DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
14.45 - 15.00
Curs de limba spaniola • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.00 - 15.45
Itinerarii muzicale • Realizator Monica Gurău Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.45 - 16.00
Curs de limba italiana • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

15 iunie 2010

Spectacolul omagial Mihai Eminescu "Vis de poet" va avea loc, astăzi, la Sala 99 a Teatrului Naţional Bucureşti. Pornind de la un scenariu original imaginat de Eugenia Vasiloae, spectacolul urmăreşte povestea vieţii poetului, prin versurile sale, de la anii tinereţii, comuniunea cu natura şi descoperirea iubirii, până la maturitate, lupta cu societatea românească pururi contemporană şi moartea. Din distribuţie face parte unul din cei mai tineri actori ai Teatrului Naţional Bucureşti, Axel Moustache, care semnează şi regia şi adaptarea scenariului. Alături de Axel Moustache, în spectacol joacă Camelia Dincă şi Simona Năstase. Spectacolul omagial va avea loc cu participarea Corului Amadeus condus de Florian Costea. "Vis de poet" este un proiect al Teatrului Naţional Bucureşti, în colaborare cu Fundaţia Ileana Mustatză şi are loc în cadrul proiectului "Uşi deschise pentru toţi". Intrarea la spectacol este liberă.

La invitaţia Universităţii de Arte Tîrgu-Mureş, în cadrul programului "visiting professor",astăzi, de la ora 17, în sala Teatrului Studio, scriitorul şi cercetătorul Dan Culcer va conferinţia despre Cenzura ca ideologie. Deasemenea la ora 19, scriitorul lansează volumul său de poeme Utopia, într-o ediţie bilingvă, română şi maghiară, realizată de Editura Ardealul. Autorul şi-a început, în 1963, activitatea profesională la Universitatea de Artă , ca preparator la catedra de istoria teatrului. Ulterior a participat la fondarea în 1971 a revistei Vatra, unde a fost redactor pînă la plecarea sa în Franţa, în 1987 unde a continuat să practice ziaristica şi cercetarea în sociologia culturii.

BUCHAREST MUSIC FILM FESTIVAL continuă până pe 20 iunie, în Piaţa George Enescu din capitală. Timp de nouă zile parcarea din vecinătatea Ateneului Român este o oază de linişte şi rafinament în mijlocul oraşului, un spaţiu agreabil cu verdeaţă, flori şi terase elegante oferite iubitorilor muzicii clasice de toate vârstele. În acest ambient au loc proiecţii de filme (înregistrări ale unor concerte internaţionale) precedate de recitaluri live ale unor artişti de renume naţional şi internaţional. Piaţa George Enescu este deschisă până pe 20 iunie, în fiecare zi, între 11 şi 23 iar accesul este gratuit.

Legendarul cântăreţ Ozzy Osbourne, fostul solist al trupei Black Sabbath, concertează, pe 2 octombrie, la Bucureşti, la Zone Arena. Concertul face parte din turneul mondial de promovare a noului album "Scream", album ce va fi lansat astăzi. Osbourne a anunţat lansarea acestui album la sfârşitul anului trecut. Renumitul rocker britanic a anunţat titlurile a trei piese care vor fi incluse pe noul album: "Let It Die", "Diggin' Me Down" şi "Soul Sucka". Trupa Black Sabbath, înfiinţată în Birmingham, Marea Britanie, în 1968, a vândut peste 100 de milioane de albume la nivel mondial. Membrii fondatori ai trupei sunt Ozzy Osbourne (solist vocal), Tony Iommi (chitară), Geezer Butler (bas) şi Bill Ward (tobe şi percuţie).

Actriţa americană Angelina Jolie o va interpreta pe Cleopatra, într-un nou lungmetraj care o va readuce pe marele ecran pe legendara regină egipteană, informează contactmusic.com. Angelina Jolie va călca, astfel, pe urmele celebrei Elizabeth Taylor, care a portretizat-o pe Cleopatra în filmul din 1963 cu acelaşi titlu. Noul proiect cinematografic va avea la bază un scenariu adaptat după biografia "Cleopatra: A Life", scrisă de Stacy Schiff. Producătorul Scott Rudin a confirmat pentru USA Today că acest proiect cinematografic "este conceput cu şi pentru Angelina Jolie".
Presa de la Hollywood afirmă că şi actriţa Catherine Zeta-Jones se află în negocieri avansate pentru a o interpreta pe Cleopatra într-un musical 3D regizat de Steven Soderbergh, în care actorul australian Hugh Jackman îl va juca pe iubitul reginei egiptene, Marc Antoniu.

Agenţia de presă RADOR organizează astăzi conferinţa consacrată Zilei agenţiilor de presă. Evenimentul a ajuns la cea de-a cincea ediţie. Manifestarea are loc între orele 9,30 şi 17,00, la Centrul Naţional de Artă 'Tinerimea Română' din Bucureşti, şi este deschisă jurnaliştilor şi studenţilor de la facultăţile de profil. Tema conferinţei este 'Agenţiile de presă şi provocarea multimedia'.
Programul cuprinde trei secţiuni consacrate dezbaterilor, debutând cu o masă rotundă la care sunt invitate personalităţi de marcă alături de lideri de opinie, care vor discuta despre impactul multimedia asupra presei, cât şi despre propunerea ca jurnalismul să fie declarat 'bun public'. Masa rotundă este urmată de un panel dedicat marilor agenţii de presă, în cursul căruia managerii acestora vor discuta despre problemele şi perspectivele acestor 'uzine' de informaţii. Urmează panelul dedicat agenţiilor specializate şi portalurilor multimedia, unde se vor prezenta noutăţi şi tendinţe la nivel mondial.Conferinţa se va încheia cu lansarea cărţii 'Ziua agenţiilor de presă, ediţia a IV-a' şi cu decernarea trofeelor pentru Concursul de jurnalism de agenţie 'Rador 2010'.

Balerina Alina Cojocaru va debuta într-o producţie a companiei American Ballet Theatre pe scena Metropolitan Opera House din New York. Ea va interpreta rolul Prinţesei Aurora din "Frumoasa din pădurea adormită". Spectacolul va avea astăzi prima din cele opt reprezentaţii programate, cu Gillian Murphy, Veronika Part, Nancy Raffa, Sarah Lane şi Daniil Simkin în rolurile principale. Spectacolul va fi pus în scenă de Kevin McKenzie, Gelsey Kirkland şi Michael Chernov, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski şi o coreografie de Marius Petipa.

Turnul croitorilor din Cluj-Napoca găzduieşte timp de zece zile o expoziţie de icoane. Grupul 'Sfântul Ioan Damaschin', în parteneriat cu Academia de Muzică 'Gheorghe Dima', Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România şi Centrul de Informare Turistică al primăriei, organizează a patra ediţie a 'Zilelor Artei Bizantine'. Evenimentul se desfăşoară sub patronajul Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, iar expoziţia este susţinută de grupul 'Sfântul Ioan Damaschin', format din artişti care pictează icoane pe sticlă şi lemn. Expoziţia va fi deschisă până în 24 iunie şi poate fi vizitată de luni până vineri între 9,00 - 17,00 şi în week-end de la 10,00 la 17,00. Intrarea este liberă.

Spectacolul omagial Mihai Eminescu 'Vis de poet' după un scenariu original imaginat de Eugenia Vasiloaeva va avea loc, astăzi, la Sala 99 a Teatrului Naţional Bucureşti. Piesa urmăreşte povestea vieţii poetului, prin versurile sale, de la anii tinereţii, comuniunea cu natura şi descoperirea iubirii, până la maturitate, lupta cu societatea românească pururi contemporană şi moartea. Din distribuţie face parte unul din cei mai tineri actori ai Teatrului Naţional Bucureşti, Axel Moustache, care semnează regia şi adaptarea scenariului. Alături de Axel Moustache, în spectacol joacă Camelia Dincă şi Simona Năstase. Piesa omagială va avea loc cu participarea Corului Amadeus condus de Florian Costea.

Cântăreţii americani Aretha Franklin şi Michael Jackson vor fi incluşi în galeria vedetelor lansate de Apollo Theatre din New York. Evenimentul va fi marcat astăzi printr-o gală ce va fi organizată în celebrul teatru din cartierul Harlem. Aretha Franklin, în vârstă de 68 de ani, celebră pentru hituri precum "I Knew You Were Waiting (For Me)" şi "Respect", a anunţat că va fi prezentă la această ceremonie. În iulie 2009, mii de fani ai cântăreţului Michael Jackson, decedat pe 25 iunie anul trecut, au participat la evenimentul organizat în memoria "regelui muzicii pop" în acest teatru, unde trupa The Jackson Five a cântat pentru prima oară, în 1967. Printre personalităţile incluse în Apollo Theatre Hall of Fame în anii trecuţi se numără Smokey Robinson, Quincy Jones şi James Brown.

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Cultural Naţional, Kelemen Hunor, a declarat că doreşte să sprijine cultura scrisă prin relansarea achiziţiilor de carte. El a precizat că va introduce în bugetul de anul viitor al Ministerului de Resort această formă de ajutor, care a mai fost practicată, cu succes, în anii trecuţi. În acest fel, în opinia ministrului Culturii, prin cumpărarea tirajelor unor edituri, cartea va ajunge, prin intermadiul Bibliotecii Naţionale, la bibliotecile publice, deci implicit la cititori, editurile recuperându-şi, în acest fel, cheltuielile. De asemenea, Kelemen Hunor a informat că a avut discuţii cu o serie de edituri, precum Humanitas, Polirom sau Curtea Veche, vizând găsirea, până la sfârşitul anului, a unor modalităţi de ajutorare a editurilor în această perioadă de criză, prin intermediul drepturilor de autor, a TVA-ului, sau alte forme de ajutor.

România va prelua joi, prin preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, preşedinţia EUNIC - European Union National Institutes for Culture, reţeaua institutelor culturale din Europa. Evenimentul va avea loc în cadrul întâlnirii directorilor institutelor din reţea, care se va desfășura în Capitală la sfârşitul acestei săptămâni. Horia-Roman Patapievici ocupă din 2008 funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei. EUNIC este reţeaua institutelor culturale naţionale din Europa, constituită la Praga în 2006, la iniţiativa British Council. În prezent European Union National Institutes for Culture reuneşte 29 de organizaţii culturale din 26 de ţări europene, printre care instituţii de mare prestigiu precum British Council, Institut Français, Goethe Institut, Instituto Cervantes, Instituto Camões şi Institutele Italiene de Cultură.

Pregătirile pentru concertul pe care trupa Aerosmith îl va susţine în Capitală pe 18 iunie au intrat în linie dreaptă. În deschiderea evenimentului, care va avea loc în cadrul complexului Zone Arena, va urca pe scenă trupa Reamonn. Echipamentul tehnic al trupei Aerosmith a sosit la Bucureşti cu avionul. Peste 1.000 de persoane vor participa la amenajarea scenei de peste 500 de metri pătraţi, a tribunelor şi la configurarea backstage-ului. Organizatorii spun că luminile care vor fi folosite la concert sunt impresionante şi că puterea electrică folosită pentru sunet şi lumini la concertul Aerosmith este dublă faţă de cea utilizată pentru spectacolul susţinut de Rolling Stones în 2007. Fanii prezenţi la concert vor putea vizualiza spectacolul şi pe ecrane amplasate pe fundalul scenei, pe laterale şi pe turnul de control.

Nouă dintre filmele premiate la festivalurile de la Cannes, Berlin, Locarno şi Oberhausen şi 20 dintre producţiile româneşti de marcă se reunesc la Sighișoara Film Fest într-un cadru de poveste pentru a stimula publicul şi interesul acestuia pentru cinema. Trei spaţii de proiecţie stau la dispoziţia spectatorilor: Piaţa Cetăţii, Sala Port.ro şi Club Aristocrat. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Programul Sighişoara Film Festival din acest an reuneşte producţii care, deşi au cucerit juriile marilor festivaluri europene, nu au rulat încă în cinematografele din România.

Pelicula de acţiune "The Karate Kid", care îi are în rolurile principale pe Jackie Chan şi pe fiul lui Will Smith, Jaden, conduce clasamentul încasărilor de weekend din Statele Unite, cu 56 de milioane de dolari obţinuţi din vânzarea de bilete. Pelicula, regizată de Harald Zwart, este povestea unui puşti, Dre, pasionat de jocuri video care trebuie să se adapteze situaţiei atunci când mama sa renunţă la locul de muncă din SUA şi acceptă unul în China. Băiatul se împrieteneşte cu domnul Han, care îl învaţă o mulţime de lucruri pentru a face faţă derbedeilor de la noua sa şcoală. Pelicula va ajunge pe marile ecrane din România din 20 august. Următoarele locuri în box-office sunt ocupate de pelicula de acţiune "The A Team", cu Liam Neeson, Bradley Cooper şi Jessica Biel în distribuţie, cu 26 de milioane de dolari din vânzarea de bilete, şi de pelicula de animaţie "Shrek Forever After", care a obţinut 15,8 milioane de dolari.

Poeta Svetlana Cârstean va reprezenta România la categoria European Voices la Festivalul Internaţional de Poezie de la Genova. Evenimenul, ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, se desfăşoară până duminică. Din 1995 Festivalul Internaţional de Poezie de la Genova reprezintă cea mai importantă manifestare de gen a Italiei, câştigând în 2009 premiul Ministerului italian pentru Bunuri şi Activităţi Culturale pentru cea mai bună promovare a poeziei. În afara dezbaterilor şi a lecturilor, evenimentul va cuprinde o serie de manifestări tip performance, reading, lansări de carte, proiecţii de film, excursii tematice, mese rotunde. La invitaţia directorului artistic al manifestării, Claudio Pozzani, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a devenit din 2009 partener oficial al Festivalului Internaţional de Poezie de la Genova, urmând să organizeze şi să susţină anual participarea României la această prestigioasă manifestare.

Un spectacol memorial dedicat lui Ştefan Iordache, cu momente din filmografia sa şi cu mai mulţi actori invitaţi, dar şi premiera concertului lui Tudor Gheorghe "Cavalerii felinarelor târzii" se numără printre reprezentaţiile Festivalului Artelor Bucureşti. Evenimentul se va desfășura în această toamnă, între 10 şi 15 octombrie. Pe 11 octombrie, la Sala Palatului va avea loc un eveniment memorial Ştefan Iordache. "Ticăloşii", "Cei ce au plătit cu viaţa" şi "Cel mai iubit dintre pământeni" - trei filme de succes în regia lui Şerban Marinescu vor fi comentate de către invitaţii speciali ai serii, Dorel Vişan, Maia Morgenstern, Mitică Popescu, Mircea Albulescu, Tora Vasilescu şi Mircea Diaconu. În aceeaşi zi, la Palatul Naţional al Copiilor, Ion Caramitru va susţine conferinţa "Limitele aşteptării", iar pe 12 octombrie, la Sala Palatului, Tudor Gheorghe va susţine, în premieră, concertul "Cavalerii felinarelor târzii".

Un spectacol intitulat 'Seară Italiană' va fi prezentat, pe data de 30 iunie, de European Royal Orchestra, dirijată de Fiorangelo Orsini, la Arenele Romane din Capitală. Organizat de Asociaţia Culturală Bucuriile Muzicii, evenimentul îi are ca invitaţi pe soprana Ianna şi trupa 'Distinto', din program făcând parte lucrări de Giacomo Puccini, Gioachino Rossini, Pietro Mascagni. European Royal Orchestra este alcătuită din cei mai buni studenţi absolvenţi ai facultăţilor de profil din ţară şi din străinătate. Formată din patru tenori care cântă pop-opera, cu un repertoriu vast care include arii din opere şi operete, canţonete şi evergreen-uri în aranjamente muzicale diversificate, 'Distinto' s-a impus rapid în peisajul muzical românesc şi internaţional.

Coproducţia româno-italiană "La Soluzione Migliore/ E mai bine aşa", cu Dorotheea Petre şi Christo Jivkov - cunoscut publicului larg pentru rolul apostolului Ioan din "Patimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson -, va fi lansată în cinematografele româneşti în toamnă. Pelicula, realizată exclusiv din fonduri private, a fost filmată anul trecut în Timişoara şi în oraşul italian Cividale dei Friuli, sub bagheta regizorului Luca Mazzieri - fost discipol al lui Michelangelo Antonioni - şi a producătorului român Petru Dorobanţu. "La Soluzione Migliore" spune povestea tânărului Marco, un psihiatru italo-român care se află într-un moment de impas cauzat de sinuciderea soţiei sale, precum şi de relaţia bizară pe care o are cu sora sa vitregă, Maria. "La Soluzione Migliore" va avea lansarea oficială la Timişoara şi în Italia, urmând ca din toamnă filmul să poată fi vizionat în cinematografele româneşti.

Musicalul "Memphis", ce redescoperă rădăcinile rock 'n' roll-ului, şi "Red", un spectacol inspirat din viaţa şi opera artistului Mark Rothko, au fost recompensate cu cele mai prestigioase distincţii din teatrul american, premiile Tony, în timpul unei gale care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la New York. Potrivit Reuters, spectacolul "Memphis", inspirat din viaţa DJ-ului Dewey Phillips, cu coloana sonoră alcătuită din piese rock, soul şi gospel, a fost desemnat învingătorul categoriei "cel mai bun musical", la cea de-a 64-a gală Tony Awards, organizată la Radio City Music Hall din New Yok, la care au participat numeroase staruri de la Hollywood. Spectacolul "Red", o producţie în care actorul britanic Alfred Molina are o evoluţie convingătoare în rolul artistului Mark Rothko, a primit şase trofee, impunându-se şi la categoriile "cea mai bună piesă de teatru" şi "cea mai bună regie".

O reprezentaţie a operei ''Carmen'' de Bizet, care va avea loc la ''Palatul Artelor - Regina Sofia'' din Valencia va fi transmisă în direct, vineri de la ora 21,00, în Piaţa Unirii, pe un ecran mare, în cadrul manifestării ''Viva Europa 2010'', incluse în Anul European al Luptei Împotriva Sărăciei şi Excluziunii Sociale. Evenimentul cultural este conceput astfel încât spectacolul să fie proiectat simultan, în 38 de mari oraşe din 15 ţări europene - printre care Bruxelles, Paris, Praga, Berlin, Madrid, Londra, Atena, Amsterdam. Obiectivul acestei iniţiative culturale este de a forma sentimentul de convieţuire europeană, în cadrul unei manifestări artistice de rezonanţă, la care cetăţenii europeni să asiste în timp real. La pupitrul Orchestrei Comunităţii Valenciene se va afla celebrul dirijor Zubin Mehta, iar direcţia scenică a spectacolului este semnată de Carlos Saura.

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru şi Film Studenţesc Hyperion, organizat de Universitatea Hyperion şi Institutul European de Cultură pentru Comunicare şi Educaţie prin Imagine, se va desfăşura până pe 19 iunie.
Festivalul are trei componente: teatru, film şi salon de fotografie. Un spectacol de teatru a deschis evenimentul aseară la Sala Rapsodia, fiind vorba despre piesa de licenţă al clasei coordonate de actriţa Maia Morgenstern. Urmează alte două zile de teatru - spectacole şi recitaluri actoriceşti - la Sala Studio a Teatrului de Comedie, la Sala Berlogea a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică 'I.L.Caragiale' şi la sala 'George Constantin' a Teatrului Nottara. Filmele vor putea fi vizionate începând de joi, 17 iunie, la Sala Union a Cinematecii Române. La Sala Pro Familia va fi amplasat Salonul Internaţional de Fotografie, care va fi vernisat, joi.

Concertul cunoscutului cântăreţ senegalez Youssou N’Dour, programat la Bucureşti în 30 iulie, va fi reprogramat pentru luna noiembrie. Şi asta din cauza unor modificări recent apărute în programul spectacolelor sale din Europa Centrală şi de Est. Biletele achiziţionate pentru data de 30 iulie îşi vor păstra valabilitatea şi pentru noul spectacol. În cazul în care cei care şi-au cumpărat bilet nu pot sau nu doresc să participe la eveniment la data reprogramării, îşi pot recupera banii de la punctul de vânzare de la care a fost achiziţionat biletul. Youssou N’Dour este cunoscut în special datorită hit-ului "7 Seconds" şi colaborărilor cu artişti legendari ca Paul Simon şi Peter Gabriel. Remarcat încă din anii '80 pentru calităţile sale vocale, N’Dour a lucrat şi cu Bruce Springsteen, Tracy Chapman şi Sting. Stilul muzical al artistului a evoluat de la muzica tradiţională a ţării sale de origine la un amestec de ritmuri africane şi caraibiene, sonorităţi cubaneze şi elemente de pop, jazz, soul şi hip-hop.

Spectacolul 'Măsură pentru măsură', în regia lui Matthias Langhoff, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, şi cel al lui Rodrigo Garcia, de la Teatrul Naţional 'Mihai Eminescu' din Timişoara se regăsesc printre premierele celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru. La evenimentul din acest an independenţii nu vor mai fi separaţi de teatrele de stat, pentru că, după cum spunea directorul artistic şi selecţionerul unic al festivalului, Cristina Modreanu, într-o conferinţă de presă, spectacolele teatrelor independente au de multe ori rezultate mai bune decât cele de stat. În ediţia de anul acesta, care se va desfăşura în perioada 30 octombrie - 7 noiembrie, vor fi prezente şi două debuturi: 'Exil în pământul uitării', de Andreea Tănăsescu de la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, şi 'Funcţionarii', de Alexandru Mâzgăreanu de la Teatrul Metropolis.
Directorul artistic al instituției a spus că pentru ediţia din acest an a vizionat 118 spectacole de teatru în toată ţara, pentru finală fiind alese 22. În cadrul manifestării vor fi incluse, ca şi anii trecuţi, mai multe lansări de carte şi dezbateri.

Celebrul Turn din Pisa nu mai deţine recordul de cel mai înclinat turn din lume, după ce o clădire înaltă de 160 de metri din Emiratele Arabe Unite, înclinată la 18 grade, cu 14 mai mult decât monumentul italian, a intrat în Cartea Recordurilor. Clădirea Capital Gate din Abu Dhabi are 35 de etaje şi va adăposti un hotel de cinci stele şi birouri. Lucrările la clădire continuă încă, pentru amenajarea spaţiilor interioare, urmând ca turnul să fie dat în folosinţă până la sfârşitul acestui an. Realizatorii proiectului Capital Gate spun despre clădire că a fost construită ca să uimească.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!