DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

23 februarie 2010

Românii serbează mâine Dragobetele, străvechea zi a îndrăgostiţilor, care îşi are rădăcinile în tradiţiile dacice, când băieţii şi fetele se întâlnesc să sărbătorească pentru a rămâne împreună până la primăvara următoare. Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic. Mâine, Lăptăria lui Enache va găzdui spectacolul "Te iubesc, te iubesc", după "Zăpezile de altădată", de Dumitru Solomon, în adaptarea şi regia regizoarei Chris Simion. Deasemenea trupa Holograf va susţine două concerte de Dragobete, mâine şi joi, la Sala Palatului. Tot pentru îndrăgostiţi Maria Gheorghiu va susţine, în această seară în Club MoJo, un concert "ce ne va învăţa să iubim şi să cântăm româneşte".

Festivalul internaţional de blues „Sighişoara Blues Festival” a ajuns la ediţia a VI-a, fiind cunoscut ca unul din cele mai frumoase festivaluri de muzică. În anul acesta festivalul va avea loc în perioada 25-27 februarie şi se va desfăşura, ca de obicei, în sala de spectacole Mihai Eminescu, începînd cu orele 19:30. Preţul biletului pentru o seară de concert va fi de 50 ron, notează site-ul festivalului: /www.blues-festival.ro/. În fiecare seară vor fi cîte două concerte iar jam session-urile vor avea loc în crama hotelului Sighişoara. Joi, 25 februarie, vor concerta Raul Kusak (România) şi Homemade Jamz (USA), vineri Eden Brent (SUA) şi Sue Foley (Canada), iar sîmbătă, 27 februarie, vor avea spectacol doi blues-mani din SUA: Doug Macleod şi Eric Sardinas.

Joi, 25 februarie, de la ora 18, la Institutul Cultural Român din capitală va avea loc o întâlnire cu tema Vocile lui Petre Ţuţea. Evenimentul este prilejuit de apariţia celui de-al doilea număr al revistei Academia de Poezie, care cuprinde un medalion consacrat ganditorului. În prima parte a intalnirii, Livius Ciocarlie, Mihai Sora si Vladimir Zamfirescu vor dezbate atat dimensiunea originala a operei, cat si aspecte concrete ale receptarii acesteia. Discutiile vor fi moderate de Luiza Palanciuc. Dezbaterea va fi urmata de prezentarea revistei Academia de Poezie, in prezenta fondatorului acesteia, Emil Stratan, moderatorul celei de-a doua parti a intalnirii, si a catorva dintre autorii semnatari: François Pamfil, Ioan Es. Pop, Liviu Ioan Stoiciu, Pavel Susara. Seara se va incheia cu un recital liric sustinut de studenti de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale“ din Bucuresti, cu texte din primele doua numere ale revistei Academia de Poezie.

Filmul "Alice în Ţara Minunilor", de Tim Burton, va avea parte de o premieră regală la Londra, pe 25 februarie, când pe covorul roşu sunt aşteptaţi Charles, prinţul de Wales, şi soţia sa Camilla. Actorii din distribuţie, Johnny Depp (Pălărierul nebun), Anne Hathaway (Regina albă), Helena Bonham Carter (Regina de cupă), tânăra australiancă Mia Wasikowska (Alice) şi comedianul britanic Matt Lucas (Tweedledum şi Tweedlede) au fost deasemenea invitaţi la premieră. Pelicula va avea premiera mondială - inclusiv în România - pe 5 martie şi va rula şi în varianta IMAX.

Delfinii şi oamenii suferă de maladii similare, au relevat cercetătorii într-un nou studiu ce ar putea contribui la crearea de noi tratamente împotriva diabetului şi la prevenirea cancerului uterin sau la determinarea efectelor potenţiale ale poluării apelor de coastă asupra oamenilor. Delfinii reprezintă astfel primul model natural de studiu pentru diabetul uman la adulţi, deschizând calea către descoperirea unui tratament eficient împotriva acestei maladii, care provoacă 5% din totalul deceselor anuale de pe glob.

Târgul Gaudeamus Craiova, manifestare de debut a Caravanei Gaudeamus ajunsă în acest an la cea de a IX-a ediţie, va fi găzduit, începând de astăzi și până pe 27 februarie, de foaierul Teatrului Naţional 'Marin Sorescu'. Preşedintele de onoare al evenimentului, organizat de Radio România şi Radio Oltenia Craiova, va fi actorul Emil Boroghină. Numărul expozanţilor este de peste 60 (participanţi în cadrul a peste 30 de standuri), reprezentând câteva dintre cele mai importante segmente din domeniile editorial şi educaţional. Programul cuprinde 25 de evenimente (lansări şi prezentări de carte şi colecţii, dezbateri, concursuri). Programul de vizitare este de marţi până vineri, între orele 10,00 şi 18,00 şi sâmbătă, între orele 10,00 şi 14,00, accesul fiind gratuit.

Orchestra Naţională Radio dirijată de Jin Wang va susţine, vineri, 26 februarie, un concert inedit sub titlul 'Let's Vibe - Symphony Concert For Young People'. Evenimentul va reuni lucrări destinate în mod special publicului tânăr. Îşi dau concursul tineri solişti: Alexandru Tomescu, Alexandru Anastasiu, Lucian Maxim, Adrian Naidin. Concertul va debuta cu piesa simfonică 'Young person's guide to the orchestra' creată de Benjamin Britten în 1946, în care compozitorul familiarizează ascultătorii cu sonoritatea globală a orchestrei şi cu fiecare instrument în parte. În acelaşi spirit se înscrie şi următoarea piesă din program, Variaţiunile 'NOKIA' - 'Young person's guide to the music styles', compusă chiar de dirijorul concertului şi cântată în primă audiţie în anul 2008. Solişti vor fi Daniela Caraman (soprană) şi Nicolae Simonov (tenor).

Directorul Institutului Cultural Român de la Stockholm, Dan Shafran, traducător şi bibliotecar la Biblioteca Naţionala a Suediei, a fost numit preşedinte al juriului Premiului August, la secţiunea literatură beletristică. Potivit Evei Leonte, de la ICR Stockholm, Premiul August este cea mai râvnită distincție literară suedeză şi se acordă la categoriile 'belestristică', 'carte pentru copii şi tineret' şi 'non-ficţiune', răsplătind cea mai bună carte suedeză a anului în domeniul respectiv. Cele trei comisii de jurizare se înnoiesc în fiecare an. Dan Shafran este invitat să facă parte din prestigiosul juriu pentru al treilea an consecutiv, de data aceasta în calitate de preşedinte. Premiul August a fost fondat în 1989 de Asociaţia Editorilor din Suedia şi este denumit după marele romancier şi dramaturg suedez August Strindberg.

Patriarhia Română organizează, astăzi, de la ora 14,00, la Palatul Patriarhiei, o conferinţă de presă pe tema proiectului Catedralei Mântuirii Neamului, în cadrul căreia va fi prezentată macheta tematică ilustrativă a viitorului lăcaş, conform temei de proiectare. Conferinţa va fi susţinută de episcopul-vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul şi prof. ing. Nicolae Noica din partea Comisiei speciale pentru Catedrala Mântuirii Neamului a Patriarhiei Române. Lucrările vor începe în luna august a acestui an, potrivit calendarului stabilit de sectorul de specialitate al Administraţiei patriarhale. Începerea lucrărilor a fost programată, iniţial, pentru aprilie 2009, dar a fost amânată. Potrivit estimărilor, construcţia va dura patru ani, fără stadiul de finisaje. Lăcaşul de cult va avea o capacitate de aproximativ 5.000 de persoane, fiind de cinci ori mai mare decât actuala Catedrală Patriarhală.

Kathryn Bigelow, al cărui film, "The Hurt Locker", a primit şase distincţii, la sfârșitul săptămânii trecute, la gala premiilor BAFTA, este prima femeie care a luat premiul pentru Cel mai bun regizor din istoria British Academy Film Awards. Manifestarea a ajuns anul acesta la cea de-a 63-a ediţie. Distincţia care i-a fost decernată regizoarei la BAFTA reprezintă a doua premieră de acest tip în cadrul festivalurilor de film, în urmă cu câteva săptămâni Kathryn Bigelow devenind prima femeie care a luat premiul pentru Cel mai bun regizor decernat de Sindicatul Regizorilor Americani. Drama regizată de fosta soţie a lui James Cameron, povestea unei unităţi de deminare din Irak, a eclipsat pelicula "Avatar", care a primit doar două distincţii, pentru efecte speciale şi design de producţie, deşi ambele pelicule au fost nominalizate la câte opt categorii.

Spectacolul '...Before 'The End' After...', creat de Baczo Tunde, studentă la cursurile de master în coregrafie de la UNATC, va fi prezentat astăzi în Foaierul Galben al Operei Naţionale Bucureşti. Studioul Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess' al ONB, în colaborare cu UNATC - Facultatea de Teatru, Secţia Coregrafie, continuă cu o nouă reprezentaţie proiectul manageriat artistic de coordonatorul companiei de balet a Operei Naţionale Bucureşti, Simona Şomăcescu, dedicat tinerilor coregrafi. Din distribuţie fac parte: Baczo Tunde, Paul Cimpoieru, George Albert Costea, Ioana Marchidan. Muzica spectacolului este compusă de Cari Tibor, decorul a fost creat de Giorgiana Săvuţă iar costumele au fost concepute de George Eszter.

Pelicula "Cea mai fericită fată din lume", regizată de Radu Jude, a fost nominalizată la 11 categorii la Premiile Gopo iar "Poliţist, adjectiv", regizat de Corneliu Porumboiu, a fost propus pentru zece categorii. "Cea mai fericită fată din lume", o co-producţie România-Olanda, este nominalizat, printre altele, la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai bună actriţă într-un rol principal (Andreea Boşneag) şi Cel mai bun scenariu. "Concertul", producţia francezo-română-belgiană regizată de Radu Mihăileanu, se numără printre principalele candidate la Gopo - are opt nominalizări, inclusiv la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cea mai bună scenografie, iar "Katalin Varga" regizat de Peter Strikland, primul film românesc premiat în competiţia Festivalului de la Berlin după 13 ani, este nominalizat la şapte categorii.Gala Premiilor Gopo, ajunsă anul acesta la cea de-a patra ediţie, este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc și va avea loc pe 29 martie.

Scriitorul Dan Lungu va participa astăzi la Institutul Francez din Bucureşti la prima manifestare 'Carte blanche' din cadrul atelierelor literare organizate de Institut. Lungu îşi va prezenta propriul 'pantheon literar' şi va discuta despre experienţa sa literară în spaţiul francez. Născut în 1969, la Botoşani, Dan Lungu este cel mai tradus autor din noua generaţie, fiind şi membru al Uniunii Scriitorilor din România. A făcut studii postdoctorale de sociologie la Sorbona şi este redactor al revistei 'Au Sud de l'Est'. În 1996, iniţiază la Iaşi grupul literar Club 8, iar între 2001 şi 2002, este redactor-şef al revistei de cultură 'Timpul'. În 2005, face parte din grupul de scriitori români invitaţi la 'Les belles étrangères', Franţa.

Patinatorul Evgeni Pluşenko şi violonistul ungar Edvin Marton vor fi capetele de afiş ale spectacolului Kings On Ice – Olympic Tour 2010, care va avea loc pe 11 aprilie la Patinoarul "Mihai Flamaropol" din Capitală. Evenimentul va aduce la Bucureşti, alături de Pluşenko, alte câteva dintre cele mai importante figuri ale patinajului artistic mondial, printre care Stephane Lambiel, Denis Ten, perechile Aljona Savchenko - Robin Szolkowy, Tatiana Volosozhar- Stanislav Morozov şi Meryl Davis - Charlie White. La Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver, Evgeni Plushenko a cucerit medalia de argint. Biletele pentru evenimentul din aprilie au preţuri cuprinse între 120 şi 400 de lei.

Thriller-ul "Shutter Island", regizat de Martin Scorsese, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, este noul lider al box office-ului american de weekend, cu încasări din vânzarea de bilete de 40 de milioane de dolari. Pelicula, care este ecranizarea unei cărţi a lui Dennis Lehane, prezintă povestea unor agenţi federali ajunşi pe insula unde se află un ospiciu pentru tratarea condamnaţilor cu tulburări mentale. Alături de DiCaprio, în film joacă, printre alţii, Mark Ruffalo, Ben Kingsley şi Max von Sydow. "Shutter Island" va rula şi în cinematografele din România, începând de vineri.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, după succesul regizorului Florin Şerban la Berlinală, că speră ca premiile obţinute de filmele româneşti să îi sensibilizeze pe toţi decidenţii politici, în vederea creşterii resurselor alocate producţiei cinematografice din România. Lungmetrajul de debut al lui Florin Şerban, "Eu când vreau să fluier, fluier", a primit două distincții - "Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint" şi premiul "Alfred Bauer", oferit pentru noi perspective în arta cinematografică. Potrivit ministrului Culturii, "din nou s-a confirmat faptul că cinematografia românească a intrat într-o perioadă bună", filmele autohtone fiind "apreciate peste tot" unde sunt prezentate. Kelemen Hunor a mai spus şi că sprijinul pentru filmul românesc trebuie menţinut şi continuat, precizând însă că acest lucru nu se poate face decât "în măsura alocaţiilor bugetare".

Artistul vienez Martin Krenn va prezenta o parte din filmele sale, despre artă şi activism, joi, la centrul de artă contemporană Pavilion Unicredit din Bucureşti. Producțiile lui Martin Krenn se situează la graniţa dintre documentaţie, participare şi instigare politică. Convorbirile purtate cu diferiţi protagonişti sunt punctul de plecare ale unor filme create împreună cu aceştia. Cooperarea cu subiecţii filmelor, proveniţi din contexte geografice şi activistice diferite, facilitează descoperirea diferitelor perspective ale opoziţiei şi constituie un exemplu al cunoaşterii colaborative. Martin Krenn va fi prezent la vizionări şi va răspunde la întrebările publicului, joi, de la ora 19.00.

Cea de-a patra ediţie a Galei Premiilor Gopo, programată pe 29 martie, va fi găzduită în premieră de una dintre cele mai spectaculoase săli din România - Sala Unirii a Palatului Parlamentului. Un număr de 12 lungmetraje concurează anul acesta pentru statuetele Gopo, realizate de sculptorul Adrian Ilfoveanu.
Juriul care a decis nominalizările a fost compus din criticii de film Viorica Bucur şi Mihai Fulger, producătorul Cristian Comeagă, regizorul Radu Muntean şi Dana Băcanu, exploatant - Noul Cinematograf al Regizorului Român. Cele mai multe nominalizări, în număr de 11, la Premiile Gopo le-a adunat pelicula 'Cea mai fericită fată din lume', în regia lui Radu Jude, urmată de filmul lui Corneliu Porumboiu 'Poliţist, Adjectiv' - 10 nominalizări.

Lucrări ale compozitorilor Robert Schumann şi Frederic Chopin, al căror bicentenar este serbat în acest an, dar şi muzică veche românească sunt incluse în cea de-a doua stagiune "Muzica la Palatele Brâncoveneşti" desfăşurată la Mogoşoaia. După succesul de anul trecut al primei stagiuni, în care, la toate cele zece concerte, Sala scoarţelor din Palatul Mogoşoaia a fost arhiplină, anul acesta, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, în colaborare cu Institutul Polonez şi cu Institutul Cultural Român, propune iubitorilor de muzică 13 recitaluri, care se vor desfăşura în perioada 7 martie - 17 octombrie. În 2010, stagiunea are trei coordonate: promovarea muzicii lui Robert Schumann, promovarea muzicii lui Frederic Chopin şi promovarea muzicii vechi româneşti.

Ciocolata sănătoasă, care nu îngraşă şi poate fi mâncată şi în timpul postului, a devenit realitate. Și asta după ce un grup de cercetători britanici a inventat o reţetă pentru a înlocui grăsimile cu apa, informează cotidianul britanic The Telegraph. Potrivit specialiștilor, descoperirea lor ar putea ajuta la rezolvarea "crizei de obezitate" din Marea Britanie, prin producerea unei noi generaţii de alimente sănătoase. Ciocolata cu un conţinut scăzut de grăsimi, inventată de britanicii de la Universitatea din Birmingham, conţine aproape două treimi apă şi are un gust identic cu cea obişnuită. Cercetătorii încearcă în prezent să aplice aceeaşi formulă de înlocuire a grăsimilor cu apă în cazul maionezei şi a terciului de ovăz, mâncare tradiţională britanică.

Spectacolele "Aniversarea", de Vlad Massaci, "Breaking the Waves", de Radu Alexandru Nica, şi "Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi", semnat de Victor Ioan Frunză, au fost nominalizate la premiile UNITER 2010. Cele trei piese sunt în cursa pentru premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, în urma nominalizărilor juriului, care a fost format din criticii Ion Cocora, Mircea Morariu şi Doina Papp. Vlad Massaci şi Victor Ioan Frunză au fost nominalizaţi la premiul pentru cea mai bună regie, alături de Alexandru Dabija, cel din urmă pentru spectacolul "Pyramus & Thisbe 4 you" de la Teatrul Odeon Bucureşti. La categoria "cea mai bună actriţă în rol principal" au fost nominalizate Virginia Mirea, Ofelia Popii şi Sanda Toma. Pentru premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic concurează producţiile "Caii la fereastră", de Matei Vişniec, regia Gavriil Pinte, "Delir în doi... în trei, în câţi vrei", de Eugene Ionesco, regia Attila Vizauer, şi "Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre" de Matei Vişniec, regia Mihai Lungeanu. Cea de-a XVIII-a ediţie a galei Premiilor UNITER va avea loc pe 19 aprilie.

Începând de astăzi şi până pe 24 aprilie, Ambasada Franţei în România organizează 15 ateliere multimedia de creare de resurse digitale animate cu artişti români. Aceste workshop-uri, organizate în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Ministerul Educaţiei şi Organizaţia Internaţională a Francofoniei, se vor desfăşura la MNAC. Ele sunt destinate liceenilor şi studenţilor francofoni, selectaţi de Ambasada Franţei şi Ministerul Educaţiei. În această fază a proiectului au fost selectaţi 100 de participanţi - elevi din licee bilingve din Bucureşti, Ploieşti şi Urziceni repartizaţi în trei grupe, una mixtă de elevi din mai multe licee bucureştene şi o grupă de studenţi francofoni. Fiecare grupă va urma câte trei ateliere în decursul celor trei luni.

Expoziţia "Icoana casei", cu lucrări dintr-o colecţie privată, aparţinând lui Petru şi Andrei Costin din Republica Moldova, va fi vernisată mâine, de la ora 13.00, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală. În sala de expoziţii "Gheorghe Focşa" vor fi expuse 100 de icoane, datate între secolele al XVIII-lea şi al XX-lea şi care aparţin spaţiului creştin-ortodox românesc şi rusesc. Manifestarea va putea fi vizitată până pe 24 martie la Muzeul Satului.

Chitaristul britanic John Mclaughlin, proaspăt recompensat cu un premiu Grammy, va concerta pentru a treia oară la Bucureşti, pe 17 mai, la Sala Palatului. Biletele au prețuri cuprinse între 50 și 300 de lei. John McLaughlin este un chitarist britanic de jazz fusion, care a obţinut de-a lungul carierei sale 13 premii Grammy. El s-a făcut remarcat în anii '60, în formaţiile de jazz-fusion ale lui Miles Davis. McLaughlin este privit de mulţi ca fiind unul dintre cei mai talentaţi chitarişti, din punct de vedere tehnic, ai tuturor timpurilor, reuşind să stăpânească o foarte largă gamă de stiluri. A început să cânte la chitară când avea 11 ani, fiind iniţial inspirat de muzica blues şi swing. McLaughlin a lucrat cu Alexis Korner, Graham Bond, Ginger Baker în anii '60 şi a interpretat free jazz cu Gunter Hampel. Primul său album, "Extrapolation", a devenit "un clasic".

Peste 250 de muzicieni vor interpreta, la Varşovia, fragmente din creaţia compozitorului Frédéric Chopin, timp de 171 de ore, pentru a marca intervalul care separă cele două date de naştere probabile ale muzicianului polonez, cu ocazia bicentenarului acestuia. Până la 1 martie, artişti profesionişti şi amatori se vor schimba între ei, zi şi noapte, la instrumentele şi microfonul orchestrei, într-o sală din centrul istoric al Varşoviei, a declarat Pawel Besser, membru al asociaţiei socio-culturale Centrum Smolna, organizatoarea evenimentului. Incertitudinile persistă în ceea ce priveşte ziua de naştere a compozitorului, născut în anul 1810. Data de 22 februarie este trecută pe actul de botez al lui Frédéric Chopin, dar compozitorul şi familia lui au declarat întotdeauna că 1 martie este data corectă.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!