DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.00 - 00.30
Noptile Radio Romania Cultural. Teatru radiofonic in serial • 'Lotte la Weimar' de Thomas Mann – ep.12

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

16 iunie 2010

Scriitoarea Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatură din 2009, va veni la Bucureşti pe 27 şi 28 septembrie, când Humanitas va lansa o serie de autor care îi este dedicată, în cadrul unei ample campanii ce marchează 20 de ani de la fondarea editurii. Anunţul a fost făcut de către Denisa Comănescu, directorul Humanitas Fiction. Astfel, în timpul vizitei în România, laureata premiului Nobel pentru literatură va susţine, la Ateneul Român din Capitală, o conferinţă, o lectură publică, dar şi un dialog cu Gabriel Liiceanu. Totodată, pe 28 septembrie, scriitoarea îşi va lansa volumul "Călătorie într-un picior" şi va susţine o sesiune de autografe.

Cea de a doua ediţie a Festivalului de scurtmetraje 'ShortsUP', maratonul 'Noaptea lungă a filmelor scurte', va avea loc pe 19 iunie. Pentru acest eveniment a fost făcută o selecţie impresionantă de filme scurte, care au fost premiate în perioada 2009 - 2010, cinefilii putând viziona marele câştigător de la Oscar 2010 sau filmele care au luat Ursul de Aur şi Ursul de Argint la Berlin, premianţii 'Bafta', European Film Academy şi Clermont Ferrand în 2010. Cea de-a doua ediţie a 'ShortsUP' se va desfăşura în vechile locaţii din Bucureşti - Teatrul Naţional şi Galeriile ArtExpo -, dar şi la Cluj, Iaşi şi Timişoara.

Ciuc Summer Fest, festivalul care se desfăşoară în Bucureşti în perioada 16 - 18 iulie şi care îi are ca invitaţi pe Faithless, Pink Martini şi Gary Moore, a fost mutat de la stadionul "Iolanda Balaş-Soter" la complexul Zone Arena. L'orchestre de Roche, Les Elephantes Bizarres şi The MonoJacks sunt noile nume care completează line up-ul evenimentului, printre trupele care vor mai urca pe scenă numărându-se Şuie Paparude, Urma, Viţa de Vie, Sensor, Discoballs, Kumm, Brum Conspiracy, E.M.I.L şi The MOOoD. L'orchestre de Roche este cel mai recent nume românesc confirmat în programul Ciuc Summer Fest, pentru data de 16 iulie, aceasta urmând să concerteze în aceeaşi zi cu Faithless.

Turnul croitorilor din Cluj-Napoca găzduieşte timp de zece zile o expoziţie de icoane. Grupul 'Sfântul Ioan Damaschin', în parteneriat cu Academia de Muzică 'Gheorghe Dima', Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România şi Centrul de Informare Turistică al primăriei, organizează a patra ediţie a 'Zilelor Artei Bizantine'. Evenimentul se desfăşoară sub patronajul Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, iar expoziţia este susţinută de grupul 'Sfântul Ioan Damaschin', format din artişti care pictează icoane pe sticlă şi lemn. Expoziţia va fi deschisă până în 24 iunie şi poate fi vizitată de luni până vineri între 9,00 - 17,00 şi în week-end de la 10,00 la 17,00. Intrarea este liberă.

Europa Cinemas şi Venice Days selectează un tânăr cinefil, spectator al sălii Noul Cinematograf al Regizorului Român din Capitală, pentru a participa la Festivalul de Film de la Veneţia. Evenimentul se va desfăşura în perioada 2-11 septembrie. Această iniţiativă, organizată în colaborare cu Parlamentul European, are ca obiective: accesul tinerilor spectatori la vizionarea noilor filme şi şansa de a se întâlni cu regizorii în etapa decisivă de prezentare la un festival; posibilitatea tinerilor de a participa la dezbateri şi schimburi de păreri în jurul acestor filme, permiţând îmbunătăţirea vizibilităţii în momentul lansării comerciale pe marele ecran; valorificarea sălilor de cinema din sistemul Europa Cinemas cu direcţia către public, film şi mai ales către tinerii spectatori. Câştigătorul va fi invitat, împreună cu alţi tineri din Europa, timp de zece zile să descopere selecţia Venice Days dar şi alte filme, să schimbe idei şi puncte de vedere în timpul discuţiilor cu regizorii prezenţi. Invitatul ales va beneficia de cazare şi transport plătit în perioada 1 - 12 septembrie.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” propune publicului la acest sfârşit de săptămână un program special, care se impune după succesul extraordinar întregistrat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, ediţia a XVII-a. Două dintre spectacolele la care biletele s-au epuizat cu mult timp înaintea începerii festivalului se vor juca în acest weekend. Vineri, 18 iunie, şi sâmbătă, 19 iunie, de la orele 22, Teatrul Naţional „Radu Stanca” prezintă la Hala Balanţa „Faust” după J. W. Goethe, regia Silviu Purcărete, spectacolul care a devenit un punct de atracţie turistică al Sibiului şi care a adus aici sute de iubitori ai teatrului din toată ţara, dar şi din afara graniţelor ei. „Un tramvai numit Popescu”, pe un scenariu de Gavriil Pinte după opera antumă şi postumă a lui Cristian Popescu, regia Gavriil Pinte, se va juca duminică, 20 iunie, de la ora 14, în tramvaiul care circulă pe ruta Sibiu - Răşinari. Un alt spectacol itinerant regizat de acelaşi Gavriil Pinte, „Astăzi nu se fumează”, îşi va începe călătoria sâmbătă, 19 iunie, ora 14.00, din parcarea Teatrului Naţional „Radu Stanca”.

A patra ediţie a Serbărilor Bistriţei Medievale se va desfăşura în acest an în perioada 18 – 20 iunie, organizatorii evenimentului fiind Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală şi Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc” Bistriţa. Festivalul îşi propune să redescopere şi să valorifice istoria medievală a oraşului, Bistriţa fiind recunoscută de-a lungul istoriei ca unul dintre cele şapte foste oraşe-cetate săseşti din Transilvania, Siebenburgen. Asemeni ediţiilor anterioare, organizatorii vor căuta să pună în valoare principalele monumente istorice ale oraşului: vineri - Turnul Dogarilor, iar sâmbătă şi duminică Centrul Istoric şi Biserica Evanghelică. Pata de culoare a ediţiei 2010 a Serbărilor Bistriţei medievale o va constitui prezenţa în Cetatea Bistriţei a Cavalerului Emil Hartmann, domn liber de Transilvania, iniţiatorul mişcării cavalereşti din Transilvania ultimilor două decenii.

Teatrul Radiofonic pentru prima dată la "Sala de Lectură", pentru prima dată într-un spaţiu neconvenţional, relaxat şi accesibil tuturor iubitorilor de teatru. Un succes teatral internaţional “MALDOROR - biografia sentimentală a unui criminal în serie” poate fi audiat astăzi de la ora 18:30 la “Sala de Lectură” Ceainăria Teatrul ACT din Bucureşti. Spectacolul, regizat de Ilinca Stihi, a fost distins cu premiul al II-lea la International Festival of Radio Plays and Documentary Radio Drama - Prix Marulic din Croaţia. Eseul radiofonic propune un dialog teatral între personajul Contelui de Lautréamont, Maldoror, din opera poetică ''Les Chants de Maldoror'', şi un altul inspirat din realitatea contemporană românească, Tânărul. În spectacolul ''Maldoror – biografia sentimentală a unui criminal în serie'', Ilinca Stihi construieşte o continuitate între confuzia disperată a Tânărului, atras de un experimentalism al ororii fără nici o măsură în ordine morală, şi plăcerea, distilată până la cea mai pură esenţă, încercată de Maldoror atunci când făptuieşte, cu delicii, gama întreagă a bestialităţii.

LIVELAND FESTIVAL – 3 zile cu muzica live de cea mai buna calitate, intr-o atmosfera eco-friendly va avea loc la Bucuresti, la Arenele Romane, între 17 şi 20 iunie. Trei zile de muzica live, de la electro pop la art rock, spectacole audio-vizuale interactive, proiectii de filme cu tematica ecologica, showroom-uri de tehnologii si practici alternative, slow-food si agricultura organica, toate la primul festival bucurestean in aer liber cu impact negativ minim asupra mediului – LIVELAND FESTIVAL, intre 17 si 20 iunie, la Arenele Romane. Timp de trei zile, de joi pana sâmbătă, pe scena festivalului vor urca formaţii şi artişti cu o contributie semnificativa in peisajul muzical actual, de la trupe din noul val indie si electro pop de la Berlin si Londra (The Whitest Boy Alive, Fenech Soler), pana la veterani ai art-rock-ului experimental (Xiu Xiu, Hugo Race & True Spirit). Duminica, 20 iunie, va fi rezervata proiectiilor de filme cu tematica ecologica. Din respect pentru mediu, toate deşeurile rezultate în urma festivalului vor fi reciclate.

Suveniruri şi costume care au aparţinut creatorului serialului "Star Trek" sau care proveneau din recuzita lungmetrajului inspirat din acest serial şi câteva obiecte ale cântăreţului Michael Jackson vor fi vândute la licitaţie la Las Vegas, la sfârşitul lunii iunie, informează France Press. Toate încasările realizate vor fi donate unor organizaţii de caritate, a precizat organizatorul licitaţiei, Julien's Auction. Potrivit reprezentanţilor acestei case de licitaţii, cea mai scumpă piesă din colecţie ar putea fi motocicleta personalizată Harley Davidson a actorului William Shatner, estimată la 14.000 de dolari.

Pe 25 iunie, în nocturnă, de la ora 21.30, la Teatrul de vară Herăstrău puteţi asculta Orchestra Naţională Radio, dirijor Tiberiu Soare, solişti Alexandru Tomescu şi Horia Mihail cu avanpremiera programului ce va fi prezentat la Expoziţia Mondială de la Shaghai în iulie 2010, o iniţiativă cu totul neobişnuită a unei orchestre româneşti de a-şi prelungi stagiunea cu un concert în aer liber.
Programul va cuprinde piese clasice de mare popularitate, de la Balada de Ciprian Porumbescu, la Rhapsody in Blue de Gershwin sau Rapsodia I de Enescu. Biletele s-au pus în vânzare la casele de bilete ale Salii Radio şi Teatrului Constantin Tanase şi la statia de metrou Unirii 1. Pentru cei care se vor hotărî în ultimul moment, biletele se vor putea cumpăra şi din parc, înaintea concertului. Elevii şi studenţii au intrarea gratuită.

Doi remarcabili muzicieni din Republica Moldova, violonistul Ilian Gârneț și dirijorul Mihail Agafiţa sunt invitații ultimului concert al Orchestrei de Cameră Radio din această stagiune, care va avea loc astăzi, la ora 19. Prima parte a programului cuprinde Uvertura operei Flautul fermecat de W. A. Mozart și Concertul în do major pentru vioară şi orchestră de J. Haydn. Partea a doua cuprinde Simfonia de cameră în do minor op. 110 de Dmitri Sostakovici și Cantata Ioan Damaschinul de Sergei Taneev, cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia. Elevii și studenții au intrarea gratuită.

Televiziunea Română reia tradiţia înregistrărilor pieselor de teatru, după o pauză de mai mulţi ani, primul spectacol din această serie urmând să fie "Unde-i revolverul", de Gorgey Gabor, tradus de Zeno Fodor, în regia lui Mircea Cornişteanu. Spectacolul face parte din proiectul Ruxandrei Ţuchel "Teatru pentru toţi" şi este produs în colaborare cu Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova. Piesa "Unde-i revolverul" va fi înregistrată în perioada 29 iunie - 4 iulie. Din distribuţie fac parte Horaţiu Mălăele, Valer Delakeza, Sorin Leoveanu, Angel Rababoc şi Marian Politic.

Ciclistul american Lance Armstrong a declarat într-un mesaj postat pe internet că dedică evoluţia sa din acest an din Turul Elveţiei actorului american Dennis Hopper, care a murit din cauza unui cancer, la sfârşitul lunii mai, informează contactmusic.com. Lance Armstrong, la rândul său un fost bolnav de cancer, a mărturisit că este întotdeauna trist atunci când află că anumite personalităţi au pierdut lupta cu această maladie. Ciclistul american a adăugat că se va gândi la Dennis Hopper atunci când va pedala în munţii elveţieni. Actorul american Dennis Hopper, cunoscut pentru filmul-cult "Easy Rider" (1969), pe care l-a regizat şi în care a jucat, a decedat pe 29 mai, în Los Angeles. De-a lungul unei cariere de peste 50 de ani, Hopper a jucat roluri diverse, apărând alături de mentorul său, James Dean, în "Rebel fără cauză" şi "Uriaşul", în anii '50. A primit două nominalizări la premiile Oscar, pentru scenariul peliculei "Easy Rider" (alături de Peter Fonda şi Terry Southern) - pentru care a primit şi un premiu de debut la Festivalul de la Cannes - şi pentru interpretarea unui antrenor de baschet alcoolic în drama "Antrenorii", din 1986. Lance Armstrong este un ciclist profesionist american în vârstă de 38 de ani, de şapte ori câştigător al Turului Franţei.

Vineri, 18 iunie, ora 19, va avea loc la Sala Radio concertul de închidere a stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În deschiderea concertului va putea fi audiată o lucrare concertantă de Adrian Enescu, Domino - concert pentru percuție solo (set up de 9 tobe şi vibrafon) şi orchestră, în care solist va fi Zoli Toth. Violonista Mihaela Martin, pianista Alexandra Costin şi violoncelistul Frans Helmerson vor interpreta Concertul în do major pentru vioară, violoncel, pian și orchestră op.56 de Beethoven, iar în finalul programului va fi interpretată Simfonia a II-a în re major, op. 36 de Beethoven. Elevii şi studenții au intrarea gratuită.

Maratonul de scurtmetraje Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, eveniment prezentat de ShortsUP şi aflat la cea de-a doua ediţie, se desfăşoară sâmbătă, de la ora 20, concomitent în patru oraşe din ţară - Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara. Dupa o oră de încălzire, cu muzică şi alte forme de artă conexe filmului, va începe programul de proiecţii de scurtmetraje din toate colţurile lumii, nominalizate sau premiate la Oscar, Festivalul de Film de la Berlin sau European Film Academy, până după ora 5, dimineaţă. Programul include şi un Best Of Anim'est, precum şi selecţia de scurtmetraje horror de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Proiectul de lege privind retrocedarea către Biblioteca Academiei a unor documente istorice, reţinute în mod abuziv la Arhivele Naţionale ale României, în perioada 1978-1979. a primit, marţea trecută, aviz favorabil în Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor.
Academicianul Florin Filip, vicepreşedintele Bibliotecii Academiei Române, a spus, în şedinţa comisiei, că această problemă a retrocedărilor documentelor este veche de zece ani. Conform acestuia, documentele istorice au fost preluate "pe baza unui act politic şi nu pe baza unei legi". "Documentele se află în contabilitatea Academiei Române, ele nu au putut fi scoase nici măcare din gestiune", a spus Filip, precizând că acestea sunt "în marea majoritate donaţii".

Un spectacol memorial dedicat lui Ştefan Iordache, cu momente din filmografia sa şi cu mai mulţi actori invitaţi, dar şi premiera concertului lui Tudor Gheorghe "Cavalerii felinarelor târzii" se numără printre reprezentaţiile Festivalului Artelor Bucureşti, care va avea loc între 10 şi 15 octombrie. Pe 11 octombrie, la Sala Palatului va avea loc un eveniment memorial Ştefan Iordache care va cuprinde proiecţii ale celor mai apreciate momente cuprinse în filmografia artistului. "Ticăloşii", "Cei ce au plătit cu viaţa" şi "Cel mai iubit dintre pământeni" - trei filme de succes în regia lui Şerban Marinescu vor fi comentate de către invitaţii speciali ai serii, Dorel Vişan, Maia Morgenstern, Mitică Popescu, Mircea Albulescu, Tora Vasilescu şi Mircea Diaconu. În aceeaşi zi, la Palatul Naţional al Copiilor, Ion Caramitru va susţine conferinţa "Limitele aşteptării", iar pe 12 octombrie, la Sala Palatului, Tudor Gheorghe va susţine, în premieră, concertul "Cavalerii felinarelor târzii". Biletele pentru evenimentele din cadrul festivalului au fost puse deja în vânzare şi sunt disponibile în reţeaua Vreau Bilet. Şi la această a doua ediţie, actorul Radu Beligan va reprezenta festivalul în calitate de preşedinte onorific.

Fostul Beatles, Paul McCartney va împlini 68 de ani la sfârşitul acestei săptămâni. El este renumit pentru cererile originale pe care le adresează organizatorilor de show-uri. Weekend-ul trecut, participând la festivalul Isle Of Wight, echipa de producţie a legendarului muzician britanic, formată din 170 de persoane, a ocupat întreaga zonă din spatele scenei. Paul McCartney a insistat, ca de obicei, ca toate preparatele servite să fie vegetariene. După concertul susţinut, duminică, în faţa a 55.000 de fani, Paul McCartney s-a întors cu elicopterul la reşedinţa sa din Rye, din comitatul East Sussex (Marea Britanie), pentru a petrece câteva zile împreună cu fiica sa, Beatrice, în vârstă de şase ani. Starul britanic are o relaţie de câţiva ani cu americanca Nancy Shevell, în vârstă de 49 de ani, moştenitoarea unei averi de 400 de milioane de dolari.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor 'Muzici şi tradiţii în Cişmigiu' se va desfăşura, în perioada 18 - 20 iunie, în Bucureşti, manifestarea urmărind conservarea şi valorificarea artei tradiţionale, ca semn distinct în cultura europeană.
Organizat de Primăria Municipiului Bucureşti - Centrul Tradiţiei şi Creaţiei Populare al Municipiului Bucureşti, evenimentul se va desfăşura în mai multe zone din Parcul Cişmigiu, incluzând o paradă a tuturor ansamblurilor participante în ziua deschiderii festivalului, momente artistice de muzică şi dans folcloric prezentate pe două scene şi un târg de meşteşugari şi produse tradiţionale pe aleile parcului. La ediţia de anul trecut, desfăşurată între 19 si 21 iunie, pe lângă formaţiile româneşti au fost invitate ansambluri din Mexic, Marea Britanie, Cehia, Turcia, Republica Moldova şi Congo.

'Noaptea Institutelor Culturale', manifestare ajunsă la cea de-a patra ediţie, propune, în acest an, din seara zilei de 25 până în dimineaţa zilei de 26 iunie, în jur de 70 de evenimente care includ vizionarea de filme, expoziţii (de fotografie sau instalaţie video), participarea la lansări de carte, concerte (muzică tradiţională, muzică clasică şi de club), pantomimă şi teatru, recitaluri de poezie, jocuri, concursuri, teste şi surprize gastronomice. Ediţia din 2010 este organizată în 11 centre în care au loc evenimente, de 13 centre şi institute culturale, dintre care 12 reunite sub egida EUNIC Bucureşti. La sediul ICR din Aleea Alexandru 38 sunt programate proiecţii de filme documentare realizate în cadrul Aristoteles Workshop, două reprezentaţii ale spectacolului de pantomimă 'România. Închis pentru inventar', un concert susţinut de Romanian Piano Trio - Alexandru Tomescu, Răzvan Suma şi Horia Mihail - în cadrul unei noi întâlniri din seria 'Restul e muzică... Comentând istoria muzicii clasice cu Dan Dediu şi invitaţii săi'.

O sculptură semnată de Amadeo Modigliani, reprezentând un cap de femeie, a fost adjudecată pentru suma de 43,18 milioane de euro, stabilind un record pentru opera artistului, potrivit France Press. Sculptura este din calcar şi reprezintă capul unei femei cu faţa ovală, ochi migdalaţi, nas fin şi lung, gura mică şi gâtul alungit - un portret tipic de Modigliani. Are 65 de centimetri şi a fost realizată în perioada 1910 – 1912. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată la Salonul de toamnă din 1912.

Concertul de închidere a stagiunii Orchestrei Naţionale Radio va avea loc vineri, de la ora 19, la Sala Radio din Capitală, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În deschiderea evenimentului va putea fi audiată o lucrare concertantă de Adrian Enescu, "Domino - concert pentru percuţie solo (set up de 9 tobe şi vibrafon) şi orchestră", în care solist va fi Zoli Toth. Violonista Mihaela Martin, pianista Alexandra Costin şi violoncelistul Frans Helmerson vor interpreta "Concertul în do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră op.56 de Beethoven", iar în finalul programului va fi interpretată "Simfonia a II-a în re major, op. 36", de L.V. Beethoven. Elevii şi studenţii au intrarea gratuită.

Cultura dă voce şi chip victimelor franchismului, transmite ieri El Mundo, şi anunţă lansarea unui material video - 'Cultura împotriva impunităţii franchismului' la a cărui realizare au participat nu mai puţin de 15 personalităţi spaniole, între care Pedro Almodovar, Pilar Bardem, Javier Bardem, Carmen Machi, Miguel Ríos sau Maribel Verdú. Regizorul Almodovar, de pildă, spune povestea lui Virgilio Leret, un aviator, comandant al forţelor aeriene din zona estică a Marocului, care a devenit primul militar ucis de colegii săi, la 18 iulie 1936 la baza aeriană militară din Melilla. Nu a avut parte de avocat, proces ori condamnare, iar fiicele lui încă îi caută rămăşiţele. Pilar Bardem o înfăţişează în materialul video pe María Álvarez, care a fost vreme de ani de zile de mare ajutor luptătorilor împotriva regimului lui Franco. La ultima condamnare, în iulie 1951, a fost arestată alături de fratele ei, Marcelino - şi au fost ucişi amândoi de un grup al gărzii civile care urmau să le asigure transportul. 'Cerem să se aplice o politică publică autentică, în ceea ce priveşte memoria, spun militanţii, citaţi de El Mundo.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!