DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
14.45 - 15.00
Curs de limba spaniola • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.00 - 15.45
Itinerarii muzicale • Realizator Monica Gurău Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.45 - 16.00
Curs de limba italiana • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

15 ianuarie 2010

Grupul Musica Viva, format din pianista Andreea Butnaru, violonistul Mircea Vasilescu şi violoncelistul Florin Mitrea, va susţine astăzi, de la ora 19.00, un recital cameral în studioul de concerte "Mihail Jora" din Capitală. Programul va cuprinde "Trio în sol major nr. 39, op. 15/25" de Joseph Haydn, "Trio în si bemol op. 11" de Ludwig van Beethoven şi "Trio nr. 1 în re minor op. 49" de Felix Mendelssohn Bartholdy. Proiectul "Musica Viva" a început în anul 2004, odată cu recitalul dedicat în întregime lui George Enescu, susţinut în Germania de doi artişti români, absolvenţi ai Universităţii de Arte din Berlin - pianista Andreea Butnaru şi violonistul Răzvan Hamza.

Criticul literar Dan C. Mihăilescu susţine, duminică, la Teatrul Naţional Bucureşti, conferinţa "Despre ruşinea de a fi român". Manifestarea are ca motto o frază dintr-un articol publicat de Mircea Eliade în revista Vremea: "Nu cred că se află ţară europeană în care să existe atâţia intelectuali cărora să le fie ruşine de neamul lor, să-i caute cu atâta frenezie defectele, să-şi bată joc de trecutul lui şi să mărturisească în gura mare că ar prefera să aparţină, prin naştere, altei ţări".
Expunerea lui Dan C. Mihăilescu îşi propune să răspundă unei întrebări actuale: "Mai este justificat (şi coagulant socialmente) naţionalismul în epoca globalizării?".

Un târg de produse tradiţionale şi ecologice specifice zonei Maramureş va fi deschis la sfârșitul acestei săptămâni la Muzeul Ţăranului Român din capitală.
Printre produsele oferite spre vânzare se vor găsi straie populare, măşti, cergi, bunătăţi precum afinată, plăcinte şi multe preparate din carne, lapte şi legume.
Târgul deschis între orele 9,30 - 17,00 este organizat de Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român.

Gala Globurilor de Aur va fi transmisă, în noaptea de duminică spre luni, în direct şi exclusiv pe TVR 1 şi TVR HD. În plus, din primăvară, Televiziunea Publică va difuza şi "Mad Men", unul dintre serialele nominalizate la Globurile din acest an. Tot în această lună, TVR 2 va difuza cea de-a 16-a ediţie a Premiilor Screen Actors Guild, în timp ce, la sfârşitul lunii, TVR 1 va transmite gala Grammy. Duminică "Noaptea Globurilor de Aur" va fi dedicată integral acestui eveniment. Programul pregătit telespectatorilor români cuprinde şi filme laureate ale Globurilor, astfel: de la ora 21.00 va fi difuzat multipremiatul "Tess". Apoi, cu câteva ore înainte de transmisiunea directă de la Los Angeles, TVR 1 va difuza "Inocentul", cu Anthony Hopkins, film al cărui regizor, John Schlesinger, este şi el un deţinător al trofeului Globurilor de Aur. De la ora 01.00, o altă capodoperă care a obţinut distincţia Globul de Aur, "Orele/ The Hours", va preceda transmisiunea directă. În plus, Nicole Kidman, protagonista acestui film, va fi una din amfitrioanele galei din acest an.

Charlie Chaplin va deveni personaj animat într-un serial indiano-francez, producţia fiind inspirată din scurtmetrajele umoristice realizate de celebrul comediant. Proiectul, care are un buget de 11,5 milioane de dolari, este o coproducţie a DQ Entertainment, trustul francez Method Animation şi MK2. Serialul animat va cuprinde 104 episoade, fiecare cu o durată de şase minute, şi va fi inspirat din cele 70 de scurtmetraje umoristice realizate de Chaplin, dar va cuprinde şi conţinut original.

Teatrul Naţional Radiofonic organizează luni 18 ianuarie, de la ora 11, audiţia cu public a unui spectacol-eveniment, dedicat unuia dintre cei mai mari actori români: "Toma Caragiu - Pantomima cuvântului". Un documentar artistic realizat după un scenariu radiofonic de Magda Duţu - prezentat în premieră la Radio România Cultural, în cadrul proiectului "Biografii, memorii". Regia artistică este semnată de Toma Enache. Audiţia va avea loc la clubul Ramada - Majestic, de pe Calea Victoriei din Bucureşti şi va prilejui întâlnirea cu cei mai apropiaţi actori, regizori, prieteni, colaboratori şi mai ales, admiratori ai lui Toma Caragiu. Spectacolul - omagiu adus memoriei lui Toma Caragiu, realizat în două părţi, va fi difuzat la Radio România Cultural marţi, 19 ianuarie, de la ora 19 - partea I - "Toma Caragiu - Pantomima cuvântului" şi marţi, 26 ianuarie, de la aceaşi oră, 19 - partea a II-a - "Uriaşul Caragiu.

Forumul Cultural Austriac organizează o expoziţie de fotografie având ca subiect monumentele din sud estul europei declarate de Unesco ca aparţinând patrimoniului cultural universal. Pe 38 de panouri de mari dimensiuni se pot vedea sit-uri istorice şi monumente medievale din Albania, Bosnia Herţegovina, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Kosovo. Fotografiile provin de la artişti din regiunile respective. Monumentele prezentate de expoziţie, relevă faptul că, într-o considerabilă măsură, regiunea Balcanilor, cu influenţele ei greceşti romane, paleocreştine, bizantine, iudaice şi osmane este o parte a identităţii multiculturale europene. Expoziţia, va putea fi vizitată între 18 şi 28 ianuarie, la Galeria Galateca din Bucuresti.

Best Film Fest, care reuneşte cele mai bune filme care au rulat pe ecranele româneşti, va avea loc la Cinema Studio şi Eurocinema Tinerimea Română, între 23 şi 29 ianuarie. Filmele care vor rula în cadrul festivalului vor fi stabilite în urma voturilor jurnaliştilor de specialitate. Astfel, jurnaliştii şi criticii de film pot alcătui un Top 10 al celor mai bune filme, Top 3 al filmelor europene, Top 3 al filmelor româneşti, Top 3 al filmelor independente româneşti, pot alege cele mai bune trei scurtmetraje, dar şi cei mai buni trei actori, respectiv cele mai bune trei actriţe şi cei mai buni trei regizori români ai anului 2008. Best Film Fest se află la a nouă ediţie şi este organizat de Asociaţia Film România (AFR), Agenţia Champions, Independenţa Film, Asociaţia Criticilor de film din cadrul Uniunii Cineaştilor din România. Evenimentul beneficiază de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al distribuitorilor de film.

Alex Ciubotariu va lansa, pe 21 ianuarie, la librăria Cărtureşti Verona din Capitală, volumul care poartă numele său, primul album de street art românesc, informează editura Vellant. Despre album şi aventura întocmirii sale vor vorbi, alături de autor, Daria Ghiu (care semnează şi prefaţa cărţii) şi directorul editurii Vellant, Dan Pleşa. În timpul lansării, Alex Ciubotariu, cunoscut pasionaţilor de street art şi sub numele de Ciubi sau Pisica Pătrată, va acorda celor prezenţi un autograf special. O formă de luare în stăpânire a spaţiului urban, prin resemnificarea acestuia cu ajutorul spray-ului, al colajelor şi al vopselei, lucrările din "Pisica Pătrată" arată o altă faţă a oraşelor.

Un omagiu inedit adus poetului Mihai Eminescu de catre peste 250 de graficieni din 74 de ţări îl găsim în volumul “O ISTORIE A LITERATURII ROMÂNE DESENATĂ DE MARI GRAFICIENI AI LUMII” recent lansat la editura Muzeului National al Literaturii Romane. Aceast album la realizarea caruia au contribuit peste o mie de artisti din 128 de tari, de pe toate continentele, se constitue intr-o promovare fara egal a Romaniei, facuta de mari personalitati ale culturii din fiecare tara in parte. Volumul care costă 65 de lei poate fi procurat de la libraria Muzeului National al Literaturii Romane.

Publicul de la Viena va putea auzi astăzi la Institutul Cultural Roman Viena alinturi ghiduşe în lectura unor tineri actori români de la Teatrul Auăleu – Teatrul de Garaj şi Curte din Timişoara. Aceştia au produs un material video cu ocazia aniversării a 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. De ziua lui Eminescu, ICR Viena a proiectat un eveniment cu totul special, având-o ca invitată pe Christina Zarifopol-Illias, de la Universitatea Indiana/ Bloomington care a editat, îngrijit şi prefaţat volumul de corespondenţă inedită între Eminescu şi Veronica Micle, apărut la editura Polirom în 2000 şi care va susţine o conferinţă şi discuţii cu publicul. O expoziţie cu fotocopii ale scrisorilor, înregistrări din arhiva de aur cu romanţe interpretate de maestrul Traian Uilecan, precum şi o serie de volume oferite gratuity studenţilor români şi austrieci întregesc atmosfera serii Eminescu la ICR Viena.

Mâine, la ora 15, la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti are loc simpozionul “In apărarea civilizatiei Europene- Războiul civil din Spania 1936-1939” la care vor participa prof. dr. NICOLAE VIDENIE - cercetator la Institutul pentru Istorie Recenta prof. univ. COSMIN DUMITRESCU - Facultatea de Filosofie, dr. ing. CONSTANTIN IULIAN - presedintele Federatiei Romane a Fostilor Detinuti Politici Luptatori Anticomunisti, prof. FLORIN DOBRESCU şi altii. Tot mâine la ora 9,3o, la Biserica Sf. Ilie Gorgani va avea loc o pomenire a lui ION I. MOTA si VASILE MARIN, cei doi voluntari români cazuţi la Majadahonda (Madrid) la 13 ianuarie 1937, în lupta contra brigazilor comuniste, pentru apararea civilizatiei crestine din Spania.

Mâine la LA THE LIGHT CINEMA, de la ora 20, publicul poate viziona OPERA CARMEN de Georges Bizet, avându-i in distribuţie pe Elina Garanca(Carmen) si Roberto Alagna(Don Jose). Evenimentul este transmis live de la Metropolitan Opera New York in peste 1,000 cinematografe din 44 tari. Opera Carmen se numără printre cele mai celebre opere din toate timpurile, asa cum sustine Richard Eyre despre drama lui Bizet. Preţul unui bilet este de 60 de lei.

“Stagiunea permanentelor frumuseti”, ciclul de spectacole pe care Tudor Gheorghe le-a promis publicului, continuă cu “Anotimpurile mele: Iarna –Primavara 2010”, reprezentatie ce ofera piese desprinse de pe albumele “Iarna Simfonic” si “Primavara simfonic” , interpretate in maniera unica a maestrului. Primul spectacol va avea loc in Bucuresti pe data de 6 martie la Sala Palatului, unde, pe parcursul a doua ore, Tudor Gheorghe va fi acompaniat de nu mai putin de 40 muzicieni si alte 30 de voci minunate ale orchestrei si corului Teatrului liric “Oltenia” din Craiova, sub bagheta dirijorului Marius Hristescu. Aceasta stagiune marcheaza totodata si incheierea ciclului de reprezentatii ale acestui spectacol, dupa aproximativ 10 ani in care romanii din toata tara au beneficiat de show-ul “Anotimpurilor”, vazute prin ochii lui Tudor Gheorghe.

Parlamentarii au aprobat, ieri, bugetul pe anul 2010 al Institutului Cultural Român, dar fără amendamentul care prevedea diminuarea resurselor cu suma de 16.518.000 lei. Bugetul ICR a fost adoptat cu 171 de voturi 'pentru', 126 de voturi 'împotrivă' şi 2 abţineri. Din cele două amendamente la bugetul ICR, doar unul din ele a fost respins, cu 126 de voturi 'pentru' şi 169 'împotrivă'. Acesta prevedea ca bugetul ICR să se diminueze de la 55.000.000 lei la 38.482.000 lei.

Administraţia judeţeană Suceava intenţionează să schimbe denumirea căminelor culturale în case de cultură. Ideea aparţine vicepreşedintelui Consiliului Judeţean,Vasile Ilie care a explicat că termenul 'casă' este mai aproape de sufletul gospodarului bucovinean decât termenul 'cămin', precizând că ordonanţa privind organizarea şi desfăşurarea activităţii aşezămintelor culturale permite utilizarea oricăruia dintre cei doi termeni. Vicepreşedintele Consiliului a cerut primarilor să regândească oferta de servicii cultural-artistice în funcţie de potenţialul zonei, de preferinţele cetăţenilor şi de posibilitatea de a le valorifica prin turism. El consideră că un cămin cultural reprezintă ''un barometru pentru coeziunea comunităţii săteşti''.

Astăzi se lansează la Bucuresti cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Creaţie 'Mihai Eminescu' organizat de Primăria Sectorului 2. Concursul de literatură (poezie, proză scurtă, eseu, teatru scurt, critică) se desfăşoară în intervalul 15 ianuarie - 15 iunie şi se adresează tuturor creatorilor neconsacraţi din ţară, dar şi cetăţenilor români, aflaţi oriunde în lume, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor sau ai altor uniuni de creaţie. Primăria Sectorului 2 Bucureşti, promite, pentru încurajarea talentelor, acordarea unor premii substanţiale, în luna iunie, celor mai talentate condeie. Persoanele interesate să participe la acest concurs pot trimite creaţiile lor până pe 14 mai, la adresa: Centrul Cultural 'Mihai Eminescu', din parcul Naţional, str. arh. Hârjeu nr. 61 sau pot consulta pentru detalii site-ul www.centruleminescu.ro.

Aniversarea poetului naţional este celebrată în aproape toată ţară prin diverse manifestări culturale. Spectacolul intitulat 'Porni Luceafărul...', va avea loc astăzi de la ora 17, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, avându-l ca invitat special pe actorul Ion Caramitru. La Constanţa au loc o serie de acţiuni dedicate lui Eminescu la care au fost invitate numeroase personalităţi din România şi din străinătate. Evenimentul aniversar va fi marcat printr-o suită de activităţi cultural-artistice: expoziţii de artă, comunicări ştiinţifice, proiecţii de film, precum şi dezvelirea unei plăci comemorative. La cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie 'Mihai Eminescu' au fost decernate ieri Premiile 'Eminescu', la Palatul cultural 'Theodor Costescu' din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Pecs /Ungaria/, Istanbul /Turcia/ şi Essen /Germania/, cele trei oraşe care împart titlul de Capitală Culturală Europeană în acest an, au în vedere organizarea mai multor evenimente comune, relatează agenţia MTI.
Un proiect de cooperare care a fost organizat deja cu Essen va fi Essen-Pecs Wind Music. O serie de evenimente reunite sub numele Journey Around the Turkish Half-Moon /Călătorie în jurul Semilunii Turce/ va debuta la Pecs în mai, prezentând tradiţii culturale, dar şi opere ale fotografilor, muzicienilor, scriitorilor şi regizorilor din Turcia. Vor fi organizate concerte, dansuri populare kurde, o săptămână a filmului turc şi prezentări gastronomice.
În replică, oraşul Pecs va fi reprezentat în Istanbul la un festival de teatru de amatori şi la cel de-al 13-lea Festival Internaţional de Păpuşi. Tineri artişti unguri îşi vor prezenta lucrările la un festival stradal de trei zile la Istanbul, în iunie. Deasemenea un proiect de concert intitulat Pecs - regiunea Ruhr - Istanbul va fi prezentat în toate cele trei oraşe, combinând tradiţiile muzicale din cele trei ţări.

Albumul "Manuscrise bizantine în colecţii bucureştene" a apărut la Editura Institutului Cultural Român, fiind rodul unei cercetări de circa doi ani întreprinse de o echipă de cercetători români şi italieni. Albumul bilingv român-englez, conţine texte semnate de cei cinci cercetători Fabrizio Lollini, Paolo Odorico, Ovidiu Olar, Ileana Stănculescu şi Cătălina Velculescu şi fotografii ale manuscriselor, în peste 250 de pagini. Prefaţa este semnată de Bogdan Tătaru-Cazaban, consilier de stat pe probleme de cultură şi culte al Administraţiei Prezidenţiale. Manuscrisele prezentate provin, în cea mai mare parte, din Biblioteca Academiei, dar şi de la Muzeul Naţional de Artă al României, Patriarhia Română şi de la Muzeul Naţional de Istorie a României. Fotografiile au fost realizate de Gelu Serseniuc şi Marius Amariei, iar traducerea textelor în limba engleză este semnată de Samuel Onn.

Bugetul Ministerului Culturii a fost aprobat în Parlament aşa cum a fost propus în proiectul de buget pe 2010, la suma de 689 de milioane de lei, deşi Comisiile de cultură votaseră suplimentarea acestuia cu circa 16 milioane de lei, a declarat,ieri, ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Comisiile de cultură din Senat şi Camera Deputaţilor au votat la dezbaterea bugetului Ministerului Culturii o suplimentare cu circa 16 milioane de lei, bani ce urmau să provină din reducerea bugetului Institutului Cultural Român (ICR) la nivelul din 2009, de circa 38 de milioane de lei. Bugetul ICR a fost redus, dar propunerea de suplimentare a bugetului Ministerului Culturii, votată favorabil de Comisiile de cultură, nu a trecut la votul în comisiile de buget-finanţe şi nici în plenul Parlamentului, a precizat ministrul Culturii.

Orchestrele şi Corurile Radio îşi invită publicul la un recital cameral, programat pentru mâine la orele 19, în Studioul de concerte „Mihail Jora”. Recitalul va fi susţinut de grupul MUSICA VIVA, format din pianista Andreea Butnaru, violonistul Mircea Vasilescu şi violoncelistul Florin Mitrea. Programul va cuprinde lucrări de Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven şi Felix Mendelssohn. Proiectul “Musica Viva” a început în anul 2004, odată cu recitalul dedicat în întregime lui George Enescu, susţinut în Germania de doi artişti români, absolvenţi ai Universităţii de Arte din Berlin – pianista Andreea Butnaru şi violonistul Răzvan Hamza.

Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare, ce se desfăşoară la Craiova ( între 23 aprilie - 3 mai) şi Bucureşti ( între 24 aprilie - 9 mai), sub titulatura "Constelaţia Hamlet", va include spectacole după celebra piesă în regia unor mari regizori, precum Thomas Ostermeier şi Oskaras Korsunovas.
Potrivit organizatorilor, la Craiova, festivalul va fi deschis de "Hamlet"-ul montat de Oskaras Korsunovas la Teatrul Municipal din Vilnius (Lituania). Spectacolul va fi precedat de vernisajul unei expoziţii ce prezintă montări ale piesei "Hamlet" în România, dar şi la teatrul polonez. Tot la Craiova, va avea loc prezentarea-eveniment "Hamlet - Un monolog", la care va fi prezent marele regizor Robert Wilson. Majoritatea spectacolelor prezentate la Craiova vor putea fi văzute şi de publicul bucureştean.

Victime ale sărăciei, malnutriţiei şi ale diverselor maladii infecţioase, populaţiile indigene trăiesc cu până la 20 de ani mai puţin decât media neindigenilor, relevă primul raport al ONU despre situaţia acestor localnici în lume, citat de France press. Prezentat ieri simultan în Rio de Janeiro, New York, Bruxelles, Canberra, Manilla, Mexico, Moscova, Pretoria şi Bogota, acest raport citează câteva exemple despre această diferenţă între speranţa de viaţă a indigenilor şi cea a neindigenilor: 20 de ani în Australia şi în Nepal, 17 ani în Canada, 13 ani în Guatemala şi 11 ani în Noua Zeelandă.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!