DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
22.10 - 22.50
Credinta si cunoastere

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
22.50 - 23.00
Poezie romaneasca • I.L.Caragiale. Realizator Emil Buruiană

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
23.00 - 23.50
Arhive pop-rock • Realizator Cristian Marica

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

11 iunie 2010

Accesul la concertul pe care Eric Clapton şi Steve Winwood îl vor susţine, astăzi pe Stadionul "Iolanda Balaş-Soter" din Bucureşti se va face între orele 18.00 şi 20.30, informează organizatorii. Aceştia recomandă utilizarea transportului în comun, întrucât în zonă nu vor fi disponibile locuri de parcare. Prezenţa copiilor sub 12 ani nu este recomandată din cauza zgomotului de amploare, în timp ce prezenţa copiilor cu vârsta sub 7 ani este strict interzisă. Eric Clapton este singurul muzician inclus de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame (ca membru al formaţiilor Yardbirds sau Cream, dar şi ca artist solo). Clapton s-a clasat deasemenea pe locul al patrulea în topul revistei Rolling Stone "100 cei mai buni chitarişti ai tuturor timpurilor". La rândul lui, prieten vechi şi fost coleg de trupă cu Clapton, Steve Winwood cântă cu voce de tenor şi este multiinstrumentalist. A câştigat numeroase premii Grammy, iar în 2008, revista Rolling Stone l-a clasat pe locul 33 în topul "100 cei mai buni cântăreţi ai tuturor timpurilor".

Mircea Cărtărescu este aşteptat, mâine, la standul Humanitas, din cadrul Bookfest, pentru a-şi lansa volumul de proză "Frumoasele străine", dar şi pe cel de versuri intitulat "Nimic" - un neaşteptat text "de sertar", recuperat de poet după mulţi dedicaţi prozei. Cărtărescu va face, însă, şi un adevărat tur de forţă prezentând volumele Monicăi Pillat şi ale lui Dinu Pillat, antologia unui poet străin favorit - Allen Ginsberg -, precum şi titluri ale altor autori români care s-au aplecat asupra cercetării literare, istorice sau spirituale. Cărtărescu va mai participa, duminică, la masa rotundă "Pentru cine scriem? Cine ne citeşte?", alături de Ana Blandiana, Ana Maria Sandu şi Cezar Paul Bădescu şi de invitaţii spanioli Rosa Montero, Milagros Frías şi Ray Loriga.

Spectacolul "Iadul este amintirea", de Mariana Cămărăşan şi Alexandra Penciuc, va fi prezentat în avanpremieră, duminică, la Teatrul Odeon din Bucureşti. Spectacolul este proiectul câştigător al concursului "Tineri regizori - texte contemporane", lansat de Teatrul Odeon stagiunea trecută. "Iadul este amintirea" este o montare după textul omonim de Jonas Gardell, în traducerea lui Carmen Vioreanu şi dezvăluie tensiunile din relaţiile de familie, alteritatea, boala şi suferinţa, reprezentările onirice şi halucinante ale lui Dumnezeu şi ale diavolului în subconştientul uman, pentru a evidenţia zbuciumul interior al personajelor. Prinse în ecuaţii afective necunoscute pentru ele însele, personajele îşi transferă unele altora propriile temeri şi angoase, având sau nu puterea de a se elibera, reuşind sau nu să trăiască ori să se îngroape într-un iad personal al unui trecut de nedepăşit.

Volumul "De ce m-am întors în România", care cuprinde mărturii semnate de Neagu Djuvara, Gheorghe Zamfir şi Mariana Nicolesco şi este coordonat de Sandra Pralong, va fi lansat, duminică, la Târgul de Carte Bookfest, informează editura Polirom. Volumul reuneşte poveştile unor români celebri care s-au întors şi au ales să trăiască în România. Printre cei care semnează textele din volum se numără Sorin Alexandrescu, Ion Vianu, Mihaela Mihai, Leonard Doroftei, Dinu Zamfirescu, Gheorghe Zamfir, Principesa Margareta a României, Irina Cajal, Radu Gabrea, Mariana Nicolesco, Dan Chişu, Neagu Djuvara. Imaginea românilor despre ţările din Vest este aproape exclusiv pozitivă, lucru confirmat de numeroase sondaje. Şi totuşi mii dintre ei, care ar putea avea cariere strălucite în străinătate, decid să revină şi să trăiască în România. Autorii din volum mărturisesc care sunt motivele care i-au făcut să revină în ţară, declară Sandra Pralong, preşedintele Fundaţiei SynergEtica.

Un colegiu britanic finanţat din fonduri publice propune elevelor un curs special în timpul căruia acestea au posibilitatea de a învăţa să meargă cu pantofi cu tocuri înalte. Cursul are o durată de şase săptămâni şi este organizat la Sout Thame College din Londra. Tinerele eleve învaţă cum să îşi păstreze echilibrul şi cum să îşi mărească încrederea în propriile forţe. Cursul se adresează elevelor care frecventează modulul "Modă şi coafură". Chyna Whyne, asistentul de curs, susţine că acesta are şi beneficii asupra stării de sănătate, deoarece previne durerile de spate. În timpul acestui curs, tinerele domnişoare învaţă, printre altele, şi cum să îşi ţină poşeta în timpul mersului. Cursul nu a fost primit cu entuziasm de toată lumea şi a fost criticat de Matthew Elliott, de la TaxPayers' Alliance care îl consideră "o idee stupidă".

Regizorul Radu Penciulescu susţine, în această duminică de la ora 11.00, o conferinţă cu titlul "Lungul drum al textului spre scenă". Evenimentul este inclus în seria "Conferinţele Teatrului Naţional Bucureşti". Manifestarea, organizată la Sala Amfiteatru, va cuprinde amintiri ale celui care se consideră "un regizor-pedagog foarte bătrân" ca vârstă şi ca experienţă, dar, după cum îl ştie publicul, foarte tânăr în spirit. La cei 80 de ani ai săi, Radu Penciulescu se consideră liber să povestească ceea ce doreşte, fără să-şi asume nicio responsabilitate faţă de cei pe care, într-un fel sau altul, i-ar putea pune în dificultate. Radu Penciulescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956, el fiind coleg cu Lucian Pintilie, Sanda Manu, Mihai Dimiu, Valeriu Moisescu. A montat spectacole de referinţă, precum "Doi pe un balansoar" (cu Leopoldina Bălănuţă şi Victor Rebengiuc), "Richard II", "Tango", o dramatizare după "Baltagul", "Dansul sergentului Musgrave", "Regele Lear", la Teatrul Naţional Bucureşti, "Woyzeck", la Piatra Neamţ, "Vicarul", la Teatrul Bulandra din Capitală. A fost atras de teatrul de idei, de teatrul-documentar, fiind considerat unul dintre regizorii cei mai cerebrali ai generaţiei sale.

Orchestra vieneză Das Karussell va deschide mâine ediţia 2010 a Bucharest Music Film Festival, eveniment ajuns la cea de-a cincea ediţie, care va reuni anul acesta concerte live şi proiecţii de film şi operă în Piaţa George Enescu din Capitală. Parcarea din vecinătatea Ateneului Român va fi transformată, timp de nouă zile, într-o oază de linişte şi rafinament în mijlocul oraşului, cu verdeaţă, flori şi terase elegante, spun organizatorii. Iubitorii muzicii clasice vor avea la dispoziţie câteva sute de locuri pe scaune pentru a putea urmări înregistrări ale unor concerte internaţionale şi recitaluri live ale unor artişti români şi internaţionali.Orchestra vieneză Das Karussell va deschide festivalul, interpretând compoziţii ale lui Johann Strauss, iar în ultima zi a festivalului, Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor va susţine un concert extraordinar cu participarea soliştilor Monica Anghel, Marcel Pavel, Luminiţa Anghel, Mihai Georgescu, Bodo, Aurelian Temişan, Jorge, Ionuţ Ungureanu şi Tony Tomas. Accesul la Bucharest Music Film Festival va fi gratuit.

Opera Comică pentru Copii îi invită pe micii melomani şi în această stagiune la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor, în fiecare luni şi marţi, la spectacole cu teme din literatura românească şi cea universală. Mâine, de la ora 11,00, va avea loc în premieră absolută în România, la Grădina de Vară Giuleşti, spectacolul 'Primăvara magnoliilor', iar pe 19 iunie, ora 11,00, este programat musicalul 'Coana Chiriţa', ambele spectacole având-o ca invitat special pe actriţa Stela Popescu în rolul principal. În perioada 24-30 iunie trupa Operei Comice pentru Copii este invitată la Festivalul Românesc de la Nurnberg, unde pe 27 iunie va susţine două reprezentaţii, cu 'Coana Chiriţa' şi 'Primăvara magnoliilor'. În toamnă, artiştii se vor muta la Teatrul Giuleşti, sală în care vor susţine toate spectacolele.

Cineastul britanic Danny Boyle, cunoscut în special pentru filmele "Slumdog Millionaire" şi "Trainspotting", are cele mai mari şanse să regizeze ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2012 de la Londra. Organizatorii vor astfel să preia "reţeta" folosită în 2008 de chinezi, care, pentru deschiderea Olimpiadei de la Bejing, au mers pe mâna regizorului Zhang Yimou şi s-au bucurat de aprecieri unanime pentru alegerea de a colabora cu un cineast. Englezii nu au confirmat că au bătut palma cu Boyle pentru acest proiect, însă au recunoscut că îşi doresc "cea mai inventivă ceremonie de deschidere din istoria Jocurilor Olimpice". Danny Boyle are în palmares un Oscar, câştigat în 2009 pentru "Slumdog Millionaire", şi alte 53 de premii.

Populara carte "Călătoriile lui Gulliver", scrisă de Jonathan Swift, va beneficia de o ecranizare în format tridimensional, care va ajunge pe marile ecrane în decembrie. Povestea lui Gulliver va fi adusă în lumea modernă, prezentând aventurile unui jurnalist care, plecat să realizeze un reportaj în Triungiul Bermudelor, se trezeşte pe insula Liliput. Scenariul este scris de cei care au lucrat, printre altele, la "Forgetting Sarah Marshall" şi "Shrek". Pelicula, realizată de studiourile 20th Century Fox, îi va avea în distribuţie pe Jack Black, Emily Blunt, Amanda Peet şi Bill Connoly. Regia i-a fost încredinţată lui Rob Letterman, care a mai realizat producția animată "Shark Tale".

Volumul "Traducerile din poveste", de Luminiţa Voina-Răuţ, va fi lansat astăzi, la Târgul de Carte Bookfest. Un nume cunoscut şi apreciat în domeniul editorial, Luminiţa Voina-Răuţ demonstrează în cartea apărută la Editura Vellant, "Traducerile din poveste", cât de fină este graniţa dintre traducător şi scriitor. Volumul, eseistic şi confesiv totodată, este greu de catalogat. Un amestec făcut din alte literaturi şi din viaţă personală, cartea dezvăluie poveştile din jurul textelor pe care autoarea le-a citit, tradus şi iubit. La lansare, vor povesti despre "Traducerile din poveste" scriitoarea Ioana Ieronim, traducătorii Cornelia Rădulescu şi Joaquin Garrigos şi directorul editorial al Editurii Vellant, Simona Răuţă.

Scurtmetraje recompensate cu Oscar, BAFTA, dar şi premiate la festivalurile de la Berlin şi Clermont Ferrand vor fi prezentate, pe 19 iunie, la evenimentul "Noaptea lungă a filmelor scurte", concomitent, la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Evenimentul din Capitală are loc la Teatrul Naţional Bucureşti, la Galeriile ArtExpo. Noaptea lungă de la TNB/ ArtExpo va include şi o selecţie cu cele mai populare filme la ediţia 2009 Anim'est, precum şi scurtmetrajele din secţiunea horror "Umbre" de la TIFF 2010. În plus, patru dintre cele mai premiate scurtmetraje româneşti din ultimul an vor fi prezentate publicului chiar de către regizorii Tudor Jurgiu, Adrian Sitaru, Alexandru Mavrodineanu şi Paul Negoescu. "Noaptea lungă a filmelor scurte" este cel mai mare eveniment anual organizat de ShortsUP România, un festival neconvenţional de scurtmetraje, a cărui misiune este aceea de a aduce publicului românesc filme de scurtmetraj valoroase, care nu au un canal de distribuţie dedicat.

Serj Tankian, unul dintre cei mai neconvenţionali frontmeni ai rock-ului, solistul trupei System Of A Down, concertează pe 14 august, la Sibiu, în cadrul primului său turneu solo, 'Elect The Dead'. Compoziţia mini-orchestrei, alături de care va apărea pe scenă, este formată din patru viori, patru violoncele şi două cornuri franceze, fiind similară celei cu care s-a prezentat recent la festivalul german Rock Am Ring. La 42 de ani, Tankian s-a apucat să rearanjeze instrumentaţia cântecelor de pe primul său album, 'Elect The Dead', astfel încât acesta să poată fi cântat alături de cei 70 de muzicieni ai orchestrei. Iniţial a redus cântecele la pian şi voce, apoi le-a reconstruit, adăugând, pe rând, contrabasul, viola, două viori şi un corn. Ulterior, a muncit alături de un orchestrator pentru a însufleţi rolul fiecăruia dintre membri.

Cimitirul Forest Lawn, unde este înmormântat Michael Jackson, va fi deschis fanilor în 25 iunie, zi în care se va împlini un an de la moartea regelui muzicii pop, informează presa internaţională. Anunţul a fost făcut de poliţia locală din Glendale, care a subliniat că fanii nu vor avea voie să intre în mausoleul în care este depus sicriul. Familia lui Michael Jackson a fost de acord cu accesul fanilor în cimitir. Michael Jackson a decedat anul trecut, la vârsta de 50 de ani, în urma unei intoxicaţii acute cu Propofol.

Un portret al legendarei actriţe britanice Elizabeth Taylor, realizat de Andy Warhol în 1963 şi estimat la opt milioane de lire sterline, va fi scos la licitaţie în Londra de casa Christie's. Intitulată "Silver Liz", lucrarea a fost realizată în perioada în care Taylor devenea prima actriţă milionară de la Hollywood. Acest portret nu a mai fost văzut din 1989. Elizabeth Taylor are 78 de ani şi este considerată ultimul star al Hollywood-ului de altădată. Actriţa are în palmares două Oscaruri şi alte 37 de premii.

Opera Comică pentru Copii îi invită pe micii melomani şi în această stagiune la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor, în fiecare luni şi marţi, la spectacole cu teme din literatura românească şi cea universală. Mâine, de la ora 11,00, va avea loc în premieră absolută în România, la Grădina de Vară Giuleşti, spectacolul 'Primăvara magnoliilor', iar pe 19 iunie, ora 11,00, este programat musicalul 'Coana Chiriţa', ambele spectacole având-o ca invitat special pe actriţa Stela Popescu în rolul principal. În perioada 24-30 iunie trupa Operei Comice pentru Copii este invitată la Festivalul Românesc de la Nurnberg, unde pe 27 iunie va susţine două reprezentaţii, cu 'Coana Chiriţa' şi 'Primăvara magnoliilor'. În toamnă, artiştii se vor muta la Teatrul Giuleşti, sală în care vor susţine toate spectacolele.

Lungmetrajul 'Felicia, înainte de toate', regizat de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, va rula de astăzi în cinematografele din Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Cluj-Napoca şi Bacău. 'Felicia, înainte de toate' este un film despre relaţii familiale şi despre felul în care timpul influenţează comportamentul oamenilor şi reprezintă debutul în lungmetraj al celor doi regizori. În rolurile principale au fost aleşi actorii Ozana Oancea, Ileana Cernat şi Vasile Menzel, din distribuţie mai făcând parte, printre alţii, Victoria Cociaş, Gelu Niţu, Clara Vodă şi Şerban Georgevici. 'Felicia, înainte de toate' a avut premiera internaţională la Festivalul de Film de la Sarajevo, din 2009.

Scriitorii Vasile Ernu, Florin Lăzărescu, Dan Lungu şi Doina Ruşti vor participa la festivalul de literatură 'Moscow International Open Book Festival'. Evenimentul se va desfăşura începând de astăzi şi până pe 14 iunie. Promovată susţinut, în ultimii ani, la târgurile şi festivalurile de literatură din Europa Occidentală, literatura română va fi acum reprezentată, după o absenţă îndelungată, şi la Moscova, în Rusia, una dintre cele mai mari pieţe de carte şi ţara unora dintre cei mai importanţi scriitori ai lumii. Prezenţi la amplul festival literar moscovit alături de peste 60 de scriitori veniţi din 20 de ţări, invitaţii din România vor participa la mesele rotunde 'Criza identităţii istorice sau războiul memoriei: trecut şi prezent în Europa de Est', 'Nepoţii lui Dracula la Moscova', 'Literatura pentru copii din România şi Rusia din perioada comunistă şi postcomunistă'.

ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti organizează, începând de mâine şi până pe 20 iunie, pentru al cincilea an consecutiv, în Piaţa George Enescu, Bucharest Music Film Festival. Timp de nouă zile, parcarea din vecinătatea Ateneului Român va fi transformată într-o oază de linişte şi rafinament în mijlocul oraşului, un spaţiu agreabil cu verdeaţă, flori şi terase elegante, în jurul celor câteva sute de locuri pe scaune oferite iubitorilor muzicii clasice de toate vârstele. Vor avea loc proiecţii de filme, precedate de recitaluri live ale unor artişti de renume naţional şi internaţional. Orchestra vieneză Das Karussell va deschide festivalul, interpretând compoziţii ale lui Johann Strauss, iar în ultima zi, Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor, va susţine un concert extraordinar cu participarea celor mai cunoscuţi solişti ai momentului - Monica Anghel, Marcel Pavel, Luminiţa Anghel, Mihai Georgescu, Bodo, Aurelian Temişan, Jorge, Ionuţ Ungureanu, Tony Tomas. Invitaţi speciali vor fi Paula Seling şi Ovi, câştigătorii locului al treilea la Eurovision 2010.

Trupa Gotan Project revine în România. Formația va concerta pe 25 iunie, la Sala Palatului din Capitalã. Cei de la Gotan Project au pornit în aprilie turneul european pentru promovarea celui mai recent album de studio al trupei, "Tango 3.0". Gotan Project este un grup muzical care activeazã la Paris și este format din Philippe Cohen Solal, Eduardo Makaroff și Christoph Müller. Trupa s-a format în anul 1999, iar primul ei material discografic a fost "Vuelvo Al Sur/ El Capitalismo Foraneo", urmat de albumele "La Revancha del Tango", "Inspiración Espiración", "Lunatino" și "El Norte". Muzica trupei este în mod clar bazatã pe tango, însã adunã și elemente electronice. Numele trioului, Gotan, vine din anagramarea cuvântului Tango.

Bucureştenii se vor putea bucura de expoziţii, concerte de jazz şi muzică medievală, ateliere de desen şi modelaj în lut, începând de astăzi şi până duminică, la Street Delivery, eveniment urban de arhitectură şi arte, care va avea loc pe strada Arthur Verona. Street Delivery, eveniment ajuns la cea de-a cincea ediţie, demarat de Ordinul Arhitecţilor din România şi Fundaţia Cărtureşti, îşi propune să promoveze traseul cultural Strada Pictor Verona – Grădina Icoanei. Printre trupele care vor cânta pe strada Arthur Verona se numără Pony Hoax, Zum, Biluna Jam Session şi Brazda lui Novac. Street Delivery este în acelaşi timp un demers pentru recâştigarea dreptului la promenadă şi la un oraş în care să se poată respira, pentru a face apel la autorităţi pentru a conserva şi revitaliza 25 de monumente istorice de-a lungul traseului pietonal. Evenimentul va avea loc, la sfârşitul acestei săptămâni, şi la Timişoara, pentru al patrulea an consecutiv.

Britanicii de la Coldplace, aflaţi pentru prima dată în România, vor prezenta bucureştenilor, astăzi, un concert în clubul 'The Silver Church' de la orele 21,00.
Trupa internaţională Coldplace desemnată, pentru al doilea an consecutiv, cel mai bun 'tribute act' din Olanda, nu reprezintă doar un cover-band al trupei Coldplay, ci este singura formaţie recunoscută oficial de aceştia, pentru că, în cei şase ani de când evoluează împreună, formaţia a reuşit să recreeze în cele mai mici detalii concertele trupei originale, plecând de la imaginea scenică şi până la feeling-ul transmis prin binecunoscuta muzică Coldplay. Cu sute de concerte în toate colţurile lumii, Coldplace spun că au reuşit să câştige proprii fani pentru că impecabilitatea show-urilor provine din faptul că sunt, la rândul lor, fani înrăiţi Coldplay. În deschiderea concertului vor cânta cei de la Rain District.

Sala Senatului Universităţii din Bucureşti găzduieşte, până mâine, cea de-a XVII-a ediţie a Colocviului bilateral franco-român în ştiinţele informării şi comunicării, având ca temă 'Comunicarea între logici comerciale şi logici solidare'. Anul acesta, în cadrul manifestării, organizatorii propun o dezbatere iniţială între ceea ce se poate cumpăra şi vinde, pe de-o parte, şi solidaritate, pe de altă parte.

Pelicule româneşti, printre care "Amintiri din Epoca de Aur", "Cealaltă Irina", "Eu când vreau să fluier, fluier" şi "Mănuşile Roşii", vor fi prezentate până pe 15 iunie, în cadrul Săptămânii Filmului Românesc la Nisa. Spectatorii vor mai putea urmări documentarul "Noul val al filmului românesc" regizat de Marius Doicov şi scurtmetrajele "Munceşte acum" (regia Ion Puican), "Cântarea cântărilor" (Gheorghe Presa), "Pe aripile vinului" (Corneliu Porumboiu) şi "Cămila din poză" (Rodi Cotenescu). Evenimentul, ajuns la cea de-a treia ediţie, este organizat de Consulatul Onorific al României la Nisa, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliul Alpilor Maritimi, Institutului Cultural Român şi UNATC.

Un număr de 40 de dansatori profesionişti de pe trei continente vor evolua la sfârşitul acestei săptămâni pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, în cadrul celei de a treia ediţii a Concursului internaţional de dans clasic şi contemporan. Dansatorii prezenţi la Sibiu sunt din Grecia, Rusia, Canada, Japonia, Republica Moldova, Finlanda, Statele Unite ale Americii şi Franţa. Concursul internaţional de dans a început ieri şi se va încheia duminică cu Gala de premiere a participanţilor. Publicul va avea accesul liber la eveniment atât în zilele de concurs, cât şi la gală, reprezentaţiile începând în fiecare zi la ora 18,00. Manifestarea, aflată pe Agenda Cultural-Sportivă a municipiului Sibiu, este organizată de Asociaţia Ordinul Cavalerilor de Sibiu în colaborare cu Teatrul de Balet Sibiu, cu sprijinul municipalităţii sibiene.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!