DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Alternative • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

26 ianuarie 2010

În colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Bucureşti, organizaţia neguvernamentală Grupul pentru Iniţiativă Locală CORONA organizează astăzi la ora 12, la sediul MNLR, şi mâine la ora 12, la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţisor” un eveniment inedit. Ken Wong, din Hong Kong, membru al organizaţiei internaţionale AIESEC, care participă pentru o lună la programul de internship al Grupului pentru Iniţiativă Locală CORONA, Braşov, va prezenta unui public format din elevi de la diferite instituţii de învăţământ din Bucureşti, cadre didactice, profesionişti din domeniul culturii - câteva elemente ale spaţiului cultural din care provine. Discuţiile se vor purta în limba engleză. Participarea este deschisă şi altor doritori, ce se pot înscrie în limita locurilor disponibile; accesul este gratuit. Evenimentul iniţiază o serie de întâlniri cu publicul tânăr bucureştean în care tematica discuţiilor va aduce în prim plan relaţia omului cu natura.

Orchestra Armatei va demara o serie de concerte, sub titulatura "Army in concert", prin care pentru prima dată în istorie muzica reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale va putea fi ascultată de public, în fiecare lună, până la sfârşitului anului 2010. Conceptul stagiunii sub titulatura "Army in concert" este o incursiune sonoră pe teme de muzică clasică, operă, jazz, blues, swing, muzică de film şi pop. Debutul acestei serii de concerte susţinute de Orchestra Armatei va avea loc joi, 28 ianuarie, începând cu ora 19, la Sala Radio din Bucureşti. La concertul inaugural, Orchestra Armatei va interpreta capodopere semnate, printre alţii, de Beethoven, Mozart, Ceaikovski, Borodin, Dvorak, Brahms, Mendelssohn, J. Williams, Jacob de Hann.

Duminică 7 februarie 2010, de la ora 17,30, Centrul Comunitar Evreiesc organizează un spectacol eveniment, în care îşi vor da întâlnire textele celui mai important prozator şi eseist israelian, Amos Oz şi sonorităţile profunde ale unui instument spectaculos – vibrafonul. Protagonişti vor fi actriţa Maia Morgenstern şi muzicianul Alexandru Anastasiu. Din creaţia celui propus de trei ori pentru decernarea Premiului Nobel pentru literatură, Amos Oz, vor fi citite fragmente din „Povestiri despre dragoste şi întuneric”, roman magistral, detinător a zece distinctii literare, printre care Premiul Goethe si Premiul France Culture, tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi şi ecranizat în anul 2009 de regizoarea Natalie Portman.

Victor Socaciu pregăteşte, pentru luna februarie, lansarea noului său album "Iedera", la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti, pe 17 februarie. Albumul conţine 12 cântece şi este dedicat părinţilor micuţei Bogi, fetiţa de 10 ani intrată în moarte cerebrală, ai cărei rinichi au salvat viaţa cantautorului în septembrie 2009. Albumul conţine 12 piese şi este dedicat părinţilor micuţei Bogi, care au găsit puterea, dincolo de durere, să dăruiască o şansă altor oameni aflaţi în suferinţă", se arată în comunicatul organizatorilor evenimentului. Spectacolul de lansare va mai oferi recitalurile a doi mari cantautori ai folk-ului românesc - Mircea Vintilă şi George Nicolescu. Spectacolul va fi întregit de prezenţa actriţei Maria Ploae, care va susţine un moment poetic. Preţul biletelor va fi de 30 de lei în sală şi 40 de lei pe locurile amplasate pe scenă şi se pot achiziţiona de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti şi online la adresa [email protected].

Regizorul Horea Popescu, cunoscut pentru pelicule devenite clasice precum "Cuibul de viespi" şi "Moartea unui artist", a murit, la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 84 de ani. Horea Popescu a fost regizor de teatru şi film, animator al scenei româneşti, director artistic al Teatrului Naţional Bucureşti timp de peste două decenii. Dintre numeroasele sale spectacole, cele mai cunoscute sunt "Moartea unui artist", de Horia Lovinescu, "Danton", de Camil Petrescu, singura transpunere scenică a monumentalei piese, "Caligula", de Albert Camus. De asemenea, el a fost realizatorul unor spectacole de televiziune precum "Bălcescu", după Camil Petrescu, "Titanic Vals", după Tudor Muşatescu. Trupul neînsufleţit al artistului este depus la Biserica Icoanei din Capitală, iar mâine va fi adus în Foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti. Înmormântarea va avea loc mâine, la Cimitirul Bellu.

Rod Stewart va concerta, pe 29 iunie, pe Stadionul "Iolanda Balaş-Soter" din Capitală. Turneul artistului de anul acesta mai include spectacole în oraşe precum Stockholm, Londra şi Tel Aviv. Pe numele său adevărat Roderick David Stewart, cântăreţul şi compozitorul Rod Stewart a devenit celebru la sfârşitul anilor 1960, graţie colaborării sale cu trupele The Jeff Beck Group şi The Faces. Colaborarea sa cu aceste două trupe a influenţat, potrivit specialiştilor în domeniu, apariţia genurilor heavy metal, respectiv punk-rock. Ambele trupe sunt, totodată, pionieri ai blues-rockului.

Festivalul de film ecologic Green Planet Blues, care va avea loc la Sinaia, va fi deschis cu proiecţia peliculei "Missing Lynx", de Raul Garcia, în prezenţa realizatorului. Evenimentul se va desfășura în perioada 28 - 31 ianuarie. Raul Garcia s-a născut la Madrid şi a lucrat în industria filmelor de animaţie de la vârsta de 19 ani. A fost angajat la celebrul studio Hanna Barbera, pentru care a contribuit la realizarea a 26 de filme. Pentru Disney, el a lucrat la producţii precum "Regele Leu", "Pocahontas" şi "Cocoşatul de la Notre Dame". "The Missing Lynx", care vorbeşte despre specia râşilor, feline pe cale de dispariţie, este distribuit în 44 de ţări.

Peste o mie de artişti populari din Polonia, Ungaria, Ucraina, Slovacia şi România vor participa, în luna iulie, la Câmpulung Moldovenesc, la cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor "Întâlniri bucovinene". La evenimentul de anul acesta sunt aşteptate şi formaţii din Germania, Cehia şi Serbia. Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban, a declarat că la sfârşitul săptămânii trecute a semnat, în localitatea slovacă Turcianske Teplice, împreună cu reprezentanţi ai administraţiilor locale din Polonia, Ucraina, Slovacia şi Uniunea Secuilor Bucovineni din Ungaria, protocolul comun privind organizarea ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor "Întâlniri bucovinene".
Potrivit documentului, ediţia din acest an se va desfăşura în perioada 1 - 6 iunie, în Polonia, în localitatea Jastrowie, va continua în perioada 22 - 25 iulie la Câmpulung Moldovenesc, apoi, între 6 şi 8 august, în Ungaria, în localitatea Bonyhad, între 20 şi 22 august la Turcianske Teplice, în Slovacia, şi între 2 şi 3 octombrie la Cernăuţi, în Ucraina.

Cineastul italian Giuseppe Tornatore va prezida juriul Festivalului Internaţional de Film de la Roma. Evenimentul se va desfășura în perioada 28 octombrie - 5 noiembrie. Cel mai recent film al lui Tornatore, "Baaria", care a reprezentat propunerea Italiei la gala Oscar 2010, a fost proiectat în premieră la deschiderea ediţiei din 2009 a Festivalului de la Veneţia. Ceilalţi membri ai juriului vor fi anunţaţi ulterior. Giuseppe Tornatore şi-a câştigat celebritatea odată cu lansarea filmului "Nuovo Cinema Paradiso", câştigător al premiului Oscar în 1990.

Municipiul Timişoara îşi depune candidatura pentru a deveni, în anul 2021, capitală culturală europeană. Anunțul a fost făcut de primarul Gheorghe Ciuhandu. Edilul Timişoarei a inaugurat, ieri, Sala 2 a Teatrului Naţional 'Mihai Eminescu', unde o parte din dotări provin de la Sibiu, care a organizat, în 2007, mai multe evenimente pe perioada cât a deţinut titlul de capitală culturală europeană. Noua sală de spectacole, care a costat 600.000 de euro, a fost amenajată în fostul manej imperial austro-ungar al Mariei Therezia, din centrul istoric al cetăţii, concesionat de municipalitate pentru 49 de ani instituţiei culturale.

Academicianul Şerban Papacostea va susţine la sfârșitul acestei săptămâni o conferinţă, intitulată "Despre lumea prin care am trecut". Evenimentul va avea loc la Teatrul Naţional Bucureşti. Conferinţa "Despre lumea prin care am trecut" va fi o retrospectivă a transformărilor suferite de societatea românească de-a lungul vieţii istoricului şi va cuprinde amintiri despre copilăria petrecută în România Mare şi tinereţea în România lovită de acordul Hitler-Stalin, despre perioada comunistă şi postcomunistă, precum şi o evocare a marilor personalităţi pe care Şerban Papacostea le-a cunoscut.

Prima ediţie din acest an a ShortsUp, festival dedicat scurtmetrajelor, va avea loc vineri, la galeriile ArtExpo de la Teatrul Naţional Bucureşti. Programul Extra Extra Shorts al evenimentului aduce două ore de scurtmetraje cu o durată sub trei minute, amuzante şi premiate la festivaluri prestigioase. Selecţia include producţiile finaliste de la Festivalul de Film de la Cannes şi filme premiate la Festival International de Film Tres Court. Nu sunt de ratat nici "Mosca" - un documentar amuzant despre legătura dintre timp şi muşte, "Paste of Love" - o animaţie despre neobişnuita poveste de dragoste dintre o periuţă şi pasta de dinţi şi Enemy Within - ficţiune-mostră a umorului britanic.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Filmului Românesc de la Toronto se va desfăşura luna viitoare, în perioada 4 - 7 februarie. Manifestarea va fi deschisă de proiecţia filmului 'Amintiri din Epoca de Aur', scris şi co-regizat de Cristian Mungiu. Organizat de ToRo Arts Group în colaborare cu Institutul Cultural Român, festivalul se desfăşoară sub genericul 'Crisis '89, then Adaptation'.
Evenimentul va include, pe lângă proiecţii de filme, şi o masă rotundă moderată de Călin-Andrei Mihăilescu, profesor la University of Western Ontario. Discuţia va fi precedată de prezentarea documentarului 'Noul val cinematografic românesc', ce îi va avea drept invitaţi speciali pe producătorul Tudor Giurgiu şi criticii Jennie Punter şi Adam Nayman.

Un tablou de Picasso expus la Metropolitan Museum of Art din New York a fost rupt de o vizitatoare, care s-a dezechilibrat şi a căzut peste el, lucrarea urmând să fie supusă unei restaurări. Tabloul, intitulat "Actorul", este înalt de aproape doi metri, iar pânza acestuia a fost ruptă pe o porţiune de 15 centimetri, în colţul din dreapta jos. Muzeul nu a dat detalii despre acest incident, comunicând doar că femeia a căzut peste tablou. Lucrarea va fi restaurată la timp pentru a fi prezentată la o expoziţie care cuprinde aproximativ 250 de tablouri de Picasso, programată la sfârşitul lunii aprilie, au spus reprezentanţii muzeului.Tabloul "Actorul" a marcat trecerea lui Picasso de la "Perioada albastră" la "Perioada roz".

Ediţia 2010 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania se va desfăşura în perioada 28 mai - 6 iunie, la Cluj-Napoca. Data limită de trimitere a DVD-urilor pentru competiţia TIFF 2010 este 15 februarie, iar data limită pentru trimiterea DVD-urilor pentru Zilele Filmului Românesc este 15 martie. Potrivit organizatorilor, pentru competiţia TIFF sunt eligibile filmele româneşti de lungmetraj care nu au mai fost prezentate în România, realizate de regizori aflaţi la prima sau la a doua operă, proiectate în copie 35 mm, cu subtitrare în limba engleză. Lungmetrajele ce vor intra în competiţia TIFF concurează pentru Trofeul Transilvania, premiul pentru cea mai bună regie, premiul special al juriului, premiul pentru cea mai bună imagine şi premiul pentru cea mai bună interpretare. Anul trecut, Trofeul Transilvania a fost acordat ex-aequo filmelor 'Poliţist, adjectiv', regizat de Corneliu Porumboiu, şi 'Nord', în regia norvegianului Rune Denstad Langlo.

TVR 1 şi TVR HD vor transmite în direct cea de-a 52-a ediţie a Galei Decernării Premiilor Grammy, care se va desfăşura la Staples Center din Los Angeles.
Transmisia este programată în noaptea de 31 ianuarie-1 februarie, de la ora 2,50, iar din studioul de la Bucureşti evenimentul va fi moderat de Bogdan Stănescu, împreună cu invitaţii Laura Coroianu şi Răzvan Sanda. Pentru cei care vor dori să revadă evenimentul, TVR 1 a programat pe 1 februarie reluarea festivităţii. Gala Decernării Premiilor Grammy este considerată cel mai popular show muzical, la care participă vârfurile mondiale în materie.

Celebra mezzosoprană Ruxandra Donose revine la Bucureşti, unde, pe 21 mai, va susţine un concert la Sala Radio din Capitală, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Spectacolul va prezenta publicului "Uvertura tragică" - Johannes Brahms, "Moartea Cleopatrei" de Hector Berlioz şi "Cvartet cu pian în la minor, op.25" - Johannes Brahms/ Arnold Schönberg. Potrivit criticilor de specialitate, Ruxandra Donose are o voce lirică de o deosebită frumuseţe şi căldură. Mezzosoprana este, de peste zece ani, una dintre cele mai interesante voci ale scenei lirice internaţionale, însă abia în 2006 a păşit pe o scenă din România, participând la două reprezentaţii ale operei "Carmen" de Bizet, susţinute cu ocazia Summitului Francofoniei.

Ruinele unei locuinţe din epoca de piatră, vechi de aproximativ 8.000 de ani, au fost descoperite cu ocazia lucrărilor de construcţie a unui imobil cu apartamente în Ramat Aviv, o suburbie a oraşului Tel Aviv. Această locuinţă preistorică avea o suprafaţă de 125 metri pătraţi, cuprindea trei încăperi, folosite, după câte se pare, de familii diferite. Fundaţia clădirii era realizată din piatră, peste care oamenii preistorici au construit pereţi din lut uscat. În opinia arheologilor israelieni, rezidenţii acestei locuinţe trăiau de pe urma creşterii animalelor, pe malurile fluviului Yarkon, într-o zonă locuită de câteva zeci de mii de ani. Acest lucru este dovedit de vârfurile de săgeţi descoperite în zonă, care sunt vechi de aproximativ 100.000 de ani.

Comediile şi peliculele poliţiste sunt genurile de programe TV preferate de telespectatorii francezi. Aceasta este concluzia unui studiu dat publicităţii de Médiamétrie. Astfel, mai mult de două treimi dintre francezi apreciază comediile şi peste jumătate se uită cu plăcere şi la filme poliţiste. Pe de altă parte, 75% dintre telespectatorii din Franţa se uită la cel puţin un film francez pe lună, în timp ce peste jumătate văd un film produs în Franţa pe săptămână. Studiul a fost realizat prin analiza audienţelor din 2009 şi a rezultatelor unei anchete realizate în ianuarie, potrivit Médiamétrie.

Lucrarea pictorului Zamfir Dumitrescu 'One dollar painting' este expusă, până pe 21 martie, în America, la Appleton Museum of Art Ocala, Florida. Manifestarea 'The New Reality: The Frontier of Realism in the 21st Century', subintitulată 'Turul muzeelor' este itinerată din anul 2008 prin mai multe instituții din Statele Unite ale Americii. Evenimentul, organizat de Smith Kramer Travelling Exhibition cu participarea pictorilor profesionişti, membri ai Asociaţiei International Guild of Realism, prezintă stadiul realismului la începutul secolului XXI comparativ cu lucrările unor maeştri, precursori ai realismului, cum ar fi Da Vinci, Durer, Vermeer, Harnett, Constable, Memling, Bellini.

Oana Pellea va fi prezentă la premiera mondială a peliculei "Bibliotheque Pascal", de Szabolcs Hajdu, ce va rula în secţiunea Forum a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Evenimentul se va desfășura în perioada 11 - 21 februarie. Oana Pellea a declarat că premiera mondială a filmului va avea loc pe 17 februarie.
Lungmetrajul "Bibliotheque Pascal" este o coproducţie între Filmartners şi Katapultfilm. Printre actorii din rolurile principale se numără Răzvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Shamgar Amram, Mihai Constantin, Lujza Hajdu, Ion Sapdaru. Filmul "Bibliotheque Pascal" este calvarul călătoriilor şi iubirilor Monei Paparu, o mamă care-şi creşte fetiţa singură.

Trupa britanică de blues-rock Ten Years After, populară la sfârşitul anilor '60 - începutul anilor '70, va susţine un concert la Sala Palatului din Capitală luna viitoare, pe 22 februarie. Formaţia este cunoscută în special pentru piese precum "I'm Going Home", "Hear Me Calling" şi "Love Like a Man", care au propulsat-o în topurile din întreaga lume şi pe care Leo Lyons, Ric Lee, Chick Churchill şi Joe Gooch le vor interpreta şi la Bucureşti. În concertul din capitală este invitat şi grupul RIFF, exponent al rockului românesc, crescut sub influenţa generaţiei de muzicieni de la Woodstock. Biletele au preţuri cuprinse între 50 şi 150 de lei şi sunt disponibile în reţeaua magazinelor Vreau Bilet.

Drama cu buget redus "The Hurt Locker", de Kathryn Bigelow, a primit premiul pentru cel mai bun film la gala Sindicatului producătorilor americani. În ultimii 20 de ani, 13 producţii câştigătoare ale acestui premiu a fost recompensate şi cu Oscarul pentru cel mai bun film. Însă, în ultimii trei ani, alegerile Sindicatului producătorilor americani nu au coincis cu cele ale Academiei de film americane.
Premiul a fost acordat producătorilor Kathryn Bigelow, care a şi regizat filmul, Mark Boal, Nicolas Chartier şi Greg Shapiro. Lungmetrajul, care a apărut deja pe DVD, prezintă viaţa unor experţi genişti americani în timpul războiului din Irak.
"The Hurt Locker" a mai câştigat, printre altele, Critics' Choice Award, alegerile acestei asociaţii de critici fiind aceleaşi cu ale Academiei de film americane în proporţie de 80% în ultimii 10 ani.

Lungmetrajele "Precious" şi "The Last Station" au primit câte cinci nominalizări la Film Independent's Spirit Awards. Este vorba despre distincţiile acordate de producătorii independenţi de film din Statele Unite ale Americii reprezentanţilor cinematografiei care nu lucrează cu marile studiouri de la Hollywood. "Precious" şi "The Last Station" vor concura la categoria "cel mai bun film" alături de comedia romantică "(500) Days of Summer" şi de dramele despre emigranţi "Amreeka" şi "Sin Nombre". Film Independent, asociaţia care organizează anual această ceremonie dedicată filmelor de artă, a indicat că gala din acest an va avea loc pe 5 martie, de la ora 20.00.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Lansare de album BD

Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.

mai mult...
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia

�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.

mai mult...
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti

�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.

mai mult...
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra

Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.

mai mult...
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.

mai mult...
Ivo Andric - Scriitor/Diplomat

Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.

mai mult...
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"

Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.

mai mult...
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!