DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.00 - 18.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.10 - 18.30
Jocul cu margelele de sticla • Secolul XX în muzica. Realizator Monica Gurau-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Expresul de seara • Realizatori Anca Mateescu si Dana Pitrop

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

22 iulie 2010

Pianina la care a cântat compozitorul german Johannes Brahms, cu mai bine de două veacuri în urmă, va fi licitată la Balul Maria, ce se va desfăşura la începutul lunii septembrie, la Timişoara. Programul evenimentului din această toamnă este axat pe tradiţiile autentice ale dansului popular din Banat, iar cina va păstra aroma gulaşului de viţel la ceaun. Balul, aflat la cea de-a V-a ediţie, este unul caritabil, organizat de Filiala Timişoara a Serviciului de Ajutor Maltez din România, din banii adunaţi urmând să se construiască un sistem solar de încălzire la Căminul de bătrâni al SAMR din oraş. Balul va fi patronat de reprezentanţi ai Malteser Hilfsdienst din Germania, dr. Julich Dieter Scheidt şi soţia sa, Gudrun Scheidt, care, în urmă cu 20 de ani, au contribuit la înfiinţarea primei grupe malteze din România, la Timişoara.

Spectacolul cu celebra lucrare ''Don Giovanni'' a marelui compozitor austriac Wolfgang Amadeus Mozart va fi pusă în scenă la Opera Română de regizorul Tompa Gabor. Premiera va deschide stagiunea instituţiei culturale clujene pe 10 octombrie. Scenografia va fi concepută de Carmencita Brojboiu, care va relua, astfel, colaborarea sa cu reputatul regizor Tompa Gabor. Piesa care a lansat mitul lui Don Juan este ''Seducătorul din Sevilla şi Oaspetele de piatră'' de Tirso de Molina, publicată în 1630, la Barcelona. Personajul Don Juan l-a atras pe Mozart, care a transpus mitul într-o operă memorabilă, pe un libret scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte. Premiera cu ''Don Giovanni'' a avut loc în anul 1787, la Praga, sub bagheta dirijorală a compozitorului. Capodopera lui Mozart a fost pusă pentru prima dată în scenă la Opera Română din Cluj Napoca în anul 1939.

60 de fotografii realizate de Richard Avedon, printre care se numără un portret al celebrei Marilyn Monroe şi patru ale membrilor trupei Beatles, vor fi scoase la licitaţie de casa Christie's, la Paris, pe 20 noiembrie. Aceasta este cea mai mare colecţie de opere ale celebrului fotograf american ce va fi scoasă la licitaţie. Valoarea colecţiei a fost estimată la o sumă cuprinsă între trei milioane de euro şi cinci milioane de euro, au precizat experţii casei Christie's. Fondurile obţinute vor fi donate Fundaţiei Richard Avedon, al cărei scop principal este de a conserva şi valorifica moştenirea lăsată de celebrul fotograf american, decedat în 2004.

Regizorul Fatih Akin va fi preşedintele secţiunii Lion of the Future a Festivalului de Film de la Veneţia. Evenimentul va avea loc în perioada 1 - 11 septembrie. În timp ce Fatih Akin va fi preşedintele secţiunii de debut, artistul iranian Shirin Neshat va fi preşedintele secţiunii Orizzonti. Neshat a câştigat Leul de Argint, anul trecut, la Veneţia, pentru filmul său de debut, "Women Without Men". De asemenea, Akin a câştigat Premiul Special al Juriului, anul trecut, la Veneţia, pentru "Soul Kitchen". Fatih Akin este unul din numele cele mai importante ale cinematografiei mondiale, cu filme precum "Cu capul înainte" şi "De partea cealaltă". Regizorul american Quentin Tarantino a fost desemnat preşedintele juriului Festivalului.

Celebrul tablou "Mona Lisa" şi alte portrete pictate de Leonardo da Vinci le-au dezvăluit oamenilor de ştiinţă noi secrete, graţie unor analize ştiinţifice care au revelat compoziţia chimică şi grosimea fiecărui strat de vopsea, se afirmă într-un studiu citat de Agenția France Press. Straturi de vopsea extrem de fine au fost aplicate de maestrul renascentist pentru a estompa contururi şi pentru a "îndulci" tranziţia dintre zonele luminoase şi cele întunecate de pe chipurile expuse în fiecare tablou. Graţie unor noi analize efectuate recent, Philippe Walter, de la laboratorul centrului de cercetare şi restaurare din cadrul Musées de France, a explicat modul în care au fost realizate degradeurile, cu ajutorul unei tehnici intitulate "sfumato".

Prima ediţie a Turneului Naţional "Muzica Palatelor Româneşti" va avea loc între 31 iulie şi 8 august. Evenimentul va fi organizat de Radio România Cultural şi ExcesMusic, prin programul Oportunităţi la tine acasă. Ansamblul Resonance Quartet, câştigător a numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, va cânta pe 31 iulie la Conacul de la Tescani, pe 1 august la Castelul Sturdza de la Miclăuşeni, pe 5 august la Muzeul Unirii din Iaşi - reşedinţa domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a Regelui Ferdinand, pe 7 august la Castelul Peleş de la Sinaia şi pe 8 august la Palatul Mogoşoaia. Toate concertele vor fi urmate de prezentarea cărţii "Regăsire - Diaspora Muzicală Românească" de Sebastian Crăciun, volum care cuprinde 55 de interviuri cu mari personalităţi ale artei muzicale româneşti, care s-au stabilit în 19 ţări ale lumii de pe patru continente.

Până pe 10 octombrie, la Muzeul National de Arta al Romaniei este deschisa expozitia Dracula - voievod si vampir. Expozitia prezinta in premiera publicului din Romania binecunoscutul portret al voievodului Vlad Tepes, numit deseori in epoca Dracula, conservat de mai bine de 400 de ani la castelul Ambras. Expozitia cuprinde alaturi de obiecte imprumutate de la muzee din Austria, Ungaria, Germania, Slovenia, si piese din patrimoniul national de la Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National Peles, Muzeul Taranului Roman si Muzeul Cinegetic al Carpatilor. În cadrul expozitiei va rula zilnic filmul Nosferatu - Simfonia groazei, un clasic al cinematografului german expresionist.

Clubul Liderii Mileniului Trei, în parteneriat cu Primăria Râmnicu Vâlcea, organizează, în perioada 26 august - 1 septembrie, la Băile Olăneşti, şcoala de vară 'Branding Romania', în vederea promovării cetăţeniei active a tinerilor şi a educaţiei non-formale. Aflată la a treia ediţie, manifestarea se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 17 şi 20 de ani, iar temele abordate vor fi autodezvoltarea şi atitudinea civică, elemente esenţiale în dezvoltarea unor actori sociali responsabili. Tinerii vor învăţa într-o manieră non-formală despre comunicare, negociere, lucru în echipă, management de proiect, leadership. Ediţia de anul acesta are un format diferit, deoarece participanţii nu vor mai fi împărţiţi pe ateliere cu domenii specifice. Ei vor lua parte la activităţi şi la ateliere comune, menite să le trezească interesul şi dorinţa de a se implica în viaţa comunităţii din care fac parte (şcoala, localitatea, cartierul).

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Peninsula va avea loc în perioada 26 - 29 august, la Târgu Mureş. Evenimentul se va desfășura pe malul Mureşului, lângă Complexul Weekend. Festivalul prezintă, timp de patru zile, muzică de calitate şi o serie foarte variată de evenimente sportive, culturale şi artistice, precum şi cu formaţii de renume mondial şi DJ-i de top. Anul acesta, Peninsula pune la dispoziţia celor prezenţi, pe lângă scena mare, terasă şi arenă, o a patra zonă muzicală, unde vor susţine concerte live formaţii româneşti şi maghiare. Festivalul Peninsula a atras la ediţia de anul trecut 58.000 de vizitatori, evenimentul având un buget de 1,2 milioane de euro.

O suliţă din lemn de mesteacăn veche de aproximativ 10.000 de ani a fost descoperită într-o bucată de gheaţă în apropiere de Parcul Naţional Yellowstone din Statele Unite ale Americii. Descoperirea a fost făcută în Munţii Stâncoşi, la mare altitudine, de către arheologul Craig Lee, în 2007, însă rezultatele analizei au fost comunicate abia săptămâna trecută. Suliţa, având o lungime de 90 de centimetri, prezintă încă însemnele fostului ei proprietar şi avea probabil la vârf o bucată ascuţită de silex.Craig Lee, de la Universitatea din Colorado, este un expert în domeniul cercetărilor arheologice efectuate la nivelul mini-gheţarilor, care, odată cu accelerarea fenomenului de încălzire globală, se topesc într-un ritm tot mai mare, aducând la lumină o serie de materii şi materiale organice conservate multe mii de ani în gheaţă. Cercetătorii americani au putut să descopere astfel, în ultimii ani, numeroase resturi vegetale, ţesături şi schelete de animale.

Comedia neagră "Undeva la Palilula" de Silviu Purcărete şi documentarul "Lumea în pătrăţele" de Ivana Mladenović au fost selectate în programul CineLink Work in Progress al festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo. Evenimentul debutează mâine și se desfăşoară până la sfârșitul lunii. Programul CineLink Work in Progress, care include, anul acesta, şase filme, este dedicat proiectelor care sunt în stadiul de postproducţie şi oferă creatorilor acestora ocazia de a obţine sprijin financiar. Secţiunea are două premii, Post republic Award (constând în servicii de postproducţie în valoare de 80.000 de euro) şi RestArt Award (servicii de postproducţie în valoare de 20.000 de euro). De altfel, filmul "Eu când vreau să fluier, fluier" de Florin Şerban, dublu premiat anul acesta la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, a câştigat, în 2009, marele premiu al CineLink Work in Progress.

Un spectacol memorial dedicat lui Ştefan Iordache, cu momente din filmografia sa şi cu mai mulţi actori invitaţi, dar şi premiera concertului lui Tudor Gheorghe "Cavalerii felinarelor târzii" se numără printre reprezentaţiile Festivalului Artelor Bucureşti. Evenimentul se va desfășura în această toamnă, între 10 şi 15 octombrie. Pe 11 octombrie, la Sala Palatului va avea loc un eveniment memorial Ştefan Iordache. "Ticăloşii", "Cei ce au plătit cu viaţa" şi "Cel mai iubit dintre pământeni" - trei filme de succes în regia lui Şerban Marinescu vor fi comentate de către invitaţii speciali ai serii, Dorel Vişan, Maia Morgenstern, Mitică Popescu, Mircea Albulescu, Tora Vasilescu şi Mircea Diaconu. În aceeaşi zi, la Palatul Naţional al Copiilor, Ion Caramitru va susţine conferinţa "Limitele aşteptării", iar pe 12 octombrie, la Sala Palatului, Tudor Gheorghe va susţine, în premieră, concertul "Cavalerii felinarelor târzii".

Trupa metal Dark Tranquillity din Suedia va cânta, pe 14 august, pe scena din Piaţa Mare din Sibiu, la festivalul Artmania.
Evenimentul se va desfăşura în acest an între 13 şi 15 august. Cea de-a cincea trupă din festival cântă din 1989. Suedezii de la Dark Tranquillity sunt cunoscuţi ca pionieri ai stilului "melodeath". Ei vor urca pe scena din Piaţa Mare a Sibiului pe 14 august, alături de cântăreţul de origine libaneză Serj Tankian şi trupa Sirenia. Muzica suedezilor de la Dark Tranquillity oferă o experienţă intensă, puternic marcată de rădăcinile lor scandinave. Printre trupele care vor mai concerta se numără Sisters of Mercy şi Kamelot.

Consilierii locali din Sighişoara au decis interzicerea comercializării obiectelor de talcioc la Festivalul Medieval, care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. Accentul se va pune pe produse de artizanat specifice epocii medievale. Potrivit Regulamentului de desfăşurare şi organizare a Festivalului "Sighişoara Medievală", ajuns la a optsprezecea ediţie, în perioada evenimentului în Cetatea Medievală nu se vor comercializa băuturi alcoolice sau obiecte de talcioc, precum jucării, baloane sau brăţări luminoase. De asemenea, se interzice instalarea de grătare, amplasarea de instalaţii de preparat produse alimentare care presupun prăjeli, grătare şi nu se vor comercializa seminţe, vată de zahăr, porumb fiert, mere glazurate, ci doar produse de artizanat specifice epocii medievale. Festivalul "Sighişoara Medievală" atrage, în fiecare an, aproximativ 30.000 de turişti.

Un tablou care ar putea aparţine penelului unuia dintre cei mai cunoscuţi maeştri ai artei din perioada barocă italiană, Michelangelo Merisi da Caravaggio, a fost descoperit la Vatican. Lucrarea intitulată 'Martirio di San Lorenzo' aparţine Ordinului Iezuiţilor. Ideea că autorul ar putea fi Caravaggio se bazează pe faptul că maniera de a picta este foarte apropiată de cea în care au fost realizate cunoscutele lucrări ale pictorului 'Conversione di San Paolo', care datează din 1601, şi 'Martirio di San Matteo', realizat în perioada 1599-1601. În cazul în care se va stabili că tabloul aparţine într-adevăr penelului lui Caravaggio, descoperirea va constitui un dar minunat pentru cei care apreciază talentul pictorului, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la moartea acestuia, moment marcat în Italia în anul 2010.

Tineri scenarişti, actori, regizori şi producători români au fost selectaţi la Sarajevo Talent Campus. Este vorba despre un program care se desfăşoară în cadrul festivalului de film din capitala Bosniei, începând de mâine și până pe 31 iulie. Participanţii la program vor beneficia de cursuri cu specialişti în domeniu şi se vor întâlni cu invitatul special al festivalului, actorul Morgan Freeman. În programul Sarajevo Talent Campus sunt selectaţi tineri din ţări balcanice, precum Serbia, Bosnia, Turcia şi Macedonia. La categoria dedicată actorilor a fost selectată Eszter Tompa din partea României, în timp ce la categoria regizorilor au fost aleși Alina Manolache, Diana Elena Munteanu şi Mircea Nestor. La Sarajevo Talent Campus au mai fost selectaţi scenariştii Simina Bănulescu, Andreea Borţun, Simona Manţarlian, Monica Stan şi Andrei Tănase, dar şi producătorii Ilinca Belciu, Anita Drăghici, Ioana Drăghici şi Alex Trăilă. Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din regiune.

Transilvania Fest, eveniment de promovare a regiunii Transilvania, se va desfasura între 30 iulie şi 1 august la Biertan, langa Sibiu. Festival de „cultură şi mâncare”, acesta promovează tradiţiile şi obiceiurile din regiunea Transilvania, dorind să contribuie la dezvoltarea comunitară, comercială şi turistică în aceasta regiune şi, în mod specific, a localităţilor Biertan, Richiş şi Copşa Mare.

În premieră la malul marii, la Constanta, se va desfasura in perioada 20 august – 5 septembrie 2010, EXPOEDU – târgul produselor educaţionale. Evenimentul va avea multiple valenţe educaţionale prin tematica abordată: jocuri logice, jucării educative, cărti şi produse multimedia educaţionale, articole scolare si sportive, produse bio. EXPOEDU se va desfasura într-un pavilion expoziţional mobil, care va fi gazda unor programe dedicate copiilor: cursuri de limbi straine, ateliere de creatie şi teatru de păpuşi.

Festivalul Degustatorilor de Film și Artă Culinară, va avea loc în această toamnă în Portul Cultural Cetate, în perioada 1-11 septembrie 2010. Evenimentul este organizat de Asociaţia Film România împreună cu Fundaţia pentru poezie "Mircea Dinescu". Festivalul se adresează atât iubitorilor de film din România, cât şi pasionaţilor de artă culinară. Programul evenimentului, desfasurat sub patronajul poetului gastronom Mircea Dinescu, include proiectii cu cele mai bune filme realizate in Balcani, castigatoare ale celor mai importante trofee la marile festivaluri cinematografice mondiale, workshop-uri, spectacole artistice si culinare.

Roman Polanski va filma la începutul anului 2011 un lungmetraj inspirat din piesa de teatru "Le Dieu du carnage", scrisă de romanciera franceză Yasmina Reza. Piesa pune în scenă povestea a două cupluri căsătorite care se întâlnesc într-o seară pentru a discuta într-o manieră civilizată problema creată de copiii lor care s-au bătut în timpul zilei într-un parc. Pe măsură ce discuţiile avansează, părinţii devin tot mai lipsiţi de maturitate, iar întâlnirea dintre cei patru adulţi degenerează într-un adevărat haos. Acest spectacol a fost recompensat cu trei premii majore (cea mai bună piesă, cel mai bun regizor şi cea mai bună actriţă principală) la gala Tony din 2009.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Literatura rom�na contemporana, prezentata de Academia Suedeza

Luni, 23 aprilie 2012, va avea loc la Institutul Cultural Rom�n de la Stockholm lansarea antologiei Det sk�na med sk�nlitteraturen 2: modernt och omodernt men samtida (Ce are frumos beletristica. Modern sau nu, dar contemporan).

mai mult...
Premiera extraordinara a baletului Don Quijote

Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate �n interpretarea unei distributii tinere si de valoare �nseamna �mpreuna premiera baletului clasic Don Quijote.

mai mult...
8 artisti rom�ni la Trienala de arta contemporana de la Palais de Tokyo, Paris

8 artisti romani participa la Trienala de arta contemporana de la Palais de Tokyo, Paris, care �si deschide portile vineri, 20 aprilie 2012.

mai mult...
Recital de poezie si muzica la sediul BNR

Banca Nationala a Rom�niei are placerea sa va invite marti, 24 aprilie 2012, ora 18:00, la sediul BNR, sala Mitita Constantinescu, la recitalul de poezie si muzica sustinut de actorul Ion Caramitru si violoncelistul Adrian Naidin.

mai mult...
Participare rom�neasca la festivalul de film IndieLisboa 2012

Cinematografia rom�neasca va fi prezenta cu doua productii la cea de-a noua editie a Festivalului International de Film IndieLisboa, care se va desfasura �ntre 26 aprilie si 6 mai 2012.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Despre Feleacu se stie ca a fost �ntemeiat la 1366, din ordinul regelui Ludovic I. �n acele timpuri, cetatea Clujului avea nevoie de aparatori ai drumului care o lega de Turda.

mai mult...
Romeo si Julieta, despre dragoste si ura

Marti, 1 mai 2012, ora 12.00, la Sala ArCuB, va avea loc conferinta de presa - int�lnire cu regizorii Nikolay Kolyada si Oskaras Kor�unovas, un dialog despre rolul regizorului �n teatrul contemporan.

mai mult...
"Flautul de Aur", prezentat publicului din Rom�nia

"Flautul de aur - Muramatsu - este un vis atins. Cred ca orice flautist pe lumea asta �si doreste un astfel de instrument". (Ion Bogdan Stefanescu)

mai mult...
Lansare de album BD

Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.

mai mult...
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia

�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.

mai mult...
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti

�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.

mai mult...
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra

Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.

mai mult...
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.

mai mult...
Ivo Andric - Scriitor/Diplomat

Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.

mai mult...
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"

Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.

mai mult...
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!