DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.10 - 09.00
Matinal de week-end. • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

14 ianuarie 2010

O sesiune dedicată lui Mihai Eminescu cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la naşterea poetului se va desfăşura, astăzi în Aula Academiei Române. La finalul manifestării, conduse de acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, vor fi prezentate volumele 'Avatarii ale manuscriselor Eminescu' şi 'Albumul Eminescu', tipărite la Editura 'Semne'. În aceeaşi zi, la Muzeul Naţional al Literaturii Române Academia Română are loc dezbaterea cu tema 'Este Eminescu poet naţional?' la care sunt invitaţi acad. Eugen Simion, acad. Mihai Cimpoi, Daniel Cristea-Enache, Valentin Coşeriu; Nicolae Georgescu, Gisele Vanhese (Italia), Dimitrie Vatamaniuc, membru de onoare al Academiei Române şi monseniorul Ioan Robu, membru de onoare al Academiei Române Va fi vernisată o expoziţie de manuscrise şi documente din arhiva MNLR şi prezentat documentarul 'Eminescu, Veronica, Creangă', realizat în 1914 de Casa de Filme 'Pathé'.

Orchestrele şi Corurile Radio îşi invită publicul la un recital cameral, programat pentru mâine la orele 19, în Studioul de concerte „Mihail Jora”. Recitalul va fi susţinut de grupul MUSICA VIVA, format din pianista Andreea Butnaru, violonistul Mircea Vasilescu şi violoncelistul Florin Mitrea. Programul va cuprinde lucrări de Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven şi Felix Mendelssohn. Proiectul “Musica Viva” a început în anul 2004, odată cu recitalul dedicat în întregime lui George Enescu, susţinut în Germania de doi artişti români, absolvenţi ai Universităţii de Arte din Berlin – pianista Andreea Butnaru şi violonistul Răzvan Hamza.

Bobby McFerrin, artistul care ne-a spus atât de expresiv “Don’t worry, Be Happy”, revine în concert la Bucureşti. Iubitorii de muzică îl cunosc pe Bobby McFerrin încă din anii ’70 drept “omul orchestră”, un adevărat modelator al sunetelor, atât în concertele lui solo, cât şi împreună cu artişti de jazz celebri. O altă categorie de fani şi-l aminteşte ca omul care a scris şi a interpretat unul dintre hiturile care au făcut înconjurul lumii, “Don’t Worry, Be Happy”. Pentru toţi cei care îi iubesc spontaneitatea, talentul, bucuria cu care urcă pe scenă, Bobby McFerrin va concerta în România pe 30 ianuarie, la Sala Palatului din Bucureşti.

Centrul Comunitar Evreiesc din Bucureşti, organizează pe 7 februarie un spectacol eveniment, în care îşi vor da întâlnire textele celui mai important prozator şi eseist israelian, Amos Oz şi sonorităţile profunde ale unui instument spectaculos – vibrafonul. Protagonişti vor fi actriţa Maia Morgenstern şi muzicianul Alexandru Anastasiu. Din creaţia celui propus de trei ori pentru decernarea Premiului Nobel pentru literatură, Amos Oz, vor fi citite fragmente din „Povestiri despre dragoste şi întuneric”, roman magistral, detinător a zece distinctii literare, printre care Premiul Goethe si Premiul France Culture, tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi şi ecranizat în anul 2009 de regizoarea Natalie Portman. Spectacolul va fi precedat de lansarea cărţii „Regăsire - Diaspora Muzicală Românescă”, 55 de interviuri realizate de Sebastian Crăciun cu muzicieni români stabiliţi în 19 ţări ale lumii.

Gala de decernare a premiilor Lumiere va avea loc mâine. Radu Mihăileanu a fost nominalizat, alături de co-scenariştii filmului "Concertul" Alain-Michel Blanc, Matthew Robbins, Hector Cabello Reyes şi Thierry Degrandi, la premiul pentru cel mai bun scenariu la cea de-a 15-a ediţie a evenimentului. Distincţiile sunt considerate echivalentul francez al Globurilor de Aur. La categoria "cel mai bun scenariu" au mai fost nominalizaţi Jacques Audiard, Abdel Raouf Dafri, Thomas Bidegain şi Nicolas Peufaillit pentru "Profetul", Philippe Lioret, Emmanuel Courcol şi Olivier Adam pentru "Welcome", Mathias Gokalp şi Nadine Lamari pentru "The Ordinary People" şi Mia Hansen-Love pentru "The Father of My Children" .

Problema subtitrării filmelor în limba română, care este subiectul unei propuneri legislative în Republica Moldova, trebuie soluţionată cu participarea tuturor părţilor interesate. Cel puțin așa susţin proprietarii cinematografelor. Vicepreşedintele concernului de cinematografe Unicon-grup, Sergiu Coropceanu, a propus să fie creat un grup de lucru care să examineze posibilităţile economice ale cinematografelor faţă de cerinţele în cauză ale Guvernului moldovean. Coropceanu s-a arătat nemulţumit de faptul că reprezentanţii Guvernului încearcă să impună anumite măsuri fără a discuta cu părţile vizate, dacă instituțiile au sau nu au posibilităţi de îndeplinire a acestora. În opinia sa, această problemă este una de ordin nu doar politic, ci şi economic, iar difuzarea filmelor în limba de stat presupune cheltuieli enorme, care nu vor putea fi recuperate de agenţii economici din domeniu.

Artistul Pisica Pătrată va lansa, pe 21 ianuarie, la librăria Cărtureşti Verona din Capitală, volumul care poartă numele său. Este vorba despre primul album de street art românesc. Despre volum şi aventura întocmirii sale vor vorbi, alături de autor, Daria Ghiu şi directorul editurii Vellant, Dan Pleşa. În timpul lansării, Alex Ciubotariu, cunoscut pasionaţilor de street art şi sub numele de Ciubi sau Pisica Pătrată, va acorda celor prezenţi un autograf special: un desen original marca pisica pătrată. Albumul adună laolaltă mostre ale trecerii pisicii pătrate prin Bucureşti, Constanţa sau Chişinău şi îi oferă cititorului ocazia de a (re)vedea atât desene noi, cât şi lucrări care nu se mai regăsesc "pe teren", fiind şterse de autorităţi sau dezlipite de cei care au vrut să ia acasă creaţiile lui Ciubi.

O dezbatere la care vor participa coregrafii Florin Flueraş şi Ion Dumitrescu şi Dan Diaconescu dar şi performance-uri pe teme sociale şi politice se numără printre evenimentele ce vor fi prezentate în cadrul seriei "Săptămâna grea". Manifestarea este organizată între 21 şi 31 ianuarie, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti. Seria de evenimente începe cu o dezbatere la care participă Ion Dumitrescu şi Dan Diaconescu, directorul postului OTV, aceasta fiind urmată de performance-ul "Anunţul candidaturii la preşedinţie a lui Florin Flueraş - primul preşedinte post-putere, post-ideologic - care vine cu propuneri concrete pentru disoluţia puterii, reforma radicală a instituţiei prezidenţiale, atât în concept, cât şi în practică".
Printre spectacolele prezentate se numără "Apicultura sau sfârşitul naturii", cu Ştefan Tiron şi invitaţii săi, "Autorii ar dori să veniţi la spectacolul lor" şi "Sfârşitul propagandei = sfârşitul lumii (aşa cum o ştim noi)" - o dezbatere despre relaţia dintre artele spectacolului, vechile medii şi noile medii, cu Constantin Vică, Miron Ghiu, Ion Dumitrescu şi Florin Flueraş. Seria va fi încheiată cu prezentarea unei instalaţii de Ion Dumitrescu, "Preparing for the present".

Volumul 'Dans alb', semnat de Cristian Munteanu şi apărut la Editura Semne, va fi lansat, pe 18 ianuarie, la Centrul de Presă 'Eugen Preda' al Societăţii Române de Radiodifuziune. Cartea va fi prezentată de criticul literar Costin Tuchilă, iar la eveniment vor recita actorii Irina Petrescu şi Mircea Albulescu. În viziunea autorului 'Dansului alb', poetul este un medium, primind şi amplificând semnalele lumii, cărora le conferă un plus de valoare şi expresivitate. Poezia se naşte, pare a spune Cristian Munteanu, atunci când ai dat la o parte tot ce te poate împiedica să ajungi la esenţa lucrurilor pe cale, dacă se poate, cât mai directă.

"Mullholland Drive", de David Lynch, s-a situat pe primul loc în topul celor mai bune zece filme ale deceniului realizat de Los Angeles Film Critics Association. Instiuția americană a plasat "4,3,2", producţia lui Cristian Mungiu, pe locul al şaptelea. "Mullholland Drive", care i-a oferit actriţei Naomi Watts rolul ce a scos-o din anonimat şi care i-a mai avut în distribuţie pe Laura Harring şi pe Justin Theroux, a devansat alte 189 de pelicule, primind cele mai multe voturi din partea celor 41 de membri ai Los Angeles Film Critics Association care au participat la acest sondaj. În mod ironic, "Mullholland Drive" s-a situat pe locul al doilea în clasamentul celor mai bune filme ale anului 2001 întocmit de instituția americană, fiind devansat de pelicula "În dormitor/ In The Bedroom", de Todd Fields.

'Stelele Moscovei pe gheaţă' revin în România, pentru o nouă serie de spectacole la nivel naţional. Patinatorii ruşi Natalya Bestemyanova şi Andrey Bukin fac echipă şi dansează de ani de zile alături de celebrul Igor Bobrin, cel care a înfiinţat în 1986 compania 'Stelele Moscovei pe gheaţă'. Spectacolul, care va dura 120 de minute şi va avea în componenţă 33 de patinatori campioni olimpici, mondiali şi europeni, este compus din două părţi. În prima parte va fi transpus pe gheaţă baletul 'Spărgătorul de nuci', iar în partea a doua patinatorii ruşi vor prezenta o premieră mondială - un program de tangouri argentiniene şi unul pe muzica lui Michael Jackson. Cele două programe vor avea o coregrafie originală, în stilul şi compoziţiile complexe, unice, care au făcut din Stelele Moscovei o companie celebră în întreaga lume.

Biletele din categoria Golden Circle, care asigură spectatorilor un loc în faţa scenei la concertul AC/DC, programat pe 16 mai, în Piaţa Constituţiei din Capitală, au fost epuizate. Dacă în prima zi de la punerea în vânzare au fost achiziţionate peste 7.000 de tichete, după doar câteva săptămâni au fost epuizate şi cele 5.000 de bilete din categoria Golden Circle. În prezent, mai sunt disponibile publicului doar două categorii de bilete: Normal Circle şi VIP. Trupa de hard rock înfiinţată în Sydney, în 1973, va aduce pe 16 mai, în Piaţa Constituţiei din Capitală, show-ul "Black Ice", care promovează cel de-al 15-lea material de studio al ei, lansat în octombrie 2008.

'Casanova, identitate feminină', un film regizat de Marius Theodor Barna, cu Maria Dinulescu în rolul principal, va avea premiera pe 12 februarie, la Cinema Studio din Capitală. Din distribuție mai fac parte actori precum Mimi Brănescu, George Alexandru sau Magda Catone. Personajul principal al peliculei este Ioana, o tânără care apare într-un spot adresat adolescenţilor, fapt ce provoacă un mare scandal în familia ei. Tânăra decide să fugă de acasă şi să înceapă să-şi trăiască viaţa independent. La scurt timp, însă, îşi dă seama că nu poate să ignore zvonurile urâte despre ea după ce a filmat spotul erotic 'Casanova' şi pleacă într-o călătorie specială pentru a se regăsi. Marius Barna este regizorul serialului de teatru radiofonic 'Piaţa Rotundă', produs de BBC MPM şi premiat cu medalia de bronz la festivalul de producţii radio de la New York.

O expoziţie documentară cu titlul ''170 de ani de presă brăileană'' va fi vernisată, astăzi, la Biblioteca Judeţeană ''Panait Istrati'' din Brăila. Evenimentul va avea loc cu sprijinul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale. Cu ocazia vernisajului, va fi organizat un simpozion, în care va fi dezbătut rolul pe care l-a ocupat presa în istoria Brăilei şi vor fi purtate discuţii pe marginea primului ''Dicţionar al presei brăilene'', realizat de şeful Secţiei ''Colecţii Speciale'' a Bibliotecii Judeţene, Ion Volcu. Volumul, scos în Editura ''Istros'' a Muzeului Brăilei, prezintă, în ordine alfabetică, ziare, gazete, reviste, buletine, seriale, foi volante, calendare, almanahuri şi anuare.

Un peisaj semnat de Gustave Klimt, ascuns de nazişti în 1938, în Austria, şi despre existenţa căruia nu s-a mai ştiut nimic timp de câteva decenii, evaluat la o sumă de aproape 18 milioane de lire sterline, va fi scos la licitaţie la Londra de casa Sotheby's. Evenimentul va avea loc luna viitoare, pe 3 februarie. Tabloul lui Klimt - "Church in Cassone - Landscape with Cypresses" - este un peisaj luminos care reprezintă un punct de cotitură în creaţia artistului şi a fost ţinut ascuns de proprietari în 1938, când naziştii au anexat Austria, dispărând apoi pentru mai multe zeci de ani. La licitaţia, organizată pe 3 februarie de Sotheby's, vor mai fi prezentate "Pichet et fruits sur une tabel" - natură moartă de Cézanne - şi "L'Homme qui marche I" - o sculptură în mărime naturală de Giacometti, fiecare evaluate la peste 10 milioane de lire sterline.

După aproape un deceniu de spectacole susţinute pe cele mai cunoscute scene ale lumii, sub amprenta desăvârşită a muzicii tradiţionale cubaneze, membrii Live From Buena Vista: The Havana Lounge vor susţine pe 12 februarie ultimul concert în România. Inclus în seria de evenimente World Music Masters, evenimentul care va avea loc la Sala Palatului îi va readuce la Bucureşti pe carismaticii 'superbunici' Teresa Garcia Caturla şi Julio Alberto Fernandez. Fanii muzicii de calitate vor avea ocazia să retrăiască experienţa 'son-ului' tradiţional cubanez alături de membrii Live From Buena Vista: The Havana Lounge.

Primele licitaţii de artă din acest an de la casele Alis şi GoldArt îi au drept cap de afiş pe pictorii Gheorghe Petraşcu şi Ştefan Luchian, cu lucrările 'Case', la un preţ de pornire de 110.000 lei şi, respectiv, 'Gospodărie ţărănească', estimată la 45.000 de lei. La licitaţia Casei Alis, care va avea loc sâmbătă la Teatrul Naţional de Operetă 'Ion Dacian', colecţionarii de artă pot achiziţiona 77 de lucrări. Catalogul Casei GoldArt este mai generos şi cuprinde la secţiunea artă plastică 111 lucrări. La capitolul carte - manuscris la licitaţia GoldArt, care va avea loc duminică la galeria Galateca de la Biblioteca Centrală Universitară, cel mai bine cotate sunt mai multe felicitări primite, în 1974, cu ocazia zilei de naştere, de fostul prim-ministru din perioada comunistă Manea Mănescu.

Ediţia a XIX-a Festivalului internaţional de poezie - Mihai Eminescu a debutat, astăzi, la Palatul cultural 'Theodor Costescu' din Drobeta Turnu Severin. Cu această ocazie, în localitate vor fi organizate spectacole de poezie şi cântece preluate din lirica eminesciană. În cadrul festivalului şapte scriitori din Republica Moldova, Serbia şi România vor primi diplome şi medalii pentru cărţile publicate în anul 2009, iar la statuia lui Eminescu din Parcul Colegiului Naţional Traian, ridicată de sculptorul Gheorghe Anghel, a fost depusă o jerbă de flori'.

Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii 'Mihai Eminescu', în parteneriat cu Şcoala cu Clasele I-VIII 'Mihai Eminescu' din Ipoteşti organizează, astăzi, concursul literar cu titlul 'Dor de Eminescu'. Competiția face parte din cadrul proiectului educaţional derulat de Şcoala din Ipoteşti în parteneriat cu Memorialul Ipoteşti, care are ca scop dezvoltarea dragostei pentru literatură română clasică şi contemporană, cunoaşterea vieţii şi operei poetului Mihai Eminescu. Elevii participanţi vor prezenta viaţa şi opera poetului şi vor lua parte la probele de lucrare în acuarelă, creaţie literară proprie, recitare de versuri din creaţia eminesciană.

"Plage de Pourville", un tablou de Monet furat în urmă cu nouă ani în Poznan, a fost descoperit de poliţia poloneză, care a şi arestat un presupus hoţ al acestei capodopere a impresionismului. Potrivit autorităților, tabloul a fost păstrat în condiţii bune și nu a suferit distrugeri vizibile. Lucrarea, expusă în colecţii publice în Polonia, a fost furată pe 19 septembrie 2000, de la Muzeul Naţional din Poznan. Tabloul în ulei, pictat în 1882, a fost decupat din cadrul lui şi înlocuit cu o copie de cel care a furat-o. Claude Monet este cunoscut drept unul dintre fondatorii impresionismului, alături de Pierre-Auguste Renoir.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura sub tema "Întrebări". Manifestarea, ajunsă la cea de-a XVII-a ediţie, considerată a fi cel mai mare festival al artelor din România, se va desfăşura în perioada 28 mai-6 iunie. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este renumit pentru că adună, timp de unsprezece zile pe an, mii de artişti din toate colţurile lumii. Evenimentul are mai multe secţiuni: spectacole de teatru, spectacole-eveniment, spectacole de stradă, de muzică, "Bursa de Spectacole", workshop-uri, expoziţii, lansări de carte, spectacole-lectură şi conferinţe, care aduc la masa de discuţii personalităţi ale lumii culturale naţionale şi internaţionale. Ultimele ediţii s-au desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Biblioteca judeţeană din Drobeta Turnu Severin este, din această săptămână, beneficiara unei donaţii de 4.200 de volume de beletristică. Anunțul a fost făcut de directorul instituţiei, Raluca Graf. Potrivit acesteia, donaţia de carte, în mare parte romane ale unor clasici ai literaturii române, a fost posibilă datorită semnării unui parteneriat între Ministerul Culturii şi editura bucureşteană ''Intact''. Biblioteca judeţeană dispune de un fond de peste 400.000 de volume.

Un târg de produse tradiţionale şi ecologice specifice zonei Maramureş va fi deschis la sfârșitul acestei săptămâni la Muzeul Ţăranului Român din capitală.
Printre produsele oferite spre vânzare se vor găsi straie populare, măşti, cergi, bunătăţi precum afinată, plăcinte şi multe preparate din carne, lapte şi legume.
Târgul deschis între orele 9,30 - 17,00 este organizat de Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român.

Lungmetrajul de animaţie "Project Chopin", care are ca temă muzica lui Frederic Chopin, va fi lansat în toamna acestui an, celebrul pianist chinez Lang Lang urmând să deţină unul din cele patru roluri. De asemenea, el va coordona muzica filmului şi va şi interpreta muzica lui Chopin prezentă în proiect. Lang Lang, în vârstă de 27 de ani, a uimit întreaga lume la deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară de la Beijing din 2008. Totodată, el a cântat şi la ceremonia de decernare a Premiilor Nobel, care a avut loc în decembrie la Oslo. "Project Chopin", realizat prin folosirea tehnologiei 3D, va combina personaje reale şi păpuşi, într-o poveste în care compozitorul traversează universul pe un pian zburător. Conform coproducătorului Dennis Friedman, lungmetrajul are un buget total de 5,2 milioane de euro, filmările urmând să aibă loc în Franţa şi Polonia.

Telefoanele mobile, deşi acuzate timp de mulţi ani că ar provoca tumori cerebrale, prezintă virtuţi miraculoase în prevenirea maladiei Alzheimer. În plus dispozitivele au redus tumorile şoarecilor suferind de această boală. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în Journal of Alzheimer's Disease. Oamenii de ştiinţă americani au expus aproape 100 de şoareci la acţiunea undelor electromagnetice emise de telefoanele mobile, două ore pe zi, timp de opt luni, pentru a reproduce în condiţii de laborator folosirea uzuală a acestor dispozitive de către oameni, de-a lungul mai multor decenii. În opinia cercetătorilor americani, undele electromagnetice generate de telefoanele mobile au contribuit la dizolvarea depozitelor de peptide beta-amiloide din creierul şoarecilor. Aceste acumulări sunt considerate de specialiști drept principalele vinovate de declanşarea bolilor neurodegenerative, de la demenţă şi până la maladia Alzheimer, deoarece ele împiedică transmiterea normală a fluxurilor nervoase între celulele cerebrale.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!