DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

7 ianuarie 2010

Radio România Cultural şi Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti" vor organiza, în perioada ianuarie - iunie 2010, la Palatul Mogoşoaia, 12 spectacole-concurs intitulate "Drumul spre celebritate". Proiectul îşi propune promovarea tinerilor muzicieni talentaţi, crearea şi educarea unui nou public de muzică clasică, familiarizarea tinerilor spectatori cu lumea artei sunetelor şi, prin vizitarea ghidată a Palatului Mogoşoaia, introducerea în lumea artei şi a istoriei. Spectacolele se vor desfăşura bilunar, sâmbăta dimineaţă, începând cu ora 11.00 şi vor fi înregistrate şi difuzate la Radio România Cultural începând din luna martie, duminica, de la ora 14.00. Fiecare ediţie va fi dedicată unui instrument sau unui grup de instrumente şi va avea ca invitat un maestru al instrumentului respectiv, care va răspunde întrebărilor din public şi va susţine un microrecital.

Institutul Cultural Român de la Praga a pregătit expoziţii despre România, proiecţia unui film artistic şi a unui documentar, precum şi un concert Mahala Rai Banda pentru prima lună a acestui an. Potrivit instituţiei, programul pe 2010 se deschide cu proiecţia filmului "Rămânerea", de Laurenţiu Damian, programată pentru 13 ianuarie. Manifestarea este inclusă în ciclul de programe "Film, ortodoxie, tradiţie", organizat în colaborare cu Asociația Ortodoxă Damaskinos din Cehia. Vor fi discutate motivele ortodoxe prezente în film si specificitatea ortodoxiei româneşti în contextul religios al Europei Centrale şi Răsăritene. Din distribuţia peliculei fac parte Mircea Albulescu, Magda Catone, Luminiţa Gheorghiu. Pe 20 ianuarie va fi vernisată expoziţia de pictură contemporană, artefact şi sculptură "Să încercăm", semnată de sculptorul român Dumitru Verdianu şi de artistele plastice Jana Slintáková, Petra Hejdová şi Dagmar Kubiąová din Cehia.

Spectacolul de teatru "Mă mut la mama", de Gelu Colceag, va fi prezentat în avanpremieră astăzi, la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" din Bucureşti. Din distribuţia piesei fac parte Adriana Trandafir, Gabriel Fătu şi Andreas Petrescu. Spectacolul va mai fi jucat, în acelaşi loc, la exact o săptămână după reprezentaţia în avanpremieră, pe 14 ianuarie. Preţul unui bilet este de 25 de lei.

Dosarele poliţiei secrete a Germaniei de Est despre scriitorul laureat cu premiul Nobel, Guenter Grass, urmează să fie publicate în luna martie. Cartea va arăta amploarea acţiunilor de spionaj ale Stasi, securitatea Germaniei de Est, cu privire la scriitorul Guenter Grass. Acesta a intrat în atenţia Stasi în 1961, când a scris o scrisoare deschisă în care ataca construcţia Zidului Berlinului, bariera de separare între Berlinul Occidental şi Republica Democrată Germană. "Grass era un nume cu notorietate în RDG. Cărţile lui au fost interzise decenii întregi, dar, cu toate acestea, el era cunoscut de toată lumea. Adesea vizita RDG-ul şi oamenii îl recunoşteau pe stradă", a spus Kai Schlueter, autorul cărţii. Când Grass, autorul cunoscutului roman "The Tin Drum / Toba de tinichea" a vizitat Germania de Est în 1959, pentru a lectura din scrierile lui, o brigadă a Stasi l-a urmărit peste tot, dându-i numele de cod "bolt".

"In the Mood For Love", al regizorului Wong Kar-Wai, s-a situat pe primul loc în topul filmelor anilor 2000 realizat de New York Post. Publicația a plasat "4,3,2", producţia lui Cristian Mungiu, pe locul 8, iar "Moartea domnului Lăzărescu, de Cristi Puiu, pe locul 9. Filmul "In the Mood For Love" prezintă o poveste de dragoste interzisă, acţiunea petrecându-se în Hong Kong, în 1962. Pe locul al doilea în top s-a clasat filmul "Oldboy", în regia lui Chan-wook Park. Un bărbat este răpit în plină stradă şi se trezeşte într-o cameră care-i serveşte drept celulă timp de 15 ani. Odată eliberat, misterul încarcerării şi puseurile răzbunătoare nu-i dau pace. Filmul a primit marele premiu al juriului la Cannes, în 2004. "Lilja 4-ever", un lungmetraj scris şi regizat de suedezul Lukas Moodysson, s-a situat pe locul al treilea în clasament. Filmul urmăreşte destinul unei fete de 17 ani, a cărei viaţă de familie se destramă şi care se va îndrepta în mod inevitabil spre sărăcie şi prostituţie.

Dramaturgul Peca Ştefan îşi va prezenta cea mai recentă piesă - "Wire and Acrobats" - la festivalul internaţional de spectacole-lectură hotINK de la New York. Evenimentul se va desfășura între 23 şi 31 ianuarie. Lectura piesei lui Peca Ştefan va avea loc pe 30 ianuarie, în regia Anei Mărgineanu. "Wire and Acrobats" prezintă un tânăr scriitor român angajat de un teatru occidental să scrie o piesă despre ţara lui. Acesta improvizează rapid o serie de întâmplări care se petrec pe parcursul unei nopţi în România: un artist care nu se bucură de recunoaştere ameninţă să se sinucidă în centrul Bucureştiului, o femeie visează să-şi ucidă partenerul violent şi să fugă în Islanda, un bărbat ţine să vorbească cu o mumie, crezând că aceasta i-a furat comoara. Peca Ştefan este una dintre cele mai puternice voci din dramaturgia contemporană românească. A studiat la New York University şi a avut rezidenţe la Royal Court Theatre în 2005, Long Wharf Theatre în New Haven.

Tribunalul Bucureşti a admis, ieri, cererea Editurii Nemira şi a decis deschiderea procedurii falimentului, măsura reorganizării judiciare fiind cerută de firmă din cauza căderii pieţei de carte. La sfârşitul anului trecut, firma Nemira & Co SRL anunţa că va intra în reorganizare judiciară, după ce a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti. Potrivit directorului executiv al societății, Angelica Nicolau, decizia este una firească, de reorganizare. Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor, Nemira & Co a încheiat anul 2008 cu o cifră de afaceri de 6,5 milioane lei şi cu o pierdere netă de aproape 710.000 lei. Înfiinţată în anul 1991, Editura Nemira este una dintre primele edituri particulare din România, iniţial fiind identificată cu literatura science-fiction.

Credincioşii ortodocşi de rit vechi - ruşii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, armenii, şi sârbii din Banat – sărbătoresc astăzi, Crăciunul. Potrivit vechiului calendar iulian, sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, a fost stabilită pe 7 ianuarie. În judeţul Tulcea, peste 1.000 de ruşi lipoveni vor participa în această dimineaţă la slujbele ţinute de preoţii din cele două biserici din oraş cu prilejul Crăciunului pe stil vechi.

Uniunea Teatrală din România îşi exprimă regretul faţă de moartea timpurie a actorului Toni Tecuceanu. Trupul neînsufleţit al artistului a fost depus, ieri, la capela Bisericii Sf. Vasile din Drumul Sării, din Capitală, iar funeraliile vor avea loc astăzi de la ora 13.00 la Cimitirul Civil Ghencea. Născut la data de 13 ianuarie 1972, Toni Tecuceanu a absolvit Facultatea de Arte, secţia Arta Actorului, promoţia 2004, la Universitatea Hyperion din Bucureşti. A primit premiul pentru 'Cel mai bun actor' la Gala Tânărului Actor HOP, ediţia 2006 şi a lucrat ca reporter ani de zile pentru Radio România Actualităţi. Toni Tecuceanu a murit marţi dimineaţă, la ora 3,00, la Spitalul 'Matei Balş' din Bucureşti. Decesul a survenit în urma unor complicaţii la plămâni după ce a contractat virusul AH1N1.

Împlinirea a 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a celebrului scriitor rus Lev Nikolaevici Tolstoi, autor al romanului "Anna Karenina", va fi marcată în toată lumea anul acesta, prin noi traduceri ale operelor sale, dar şi prin lansarea în Europa a unui film despre viaţa sa. În Germania şi Statele Unite ale Americii vor apărea traduceri noi ale romanului "Anna Karenina", în Cuba şi Mexic vor fi organizate târguri de carte dedicate lui Tolstoi, în timp ce la nivel global va fi dat publicităţii un documentar alb/negru care include înregistrări originale cu scriitorul jucându-se cu nişte câini sau alergând energic pe calul său. Pe de altă parte, pe 15 ianuarie, în Statele Unite ale Americii, şi luna viitoare, în Marea Britanie, va fi lansat filmul "The Last Station", o dramă despre ultimele zile din viaţa lui Tostoi, în regia lui Michael Hoffman, cu actorii Christopher Plummer, în rolul scriitorului, şi Helen Mirren, în rolul Sofiei Andreevna Tolstoi, soţia acestuia.

Piesa "Lecția" de Eugen Ionesco, pusă în scenă de Horațiu Mălăele, revine la Teatrul Național din București pe 10 ianuarie, la ora 19.00. Spectacolul îl are ca protagonist chiar pe regizor, alături de care joacă Natalia Călin, Victoria Dicu, Aylin Cadîr, Diana Stancu și Andreea Tănase. Premiera a avut loc în luna mai a anului trecut. "Lecția" lui Ionesco este o farsă tragică ce denunță absurditatea tezelor unice și exclusiviste, limbajul ca instrument al puterii și relația letală dintre sexualitate și dictatură. Horațiu Mălăele a realizat și decorurile, în timp ce ilustrația muzicală îi aparține lui Dinu Giurgiu. Biletele de intare la spectacol costă 16 sau 30 de lei.

Dirijorul francez Robert Francois Girolami și solista Bianca Ionescu vor concerta la Filarmonica de Stat din Sibiu. Evenimentul are loc cu ocazia celei de a 10-a ediții a Concertului de Anul Nou, care se va desfășura astăzi și mâine. Ediția din acest an a manifestării va avea loc sub egida "Armonii vieneze". Spiritul muzicii lui Johann Strauss este cel care va domina concertul din acest an. Spectatorii prezenți vor putea asculta unele din cele mai cunoscute valsuri și polci ale marelui compozitor și violonist vienez, atât de popular în întreaga lume, dar și arii din operete sau uverturi de Offenbach.

În contextul aniversării în 2010 a 1685 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea şi a 125 de ani de la recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca 2010 să fie declarat 'Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti' în Patriarhia Română. În acest sens, Cancelaria Sfântului Sinod a elaborat un program-cadru cu caracter naţional bisericesc pentru realizarea în acest an a proiectului religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic şi mediatic. În prima parte a anului, Patriarhia Română şi eparhiile din ţară şi străinătate vor organiza conferinţe pastoral-misionare, colocvii teologice, dezbateri şi seri duhovniceşti, iar profesori şi specialişti în teologie pastorală, catehetică-omiletică, drept bisericesc şi misionar-ecumenică vor realiza studii, comentarii, bibliografii care vor trata istoria Crezului Ortodox.

Lungmetrajul "Paranormal Activity" va avea premiera mâine în cinematografele româneşti. Cu un buget foarte mic, de numai 11.000 de dolari, "Activitate paranormală" a fost filmat în doar şapte zile, cu o cameră video obişnuită. A rezultat un film horror cu o doză atât de mare de realism încât, la fel ca în cazul lungmetrajului "Blair Witch Project", cu care este similar ca tehnică de filmare, impactul asupra privitorului este incredibil de puternic. Filmul a avut încasări de aproape 142 de milioane de dolari şi a fost lider în box office-ul nord-american în săptămâna anterioară Halloween-ului.

Barierele lingvistice ar putea dispărea după lansarea unui program computerizat capabil să traducă instant conţinutul aflat pe mai multe platforme online. După ce tehnologiile din domeniul telecomunicaţiilor au făcut ca lumea să fie mai mică, limba vorbită este singura care mai ţine la distanţă oamenii unii de alţii. În curând însă, şi bariera lingvistică ar putea dispărea, cercetătorii IBM lucrând la un proiect intern numit "n.Fluent" care oferă traduceri instant pe o multitudine de platforme.
Programul este în prezent în fază de dezvoltare, fiind disponibil numai în cadrul IBM, însă compania intenţionează să îl lanseze pe piaţă şi este în curs de realizare a unor versiuni pentru mesageria instant şi dispozitivele mobile.

Concursul de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei în acest an se va derula după acelaşi regulament ca şi până în prezent, cu mici modificări ce decurg din schimbarea Legii cinematografiei, însă fără schimbările profunde la nivelul jurizării cerute de cineaşti anul trecut. După ce şi în 2009 cineaştii şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la modul de organizare a concursului de proiecte al CNC, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a spus, la sfârşitul anului, că există un nou regulament pentru această competiţie, care va fi aplicat începând cu prima sesiune din 2010. Noul regulament este constituit din vechiul regulament în care au fost modificate cinci articole, modificări aprobate prin Ordin al ministrului publicat în Monitorul Oficial pe 30 decembrie 2009. Singura modificare privind desfăşurarea concursului este împărţirea proiectelor din competiţie în trei secţiuni - filme de ficţiune de lung şi scurt metraj, documentare, respectiv filme de animaţie -, în timp ce anterior documentarele şi filmele de animaţie intrau în aceeaşi secţiune. Directorul CNC, Eugen Şerbănescu, a declarat că prima sesiune de concurs de proiecte din 2010 va fi lansată cel mai probabil la sfârşitul lunii februarie.

Gala Globurilor de Aur va fi transmisă, în noaptea de 17 spre 18 ianuarie, în direct şi exclusiv pe TVR 1 şi TVR HD. În plus, din primăvară, Televiziunea Publică va difuza şi "Mad Men", unul dintre serialele nominalizate la Globurile din acest an. Tot în această lună, TVR 2 va difuza cea de-a 16-a ediţie a Premiilor Screen Actors Guild, în timp ce, la sfârşitul lunii, TVR 1 va transmite gala Grammy. Duminică, pe 17 ianuarie, "Noaptea Globurilor de Aur" va fi dedicată integral acestui eveniment. Programul pregătit telespectatorilor români cuprinde şi filme laureate ale Globurilor, astfel: de la ora 21.00 va fi difuzat multipremiatul "Tess". Apoi, cu câteva ore înainte de transmisiunea directă de la Los Angeles, TVR 1 va difuza "Inocentul", cu Anthony Hopkins, film al cărui regizor, John Schlesinger, este şi el un deţinător al trofeului Globurilor de Aur. De la ora 01.00, o altă capodoperă care a obţinut distincţia Globul de Aur, "Orele/ The Hours", va preceda transmisiunea directă. În plus, Nicole Kidman, protagonista acestui film, va fi una din amfitrioanele galei din acest an.

Chitaristul britanic Snowy White va susţine un concert într-un club din Capitală. Evenimentul va avea loc pe 12 martie la Hard Rock Cafe. Chitaristul Snowy White a cântat ca back-up în turneele trupei Pink Floyd din 1977 şi 1980. De la turneele cu Roger Waters, în anii '90, încurajat constant şi de Peter Green, prietenul său de mai bine de 35 de ani, Snowy White dovedeşte şi în prezent o măiestrie aparte a interpretării la chitara electrică. Astfel, Snowy White, în vârstă de 61 de ani, este considerat unul dintre cei mai buni chitarişti de electric blues din zona britanică.

Yoko Ono, văduva lui John Lennon, fost membru al trupei The Beatles, a declarat că va scrie un volum de memorii în care va relata anii ei de căsnicie alături de celebrul muzician. Yoko Ono, pe care mulţi fani ai The Beatles o acuză că a contribuit la destrămarea legendarei trupe britanice, a susţinut timp de zeci de ani că nu îşi va scrie niciodată memoriile, pentru că se teme să nu rănească familiile apropiaţilor "celor patru magnifici", inclusiv pe Cynthia Lennon, fosta soţie a lui John Lennon. Artistul a fost asasinat de un fan cu probleme psihice, în 1980, la New York, chiar în faţa clădirii în care locuia.

Peliculele "Oxigen", de Adina Pintilie, şi "Palmele", de George Chiper, au fost incluse în competiţia de scurtmetraje a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam. Evenimentul va avea loc în perioada 27 ianuarie - 7 februarie. În competiţia de scurtmetraje, alături de filmele româneşti sunt incluse, printre altele, "Backstory" de Mark Lewis, "Oops Wrong Planet" de Anouk de Clerq, "Gaarud" de Umesh Vinayak Kulkami şi "Bruits de fond" de Jean-Claude Ruggirello. În total, în competiţia de scurtmetraje au fost selectate 31 de filme. Festivalul de la Rotterdam va avea o secţiune specială, numită Spectrum Shorts, care include 210 producţii. Evenimentul le permite realizatorilor să se întâlnească şi să discute proiectele viitoare.

Trupa Nightlosers va concerta, duminică, la festivalul world music globalFEST de la New York. Evenimentul se va desfăşura pe parcursul zilei de 10 ianuarie pe trei scene, pe care vor susține recitaluri 12 artişti şi trupe din întreaga lume. Nightlosers va mai concerta pe continentul nord-american şi astăzi, la Toronto. Muzica creată de Nightlosers îşi are rădăcinile în blues-ul american, country-rock-ul irlandez şi folk-ul est-european şi este interpretată de membrii trupei cu diverse instrumente, de la chitară la frunza de plop. Regizorul şi muzicianul Hanno Höfer a creat Nightlosers la Cluj, în 1994.

Muzeul Naţional de Artă al României îşi aşteaptă publicul, în primele luni ale lui 2010, la vizitarea a patru expoziţii temporare, deschise încă de anul trecut.
Amatorii de modă vor putea vizita, până duminică, în Rotonda Sălii Auditorium, expoziţia 'Noduri italiene. Cravata - evoluţie, limbaj şi stil'. Deschisă în colaborare cu Ambasada Italiei la Bucureşti, manifestarea prezintă 150 de cravate, 10 costume bărbăteşti din diferite epoci şi o bogată documentaţie explicativă ce ilustrează evoluţia cravatei în cadrul modelor vestimentare, de la eşarfa înnodată din secolul al XVII-lea şi până în zilele noastre. 'Ion Mincu. Desene şi proiecte de arhitectură', o expoziţie deschisă publicului în cadrul Galeriei de Artă Românească Modernă, în sălile dedicate expunerii de arte grafice, mai poate fi vizitată până la 21 ianuarie. În expoziţie sunt prezentate şase foi de examen cu schiţe de proiecte pe teme date şi trei carnete însumând 85 de schiţe din perioada studiilor lui Ion Mincu la Şcoala Naţională de Belle Arte din Paris.

Actorul britanic Christopher Lee, interpretul personajului Saruman din trilogia "Stăpânul inelelor", în vârstă de 87 de ani, va lansa, pe 15 martie, un album de metal simfonic despre viaţa lui Carol cel Mare. Discul se intitulează "Charlemagne: By the Sword and the Cross". Actorul consideră că acest album este "unul de metal simfonic... în orice caz, rock în stilul metal". Conceput ca o poveste, materialul relatează cuceririle şi viaţa regelui Carol cel Mare, fondator al Imperiului Carolingian şi al dinastiei care îi poartă numele. Actorul Christopher Lee susţine că este un descendent al lui Carol cel Mare şi că a înregistrat acest album în onoarea ilustrului său strămoş.

Regizorul britanic Sam Mendes se află în negocieri cu producătorii francizei "James Bond" pentru a regiza cel de-al 23-lea film din această serie, ale cărui filmări ar putea începe în luna iunie şi a cărui lansare ar putea avea loc anul viitor. Actorul britanic Daniel Craig îşi va relua rolul care i-a adus celebritatea, cel al agentului secret 007, pe care l-a interpretat în cele mai recente două filme ale acestei francize: "Casino Royale" şi "Quantum of Solace: Partea lui de consolare". Acest nou lungmetraj va reprezenta primul proiect important al regizorului britanic în domeniul producţiilor de acţiune care beneficiază de un buget important. Sam Mendes, soţul actriţei Kate Winslet, este regizorul unor celebre filme din registrul dramatic, precum "Revolutionary Road" şi "American Beauty", care i-a adus, de altfel, şi premiul Oscar pentru regie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!