DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
15.45 - 16.00
Curs de limba italiana • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.00 - 16.30
Scena si ecranul • Realizatori Anisora Dumitrescu si Mariana Ciolan.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

30 iunie 2010

Un spectacol intitulat 'Seară Italiană' va fi prezentat, în această seară, de European Royal Orchestra, dirijată de Fiorangelo Orsini, la Arenele Romane din Capitală. Organizat de Asociaţia Culturală Bucuriile Muzicii, evenimentul îi are ca invitaţi pe soprana Ianna şi trupa 'Distinto', din program făcând parte lucrări de Giacomo Puccini, Gioachino Rossini, Pietro Mascagni. European Royal Orchestra este alcătuită din cei mai buni studenţi absolvenţi ai facultăţilor de profil din ţară şi din străinătate. Formată din patru tenori care cântă pop-opera, cu un repertoriu vast care include arii din opere şi operete, canţonete şi evergreen-uri în aranjamente muzicale diversificate, 'Distinto' s-a impus rapid în peisajul muzical românesc şi internaţional.

Cea mai recentă producţie a regizorului Radu Gabrea, "Mănuşile Roşii", va deschide astăzi, cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi. Evenimentul se va desfășura în această săptămână în Constanţa. Gala de deschidere se va desfășura la Teatrul Naţional din municipiu. Astfel, de la ora 19.00 are loc spectacolul "...Before «The End» After…", în regia şi coregrafia lui Tunde Baczo, reprezentaţia fiind realizată de studenţi masteranzi ai UNATC. De la ora 20.15 este programată deschiderea oficială a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi, urmată de proiecţia, în premieră oficială, a filmului "Mănuşile Roşii", produs şi regizat de Radu Gabrea, din distribuţia căruia fac parte, printre alţii, Alexandru Mihăescu, Marcel Iureş şi Andi Vasluianu.

Trei artişti fotografi din Râmnicu Vâlcea expun săptămâna aceasta la Muzeul Satului vâlcean o colecţie formată din 50 de fotografii realizate 3D în care surprind imagini din incinta muzeului. Eugen Belivac, Cătălin Colniceanu şi Bobiţă Cătuşanu şi-au petrecut 30 de zile în incinta instituției din Râmnicu Vâlcea fotografiind case tradiţionale româneşti, uliţele muzeului şi personaje, realizând în format 3D o impresionantă colecţie de imagini care au fost expuse publicului. Bobiţă Cătuşanu, cunoscut mai degrabă ca şef al Trupei de rock Antract din Râmnicu Vâlcea, a ţinut să precizeze că această expoziţie de fotografie 3D este prima organizată în incinta unui muzeu al satului.

Cunoscutul muzician britanic Gary Moore, unul dintre cei mai apreciaţi chitarişti din istoria rock-ului, va susţine, în această vară, un concert la Bucureşti. În vârstă de 57 de ani, Gary Moore s-a lansat în 1973 cu discul "Grinding Stone". A colaborat cu numeroşi alţi artişti de top, printre care George Harrison şi trupa Thin Lizzy, iar momentul de vârf al popularităţii sale s-a înregistrat la începutul anilor '90, datorită albumului "Still Got the Blues" şi piesei cu acelaşi titlu. Moore va concerta în cadrul Ciuc Summer Fest, programat între 16 şi 18 iulie pe Stadionul "Iolanda Balaş Soter", la care a fost confirmată participarea grupului de muzică electronică Faithless. Biletele pentru fiecare zi a festivalului costă între 90 şi 220 de lei.

Corneliu Porumboiu, Dan Piţa şi Victor Rebengiuc, dar şi tânăra actriţă Ada Condeescu, se numără printre invitaţii celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Filmului Românesc de la Londra. Evenimentul va avea loc săptămâna aceasta, în perioada 2 - 4 iulie. Festivalul Filmului Românesc de la Londra, organizat de Centrul Cultural Român al Fundaţiei Raţiu, va aduce în prim plan o serie de pelicule recente, premiate la festivaluri internaţionale - "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu, "Medalia de onoare" de Călin Netzer şi "Eu când vreau să fluier, fluier" de Florin Şerban. Proiecţiile vor fi urmate de sesiuni Q&A cu Porumboiu, actorul Victor Rebengiuc, protagonistul din "Medalia de onoare", şi, respectiv, Ada Condeescu, care şi-a făcut debutul în filmul lui Florin Şerban "Eu când vreau să fluier, fluier", premiat anul acesta la Berlinală. Printre lungmetrajele prezentate la Londra din program figurează şi un clasic - "Faleze de nisip", în regia lui Dan Piţa -, veteranul regizor urmând să răspundă şi el întrebărilor publicului după proiecţie, alături de Victor Rebengiuc, care joacă în acest film.

Versuri ale unor poeti contemporani, străini şi români, stau agăţate în copacii din Bucureşti. Initiativa aparţine reprezentantilor Poet in the City din Marea Britanie şi face parte din proiectul numit Words Converge, care îşi propune să promoveze poezia contemporană în spaţiul public. Versuri imprimate pe un suport plastic au fost montate în mai multe locuri reprezentative pentru oraş, în scopul de a atrage o nouă audienţă pentru poezia contemporană. Proiectul a avut loc în mai multe ţări (Georgia, Israel, Marea Britanie), coordonatori în România fiind Uniunea Scriitorilor, reprezentată de Irina Horea şi Claudia Postelnicescu, reprezentând Poet in the City în Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Words Converge este unul dintre puţinele concepte care asociază arta vizuală cu poezia, în spaţiul public. Aşadar texte ale unor poeţi români, englezi, georgieni şi israelieni pot fi citite şi admirate în Parcul Kiseleff, la Muzeul Țăranului Român, Grădina Icoanei, Teatrul Odeon, Green Hours, Cărtureşti Verona, Primăria Sectorului 2, Consiliul Britanic, Institutul Cultural Român şi Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“.

OPERA PRIMA a inaugurat la începutul săptămânii o serie cursuri de calificare in meseriile de culise ale teatrului [machior, peruchier, montator decor si recuziter], adresate copiilor institutionalizati de pe raza municipiului Bucuresti. 24 de cursanti înscrisi vor beneficia timp de 10 zile, până vineri 9 iulie, de un modul intensiv de introducere in arta meseriilor de culise, sustinut de maestri ai domeniului, cu o vasta experienta in teatru si nu numai. Proiectul este coordonat de o echipa de tineri profesionisti, masteranzi şi absolvenţi ai U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” Bucureşti şi îşi propune un model socio-cultural de educaţie şi reintegrare socială care se adresează categoriilor defavorizate de pe raza Municipiului Bucureşti.

Vara continuă cu evenimente culturale. Pe data de 1 iulie, publicul este aşteptat la o nouă ediţie din „Formula 3 – Serile Observator cultural“, la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, ora 18. Porţia de poezie este dublă de această dată, invitate fiind Nora Iuga şi Doina Ioanid. Seara se va încheia cu fotografie. Revista Observator cultural îl are ca invitat pe Ion Cucu. Ca şi pînă acum, momentele muzicale vor fi asigurate de formaţia ruePavlov.

Dezbaterea "CULTURA CAFELEI - CAFEAUA CULTURII", urmată de o degustare de cafea Avedis are loc astăzi de la ora 15, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din capitală. Alături de Gheorghe Florescu, organizator, se vor afla: Stelian Tănase, Matei Pleşu, Bedros Horasangian, Alexandru Vărzaru. Amfitrionul dezbaterii va fi Lucian Chişu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române.

În spaţiul expoziţional al Galeriei MINUS UNU, The ARk - Bursa Marfurilor din Bucureşti s-a deschis ieri expoziţia Portret de Familie al artistei Ilina Schileru. "Pornind de la ideea de referinţe de familie, păstrate foarte bine, vizual, în intimitatea căminului propriu, în spaţii special concepute pentru conservarea amintirilor, am cercetat deschiderea oamenilor din diverse comunităţi de a face public sentimentul de apartenenţă la propriul traseu genealogic", spune artista. Expoziţia este deschisă până pe 11 iulie.

RomâniaFilm în colaborare cu Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Film prezintă "Nopţi albe cu filme Româneşti" la Cinema Patria - o campanie de promovare a filmului românesc. Începând de astăzi de la orele 24, Romania Film invită cinefilii la cinematograful Patria din Bucureşti să vizioneze producţii cinematografice în fiecare noapte, la 5 lei biletul. Proiectul este iniţiat din dorinţa de a oferi bucureştenilor, timp de o luna, o modalitate inedită de a intra în contact cu cea de-a 7 a artă. În cadrul acestui proiect, vor fi invitaţi regizori, actori şi critici de film.

Bocancul Literar şi partenerii săi organizează duminică, 4 iulie, la o nouă ediţie Pariu pe Prietenie. Evenimentul va avea loc la Mojo Music Club din Bucureşti, începând cu ora 18. În cadrul segmentului literar, vor lectura din creaţiile proprii, Mihai Antonescu, Sorin Despot şi Catia Maxim. Deasemenea vor susţine recitaluri o parte dintre membrii Gashkademiei de Folk: Puiu Creţu, Teddy Tudoroiu şi Dan Caramihai. Intrarea este liberă.

Galeria de artă contemporană RECYCLE NEST deschide mâine expoziţia Recycle Frame semnată de artistul Andrei Ciubotaru. Artistul repune în discuţie ideea de cadru, de limită, de graniţă separatoare între două realităţi: „opera de artă” pe de o parte, şi lumea în mijlocul căreia ea apare, pe de alta. Nedelimitat, obiectul artistic se pierde în oceanul de obiecte care ne înconjoară, astfel artistul îşi asumă sarcina de a atrage atenţia asupra limitei care îl defineşte: rama. Expoziția va fi deschisă pînă în data de 16 iulie.

De astăzi până pe 4 iulie va avea loc la Constanţa şi Mamaia ediţia a cincea a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi. Timp de cinci zile profesionişti, stundenţi şi cinefili deopotrivă se vor bucura de filme, premii, un training internaţional de producţie, workshopuri şi evenimente speciale. Festivalul îşi confirmă şi consacră, la această a V-a ediţie, profilul distinct în cadrul celorlalte festivaluri de film din ţară, fiind unica manifestare din domeniu care are ca program prezentarea tuturor producţiilor româneşti de lung şi scurt metraj, lansate în premieră în ultimul an (iunie 2009-iulie 2010), din dorinţa producătorilor de a arăta şi supune judecăţii publicului imaginea completă a cinematografiei naţionale. Alături de Competiţia profesioniştilor, un accent important va fi pus pe Competiţia şcolilor de film, inaugurată la ediţia precedentă a evenimentului ca expresie a preocupării producătorilor pentru tînăra generaţie de cineaşti şi viitorele sale promoţii. Mai mult decît atît, la această ediţie vor concura şi liceenii din Constanţa pasionaţi de film, cu miniproducţii de cîte un minut, intitulate A Drop of See (O picătură de mare).

La începutul acestei săptămâni, comitetul de selecţie al Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS a stabilit numele celor nouă finaliste care vor da reprezentaţii în cadrul competiţiei care se va desfăşura în perioada 6- 15 august la Alexandria. Astfel, iubitorii de teatru care vor participa la festival vor avea ocazia să vadă spectacolele de teatru pregătite de trupele: Arca lui Noe (Bucureşti). Atelierul de teatru (Botoşani), Brainstorming (Bucureşti), Ecou (Sfântu Gheorghe), Hooleelogans (Timişoara), Ideis (Drobeta Turnu Severin), Infinit (Târgu Jiu), Orpheus (Bucureşti), Teatru Veşnic Tânăr (Arad). Reprezentaţiile celor nouă trupe finaliste vor fi jurizate de către Cătălin Ştefănescu (membru UNITER, al Asociaţiei Internaţionale de Teatru şi moderator al emisiunii Garantat 100%) şi actorii Mihalea Sîrbu, Andi Vasluianu, Marius Manole şi Vlad Zamfirescu.

Institutul Cultural Român din Londra găzduieşte mâine, conferinţa Virtuţile diplomaţiei culturale, organizată de EUNIC Londra şi Reprezentanţa Comisiei Europene în Marea Britanie. Conferinţa îşi propune să ofere o perspectivă asupra rolului institutelor culturale în secolul XXI. Preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, este invitatul de onoare şi va prezenta, în calitatea sa de Preşedinte în exerciţiu al reţelei globale EUNIC, viziunea strategică şi proiectele viitoare Uniunii Europene a Institutelor Culturale Naţionale. La eveniment vor participa, de asemenea, personalităţi de marcă şi specialişti în diplomaţie culturală.

Cimitirul Bellu va fi inclus ca punct de reper pe harta obiectivelor cultural-turistice europene, alături de alte 83 de asemenea aşezăminte, răspândite în Spania, Cehia, Polonia, Suedia, sau Italia. Cimitirul Bellu, unul dintre cele mai mari cimitire din România, unde sunt înmormântate multe personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti, se întinde pe un teren donat administraţiei în 1853 de către baronul Barbu Bellu şi a fost deschis în 1858. În cimitir se află cele mai importante lucrări funerare ale marelui arhitect Ion Mincu, între care mausoleul Ghica şi cel al Cantacuzinilor, capelele Christian Tell, Pache Protopopescu, Antonescu şi Lahovary. Printre personalităţile înmormântate în Cimitirul Bellu sunt Mihail Eminescu, Barbu Catargiu, Toma Caragiu, prinţul Ion D. Bibescu, Ion Luca Caragiale, George Coşbuc, Mihail Sadoveanu, Maria Tănase, Constantin Tănase, Petre Ispirescu, Titu Maiorescu, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat Bengescu, lulia Haşdeu, Mina Minovici, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Alexandru Odobescu, Anda Călugăreanu, Amza Pelea, Ioana Radu, Marin Sorescu şi Nichita Stănescu.

Un număr de nouă trupe de teatru, selectate dintre 29 de participanţi, vor da reprezentaţii la Alexandria, în perioada 6 - 15 august, în cursa pentru trofeul Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis. La începutul acestei săptămâni, comitetul de selecţie al Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis a stabilit numele celor nouă trupe finaliste care vor da reprezentaţii în cadrul competiţiei. „După cinci ani de Ideo Ideis, pot spune cu sinceritate că este cel mai bun an în ceea ce priveşte calitatea înscrierilor a declarat Andreea Borţun, directorul festivalului. Scopul acestui proiect, al cărui preşedinte de onoare este actorul Marcel Iureş, este dezvoltarea sectorului cultural din Alexandria şi Teleorman. În 2009, Ideo Ideis s-a bucurat de susţinerea sopranei Angela Gheorghiu şi a actorului englez, recompensat cu un premiu Oscar, Jeremy Irons.

National Gallery din Londra expune, începând de astăzi, o serie de opere de artă care au înşelat vigilenţa experţilor britanici - falsuri, tablouri atribuite în mod eronat altor artişti şi picturi avariate - până când progresul ştiinţei a permis restabilirea adevărului, informează France Press. Prestigiosul muzeu londonez a ales, din colecţia sa de peste 2.000 de tablouri, circa 40 de opere pentru a ilustra provocările cu care se confruntă de secole cei mai mari experţi în artă în procesul de autentificare a picturilor. Graţie unor tehnici moderne (raze infraroşii, radiografii, microscopie electronică, spectrometrie de masă), departamentul ştiinţific din cadrul National Gallery a reuşit, de la înfiinţarea sa în 1934, să facă lumină în multe cazuri considerate "misterioase".

Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” organizeaza marti, 6 iulie 2010, ora 15, un casting în vederea distribuirii a doua roluri de majordom (figuratie) în opereta „Liliacul”, de Johann Strauss Fiul, care se va monta în stagiunea următoare în regia d-lui Razvan Ioan Dinca. Pentru cele doua roluri de figuratie disponibile, cei interesati trebuie sa se incadreze în următoarele cerinte: barbaţi de etnie: afro-americana cu varsta: între 25 şi 30 de ani de statura înalta. Persoanele interesate sunt rugate sa confirme participarea la casting până luni, 5 iulie, ora 18.

Patrimoniul, artele vizuale şi educaţia culturală sunt domeniile cel mai bine finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional în urma derulării concursului de finanţare de proiecte culturale pe 2010, se arată pe site-ul instituţiei. Pe www.afcn.ro au fost afişate rezultatele finale ale sesiunii de finanţare pentru proiecte culturale 2010 organizată de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Au fost acordate finanţări nerambursabile, în valoare totală de 1.827.730 de lei, pentru 80 de proiecte culturale din ariile tematice: "Arte vizuale şi arhitectură", "Activităţi muzeale", "Muzică", "Teatru", "Dans", "Patrimoniu cultural naţional", "Patrimoniu imaterial", "Educaţie culturală", "Diversitate culturală", "Intervenţie culturală" şi "Management cultural şi formare profesională". De la lansarea acestei sesiuni de finanţare, pe 21 aprilie, şi până pe 21 mai - termenul limită pentru depunerea proiectelor de către operatorii culturali interesaţi -, au fost depuse 767 de dosare, potrivit reprezentanţilor AFCN.

Şerban Ţigănaş a fost ales, la Conferinţa Naţională, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România pentru următorii patru ani.
Arhitecţii au desemnat şi componenţa Consiliului Naţional, Comisiei Naţionale de Disciplină şi Comisiei de Cenzori. La Conferinţa Naţională, Ordinul Arhitecţilor din România a adoptat şi documentul ''Politica pentru arhitectură în România 2010-2015 - Cultura mediului construit şi calitatea vieţii''. Delegaţii la Conferinţa Naţională au participat deasemenea la Gala de premiere a concursului naţional de arhitectură pentru spaţiul public ''Arhetipuri'', organizat în parteneriat de Ordinul Arhitecţilor din România şi agenţia de publicitate AD(D)VERITAS. Concursul are ca obiect proiectarea unui pavilion temporar cu o puternică valoare de coeziune şi atractivitate socială, reper arhitectural în oraş, magnet şi catalizator urban, situat într-un spaţiu public cu marcă identitară.

Biblioteca Judeţeană ''Octavian Goga'' din Cluj Napoca va derula, în parteneriat cu instituţia similară din Cracovia şi cu Institutul Cultural Polonez, un proiect menit să-i familiarizeze pe copii cu civilizaţia şi cultura Poloniei. Proiectul se intitulează ''Ce ştii tu despre Polonia?' şi este finanţat integral de Ministerul Afacerilor Externe de la Varşovia. Iniţiatorii proiectului au inclus în activităţile care se vor desfăşura în cadrul acestuia, la Biblioteca Judeţeană ''Octavian Goga'', un concurs de artă cu tema ''Peisajul Polonez'' şi o suită de seri literare sub titlul ''Să-ţi spun o poveste interesantă'', care vor antrena un mare număr de copii, între 1 iulie şi 30 septembrie.

Muzicianul american Richard Marx va concerta, pe 1 noiembrie, la Sala Palatului din Capitală, în cadrul turneului de promovare a celui mai recent material discografic - "Emotional Remains" -, lansat în septembrie 2009. Concertul va avea loc pe 1 noiembrie, la Sala Palatului, biletele fiind disponibile începând de ieri pe site-ul www.myticket.ro şi în reţeaua magazinelor Diverta, la următoarele categorii de preţuri: 90, 120, 160, 200 şi 250 de lei. Cu o carieră de peste 20 de ani, câştigător al premiului Grammy, Richard Marx este considerat unul dintre cei mai influenţi artişti ai industriei muzicale contemporane, fiind, totodată, unul dintre cei mai căutaţi producători şi compozitori ai momentului.

Lungmetrajul "Don't Be Afraid of the Dark", scris şi produs de Guillermo del Toro, va fi lansat pe marile ecrane nord-americane pe 21 ianuarie 2011, au anunţat reprezentanţii studiourilor Disney, citaţi de variety.com. Din distribuţie fac parte actorii Katie Holmes, Guy Pearce, Bailee Madison şi Jack Thompson. Filmul spune povestea unei fete care ajunge să locuiască alături de tatăl ei şi de iubita acestuia într-o casă veche pe care cei doi o renovează, unde se trezesc la viaţă creaturi înfiorătoare care doresc să îi distrugă pe toţi. Guillermo del Toro este regizorul peliculelor "Hellboy - Eroul scăpat din Infern" (2004) şi "Labirintul lui Pan" (2006).
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!