fost vândută pentru 58.000 de lei la o licitaţie organizată ieri , în Capitală, de Goldart, în timp ce vedeta evenimentului, tabloul "Lectură" de Gheorghe Petraşcu, evaluat la peste 150.000 lei, nu şi-a găsit cumpărător. "Fântână la Balcic" - un ulei pe pânză semnat, de mari dimensiuni - a fost una dintre lucrările de referinţă ale licitaţiei de duminică a declarat Luminiţa Ghilduş, preşedintele casei de licitaţii. Tabloul lui Ion Theodorescu Sion este o ilustrare perfectă a universului tematic al autorului, dar şi a direcţiei sale stilistice, orientată spre un monumentalism de tip decorativ.

Gala de inchidere a Festivalului International de Film Transilvania, de la Cluj a avut sâmbătă seară un moment inedit. Cineaştii şi actorii prezenţi la ceremonia de încheiere a editiei a 9-a s-au urcat pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, în semn de protest faţă de proiectul de modificare a Legii cinematografiei, iniţiat printre alţii de Sergiu Nicolaescu, Mircea Diaconu şi Radu F. Alexandru şi aprobat deja de Senat. Actorul Victor Rebengiuc a dat tonul protestului, spunând că va citi "Proclamaţia de la Cluj", prin care va prezenta nemulţumirile industriei cinematografice legate de proiectul de modificare a actualei Legi a cinematografiei. Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, i-a rugat pe cei care susţin petiţia să îşi scrie numele la ieşirea din sală, pentru a fi semnaţi pe o scrisoare ce va fi înaintată Camerei Deputaţilor.

Leonard Slatkin a anunţat că decizia sa de a nu mai dirija opera "La Traviata" de Giuseppe Verdi, după o singură reprezentaţie pusă în scenă la Metropolitan Opera din New York, în aprilie, a fost influenţată de un conflict cu soprana română Angela Gheorghiu, informează freep.com. Presa americană a comentat pe larg la acea vreme decizia renumitului dirijor american, declarând că acesta a venit la New York nepregătit pentru a dirija capodopera lui Verdi. Leonard Slatkin consideră însă că acest curent de opinie este cauzat de o eroare de lectură a jurnaliştilor americani, care au interpretat în mod greşit anumite pasaje din jurnalul său online. Compozitorul şi dirijorul american a ţinut să repună lucrurile în ordine şi să facă lumină în acest subiect controversat, acordând un interviu pentru Free Press, explicând ce s-a întâmplat în timpul primei reprezentaţii a spectacolului "La Traviata", apărându-şi reputaţia şi pregătirea muzicală, dar, mai ales, oferind detalii despre conflictul pe care l-a avut cu cităm "talentata dar temperamentala soprană română Angela Gheorghiu".

Sâmbătă, 5 iunie, Festivalul Internațional de Film Transilvania și-a anunțat câștigătorii. Debutul în lungmetraj al regizorilor Răzvan Rădulescu și Melissa de Raaf, “Felicia, înainte de toate” a obținut 3 premii la ediția de anul acesta a TIFF-ului: Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu (semnat de regizorii filmului), Premiul pentru Cea Mai Buna Interpretare și Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut pentru actrița din rolul principal – Ozana Oancea. „Felicia, înainte de toate“ a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Sarajevo, din 2009. De asemenea, a mai fost selecționat la Festivalul Internațional de Film Goteborg, la Festivalul de Film de la Namur și la cel de la Salonic, ca și la AFI Los Angeles Film.

Europa Cinemas şi Venice Days selectează un tânăr cinefil, spectator al sălii Noul Cinematograf al Regizorului Român din Capitală, pentru a participa la Festivalul de Film de la Veneţia, care se va desfăşura în perioada 2-11 septembrie. Această iniţiativă, organizată în colaborare cu Parlamentul European, are ca obiective: accesul tinerilor spectatori la vizionarea noilor filme şi şansa de a se întâlni cu regizorii în etapa decisivă de prezentare la un festival. Câştigătorul va fi invitat, împreună cu alţi tineri din Europa, timp de zece zile să descopere selecţia Venice Days dar şi alte filme, să schimbe idei şi puncte de vedere în timpul discuţiilor cu regizorii prezenţi. Invitatul ales va beneficia de cazare şi transport plătit în perioada 1 - 12 septembrie. Cei interesaţi să participe la acest concurs trebuie să fie tineri între 19 şi 25 de ani, vorbitori de limba engleză (scris, citit, vorbit). Persoanele interesate trebuie să trimită un CV în limba engleză, un text de maxim zece rânduri prin care argumentează candidatura lor şi o descriere (de maxim cinci fraze pe film) a trei scene din trei filme vizionate recent la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Data limită de depunere a condidaturilor este 16 iunie.

Whitney Houston şi-a dezamăgit fanii din Copenhaga, prestaţia cântăreţei americane fiind mult sub aşteptări în timpul concertului susţinut de artistă în acest weekend, în capitala daneză, determinându-i pe mulţi dintre fanii ei să plece înainte de încheierea show-ului, informează mwza.com. Sute de fani au plecat de la acest concert, în momentul în care a devenit evident faptul că show-ul Whitney Houston pe care doreau să îl vadă nu va avea loc în acea seară. Turneul de revenire al cântăreţei americane a avut parte de cronici destul de acide din partea specialiştilor, care au sfătuit-o pe diva americană să renunţe la cântat dacă nu va reuşi să îşi recapete controlul asupra vocii. Whitney Houston a fost internată în luna aprilie, la Paris, din cauza unei infecţii pulmonare, această afecţiune putând fi una dintre cauzele prestaţiilor slabe ale cântăreţei.

Britanicul Brian Duffy, un fotograf emblematic al anilor 1960, a murit la vârsta de 76 de ani, potrivit unui comunicat postat, sâmbătă, pe site-ul artistului, informează France Press. Brian Duffy a decedat în urma unei maladii pulmonare, afirmă aceeaşi sursă. Alături de colegii săi de breaslă David Bailey şi Terence Donovan, Brian Duffy a făcut parte din "The Black Trinity", grupul celor trei fotografi britanici celebri pentru portretele lor cu actori, manechine şi muzicieni din Londra anilor 1960. Printre fotografiile sale cele mai cunoscute se numără portretul scriitorului american William Burroughs şi cel al cântăreţului britanic David Bowie.

Tudor Giurgiu a cerut Centrului Naţional al Cinematografiei, sâmbătă, în cadrul Galei TIFF de la Cluj-Napoca, să susţină financiar festivalul de film Anonimul, care nu a obţinut anul acesta finanţare din partea instituţiei. Cred că nu sunt multe festivaluri care au nivel ridicat de competiţie", a spus Giurgiu, enumerând festivalurile TIFF, NexT, Anim'est, Astra şi Anonimul. Tudor Giurgiu a precizat că este "o chestiune de solidaritate" să solicite CNC acest lucru, precizând că "politica e una", iar susţinerea unui festival important al României este un alt lucru. Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a avut loc între 28 mai şi 6 iunie, la Cluj-Napoca.

Spectacolul "Tragedia lui Carmen", în regia lui Ion Caramitru, după opera lui Georges Bizet, va avea două reprezentaţii pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti , pe 10 şi 13 iunie, de la ora 20. Scenografia spectacolului aparţine Mariei Miu, în timp ce fundalul sonor va fi semnat de Orchestra Operei Naţionale Române, dirijată de Tiberiu Soare. Pornind de la varianta creatorilor de renume mondial - Peter Brook, Jean Claude-Carriere şi Marius Constant - coproducţia TNB-ONB, cu sprijinul UNITER - aduce o nouă viziune asupra unei opere clasice, într-o inedită combinare a celor două domenii, teatrul şi opera. O montare care s-a bucurat de succes în contextul unor evenimente speciale (Sibiu Capitala Culturală Europeană 2007, Festivalul "George Enescu" şi Festivalul Naţional de Teatru), "Tragedia lui Carmen" este un spectacol-eveniment, beneficiind de trei variante de distribuţie, cu nume de primă mărime ale artei lirice şi actori consacraţi.

Concertul pe care trupa Aerosmith îl va susţine pe 18 iunie, la Bucureşti, va avea loc în cadrul noului complex Zone Arena, şi nu la Romexpo, locul anunţat iniţial de către organizator. Potrivit organizatorilor, Zone Arena (Bulevardul Barbu Văcărescu 164, Floreasca) oferă avantaje funcţionale în plus, iar mutarea va permite suplimentarea celor mai ieftine bilete (la Gazon B), epuizate momentan în configuraţia oferită de locaţia iniţială, Romexpo. Spectatorii pot verifica harta complexului Zone Arena începând de astăzi pe site-ul eventim.ro. Programul evenimentului rămâne neschimbat. Accesul la concert este permis începând cu ora 18.00, iar în deschidere, timp de peste o oră, trupa Reamonn va încălzi audienţa. Spectacolul celor de la Aerosmith va dura aproape două ore. Biletele la concertul Aerosmith au preţurile de 140 lei - Gazon B, 190 lei - Gazon A, 330 lei - Golden Ring şi 590 lei - tribuna VIP (locuri pe scaune).

Familia Jackson va organiza o ceremonie specială la Los Angeles, la sfârşitul lunii iunie, la care vor participa numeroase celebrităţi, pentru a comemora un an de la moartea cântăreţului Michael Jackson, informează contactmusic.com. The Jackson Family Foundation va organiza această ceremonie specială, "Forever Michael", la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles, pe 26 iunie. Un reprezentant al VoicePlate Productions, compania care va produce evenimentul, a declarat: "Scopul este de a-i aduce împreună pe membrii familiei Jackson, celebrităţi, fani şi reprezentanţi ai comunităţii, pentru a celebra şi onora moştenirea lui".

Cea de-a patra ediţie a Nopţii Albe a Galeriilor, eveniment dedicat promovării artei contemporane, se desfăşoară anul acesta pe 11 iunie, implicând 41 de spaţii din Capitală - galerii, dar mai ales spaţii alternative - şi numeroase evenimente, de la expoziţii la performance-uri şi concerte. Dacă anul trecut 28 de spaţii de expunere au participat la Noaptea Albă a Galeriilor, pentru actuala ediţie nu mai puţin de 41 de astfel de centre şi-au anunţat participarea, galeriilor tradiţionale alăturându-li-se numeroase spaţii alternative. Noaptea Albă a Galeriilor 2010 se anunţă "un circuit ludic" prin toate aceste spaţii în care expun, în total, în această noapte, 140 de artişti. În Bucureşti, timp de o noapte, de la ora 19.00 la 4.00 dimineaţa, amatorii de artă contemporană vor putea urmări diverse manifestări ale acesteia, de la expoziţii de pictură, fotografie sau artă video la performance-urile unor artişti, până la evenimente muzicale. Noutatea acestei ediţii constă în faptul că organizatorii, în parteneriat cu Asociaţia Green Revolution, pun la dispoziţia vizitatorilor 100 de biciclete dotate cu sisteme de semnalizare de noapte.

Piaţa Sfântul Gheorghe din capital se numeşte de vineri Piaţa Roma. Aici a fost mutată statuia Lupoaicei iar la ceremonia de inaugurare a monumentului a participat, alături de primarul Bucureştiului Sorin Oprescu şi primarul Romei Giovanni Alemanno, dar şi ambasadorul italian la Bucureşti, Mario Cospito. Primarul Romei a declarat că România şi Italia sunt un patrimoniu pe care trebuie să îl promovăm pentru viitor. Edilul Romei a mai spus că în momentul în care popoarele europene încep să sape la originea identităţilor lor, descoperă importante rădăcini comune, unul fiind chiar cel al Lupoaicei de pe Capitoliu.

Pictura "Garoafe" de Ştefan Luchian, estimată la 150.000 - 200.000 de euro, este vedeta licitaţiei de vară a casei Artmark, organizată în 17 iunie la Bucureşti, în cadrul căreia vor fi prezentate circa 150 de lucrări, semnate printre alţii de Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu şi Dumitru Gorzo. Potrivit Artmark, licitaţia se va desfăşura sub titulatura "Aur pe pânză" şi se va afla sub farmecul unei excepţionale opere de Ştefan Luchian, pictura "Garoafe", una dintre cele mai reprezentative pentru genul picturii cu flori, abordat în perioada de maturitate a creaţiei sale artistice. Pictura lui Luchian va fi însoţită în licitaţie de alte opere-vedetă simboliste, semnate de Kimon Loghi, un artist român integrat momentului european din jurul anului 1900, şi de Nicolae Tonitza, cu o operă din perioada dobrogeană de creaţie, când a avut loc închegarea concepţiilor sale artistice şi a realizat imagini de o profundă înţelegere a vieţii oamenilor din această zonă.

Doi preoţi, doi dansatori şi o echipă de tineri actori italieni îl readuc în actualitate pe papa Ioan Paul al II-lea, într-un musical despre viaţa şi activitatea fostului lider al Bisericii Catolice, proiectul urmând să fie pus în scenă, în această lună, la Roma, informează ansa.it. Acest musical, intitulat "Non Abbiate Paura", prezintă evenimentele majore din viaţa lui Karol Wojtyla, care a condus Biserica Catolică din 1978 şi până la moartea sa în 2005. Primele scene din spectacol relatează evenimente din tinereţea viitorului papă, petrecută în Polonia, când acesta era interesat de fotbal, limbi străine şi actorie. Actul al doilea prezintă scene din Polonia aflată sub ocupaţie nazistă. Musicalul relatează ascensiunea tânărului preot polonez, care a avansat de la rangul de episcop la cel de cardinal, devenind ulterior primul papă polonez din istorie. Spectacolul relatează numeroase aspecte legate de călătoriile, discursurile, învăţăturile şi rolul major pe care l-a avut de Ioan Paul al II-lea pe scena internaţională. Ultimul act prezintă ultimele zile ale papei, când zeci de mii de credincioşi catolici din toată lumea au mers la Vatican pentru a fi alături de papă pentru ultima oară. Musicalul "Non Abbiate Paura" va fi pus în scenă la Teatro Italia din Roma, pe 11 şi 12 iunie, urmând apoi să plece într-un turneu în Italia.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!