DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Prokofiev - Avatarurile creaţiei'. Scenariu radiofonic de Cristina Sârbu. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Silviu Stănculescu în rolul principal. Înregistrare din anul 1997

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

19 februarie 2010

Bucureştiul gazduieşte până pe 7 martie un festival original de flamenco, organizat de Institutul Cervantes din Bucureşti şi Ambasada Spaniei în România. Săptămâna viitoare, Jazz-ul flamenco va fi prezent în două seri, pe 22 şi 23 februarie, la Sala Radio iar chitara flamenco este prezentată în concert la Sala mică a Ateneului Român în serile de 27 şi 28 februarie şi la Teatrul Odeon, pe 1 martie, prin recitalul lui Javier Conde. Finalul festivalului va fi rezervat cinematografiei, în 5, 6 şi 7 martie urmând a fi prezentate la Cinema «Elvire Popesco» un ciclu de filme regizate de Carlos Saura, prezentat chiar de Carlos Saura, simbol al cinematografiei spaniole din a doua jumătate a secolului XX.

Mâine, începând cu ora 18, Palatul Ghika va gazdui Budapest-Bucharest Guitar Summit. Organizat la initiativa lui AG Weinberger, evenimentul ii va aduce în premieră la Bucureşti pe Tatrai Tibor şi Gyarfas Istvan, doi dintre cei mai valoroşi chitaristi de rock/blues şi jazz ai Ungariei. Timp de aproape două ore, iubitorii de muzică vor avea ocazia de a asista la un show spectaculos pe care AG Weinberger îl va da în compania celor doi invitaţi ai săi de peste hotare. Concertul, care va îmbina influenţele celor două culturi, reprezintă un omagiu adus chitarii, spun organizatorii.

Teatrul „Nottara” prezintă mâine, la ora 19, în premieră pe ţară « 39 de trepte », o comedie după un film de Alfred Hitchcock, adaptare a romanului omonim semnat de John Buchan. Versiunea românească şi regia aparţine lui Petre Bokor iar scenografia Ninei Brumuşilă. Adaptarea scenică a romanului poliţist Cele treizeci şi nouă de trepte de John Buchan a fost realizată de către Patrick Barlow, în 2005, pentru scena londoneză. În 2008, a avut loc premiera pe Broadway – spectacol de mare succes, încununat cu două Premii Tony. De asemenea, piesa a fost distinsă cu: premiul Oliver (2007), premiul Best New Comedy (2008) şi Drama Desk Award (2009).

Duminică, asociaţia Boncancul Literar invită publicul la o nouă seară a Pariului pe Prietenie, la Mojo Music Club din Bucureşti, de la ora 18. Printre invitaţii ediţiei se află prozatorii Luca Dinulescu, Sorin Teodoriu şi George Corbeanu Dumitru dar şi folkistii Paul Arva, Lucian Darie sau Fox Studis. Organizatorii îi vor prezenta publicului şi pe câştigătorii concursului Dragobete, iubire cu năbădăi organizat de site-ul Bocancul Literar, iar Teatrul InDArt va aduce pe scenă o Şedinţă de Dragobete.

De astăzi până duminică se desfoară la Stockholm târgul alternativ de artă SUPERMARKET, dedicat prezentării spaţiilor şi proiectelor iniţiate de artişti. La ediţia din acest an Institutul Cultural Român de la Stockholm a invitat centrul multidisciplinar de artă Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca. Fabrica de Pensule va fi reprezentată la Supermarket 2010 de către managerul cultural Corina Bucea şi artistul Vlad Olariu, care vor susţine mâine, în cadrul programului de dezbateri al târgului, o prezentare pe tema Fabrica de Pensule, Cluj – un nou spaţiu, un nou context pentru arta contemporană din România.

Zece firme s-au înscris la licitaţia pentru reabilitarea Teatrului Naţional Bucureşti. Proiectul în valoare de peste 200 de milioane de lei va fi realizat în aproximativ doi ani şi jumătate. Fondurile pentru acest proiect provin din împrumutul contractat de guvern de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru programul "Reabilitarea monumentelor istorice din România" şi de la bugetul de stat. Proiectul de reconstrucţie a clădirii TNB vizează, potrivit proiectului Ministerului Culturii, prezentat în martie 2008, modelarea clădirii în direcţia uneia de larg interes cultural, un edificiu "mai prietenos şi cu mai mult farmec", care să fie deschis de dimineaţă până seara târziu. În imobilul din centrul Capitalei vor fi găzduite teatrul, muzica, dansul contemporan, artele vizuale, săli expoziţionale, librării, cafenea.

Spectacolul "Hess" de Alina Neleaga, regizat de Gavril Cadariu şi avându-l ca protagonist pe actorul Nicu Mihoc, va fi prezentat, mâine, în premieră, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Piesa are ca subiect ultima zi din viaţa lui Rudolf Hess, "mâna dreaptă" a lui Hitler. Spectacolul a fost prezentat pentru prima dată în iunie 2003, la Târgu Mureş, şi s-a bucurat de succes la public şi în rândul criticilor de teatru. Piesa"Hess" de Alina Neleaga este regizată de Gavril Cadariu şi îl are ca protagonist pe actorul Nicu Mihoc. Reprezentaţia va avea loc mâine de la ora 17.00, şi marchează deschiderea oficială a Sălii Studio a Teatrului Naţional "Radu Stanca" de la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Fanii trupei Cranberries pot achiziţiona bilete pentru concertul care va avea loc pe 20 iulie, pe stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti. Tichetele au preţuri cuprinse între 120 şi 190 de lei. Concertul va conţine atât piese deja clasice din anii '90, cât şi melodii de pe cele două albume solo ale solistei Dolores O’Riordan, „Are you listening” şi "No Baggage". Trupa Cranberries a fost înfiinţată în 1989 şi are peste 14 milioane de discuri vândute doar în Statele Unite, patru albume în Billboard Top 20 şi opt single-uri în clasamentul "Modern Rock Tracks Chart" din Billboard Magazine, barometrul industriei muzicale internaţionale. Cranberries urmează să lanseze anul acesta un nou album de studio.

Şase tineri muzicieni s-au calificat în finala naţională a Concursului Internaţional Eurovision Tineri Muzicieni 2010, care va avea loc pe 14 martie la Ateneul Român. Aceștia sunt: Dragoş Dimitriu din Braşov (pian), Voica Andrei din Timişoara (percuţie), Goicea Ioana Cristina din Bucureşti (vioară), Cinpoeşu Raymond din Bacău (oboi), Cazacu Ştefan din Bucureşti (violoncel) şi Zdralea Elisabeta din Bucureşti (pian). Juriul a apreciat nivelul excelent al tuturor interpreţilor prezenţi în semifinală şi au ales finaliştii ţinând cont de calităţile tehnice şi artistice, ale interpretării, de prezenţa scenică, dar au avut în vedere şi raţiuni legate de structura şi diversitatea spectacolului din 14 martie. Finala se va desfăşura la Ateneul Român şi, pentru prima oară, muzicienii vor beneficia de prezenţa Orchestrei Naţionale de Tineret, aflată sub bagheta dirijorului Horia Andreescu.

Termenul limită de depunere a dosarelor pentru bursele de 'Excelenţă în jurnalism' destinate ziarişilor din Balcani este 1 martie. Bursele sunt oferite de Robert Bosch Stiftung, Fundaţia ERSTE, în colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network. Jurnalişti din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România şi Serbia se pot înscrie cu propuneri de cercetare, tema de anul acesta fiind 'TABU'. Astfel, participanţii sunt invitaţi să identifice, exploreze şi să demistifice subiecte 'tabu', despre care nu se discută de obicei în presa din sud-estul Europei.

Primăria oraşului prahovean Sinaia este dispusă să preia în administrare Castelul Peleş sau să contracteze un credit pentru cumpărarea acestuia, în condiţiile în care contractul de închiriere încheiat între Ministerul Culturii şi Casa Regală expiră luna viitoare. Edilul orașului, Vlad Oprea, a declarat că pentru a sensibiliza factorii cu putere de decizie în acest caz primăria a demarat o campanie de strângere de semnături care să susţină inițiativa. Campania care va demara la sfârşitul acestei săptămâni vizează strângerea a cât mai multor semnături atât de la locuitorii oraşului, cât şi de la miile de turişti care vizitează săptămânal Sinaia. Aproximativ o sută de voluntari vor participa la această campanie în cadrul căreia administraţia va monta un cort în curtea Castelului Peleş, urmând ca turiştii să fie informaţi despre iniţiativă.

"Marioneta", de Robert Harris, volum ce stă la baza celui mai recent film al lui Roman Polanski, "The Ghost Writer", va fi lansat pe 1 martie în librăriile din România. În 2008, cartea a obţinut The International Thriller Writer's Award, distincţie care recompensează romanele de gen din întreaga lume. "Marioneta (The Ghost)" a provocat multe controverse după lansare, deoarece, deşi este ficţiune, acţiunea pare foarte apropiată de realităţile politice din Marea Britanie. Este considerată o paralelă la povestea de viaţă a fostului premier Tony Blair, prieten cu Harris de mai bine de 15 ani. La fel ca Blair, premierul fictiv al cărţii, Adam Lang, este un politician popular dat jos de strânsele legături cu Statele Unite ale Americii şi "războiul împotriva terorii".

Documentarul "Asta-i tot/ Michael Jackson's This Is It" este primul film lansat pe USB în România. Producția va fi disponibilă în acest format începând de mâine. După succesul de care s-a bucurat în cinematografe şi, recent, pe DVD şi Blu-ray, apare şi pe USB filmul-concert despre repetiţiile pentru ultimul turneu din cariera regretatului rege al muzicii pop. În urmă cu aproape un an, era anunţat public ultimul şi poate cel mai solicitant turneu din cariera lui Michael Jackson. După mai bine de 40 de ani dedicaţi muzicii şi dansului, pe scene din întreagă lume, cu milioane de telespectatori, regele muzicii pop urma să-şi ia rămas bun de la fani printr-o serie de 50 de concerte, programate să aibă loc în perioada iulie 2009 - martie 2010, pe Arena O2 din Londra. Moartea neaşteptată a starului, pe 25 iunie 2009, a frânt ambiţiosul plan de adio şi a întristat milioanele de fani din întreaga lume.

Elevii, profesorii, părinţii şi personalul Şcolii Americane Internaţionale din Bucureşti au donat 43.000 de lei pentru a sprijini eforturile Crucii Roşii Române de ajutorare a victimelor cutremurului din Haiti. Acţiunea de strângere de fonduri a aparținut Consiliului Elevilor. Tineri de toate vârstele, de la clasele primare pâna la cele liceale, au răspuns iniţiativei, fiind donate câştigurile obţinute în urma organizării unor evenimente interne cum ar fi "Balul liceenilor" sau târgul de Valentine’s Day organizat de elevii şcolii primare. Instituţia va continua să organizeze evenimente interne de strângere de fonduri și în perioada următoare.

Scriitoarea britanică J. K. Rowling, autoarea romanelor din seria "Harry Potter", a fost acuzată că a plagiat pasaje din romanul "The Adventures of Willy the Wizard - No 1 Livid Land" al scriitorului britanic Adrian Jacobs. Societatea care administrează drepturile de autor ale regretatului scriitor a adăugat, numele scriitoarei J. K. Rowling pe lista acuzaţilor, într-un proces intentat iniţial, în iunie 2009, editurii Bloomsbury Publishing pentru încălcarea drepturilor de autor. Potrivit acestei acuzaţii, J. K. Rowling a copiat în romanul ei "Harry Potter şi Pocalul de Foc" părţi substanţiale din volumul scris de Adrian Jacobs, intitulat "The Adventures of Willy the Wizard - No 1 Livid Land". Această societate susţine că multe alte idei din romanul scris în 1987 au fost copiate în cărţile din seria "Harry Potter".

Ediţia din acest an a Balului Operei din Cluj va avea loc în această seară. Evenimentul va fi prezentat de Corina Chiriac, alături de jurnalistul Rareş Bogdan, artista urmând să susţină şi un recital. Balul Operei se va desfășura la Teatrul Naţional "Lucian Blaga". Spectacolul va fi urmat de tradiţionala decernare a trofeelor "Lya Hubic", a Premiului Mecena şi de momentul dedicat "Seniorilor Cetăţii", amfitrionul acestora fiind Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca. Vor urma prezentările unor colecţii de modă, un bufet şi recitaluri susţinute de Linda şi Flavius Teodosiu, Corina Chiriac şi Irvin Doomes.

Atmosfera anilor '20 - '50, de unde nu vor lipsi ţinutele în stil vintage, muzica şi fotografiile de altădată, vor fi prezente, până duminică, la Baza Olimpia din Braşov. Aici se desfășoară cea de-a doua ediţie a Târgului Vintage and Handmade Market. La eveniment participă 20 de expozanţi cu haine vintage unicat, creaţii proprii şi accesorii hand-made, pălării şi bijuterii. Vizitatorii se pot costuma în diverse ţinute şi îşi pot face fotografii pe un fundal cu imagini ale Braşovului vechi. Pentru a intra şi mai bine în atmosfera de altădată, mai mulţi tineri s-au costumat în ţinute vintage, cu pălării şi jobenuri, umbreluţe şi mănuşi din dantelă, care amintesc de frumuseţea secolelor trecute în vestimentaţie şi tinută. De asemenea, la târg se pot găsi, pe lângă accesorii vestimentare şi bijuterii, şi accesorii decorative, gravură pe lemn şi sticlă, cărţi sau măşti de carnaval şi decorative.

Membrii trupei Ten Years After, care vor susţine un concert, luni, la Sala Palatului din Bucureşti, vor să aibă în culise doar produse vegetariene şi multă apă. Artiştii vor ajunge în capitală mâine după-amiază. Unul dintre grupurile din elita mondială a muzicii rock, Ten Years After a făcut istorie la Festivalul Woodstock, în 1969. Piesa "I'm Going Home", în versiunea cântată acolo, a devenit una din cele mai bune cântece rock şi o adevărată lecţie de chitară pentru generaţii de muzicieni. Printre hiturile trupei se numără "Love Like a Man", "Good Morning Little Schoolgirl", "I can't Keep from Crying", "Working on the Road".

Lady Gaga ar putea concerta pe Sport Arena Manej din Chişinău. Directorul firmei care se ocupă de acest eveniment, Dumitru Jioară, a declarat că este în negocieri cu managementul artistei, evenimentul urmând să aibă loc în mai sau în septembrie. Potrivit acestuia, organizatorii ar trebui să aibă confirmarea oficială săptămâna viitoare. Lady Gaga şi-a lansat albumul de debut, intitulat "The Fame", în 2008, însă nu a avut un mare impact asupra pieţei muzicale internaţionale. Dar primele două discuri single - "Just Dance" şi "Poker Face" - au obţinut poziţii fruntaşe în clasamente. Ea şi-a lansat cel de-al doilea album, "The Fame Monster", în noiembrie 2009. Până în prezent, Lady Gaga a vândut peste 20 de milioane de single-uri în format digital şi peste patru milioane de albume în întreaga lume.

Astronomii de la Observatorul Austral European au descoperit cele mai vechi stele din afara Căii Lactee, cu ajutorul unui telescop uriaş instalat în Chile. Această descoperire este considerată fundamentală pentru înţelegerea felului în care s-a format universul. Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste stele "primitive", denumite şi "stele extrem de sărace în metal", s-au format imediat după Big Bang, marea explozie care a dat naştere Universului în urmă cu 13,7 miliarde de ani. Până acum, aceste stele erau foarte greu de observat, însă o nouă tehnică le-a permis astronomilor europeni să "descopere stelele primitive ascunse printre toate celelalte stele comune", a explicat Else Starkenburg, principalul autor al studiului.

Spectacolul "Ivona, Principesa Burgundiei", montat de László Bocsárdi la Teatrul "Tamasi Aron" din Sfântu Gheorghe, va avea reprezentaţii, la sfârșitul acestei săptămâni, la Teatrul Bulandra din Capitală. Piesa cu cinci nominalizări la premiile Uniunii Teatrale din România din 2009 şi cu numeroase distincţii la festivalurile de teatru de la Pécs şi Kisvárda, vorbeşte despre lupta cu Forma care denaturează fiinţa lucrurilor şi îl subjugă pe om în drumul căutării de sine. Din distribuţie fac parte Kicsid Gizella, Nemes Levente, Gajzágó Zsuzsa. Mişcarea scenică aparţine Fatmei Mohamed.

Balul Operei Române va aduce în faţa publicului în această seară, o fantezie muzical-coregrafică sub titlul ''Tinereţea Operei'', semnată de organizatorul evenimentului, Matei Miko, şi de regizorul Emil Strugaru. Clujenii se vor putea delecta ascultând creaţii de Rossini, Donizetti, Verdi, Leoncavallo, Bizet, Pablo Sarasate şi Gerry Bock, interpretate de Orchestra şi Corul Operei Române sub bagheta dirijorului Adrian Morar şi a maestrului de cor Vladimir Popean.
Invitalul special al serii va fi baritonul Marian Pop. Ansamblul de Balet al Operei şi soliştii Mazura Misawa, Daniela Drăguşin şi Lucian Băcoiu vor evolua în coregrafia maeştrilor Adrian Mureşan şi Dan Orădan. Scenografia spectacolului aparţine Carmencitei Brojboiu.

Peste 40 de preoţi şi aproximativ 15.000 de pelegrini sunt aşteptaţi să participe la sfârșitul acestei săptămâni la 'Lumina ortodoxiei'. Evenimentul religios este organizat de Protoieria 2 Capitală, cu binecuvântarea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi cu sprijinul Primăriei Sectorului 2, în parcul Grădina Icoanei. Credincioşii sunt invitaţi să participe mâine, începând cu ora 16,30, la vecernia de la Grădina Icoanei şi la procesiunea cu torţe şi lumânări aprinse, precum şi la interpretarea unor cântece bisericeşti. Duminică, începând cu ora 12,00, după Sfânta Liturghie, credincioşii se vor aduna în Parcul Icoanei pentru a participa la o amplă procesiune, în timpul căreia icoanele le vor putea fi sfinţite de preoţi veniţi din toate lăcaşele de cult din sectorul 2.

Sub titlul 'Controvers/ Controverse' , Friedrich Dickgiesser şi Cristina Apăvăloaie, susţinuţi de profesorul lor, dr. Markus Lüpertz de la Academia de artă din Düsseldorf, vor lansa, începând de mâine, o expoziţie de pictură în sălile Palatului Mogoşoaia. Manifestarea va fi inaugurată de prof. dr. Markus Lüpertz şi va fi deschisă până pe 10 martie. Lüpertz, personalitate marcantă a vieţii artistice germane şi rector al Academiei de arte din Düsseldorf, este pentru a doua oară oaspetele Palatului Mogoşoaia. Serviciul cultural al primăriei din Düsseldorf, oraş recunoscut ca unul dintre cele mai active centre ale artei europene, este partenerul Palatului Mogoşoaia pentru al patrulea an în privinţa colaborării şi schimburilor de idei dintre artiştii vizuali.

"Apocalypse Now" de Francis Ford Coppola a fost numit cel mai bun film al ultimilor 30 de ani, de către Cercul Criticilor Londonezi. Lungmetrajul, care a primit o serie de premii importante, de la lansarea sa, în 1979, a fost, de altfel, favoritul criticilor. "Apocalypse Now" a surclasat filme precum "Lista lui Schindler" de Steven Spielberg, "Das Leben der Anderen" de Florian Henckel von Donnersmarck, "Unforgiven" de Clint Eastwood şi "Brokeback Mountain - o iubire secretă" de Ang Lee – aceste filme fiind prezente în Top 5. Directorul Cercului Criticilor Londonezi, Jason Solomons, a spus că filmul lui Coppola merită premiul, fiind o peliculă cu un mesaj anti-război, mesaj care este actual şi azi, după 30 de ani. Ceremonia de premiere va avea loc în această seară.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!