DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Retro educatia • cu Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

24 februarie 2010

Expoziţia "Icoana casei", cu lucrări dintr-o colecţie privată, aparţinând lui Petru şi Andrei Costin din Republica Moldova, va fi vernisată astăzi, de la ora 13.00, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală. În sala de expoziţii "Gheorghe Focşa" vor fi expuse 100 de icoane, datate între secolele al XVIII-lea şi al XX-lea şi care aparţin spaţiului creştin-ortodox românesc şi rusesc. Manifestarea va putea fi vizitată până pe 24 martie. Expoziţia "Icoana Casei" este realizată sub egida Ministerului Culturii din Republica Moldova, Ambasadei Republicii Moldova în România şi Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional din România.

Manifestarea 'Folk fără vârstă', organizată de Radio Romania Actualităţi, Radio Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, va fi găzduită, astăzi, de Colegiul Naţional 'Gheorghe Şincai' din Capitală. Recitalul va fi susţinut de Jul Baldovin, Eugen Cristea şi Mircea Vintilă, prezentatoarea manifestării fiind cantautoarea Maria Gheorghiu. La concursul de interpretare, elevilor li se vor oferi drept premii chitare şi alte instrumente muzicale.

Scriitoarea Nora Iuga va fi prezentă, astăzi, la Salonul de poezie de la Stockholm. Aceasta va fi invitata evenimentului alături de Christine Falkenland. De asemenea, vor participa editorul Jonas Ellerström şi actriţa Basia Frydman. Nora Iuga este una dintre cele mai originale voci ale literaturii române contemporane. Trăsăturile ludice şi suprarealiste ale scriiturii sale s-au conturat încă de la debutul din 1968, cu volumul de versuri "Vina nu e a mea". I-au urmat alte şaisprezece titluri de poezie şi proză, cele mai cunoscute dintre acestea fiind volumele de versuri "Opinii despre durere", "Autobuzul cu cocoşaţi", "Fetiţa cu o mie de riduri".

Fundaţia Calea Victoriei organizează, începând de mâine, un curs de fotografie artistică, al cărui scop este de a 'grupa imaginile' şi a cuprinde 'o istorie complexă, în care portrete, imagini documentare şi puneri în scenă compun o cultură vizuală în permanentă evoluţie'. Cursul 'pune întrebări asupra modurilor în care vedem realitatea şi răspunde prin posibile criterii de analiză şi de a grupa imaginile'. Acesta nu va conţine informaţii tehnice, ci va provoca judecata estetică, curiozitatea şi spiritul de observaţie al participanţilor, confruntându-i cu imagini uneori ironice, alteori iritante, mereu suprinzătoare. Vor fi prezentaţi fotografi consacraţi în arta contemporană, precum şi debutanţi care se impun prin originalitate.

Brendan Perry, figură emblematică a eclectismului modern şi totodată jumătatea masculină a legendarului grup Dead Can Dance, va concerta pentru prima dată în România, pe 29 martie, la Sala Palatului din Bucureşti. Biletele sunt disponibile online la MyTicket.ro, în reţelele Diverta, librăriile Cărtureşti şi Sala Palatului. Brendan Perry s-a născut la Londra, pe 30 iunie 1959, din mamă irlandeză şi tată englez, fiind un foarte bun multi-instrumentist, dar şi solist vocal. A devenit cunoscut pe plan mondial datorită carierei sale de peste 16 ani alături de Lisa Gerard în trupa Dead Can Dance. Împreună, au vândut peste două milioane de albume în întreaga lume.

Academicianul Răzvan Theodorescu, fost senator PSD şi ministru al Culturii în Guvernul Năstase, care şi-a anunţat, ieri, demisia din partid, a declarat pentru MEDIAFAX că vrea să candideze la funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în Academia Română, la alegerile din aprilie. Alegerile pentru Biroul Prezidiului Academiei - format din preşedinte, cei patru vicepreşedinţi şi secretarul general - vor avea loc la începutul lunii aprilie, la sfârşitul unei legislaturi de patru ani.
În prezent, Biroul Prezidiului Academiei Române este format din Ionel Haiduc (preşedinte), vicepreşedinţii Dan Berindei, Marius Sala, Marius Iosivescu şi Florin Filip şi secretarul general Ion Păun Otiman.

Filme ale artiştilor Ion Grigorescu şi Peter Kubelka vor fi prezentate vineri seară, de la ora 19, la Centrul de Introspecţie Vizuală din Capitală, în cadrul programului lunar de prezentare a unor artişti români şi internaţionali "1:1". Programul, inaugurat în ianuarie, propune publicului o întâlnire cu activitatea remarcabilă a unor artişti români şi internaţionali cu practici similare, prezentaţi în tandem.
Al doilea eveniment "1:1" este dedicat artiştilor Ion Grigorescu şi Peter Kubelka. Astfel, vineri, vor fi prezentate filmele "Masculin/ Feminin" (1976), "În Bucureştiul iubit" (1977) şi "Balta Albă" (1979), ale lui Grigorescu, şi "Adebar" (1957), "Arnulf Rainer" (1960) şi "Our Trip to Africa" (1966), semnate de Peter Kubelka.

Filmul 3D "Avatar", de James Cameron, a fost lider în box office-ul românesc de weekend, pentru a zecea săptămână consecutive, informează Agenţia Champions.
Lungmetrajul "Avatar", care a costat peste 500 de milioane de dolari - 300 de milioane de dolari pentru producţie şi 200 de milioane de dolari pentru marketing -, a câştigat, recent, două premii Globul de Aur, la categoriile "cel mai bun film" şi "cel mai bun regizor", şi este considerat unul dintre marii favoriţi la premiile Oscar, unde are nouă nominalizări. Pe locul al doilea în box office-ul de weekend s-a clasat comedia romantică "Valentine's Day/ Ziua Îndrăgostiţilor", regizat de Garry Marshall.

Festivalul Internaţional de Film de Scurt şi Mediu Metraj NexT, cunoscut pentru iniţiativele lui neconvenţionale, îşi provoacă în 2010 spectatorii cu două competiţii inedite - una destinată pasionaţilor de grafică şi design, a doua dedicată celor cărora le place să scrie despre filme. Potrivit unui comunicat, "California Dreamin' Poster Competition" este propunerea pe care o face NexT celor pasionaţi de grafică şi editare foto. Provocarea constă în realizarea unui afiş alternativ, inovator şi original, pentru lungmetrajul regizat de Cristian Nemescu - "California Dreamin' (Nesfârşit)". Cei interesaţi se pot înscrie în concurs până pe 7 martie inclusiv, completând formularul de înscriere, disponibil pe site-ul www.nextproject.ro.
Cealaltă competiţie în premieră se adresează tuturor pasionaţilor de critică de film, vorbitori de limba franceză, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani. Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur (Belgia) caută cinefili din ţările francofone pentru a alcătui juriul Émile Cantillon - un juriu tânăr care are ca sarcină acordarea premiului pentru cel mai bun film de debut din competiţia prestigiosului festival belgian. NexT va desemna prin concurs reprezentantul României în acest juriu, iar câştigătorul va merge în octombrie 2010 la Namur.

Peste 250 de muzicieni interpreteaza, la Varşovia, fragmente din creaţia compozitorului Frédéric Chopin, timp de 171 de ore, pentru a marca intervalul care separă cele două date de naştere probabile ale muzicianului polonez, cu ocazia bicentenarului acestuia. Din 22 februarie până la 1 martie, artişti profesionişti şi amatori se schimba între ei, zi şi noapte, la instrumentele şi microfonul orchestrei, într-o sală din centrul istoric al Varşoviei, a declarat Pawel Besser, membru al asociaţiei socio-culturale Centrum Smolna, organizatoarea evenimentului.
Incertitudinile persistă în ceea ce priveşte ziua de naştere a compozitorului, născut în anul 1810. Data de 22 februarie este trecută pe actul de botez al lui Frédéric Chopin, dar compozitorul şi familia lui au declarat întotdeauna că 1 martie este data corectă. "Un geniu are dreptul să se nască timp de o săptămână", a glumit Waldemar Dabrowski, preşedintele comitetului de organizare a anului Chopin în Polonia. În săptămâna 22 februarie - 1 martie, Filarmonica din Varşovia susţine concerte zilnice, având pe afiş nume mari, precum Murray Perahia, Ivo Pogorelic, Nelson Goerner, Janusz Olejniaczak, Rafal Blechacz, Kevin Kenner, Daniel Barenboim, Nikolai Demidenko şi Evgheni Kissine.

Dragobetele, străvechea zi a îndrăgostiţilor, care îşi are rădăcinile în tradiţiile dace, este sărbătorită de români astăzi, când băieţii şi fetele se întâlnesc să celebreze pentru a rămâne împreună până la primăvara următoare. Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. I se mai spunea Cap de Primăvară sau Cap de Vară şi era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, şi cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă. Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos şi iubăreţ nevoie mare, care le face pe tinerele fete să-şi piardă minţile. În lumea satului românesc, pînă la jumătatea secolului XX, Dragobete era sărbătorit pe 24 şi 28 februarie sau pe 1 şi 25 martie, potrivit cercetătorului Ion Ghinoiu, autorul volumului "Zile şi mituri". Steaua acestui flăcău a început să apună în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Într-un fel, Dragobetele a fost şi el o victimă a comunismului. După Revoluţie, locul lui a fost luat treptat de Sfântul Valentin, care a fost importat din lumea occidentală şi care este sărbătorit conştiincios pe 14 februarie.

Casa de licitaţii Artmark organizează, maine seară, de la ora 19.30, o licitaţie de Mărţişor, la care vor fi prezentate peste 100 de lucrări de pictură şi grafică în formate miniaturale. Prima licitaţie Artmark din 2010 îşi va aştepta invitaţii într-un loc nou, Sala "Nicolae Grigorescu" a Grand Hotel Continental din Bucureşti. Lucrările licitaţiei sunt semnate de Nicolae Dărăscu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Marcel Iancu, Constantin Piliuţă, Octav Grigorescu, Paul Neagu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Sorin Ilfoveanu, Theodor Aman, Horia Bernea şi alţii. Lucrările sunt expuse în incinta hotelului, până în seara licitaţiei.

Orchestra Camerata Regală, un proiect aflat sub patronajul Principelui Radu, va susţine vineri, de la ora 19, la Ateneul Român, un concert caritabil în deschiderea campaniei "Vise de ghiocei", organizată pentru înfiinţarea unei grădiniţe pentru copii diagnosticaţi cu cancer sau leucemie. Concertul este o campanie de strângere de fonduri a Fundaţiei "Şansă pentru Şansă". Concertul va fi urmat, după ora 21 de o expoziţie de artă plastică şi de carte, cu vânzare. Camerata Regală, formată din tineri instrumentişti, este un proiect prin care se urmăreşte crearea de oportunităţi pentru afirmarea tinerilor muzicieni români pe scenele de concert naţionale şi internaţionale, dezvoltarea conceptului de muzică de cameră şi educarea muzicală a tinerilor din toate domeniile.

Actorul american Morgan Freeman va primi premiul Board of Governors din partea American Society of Cinematographers, ce îi va fi decernat pentru "contribuţia sa semnificativă adusă progresului artei cinematografice", informează variety.com. Acest premiu îi va fi înmânat cu ocazia celei de-a 24-a gale organizate de American Society of Cinematographers, sâmbătă, la Century Plaza din Los Angeles. Printre precedenţii laureaţi ai acestui premiu se numără Gregory Peck, Steven Spielberg, Martin Scorsese, Robert Wise, Francis Ford Coppola şi Robert Altman. Morgan Freeman, care a cunoscut succesul în cinema după ce a trecut de vârsta de 50 de ani, a primit, în februarie 2005, premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, pentru prestaţia din "O fată de milioane/ Million Dollar Baby", de Clint Eastwood. Actorul a mai fost nominalizat la Oscar pentru rolurile din "Strada / Street Smart", "Şoferul Doamnei Daisy / Driving Miss Daisy", "Închisoarea Îngerilor / The Shawshank Redemption" şi recent lansatul "Invictus/ Neînfrânt".

Filmul "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, dublu premiat la Berlinală, va avea premiera oficială în România pe 25 martie şi va fi difuzat în cinematografe din 26 martie, a anunţat echipa lungmetrajului, ieri, într-o conferinţă de presă. Regizorul Florin Şerban spune că filmul are "elemente de acţiune" şi "o poveste de dragoste surprinzătoare şi cuceritoare". Lungmetrajul de debut al lui Florin Şerban, "Eu când vreau să fluier, fluier", a primit două trofee la Berlin - Marele Premiu al Juriului-Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer", oferită pentru noi perspective în arta cinematografică. Filmul a avut un buget de circa 900.000 de euro. Regizorul Florin Şerban are în pregătire un nou proiect de lungmetraj, intitulat "El Rumano", care va aborda problema copiilor români lăsaţi în urmă de părinţii care au plecat să muncească în străinătate.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor în parteneriat cu Centrul de Informare pentru România ONU şi Teatrul Metropolis prezintă cea de-a doua reprezentaţie a spectacolului "Spune adevărul puterii". Spectacolul, regizat de Anca Maria Colţeanu, se va desfăşura, mâine, la Teatrul Metropolis, de la ora 19. Protagoniştii manifestării teatrale sunt actuale, dar şi foste persoane private de libertate din penitenciarele Ploieşti şi Târgşor. Datorită succesului înregistrat la prima reprezentaţie din 10 decembrie 2009, piesa urmează a se juca de mai multe ori în cursul acestui an. Piesa "Spune adevărul puterii" a fost prezentată în premieră în România, la Palatul Cotroceni, în aprilie 2009, într-un spectacol susţinut de actori profesionişti. Realizat după un scenariu de Ariel Dorfman, pe baza mărturiilor din volumul "Spune adevărul puterii. Apărători ai drepturilor omului care transformă lumea", spectacolul aduce în faţa publicului interviuri cu 51 de personalităţi de pe 5 continente, realizate de Kerry Kennedy pe parcursul a doi ani de zile, în vederea sensibilizării opiniei publice cu privire la suferinţa celor care au luptat pentru respectarea drepturile omului.

"Aniversarea", o producţie a Teatrului Nottara, "Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess", de la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, şi "Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi" - Teatrul Maghiar "Csiky Gergely", Timişoara sunt în cursa pentru premiul UNITER 2010 pentru cel mai bun spectacol, în urma nominalizărilor juriului, care a fost format din criticii Ion Cocora, Mircea Morariu şi Doina Papp. Vlad Massaci şi Victor Ioan Frunză au fost nominalizaţi la premiul pentru cea mai bună regie, alături de Alexandru Dabija, cel din urmă pentru spectacolul "Pyramus & Thisbe 4 you" de la Teatrul Odeon Bucureşti. La categoria "cea mai bună actriţă în rol principal" au fost nominalizate Virginia Mirea, Ofelia Popii şi Sanda Toma iar la "cel mai bun actor în rol principal" nominalizările sunt: Mihai Constantin, George Mihăiţă şi Ionuţ Caras Cea de-a XVIII-a ediţie a galei Premiilor UNITER va avea loc pe 19 aprilie.

Radioul Public va premia pe genuri şi categorii cele mai mari performanţe din anul precedent în muzica românească pop, dance, folk şi rock. Cristi Minculescu, Ştefan Bănică, Inna şi Holograf îşi vor disputa trofeul "Artistul anului" la cea de-a VIII-a ediţie a Premiilor Muzicale Radio România Actualităţi, care se va desfăşura pe 14 martie, la Sala Radio din Bucureşti. Pentru "cel mai bun debut" au intrat in competiţie The Marker, Bloggers şi Roller Sis iar Premiul "Radio România Junior" va fi disputat de: Gabriela Bugle, Moise Bădulescu şi Maria Crăciun. "Cel mai bun interpret" va fi ales dintre: Mihai Trăistariu, Tony Tomas, Ştefan Bănică, Ovidiu Komornyk şi Laurenţiu Duţă iar pentru titlul de "cea mai bună interpretă" vor concura: Elena Gheorghe, Andra, Loredana, Paula Seling.

Trupa britanică Coldplay va lansa un nou material discografic în 2010. Într-un interviu acordat Globo.com, care poate fi vizualizat pe site-ul nme.com, Chris Martin a declarat că speră ca noul album să fie lansat de Crăciun. El a adăugat, totodată, că trupa din care face parte a luat o serie de măsuri suplimentare pentru ca noile piese să nu ajungă pe internet înainte de lansarea oficială a albumului.
Coldplay este o trupă britanică de rock, formată în 1998, în Londra şi una dintre cele mai de succes trupe ale noului val, având vânzări de peste 30 de milioane de albume. Printre hiturile sale se numără "In My Place", "Clocks" şi "Scientist".

Primăria Capitalei oferă peste 3,5 milioane de euro, pentru atribuirea prin licitaţie a unui contract privind servicii de consultanţă de management al contractului şi supervizare a lucrărilor de proiectare şi execuţie pentru reabilitarea infrastructurii de bază în Centrul Istoric al Bucureştiului. Licitaţia urmează să aibă loc în data de 5 aprilie, la ora 10, la sediul Primăriei Capitalei. Sorin Oprescu declara la sfârşitul lunii octombrie, că a reziliat contractul cu firma spaniolă Sedesa, care se ocupă de refacerea Centrului Istoric, societăţii rămânându-i doar patru străzi de finalizat, pentru celelalte zece urmând să fie organizată licitaţie publică. Primăria Capitalei a început în decembrie 2006 lucrările de reabilitare a infrastructurii subterane din zona pilot a Centrului Istoric. Lucrările de refacere a infrastructurii din Centrul Istoric au fost însă întârziate după ce, în timpul săpăturilor, au fost descoperite vestigii arheologice - fundaţiile Hanului Zlătari din secolul al XVII-lea, Hanul lui Constantin Brâncoveanu, biserica şi Hanul Greci, precum şi cimitire medievale.

Concertul pe care Jean Michel Jarre îl va susţine la Bucureşti, pe 3 iunie - un "all-in-one-show", un mix de tehnologie de ultimă generaţie în materie de sunet, lumini şi efecte speciale -, a fost mutat de la Sala Palatului la Sala Polivalentă, informează organizatorii. După un show sold out susţinut la Bucureşti în 2008 - când biletele s-au epuizat cu o lună înainte de eveniment -, Jean Michel Jarre revine în România, promiţând o nouă producţie extraordinară. El a conceput un spectacol de producţie de înaltă tehnologie, special concepută pentru săli de concert , unde publicul va putea asculta piese selectate de pe cele mai de succes albume ale artistului.

Chitaristul britanic John Mclaughlin, proaspăt recompensat cu un premiu Grammy, va concerta pentru a treia oară la Bucureşti, pe 17 mai, la Sala Palatului.
Biletele pentru concertul din 17 mai au fost puse în vânzare la preţuri ce variază între 50 şi 300 de lei. John McLaughlin este un chitarist britanic de jazz fusion, care a obţinut de-a lungul carierei sale 13 premii Grammy. El s-a făcut remarcat în anii '60, în formaţiile de jazz-fusion ale lui Miles Davis. McLaughlin este privit de mulţi ca fiind unul dintre cei mai talentaţi chitarişti, din punct de vedere tehnic, ai tuturor timpurilor, reuşind să stăpânească o foarte largă gamă de stiluri.

Orchestrele şi Corurile Radio susţin, viner, concertul "Let's Vibe - Symphony Concert For Young People", printre solişti numărându-se Alexandru Tomescu, Alexandru Atanasiu, Lucian Maxim şi Adrian Naidin. Orchestra Naţională Radio, dirijată de Jin Wang, va interpreta în deschiderea concertului o piesa simfonică, creată de Benjamin Britten în 1946 - "Young person's guide to the orchestra (Ghid de orchestră pentru tineri)", dar şi Variaţiunile "Nokia" - "Young person's guide to the music styles (Ghid de stiluri muzicale pentru tineri)", compusă chiar de dirijorul concertului şi cântată în primă audiţie în anul 2008. Solişti vor fi Daniela Caraman (soprană) şi Nicolae Simonov (tenor). În partea a doua a concertului, publicul va putea audia Dansuri simfonice "Pentru tinerii prieteni români" sau "Balada", de Ciprian Porumbescu, într-o nouă versiune orchestrală, dar şi muzica de film prelucrată sub formă concertantă.

Tenorul spaniol Placido Domingo va fi supus unei intervenţii chirurgicale, în urma unor dureri abdominale resimţite în timpul concertelor susţinute la Tokyo, şi va lua o pauză de aproximativ şase săptămâni, au anunţat reprezentanţii Royal Opera House din Londra, citaţi de Reuters. În vârstă de 69 de ani şi posesor al uneia dintre cele mai bune voci masculine din istoria muzicii de operă, Placido Domingo a fost nevoit să se retragă astfel din opera "Tamerlano", de Georg Friedrich Händel, în care ar fi trebuit să interpreteze rolul Bajazet, pe scena operei Covent Garden din Londra, pe 5, 8, 11, 15 şi 20 martie. The Royal Opera House a luat, cu această ocazie, o decizie fără precedent, hotărând să restituie fiecărui cumpărător 20% din valoarea biletelor vândute, sub forma unui bilet de credit, pentru a marca importanţa "retragerii unui artist atât de excepţional dintr-o operă pusă în scenă foarte rar". Placido Domingo va fi înlocuit de tenorul american Kurt Streit, ales iniţial pentru rolul Bajazet în această operă, pentru două spectacole la Covent Garden, programate pe 13 şi 17 martie.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!