DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Expresul de seară • Realizatori Anca Mateescu si Dana Pitrop

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 21.00
Stagiunea Muzicală Radio • Transmisiune directă din Studioul 'Mihail Jora'. Concertul Orchestrei de Cameră Radio. Dirijor şi solist Ladislau Horvath. Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 23 în Re major KV 181, Rondo KV 269 în Si bemol major pentru vioară şi orchestră, Adagio KV 261 în Mi major pentru vioară şi orchestră şi Rondo KV 373 în Do major pentru vioară şi orchestră; Charles Gounod - Mica simfonie pentru instrumente de suflat; Joseph Haydn – Simfonia nr. 49 în fa minor «La Passione». În pauză, interviuri cu protagoniştii. Comentează Sebastian Crăciun. Producător Sorina Goia

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
21.00 - 21.30
Etica, estetica • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

22 februarie 2010

Lungmetrajul "Francesca" va fi disponibil pe DVD la începutul lunii aprilie. Filmul, produs de Anca Puiu, Cristi Puiu și Bobby Pãunescu, care semneazã și regia, spune povestea unei educatoare care decide sã emigreze în Italia, pentru a avea o viațã mai bunã. Din distribuție, alãturi de Monica Bârlãdeanu, fac parte, printre alții, Doru Boguțã, Luminița Gheorghiu, Teodor Corban, Doru Ana, Mihai Dorobanțu, Dana Dogaru. Prima proiecție a producției a stârnit protestele deputatei Alessandra Mussolini, care a cerut interzicerea difuzãrii peliculei în Peninsulã, pentru cã ar conține insulte la adresa ei. În final, justiția italianã a decis în favoarea realizatorilor români.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ prezintă spectacole precum "Herr Paul", de Radu Afrim, şi "OO!", de Alexandru Dabija, în cadrul unui turneu, la Teatrul Odeon din Capitală. Evenimentul va avea loc începând de astăzi și până duminică."Herr Paul" este una dintre cele mai recente premiere ale teatrului din Piatra Neamţ, semnată de Radu Afrim. De altfel, regizorul a câştigat, în 2006, premiul Uniunii Teatrale din România, pentru o montare la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ - "Plastilină".

Trupa britanică de blues-rock Ten Years After, populară la sfârşitul anilor '60 - începutul anilor '70, va susţine în această seară un concert la Sala Palatului din Capitală. Formaţia este cunoscută în special pentru piese precum "I'm Going Home", "Hear Me Calling" şi "Love Like a Man", care au propulsat-o în topurile din întreaga lume şi pe care Leo Lyons, Ric Lee, Chick Churchill şi Joe Gooch le vor interpreta şi la Bucureşti. În concertul din capitală este invitat şi grupul RIFF, exponent al rockului românesc, crescut sub influenţa generaţiei de muzicieni de la Woodstock. Biletele au preţuri cuprinse între 50 şi 150 de lei şi sunt disponibile în reţeaua magazinelor Vreau Bilet.

Ultimul album de studio înregistrat de Johnny Cash va fi lansat postum, la mai bine de şase ani de la moartea legendarului cântăreţ de muzică country. Evenimentul va avea loc astăzi, zi în care artistul ar fi împlinit 78 de ani. Albumul se intitulează "American VI: Ain't No Grave" şi prezintă ultimele piese înregistrate de Johnny Cash, supervizate de producătorul muzical Rick Rubin. La fel ca şi albumele care l-au precedat, discul cuprinde o serie de coveruri în versiune acustică ale unor piese compuse de Sheryl Crow şi Kris Kristofferson, dar şi o piesă gospel, interpretată anterior de Bob Dylan.

Regizorul Lars Von Trier l-ar provoca pe Martin Scorsese sã facã un remake pentru "Taxi Driver", proiect care ar putea fi realizat tot cu Robert de Niro în rolul principal. Zvonurile au circulat în cadrul Festivalului Internațional de la Berlin.
Ideea este asemãnãtoare cu cea care a stat la baza filmului "The Five Obstructions", realizat de regizorul danez Jorgen Leth în colaborare cu și dupã o idee de Lars Von Trier. Producția este un documentar în care Leth reface un film mai vechi al sãu, "The Perfect Human", de cinci ori, de fiecare datã cu o nouã restricție sau condiție, cum ar fi transformarea filmului în animație.

În seara zilei de 20 februarie a avut loc ceremonia de premiere a Festivalului Internaţional de la Berlin, un nou prilej pentru a reconfirma valoarea filmului românesc pe scena internațională. Eu când vreau să fluier, fluier, debutul în lungmetraj al regizorului Florin Şerban a primit două importante distincţii ale Berlinalei: premiul Alfred Bauer, acordat din anul 1987 în memoria primului director al Festivalului de Film de la Berlin şi care revine unei pelicule ce deschide noi perspective în arta cinematografică și Ursul de Argint pentru marele premiu al juriului, acordat acestei prime pelicule româneşti , prezentă în Competiția Oficială de la Berlin după 17 ani de absenţă. În cadrul decernării premiilor secţiunii de scurtmetraje a Berlinalei, Premiul Serviciului German de Schimburi Academice DAAD a revenit regizorului Adrian Sitaru pentru „Colivia”. Premiul constă într-o rezidenţă de creaţie pentru o perioadă de trei luni la Berlin.

În luna februarie CineClubul NexT prezintă la Cinema Elvira Popescu a Institutului Francez îndrăzneaţă comedie “Tropic Thunder” în regia lui Ben Stiller. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 19 şi îl va avea ca invitat pe comentatorul cultural, analistul politic şi prozatorul Costi Rogozanu. Pentru rolul din “Tropic Thunder”, actorul Robert Downey Jr. a fost nominalizat in 2009 la Premiul Oscar la categoria cel mai bun actor in rol principal.
După proiecţie, publicul este invitat la o dezbatere pe marginea filmului moderata de criticul Andrei Gorzo.

Celebrul regizor Alexander Morfov aduce la Bucureşti, într-o singură reprezentaţie, o adevărată raritate teatrală - un spectacol aclamat de critici şi de public, câştigător a numeroase premii: Exilaţii după Ivan Vazov. Spectacolul va avea o singură reprezentaţie la Teatrul Naţional, Sala Mare, pe 2 martie la ora 19. Născut în anul 1960, la Yambol, Bulgaria, absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bulgaria, Alexander Morfov este regizorul celor mai impresionante performanţe artistice din teatrul bulgar al ultimelor decenii, spun organizatorii. Spectacolele sale au primit numeroase premii naţionale şi internaţionale. Bazat pe nuvela din 1884 intitulată "Nedoriţii, neiubiţii" de Ivan Vazov, "patriarhul literaturii bulgare" şi pe alte câteva texte, Exilaţii prezintă vieţile câtorva refugiaţi săraci ajunşi în România cu gândul de a declanşa o revoluţie pentru a-şi elibera ţara de sub asuprirea otomană. Fără bani, dar cu idealuri măreţe, fără susţinere, dar plini de entuziasm, fără arme, dar dornici de a fi liberi din nou. Spectacolul este supratitrat în limba română. Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de bilete a TNB.

O nouă întâlnire de referinţă în cadrul programului Conferinţele Teatrului Naţional va avea loc duminică, 28 februarie la ora 11, la Sala Atelier. Domnul Jonathan Scheele, fost Ambasador al Comisiei Europene la Bucureşti, va prezenta conferinţa cu tema Quo vadis, România? România, încotro? "Acum mai bine de trei ani România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Ce s-a schimbat în România în tot acest timp? Cât de bine a ştiut România să se folosească de acest nou statut pentru a se dezvolta? Pe plan istoric, România a avut cel mai mult de câştigat atunci când a avut o viziune limpede asupra punctului către care dorea să se îndrepte. Acestă viziune i-a fost înlesnită, în ultimii cincisprezece ani, de hotărârea de a se alătura Alianţei Euro-Atlantice, de aderarea la NATO şi Uniunea Europeană. Acum, că acest scop a fost îndeplinit, România are nevoie să-şi definească un nou ţel şi o nouă viziune" susţine Jonathan Scheele.

Asociaţia Culturală de Teatru, Muzică şi Film “DRACULA” organizează un eveniment dedicat marelui actor Sebastian Papaiani care aniverseaza 75 de ANI de viata si 50 de ani de carieră in teatru şi film. Joi 25 februarie, de la ora 19 va avea loc, la teatrul Nottara, premiera Spectacolului “Secta Femeilor” după piesa “ Norii” de Aristofan, în regia Toma Enache cu Sebastian Papaiani, Ion Haiduc şi Claudiu Bleont în rolurile principale. Preţul biletelor variază între 40 şi 50 de lei.

Luni 22 februarie, de la ora 20, Documentary Mondays si Centrul Ceh din Bucureşti prezintă filmul DACIA DRAGOSTEA MEA, o coproducţie, Spania România, de 75 de minute, în regia lui Julio Soto şi Ştefan Constantinescu. Pelicula este o portretizare plină de umor a evoluţiei României, de la comunism la capitalism. Dacia, dragostea mea urmareşte poveştile mai multor generaţii de români - de la nostalgici, până la tineri întreprinzători - arătând continuă transformare in care se afla societatea romaneasca. Toate aceste poveşti sunt legate de prezenţa Daciei, care a început prin a fi un simbol al ambiţiilor comuniste de ordin tehnologic, iar acum este deja parte din peisajul economic internaţional.

Orchestrele şi Corurile Radio prezintă vineri, 26 februarie de la ora 19, un concert inedit: sub titlul Let’s Vibe - Symphony Concert For Young People, Orchestra Naţională Radio dirijată de Jin Wang va interpreta lucrări destinate în mod special publicului tânăr, cu Alexandru Tomescu (vioară), Alexandru Anastasiu (vibrafon), Lucian Maxim (baterie), Adrian Naidin (violoncel). Concertul va debuta cu piesa simfonică Young person’s guide to the orchestra (Ghid de orchestră pentru tineri) creată de Benjamin Britten în 1946, în care compozitorul familiarizează ascultătorii cu sonoritatea globală a orchestrei şi cu fiecare instrument în parte. În acelaşi spirit se înscrie şi următoarea piesă din program, Variaţiunile „NOKIA” - Young person’s guide to the music styles (Ghid de stiluri muzicale pentru tineri), compusă chiar de dirijorul concertului şi cântată în primă audiţie în anul 2008. Solişti: Daniela Caraman (soprană) şi Nicolae Simonov (tenor). În partea a doua a concertului publicul va putea audia Dansuri simfonice „Pentru tinerii prieteni români” de Jin Wang, urnate de Balada lui Ciprian Porumbescu, într-o nouă versiune orchestrală, semnată de compozitorul Cristian Lolea. Ultima piesă din program apelează la un alt gen muzical care a câştigat în ultimele decenii o largă popularitate - muzica de film prelucrată sub formă concertantă.

Editia ShortsUP de vineri, 26 februarie va avea loc la JetSet, cel mai „proaspat” spatiu pentru evenimente din Bucuresti. ShortsUP, va aduce la Bucuresti, pentru cateva ore, pulsul orasului pasiunii. Evenimentul va evoca Parisul contemporan, spiritul său cosmopolit, eclectic si fascinant. Biletele sunt disponibile direct la intrare, iar preţul lor este de 20 RON si ofera acces la programul intregului eveniment – filme si party.

Regizorul Mihai Măniuţiu colaborează cu Teatrul Clasic "Ioan Slavici" din Arad pentru realizarea unei noi mega-producţii ce va avea premiera în data de 27 martie, chiar de Ziua Mondială a Teatrului. Mihai Măniuţiu pune în scenă, la Arad, ”Cântecul Lebedei” de A. P. Cehov, spectacol despre care spune că doreşte să-l construiască „ca un omagiu adus actorilor din teatrul arădean”.

Cea mai importantă achiziţe a Bibliotecii Naţionale din Franţa s-a finalizat la sfârşitul săptămânii trecute. Ministrul Culturii, Frederic Mitterrand, a semnat actul prin care manuscrisele şi Memoriile lui Casanova, intitulate „Istoria vieţii mele” au ajuns la BNF. Francezii au plătit unui colecţionar anonim 7 milioane de euro pentru memoriile aventurierului. Sunt aproximativ 3.700 de pagini scrise de celebrul seducător şi memorialist veneţian Giacomo Casanova între 1789 şi 1798, notează Le Nouvel Observateur. Biblioteca Naţională din Franţa va expune pentru prima oară public manuscrisul abia în toamna anului viitor.

Fabrica de Scurt Metraje revine în februarie cu noi titluri premiate la cele mai prestigioase festivaluri din lume: Clermont Ferrand, Oscar, Cannes sau Berlin. Mâine la Club Fabrica din capitală va avea loc proiecţia filmelor Maquina lui Gabe Ibáñez, La guerra in regia lui Luis Berdejo si a lui Jorge Dorado sau Eramos Pocos, nominalizat pentru cel mai bun film de scurt metraj la USA Academy Awards. Va veti putea delecta in cele 2 ore de proiectii si cu filme romanesti premiate peste hotare. Preţul unui bilet este de 15 RON.

Compania Passe-Partout "Dan Puric" prezintă, vineri, la Sala Rapsodia din Capitală, o nouă premieră, "Fantasmagoria", în regia lui Vadim Rusu, "o poveste care seamănă cu un film rusesc, cu nostalgii şi troiene, ingenios îndulcită cu năzdrăvănii româneşti". Spectacolul îi are în distribuţie pe Vadim Rusu, Nadejda Dimitriu, Petru Ciobanu şi Petrică Voicu. "Fantasmagoria" este "un spectacol-reverie, în timpul căruia cei patru actori te vor face să crezi că ai ajuns în mijlocul unui basm de-a-ndoaselea, un basm în care Ileana Cosânzeana e stăpână aprigă peste trei Păcală rătăciţi prin viscol", dar şi "o creaţie la graniţa dintre pantomimă şi circ, la fel de stranie şi de fascinantă ca o plimbare de o oră de-a lungul Siberiei călare pe spinarea lui Fram, ursul polar", informează Compania Passe-Partout "Dan Puric" . "Fantasmagoria" se alătură celor şase producţii care se joacă în stagiunea curentă la Sala Rapsodia: "Doi dintre noi", "Rencontres", "Noi", "Toţi Cinci", "Made in Romania" şi "Vis".

Lungmetrajele "Aurora", în regia lui Cristi Puiu, şi "Morgen", de Marian Crişan, se numără, conform presei internaţionale de specialitate, printre peliculele care ar putea fi prezentate în selecţia Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care se va desfăşura în perioada 12 - 23 mai. "Aurora" şi "Morgen" se regăsesc pe o listă a potenţialelor filme din selecţia ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, alcătuită de publicaţia de specialitate Screen Daily.Totodată, şi pelicula "Periferic", debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri, realizat pe un scenariu de Cristian Mungiu şi Ioana Uricaru, s-ar putea afla printre filmele din selecţia Festivalului conform unor surse din cinematografia românească. În plus, potrivit Screen Daily, pe lista filmelor care ar putea intra în selecţia din acest an de la Cannes, se numără şi filmul american "The Way Back", de Peter Weir, din a cărui distribuţie fac parte şi actorii români Dragoş Bucur şi Alexandru Potocean.

Ministru de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat, la sfârşitul săptămânii la Ministerul Afacerilor Externe, inaugurarea primei expoziţii din Europa care poate fi vizitată pe telefonul mobil. Expoziţia este intitulată "De la primele scrieri la multimedia. O scurtă istorie a evoluţiei comunicării ... şi mai mult". Potrivit organizatorilor, expoziţia cuprinde 300 de obiecte din peste 12.000 de ani de istorie umană, obiecte provenite de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Române din Deva, Muzeul Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Istorie din Sighişoara şi Muzeul Unirii din Alba Iulia. Expoziţia va fi inaugurată pe 26 februarie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Române din Deva, aceasta urmând să fie itinerată, pe rând, la celelalte muzee care participă la acest proiect.

După succesul de care s-a bucurat în cinematografe şi, recent, pe DVD şi Blu-ray, apare şi pe USB filmul-concert despre repetiţiile pentru ultimul şi cel mai grandios turneu din cariera lui Michael Jackson. USB-ul "Michael Jackson’s This Is It" are o capacitate de 4 GB. Acesta este disponibil la un preţ recomandat de 84,9 lei.
Apariţia documentarului Sony Pictures şi în format USB satisface toate aşteptările cinefililor şi confirmă faptul că "Michael Jackson’s This Is It" este, într-adevar, lansarea anului in home entertainment.

Bucureştiul gazduieşte până pe 7 martie un festival original de flamenco, organizat de Institutul Cervantes din Bucureşti şi Ambasada Spaniei în România. Astă seară şi mâine seară Jazz-ul flamenco va fi la Sala Radio iar chitara flamenco este prezentată în concert la Sala mică a Ateneului Român în serile de 27 şi 28 februarie şi la Teatrul Odeon, pe 1 martie, prin recitalul lui Javier Conde. Finalul festivalului va fi rezervat cinematografiei, în 5, 6 şi 7 martie urmând a fi prezentate la Cinema «Elvira Popesco» un ciclu de filme regizate de Carlos Saura, prezentat chiar de Carlos Saura, simbol al cinematografiei spaniole din a doua jumătate a secolului XX.

Românii serbează pe 24 februarie Dragobetele, străvechea zi a îndrăgostiţilor, care îşi are rădăcinile în tradiţiile dacice, când băieţii şi fetele se întâlnesc să sărbătorească pentru a rămâne împreună până la primăvara următoare. Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic. Miercuri, Lăptăria lui Enache va găzdui spectacolul "Te iubesc, te iubesc", după "Zăpezile de altădată", de Dumitru Solomon, în adaptarea şi regia regizoarei Chris Simion. Deasemenea trupa Holograf va susţine două concerte de Dragobete, miercuri şi joi, la Sala Palatului. Tot pentru îndrăgostiţi, va cânta şi Ducu Bertzi, în această seară, la Cinema Patria, iar Maria Gheorghiu va susţine, mâine, în Club MoJo, un concert "ce ne va învăţa să iubim şi să cântăm româneşte".

Victor Velculescu, profesor la Universitatea John Hopkins din Maryland (SUA), a pus la punct primul test genetic din lume capabil să identifice, pornind de la o simplă analiză de sânge, biomarkerii specifici tumorilor, potrivit unui studiu publicat în revista Science Translational Medicine. Această descoperire va permite îmbunătăţirea tratamentelor personalizate acordate pacienţilor suferind de cancer. Rezultatele studiului au fost prezentate la conferinţa anuală organizată de American Association for the Advancement of Science, în perioada 18 - 22 februarie, în oraşul american San Diego. Acest test va permite identificarea şi urmărirea evoluţiei celulelor canceroase sau a tumorilor recurente, ajutându-i pe medici să afle dacă tratamentul aplicat este eficient. Testul detectează într-un mod foarte exact semnătura genetică a tumorilor sau a celulelor tumorale rămase după o intervenţie chirurgicală, în timpul chimioterapiei sau a şedinţelor de radioterapie.

Filmele "The Hurt Locker" şi "Sus, în aer/ Up in the Air", aflate în cursa pentru Oscar, au fost premiate sâmbătă de Sindicatul Scenariştilor Americani (Writers Guid of America - WGA) pentru "cel mai bun scenariu original", respectiv pentru "cel mai bun scenariu adaptat". Premiul pentru "cel mai bun scenariu de documentar" a fost obţinut de Mark Monroe, pentru "The Cove", peliculă ce prezintă masacrarea delfinilor într-un golf din Japonia. De asemenea, echipa de scenarişti a serialului de televiziune "Mad Men" a fost recompensată de Sindicatul Scenariştilor Americani. Până în prezent "The Hurt Locker" a mai fost recompensat şi de sindicatul producătorilor şi cel al regizorilor din SUA şi este considerat unul dintre filmele preferate la Oscar, alături de blockbuster-ul "Avatar", dar şi de dramele "Precious" şi "Sus, în aer".

Una din cele mai mari concentrări de feline sălbatice a fost descoperită recent într-o zonă izolată de padure tropicală de la poalele Muntilor Himalaya de est. Experţii afirmă ca arealul respectiv adăposteşte o biodiversitate unică în lume. În padurea Jeypore-Dehing au fost catalogate toate speciile de feline din India, cu exceptia leilor. Printre felinele observate se numara tigri, leoparzi, leoparzi marmorati, pisici aurii, pisici de jungla, pisici leopard si alte specii. Expertii afirma ca descoperirea este incurajatoare in ciuda pericolelor tot mai mari la adresa biodiversitatii din Himalaya.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!