DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.00 - 16.30
Scena si ecranul • Realizatori Anisora Dumitrescu si Mariana Ciolan.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

1 iunie 2010

Proiectul de lungmetraj "Lupul/ Wolf", de Bogdan Mustaţă, a fost selectat la laboratorul de scenaristică de la Sundance. Atelierul se desfăşoară începând de astăzi și până pe 25 iunie, în staţiunea din Utah, Statele Unite ale Americii. În programul care este dedicat regizorilor şi scenariştilor au fost selectaţi, în total, 13 participanţi, din ţări precum Irlanda, Spania şi Uzbekistan. Participanţii vor lucra cu un grup de consultanţi, care îi vor ajuta să creeze un scenariu sau să monteze scene din povestea la care lucrează. Potrivit theinsider.com, "Lupul" este "povestea suprarealistă" a unui băiat. Dorinţa acestuia se împlineşte când tatăl său învie la propriu şi revine în familie.

Opera Naţională Bucureşti va marca Ziua Internaţională a Copilului printr-o reprezentaţie a baletului 'Visul unei nopţi de vară'. Studioul Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess' al ONB va prezenta astăzi, pe scena mare a instituției, o adaptare a celebrei piese scrise de William Shakespeare, în coregrafia Mariei Popa. În paşi de dans, pe muzica lui Felix Mendelssohn Bartholdy, tineri artişti vor oferi publicului aventurile incitante, pline de vrajă, ale mai multor cupluri de îndrăgostiţi care, cu siguranţă, vor face deliciul publicului de toate vârstele. La acest eveniment special biletele 'costă' doar un zâmbet de copil.

Bob Dylan concertează mâine la Bucureşti. Din componenţa trupei alături de care artistul va ajunge în capitală fac parte Stu Kimball (chitară electrică, chitară acustică), Donnie Herron (chitară cu pedală, vioară, mandolină electrică, banjo), Charlie Sexton (chitară, dobro), Tony Garnier (chitară bass, stand-up bass) şi George Receli (tobe), fiecare dintre aceşti instrumentişti fiind un adevărat exponent de virtuozitate muzicală. Concertul Bob Dylan de la Bucureşti face parte din cadrul Never Ending Tour. Programul evenimentului include şi concerte susţinute de artişti autohtoni, cum ar fi Nicu Alifantis & Zan şi Bucium.

Trei producţii originale HBO România şi două producţii originale HBO Films, câştigătoare ale premiilor Emmy, Globul de Aur, vor fi proiectate, pe 3 iunie, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca. "Taking Chance/ Ultimul drum al lui Chance" este un film emoţionant, inspirat din povestea adevărată a unui marinar american, colonelul Strobl, care s-a oferit voluntar să escorteze rămăşiţele caporalului Chance Phelps, de 19 ani, ucis în Irak, până într-un mic oraş din Wyoming. "Into the Storm" este un lungmetraj biografic despre Winston Churchill şi mandatul lui în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Filmul este regizat de Thaddeus O’Sullivan, iar rolul principal este interpretat de Brendan Gleeson. Cele trei producţii originale HBO România care vor fi proiectate de Ziua HBO sunt "Lumea văzută de Ion B.", "Circul Vesel" şi "The Shukar Collective Project".

Roger Waters, fostul basist al trupei Pink Floyd, a anunțat că va pleca din nou într-un turneu pentru a interpreta "The Wall", albumul cult al grupului. Artistul va susține o serie de concerte în America de Nord și în Europa. Celebrul album "The Wall" al grupului britanic, lansat în 1979 și având la bază personajul Pink, inspirat din viața și experiențele lui Roger Waters, tratează teme complexe, precum izolarea și alienarea, fiind puternic influențat de filosofia pacifistă. Muzica și versurile noului concept muzical vor rămâne fidele albumului original, însă "interpretarea va fi diferită", a precizat muzicianul britanic. Roger Waters a indicat că va colabora la realizarea videoclipurilor și a imaginilor care vor fi proiectate pe un zid din spatele scenei, care va fi folosit ca ecran. Efecte speciale și marionete gigantice vor fi utilizate în timpul show-urilor.

Cunoscutele Big Band-uri a două universități americane, McNeese State University și University of Northen Colorado au pornit într-un turneu săptămâna trecută prin România. În cadrul evenimentului, intitulat American University Jazz Big Band On Tour, un interesant schimb cultural cu SUA, vor mai avea loc spectacole la Iași, Brașov, Sibiu, București și Ploiești. Turneul este un eveniment extraordinar pentru țara noastră, fiind pentru prima oară în 40 de ani, când big band-uri din SUA concertează în România. Concertul celor două trupe de jazz - UNC Jazz Lab Band şi The Jazz Ensemble programat la București, luni, 7 iunie, de la ora 19:00, va avea loc la Sala Radio și va avea ca invitat special Big Band-ul Radio, condus de Ionel Tudor. Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărturești, Humanitas și online pe eventim.ro. Elevii și studenții au intrarea gratuită.

Scriitorul Varujan Vosganian a fost desemnat câştigător al premiilor decernate de revista spaniolă Niram Art decernate la Madrid, atât la secţiunea Poezie, cât şi la Proză. Premiile sunt oferite de revista şi editura Niram Art, cu participarea Universităţii Complutense din Madrid şi a Centrului Cultural al Armatei Spaniole. Varujan Vosganian a ridicat premiul Niram Art pentru Poezie - Trofeul Tristan Tzara şi premiul pentru Proză - Trofeul Mihail Sebastian, pentru romanul "Cartea şoaptelor" lansat în 2009. Premiul Niram Art pentru Poezie - Trofeul RefleXos a fost decernat poetului român Dan Herciu, alături de care a mai fost premiat şi un poet spaniol. Arta romanească a fost de asemenea recompensată la Madrid - Trofeul Constantin Brâncuşi a fost ridicat de sculptorul român Eugen Petri.

Muftiatul Cultului Musulman din România sărbătoreşte astăzi centenarul celui mai important lăcaş de cult musulman din România, Moscheea Regele Carol I, din Constanţa. Potrivit şefului Cultului Musulman, muftiul Murat Iusuf, aniversarea celor 100 de ani va debuta cu primirea înalţilor oaspeţi în curtea Moscheii Carol I, oficiali ai statului român şi turc, şefi ai misiunilor diplomatice, clerul musulman şi membrii comunităţilor musulmane, reprezentanţii Academiei Române, cadre universitare, oficialităţi locale şi parlamentari. Momentul omagial va fi marcat, prin dezvelirea unei plăci comemorative şi acordarea de medalii şi albume, ocazionate de aniversarea centenarului.

Regizorul, producătorul şi actorul american Scott Coffey consideră că România are, în prezent, ''o perioadă extraordinară în cinematografie''. Invitat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, la proiecţia lungmetrajului său ''Ellie Parker'', care a rulat, ieri, în secţiunea ''Profesiunea: actriţă'', Scott Coffey a afirmat că ''TIFF este un proiect foarte ambiţios, iar selecţia de filme este grozavă''.
Referindu-se la filmul reputatului regizor român Cristian Mungiu, ''4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile'', Scott Coffey a afimat că filmul cineastului român ''este prea subtil şi în SUA a avut succes doar în oraşele mari''. Prezentat publicului în cadrul noii secţiuni a TIFF 2010, ''Profesiune: actriţă'', filmul ''Ellie Parker'', regizat de Scott Coffey, spune amuzanta şi fermecătoarea poveste a unei actriţe care încearcă să dea lovitura la Hollywood.

Guillermo del Toro a anunţat că nu va mai regiza filmul "The Hobbit". Și asta deși şi-a petrecut ultimii doi ani lucrând intens la această adaptare cinematografică a romanului lui Tolkien. Del Toro a luat această decizie ținând cont de nenumăratele amânări în ceea ce priveşte începerea filmărilor. Cineastul mexican a precizat că va continua, totuşi, să scrie scenariul acestui proiect cinematografic, împreună cu Peter Jackson, Fran Walsh şi Phillippa Boyens. Decizia lui Guillermo del Toro de a renunţa la regia celor două filme din seria "The Hobbit" a fost influenţată de incertitudinea care planează asupra viitorului studiourilor MGM. Producătorii sperau să înceapă filmările în această vară, însă nu au obţinut deocamdată acceptul tuturor părţilor implicate.

Filmul 'Felicia, înainte de toate', regizat de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, va avea premiera de gală pe 10 iunie, la Cinema Studio din Capitală. Lungmetrajul va rula, din 11 iunie, în cinematografele din Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Cluj-Napoca şi Bacău. 'Felicia, înainte de toate' este un film despre relaţii familiale şi despre felul în care timpul influenţează comportamentul oamenilor şi reprezintă debutul în lungmetraj al celor doi regizori. În rolurile principale au fost aleşi actorii Ozana Oancea, Ileana Cernat şi Vasile Menzel, din distribuţie mai făcând parte, printre alţii, Victoria Cociaş, Gelu Niţu, Clara Vodă şi Şerban Georgevici.'Felicia, înainte de toate' a avut premiera internaţională la Festivalul de Film de la Sarajevo, din 2009. De asemenea, a mai fost selecţionat la Festivalul Internaţional de Film Goteborg, la Festivalul de Film de la Namur şi la cel de la Salonic, ca şi la AFI Los Angeles Film Festival. Lungmetrajul va avea vineri, 1 iunie, avanpremiera în România la Cluj, în timpul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, fiind selecţionat în Competiţia Oficială.

Un spectacol intitulat 'Graţie pe aripile dansului', în regia Rosei-Marie Bot Stocec, va fi prezentat, astăzi, la Opera Naţională Bucureşti, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului. Evenimentul include variaţiuni din balete clasice - 'Frumoasa din pădurea adormită', 'Paquita', 'Baiadera', 'Giselle', 'Don Quijote'; pas de deux din balete clasice: 'Corsarul', 'Giselle', 'Flăcările Parisului', precum şi momente de dans contemporan. Îşi dau concursul elevi ai Liceului de Coregrafie 'Floria Capsali', laureaţi ai Concursului naţional de interpretare coregrafică şi ai unor competiţii internaţionale de balet din Catania, New York, Porec.

Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu vor pleca într-un turneu european de promovare a piesei ''Playing With Fire'', cu care au obţinut locul al treilea la concursul Eurovision, desfăşurat la Oslo, la sfârşitul săptămânii trecute.
Cei doi vor merge prin marile oraşe ale mai multor ţări din Europa, din ''bagajele'' lor nelipsind originalul pian dublu care a fost admirat şi pe scena de la Oslo. Paula a declarat, după întoarcerea în ţară, că va continua să lucreze cu Ovi la album, iar detaliile turneului vor fi stabilite abia după ce va reveni în România şi Ovi.

Construirea noului spital de copii "Marie Curie" din Capitală va fi sprijinită astăzi printr-un concert caritabil intitulat "Rock pentru viaţă", la care vor urca pe scenă, în Piaţa Constituţiei, nume importante ale muzicii româneşti. Proiectul viitorului spital include un corp cu peste 250 de paturi, un centru de cercetări medicale, un hotel şi un restaurant pentru părinţi şi corpul medical, precum şi un centru de conferinţe. Toate acestea vor fi construite pe un teren din sectorul 4. La concertul "Rock pentru viaţă", organizat de Fundaţia "Salvați-vă Ingerii", vor cânta Mihai Mărgineanu, Les Elephants Bizarres, Vunk, Sarmalele Reci, Taxi, Viţa-de-Vie, VH2, Compact. Evenimentul va începe la ora 17.00.

Cel mai vechi aparat foto din lume, creat în 1839, a fost vândut în cadrul unei licitaţii, la Viena, pentru 732.000 de euro, devenind astfel cea mai scumpă cameră de fotografiat din istorie, informează presa internaţională. Aparatul fotografic a fost fabricat la Paris, a fost conservat foarte bine şi este foarte valoros, deoarece în lume există doar câteva modele originale, cu semnătura inventatorului, care îi confirmă autenticitatea. Până acum, dispozitivul care cântăreşte cinci kilograme, a aparţinut unei familii germane timp de mai multe generaţii şi până acum nu a fost declarat oficial. Preţul de pornire al licitaţiei a fost de 200.000 de euro, iar precendetul record aparţinea tot galeriei din Viena, după ce în 2007 a vândut un aparat produs de Susse Freres în 1839, cu 576.000 de euro.

În ultima lună a acestei stagiuni a Orchestrelor și Corurilor Radio, cunoscul dirijor Christian Badea revine la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, în două concerte ce vor avea loc la Sala Radio, pe 4 și 11 iunie, începând cu ora 19:00. Soliștii primului spectacol ce se va desfășura sub bagheta lui Christian Badea - vineri, 4 iunie - sunt Alexandru Tomescu și Filip Papa. Ei vor interpreta Concertul în la minor pentru vioară, violoncel și orchestră, op.102 de Brahms. Programul mai cuprinde lucrarea Corale și cutii muzicale de Diana Rotaru și Simfonia a VI-a în si minor Patetica, op.74 de Ceaikovski. Biletele se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărturești, Humanitas și online pe eventim.ro. Elevii și studenții au intrarea gratuită.

Târgul ''Primăvara Cărţilor'', organizat de Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca, va oferi cititorilor pasionaţi, în perioada 3-5 iunie, în zona pietonală din faţa Casei Matei Corvin, titluri rare şi ultimele apariţii editoriale, cu reduceri de preţuri între 10 şi 15%. La evenimentul devenit deja o tradiţie, vor avea loc mai multe lansări de carte, printre care volumul ''Costul uceniciei'' de Dietrich Bonhoeffer, pastor luteran care s-a opus regimului nazist şi a murit în lagărul de concentrare de la Flossenbürg. Volumul a apărut la Editura Logos, fiind tradus de Ligia Taloş din limba germană. La ''Primăvara Cărţilor'' va fi lansat şi volumul ''Trebuie să apărăm societatea'' de Michel Foucault, apărut în acest an la Editura Idea şi care transcrie 11 lecţii ale autorului, cu o analiză critică a sistemului puterii politice, în consens cu gândirea politică occidentală.

Trupele Metallica, Rammstein, Alice in Chains, Slayer şi Manowar, aflate printre numele grele de la Sonisphere Festival, formaţia Aerosmith şi artişti precum Eric Clapton şi Steve Winwood, Bob Dylan şi Elton John sunt aşteptaţi în concerte, cele mai multe în premieră, în această lună în Capitală. Luna iunie va aduce la Bucureşti mai mulţi artişti pentru prima dată în faţa publicului român - de la Paul Anka, în această seară, la Sala Palatului, la Bob Dylan (mâine la Zone Arena), Eric Clapton şi Steve Winwood (11 iunie, Stadionul Naţional de Rugby Arcul de Triumf) şi Elton John (12 iunie, Piaţa Constituţiei). Un memorabil concert-premieră se anunţă şi cel susţinut de Aerosmith, al căror turneu "Cocked, Locked, Ready to Rock" a debutat în Venezuela pe 18 mai, cu o lună înainte ca trupa rock să urce pe scena de la Romexpo.

Concertul pe care cântăreţul Michael Bolton urma să îl susţină la Constanţa pe 17 iulie se va desfăşura pe 30 iulie. Recitalul va avea loc pe platoul din zona Porţii 1 a Portului Constanţa. Michael Bolton revine în România să promoveze cel mai nou album al său, "One World One Love". Concertul de la Constanţa poartă numele ultimului său hit, "Murder My Heart", melodie care a fost compusă de Bolton împreună cu Lady Gaga. Biletele la concertul lui Michael Bolton au fost puse în vânzare la preţuri cuprinse între 60 şi 200 de lei şi pot fi achiziţionate de la Sala Palatului din Bucureşti şi din reţeaua magazinelor Germanos şi online, de pe eventim.ro.

Producătorii peliculei "The Hurt Locker" vor da în judecată 5.000 de persoane care au descărcat ilegal filmul de pe internet, în cazul în care aceştia vor refuza să plătească 1.000 de lire sterline fiecare, ca despăgubiri pentru încălcarea legii drepturilor de autor, informează presa internaţională. "Piraţii" online vor fi identificaţi după IP-urile calculatoarelor pe care a fost descărcată pelicula. În cazul în care aleg să se judece cu producătorii, ei riscă să plătească de 10 ori mai mult. "The Hurt Locker" a câştigat anul acesta şase premii Oscar, printre care şi cel pentru cel mai bun film. Pelicula a avut încasări de 10,7 milioane de lire sterline în Statele Unite.

Scriitorul Varujan Vosganian a fost desemnat câştigător al premiilor decernate de revista spaniolă Niram Art decernate la Madrid, atât la secţiunea Poezie, cât şi la Proză. Premiile sunt oferite de revista şi editura Niram Art, cu participarea Universităţii Complutense din Madrid şi a Centrului Cultural al Armatei Spaniole. Varujan Vosganian a ridicat premiul Niram Art pentru Poezie - Trofeul Tristan Tzara şi premiul pentru Proză - Trofeul Mihail Sebastian, pentru romanul "Cartea şoaptelor" lansat în 2009. Premiul Niram Art pentru Poezie - Trofeul RefleXos a fost decernat poetului român Dan Herciu, alături de care a mai fost premiat şi un poet spaniol. Arta romanească a fost de asemenea recompensată la Madrid - Trofeul Constantin Brâncuşi a fost ridicat de sculptorul român Eugen Petri.

O interesantă expoziţie de fotografie, a artistei germane Donata Wenders, intitulată ''Prezenţă absentă'', va fi vernisată, mâine, la Muzeul de Artă. Publicul va putea admira 41 de lucrări realizate de artistul fotograf german în perioada 1995 - 2010. Donata Wenders s-a născut la Berlin şi lucrează în domeniul cinematografiei din 1987, după studii de artă dramatică şi film la Stuttgart. Din anul 1995 s-a dedicat fotografiei, fără a se îndepărta însă de domeniul cinematografiei. A expus lucrări la Santa Monica, Los Angeles, Berlin, Hong Kong, Roma, Florenţa şi Parma. Artista germană a avut ca modele lucrările unor mari nume ale genului, precum Alfred Stieglitz, Eduard Steichen, August Sander şi Henry Cartier-Bresson.

Construirea noului spital de copii "Marie Curie" din Capitală va fi sprijinită astăzi printr-un concert caritabil intitulat "Rock pentru viaţă", la care vor urca pe scenă, în Piaţa Constituţiei, nume importante ale muzicii româneşti. Proiectul viitorului spital include un corp cu peste 250 de paturi, un centru de cercetări medicale, un hotel şi un restaurant pentru părinţi şi corpul medical, precum şi un centru de conferinţe. Toate acestea vor fi construite pe un teren din sectorul 4. La concertul "Rock pentru viaţă", organizat de Fundaţia "Salvați-vă Ingerii", vor cânta Mihai Mărgineanu, Les Elephants Bizarres, Vunk, Sarmalele Reci, Taxi, Viţa-de-Vie, VH2, Compact. Evenimentul va începe la ora 17.00.

Filmul de animaţie "Shrek pentru totdeauna" este lider în box office-ul nord-american, pentru a doua săptămână consecutiv. "Shrek Forever After", al patrulea lungmetraj din seria dedicată căpcăunului verde, a avut încasări de 43,3 milioane de dolari în al doilea weekend pe marile ecrane nord-americane. Printre vocile celebre care dau viaţă simpaticelor personaje din "Shrek 4" se numără cele ale lui Mike Myers, Antonio Banderas, Eddie Murphy şi Cameron Diaz. Lungmetrajul "Totul despre sex 2", a doua adaptare cinematografică a serialului de televiziune omonim cu mare priză la publicul feminin, a intrat direct pe poziţia a doua, în primul weekend în cinematografele din SUA şi Canada, generând încasări de 32,1 milioane de dolari.

Mai multe suveniruri legate de benzile desenate "Tintin", printre care şi o statuetă de bronz a personajului principal în mărime naturală, au fost vândute cu peste un milion de euro, la o licitaţie care a avut loc la Paris. Preţul cel mai mare a fost obţinut de două numere originale ale revistei de benzi desenate, apărute în 1938 sub numele "Sceptrul regelui Ottokar", vândute cu peste 240.000 de euro. Statuia de bronz care îl prezintă pe Tintin alături de câinele său, Snowy, a fost vândută cu 125.000 de euro. Aventurile lui Tintin, produse de artistul belgian Georges Remi sub pseudonimul Herge, au fost traduse în 80 de limbi, iar din 1929 au fost vândute în mai mult de 200 de milioane de exemplare.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!