DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

12 ianuarie 2010

Astăzi este ultima zi când Expoziţia „GRĂDINI PIERDUTE” mai poate fi vizitată la Galeria „Octav Doicescu” din Bucureşti. Proiectul Cultural „GRĂDINI PIERDUTE”, se înscrie în cercetările aplicate în domeniul istoric, urban şi peisagistic, concretizate printr-o suită de studii focalizate pe problematica acută a descreşterii suprafeţelor de spaţii verzi. Exemplele de grădini cercetate şi prezentate în proiectul-expoziţional, au fost alese pentru că sunt reprezentative pentru tipologii diferite: grădina simbol, reprezentativă, publică/semipublică/particulară, grădina monastica sau de loisir şi divertisment. Finalitatea cercetării este informarea, co-interesarea şi responsabilizarea cetăţenilor în această problemă, atenţionarea administraţiilor locale şi centrale asupra agresivităţii şi diminuării cantităţii şi calităţii spaţiului verde din Bucureşti.

Bobby McFerrin, artistul care ne-a spus atât de expresiv “Don’t worry, Be Happy”, revine în concert la Bucureşti. Iubitorii de muzică îl cunosc pe Bobby McFerrin încă din anii ’70 drept “omul orchestră”, un adevărat modelator al sunetelor, atât în concertele lui solo, cât şi împreună cu artişti de jazz celebri. O altă categorie de fani şi-l aminteşte ca omul care a scris şi a interpretat unul dintre hiturile care au făcut înconjurul lumii, “Don’t Worry, Be Happy”. Bobby McFerrin va concerta în România pe 30 ianuarie, la Sala Palatului.

Un alt concert asteptat este a celor de la Ten Years After, pe 22 februarie, tot in capitală. Legendara trupa blues rock va urca pe scena Salii Palatului, la peste patruzeci de ani de cand scria istorie la Woodstock, cu piesa I'm going Home. Concertul Ten Years Afters este deschis de grupul Riff. Spectacolul incepe la ora 19. Bilete au costuri cuprinse intre 50 si 150 Lei si sunt disponibile in reteaua magazinelor Vreau Bilet din Unirea Shopping Center et.2, Pasajul Universitatii - Agentia Trident Touring, la Sala Palatului si online prin www.vreaubilet.ro

Cunoscutul violonist şi compozitor de jazz Jean Luc Ponty se întoarce în România pentru a susţine un super concert în primăvara lui 2010 la Bucureşti. După ce a fost deja prezent la Timişoara şi în Vama Veche, Jean Luc Ponty va urca de data aceasta pe scena Sălii Palatului pe 11 martie. De-a lungul carierei sale, Ponty a colaborat cu unii dintre cei mai mari muzicieni ai lumii, muzicieni precum Frank Sinatra, Elton John, Chick Corea, John Mclaughlin, Al Di Meola şi Frank Zappa. Artistul francez este considerat drept unul dintre cei mai importanţi violonişti şi jazzmani contemporani, spectacolele sale fiind mereu memorabile pentru cei veniţi să îi asculte vioara magică.

Altă surpriză pentru iubitorii jazz-ului este concertul lui Duke Ellington Orchestra anunţat pe 25 aprilie. Spectacolul va avea loc la Sala Palatului, incepand cu ora 20.30. Duke Ellington, ducele jazz-ului, un “talent suprem" asa cum il numea criticul muzical Alistair Cooke in 1983, este parintele a numeroase inovatii in domeniul muzicii jazz : a fost primul care a folosit vocea umana ca pe un instrument muzical, fara cuvinte, punand accentul pe contrastul dintre notele inalte si joase, folosind in mod frecvent tonalitatile de blues, intr-un stil numit “jungle music"; a contribuit la inaugurarea erei swing a jazz-ului prin melodia “It don’t mean a thing"(1943); este unul dintre pionierii jazz-ului si alaturi de Louis Armstrong a contribuit la transformarea acestui stil de muzica dintr-o forma de divertisment intr-o reala expresie artistica.

Proiectul de lege privind modificarea legislaţiei cinematografiei moldovene, prin care filmele din cinematografe să ruleze şi cu subtitrare în limba română, nu doar în rusă, va fi definitivat în aproximativ o săptămână. Ministrul moldovean al Culturii şi Turismului, Boris Focşa, a declarat că a fost creată o comisie care lucrează la modificarea legii cinematografiei. În acelaşi timp, Focşa a menţionat că nu ştie dacă se va recurge la dublarea filmelor în limba română sau dacă peliculele vor fi subtitrate. Premierul moldovean, Vlad Filat, i-a cerut, la sfârșitul săptămânii trecute, ministrului Culturii, Boris Focşa, să prezinte la următoarea şedinţă de guvern modificările aduse legislaţiei în domeniu, astfel încât locuitorii Republicii Moldova să poată privi filme în limba de stat, inclusiv în cinematografe.

O sculptură şi trei fotografii de Constantin Brâncuşi vor fi incluse în expoziţia "Modernitatea africană: călătorii în Atlanticul Negru". Manifestarea va fi prezentată la Galeria Tate din Liverpool între 29 ianuarie şi 25 aprilie şi analizează impactul culturilor negre din aria Atlanticului asupra artei moderne. Brâncuşi este prezent în expoziţie cu sculptura în lemn "Cap de copil", din Colecţia Tate, şi fotografiile "Negresa blondă", "Vedere din atelier" şi "Portretul lui Nancy Cunard", de la Centrul Pompidou din Paris. Expoziţia a fost organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, alături de Primăria din Liverpool.

Volumul 'Eminescu şi India', de Amita Bhose, va fi lansat, mâine, la Muzeul Naţional al Literaturii Române. Evenimentul are loc cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la naşterea poetului naţional. Cartea, apărută la Editura 'Cununi de stele', conţine o prefaţă şi o postfaţă realizate de regretata prof. dr. docent Zoe Dumitrescu-Buşulenga - care creionează şi un portret inedit al omului Amita Bhose - şi reproduce referatele personalităţilor istoriei literare ale momentului. 'Eminescu şi India' este, potrivit postfaţatoarei, nu numai o cercetare a influenţelor indiene în opera eminesciană, ci şi 'o confirmare a locului de hotărâtoare răscruci şi influenţe pe care-l reprezintă în cultura universală contribuţia românească'.

Filmele reprezentanţilor "noului val" românesc, precum Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Radu Muntean, sunt elogiate de site-ul de specialitate francez Allocine.fr. Materialele au fost incluse într-un amplu dosar intitulat "Epoca de Aur a cinematografiei româneşti". "După ce “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” a primit, în 2007, Palme d'Or la Cannes, cinematografia românească a fost văzută ca una dintre industriile cele mai originale şi dinamice", scrie Edouard Brane de la Allocine. Potrivit publicaţiei, regizorii noului val au învăţat să facă filme "furând meserie" şi îi dă ca exemple pe Cristian Mungiu, asistent de regie la "Trenul vieţii", de Radu Mihăileanu, şi Radu Jude, care i-a fost asistent de regie lui Costa Gavras, la filmările de la "Amen".

Cea mai veche inscripţie în ebraică, ce datează din secolul al X-lea înaintea erei noastre, a fost descifrată. Anunțul a fost făcut de reprezentanții departamentului de studii biblice de la Universitatea din Haifa. Arheologul israelian Gershon Galil a reuşit să dovedească faptul că o inscripţie scrisă cu cerneală, descoperită pe un fragment de vas de lut datând din perioada regelui David, este cel mai vechi text ebraic cunoscut până în prezent. Fragmentul a fost descoperit în urmă cu un an şi jumătate de un alt arheolog, Yosef Garfinkel, la situl Khirbet Qeyfa, în apropiere de Valea lui Elah, în zona Ierusalimului, unde, potrivit Bibliei, David s-a luptat cu Goliat. Inscripţia se referă la tratamentul care trebuie aplicat persoanelor sărace, sclavilor, străinilor, văduvelor şi orfanilor. Cuvintele utilizate sunt specific ebraice şi conceptele la care se referă sunt menţionate şi în Biblie.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, va promova o hotărâre de guvern prin care 11 ianuarie să devină în mod oficial Ziua Naţională a Fotografiei. Declarația a fost făcută ieri la vernisajul expoziţiei "Fotograful Anului", ce a deschis Festivalul "Luna Fotografiei" la Camera de Comerţ şi Industrie a României din Capitală. Manifestarea, desfăşurată sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, prezintă 100 de fotografii a 48 de autori nominalizaţi în diferite categorii ale concursului omonim. În discursul său, ministrul le-a lansat artiştilor fotografi prezenţi la vernisaj o invitaţie la dialog pe tema înfiinţării unui muzeu de profil în cursul următorilor ani, menţionând că acesta ar trebui să fie un demers comun al instituţiei pe care o conduce şi al organizaţiilor profesioniste din domeniu.

Cele 60 de clădiri ale unor teatre celebre din Europa şi patru din ţară construite, în perioada 1870-1920, de renumita firmă de arhitecţi 'Fellner şi Helmer' din Viena, vor face parte dintr-un proiect iniţiat la Oradea prin care se doreşte colaborarea strânsă între instituţiile artistice găzduite de aceste valoroase edificii arhitecturale.
Scriitorul Mircea Bradu, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Bihor, este preşedintele grupului de iniţiativă, în care mai activează regizorul Anca Bradu, scenograful Viola Torok, scriitorul Sebastian Vlad Popa, critic de teatru, managerul artistic Istvan Torok şi Lucian Silaghi, directorul Teatrului de Stat. Prima etapă a proiectului numit 'Casa Artelor - Fellner şi Helmer' o reprezintă adeziunea reprezentanţilor celorlalte teatre şi săli de spectacole, construite de arhitecţi, pentru a li se alătura ca membri fondatori în acest proiect, fiind deja trimise câteva adrese la care se aşteaptă răspuns.

O adaptare a capodoperei cinematografice a lui Ingmar Bergman "Strigăte şi şoapte", în regia lui Andrei Şerban, va avea premiera în 24 ianuarie, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Spectacolul este a treia premieră a stagiunii 2009/2010. Piesa "Strigăte şi şoapte" se va juca în sala studio, care are o capacitate de 75 de locuri. Spectacolul are ca protagoniste patru personaje feminine: Agnes, aflată pe patul de moarte, surorile sale, Karin şi Maria, şi Anna, servitoarea. Pelicula a primit premiul pentru cea mai bună regie şi cel mai bun scenariu din partea Criticilor de Film din New York şi a avut cinci nominalizări la Premiile Oscar. În spectacolul lui Andrei Şerban personajele feminine sunt interpretate de Anikó Pethő, Emőke Kató, Imola Kézdi şi Csilla Varga.

Lungmetrajul 'Poliţist, adjectiv', regizat de Corneliu Porumboiu, va fi prezentat din 15 ianuarie în Boston, San Francisco şi Washington. Pelicula reprezintă propunerea României în cursa pentru Cel mai bun film străin la apropiatele Oscaruri, ale căror nominalizări vor fi anunţate pe 2 februarie. Recent, 'Poliţist, adjectiv' a fost lansat la New York, Chicago şi Los Angeles, înregistrând încasări de peste 50.000 de dolari.

John Malkovich îl va înlocui pe John C. Reilly în thrillerul de spionaj "Red". Filmul produs de compania Summit Entertainment este inspirat dintr-un volum de benzi desenate publicat de WildStorm/DC. Robert Schwentke este regizorul acestui proiect cinematografic, bazat pe un scenariu scris de fraţii Erich şi Jon Hoeber. Studiourile Summit Entertainment au achiziţionat drepturile de producere a filmului "Red", un proiect al cărui scenariu original a fost scris de Warren Ellis şi ilustrat de Cully Hammer, în 2008. Seria de trei romane, publicate între 2003 şi 2004, prezintă povestea unui fost agent CIA care duce o viaţă sănătoasă şi liniştită de pensionar, până în momentul în care un asasin profesionist încearcă să îl ucidă.
John Malkovich se alătură astfel unei distribuţii deja impresionante, din care fac parte actorii Helen Mirren, Morgan Freeman şi Bruce Willis.

Studenţii Universităţii din Bucureşti susţin examenele din sesiunea de iarnă în perioada 17 ianuarie-7 februarie, iar sesiunea de licenţă şi disertaţie va fi organizată în perioada 17 ianuarie-20 februarie. Cei peste 38.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi înscrişi la cele trei cicluri de studii vor susţine, la finalul primului semestru, probe scrise, orale sau de laborator. Pentru fiecare disciplină prevăzută în planul de învăţământ, care se încheie cu notă se atribuie un număr de credite. Ziua şi ora susţinerii examenelor, pentru toate formele de învăţământ, se stabilesc de către decanatele facultăţilor, la propunerea cadrului didactic titular şi cu acordul grupelor de studenţi. Programul se stabileşte pe grupe şi se aduce la cunoştinţa studenţilor prin afişare cu cel puţin două săptămâni înaintea începerii sesiunii de examene.

Scriitorul Dan Sociu revine în America, în martie, cu o bursă de o lună la Ledig House International Writers Residency, în urma recentei lansări a antologiei de literatură est-europeană 'The Wall in My Head' iniţiată de Words Without Borders, graţie susţinerii Institutului Cultural Român din New York. Creată în 1992, instituția poartă numele editorului german Heinrich Maria Ledig-Rowohlt, al cărui prestigios portofoliu îi include, printre alţii, pe Thomas Wolfe, William Faulkner, Vladimir Nabokov, John Updike şi Thomas Pynchon. Unul dintre cei mai apreciaţi tineri scriitori români, Dan Sociu a lansat în primăvara anului trecut romanul 'Nevoi speciale', în urma unei burse de trei luni la Akademie Schloss Solitude din Berlin.

Formaţia Grimus va concerta în deschiderea concertului pe care trupa de indie rock din Africa de Sud The Parlotones îl va susţine, pe 28 ianuarie, în clubul Silver Church din Capitală. Biletele la eveniment costă 40 de lei în avans. Acestea pot fi achiziţionate de pe eventim.ro. În seara concertului, biletele pot fi cumpărate de la intrarea în clubul The Silver Church şi vor costa 50 de lei. Acesta va fi primul concert susţinut de Grimus în Capitală, în 2010. Materialul de debut al trupei, "Panikon", a primit din partea criticii de specialitate titlul de Albumul Anului 2008 în România. The Parlotones este o trupă de indie rock din Africa de Sud, care s-a făcut remarcată prin stilul său electric şi prestaţiile pe scenele festivalurilor.

Postul de televiziune HBO a achiziţionat drepturile pentru difuzarea documentarului "Sins of My Father", inspirat din viaţa renumitului traficant de droguri columbian Pablo Escobar. Producția, regizată şi produsă de cineastul argentinian Nicolas Entel, stabilit de mai mulţi ani la New York, prezintă viaţa lui Pablo Escobar prin relatările fiului acestuia, Sebastian Marroquin, care şi-a schimbat numele şi a fugit din Columbia în 1993, după ce tatăl său a fost împuşcat mortal în timpul unor schimburi de focuri cu poliţia columbiană. Documentarul cuprinde interviuri cu Sebastian Marroquin şi cu mama sa, Maria Victoria, şi prezintă câteva fotografii şi filme din arhiva familiei Escobar, care nu au fost niciodată făcute publice. Acest proiect cinematografic va concura la secţiunea "World Documentary" a Festivalului de Film Sundance, la sfârşitul lunii ianuarie, şi va fi difuzat de postul HBO spre sfârşitul anului.

Consumul moderat de vin roşu reduce riscul de declanşare a maladiilor cardiovasculare. Aceasta este concluzia numeroaselor studii din ultimii ani. Specialiștii de la Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale au descifrat mecanismul molecular prin care polifenolii din vinul roşu determină celulele din pereţii arterelor sangvine să producă monoxid de azot, un gaz vasodilatator. Acest studiu a fost publicat în cel mai recent număr al revistei ştiinţifice americane PLoS One. Diferite studii, inclusiv cel efectuat de echipa de la Universitatea din Angers, au identificat polifenolii din vin drept agenţii responsabili pentru apariţia efectului vasodilatator, în urma producerii monoxidului de carbon la nivelul celulelor endoteliale care căptuşesc pereţii vaselor sangvine.

Grupul Musica Viva, format din pianista Andreea Butnaru, violonistul Mircea Vasilescu şi violoncelistul Florin Mitrea, va susţine vineri, de la ora 19.00, un recital cameral în studioul de concerte "Mihail Jora" din Capitală. Programul va cuprinde "Trio în sol major nr. 39, op. 15/25" de Joseph Haydn, "Trio în si bemol op. 11" de Ludwig van Beethoven şi "Trio nr. 1 în re minor op. 49" de Felix Mendelssohn Bartholdy. Proiectul "Musica Viva" a început în anul 2004, odată cu recitalul dedicat în întregime lui George Enescu, susţinut în Germania de doi artişti români, absolvenţi ai Universităţii de Arte din Berlin - pianista Andreea Butnaru şi violonistul Răzvan Hamza.

Muzeul Naţional Cotroceni anunţă prelungirea până la data de 31 ianuarie a expoziţiilor aflate pe simeză, respectiv 'Salonul Naţional de Artă Decorativă' şi 'Porţi cereşti', semnată Pavel Bucur, deschise anul trecut. 'Salonul Naţional de Artă Decorativă', ediţia a X-a, manifestare intrată în tradiţia Muzeului Naţional Cotroceni, încă de la înfiinţarea sa, reuneşte 91 de artişti plastici din domeniul artelor decorative - tapiserie, imprimeuri textile, forme artistice decorative din porţelan, sticlă şi metal. Expozanţii sunt artişti consacraţi, nume cunoscute în domeniu precum: Traian Ştefan Boicescu, Lucian Butucariu, Cela Neamţu. În cadrul manifestării de sculptură 'Porţi cereşti', semnată Pavel Bucur, figurează lucrări de sculptură, grafică şi tapiserie, principalul scop urmărit de organizatori fiind acela de a ilustra opera unuia dintre cei mai cunoscuţi sculptori monumentalişti din România.

Dragoş Bucur este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi să participe la programul Shooting Stars. Evenimentul va avea loc în perioada 13 - 15 februarie, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Shooting Stars reprezintă o iniţiativă europeană ce are drept scop promovarea celor mai talentaţi tineri actori europeni ai anului, cărora le facilitează întâlnirea cu ceilalţi membri ai branşei (actori consacraţi, regizori şi producători de renume). Cei zece finalişti din 2009 au apărut, în total, în nu mai puţin de 28 de filme (fără a pune la socoteală scurtmetrajele sau producţiile de televiziune) şi, din ipostaza de noi ambasadori ai cinematografiei europene, au fost prezenţi la diferite festivaluri de film şi au participat la mai multe ateliere internaţionale de actorie. Dragoş Bucur este cel de-al treilea român, după Maria Popistaşu (2007) şi Anamaria Marinca (2008), selecţionat în cadrul acestui prestigios program internaţional.

Oraşul Pecs, din Ungaria, una dintre cele trei capitale culturale europene ale anului 2010, a dat, la sfârșitul săptămânii trecute, startul manifestărilor artistice ale programului, plasat sub semnul influenţei Europei Centrale şi al deschiderii spre Balcani. Primul oraş maghiar care a primit acest titlu, deţinut anul acesta şi de Essen şi Istanbul, Pecs aşteaptă aproximativ un milion de vizitatori la cele peste 550 de manifestări artistice, din care 350 sunt incluse în programul oficial.
Situat la 200 de kilometri la sud de Budapesta, nu departe de frontiera croată, acest oraş de circa 170.000 de locuitori, fondat de romani şi dominat de un climat mediteranean, se doreşte a fi o intersecţie culturală în Europa.

Regizorii James Cameron şi Quentin Tarantino se numără printre cei cinci nominalizaţi la premiul Sindicatului regizorilor americani, un indicator extrem de exact al viitorulului câştigător al premiului Oscar pentru regie. Canadianul James Cameron a fost nominalizat pentru "Avatar", superproducţia sa SF 3D, care a obţinut deja încasări de peste un miliard de dolari la nivel mondial. Americanul Quentin Tarantino concurează cu filmul "Ticăloşi fără glorie", cu Brad Pitt într-unul dintre rolurile principale, care prezintă aventurile unor soldaţi evrei americani plecaţi la vânătoare de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Pentru premiul Sindicatului regizorilor americani a fost nominalizată și Kathryn Bigelow - fosta soţie a lui James Cameron -, pentru "The Hurt Locker", foarte apreciat de critica de la Hollywood şi un favorit la premiile Oscar de anul acesta. Premiile Sindicatului regizorilor americani vor fi acordate la Los Angeles, pe 30 ianuarie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!