DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

8 februarie 2010

Spectacolul 'Scrisori de dragoste', regizat de Mircea Cornişteanu, cu actorii Mircea Albulescu şi Ileana Stana Ionescu în distribuţie, va fi prezentat publicului bucureştean pe 9 martie, la Palatul Naţional al Copiilor. 'Scrisori de dragoste' este o comedie romantică despre povestea de o viaţă a două personaje aflate în căutarea fericirii. Andrew Makepeace Ladd al Treilea şi Melissa Gardner care, deşi au familii separate, reuşesc să guste din aroma fericirii supreme prin intermediul unei legături amoroase menţinute prin scrisori. Tichetele la spectacol sunt disponibile în punctele de vânzare ale Agenţiei VreauBilet, la Palatul Naţional al Copiilor şi online prin vreaubilet.ro. Preţul unui bilet variază, în funcţie de categoria de loc, între 30 şi 40 de lei.

HBO România va difuza, în noaptea de 7 spre 8 martie, de la ora 3.00, gala de decernare a premiilor Oscar, în direct şi în exclusivitate, în varianta originală, nedublată. Ceremonia va avea loc la Kodak Theatre din Los Angeles. Gazdele galei de anul acesta vor fi Alec Baldwin şi Steve Martin. Nominalizările la premiile Oscar 2010 au fost anunţate săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, la Los Angeles, de actriţa Anne Hathaway şi preşedintele Academiei de film americane Tom Sherak. Lungmetrajele "Avatar", în regia lui James Cameron, şi "The Hurt Locker", în regia lui Kathryn Bigelow, au primit cele mai multe nominalizări la premiile Oscar 2010, fiecare din ele fiind propuse la nouă categorii.

Festivalul Primăverii se va desfăşura între 11 februarie şi 8 martie, la Galeria Dalles din Capitală, unde vor fi marcate cele trei sărbători ale acestui anotimp - Sfântul Valentin, Dragobetele şi Mărţişorul. Cele trei evenimente vor fi celebrate sub un concept nou - "verde" -, care să le ofere bucureştenilor bucuria tradiţiei, a reînvierii naturii şi a dragostei, sărbătorită româneşte, dar şi în stil american.
Festivalul Primăverii propune vizitatorilor o mare expoziţie cu vânzare de tradiţionale mărţişoare şi felicitări realizate manual de artişti plastici, aranjamente florale şi cadouri pentru cei îndrăgostiţi: bijuterii, cosmetice, cărţi, dulciuri, ceaiuri aromate şi multe cadouri surpriză. Intrarea la eveniment este liberă.

Banca Centrală a Poloniei va scoate la vânzare pe internet, săptămâna aceasta, bancnote cu efigia lui Frederic Chopin. Evenimentul are loc cu ocazia bicentenarului naşterii compozitorului. Colecţionarilor le vor fi propuse spre vânzare 100.000 de bancnote cu o valoare nominală de 20 de zloţi (5 euro), pentru un preţ cuprins între 25 şi 50 de zloţi. 2010 a fost declarat anul muzical Frederic Chopin. Acesta s-a născut în localitatea Zelazowa Wola, din apropiere de Varşovia, dintr-o mamă poloneză şi un tată francez. Renumitul compozitor a părăsit Polonia la vârsta de 20 de ani, petrecându-şi restul vieţii în Franţa.
Frederic Chopin este considerat unul dintre cei mai prolifici şi mai influenţi compozitori de muzică pentru pian, acest instrument regăsindu-se pe tot parcursul operei sale, de cele mai multe ori având chiar un rol exclusiv, iar compoziţiile sale sunt considerate culmile repertoriului pentru acest instrument.

Muse şi Stevie Wonder au fost desemnaţi al doilea, respectiv al treilea cap de afiş la festivalul de la Glastonbury, alăturându-se astfel trupei U2, anunţată anterior drept primul headliner al evenimentului. Organizatorii au făcut acest anunţ cu ocazia Event Production Show, organizat în sala Olympia 2 din Londra.
Hot Chip, Dizzie Rascal, Jack Johnson şi Vampire Weekend vor cânta la Glastonbury anul acesta. Festivalul este unul dintre cele mai mari evenimente de gen desfăşurate în aer liber din lume. Manifestarea găzduieşte numeroase concerte şi adună anual un public de aproximativ 180.000 de spectatori.

Seria prezentărilor de carte românească la Institutul Cultural Român din Berlin continuă cu lansarea, mâine, a studiului politologic al profesorului Daniel Barbu Republica absentă, tradus de Larisa Schippel şi editat în cadrul seriei Forum Rumänien a editurii Frank&Timme din Berlin. Manifestarea este parte a unui proiect de durată, prin care ICR Berlin intensifică relaţiile cu editurile germane ce traduc şi publică studii de specialitate sau literatură românească. În prezenţa autorului şi a doi specialişti românişti, a profesoarei Larisa Schippel de la Universitatea Humboldt (traducătoarea cărţii şi moderatoarea serii) şi a profesorului Thede Kahl, prestigios balcanolog şi romanist, membru al Academiei de Ştiinţe a Austriei, publicul berlinez va putea cunoaşte perspectiva plurala şi nuanţată din care Daniel Barbu explică transformările politice din România tranziţiei ultimilor 20 de ani.

Programele pentru familii organizate de Muzeul National de Arta al Romaniei în luna februarie se intitulează Imaginea pusa in scena. Copiii şi parinţii sunt invitati să afle mai multe despre corespondenţa între artele plastice şi artele spectacolului. Programele vor avea loc în Galeria de Arta Româneasca Modernă a muzeului.
Noutatea este lansarea, începand cu aceasta lună, a programelor pentru familii dedicate copiilor de 2-4 ani. Prin joc, cei mici vor descoperi personaje si povesti scunse în tabloul Intoarecerea fiului risipitor de Bernardino Licinio, expus în Galeria de Artă Europeană. Aceste programe se desfăşoară, într-o prima etapă, cu titlu experimental.

Luni, 15 februarie la ora 12, la libraria Mihail Sadoveanu are loc, în prezenţa autorului, lansarea volumului scris de alaturi de Dan Brătescu Octogenar in jurul Globului. Dan Bratescu se afla printre cei care au putut ajunge în toate colturile lumii. Irlanda, Alaska, Caraibe, America de nord şi de sud şi zona Oceanului Pacific. Autorul împartaseste cititorilor experienţele sale într-un volum generos, un adevarat album de lux, cartonat, legat, cu peste 500 de ilustraţii color din toate colturile lumii.
O încântare pentru cei cărora le plac călătoriile mai ales în locuri exotice.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti împreună cu Teatrul de Comedie implementează Opera Prima, proiectul pilot de reintegrare socio – profesională prin artă a categoriilor defavorizate de pe raza Municipiului Bucureşti. Organizatorii îşi propun să realizeze educaţia copiilor şi tinerilor într-o altfel de manieră decât cea formală, oferindu-le acestora modalităţi alternative de petrecere a timpului liber. Pe tot parcursul anului, echipa de proiect formată din tineri masteranzi şi absolvenţi ai U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” Bucureşti, cu sprijinul unor pesonalităţi ca George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, Gelu Colceag, rectorul U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale” Bucureşti, Dan Mircea Cipariu, preşedintele Secţiei de Poezie Bucureşti a Uniunii Scriitorilor, şi sub coordonarea domnului Paul Chiribuţă, actor şi profesor U.N.A.T.C., vor susţine spectacole de teatru şi lectură în liceele bucureştene şi în centrele de copii şi vârstnici.

De astăzi până pe 20 februarie, Carnavalul de la Venetia suprins în fotografii, poate fi admirat la Ceainăria Cărtureşti din Bucureşti. Fotograful Simion Buia simte si-l imortalizează în imagini de 6 ediţii încoace. Vernsajul expoziţiei are loc astăzi la ora 19. Fine art photography Maschere di Venezia se intamplă a doua oara in capitală, creând o traditie si un spectacol aparte in aceeasi perioada cu manifestatia de la Venetia. Fotograful Simion Buia se ava afla şi în acest an în Piaţa San Marco.

Reprezentantul României la Eurovision Young Musicians va fi stabilit pe 14 martie, într-un concurs care se va desfăşura la Ateneul Român din Capitală şi la care vor participa şase tineri muzicieni, informează TVR, organizator al evenimentului.
Eurovision Young Musicians este cel mai important eveniment internaţional de muzică clasică televizat dedicat tinerilor muzicieni. Selecţia Naţională pentru Eurovision Young Musicians a intrat în linie dreaptă, prima preselecţie s-a încheiat, iar în data de 13 februarie, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala Enescu, va avea loc semifinala. În această etapă, juriul va selecta din treisprezece semifinalişti şase tineri muzicieni care vor lua parte la Finala Naţională din 14 martie, ce se va desfăşura la Ateneul Român. Câştigătorul va fi reprezentantul României la Concursul Internaţional Eurovision Tineri Muzicieni - Viena 2010.

Spectacolul "O lume pe dos", în regia Iarinei Demian, cu Tudor Chirilă în distribuţie, va avea premiera joi, la Teatrul de Comedie din Bucureşti. Reprezentaţia combină trei piese într-un act: "Preludiu şi Liebestod", de Terrence McNally, "Problema", de A.R. Gurney Jr, şi "Naomi în camera de zi", de Christopher Durang. Decorul este semnat de Ramona Macarie, iar costumele, de Angela Dumitrescu. "Cele trei piese descriu fără menajamente lumea în care trăim, cu problemele ei mărturisite şi nemărturisite, o lume bolnavă de singurătate, în care oamenii recurg adesea la soluţii limită fiindcă nu îşi mai găsesc nici locul, nici liniştea... nici măsura, nici sentimentele, nici identitatea", spune Iarina Demian.

Dan Perjovschi şi Matei Bejenaru se numără printre cei şase artişti români care vor expune la prima Bienală Internaţională de Artă Contemporană de la Haifa (18 februarie - 18 aprilie), informează Institutul Cultural Român de la Tel Aviv.
Peste 35 de artişti din Israel şi din întreaga lume iau parte la Bienala de la Haifa, printre ei numărându-se Dan Perjovschi, Matei Bejenaru, Alexandra Croitoru, Sebastian Moldovan, Ciprian Mureşan şi Victor Man. Tema acestei prime ediţii a bienalei este conceptul de "casă", idee care deschide discuţii despre identitate, timp, loc, individualism, într-o epocă a culturii globale, dominată de societatea de consum. Conceptul de prezentare a Bienalei de la Haifa este unul extrem de original: expunerea în containere de marfă, transportate apoi în alte oraşe-port ale lumii. Containerele de marfă, amenajate special pentru această expoziţie, sunt amplasate în zona Harbor Campus, ce va fi inaugurată cu ocazia bienalei ca arie pietonală a oraşului, aflată la intersectarea principalelor mijloace de transport intern şi internaţional din Haifa.

Peste 40 de angajaţi, printre care actorii Ilinca Tomoroveanu, Ileana-Stana Ionescu şi Carmen Stănescu, au dat în judecată Teatrul Naţional Bucureşti, cerând instanţei Tribunalului Bucureşti să oblige instituţia de spectacole, dar şi Ministerul Culturii să le plătească sporul de fidelitate. Regizorul Nicolae Scarlat, care a fost director adjunct al Teatrului Naţional Bucureşti, a declarat pentru MEDIAFAX că el, împreună cu mai mulţi actori au dat în judecată Teatrul Naţional Bucureşti, deoarece instituţia nu le-a plătit, în urmă cu câţiva ani, sporuri specificate în contractul de muncă. Iniţial, potrivit agenţiei de ştiri Tribunalul Municpiului a respins acţiunea, în aprilie 2009. Curtea de Apel Bucureşti, însă, a admis recursurile angajaţilor şi a decis rejudecarea procesului. Dezbaterile vor fi reluate de Tribunalul Bucureşti pe 12 februarie.

Amerindienii şi-au dublat eforturile pentru a-şi promova cultura în timpul Jocurilor Olimpice de la Vancouver, care se dispută 'la ei acasă', dar 'produsele lor autohtone autentice' vândute sub licenţa olimpică sunt, cel mai adesea, fabricate în China, în Italia sau în Thailanda. Este vorba de obiecte de artă sau de folosinţă practică ori de îmbrăcăminte cu motive colorate amintind de cultura indigenă canadiană. Prin cumpărarea produselor cu logo oficial amerindian, vizitatorii participă la finanţarea unui fond destinat tinerilor canadieni băştinaşi, cei mai afectaţi de probleme cronice, de sănătate, educaţie şi şomaj.

Bucureştiul gazduieşte de astăzi până pe 7 martie un festival original de flamenco, organizat de Institutul Cervantes din Bucureşti şi Ambasada Spaniei în România. Spectacolele vor avea loc la Teatrul Odeon, Ateneul Român, Sala Radio şi Cinematograful Elvire Popesco. Începutul festivalului va fi marcat prin spectacole susţinute de trupa condusă de dansatoarea Yolanda Osuna Linares. Următorul reper al festivalului va fi 16 februarie, la Ateneul Român, unde publicul va întâlni versiunea «clasică » a muzicii flamenco, în versiunea ansambului de muzică de cameră “La Maestranza”. Jazz-ul flamenco va fi prezent în două seri, pe 22 şi 23 februarie, la Sala Radio iar chitara flamenco este prezentată în concert la Sala mică a Ateneului Român în serile de 27 şi 28 februarie şi la Teatrul Odeon, în seara de 1 martie, prin recitalul lui Javier Conde.Finalul festivalului va fi rezervat cinematografiei, în 5, 6 şi 7 martie urmând a fi prezentate la Cinema «Elvire Popesco» un ciclu de filme regizate de Carlos Saura, prezentat chiar de Carlos Saura, simbol al cinematografiei spaniole din a doua jumătate a secolului XX.

De astăzi până pe 20 februarie, Carnavalul de la Venetia suprins în fotografii, poate fi admirat la Ceainăria Cărtureşti din Bucureşti. Fotograful Simion Buia simte si-l imortalizează în imagini de 6 ediţii încoace. Vernsajul expoziţiei are loc astăzi la ora 19. Fine art photography Maschere di Venezia se intamplă a doua oara in capitală, creând o traditie si un spectacol aparte in aceeasi perioada cu manifestatia de la Venetia. Fotograful Simion Buia se ava afla şi în acest an în Piaţa San Marco.

Filmul "Cinema Paradiso", de Giuseppe Tornatore, va fi proiectat, mâine, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Din distribuţia filmului, care va fi proiectat în cadrul programului "Cinemateca literaturii", fac parte, printre alţii, Philippe Noiret, Antonella Attili, Leo Gullotta şi Agnese Nano. "Cinema Paradiso" a primit, în 1990, premiul Oscar la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", trei premii şi cinci nominalizări la premiile BAFTA.

Artistul Ion Bârlădeanu îşi prezintă prima expoziţie personală în Franţa - "Realpolitik" - la Galeria "Anne de Villepoix" din Paris, anunţă Institutul Cultural Român din capitala Franţei. Vernisajul va avea loc pe 25 februarie, în prezenţa lui Ion Bârlădeanu şi a galeristului Dan Popescu de la H'Art, iar expoziţia va rămâne deschisă până pe 3 aprilie. Artistul Ion Bârlădeanu a fost descoperit de puţină vreme de către galeria H'Art din Bucureşti şi a devenit deja o vedetă. Ion Bârlădeanu este, probabil, singurul reprezentant autentic al pop art-ului românesc, un curent artistic de origine britanico-americană care făcea ravagii prin expoziţiile anilor '50-'60.

O nouă ediţie în limba germană, adnotată de istoricii din Munchen, a lucrării "Mein Kampf", scrisă de Adolf Hitler, ale cărei drepturi de autor sunt în posesia statului german până în 2015, ar putea fi publicată înaintea expirării acestui termen, informează www.spiegel.de. Istoricii din Munchen speră că deţinătorul drepturilor de autor, landul german Bavaria, va permite tipărirea acestei noi ediţii chiar înainte de expirarea termenului specificat. De-a lungul timpului au existat multe cereri ale istoricilor de a republica în limba germană "Mein Kampf", lucrarea de căpătâi a lui Adolf Hitler. Drepturile de autor asupra lucrării "Mein Kampf" vor expira în 2015, la 70 de ani de la moartea autorului Adolf Hitler, aşa cum prevede legislaţia germană în domeniu. Drepturile de autor asupra acestei lucrări au intrat în posesia landului Bavaria în 1945, după ce le-a preluat de la editura Eher-Verlag, înfiinţată de partidul nazist, în cadrul unui program de denazificare a ţării, iniţiat de trupele aliate. Temându-se ca lucrarea să nu promoveze neo-nazismul, landul Bavaria nu a permis de atunci retipărirea lucrării "Mein Kampf" în limba germană. Câteva ediţii în limbi străine au fost totuşi publicate. Landul bavarez a deschis acţiuni în justiţie împotriva autorilor acestor ediţii. Lucrarea nu este interzisă în Germania, însă poate fi vândută doar "în scopuri ştiinţifice, de cercetare", notează Mediafax.

Spectacolul 'Scrisori de dragoste', regizat de Mircea Cornişteanu, cu actorii Mircea Albulescu şi Ileana Stana Ionescu în distribuţie, va fi prezentat publicului bucureştean mâine, la Palatul Naţional al Copiilor. 'Scrisori de dragoste' este o comedie romantică despre povestea de o viaţă a două personaje aflate în căutarea fericirii. Andrew Makepeace Ladd al Treilea şi Melissa Gardner care, deşi au familii separate, reuşesc să guste din aroma fericirii supreme prin intermediul unei legături amoroase menţinute prin scrisori. Tichetele la spectacol sunt disponibile în punctele de vânzare ale Agenţiei VreauBilet, la Palatul Naţional al Copiilor şi online prin vreaubilet.ro. Preţul unui bilet variază, în funcţie de categoria de loc, între 30 şi 40 de lei.

Festivalul Primăverii se va desfăşura între 11 februarie şi 8 martie, la Galeria Dalles din Capitală, unde vor fi marcate cele trei sărbători ale acestui anotimp - Sfântul Valentin, Dragobetele şi Mărţişorul. Cele trei evenimente vor fi celebrate sub un concept nou - "verde" -, care să le ofere bucureştenilor bucuria tradiţiei, a reînvierii naturii şi a dragostei, sărbătorită româneşte, dar şi în stil american.
Festivalul Primăverii propune vizitatorilor o mare expoziţie cu vânzare de tradiţionale mărţişoare şi felicitări realizate manual de artişti plastici, aranjamente florale şi cadouri pentru cei îndrăgostiţi: bijuterii, cosmetice, cărţi, dulciuri, ceaiuri aromate şi multe cadouri surpriză. Intrarea la eveniment este liberă.

Vineri, 12 februarie, la Institutul Cultural Român din capitală, în cadrul programului Seara de film, va fi proiectat, în premieră în România, documentarul Reconstruction/Reconstrucţie, realizat de Irene Lusztig. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere la care vor participa autoarea documentarului şi Adina Brădeanu, critic de film. Filmat în perioada 1998-1999 şi lansat în 2001, filmul explorează, într-o perspectivă auto-reflexivă, ramificaţiile micro-politice ale jafului petrecut în 1959 la Banca Naţională a României. Luând ca puncte de pornire documentarul Reconstituirea realizat de Virgil Calotescu în 1960, documentele existente în Arhiva CNSAS (inaccesibile publicului la momentul realizării filmului) şi confesiunile membrilor propriei familii, Irene Lusztig rescrie faptele într-o ordine personală, plasând-o în centrul imaginii pe Monica Sevianu, bunica sa maternă, singura femeie implicată în atacul băncii şi unica supravieţuitoare a evenimentelor.

Luni, 15 februarie la ora 12, la libraria Mihail Sadoveanu din Bucureşti are loc, în prezenţa autorului, lansarea volumului scris de alaturi de Dan Brătescu Octogenar in jurul Globului. Dan Bratescu se afla printre cei care au putut ajunge în toate colturile lumii. Irlanda, Alaska, Caraibe, America de nord şi de sud şi zona Oceanului Pacific. Autorul împartaseste cititorilor experienţele sale într-un volum generos, un adevarat album de lux, cartonat, legat, cu peste 500 de ilustraţii color din toate colturile lumii, o încântare pentru cei cărora le plac călătoriile mai ales în locuri exotice.

Frances Bean Cobain - fiica regretatului Kurt Cobain, fostul solist al trupei Nirvana, şi a solistei rock Courtney Love - îşi va face debutul în muzică cu ocazia unui proiect al solistei formaţiei Dresden Dolls, informează new.music.yahoo.com. Acest album va cuprinde piese semnate de Gerard Way, solistul trupei My Chemical Romance, Andrew WK şi Weird Al Yankovic. Frances Bean Cobain, în vârstă de 17 ani, va interpreta piesa "My Space", care va fi inclusă pe albumul de debut cu acelaşi titlu al grupului Evelyn Evelyn, alcătuit din Amanda Palmer, solista trupei Dresden Dolls, şi muzicianul orginar din Seattle Jason Webley. Alţi artişti invitaţi să cânte pe acest disc sunt Tegan & Sara, Franz Nicolay, fostul clăpar al trupei Hold Steady, Margaret Cho, Eugene Mirman şi mai mulţi membri ai trupei Mindless Self-Indulgence, informează Twentyfourbit.com. Albumul "My Space" al trupei Evelyn Evelyn va fi lansat pe 30 martie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!