DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
15.00 - 15.45
Itinerarii muzicale • Realizator Monica Gurău Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.45 - 16.00
Curs de limba italiana • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.00 - 16.30
Scena si ecranul • Realizatori Anisora Dumitrescu si Mariana Ciolan.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

4 ianuarie 2010

Festivalul 'Luna Fotografiei din România' este în plină desfăşurare până pe 31 ianuarie. Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi, Ştefan Toth, a declarat că prima ediţie a festivalului a debutat cu primul 'Revelion al Artiştilor Fotografi din România', organizat la Oradea. Ziua oficială a Artei Fotografice din România, aleasă după ziua de naştere a fotografului şi apreciatului pictor Carol Popp de Szatmary şi stabilită pentru prima oară pentru 11 ianuarie, va fi sărbătorită la Bucureşti. Cu această ocazie va avea loc înmânarea unor distincţii de merit membrilor Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

Muzeul Costumului Popular, secţie a Muzeului Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti', găzduieşte până pe 15 ianuarie expoziţia 'O dublă perspectivă asupra patrimoniului românesc - Un double regard sur le patrimoine roumain'. Expoziţia este prilejuită de aniversarea a 15 ani de ateliere româno - franceze de restaurare arhitecturală organizate de Ecole de Chaillot - Paris şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism 'Ion Mincu'- Bucureşti. Vernisajul a avut loc luna trecută, la Muzeul Costumului Popular din Palatul Parlamentului.

Cunoscutul violonist şi compozitor de jazz Jean Luc Ponty se întoarce în România pentru a susţine un super concert în această primăvară la Bucureşti. După ce a fost deja prezent la Timişoara şi în Vama Veche, Jean Luc Ponty va urca de data aceasta pe scena Sălii Palatului pe 11 martie. De-a lungul carierei sale, Ponty a colaborat cu unii dintre cei mai mari muzicieni ai lumii, muzicieni precum Frank Sinatra, Elton John, Chick Corea, John Mclaughlin, Al Di Meola şi Frank Zappa. Artistul francez este considerat drept unul dintre cei mai importanţi violonişti şi jazzmani contemporani, spectacolele sale fiind mereu memorabile pentru cei veniţi să îi asculte vioara magică.

Gala de decernare a premiilor Lumiere va avea loc pe 15 ianuarie. Radu Mihăileanu a fost nominalizat, alături de co-scenariştii filmului "Concertul" Alain-Michel Blanc, Matthew Robbins, Hector Cabello Reyes şi Thierry Degrandi, la premiul pentru cel mai bun scenariu la cea de-a 15-a ediţie a evenimentului. Distincţiile sunt considerate echivalentul francez al Globurilor de Aur. La categoria "cel mai bun scenariu" au mai fost nominalizaţi Jacques Audiard, Abdel Raouf Dafri, Thomas Bidegain şi Nicolas Peufaillit pentru "Profetul", Philippe Lioret, Emmanuel Courcol şi Olivier Adam pentru "Welcome", Mathias Gokalp şi Nadine Lamari pentru "The Ordinary People" şi Mia Hansen-Love pentru "The Father of My Children".

Expoziţia "Spiritul lui Budo. Istoria Artelor Marţiale Japoneze", care include arme tradiţionale japoneze, armuri şi alte accesorii de luptă, poate fi vizitată zilele acestea la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Manifestarea este organizată în colaborare de instituția gazdă, Ambasada Japoniei în România, Japan Foundation, compania de teatru "Art Act" şi marchează încheierea seriei de evenimente culturale desfăşurate în cadrul "Anului prieteniei dintre Japonia şi ţările dunărene" şi împlinirea a 50 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România. Alături de această expoziţie, pe 7 ianuarie, de la ora 19.00, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va avea loc un recital de poezie şi proză japoneză susţinut de Ramona Dumitrean, actriţă la Teatrul Naţional Cluj şi un recital de muzică japoneză interpretată de mezzosoprana Lavinia Bocu.

Dragoş Bucur este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi să participe la programul Shooting Stars. Evenimentul va avea loc luna viitoare, în perioada 13 - 15 februarie, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Shooting Stars reprezintă o iniţiativă europeană ce are drept scop promovarea celor mai talentaţi tineri actori europeni ai anului, cărora le facilitează întâlnirea cu ceilalţi membri ai branşei (actori consacraţi, regizori şi producători de renume). Cei zece finalişti din 2009 au apărut, în total, în nu mai puţin de 28 de filme (fără a pune la socoteală scurtmetrajele sau producţiile de televiziune) şi, din ipostaza de noi ambasadori ai cinematografiei europene, au fost prezenţi la diferite festivaluri de film şi au participat la mai multe ateliere internaţionale de actorie. Dragoş Bucur este cel de-al treilea român, după Maria Popistaşu (2007) şi Anamaria Marinca (2008), selecţionat în cadrul acestui prestigios program internaţional.

Violonistul Jean Luc Ponty revine anul acesta în România. Artistul va suține un concert pe 11 martie, la Sala Palatului din Capitală. Pentru a treia oară în România, după festivalurile Plai de la Timişoara şi Stufstock din Vama Veche, Jean Luc Ponty va cânta la București însoţit de William Lecomte, Guy Akwa Nsangue şi Damien Schmitt. Provenind dintr-o familie de muzicieni francezi - tatăl cânta la vioară, mama la pian -, Jean Luc Ponty a studiat muzica la Conservatoire National Superieur de Musique de Paris, iar după absolvire a cântat timp de trei ani în prestigioasa orchestră Concerts Lamoureux. De-a lungul carierei sale, Jean Luc Ponty a colaborat cu artişti precum Frank Sinatra, Elton John, Chick Corea, John McLaughlin, Al Di Meola şi a susţinut concerte în toată lumea.

BBC va oferi publicului larg posibilitatea de a accesa, online, cursurile sale de jurnalism predate de ziarişti de renume, precum John Simpson şi John Humphrys. Directorii instituției intenţionează să îi lase pe utilizatorii care plătesc taxe să folosească site-ul intern de pregătire al corporaţiei, unde se află mii de ore de materiale, în cadrul unei game de acorduri de parteneriat. Organizaţiile rivale de ştiri şi radiodifuzorii vor putea şi ei folosi aceste informaţii. BBC susţine că site-ul este cel mai cuprinzător de acest fel din lume. Alţi jurnalişti care au contribuit la conţinutul de pe site sunt Robert Peston, editorul de business al BBC, şi Frank Gardner, corespondent pe teme de securitate.

"Shutter Island" de Martin Scorsese şi "The Ghost Writer" de Roman Polanski se numără printre premierele mondiale ce vor fi prezentate în competiţia celei de-a 60-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Evenimentul va avea loc luna viitoare între 11 și 21 februarie. Primele şapte titluri anunţate în competiţie sunt din țări precum Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Franţa. Lista completă cu cele 26 de filme din competiţie va fi făcută publică luna aceasta. Cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin va fi marcată printr-o retrospectivă intitulată "Play It Again...!", alcătuită din 40 de pelicule care au marcat istoria acestui eveniment, extrase din secţiunile Competiţie, Forum, Panorama şi Generation.

La Muzeul Naţional de Artă al României poate fi vizitată expoziţia "Imagini ale lumii trecătoare. Kunisada - un mare gravor al şcolii Utagawa. Gravură japoneză din secolul al XIX-lea". Manifestarea, organizată de Secţia de Artă Orientală a MNAR, în urma unei minuţioase cercetări a colecţiei de artă japoneză păstrată în patrimoniul muzeului, reuneşte un ansamblu de 63 de gravuri policrome create de Utagawa Kunisada, unul dintre cei mai populari maeştri gravori ai vremii sale, artist deosebit de prolific, desenator şi colorist redutabil. Curatorul expoziţiei şi autorul catalogului care însoţeşte manifestarea este Carmen Brad, specialist în arta extrem orientală. Expoziția va putea fi vizitată până pe 28 martie.

Bobby McFerrin, artistul a cărui carieră a fost marcată de hitul "Don't Worry, Be Happy", revine la Bucureşti. El va concerta luna aceasta, pe 30 ianuarie, la Sala Palatului. Iubitorii de muzică îl cunosc pe Bobby McFerrin, încă din anii '70, ca "omul orchestră", un adevărat modelator al sunetelor, atât în concertele lui solo, cât şi împreună cu artişti de jazz celebri. O altă categorie de fani şi-l aminteşte ca omul care a scris şi a interpretat unul dintre hiturile care au făcut înconjurul lumii, "Don't Worry, Be Happy". Biletele, cu preţuri cuprinse între 80 şi 250 lei, vor putea fi cumpărate de pe eventim.ro, de la casa de bilete a Sălii Palatului, din reţeaua magazinelor Germanos din întreaga ţară. Câştigător a zece premii Grammy, McFerrin este unul dintre cei mai cunoscuţi improvizatori şi inovatori solişti din lume și un renumit dirijor de muzică clasică.

Proiectul "El Rumano", de Florin Şerban, a fost selectat în secţiunea Cinemart a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam. Evenimentul va avea loc în perioada 27 ianuarie - 7 februarie. "El Rumano", care, în prezent, este în stadiul de scenariu, este prevăzut să fie finalizat anul viitor. Producția este o poveste despre dragoste şi singurătate deghizată sub aparenţa unui thriller. Florin Şerban are, în prezent, în postproducţie lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", care a câştigat două premii, în doi ani consecutivi, la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo. Secţiunea Cinemart a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate cinematografiei independente, oferă o ocazie realizatorilor de film de a-şi prezenta proiectele unor potenţiali finanţatori şi coproducători.

Natalie Portman o va juca pe Elizabeth Bennett în filmul realizat după cartea "Mândrie, prejudecată şi zombie", o adaptare a autorului Seth Grahame-Smith după clasicul roman al lui Jane Austen. Cartea adaugă o nouă intrigă în care morţii se ridică din morminte iar cele cinci surori Bennett sunt toate bine antrenate în artele marţiale. De asemenea, Portman va fi şi producătorul filmului, pentru compania Lionsgate. Romanul "Mândrie, prejudecată şi zombie", publicat în aprilie anul trecut, s-a situat pe locul trei în topul bestseller-urilor New York Times. De asemenea, a fost anunţat şi un prequel al volumului, "Dawn of the Dreadfuls", care va fi publicat în luna martie.

Un nou show Cirque du Soleil, maratoane cinematografice, o aplicaţie Facebook, ba chiar şi o croazieră tematică vor marca, la începutul acestui an, împlinirea a 75 de ani de la naşterea lui Elvis Presley. Elvis ar fi împlinit pe 8 ianuarie 75 de ani, iar o ceremonie în acest sens va fi organizată la casa sa din Graceland, Memphis, la care vor participa soţia sa, Priscilla, şi fiica sa, Lisa Marie. Evenimentele vor include o expoziţie de costume ale starului, organizată la Graceland, o zi-maraton de filme în care acesta joacă şi care vor fi difuzate de canalul TCM, pe 8 ianuarie, o expoziţie ce vizează cultura pop construită în jurul idolului, la Newseum din Washington, precum şi lansarea unei păpuşi "Jailhouse Rock" în colecţia Barbie.

Uniunea Teatrală din Romania - UNITER a lansat o nouă ediție a concursului de dramaturgie "Cea mai bună piesă românească a anului". Proiectul câştigător va fi anunțat la sfârşitul lunii martie. Cei interesaţi se pot inscrie în competiţie până la data de 15 ianuarie (data poştei). Autorii vor trimite piesele dactilografiate, într-un singur exemplar, nesemnate, cu un motto scurt pe pagina de titlu, însoţite de un plic închis în care vor fi precizate datele de identificare ale autorului (nume, adresă, telefon, e-mail). Acelaşi motto de pe pagina de titlu a piesei va fi înscris şi pe plicul cu datele de identificare. Nu se primesc în concurs piese scurte (intr-un act), dramatizări, piese publicate sau reprezentate public. Totodată, textele înscrise în concurs nu se înapoiază. La ediția trecută, piesa câştigătoare a concursului de dramaturgie a fost "Ziua perfectă" de Antoaneta Zaharia.

Radio Romania Internaţional şi Radio Romania Cultural vor realiza, anul acesta, o serie de 12 programe de cate 60 de minute, difuzate lunar, care au ca subiect Parlamentul European. Cele două posturi de radio au caştigat un proiect cu finanţare europeană pentru a realiza şi difuza "Strasbourg Connection". Contribuţia netă a Parlamentului European la realizarea ciclului de emisiuni este de aproximativ 15.300 de euro. Emisiunile "Strasbourg Connection" vor conţine ştiri, reportaje, vox pop-uri, interviuri cu europarlamentari romani şi străini, miniportrete de europarlamentari romani, analize şi opinii ale unor experţi pe probleme europene, informaţii utile. Ascultătorii vor fi invitaţi să propună teme de discuţie pentru diferitele ediţii ale emisiunii şi vor putea participa la concursuri cu premii.

Tradiţia mineritului din Roşia Montană, care datează de mai bine de 2000 de ani, va fi prezentată, începând cu vara acestui an, şi la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din oraşul de pe Cibin. Sibienii, şi nu numai, vor avea posibilitatea să viziteze o adevărată casă de miner, care datează din secolul al XIX-lea, anul 1830. Casa a fost pusă la dispoziţie, prin donaţie, de compania Roşia Montană Gold Corporation. Considerat de specialişti cu o valoare istorică şi culturală deosebită, imobilul este situat în zona industrială a proiectului minier şi a fost cumpărat de companie încă din anul 2006.

Filmul de animaţie "Toy Story 3", produs de studiourile Disney, va fi lansat în această vară, în format 3D, pe 18 iunie. Într-o declaraţie comună, companiile Disney şi IMAX au dezvăluit faptul că această peliculă de animaţie va fi remasterizată digital cu ajutorul tehnologiei IMAX. Filmul "Toy Story 3" va fi regizat de Lee Unkrich, cunoscut pentru regia peliculelor "Toy Story 2" şi "În căutarea lui Nemo". Scenariul va fi scris de Michael Arndt, scenaristul filmului "Fiecare se crede normal/ Little Miss Sunshine". Primele două producţii din seria "Toy Story" au obţinut, împreună, încasări de aproximativ 846 de milioane de dolari pe plan mondial.

Rockerul Ozzy Osbourne, fostul solist al trupei Black Sabbath, a anunţat că noul său material discografic va fi lansat în vara acestui an. Albumul "Soul Sucka" va ajunge în magazine în luna iunie. În plus, renumitul rocker britanic a anunţat titlurile a trei piese care vor fi incluse pe noul disc: "Let It Die", "Diggin' Me Down" şi piesa care va da titlul albumului, "Soul Sucka". Produs de Ozzy Osbourne şi de Kevin Churko, acesta va fi primul material discografic pe care va apărea Gus G., noul chitarist al trupei lui Osbourne. Trupa Black Sabbath, înfiinţată în Birmingham, Marea Britanie, în 1968, a vândut peste 100 de milioane de albume la nivel mondial.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a primit cea mai mare sumă de la Centrul Naţional al Cinematografiei, 690.000 de lei, pentru manifestările culturale organizate în perioada ianuarie - iunie 2010. Organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, TIFF este primul festival internaţional de film de lung metraj din România. Pe locul doi în cadrul manifestărilor finanţate de CNC se află Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi - IPIFF 2010, organizat de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România şi Patronatul Societăţilor de Producţie din Cinematografie şi Televiziune, care şi-a adjudecat o finanţare de aproximativ 316.000 de lei. Ediţia din 2010 a Galei Premiilor Gopo, organizată de APFR, a primit de la CNC suma de 253.000 de lei, iar Festivalul 'Clubul Filmului Românesc', organizat de Asociaţia Taste of Romania, a primit peste 254.000 de lei.

Elton John va concerta anul acesta în România. Evenimentul va avea loc pe 5 iunie în Piaţa Constituţiei din Capitală. Concertul de la Bucureşti va face parte dintr-un turneu al artistului. Sir Reginald Kenneth Dwight, cunoscut sub pseudonimul Elton John, este un muzician britanic, născut pe 25 martie 1947, în suburbia londoneză Pinner. Într-o carieră de aproape cinci decenii a reuşit să vândă peste 250 de milioane de albume în toată lumea şi a avut peste 50 de hituri TOP 40, devenind unul din cei mai de succes cântăreţi ai tuturor timpurilor. El a intrat în Rock and Roll Hall of Fame în 1994 şi a fost numit cavaler în 1998. Printre hiturile sale cele mai cunoscute se numără "Don't Go Breaking My Heart", "Sorry Seems to Be the Hardest Word", "I'm Still Standing", "Nikita", "Sacrifice", "Candle In the Wind". Cel mai recent album de studio al său este "The Captain & the Kid", lansat în 2006.

Lungmetrajul "Amurg/ Twilight" a primit şapte nominalizări la premiile People's Choice. Gala în timpul căreia sunt premiate cele mai populare staruri şi producţii de film şi televiziune va avea loc în această miercuri. Pelicula "Amurg" a fost nominalizată la categoria "cea mai bună franciză", alături de "Harry Potter", "Star Trek", "Transformers" şi "X-Men." Robert Pattinson, interpretul vampirului Edward Cullen din seria "Twilight", a fost nominalizat la categoria "actorul preferat", Kristen Stewart, din aceeaşi serie, a fost nominalizată la categoria "actriţa preferată", iar Taylor Lautner, colegul celor doi, în vârstă de 17 ani, a primit o nominalizare la categoria "actorul debutant preferat".

Muzeul Jacquemart-André din Paris găzduiește, până pe 11 ianuarie, în cadrul unei expoziţii temporare, 43 dintre lucrările de pictură europeană ale colecţiei baronului Samuel von Brukenthal, descrisă de reprezentanţii instituţiei franceze drept "una dintre cele mai prestigioase colecţii din Europa Centrală a secolului al XVIII-lea". Lucrările sunt prezentate la Paris sub titlul "Bruegel, Memling, Van Eyck... La collection Brukenthal". Curatorii expoziţiei sunt Jan de Maere şi Nicolas Sainte Fare Garnot din partea Muzeului Jacquemart-André.

Tratamentul cu statine, medicamente care sunt utilizate pentru reglarea nivelului de colesterol din sânge, provoacă apariţia a numeroase efecte secundare neplăcute, precum depresie, pierderi de memorie şi disfuncţii sexuale. Peste şase milioane de pacienţi din Marea Britanie, cărora medicii lor le-au prescris tratamentul cu statine, vor fi anunţaţi în curând despre cele cinci efecte secundare principale indezirabile provocate de această clasă de medicamente. Mulţi medici britanici au criticat amânările succesive ale organismului guvernamental din Marea Britanie pentru controlul medicamentelor în luarea unei decizii în legătură cu acest tratament. Ike Ideanacho, editorul-şef al Drug and Therapeutics Bulletin, care a comandat acest studiu, susţine că cei mai mulţi dintre pacienţi şi medicii lor nu sunt la curent cu noile probleme identificate. Cu toate acestea, el nu le recomandă pacienţilor să renunţe la statine, o clasă de medicamente despre care experţii British Heart Foundation consideră că salvează peste 10.000 de vieţi în fiecare an.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!