DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
21.00 - 21.30
Love at First Site • Realizator Razvan Stamatescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

21 ianuarie 2010

Artistul Pisica Pătrată va lansa, astăzi, la librăria Cărtureşti Verona din Capitală, volumul care poartă numele său. Este vorba despre primul album de street art românesc. Despre volum şi aventura întocmirii sale vor vorbi, alături de autor, Daria Ghiu şi directorul editurii Vellant, Dan Pleşa. În timpul lansării, Alex Ciubotariu, cunoscut pasionaţilor de street art şi sub numele de Ciubi sau Pisica Pătrată, va acorda celor prezenţi un autograf special: un desen original marca pisica pătrată. Albumul adună laolaltă mostre ale trecerii pisicii pătrate prin Bucureşti, Constanţa sau Chişinău şi îi oferă cititorului ocazia de a (re)vedea atât desene noi, cât şi lucrări care nu se mai regăsesc "pe teren", fiind şterse de autorităţi sau dezlipite de cei care au vrut să ia acasă creaţiile lui Ciubi.

O dezbatere la care vor participa coregrafii Florin Flueraş şi Ion Dumitrescu şi Dan Diaconescu dar şi performance-uri pe teme sociale şi politice se numără printre evenimentele ce vor fi prezentate în cadrul seriei "Săptămâna grea". Manifestarea este organizată începând de astăzi şi până pe 31 ianuarie, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti. Seria de evenimente începe cu o dezbatere la care participă Ion Dumitrescu şi Dan Diaconescu, directorul postului OTV, aceasta fiind urmată de performance-ul "Anunţul candidaturii la preşedinţie a lui Florin Flueraş - primul preşedinte post-putere, post-ideologic - care vine cu propuneri concrete pentru disoluţia puterii, reforma radicală a instituţiei prezidenţiale, atât în concept, cât şi în practică". Printre spectacolele prezentate se numără "Apicultura sau sfârşitul naturii", cu Ştefan Tiron şi invitaţii săi, "Autorii ar dori să veniţi la spectacolul lor" şi "Sfârşitul propagandei = sfârşitul lumii (aşa cum o ştim noi)" - o dezbatere despre relaţia dintre artele spectacolului, vechile medii şi noile medii, cu Constantin Vică, Miron Ghiu, Ion Dumitrescu şi Florin Flueraş. Seria va fi încheiată cu prezentarea unei instalaţii de Ion Dumitrescu, "Preparing for the present".

Documentarul "Constantin şi Elena", de Andrei Dăscălescu, va fi proiectat, luna viitoare, la Toronto şi Barcelona. Filmul va fi prezentat, pe 4 şi 5 februarie, la Docs Barcelona şi pe 6 februarie la Toronto, în cadrul "Romanian Film Festival".
Pe 25 şi 26 februarie, documentarul va rula la New York în cadrul MoMA Documentary Fortnight. "Constantin şi Elena", primul film de lungmetraj al lui Andrei Dăscălescu, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2009 şi a câştigat în același an premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, dar şi premiul special pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de la Sarajevo.

Un musical adaptat după albumul "American Idiot" al trupei Green Day va fi pus în scenă, în luna aprilie, la St. James Theater de pe Broadway. Primele informaţii despre această producție au apărut la puţin timp după succesul avut în presa locală de acest spectacol, care a avut premiera în toamna anului trecut, la teatrul Berkeley Repertory din California. Musicalul "Idiot" are la bază albumul "American Idiot" al trupei Green Day, lansat în 2004, şi prezintă povestea mereu-tânărului Everykid Jesus din Suburbia, care dezvoltă un alter ego violent, şi a traficantului de droguri St. Jimmy, care se îndrăgosteşte de anarhista Whatsername. Trupa Green Day, compusă din solistul Billie Joe Armstrong, basistul Mike Dirnt şi toboşarul Tre Cool, va asigura coloana sonoră pentru acest musical.

Două morminte vechi de aproximativ 2.500 de ani au fost descoperite în necropola egipteană Saqqara, la sud de oraşul Cairo. Potrivit Agenției France Press, cele două morminte datează din epoca dinastiei a XXVI-a şi au fost descoperite la Ras el-Guesr, la intrarea în necropolă, fiind săpate în piatră, a explicat Zahi Hawass, directorul Consiliului suprem pentru antichităţi egiptene. Primul dintre ele este "cel mai mare mormânt descoperit la Saqqara în ceea ce priveşte suprafaţa", a precizat Zahi Hawass. Acest mormânt conţine o sală imensă, din care pornesc mai multe culoare şi la capătul cărora există câteva camere mortuare, în care au fost descoperite mai multe schelete, şoimi mumificaţi şi fragmente de ceramică. În celălalt mormânt, de dimensiuni mai modeste, arheologii au găsit câteva vase de teracotă.

La Reşiţa au loc în aceste zile o serie de manifestări de comemorare a 65 de ani de la începerea deportării minoritarilor germani în URSS. La evenimente participă şi foşti deportaţi din judeţele Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin. La Biblioteca Germană 'Alexander Tietz', are loc în această dimineaţă întâlnirea foştilor deportaţi, iar de la ora 12 la Biserica romano-catolică 'Maria Zăpezii' este programat un Recviem pentru victimele deportării Următorul moment de marcare a evenimentului este programat la ora 13, la Monumentul deportaţilor, din Parcul Cărăşana.

Luni, 25 ianuarie, de la ora ore 10, va avea loc la Opera Naţională Bucureşti audiţia în vederea selecţionării câştigătorului sau câştigătoarei bursei Exploring ballet with Suzanne Farrell. La auditie sunt aşteptaţi să participe elevi ai şcolilor şi liceelor de coregrafie din toată ţara. Organizarea unei astfel de audiţii are loc pentru prima dată în România şi este realizată de The John F. Kennedy Center for the Performing Arts, cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucureşti şi al Operei Naţionale Bucureşti. Audiţia va fi condusă chiar de Suzanne Farrell, director artistic al companiei The Suzanne Farrell Ballet, care va fi însoţită de Vanessa T. Thomas, director pentru dezvoltarea audienţei din cadrul Departamentului Educaţie al Centrului John F. Kennedy pentru Artele Spectacolului. Bursa se va desfăşura la Centrul Kennedy, în perioada 26 iulie – 14 august 2010.

După ce a încheiat săptămâna trecută o serie de cinci concerte cu Hallé - Orchestra, trei dintre acestea în faţa unui public entuziast la Bridgewater Hall din Manchester, iar celelalte două la Hull şi respectiv Leeds, Cristian Mandeal îşi continuă turneul în Irlanda. Programul susţinut de această dată împreună cu Hallé – Orchestra a cuprins o versiune plină de romantism a pianistului John Lill, unul dintre cei mai cunoscuţi pianişti britanici ai momentului, la Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Brahms, dar şi două spectaculoase piese simfonice - uvertura Coriolan de Beethoven şi lucrarea Tablouri dintr-o expoziţie de Mussorgski-Ravel. În cadrul stagiunii RTÉ National Symphony Orchestra din Dublin, Cristian Mandeal va dirija la sfârşitul acestei săptămâni cea mai importantă orchestră irlandeză într-un concert ce va avea loc la National Concert Hall.

Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului de Film Sundance debutează astăzi, în Park City din oraşu Utah, Statele Unite, având în competiţie peste 100 de pelicule programate în 10 zile. Potrivit France Press, Festivalul Sundance, înfiinţat de Robert Redford cu scopul de a crea o alternativă la producţiile marilor studiouri hollywoodiene, oferind astfel o şansă producţiilor independente, a devenit de-a lungul anilor cel mai mare eveniment de gen şi cea mai mare piaţă de film din Statele Unite ale Americii, un loc privilegiat, de unde producătorii de la Hollywood au început să "vâneze" tinere talente. Programul celei de-a 26-a ediţii a festivalului, considerată una foarte feminină, cu 51 de regizoare participând la eveniment, va prezenta o selecţie de documentare şi lungmetraje de ficţiune americane şi internaţionale, alese din peste 3.700 de candidaturi. Peste 40.000 de spectatori sunt aşteptaţi de organizatorii festivalului, care se va desfăşura de astăzi până pe 31 ianuarie.

Istanbulul, care este de sâmbăta trecută, timp de un an, capitala culturală europeană, urmează să atragă 10 milioane de vizitatori în acest an, un număr fără precedent pentru metropola turcă. Potrivit autorităţilor locale din domeniul culturii şi turismului, evenimentul va duce la dezvoltarea industriei hoteliere a oraşului, patronii anticipând pentru 2010 o creştere a gradului de ocupare cu 20%, menţionează sursele citate. Metropola, cu o moştenire culturală şi artistică unică, a atras peste 7,5 milioane de turişti străini şi locali anul trecut, în pofida criziei economice globale şi a scăderii în general a numărului de turişti care au vizitat Turcia. În acest an, oficiali ai municipalităţii din Istanbul preconizează un număr de 10 milioane de vizitatori, ceea ce ar însemna o creştere cu 30% faţă de 2009.

După trei concerte sold-out susţinute pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, artiştii din orchestra cubaneză Live from Buena Vista - The Havana Lounge privesc deja România ca pe 'o a doua casă', după cum declara recent Julio Alberto Fernandez, fost membru al celui mai cunoscut proiect de muzică cubaneză din lume - Buena Vista Social Club. Pe 12 februarie Julio Alberto se va afla pentru a patra oară la Bucureşti alături de Live From Buena Vista - The Havana Lounge, unde vor susţine ultimul concert în faţa publicului român, din seria evenimentelor World Music Masters.

Organizatorii spectacolului 'Stelele Moscovei pe gheaţă' au renunţat la reprezentaţiile pe care le aveau pregătite pentru zona Ardealului - Sibiu şi Braşov. Noul program al turneului naţional 'Stelele Moscovei pe gheaţă' va începe la Iaşi, pe 29 ianuarie, şi va continua la Galaţi - 30 ianuarie, Bucureşti - 31 ianuarie, Buzău - 1 februarie şi, pentru a nu mai exista problema de anul trecut, când organizatorii au fost nevoiţi să suplimenteze numărul de spectacole, din nou în Bucureşti pe 2 februarie. Spectacolul, care va dura 120 de minute şi va avea în componenţă 33 de patinatori campioni olimpici, mondiali şi europeni, este compus din două părţi. Prima parte va transpune pe gheaţă baletul 'Spărgătorul de nuci', iar în partea a doua patinatorii ruşi vor prezenta o premieră mondială: un program de tangouri argentiniene şi un program pe muzica lui Michael Jackson.

O localitate din judeţul Olt organizează lunar o serie de manifestări social-culturale având ca scop promovarea unei comunicări mai strânse între diferite generaţii de localnici, dar şi a culturii în mediul rural. Primarul comunei Dobreţu, Slatina, Marian Radu, a explicat că acţiunile socio-culturale se vor desfăşura timp de o zi în fiecare lună a anului şi de aceea au un generic simplu 'o zi de cultură pe lună în Dobreţu'. Primarul Marian Radu îşi doreşte ca în fiecare lună să vină la Dobreţu câte o personalitate din sfera culturală sau istorică ce va aduna în jurul său tineri şi vârstnici pe care îi va provoca la dialog. Primăria din Dobreţu este cunoscută în judeţ pentru iniţiativele de sprijinire a culturii, având în vedere că în fiecare an se organizează în localitate tabere de pictură la care sunt invitaţi tineri artişti din ţară, dar şi din străinătate.

Complexul Muzeal Naţional 'Moldova' din Iaşi organizează, de mâine până duminică, un ciclu de manifestări dedicate Unirii Principatelor Române găzduite de Muzeul Unirii. Manifestările încep mâine, de la ora 10, în Sala 'Dublei Alegeri' a muzeului ieşean, cu deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului Naţional Unirea Principatelor Române, ediţia a V-a. Deschiderea simpozionului va fi urmată de lansarea volumului 'Memorii', semnat de Nichita Smochină şi apărut la Editura Academiei Române, iar dup-amiaza va fi lansat volumul 'Toţi în unu. Unirea Principatelor la 150 de ani', editat de Editura Junimea şi coordonat de Dumitru Ivănescu şi Dumitru Vitcu.

De mâine până pe 4 februarie seria coordonată de Cristian Mungiu « Amintiri din epoca de aur » va fi proiectată cu subtitrare în limbile franceză şi engleză pentru rezidenţii bucureşteni care nu vorbesc limba română. Proiecţiile cu subtitrare în franceza vor avea loc la Institutul francez din Bucuresti – sala Elvire Popesco iar cele cu subtitrare în engleza la Muzeul Taranului Roman – Studioul Horia Bernea. « Amintiri din epoca de aur » a fost cel mai vizionat film românesc al anului 2009. Proiectul colectiv coordonat de Cristian Mungiu ecranizează cele mai hazlii legende urbane din perioada anilor ‘80 în România. Detalii suplimentare pe www.amintiridinepocadeaur.ro si pe site-urile Institutului Francez si a Muzeului Taranului Roman din Bucuresti.

Teatrul de Comedie din Bucureşti prezintă astăzi şi mâine de la ora 19, premiera oficială a spectacolului ELLIN de Axel Hellstenius şi Petter Næss după romanul “Fraţi de sânge” de Ingvar Ambjørnsen. Traducerea apartine lui Petre Bokor, regia lui Vlad Massaci iar scenografia lui Andu Dumitrescu. În încercarea lor zilnică de a se adapta societăţii, cei doi anti-eroi Elling şi Kjell Bjarne sunt noul “cuplu ciudat“ ce încearcă să funcţioneze într-o lume disfuncţională. Axel Hellstenius (autor de romane şi scenarii născut la 4 martie 1960, Norvegia) a realizat în colaborare cu Petter Naess (actor, regizor de teatru şi de film şi scenarist născut la 14 martie 1960, Norvegia) varianta dramatizată a romanului “Fraţi de sânge”. Premiera mondială a piesei a avut loc la Oslo Nye Teater în 1999 în regia lui Petter Naess şi s-a dovedit a fi un mare succes de critică şi de public.

Tasha Rodrigues, una dintre cele mai valoroase voci ale continentului african şi detinatoarea titlului de “cea mai buna voce feminina a Italiei” ( în 2008 ) va concerta la Hard Rock Cafe sambata, 23 ianuarie, de la orele 22:30. Artista va canta alaturi de Biu Marquetti si Caraibian Band. Cu o cariera muzicala ce se intinde pe mai bine de 15 ani, “Orhideea Neagra” a muzicii africane, Tasha Rodrigues, vine sambata aceasta la Hard Rock Cafe pentru a-i aduce un omagiu regretatei “Mama Afrika” - Miriam Makeba, o indragita cantareata sud-africana, apreciata in lumea intreaga pentru neobosita ei lupta impotriva apartheid-ului. La Hard Rock Cafe, Tasha Rodrigues va interpreta si noul sau single “The Human Race”, piesa dedicata Presedintelui SUA, Barak Obama - cu ocazia intalnirii celor doi anul trecut, la World Radio Music Awards, New York.

Filmul documentar "Videograme dintr-o Revoluţie/ Videogramme einer Revolution", în regia lui Harun Farocki şi Andrei Ujică, deschide programul "Seara de film" de la ICR pe anul în curs, fiind proiectat în 25 ianuarie, de la ora 18. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere la care vor participa Andrei Ujică, Emil Hurezeanu şi Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR.
"Videograme dintr-o Revoluţie" a fost selecţionat de Cinemateca austriacă din Viena, în 2004, în programul "Die Utopie Film", în lista The Best 100 in Film History (cele mai bune 100 de filme din istoria cinematografiei). Documentarul reprezintă o analiză tulburătoare a rolului televiziunii în timpul Revoluţiei române din 1989.

Duminică 7 februarie 2010, de la ora 17,30, Centrul Comunitar Evreiesc organizează un spectacol eveniment, în care îşi vor da întâlnire textele celui mai important prozator şi eseist israelian, Amos Oz şi sonorităţile profunde ale unui instument spectaculos – vibrafonul. Protagonişti vor fi actriţa Maia Morgenstern şi muzicianul Alexandru Anastasiu. Din creaţia celui propus de trei ori pentru decernarea Premiului Nobel pentru literatură, Amos Oz, vor fi citite fragmente din „Povestiri despre dragoste şi întuneric”, roman magistral, detinător a zece distinctii literare, printre care Premiul Goethe si Premiul France Culture, tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi şi ecranizat în anul 2009 de regizoarea Natalie Portman.

Centrul Cultural Nicolae Bălcescu inaugureaza în această lună, un proiect unic in Romania: spectacole muzicale de dezvoltare personala si autocunoastere interactive, grupate intr-o prima serie intitulata Povesti despre Noi. Conceptia si realizarea spectacolelor apartine grupului Inter-Art care spune povesti adevarate, transformatoare, descopera muzica surprinzatoare a lumii launtrice, coboara in adancurile fiintei, calatoreste in cautarea puterii interioare si a increderii de sine, reface experiente de viata fundamentale, invata arta bucuriei si recunostintei, totul prin creativitatea artistilor dedicati experientelor ce sondeaza tainele psihicului uman implicand activ participantii. Primul eveniment de acest fel este anuntat pentru ziua de 24 ianuarie, la ora 19 iar intrarea va fi libera.

Asociaţia Partenerilor Diplomaţilor Români în parteneriat cu Ateneul Român şi sub inaltul patronaj al Ministerului Afacerilor Externe, organizează în data de 23 ianuarie, ora 19, în Sala Mare a Ateneului Roman un concert cu titlul “ROMÂNIA DE MÂINE- Micii ambasadori ai culturii romanesti”, cu scopul de promovare a valorii spiritualităţii şi culturii româneşti şi sprijinire a copiilor şi tinerilor care prin talentul lor au avut şi au aport în înobilarea imaginii ţarii în lume. Concertul va fi susţinut de Nicolae Licareţ, Felicia Filip, Tudor Gheorghe şi Berti Barbera.

Cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la naşterea poetuluı naţional, Mihai Eminescu ICR Istanbul şi Consulatul General al României la Izmir organizează pentru diaspora română din zonă, cu deosebire pentru familiile mixte româno-turce cu copii, o seară românească Eminescu în Turcia la sediul Consulatului General al României la Izmir, astăzi, de la ora 18.30. Cu această ocazie, ICR Istanbul va prezenta, prin directorul său, prof.univ.dr. Mihai Maxim, volumele cu traduceri din Eminescu, apărute în Turcia, precum si 50-60 de mape cu materiale documentare despre marele poet. Deasemenea pe 23 ianuarie , prof. Mihai Maxim va fi prezent cu o conferinţă pe aceeasi temă la Muğla iar împreună cu scriitorul Ali Narçin, traducatorul celui mai recent volum Eminescu apărut în Turcia, directorul ICR Istanbul va avea o nouă emisiune Eminescu la Ulusal TV(singurul canal turc de literatură), la finele lunii ianuarie.

Tabloul "Self-Portrait With A Black Eye", al pictorului Lucian Freud, nepotul psihanalistului Sigmund Freud, ar putea fi vândut pentru 4,5 milioane de euro la o licitaţie organizată de casa Sotheby's la Londra, pe 10 februarie, informează bbc.co.uk. Redescoperită în 1978, această pictură este descrisă de experţii casei Sotheby's drept "cel mai important autoportret al artistului scos la licitaţie vreodată". Lucrarea "Self-Portrait With A Black Eye" este doar una dintre cele cinci realizate de Freud care au fost incluse în această licitaţie, unde vor fi puse în vânzare şi lucrări de Andy Warhol şi Gerhard Richter. Tabloul îl prezintă pe Lucian Freud din faţă, cu un ochi tumefiat în urma unei altercaţii cu un şofer de taxi. Pictura, care nu a fost niciodată expusă în public, a rămas în aceeaşi colecţie privată timp de mai bine de 30 de ani.

Starleta americană Lindsay Lohan va fi invitată de onoare a magnatului austriac Richard Lugner la ediţia din 2010 a Balului Operei din Viena, pe 11 februarie, informează France Press. Richard Lugner, în vârstă de 77 de ani, invită în fiecare an în loja sa o celebritate, pentru a-l însoţi la acest bal somptuos care se bucură de o largă acoperire mediatică. Invitata lui de onoare din acest an, Lindsay Lohan, în vârstă de 23 de ani, s-a făcut remarcată în roluri de prinţesă în filme produse de compania Disney. În ultima perioadă însă, presa internaţională a relatat mai mult despre problemele ei cu justiţia şi scandalurile în care a fost implicată, în urma consumului de droguri şi de alcool. În trecut, magnatul austriac a atras la Balul Operei din Viena o serie de celebrităţi precum Sophia Loren, Andie MacDowell, Pamela Anderson şi Carmen Electra.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!