DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.00 - 00.30
Noptile Radio Romania Cultural. Teatru radiofonic in serial • 'Lotte la Weimar' de Thomas Mann – ep.12

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

25 februarie 2010

Trupa Viţa de Vie va cânta în această seară, de la ora 20, în clubul Fabrica din Capitală, alături de Subscribe şi Grupul de Rezistenţă, la primul eveniment Alternative Music Experience - o serie de concerte tematice lansată de King Size Production. Primul eveniment din platforma Alternative Music Experience se intitulează "Battle for music" . Trupa Subscribe, care îşi va lansa un nou EP va aduce un tribut formaţiei Rage Against the Machine. Alternative Music Experience reprezintă un concept inovativ de concerte. Fiecare eveniment va aborda o nouă tematică care va fi transpusă atât în stilul de muzică, cât şi în decor şi în locaţiile alese. Alternative Music Experience va reuni trupe în vogă la nivel naţional şi internaţional iar petrecerile tematice vor reconstrui atmosfera interbelică, cea decadentă sau avangardistă, suprinzându-i pe tinerii participanţi cu un show exploziv, spun organizatorii.

Compania Passe-Partout "Dan Puric" prezintă, mâine, la Sala Rapsodia din Capitală, o nouă premieră, "Fantasmagoria", în regia lui Vadim Rusu, "o poveste care seamănă cu un film rusesc, cu nostalgii şi troiene, ingenios îndulcită cu năzdrăvănii româneşti". Spectacolul îi are în distribuţie pe Vadim Rusu, Nadejda Dimitriu, Petru Ciobanu şi Petrică Voicu. "Fantasmagoria" este "un spectacol-reverie, în timpul căruia cei patru actori te vor face să crezi că ai ajuns în mijlocul unui basm de-a-ndoaselea, un basm în care Ileana Cosânzeana e stăpână aprigă peste trei Păcală rătăciţi prin viscol", dar şi "o creaţie la graniţa dintre pantomimă şi circ, la fel de stranie şi de fascinantă ca o plimbare de o oră de-a lungul Siberiei călare pe spinarea lui Fram, ursul polar", se arată în comunicat. "Fantasmagoria" se alătură celor şase producţii care se joacă în stagiunea curentă la Sala Rapsodia: "Doi dintre noi", "Rencontres", "Noi", "Toţi Cinci", "Made in Romania" şi "Vis".

Două scurtmetraje premiate cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, unul premiat la Festivalul de la Clermont Ferrand, unul nominalizat la Oscar şi două nominalizate la Cesar vor putea fi vizionate la o nouă ediţie a ShortsUp, care va avea loc mâine, la Bucureşti. Evenimentul va începe la ora 20 şi va evoca Parisul contemporan, spiritul său cosmopolit, eclectic şi fascinant. Ediţia ShortsUP de mâine va avea loc la JetSet Events Hall.

Comedia "Spionul din vecini", în regia lui Brian Levant, cu Jackie Chan în rolul principal, care spune povestea unui agent CIA sub acoperire care se confruntă cu cea mai dificilă misiune din viaţa sa, şi anume cea de babysitter, va avea premiera în cinematografele româneşti mâine. Întrebat de reporteri cum a fost experienţa acestei filmări, actorul Jackie Chan a declarat: "Toată cariera am făcut scene periculoase şi nu mi se mai par dificile. În schimb, animalele de companie ale copiilor din film, da. Purceluşul nu ascultă niciodată, ţestoasa muşcă până la sânge, iar pisica m-a atacat de câte ori a putut". Jackie Chan, originar din Hong-Kong, s-a impus la Hollywood ca specialist în filme de acţiune care pun accentul pe cascadorii şi lupte de arte marţiale.

Film Fashion Festival, un eveniment organizat de Uniunea Cineaştilor din România va aduce, în perioada 1 - 8 martie, în trei cinematografe din Capitală o serie de prezentări de modă, precum şi proiecţii de filme legate de acest domeniu.
În perioada 1 - 8 martie, la Sala Eforie a Cinematecii vor fi prezentate peliculele: "Sabrina" (1954), "Să prinzi un hoţ/ To Catch A Thief" (1955), "Funny Face" (1957), "Creatoarea de modele/ The Designing Woman" (1957), "Mic dejun la Tiffany's" (1961), "Şapte ani de căsnicie/ The Seven Year Itch" (1955) şi "Împuşcătura/ Blowup" (1966). Pe 3 martie, de la ora 17.30, la Cinema Studio va avea loc o masă rotundă despre realaţia dintre modă şi cinema, moderată de Magda Mihăilescu, Ştefan Antonescu şi Doina Berchină. Dezbaterea va fi urmată de prezentarea a două colecţii, cu rochii de seară, semnate de Maria Constantinescu şi Gabriela Vasilescu. La eveniment va participa şi Svetlana Mihăilescu, care semnează costumele din filme precum "Moromeţii", "Balanţa" , "Filantropica" sau "Călătoria lui Gruber".

Regizorii Corneliu Porumboiu, Răzvan Rădulescu şi Hanno Hoefer vor fi prezenţi la Zilele Filmului Românesc de la Stockholm. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român în perioada 4 - 7 martie. În cadrul manifestării vor fi prezentate peste zece pelicule. Ediţia din acest an poartă titlul "Regulile jocului". Programul cuprinde atât filme care vor fi distribuite în Suedia de Novemberfilm - "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, şi "Amintiri din Epoca de Aur", de Cristian Mungiu, Constantin Popescu Jr., Răzvan Mărculescu, Ioana Uricaru şi Hanno Hoefer -, cât şi filme care vor fi prezentate publicului suedez în exclusivitate în cadrul festivalului - "Francesca", de Bobby Păunescu, şi "Katalin Varga", de Peter Strickland, coprodus de Libra Film. Spectatorii de la Stockholm vor mai avea ocazia să vizioneze lungmetrajele "Felicia, înainte de toate", de Răzvan Rădulescu, şi "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, proiectate la începutul anului la Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg.

Bucureştenii care caută un mărţişor original sau tradiţional îl pot găsi la târguri speciale, unde artişti plastici autohtoni îşi vor prezenta creaţiile până pe 8 martie. Astfel, la Sala Dalles are loc târgul D’alle Martişorului, unde artiştii îşi vor expune mărţişoarele şi podoabele handmade. Designerii români îşi vor etala colecţiile vestimentare de sezon, iar bijutierii aduc o bogată gamă de modele de bijuterii asortate de primăvară. Între 25 şi 28 februarie, Muzeul Ţăranului Român organizează Târgul Mărţişorului, unde bucureştenii vor găsi de la mărţişoare tradiţionale din Bucovina, la modele contemporane ale mărţişorului autentic (ţărani şi ţărăncuţe, Păcală, Dănilă Prepeleac, moşi şi babe cu cojoace, zodiac), mărţişoare "de oraş", cu animăluţe fantastice şi vrăjitoare pe mătură, sau podoabe reciclate. Muzeul Naţional de Geologie organizează, în perioada 26 februarie - 8 martie, Târgul de Mărţişor, expoziţie cu vânzare de bijuterii, cristale, pietre preţioase şi semipreţioase.

Celebrul cântãreț Shaggy va cânta în această seară la București. Cunoscutul artist, deținãtor al unui premiu Grammy, care a vândut peste 20 de milioane de albume în toatã lumea, va concerta în aer liber în Piața Sudului. Nãscut în Jamaica, pe 22 octombrie 1968, Shaggy și-a început cariera artisticã la începutul anilor '90. A cunoscut celebritatea rapid, cu hitul "Oh Carolina", pe care l-a lansat în 1993, în primul sãu album. La scurt timp, Shaggy a trecut la un nou nivel și, în 1995, a lansat albumul "Boombastic", pentru care a primit un disc de platinã (peste 1 milion de copii vândute) și care i-a adus totodatã premiul Grammy pentru cel mai bun disc reggae în 1996. Intrarea la eveniment va fi liberă.

Fundaţia Erste sprijină programul de burse Milena Jesenska, iniţiat de Institutul pentru Ştiinţe Umane din Viena, care oferă jurnaliştilor din Europa, inclusiv celor români, din presa print, TV şi online, finanţare de 7.630 de euro. Bursa are o durată de trei luni, timp în care jurnaliştii au timp să realizeze cercetări exhaustive pe un subiect la alegere, de relevanţă europeană. Programul se adresează jurnaliştilor cu experienţă în acoperirea domeniului cultural. Cei selectaţi vor beneficia de o bursă de 7.630 de euro, un birou dotat cu acces la e-mail şi internet, instrumente de cercetare disponibile în cadrul Institutului şi alte resurse folositoare în Viena. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 9 aprilie 2010.

Un tablou semnat de pictorul olandez Vincent Van Gogh, datând din 1886, intitulat "Le moulin Blute-Fin", a fost autentificat. Anunțul a fost făcut ieri de directorul muzeului Fundatie din Zwolle. Acest tablou în ulei a fost achiziţionat în 1975 de Dirk Hannema, fostul director al muzeului Boymans din Rotterdam. Atunci când a cumpărat lucrarea, care prezintă o moară din Paris, Dirk Hannema a afirmat că pictura a fost realizată de Vincent Van Gogh. Însă nimeni nu a vrut să îl creadă pe Dirk Hannema, "din cauza reputaţiei sale", a explicat directorul muzeului Fundatie. În cele din urmă tabloul a fost autentificat de experţii muzeului Van Gogh din Amsterdam.

Spectacolul 'Amadeus', o întâlnire cu muzica lui Mozart, reunit cu textul piesei de teatru omonime de Peter Schaffer şi cu scrisorile compozitorului, într-un spectacol propus de tânărul regizor Marcel Ţop, va avea loc marţi, în foaierul galben al Operei Naţionale Bucureşti. Noua premieră a ONB este realizată de Studioul Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess', în colaborare cu Fundaţia Ileana Mustatza. Spectacolul 'Amadeus', traseul unui destin necruţător, care ţine de biografia marelui compozitor, îi va avea în distribuţie pe actorii Marius Bodochi în rolul Salieri şi Răzvan Oprea în rolul lui Mozart.

Cea mai bună voce feminină de jazz a lumii, Diane Reeves, câştigătoarea a patru premii Grammy, revine la Bucureşti. Evenimentul va avea loc pe 9 mai la Sala Palatului din capitală. Biletele, cu preţuri cuprinse între 50 şi 250 de lei, se pot achiziţiona de la casa de bilete a Sălii Palatului, magazinul Muzica, reţeaua Diverta şi on-line de pe myticket.ro. Diane Reeves a câştigat premiul Grammy pentru fiecare dintre cele mai recente înregistrări ale sale: 'A Little Moonlight', 'The Calling' şi 'In The Moment-Live in Concert'. Ea este singurul artist dintr-o categorie muzicală care a reuşit să înregistreze un asemenea record pentru trei albume la rând. Vocea sa poate acoperi o paletă largă de influenţe de la Carmen McRae până la Billie Holiday.

Patru artişti români au fost selectaţi luna aceasta să beneficieze de rezidenţe de creaţie în cadrul programului Attic Arts la Institutul Cultural Român de la Londra. Câştigătorii programului de rezidenţă sunt Cristian Hogaş, Cosmin Nicolae, Ileana Pintilie şi Raul Ştef. Aceştia au fost evaluaţi şi selectaţi dintr-un număr de 54 de candidaturi, de o comisie alcătuită din: Dorian Branea - director ICR Londra, Mik Flood - analist independent de politici culturale şi Nelson Fernandez - director al organizaţiei NFA International Arts and Culture. Câștigătorii programului Attic Arts beneficiază de o bursă de rezidenţă în valoare de 1.700 de euro pe lună, cazare timp de până la două luni în garsoniera de la mansarda sediului ICR Londra, situat în apropiere de Buckingham Palace, Royal Albert Hall şi Serpentine Gallery, oportunitatea de a iniţia un proiect cultural nou şi posibilitatea de a avea contact cu profesionişti şi instituţii din Londra, din zona lor de interes.

TV5Monde va difuza, în direct, sâmbătă, de la ora 22.00, cea de-a 35-a ceremonie a premiilor César. Gala va fi prezentată de Valérie Lemercier şi Gad Elmaleh la Théâtre du Châtelet din Paris. Anul acesta, favoriţii din competiţie la prestigioasele premii César sunt "Un Prophete", de Jacques Audiard, "Welcome", de Philippe Lioret, "Coco avant Chanel", de Anne Fontaine, şi "Le Concert", de Radu Mihăileanu. Lungmetrajul "Concertul" este nominalizat la Premiile César la categoriile: "cel mai bun film", "cel mai bun regizor", "cel mai bun scenariu original", "cea mai bună muzică", "cel mai bun sunet" şi "cel mai bun montaj". Marele favorit, "Un Prophete", va avea premiera pe 12 martie, în România.

Un plasture ce eliberează treptat doze mici de nitroglicerină în organism poate încetini şi chiar stopa evoluţia cancerului la prostată, fără a produce acele efecte secundare severe ce apar în urma tratamentelor actuale. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în revista Urology. Descoperirea este rezultatul primului test pe plan mondial, coordonat de Robert Siemens, profesor la Universitatea Queen's din Marea Britanie, în care a fost folosită nitroglicerina în tratarea cancerului la prostată. Desfăşurată pe o perioadă de 24 de luni, faza a II-a de testare a fost efectuată pe un eşantion de 29 de bărbaţi, care prezentau în organism concentraţii mari de antigen specific prostatic în urma unor operaţii pe prostată sau a unor şedinţe de radioterapie. Concentraţiile de PSA reprezintă un element de predicţie vital în ceea ce priveşte răspândirea acestui tip de cancer.

Artiştii Mona Vătămanu şi Florin Tudor vor participa, începând de astăzi și până pe 24 mai, la expoziţia colectivă 'Atopia. Artă şi oraş în secolul XXI', deschisă la Centrul de Cultură Contemporană Barcelona. Lucrarea cu care cei doi artiști vor fi prezenţi la Barcelona, instalaţia 'Întâlnire cu istoria', reprezintă o serie de 16 picturi, podium şi instalaţie de sunet care a mai fost prezentată în 2008 la Berlin, New York şi Zagreb, iar în 2009 la Utrecht. Proiectul 'Atopia. Artă şi oraş în secolul XXI' analizează tensiunea dintre oraşul care se individualizează - devine o fiinţă cu viaţă proprie, dincolo de naţiuni, ţări, state - şi individul care se masifică. Expoziţia reuneşte 168 de lucrări recente şi peste 50 de artişti din toată lumea.

'Confesiuni despre viaţă şi artă', spectacolul - confesiune susţinut de actorul Radu Beligan, va fi prezentat, astăzi, de la ora 19,00, pe scena Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti. Timp de două ore, actorul va face mărturisiri legate de personalităţile lumii teatrale care i-au marcat destinul şi cariera, de-a lungul timpului, despre modelele sale - Lucia Sturdza Bulandra, Victor Ion Popa, Al. Giugaru, Ion Iancovescu sau Elvira Godeanu. Premiera spectacolului 'Confesiuni despre artă şi viaţă' a avut loc în cadrul Festivalului Artelor de la Bucureşti, din noiembrie 2008, iar maestrul a continuat cu succes şirul reprezentaţiilor în toată ţara şi, în repetate rânduri, pe scena Sălii Mici a Palatului.

Proiectul 'Mogoşoaia - Palatul speranţelor', organizat de Centrul Cultural 'Palatele Brâncoveneşti' şi Radio România Cultural, continuă. Programul îşi propune promovarea tinerilor muzicieni talentaţi, crearea şi educarea unui nou public de muzică clasică, familiarizarea tinerilor spectatori cu lumea artei sunetelor şi, prin vizitarea ghidată a Palatului Mogoşoaia, introducerea în lumea artei şi a istoriei. Spectacolele se desfășoară bilunar, sâmbăta dimineaţă, începând cu ora 11,00 şi vor fi înregistrate şi difuzate la Radio România Cultural începând din luna martie, duminica, de la ora 14,00. Potrivit organizatorilor, invitatul din această sâmbătă va fi flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, solist instrumentist la Filarmonica George Enescu.

Artistul Peter Korniss, distins în 2004 cu premiul Pulitzer pentru fotografiile sale, va expune la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, începând din 3 martie, lucrări de excepţie, realizate în perioada 1967-2008. Fotografiile de un realism magic, impresionante, dar şi cu o poezie fascinantă a detaliilor, prezintă oameni şi peisaje din sate ardelene, de-a lungul a patru decenii de existenţă, în ipostaze cu totul inedite, fiecare stop-cadru devenind o rememorare a vieţii unui bărbat sau a unei femei care au privit cu sufletul deschis şi cu o frumuseţe interioară spre aparatul de fotografiat. Expoziţia va fi vernisată în prezenţa autorului, care revine, astfel, la Cluj-Napoca, oraş în care s-a născut şi a copilărit.

Trupa de rock alternativ Hush va concerta pentru prima dată în acest an în Bucureşti, în această seară, în clubul Fourteen. Hush înseamnă trei microfoane, patru chitări, o clapă, un bas, un set de tobe, faimoasa tamburină şi cinci băieţi care îşi transpun ideile şi sentimentele într-un rock alternativ care prinde la publicul tânăr. Trupa a obţinut locul al doilea în cadrul concursului Maximum Rock Suport pentru Underground, iar piesa 'Feel Alive' apare pe compilaţia Maximum Rock. Formaţia îi are în componenţă pe Alex Niţu - voce, chitară, Alex Timpu - bass, Luca Avădani - chitară, Liviu Gheorghe - clape, chitară, voce şi Radu Gheorghe - percuţie.

Artistul vienez Martin Krenn va prezenta o parte din filmele sale, despre artă şi activism, astăzi, la centrul de artă contemporană Pavilion Unicredit din Bucureşti. Producțiile lui Martin Krenn se situează la graniţa dintre documentaţie, participare şi instigare politică. Convorbirile purtate cu diferiţi protagonişti sunt punctul de plecare ale unor filme create împreună cu aceştia. Cooperarea cu subiecţii filmelor, proveniţi din contexte geografice şi activistice diferite, facilitează descoperirea diferitelor perspective ale opoziţiei şi constituie un exemplu al cunoaşterii colaborative. Martin Krenn va fi prezent la vizionări şi va răspunde la întrebările publicului, în această seară, de la ora 19.00.

O dezbatere dedicată omului de cultură Petre Ţuţea şi un recital de versuri de Ioan Es. Pop, Liviu Ioan Stoiciu, Benjamin Fondane, Angela Marinescu, Ion Mureşan şi Simon Vinkenoog se vor desfășura în această seară, la Institutul Cultural Român din Capitală. Evenimentul, intitulat "Vocile lui Petre Ţuţea", ce va avea loc de la ora 18.00, este prilejuit de apariţia celui de-al doilea număr al revistei Academia de Poezie, care cuprinde o serie de articole consacrate acestuia. În prima parte a întâlnirii, Livius Ciocârlie, Mihai Şora şi Vladimir Zamfirescu vor dezbate atât dimensiunea originală a operei lui Ţuţea, unul dintre intelectualii generaţiei anilor '30, cât şi aspecte concrete ale receptării acesteia. Discuţiile vor fi moderate de Luiza Palanciuc.

Institutul Cultural Român din Lisabona continuă să acorde distincţiile onorifice Amicus Romaniae, inaugurate anul trecut, unor personalităţi culturale portugheze implicate în activitatea institutului, printre care artişti, jurnalişti şi directori ai unor instituţii de cultură. Premiile vor fi decernate astăzi. Printre laureaţii din acest an se numără Rui Zink - scriitor portughez şi profesor universitar, Pedro Inácio - director la Muzeul Apei din Lisabona, José Esteves Pereira - profesor universitar. Anul trecut, ICR Lisabona a instituit titlul onorific Amicus Romaniae, menit a evidenţia personalităţile din lumea portugheză consecvent implicate în susţinerea activităţilor sale, de la înfiinţare şi până în prezent.

Paul Anka va concerta în România, în premieră, pe 1 iunie, la Sala Palatului din capitală. Spectacolul de la Bucureşti va reuni peste 20 de instrumentişti de excepţie, alături de care Paul Anka îşi susţine toate concertele. Show-ul va începe la ora 20,00 şi, timp de două ore, vor fi interpretate hituri semnate de celebrul artist. Paul Anka s-a născut într-o familie cu origini libaneze, la 30 iulie 1941, la Ottawa, Canada, prima apariţie televizată având loc în anul 1957, la doar 16 ani, cu primul său cântec ce avea să devină un mare hit internaţional - 'Diana' -, o poveste despre pasiunea lui pentru o colegă de şcoală.

Lungmetrajul "Alice în Ţara Minunilor", de Tim Burton, va avea parte de o premieră regală la Londra, în această seară, când pe covorul roşu sunt aşteptaţi Charles, prinţul de Wales, şi soţia sa Camilla, alături de actorii Johnny Depp, Anne Hathaway şi Helena Bonham Carter. Tim Burton va prezenta ecranizarea acestei celebre poveşti la The Prince's Foundation for Children & the Arts, în beneficiul acestei fundaţii create în scopul de a face arta o parte importantă şi plăcută din viaţa fiecărui copil. Lungmetrajul "Alice în Ţara Minunilor" este o interpretare gotică a poveştilor lui Lewis Carroll "Alice în Ţara Minunilor" şi "Prin oglindă". Filmul este produs de Disney şi foloseşte tehnologia 3D. Pelicula va avea premiera mondială - inclusiv în România - pe 5 martie şi va rula şi în varianta IMAX.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!