DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.10 - 09.00
Matinal de week-end • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

5 ianuarie 2010

Opera Română din Cluj-Napoca îşi va deschide, astăzi, suita reprezentaţiilor din anul 2010 cu spectacolul ''Traviata'' de Verdi, în regia lui Emil Strugaru şi coregrafia lui Adrian Mureşan, la pupitrul dirijoral al orchestrei aflându-se maestrul Jozsef Horvath. Soprana Cristina Simionescu de la Opera Naţională din Iaşi va fi invitata serii şi va interpreta rolul cutezanei Violetta Valéry. Ea va juca alături de cunoscuţii solişti clujeni Sorin Lupu, Martin Fulop, Liliana Neciu, Corina Păşteanu şi Marius Chioreanu. Printre interpretele de renume ale rolului Violettei se numără, de-a lungul timpului, sopranele Hariclea Darclée, Virginia Zeani şi Mariana Nicolesco. La rândul său, soprana Angela Gheorghiu a cucerit publicul cu acest rol în iulie 2008, la Scala din Milano, prin vocea sa comparată de criticii muzicali cu cea a Mariei Callas şi prin eleganţa jocului scenic.

Spectacolul de teatru "Mă mut la mama", de Gelu Colceag, va fi prezentat în avanpremieră mâine, la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" din Bucureşti. Din distribuţia piesei fac parte Adriana Trandafir, Gabriel Fătu şi Andreas Petrescu. Spectacolul va mai fi jucat, în acelaşi loc, la exact o săptămână după reprezentaţia în avanpremieră, pe 14 ianuarie. Preţul unui bilet este de 25 de lei.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi are, începând din această lună, cel mai modern observator astronomic cu cupolă din ţară, realizat în cadrul unui proiect de colaborare transfrontalieră. Noua instituție va fi deschisă şi accesului publicului, dar va fi şi un instrument de lucru util pentru membrii Astroclubului 'Călin Popovici', care funcţionează pe lângă muzeul gălăţean. Este singurul observator din România care are un telescop sistem optic 'Ritchey-Cretien', unul dintre cele mai bune din lume, care se află chiar şi pe satelitul artificial Hubble. Telescopul permite transmiterea în direct, pe internet, a imaginilor observate.

Lungmetrajele "Precious" şi "The Last Station" au primit câte cinci nominalizări la Film Independent's Spirit Awards. Este vorba despre distincţiile acordate de producătorii independenţi de film din Statele Unite ale Americii reprezentanţilor cinematografiei care nu lucrează cu marile studiouri de la Hollywood. "Precious" şi "The Last Station" vor concura la categoria "cel mai bun film" alături de comedia romantică "(500) Days of Summer" şi de dramele despre emigranţi "Amreeka" şi "Sin Nombre". Film Independent, asociaţia care organizează anual această ceremonie dedicată filmelor de artă, a indicat că gala va avea loc pe 5 martie, de la ora 20.00.

Cineastul canadian David Cronenberg va regiza un film despre părintele psihanalizei Sigmund Freud, care va fi interpretat de actorul austriac Christoph Waltz, recompensat la Cannes cu premiul pentru interpretare, graţie rolului din filmul "Ticăloşi fără glorie". Potrivit agenției France Press, acest proiect cinematografic al regizorului canadian se va intitula "The Talking Cure". Christoph Waltz a obţinut astfel încă un rol important la Hollywood, după colaborarea cu regizorul american Quentin Tarantino pentru filmul "Ticăloşi fără glorie", pentru care a primit şi o nominalizare la Globul de Aur 2010.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional solicită Guvernului o sumă de aproape 690 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru a-şi desfăşura activitatea în anul 2010. Potrivit proiectului de buget, suma solicitată de Ministerul de Resort este cu peste 23 de milioane de lei mai mică decât cea de anul trecut. În cursul anului 2010 se va continua elaborarea şi decontarea proiectului tehnic pentru obiectivul Sala Palatului din Capitală, care presupune transformarea acesteia într-un "mall cultural", pe baza căruia se va demara procedura de achiziţii publice a lucrărilor de construcţii-montaj la acest obiectiv. În ceea ce priveşte programul "Reabilitarea monumentelor istorice şi modernizarea instituţiilor publice de cultură din România", până în prezent au fost finalizate trei obiective (Teatrul Maghiar de Stat, Muzeul Brukenthal - Casa Albastră, Direcţia de Cultură Botoşani). Pentru alte opt obiective au fost finalizate licitaţiile pentru proiectele tehnice.

Ediţia cu numărul zece a Best Film Fest, o retrospectivă a celor mai bune producții ale anului 2009 va avea loc, între 22 şi 28 ianuarie, la Cinema Studio şi la EuroCinema Tinerimea Română. Peliculele ce vor fi proiectate vor fi alese pe baza votului presei de specialitate. Astfel, criticii vor vota: cel mai bun film care a rulat pe ecranele româneşti în 2009, cel mai bun lungmetraj european al anului trecut, cel mai bun film românesc, cel mai bun actor al anului într-un film românesc, cea mai buna actriţă a anului într-un film românesc şi cel mai bun regizor român al anului 2009. În cadrul festivalului vor fi, de asemenea, prezentate date statistice referitoare la piaţa de cinema din România, în 2009 şi se vor proiecta trailere ale filmelor ce vor rula în cinematografe, anul acesta.

Cei 250 de membri ai Comunităţii Armene din Constanţa vor participa, în această seară, la slujba din Ajunul Crăciunului şi la serbarea Pomului de Crăciun, organizată, conform tradiţiei, la biserica Sf. Maria. Protoiereul Parohiei armene, din Constanţa, părintele Avedis Mandalian a declarat că potrivit vechilor cutume ale bisericilor apostolice, practicate până în anul 325, căreia i-au rămas fidele doar cele cinci biserici creştine orientale (Biserica Armeană, Biserica Coptă din Egipt, Biserica Abisiniană, Asiriană şi Indiană din Regiunea Malabar) armenii sărbătoresc Crăciunul odată cu Botezul Mântuitorului Iisus, care potrivit tradiţiei iniţiale a creştinismului primar, a fost botezat la vârsta de 33 de ani, în aceeaşi zi în care s-a născut, respectiv pe 6 ianuarie.

Scriitorul Stelian Filip a murit la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 85 de ani. Înmormântarea acestuia va avea loc astăzi la Tuzla, în judeţul Constanţa. Poetul şi prozatorul Stelian Filip, născut pe 18 septembrie 1924, este tatăl cântăreţei Viorela Filip. Mama scriitorului, Floarea Filip, este strănepoată a poetului Octavian Goga.
Printre cele mai recente cărţi scrise de Stelian Filip se numără "Catrene... muşatesciene!", "Galaxia ochilor noştri" şi "Parodii adevărate".

Cântăreaţa americano-mexicană Lhasa de Sela, stabilită de mai mulţi ani la Montréal, a murit la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 37 de ani, din cauza unui cancer mamar. Cunoscută şi sub numele simplu de Lhasa, cântăreaţa a cucerit publicul canadian şi internaţional în 1997 cu albumul ei de debut, în limba spaniolă, "La Llorona", un amestec de cântece tradiţionale latino-americane şi de texte originale transpuse pe o muzică ce amestecă ritmurile ţigăneşti cu sonorităţile blues, country şi rock. Născută pe 27 septembrie 1972, în localitatea Big Indian din statul american New York, dintr-un tată mexican şi o mamă americană, Lhasa de Sela a ales Montréalul la vârsta de 19 ani pentru a se lansa într-o carieră muzicală.
Ea compunea şi interpreta o muzică intimă, caldă, "născută din memoria unei copilării petrecute pe drumurile din Mexic şi Statele Unite". Lhasa de Sela a concertat şi în România, în aprilie 2005, la Sala Palatului din Bucureşti.

Directorul Muzeului Naţional de Artă al României, Roxana Theodorescu, şi directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Crişan Muşeţeanu, au obţinut note maxime la evaluarea finală a mandatelor. Ei au astfel posibilitatea să conducă în continuare aceste instituţii fără a mai participa la un concurs. Treizeci de directori de teatre, muzee şi alte instituţii din subordinea Ministerului Culturii au fost evaluaţi la sfârşitul anului trecut de o comisie a ministerului. Dintre directorii care s-au prezentat la evaluare, 12 se aflau la sfârşit de mandat, majoritatea acestora obţinând însă note peste 9, ceea ce le dă dreptul să depună un proiect de management pentru un nou mandat fără a mai fi organizat un concurs.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi are, începând din această lună, cel mai modern observator astronomic cu cupolă din ţară, realizat în cadrul unui proiect de colaborare transfrontalieră. Noua instituție va fi deschisă şi accesului publicului, dar va fi şi un instrument de lucru util pentru membrii Astroclubului 'Călin Popovici', care funcţionează pe lângă muzeul gălăţean. Este singurul observator din România care are un telescop sistem optic 'Ritchey-Cretien', unul dintre cele mai bune din lume, care se află chiar şi pe satelitul artificial Hubble. Telescopul permite transmiterea în direct, pe internet, a imaginilor observate.

'Dagens Nyheter', cel mai mare cotidian din Suedia plasează, în clasamentul de sfârşit de an, Institutul Cultural Român de la Stockholm printre 'eroii care au dat dinamism, culoare şi prospeţime' oraşului Stockholm în anul 2009. Institutul este declarat ca fiind o 'injecţie de cultură' şi 'cel mai minunat lucru care s-a întâmplat pe Skeppsbron de la deschiderea clubului Reisen încoace'. ICR Stockholm este singurul institut cultural străin şi totodată singurul actor cultural ne-suedez prezent în clasament. Acesta cuprinde teatre, galerii de artă, cinematografe, cluburi, oameni de cultură, sportivi, multe dintre nume reprezentând parteneri ai institutului sau participanţi la programele acestuia: teatrul Dramalabbet, târgul de artă Supermarket, galeria de artă Färgfabriken.

Regizorul Quentin Tarantino şi actriţa Marion Cotillard vor primi premii de excelenţă la Festivalul de Film de la Palm Springs. Evenimentul debutează astăzi și se desfăşoară până pe 18 ianuarie. Cotillard va primi premiul de excelenţă în actorie pentru rolul din "Nine", în regia lui Rob Marshall. De asemenea, Tarantino va primi premiul Sonny Bono Visionary pentru că este "unul dintre cei mai dedicaţi şi simbolici regizori ai generaţiei sale". Gala de decernare a premiilor de excelenţă va avea loc în această seară.

Melodia "Chasing Cars" a formaţiei Snow Patrol a fost cel mai ascultat cântec al deceniului din Marea Britanie, potrivit unui studiu citat de BBC News Online.
Lansată în 2006, piesa a ajuns iniţial pe poziţia a şasea în topurile britanice şi a stat 94 de săptămâni în Top 75 graţie numărului mare de descărcări pe care le-a înregistrat. Pe poziţia a doua în clasament s-a aflat "Shine" a celor de la Take That, în timp ce Scissor Sisters s-au plasat pe locul al treilea, cu "I Don't Feel Like Dancin'".

Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte câteva zeci de mii de recipiente cu Agheasmă care vor fi oferite credincioşilor constănţeni mâine cu ocazia sărbătoririi Bobotezei. Potrivit părintelui Alin Boc, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, ceremoniile prilejuite de Praznicul Botezului Domnului vor începe astăzi, când arhiereul tomitan, ÎPS Teodosie, va oficia la Catedrala 'Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel', din Constanţa, Sfânta Liturghie şi Slujba de Sfinţire Mare a Apei, identică cu cea pe care o va săvârşi în ziua de Bobotează. Potrivit programului, transmis de Arhiepiscopia Tomisului, mâine, începând cu ora 09.00, la Catedrala Arhiepiscopală va avea loc Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului, oficiată de către ierarhul Tomisului, după slujbă clerul şi credincioşii urmând să pornească în procesiune spre Portul Tomis unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor.

Artista Ioana Păun participă până la sfârșitul lunii la Londra, în cadrul rezidenţei Attic Arts, cu un proiect de artă publică intitulat “X-Street. The live sound of the hammer-throw”. Proiectul analizează implicaţiile sociale ale planului de reconstrucţie a zonei Hackney din Estul Londrei pentru Jocurile Olimpice din 2012. Proiectul se desfăşoară cu sprijinul Hackney Wick Community Centre, Goldsmiths College si Artsadmin. Ioana Păun a absolvit Masterul de Performance Art la Goldsmiths College, University of London şi Facultatea de regie de teatru la UNATC Bucuresti.

Scriitoarea germană de origine română Herta Muller, laureată a premiului Nobel pentru literatură, a fost desemnată "Omul Anului 2009 la Radio România Internaţional". Acesta este rezultatul unei anchete de opinie a postului de radio printre ascultătorii şi utilizatorii de Internet şi de reţele sociale. În urma anchetei Radio România Internaţional au mai fost nominalizaţi preşedintele SUA, Barack Obama, dar şi soţia lui, Michelle Obama, preşedintele rus Dmitri Medvedev, primul preşedinte al Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, cancelarul german Angela Merkel, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, şi patriarhul Kiril al Bisericii ortodoxe ruse. Dintre artişti au fost nominalizaţi Mihai Trăistariu, dar şi regretatul star pop Michael Jackson.

Cantonul Zurich nu va interzice portul vălului în şcoli şi scutirea de la orele de sport în timpul sărbătorii Ramadanului. Astfel autoritățile se opun unei solicitări din partea partidului de dreapta populist Uniunea Democratică de Centru.
Marele Consiliul din Zurich a respins (cu 104 voturi la 65) o moţiune a UDC care cerea interzicerea portului vălului în instituţiile şcolare, cu scopul de a "impune respectarea în şcoli a valorilor elveţiene". Printre partidele care au respins solicitarea UDC, liberalii din PLR au apreciat că "recomandările actuale ale academiei din Zurich erau absolut suficiente".

Actorii Nicole Kidman şi Sam Worthington se vor număra printre personalităţile invitate să prezinte cea de-a 67-a gală a Globurilor de Aur. Cei doi se vor alătura astfel unei liste deja impresionante de staruri care vor prezenta gala, din care fac parte Julia Roberts, Mickey Rourke, Jennifer Aniston, Halle Berry, Colin Farrell şi Matthew Fox. Martin Scorsese va primi premiul Cecil B. DeMille, care îi va fi înmânat de Robert De Niro şi Leonardo Di Caprio. Lungmetrajul "Sus, în aer/ Up In The Air", cu George Clooney în rolul principal, a primit cele mai multe nominalizări la gala Globurilor de Aur 2010, concurând la şase categorii. Cea de-a 67-a ceremonie va avea loc pe 17 ianuarie, la Beverly Hilton din Los Angeles. Evenimentul va fi difuzat de postul NBC şi va fi prezentat de actorul britanic Ricky Gervais.

Cei aproximativ 2.000 de ucraineni din judeţul Arad se pregătesc, la fel ca toţi creştinii pravoslavnici, să sărbătorească Crăciunul potrivit Calendarului iulian.
În ciuda faptului că, din punct de vedere religios, comunitatea ucrainenilor arădeni se împarte în două părţi aproximativ egale, o parte fiind ortodocşi pravoslavnici, iar cealaltă parte fiind membri ai Cultului penticostal, cu toţii sărbătoresc Naşterea Pruncului Sfânt în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, adică pe Stil Vechi. Cea mai mare parte a mâncărurilor care se servesc în seara de Ajun a Crăciunului sunt de post şi se mănâncă din ele abia spre dimineaţă, după ce oamenii se întorc de la biserică. Nu se mănâncă însă prea mult, deoarece după numai câteva ore oamenii se întorc la biserică pentru a participa la slujba de Crăciun. Cei care respectă tradiţia şi au ţinut şi postul, vor mânca de dulce abia în ziua de Crăciun. La fel ca în toate satele unde trăiesc ucraineni, pe străzi se aud colinde, întreaga suflare sărbătorind Naşterea Domnului.

Fundaţia Calea Victoriei vă invită din 8 ianuarie, ora 19,00, într-o incursiune fascinantă în cinci întâlniri în arheologia marilor civilizaţii, având ca lector un charismatic arheolog care a participat la numeroase săpături arheologice - Cătălin Pavel. Instituția vă propune o serie de cinci cursuri în care vor fi studiate cele mai reuşite încercări ale omului antic de a construi o cultură – cele mai importante civilizaţii ale istoriei vechi, analizate prin prisma nu numai a marilor descoperiri, ci şi a micilor descoperiri arheologice. Mesopotamia, Egiptul, Grecia, Roma şi civilizaţiile precolumbiene vă vor înfăţişa aşadar cultura lor materială, monumentele lor, dar şi pe creatorii lor. Cătălin Pavel deţine un master în istorie antică şi arheologie şi este doctorand în arheologie. Este licenţiat în Jurnalism şi Ştiinţele comunicării şi licenţiat în Istorie.

Duke Ellington Orchestra, unul dintre cele mai celebre big band-uri din lume, revine la Bucureşti, anul acesta, pe 25 aprilie. Recitalul de la Sala Palatului al Duke Ellington Orchestra se va desfăşura sub bagheta lui Paul Mercer Ellington.
Biletele pentru concert au preţuri cuprinse între 80 şi 250 lei şi pot fi cumpărate de pe eventim.ro. Duke Ellington, ducele jazz-ului, un "talent suprem" aşa cum îl numea criticul muzical Alistair Cooke în 1983, este părintele a numeroase inovaţii in domeniul muzicii jazz: a fost primul care a folosit vocea umană ca pe un instrument muzical, fără cuvinte, punând accentul pe contrastul dintre note înalte şi joase, folosind în mod frecvent tonalităţile de blues, într-un stil numit "jungle music"; a contribuit la inaugurarea erei swing a jazz-ului prin melodia "It don't mean a thing"; este unul dintre pionierii jazz-ului şi, alături de Louis Armstrong, a contribuit la transformarea acestui stil de muzică dintr-o formă de divertisment într-o reală expresie artistică.

Trupa americană Soundgarden se va reuni pentru o serie de concerte pe care le va susţine în acest an, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de fostul solist al trupei, Chris Cornell. Cei patru rockeri din Seattle - vocalistul Chris Cornell, chitaristul Kim Thayil, basistul Ben Shepherd şi toboşarul Matt Cameron - nu au mai cântat împreună din 1997. Mai multe surse au declarat pentru Billboard că grupul Soundgarden analizează mai multe oferte venite din partea organizatorilor unor festivaluri din Statele Unite ale Americii şi din alte ţări, însă posibilitatea de a susţine un turneu în 2010 este pusă sub semnul întrebării, din cauza angajamentelor toboşarului Matt Cameron, care va cânta alături de Pearl Jam în primăvara şi vara acestui an.

Serviciile Poştale americane au anunţat că, în acest an, vor lansa două timbre pe care vor apărea imaginile Maicii Tereza, laureată a Nobelului pentru Pace, şi a actriţei hollywoodiene Katharine Hepburn. Un alt timbru care va fi lansat în 2010 de Serviciile Poştale americane este dedicat atleţilor de culoare din liga profesionistă de baseball din Statele Unite. Anual, Serviciile Poştale americane lansează timbre care onorează personalităţi marcante, peisaje geografice şi evenimente culturale. Marca poștală în onoarea Maicii Tereza - care s-a născut în Albania şi a murit în India în 1997 după ce şi-a dedicat viaţa ajutorării săracilor şi bolnavilor - o prezintă pe călugăriţa romano-catolică zâmbind şi purtând un şal tradiţional.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!