DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
19.00 - 20.30
Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
20.30 - 21.00
Zona independenta • Realizator Robert Balan

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

8 decembrie 2010

Horváth şi Moroşanu, împreună pe scena Sălii Radio
Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului József Horváth, susține, astăzi, de la ora 19,00, un concert special la Sala Radio din București, avându-l ca solist pe violoncelistul Alexandru Moroşanu. Din program fac parte: Simfonia nr. 2 în mi bemol major şi Simfonia nr. 3 în fa major de Philipp Emanuel Bach, Simfonia în re major de Johann Christian Bach, Concertul nr.1 în sol major pentru violoncel şi orchestră de Carl Stamitz şi Simfonia în do major cu vioară obligată de Joseph Martin Kraus. Dirijorul József Horváth a colaborat cu Opera Maghiară, a fost prim-dirijor la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, a colaborat ca dirijor invitat cu Opera Naţională Bucureşti, cu ansamblurile simfonice ale mai multor Filarmonici din ţară şi cu Orchestra Simfonică a Radio-Televiziunii spaniole. Violoncelistul Alexandru Moroşanu este unul dintre soliştii-concertişti cu o agendă foarte bogată de recitaluri susținute pe scene din întreaga ţară şi din stăinătate.

'Alzira' de Giuseppe Verdi, în premieră naţională, la Opera bucureşteană
Opera 'Alzira' de Giuseppe Verdi va fi interpretată, în premieră naţională, sâmbătă 11 decembrie, în Foaierul galben al Operei Naţionale Bucureşti. Spectacolul, în variantă de concert cu pian, este o producţie a Studioului Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess' și face parte din proiectul Opera Rara, care îşi propune să ofere publicului capodopere puţin cântate pe scenele lirice din România şi din lume. Opera Alzira va putea fi audiată pentru prima dată de publicul român, în interpretarea soliştilor Iordache Basalic, Liviu Indricău, Hector Lopez, Marius Boloş, Mihaela Stanciu, Sorana Negrea și Dan Indricau. Spectacolul este prezentat de Anda Tabacaru Hogea iar acompaniamentul de pian este asigurat de Luminiţa Berariu.

Omagiu lui Dinu Lipatti
Filarmonica Piteşti omagiază împlinirea a 60 de ani de la dispariţia compozitorului şi pianistului Dinu Lipatti, printr-un concert care va avea loc, astăzi, la Casa de Cultură a Sindicatelor. În program - Patru melodii pentru voce şi pian, Sonatina pentru vioară şi pian op.1, Sonatina pentru pian pentru mâna stângă, Aubade pentru flaut, oboi, clarinet, fagot, Nocturna în fa diez minor din Trei nocturne franceze op. 6, Nocturna pentru pian, Preludiu, Introducere şi Allegro pentru flaut solo şi Fantezie pentru vioară şi pian. Mâine, tot la Casa de Cultură din Piteşti, va avea loc recitalul ,,Arii celebre'', susţinut de sopranele Cecilia Bucerzan şi Claudia Caia, acompaniate de Ioana Maxim, la pian, şi Ionel Lazăr, la trompetă. În program figurează lucrări de W.A. Mozart, Rossini, Vincenzzo Bellini, Puccini, Jules Massenet şi Leo Delibes.

Leontina Văduva susţine un master-class public la Paris
Celebra soprană, Leontina Văduva, care a concertat recent pe scena Sălii Radio, susține, de astăzi și până pe 11 decembrie, un master-class public la Paris. Ea a declarat că obiectivul său nu este acela de a-i copeși pe tineri cu foarte multe informații și că a ales roluri pe care ea personal le-a interpretat, roluri care să fie potrivite pentru vocile care vor veni la acest curs. Soprana a mărturisit, într-un interviu, că, înainte de 1989, era obligată să interpreteze cântece patriotice şi să participe la sărbători naţionale, precizând, însă, că muzica a fost mereu în afara problemelor politice și chiar a celor personale.

Fundaţia Ronald S. Lauder România aprinde lumânările de Hanukah şi de Crăciun
Fundaţia Ronald S. Lauder România organizează, astăzi, cea de-a noua ediţie a Galei Prieteniei, în cadrul căreia vor fi aprinse lumânările de Hanukah şi de Crăciun. Evenimentul va avea loc în prezenţa lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România, și a lui Dan Ben Eliezer, ambasadorul Statului Israel în România. Programul va fi moderat de Radu Moraru şi de Irina Păcuraru şi va cuprinde un fashion show semnat Irina Schrotter, un mic repertoriu de muzica şi dans susţinut de elevii de la Lauder-Reut, un scurt concert de jazz și licitaţii ale unor lucrări de artă oferite de copii. Fondurile obţinute cu acest prilej sunt destinate proiectelor şi programelor educaţionale. Fundaţia internaţională Ronald S. Lauder, cu sediul central în New York și cu filiale în întreaga Europă Centrală şi de Est, patronează activitatea celor peste 50 de unităţi de învăţământ particular şi centre educaţionale pe care le-a înfiinţat în 16 ţări din regiune.

Filmul 'Colivia', la Festivalul Internaţional de Scurt Metraje de la Leuven
Filmul 'Colivia', regizat de Adrian Sitaru, participă la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Scurt Metraje din oraşul belgian Leuven, care se desfăşoară până pe 11 decembrie. Producţia va putea fi vizionată, astăzi, mâine şi vineri, când la proiecţie vor fi prezenţi şi actorii Clara şi Vlad Vodă. 'Colivia' a câştigat deja trofee la opt festivaluri de scurt metraj, între care Festivalul de Film de la Berlin, Festivalul de Film Vila Do Conde sau cel de la Varşovia. În ultimii ani, Festivalul Internaţional de Scurte Metraje de la Leuven a devenit un reper în lumea filmului european. La ediţia din acest an, pentru secţiunea Film European, au fost selectate 40 de noi scurt-metraje.

Bucureştiul ar putea avea, în 2011, autobuze supraetajate
Primăria Bucureştiului intenţionează ca, în perioda aprilie-iunie 2011, să iniţieze o linie auto-turistică numită 'SEE Bucharest', cu autobuze supraetajate care vor circula zilnic pe un traseu al principalelor obiective de interes din Capitală. Acţiunea face parte din programul 'Bucureştiul Turistic', prin care autorităţile doresc promovarea pe termen lung a oraşului. În acest fel, Primăria se pregăteşte pentru numărul mare de turişti care vor veni în Bucureşti cu ocazia Finalei Cupei UEFA, din 2012. În luna ianuarie a anului viitor, va fi lansat site-ul oficial turistic al Bucureştiului, unde se vor putea găsi informaţii utile şi o gamă largă de oferte de cazare. Urmează tipărirea de broşuri publicitare şi realizarea unui film de prezentare pe care Primăria îl va distribui agenţilor de turism. Un alt obiectiv este cel privind punerea în practică a unui program turistic pentru copii - O zi în Bucureşti - în care cei mici să viziteze un muzeu, să meargă la un spectacol de circ, la Teatrul Ţăndărică şi la Grădina Zoologică. Potrivit unor estimări oficiale, în luna mai a anului 2012, Bucureştiul va aştepta zilnic aproape 25.000 de turişti străini.

Expoziţie de icoane deschisă la Librăria Cărtureşti de la MŢR
O inedită expoziţie de icoane, realizată de doi artişti iconari români, Mihai Moroşan şi Gabriel Poenaru, şi un iconar britanic, Jane Nicholson, a fost deschisă la Librăria Cărtureşti de la Muzeul Ţăranului Român. Realizată cu sprijinul Fundaţiei FARA România, al cărei preşedinte este Jane Nicholson, expoziţia prezintă peste 30 de icoane şi reproduceri realizate în stilul iconografiei clasice bizantine. Acestea înfăţişează sfinţi creştini sau imagini din Noul Testament. Preţul icoanelor se situează între 100 şi 300 de euro. Fundaţia FARA România este o organizaţie de caritate, înfiinţată în anul 1993, care activează în domeniul protecţiei drepturilor copilului. Din 2007, Fundaţia s-a implicat şi în proiecte destinate copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi.

Wajda decorat de Medvedev, după ce filmul său Katyn a fost interzis în Rusia
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a decorat pe cunoscutul regizor polonez, Andrzej Wajda, cu Ordinul Prieteniei, pentru contribuţia sa majoră la dezvoltarea relaţiilor ruso-poloneze. Andrzej Wajda i-a mulţumit liderului de la Kremlin pentru decizia sa de a descoperi adevărul despre crimele de la Katyn, precizând că Medvedev este primul preşedinte al Rusiei care a decis să declasifice documentele cu privire la Katyn şi să plătească tributul victimelor acestor crime. Pelicula 'Katyn', filmată în 2007 de Wajda, a fost timp de câţiva ani interzisă în Rusia. Premiera acestui film a avut loc în Polonia la 17 septembrie, ziua invaziei sovietice din 1939. În Rusia, filmul a apărut în cinematografe abia în 2010, după tragedia aviatică în care au murit 96 de polonezi, între care şi preşedintele Lech Kaczynski. Delegaţia oficială poloneză urma să participe la ceremonia comemorativă ocazionată de împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Google a lansat o bibliotecă digitală în SUA
Grupul Google a anunţat lansarea unei biblioteci digitale în Statele Unite, platforma având peste trei milioane de titluri în format electronic. Accesibile la adresa books.google.com, aceste cărţi pot fi descărcate pe orice computer conectat la internet sau, prin intermediul unor aplicaţii speciale, pe telefoane de ultimă generaţie. Reprezentanţii Google spun că aceasta va fi cea mai mare bibliotecă digitală din lume şi că cele peste trei milioane de cărţi vor fi gratuite. Biblioteca Google a fost lansată în parteneriat cu mai mulţi editori, chiar dacă justiţia americană nu s-a pronunţat asupra litigiului dintre compania de internet şi o parte dintre editurile care fac parte din Asociaţia Editorilor Americani. Biblioteca Google va fi extinsă la nivel internaţional în cursul anului viitor.

"O odisee sonoră" - concert şi lecţie de istoria muzicii
Concertul "O odisee sonoră" va fi susţinut sâmbătă, de la 19.00, la Teatrul de Operetă "Ion Dacian" din Capitală. Evenimentul se desfăşoară în încheierea programului "Restul e muzică. Comentând istoria muzicii clasice cu Dan Dediu şi invitaţii săi", derulat de Institutul Cultural Român. Publicul va fi însoţit în această călătorie muzicală de compozitorul Dan Dediu şi de invitaţii săi - ansamblurile Romanian Brass, dirijat de Adrian Petrescu, şi Violoncelissimo, coordonat de Marin Cazacu. Proiectul a cuprins şapte întâlniri găzduite de ICR şi dedicate, pe rând, muzicii bizantine şi gregoriene, celei renascentiste, barocului muzical, clasicismului, romantismului, zorilor modernismului şi muzicii secolului XX.

Cluj: Salonul Icoanei Ardelene
Aproximativ 100 de icoane de o valoare deosebită, realizate de 21 de artişti şi meşteri iconari, sunt expuse la Salonul Icoanei Ardelene, deschis în foaierul Bibliotecii Judeţene ''Octavian Goga'' din Cluj-Napoca. Expoziţia este organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Cluj iar selecţia selecţia lucrărilor a fost făcută de Aurel Bodiu şi Ion Toşa de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei care au urmărit calitatea, stilul şi autenticitatea icoanelor. Vernisajul evenimentului a avut loc în prezenţa a două cete de colindători - ansamblurile 'Românaşul', de la Liceul de Arte Plastice 'Romulus Ladea', şi 'Mioriţa', de la Liceul 'Lucian Blaga'

Un nou concert Ştefan Bănică, pe 20 decembrie, la Sala Palatului
Ştefan Bănică va susţine, pe 20 decembrie, la Sala Palatului din Capitală, al cincilea concert tradiţional de Crăciun de anul acesta, organizat la cererea publicului, după ce biletele pentru celelalte patru spectacole s-au epuizat. Concertele de Crăciun susţinute de Ştefan Bănică au devenit, în ultimii nouă ani, un mod tradiţional al bucureştenilor de a marca intrarea în atmosfera săbătorilor de iarnă. Publicul va avea parte de îndrăgitele hituri ale lui Ştefan Bănică, dar şi de cântecele noi de pe cel mai recent disc al său, "Super-love".

Filmul "The King's Speech", marele învingător la gala BIFA
Pelicula "The King's Speech" a fost recompensată cu cinci trofee la gala British Independent Film Awards. Lungmetrajul, despre care presa internaţională afirmă deja că ar fi unul dintre candidaţii cu şanse majore la viitoarele premii Oscar, a triumfat la categoria "cel mai bun film britanic independent", Colin Firth a câștigat categoria "cel mai bun actor", Helena Bonham Carter şi Geoffrey Rush s-au impus la categoriile "cea mai bună actriţă în rol secundar", respectiv "cel mai bun actor în rol secundar", iar David Seidler a fost votat "cel mai bun scenarist". "The King's Speech" spune povestea regelui George al VI-lea, care îşi învinge bâlbâiala şi îşi asumă pe deplin rolul de rege al Marii Britanii în vreme de război. La gala Bifa au mai primit premii Carey Mulligan pentru "cea mai bună actriţă în rol principal", graţie evoluţiei din filmul "Never Let Me Go", Gareth Edwards la categoria "cel mai bun regizor", cu filmul său de debut "Monsters", iar drama franceză "Profetul", de Jacques Audiard, a obţinut trofeul pentru "cel mai bun film străin independent".

Regizorul iranian Jafar Panahi, în juriul Berlinalei
Regizorul iranian, Jafar Panahi, închis pentru scurt timp în acest an din cauza unui film considerat o insultă de către Teheran, a fost invitat să facă parte din juriul Festivalului de Film de la Berlin. Arestat în martie din cauza unei pelicule despre evenimentele care au urmat contestatei realegeri a lui Mahmoud Ahmadinejad în funcția de președinte al Iranului, regizorul a fost eliberat după 3 luni dar nu a putut să-şi ocupe locul în juriul Festivalului de la Cannes. Jafar Panahi, în vârstă de 50 de ani, nu a putut participa nici la Festivalul de la Veneţia din luna septembrie, după ce paşaportul i-a fost revocat. Festivalul Internaţional de Film de la Berlin va avea loc între 10 şi 16 februarie 2011.

Maratonul coloanelor sonore la Radio România Cultural
Radio România Cultural organizează, sâmbătă, 11 decembrie, un maraton de 24 de ore în lumea muzicii de film. Ascultătorii postului vor putea audia partituri din producţii cinematografice celebre, precum: "Pacientul englez", "Gladiatorul", "Ray", "Callas Forever", "Mihai Viteazul" sau "Stăpânul inelelor". Compozitori precum Ennio Morricone, Nino Rota, Peter Gabriel sau Hans Zimmer, actori şi regizori cunoscuţi printre care Gene Kelly, Martin Scorsese şi Luchino Visconti sunt doar câţiva dintre artiştii a căror mzuzică va putea fi ascultată în maratonul de soundtrack-uri din ziua de 11 decembrie. Realizatorii celor 24 de ore de maraton, Adriana Niţu, Mirela Stoenescu-Tollea, Corina Rădoi şi Ioana Mărculescu, consideră că, de la filmul mut, în care muzica suplinea la modul aproape absolut cuvântul, până la peliculele zilelor noastre, soundtrack-ul spune spectatorului acele lucruri care nu pot fi grăite în mod manifest prin imagine.

Angela Gheorghiu, Doctor Honoris Causa
Soprana Angela Gheorghiu va primi, vineri, 10 decembrie, titlul de Doctor Honoris Causa, acordat de Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi. Momentul face parte din seria de evenimente prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la infiinţarea Universităţii de Arte din capitala culturală a Moldovei. Manifestarile aniversare mai cuprind încă un titlu de Doctor Honoris Causa care îi va fi acordat mâine profesorului şi compozitorului Costin Miereanu, de la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Franţa. Invitatul va susține, la Iași, o conferinţă cu titlul Actualitatea componistică europeană.

Websitestory, pe DVD
Websitestory, lungmetrajul de debut al regizorului Dan Chişu, este disponibil pe DVD. Filmul a fost lansat în cinematografele din România în luna mai a acestui an şi a atras atenţia unor festivaluri internaţionale de prestigiu, fiind selectat în Competiţia Internaţională a Festivalului de Film de Dragoste de la Mons, în Secţiunea Eurovisuell a Festivalului de Film de la Hamburg, precum și în secţiunea competitivă Meeting Point - la Festivalul Semana International de Cine de la Valladolid. Din distribuţia filmului fac parte actorii: Crina Semciuc, Diana Gurscă, Alexandru Oreste Scarlat Teodorescu, Şerban Ionescu, Florin Piersic Jr., şi Dragoş Bucur.

Proiectul OPERA PRIMA, la final
Astăzi s-a încheiat proiectul pilot de reintegrare socio-profesională prin artă a categoriilor defavorizate de pe raza Municipiului Bucureşti, proiect intitulat OPERA PRIMA. Participanţii au realizat reprezentaţii teatrale, spectacole de lectură, teatru și sport, spectacole de magie, ateliere de scriere creativă, recitaluri de poezie, workshopuri de actorie și o punere în scenă a spectacolului de teatru "Dragă Elena Sergheevna", după Ludmila Razumovskaia, cu liceeni şi actori profesionişti. De asemenea, au avut loc cursuri de calificare în meseriile de culise, traininguri de vorbire, creativitate şi mişcare scenică, traininguri de art thérapie şi de aprofundare a mijloacelor şi a modalităţilor practice de intervenţie în mediile sociale defavorizate. La conferinţa finală care a avut loc astăzi au participat Paul Chiribuţă – iniţiatorul şi coordonatorul proiectului OPERA PRIMA şi George Mihăiţă – directorul Teatrului de Comedie şi al Clubului UNESCO Adolescenţii din București.

Un trenuleţ al Moşului circulă pe linia îngustă dintre Brad şi Crişcior
Un trenuleţ al lui Moş Crăciun, tras de o locomotivă cu aburi, care merge cu maxim 30 de kilometri la oră, circulă, în perioada sărbătorilor de iarnă, pe un traseu de şapte kilometri, între localităţile Brad şi Crişcior din judeţul Hunedoara. În fiecare weekend, Trenuleţul Moşului împodobit cu globuri îi aşteptă pe copii pentru o plimbare inedită. Dimensiunea redusă a trenului şi mobilierul proporţional cu mărimea acestuia i-au fascinat pe copii. Mai mult decât atât, la fiecare călătorie, Moş Crăciun sau Moş Nicolae îi însoţeşte pe copii şi le oferă cadouri. Călătoria este posibilă graţie cetăţeanului austriac Georg Hocevar, care a reabilitat mocăniţa şi care intenţionează să o transforme într-un simbol al moţilor. Trenuleţul Moşului pleacă, în fiecare sâmbătă şi duminică, la ora 13.00, de la Crişcior.

Corul Academic Radio sărbătoreşte 70 de ani printr-un 'Concert de muzică sud-americană'
Corul Academic Radio sărbătoreşte, sub bagheta dirijorului Dan Mihai Goia, a 70-a aniversare, printr-un ''Concert de muzică sud-americană'', care va avea loc, mâine, de la ora 19,00, la Sala Radio. Soliştii serii vor fi Hector Lopez din Mexic, Wladimir Pesantez din Ecuador şi Cornel Păpuşoi, Nicolae Simonov şi Sergiu Stână din România. La pian, va interpreta Carmen Săndulescu. În prima parte a concertului, publicul va putea asculta compoziţii semnate de Oscar Luis Santos Basso, Adrian Cuello Piraquibis, David Nino, Emilio Murillo și Ariel Ramirez. A doua parte a concertului debutează cu un colind spaniol, urmat de piese care aparţin unor compozitori din Brazilia și Argentina. Creat în scopul susţinerii repertoriului vocal-simfonic, Corul Radio a parcurs drumul maturizării artistice, ajungând să stăpânească un impresionant număr de lucrări. Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Dan Mihai Goia este autorul a peste 40 de lucrări corale şi camerale, precum şi a suitei simfonice şi a baletului ''Albă ca Zăpada''.

Filmul "Constantin şi Elena", lansat pe DVD în cadrul unui concert al Tarafului de la Clejani
Documentarul "Constantin şi Elena", de Andrei Dăscălescu, va fi lansat pe DVD pe 15 decembrie, la Muzeul Ţăranului Român, unde va avea loc și un concert al Tarafului de la Clejani. Lansarea DVD-ului va fi însoţită de o proiecţie specială a filmului, de la ora 20.00, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, intrarea fiind gratuită. Documentarul a rulat la peste 40 de festivaluri, a fost premiat la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam şi a fost distribuit în peste şapte ţări. "Constantin şi Elena", primul film de lungmetraj al lui Andrei Dăscălescu, este povestea de dragoste a doi bătrâni căsătoriţi de aproape 55 de ani care îşi umplu zilele care le-au mai rămas cu treburile gospodăriei, câte un drum la biserică, musafiri şi o siestă din când în când. Filmul a fost nominalizat la Premiile Gopo 2009 şi a câştigat premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2009, dar şi premiul special pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de la Sarajevo, în 2009.

Bucureştiul ar putea avea, în 2011, autobuze supraetajate
Primăria Bucureştiului intenţionează ca, în perioda aprilie-iunie 2011, să iniţieze o linie auto-turistică numită 'SEE Bucharest', cu autobuze supraetajate care vor circula zilnic pe un traseu al principalelor obiective de interes din Capitală. Acţiunea face parte din programul 'Bucureştiul Turistic', prin care autorităţile doresc promovarea pe termen lung a oraşului. În acest fel, Primăria se pregăteşte pentru numărul mare de turişti care vor veni în Bucureşti cu ocazia Finalei Cupei UEFA, din 2012. În luna ianuarie a anului viitor, va fi lansat site-ul oficial turistic al Bucureştiului, unde se vor putea găsi informaţii utile şi o gamă largă de oferte de cazare. Urmează tipărirea de broşuri publicitare şi realizarea unui film de prezentare pe care Primăria îl va distribui agenţilor de turism. Un alt obiectiv este cel privind punerea în practică a unui program turistic pentru copii - O zi în Bucureşti - în care cei mici să viziteze un muzeu, să meargă la un spectacol de circ, la Teatrul Ţăndărică şi la Grădina Zoologică. Potrivit unor estimări oficiale, în luna mai a anului 2012, Bucureştiul va aştepta zilnic aproape 25.000 de turişti străini.

Mario Vargas Llosa, despre limitările societăţii moderne
Mario Vargas Llosa, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, critică societatea modernă susţinând că aceasta limitează profunzimea gândirii subiecţilor săi, fapt care constituie, în opinia sa, o problemă gravă pentru cultură. Scriitorul peruan consideră că filmele, muzica şi emisiunile de televiziune crează 'o cultură a banalului, frivolului şi a superficialităţii'. Mario Vargas Llosa mai spune că 'revoluţia audiovizuală' este o mare realizare din punct de vedere tehnologic, însă a are ca efect nedorit 'dispariţia viziunilor pe termen lung şi o preocupare adâncă pentru întrebările simple'. Celebrul scriitor se află la Stockholm pentru a intra în posesia premiului care îi va fi oferit, vineri, de regele Carl al XVI-lea Gustaf, în cadrul unei ceremonii speciale.

Bill Clinton, erou de operă
De la sfârşitul lunii noiembrie, în Arkansas, statul natal al lui Bill Clinton, este prezentată o operă care povesteşte copilăria fostului preşedinte american. După ce a inspirat câteva romane şi un film în care rolul său este interpretat de John Travolta, fostul lider de la Casa Albă este personajul principal în 'Billy Blythe', operă care îi prezintă copilăria, marcată de un tată vitreg alcoolic şi o mamă cu imaginaţie bogată. Spectatorul este introdus în intimitatea familiei Clinton şi asistă la prima întâlnire a părinţilor viitorului preşedinte.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!