DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

9 februarie 2010

Filmul "Cinema Paradiso", de Giuseppe Tornatore, va fi proiectat, astăzi la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Din distribuţia filmului, care va fi proiectat în cadrul programului "Cinemateca literaturii", fac parte, printre alţii, Philippe Noiret, Antonella Attili, Leo Gullotta şi Agnese Nano. "Cinema Paradiso" a primit, în 1990, premiul Oscar la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", trei premii şi cinci nominalizări la premiile BAFTA.

Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” din cadrul Operei Naţionale Bucureşti va prezenta în premieră naţională spectacolul „TANGO EMOCIÓN”, prin care mezzo-soprana Oana Andra, baritonul Andras Chiriliuc şi pianista Mihaela Vâlcea ne propun o incursiune pasională în lumea tango-ului. Evenimentul va avea loc astăzi, la ora 18:30, în spaţiul foyerului galben. Regia şi coregrafia sunt semnate de Valentin Roşca, iar scenografia a fost concepută de Viorica Petrovici.

Spectacolul 'Scrisori de dragoste', regizat de Mircea Cornişteanu, cu actorii Mircea Albulescu şi Ileana Stana Ionescu în distribuţie, va fi prezentat astăzi publicului bucureştean, la Palatul Naţional al Copiilor. 'Scrisori de dragoste' este o comedie romantică despre povestea de o viaţă a două personaje aflate în căutarea fericirii. Andrew Makepeace Ladd al Treilea şi Melissa Gardner care, deşi au familii separate, reuşesc să guste din aroma fericirii supreme prin intermediul unei legături amoroase menţinute prin scrisori. Tichetele la spectacol sunt disponibile în punctele de vânzare ale Agenţiei VreauBilet, la Palatul Naţional al Copiilor şi online prin vreaubilet.ro. Preţul unui bilet variază, în funcţie de categoria de loc, între 30 şi 40 de lei.

Seria prezentărilor de carte românească la Institutul Cultural Român din Berlin continuă cu lansarea, astăzi, a studiului politologic al profesorului Daniel Barbu Republica absentă, tradus de Larisa Schippel şi editat în cadrul seriei Forum Rumänien a editurii Frank&Timme din Berlin. Manifestarea este parte a unui proiect de durată, prin care ICR Berlin intensifică relaţiile cu editurile germane ce traduc şi publică studii de specialitate sau literatură românească. În prezenţa autorului şi a doi specialişti românişti, a profesoarei Larisa Schippel de la Universitatea Humboldt (traducătoarea cărţii şi moderatoarea serii) şi a profesorului Thede Kahl, prestigios balcanolog şi romanist, membru al Academiei de Ştiinţe a Austriei, publicul berlinez va putea cunoaşte perspectiva plurala şi nuanţată din care Daniel Barbu explică transformările politice din România tranziţiei ultimilor 20 de ani.

Cineastul Steven Spielberg a fost depăşit în topul celebrităţilor de la Hollywood cu cele mai mari venituri în 2009, situându-se pe poziţia a doua în acest clasament alcătuit anual de revista Vanity Fair, unde pe prima poziţie se află regizorul Michael Bay. Celebra revistă americană a alcătuit topul 40 al cineaştilor cu cele mai mari venituri individuale de la Hollywood în 2009, care a fost realizat ţinând cont de rentele anterioare, procentele obţinute din încasările filmelor şi alte bonusuri.
Potrivit calculelor făcute de redactorii Vanity Fair, Michael Bay, regizorul filmului "Transformers: Răzbunarea celor învinşi", s-a situat pe prima poziţie a acestui top, cu venituri de 125 de milioane de dolari în 2009, în principal datorită acestui lungmetraj - ce include un procent din încasări, venituri din vânzările de DVD-uri, de jucării şi alte obiecte promoţionale. Brad Pitt, care ocupă ultima poziţie în acest clasament, a obţinut venituri de 13,5 milioane de dolari în 2009.

Succesul expoziţiei "Călătorie în Bretania. Artişti francezi şi români descoperind cultura bretonă" a determinat Muzeul Naţional de Artă al României, să decidă prelungirea acesteia până pe 28 februarie, cu acordul partenerilor de la Muzeul Departamental Breton din Quimper. Până la sfârşitul lunii, cei mai tineri vizitatori pot opta pentru completarea unui traseu interactiv al expoziţiei, care conţine indicii ce trimit de la o lucrare la alta, transformându-le astfel călătoria în Bretania într-o experienţă plăcută şi instructivă. Cele peste 200 de piese de artă plastică şi decorativă - pictură, sculptură, stampe, costume somptuos brodate, piese de mobilier tradiţional, obiecte de uz cotidian - oferă o imagine concludentă asupra acestei regiuni, al cărei pitoresc şi farmec i-au cucerit pe artiştii români de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din prima jumătate a secolului al XX-lea. Piesele provin din patrimoniul MNAR şi al Muzeului Departamental Breton.

Piesa "Exilaţii" va avea o reprezentaţie pe 2 martie, la Teatrul Naţional Bucureşti, în interpretarea trupei Teatrului Naţional Sofia, în regia lui Alexander Morfov, unul dintre cei mai apreciaţi regizori bulgari ai momentului. Bazat pe nuvela din 1884 intitulată "Nedoriţii, neiubiţii", de Ivan Vazov, "patriarhul literaturii bulgare", şi pe alte câteva texte, "Exilaţii" prezintă vieţile câtorva refugiaţi săraci ajunşi în România cu gândul de a declanşa o revoluţie pentru a-şi elibera ţara de asuprirea otomană. În timpul spectacolului, publicul va trăi alături de protagonişti povestea unui mare ideal. Comic, profund şi creativ, Morfov aduce la Bucureşti o adevărată raritate teatrală, un spectacol aclamat în aceeaşi măsură de critici şi public, câştigător a numeroase premii.

Angela Gheorghiu s-a retras din toate reprezentaţiile operei "Carmen" - ce fusese special realizată pentru soprană de regizorul Richard Eyre. Spectacolele erau programate la prestigioasa Metropolitan Opera din New York. Anul trecut, în luna august, soprana Angela Gheorghiu s-a retras din primele şase reprezentaţii ale operei "Carmen", de Georges Bizet, urmând să-şi reia rolul în aprilie anul acesta, pentru alte două spectacole, pe care însă le-a anulat. Acesta ar fi fost debutul său în rolul Carmen. Prin acest rol, Angela Gheorghiu urma să facă o incursiune neobişnuită în repertoriul rolurilor scrise pentru mezzosoprane. Gheorghiu a mai colaborat cu regizorul britanic Richard Eyre la montarea "Traviata" de la Covent Garden din Londra. Într-o declaraţie făcută după această anulare, Gheorghiu a dat de înţeles că nu ar fi fost pregătită pentru rol.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT se va desfăşura în perioada 13-18 aprilie. Evenimentul va avea loc în două cinematografe din Bucureşti devenite deja tradiţionale manifestării - Scala şi Eforie. Competiţia NexT va include şi anul acesta maximum 30 de titluri, selecţionate de criticul de film Andrei Gorzo din cele peste 900 înscrise. Filmele din competiţie vor concura pentru Trofeul NexT, premiul Cristian Nemescu pentru cea mai bună regie, premiul Andrei Toncu pentru cea mai bună coloană sonoră, premiul pentru cel mai bun film românesc şi premiul publicului. Realizatorii filmelor din competiţie vor fi prezenţi la Bucureşti, pentru întâlnirea cu spectatorii NexT. Şi în 2010, seminariile vor avea ca invitaţi personalităţi marcante ale domeniului, numele lor urmând să fie anunţate la începutul lunii aprilie.

Filmul "Up/ Deasupra tuturor", produs de studiourile Pixar, s-a impus la cea de-a 37-a gală Annie Awards, unde a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animaţie, primind, totodată, premiul pentru regie, decernat lui Pete Docter. "Up " concurează şi la premiile Oscar, fiind selecţionat de Academia de film americană la categoriile "cel mai bun film" şi "cel mai bun lungmetraj animat". La gala Annie Awards, pelicula a concurat la categoria "cel mai bun film de animaţie" cu producţiile "Stă să plouă cu chiftele", "Coraline", "Fantastic Mr. Fox", "The Secret of Kells" şi "The Princess and the Frog". Cea de-a 37-a gală a premiilor Annie a avut loc la Royce Hall, Universitatea California din Los Angeles, din Westwood, la sfârşitul săptămânii trecute. Premiile Oscar vor fi decernate pe 7 martie, la Kodak Theatre din Los Angeles.

Spectacolul 'O lume pe dos', regizat de Iarina Demian şi compus din trei piese scurte - 'Preludiu şi Liebestod' de Terrence McNally, 'Problema' de Albert Ramsdell Gurney Jr. şi 'Naomi în camera de zi' de Christopher Durang, va avea premiera joi, 11 februarie, la Sala Studio a Teatrului de Comedie din Capitală. Cele trei piese descriu fără menajamente lumea în care trăim, cu problemele ei mărturisite şi nemărturisite, o lume bolnavă de singurătate, în care oamenii recurg adesea la soluţii limită fiindcă nu îşi mai găsesc nici locul, nici liniştea. Decorul spectacolului este semnat de Ramona Macarie, iar costumele de Angela Dumitrescu. Din distribuţie fac parte, alături de regizoare, actorii Tudor Chirilă, Simona Stoicescu, Marius Drogeanu, Smaranda Caragea, Andrei Runcanu.

'Maschere di Venezia', o expoziţie cu vânzare realizată de fotograful Simion Buia, se va deschide, în această după-amiaza, la Ceainăria Cărtureşti Verona, din Capitală. Organizată în perioada vestitului Carnaval de la Veneţia, pentru a doua oară în România, expoziţia propune o selecţie de aproximativ 20 de fotografii cu o serie de măşti care au defilat anul trecut în Piazza San Marco. Până pe 20 februarie, bucureştenii pot aşadar plonja în atmosfera de vis a 'falnicei Veneţii', în spiritul şi culoarea Carnavalului, pe care artistul fotograf a încercat să le redea în lucrările expuse. Fotografiile sunt garantate 100 de ani în condiţii de muzeu. Seria este limitată la 25 de exemplare din fiecare fotografie, iar calitatea exponatului este validată de certificatul de autenticitate.

Formaţia austriacă Vienna Clarinet Connection va susţine joi un concert la Green Hours Jazz Cafe. Cei patru clarinetişti din Viena cultivă un maximum de bogăţie a nuanţelor, umbre de culoare, strălucire instrumentală şi empatie colectivă. Helmut Hodl, Rupert Fankhauser, Hubert Salmhofer şi Wolfgang Kornberger prezintă nu doar un dialog al muzicilor din Europa de Vest şi de Est, ci reuşesc, în plus, să-şi modereze concertele cu umor. Evenimentul este organizat de Forumul Cultural Austriac.

România va intra în concursul Eurovision în cea de-a doua semifinală, care va avea loc pe 27 mai. Decizia a fost luată în urma unei trageri la sorţi desfăşurate la Oslo, în Norvegia. Prima semifinală va avea loc pe 25 mai, iar România va concura în cea de a doua, alături de Elveţia, Lituania, Georgia, Turcia, Irlanda, Slovenia, Suedia, Ucraina, Olanda, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Azerbaidjan, Cipru, Israel şi Armenia. Ordinea intrării în concurs va fi stabilită - ca de obicei - la întâlnirea şefilor de delegaţie, în martie. Reprezentantul României la Eurovision 2010 va fi hotărât pe 6 martie, într-o competiţie care se va desfăşura la Circul "Globus" din Capitală. Prezentatorii galei vor fi Horia Brenciu şi Valentina Pelinel, iar Olsen Brothers, câştigătorii Eurovison 2000, vor fi invitaţii speciali ai evenimentului. Finala concursului Eurovision se va desfăşura în data de 29 mai, la Oslo, Norvegia.

Iranul a întrerupt relaţiile cu British Museum din Londra în semn de protest faţă de numeroasele amânări cu care s-a confruntat privind împrumutarea unui artefact celebru, Cilindrul lui Cirus. Hassan Mohseni, de la Organizaţia pentru patrimoniul cultural şi turism din Iran, a declarat că relaţiile între cele două părţi au fost rupte pentru că muzeul nu a trimis Cilindrul lui Cirus la Teheran. Numeroşi specialişti consideră Cilindrul lui Cirus, descoperit în 1879, drept cea mai veche declaraţie a drepturilor omului din lume. Cilindrul din argilă conţine o proclamaţie a regelui persan Cirus al II-lea, scrisă după ce acesta a cucerit Babilonul, în 539 înaintea erei noastre. Artefactul este conservat la British Museum. Cilindrul a fost descoperit la circa 20 de kilometri de Bagdad, pe malul Eufratului, pe locul anticului oraş Sippar. În plus autorităţile iraniene au indicat că nu vor mai fi permise specialiştilor britanici vizite arheologice în Iran, după ruperea relaţiilor cu British Museum.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că instituţia pe care o conduce a început deja pregătirea anului şcolar 2010-2011. El a precizat că vrea să fie cât mai puţine şcoli neautorizate. Daniel Funeriu a dezbătut ieri, la Sibiu, împreună cu 129 de reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare din ţară, probleme legate de organizarea Bacalaureatului şi a examenelor naţionale. Ministrul le-a cerut inspectorilor şcolari generali din judeţele în care cursurile sunt întrerupte din cauza condiţiilor meteorologice soluţii de rezolvare a problemelor, având în vedere că elevii din clasele terminale - a XII-a sau a XIII-a - trebuie să înceapă, săptămâna viitoare, unele probe ale Bacalaureatului. În plus, Daniel Funeriu i-a anunţat pe inspectorii şcolari generali că trebuie să pregătească de acum anul şcolar 2010- 2011, să se stabilească cifrele de şcolarizare, dar şi să se rezolve unele probleme care apar în fiecare an, cum ar fi aceea a autorizării unităţilor de învăţământ.

Membrii trupei Mandinga vor fi invitaţii speciali ai 'superbuniciilor' cubanezi din orchestra Live from Buena Vista - The Havana Lounge. Aceştia vor susţine un concert, vineri, la Sala Palatului din Bucureşti. Mandinga a deschis şi în 2006 primul spectacol The Havana Lounge din România. După trei concerte susţinute cu casa închisă, Julio Alberto Fernandez şi Teresa Garcia Caturla revin în faţa publicului român alături de membrii Live from Buena Vista - The Havana Lounge, spectacolul înscriindu-se în ceea ce ar putea fi ultimul turneu al trupei în această formulă. Mandinga, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate trupe live din România, s-a născut în 2003, iniţial ca un proiect de latin jazz, succesul ulterior de care s-a bucurat ducând în timp la dezvoltarea formulei şi la orientarea către stiluri de origine africană, reprezentative pentru stilul latino-american.

Spectacolul "Câtă speranţă", în regia lui Radu Afrim, va fi prezentat în premieră sâmbătă, la Teatrul Odeon din Capitală. Piesa este realizată după texte de Hanoch Levin, iar din distribuţie fac parte Dorina Lazăr, Ionel Mihăilescu, Virginia Rogin, Antoaneta Zaharia, Gabriel Spahiu. Scenografia este semnată de Iuliana Vâlsan, iar muzica, de Vlaicu Golcea. Radu Afrim este unul dintre cei mai apreciaţi regizori români. În 2006, el a primit premiul UNITER pentru cea mai bună regie, pentru spectacolul "Plastilină" şi, un mai târziu, aceeaşi distincţie, pentru "joi mega.Joy".

Academicianul Eugen Simion şi scriitorul Fănuş Neagu vor participa la un eveniment în memoria lui Marin Sorescu, pe 15 februarie, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Marin Sorescu va fi comemorat în cadrul seriei Rotonda 13. Alături de aceştia vor participa la eveniment Mihaela Constantinescu-Podolcea, Ion Cocora, Tudor Nedelcea, George Sorescu şi Nicolae Iliescu. Evenimentul va fi deschis de o expoziţie de pictură inspirată de Marin Sorescu. De asemenea, va fi prezentat filmul "Cu avânt pe apa Dunării", care conţine imagini inedite cu Marin Sorescu la Brăila. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Fundaţia "Marin Sorescu" şi cu Muzeul de Artă din Craiova.

Filmul SF 3D "Avatar" a pierdut prima poziţie în box office-ul nord-american, după opt săptămâni de prezenţă în cinematografele din SUA şi Canada. Pelicula a fost detronată de producţia "Dear John", o dramă romantică ajunsă în fruntea clasamentului după primele trei zile de proiecţii. "Avatar" a trecut de pragul de încasări de 630 de milioane de dolari pe continentul nord-american, după opt săptămâni de proiecţii pe marile ecrane. Acest film, cu un buget de producţie de peste 500 de milioane de dolari, a obţinut încasări de peste două miliarde de dolari pe plan mondial. Intrat direct pe prima poziţie a box office-ului nord-american, filmul "Dear John", o adaptare a romanului omonim de Nicholas Sparks, cu Channing Tatum şi Amanda Seyfried în rolurile principale, prezintă povestea de dragoste dintre un soldat american şi o studentă.

Un proiect universitar româno-maghiar privind evaluarea ecosistemelor din văile râurilor Mureş şi Crişul Alb, beneficiind de un buget de 176.000 de euro şi de resurse universitare, a fost lansat ieri la Szeged, în Ungaria, 25 de cercetători urmând să fie implicaţi în cadrul programului până în 2011. Proiectul este derulat de Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" Arad, în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe din Szeged, părţile urmărind dezvoltarea unui program de cercetare pentru evaluarea habitatelor din văile Mureşului şi Crişului Alb şi pentru a analiza bunurile şi serviciile ecosistemelor din aceeaşi zonă. Proiectul oferă o bună oportunitate de a dezvolta un sistem comun, maghiar - român, de clasificare a habitatelor.

Celebra mezzosoprană Ruxandra Donose revine la Bucureşti, unde, pe 21 mai, va susţine un concert la Sala Radio din Capitală, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Spectacolul va prezenta publicului "Uvertura tragică" - Johannes Brahms, "Moartea Cleopatrei" de Hector Berlioz şi "Cvartet cu pian în la minor, op.25" - Johannes Brahms/ Arnold Schönberg. Potrivit criticilor de specialitate, Ruxandra Donose are o voce lirică de o deosebită frumuseţe şi căldură. Mezzosoprana este, de peste zece ani, una dintre cele mai interesante voci ale scenei lirice internaţionale, însă abia în 2006 a păşit pe o scenă din România, participând la două reprezentaţii ale operei "Carmen" de Bizet, susţinute cu ocazia Summitului Francofoniei.

Conferinţa intitulată "Bernard Boutet de Monvel sau naşterea art deco-ului", susţinută luna trecută de Stéphane-Jacques Addade, membru al Camerei Europene a Experţilor de Artă, la Muzeul Zambaccian din Capitală, va fi reluată mâine.
Potrivit organizatorilor, decizia a fost luată datorită numărului mare de solicitări. Conferința este organizată de Muzeul Naţional de Artă al României, Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României şi Institutul Francez din Bucureşti. Manifestarea se va desfășura în limba franceză.

Actorii Rachel Weisz, Jude Law, Keira Knightley şi Gillian Anderson, adevărate staruri la Hollywood, au fost nominalizaţi la premiile Laurence Olivier. Este vorba despre prestigioasele distincţii din teatrul britanic. Gillian Anderson şi Rachel Weisz concurează la categoria "cea mai bună actriţă", pentru rolurile din spectacolele de teatru "A Doll's House" şi "Un tramvai numit dorinţă". Celelalte trei actriţe nominalizate la această categorie sunt Imelda Staunton - "Entertaining Mr. Sloane", Juliet Stevenson - "Duet For One" şi Lorraine Burroughs - "The Mountaintop". Keira Knightley a fost nominalizată la categoria "cea mai bună actriţă în rol secundar", graţie rolului ei de debut în teatru, în spectacolul "Mizantropul" de Moliere. Gala Laurence Olivier Awards va avea loc la Londra, pe 21 martie.

Asia este invitatul de onoare al celei de-a 60-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care debutează joi. Cu această ocazie vor fi proiectate, în premieră mondială, şi cele mai recente filme ale regizorilor Roman Polanski şi Martin Scorsese. Starurile de la Hollywood se vor amesteca pe covorul roşu cu marii maeştri ai cinematografiei asiatice cu ocazia acestei ediţii aniversare a Berlinalei, desfăşurată în perioada 11 - 21 februarie. Festivalul va debuta odată cu proiecţia filmului "Apart Together", în regia chinezului Wang Quan'an. Werner Herzog prezidează un juriu alcătuit din şapte cineaşti - printre care se numără şi actriţa americană Renée Zellweger -, care va decerna, pe 20 februarie, premiile Ursul de Aur şi Ursul de Argint, pentru care au intrat în competiţie 20 de pelicule.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!