DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

7 decembrie 2010

Radu Afrim aduce «Avalanşa», în premieră pe ţară, la TNB
Teatrul Naţional Bucureşti prezintă, astăzi, în premieră pe ţară, la Sala Atelier, spectacolul AVALANŞA de Tuncer Cücenoğlu, o tulburătoare piesă despre privarea de libertate şi consecinţele dramatice ale fricii asupra raţiunii. Aflat pentru prima dată la o montare pe scena Naţionalului, regizorul avangardist Radu Afrim propune o viziune cu o puternică încărcătură metaforică, pornind de la un subiect straniu şi inedit. Undeva, în estul Anatoliei, iarna aduce căderi mari de zăpadă, implicând pericolul unor avalanşe. Timp de nouă luni pe an, viaţa oamenilor din acest loc se desfăşoară sub imperiul uriaşei ameninţări, într-o tăcere absolută. Încremeniţi sub legea fricii menită să-i reducă la tăcere, oamenii locului vorbesc în şoaptă şi îşi reprimă pornirile temperamentale. Spectacolul reuneşte o distribuţie din care fac parte Ilinca Tomoroveanu, Mircea Rusu, Marius Manole, Ana Ciontea, Rodica Ionescu, Constantin Cojocaru, Vitalie Bichir, Raluca Petra şi Aristiţa Diamandi. Clasic al dramaturgiei turceşti contemporane, jucat în prezent şi pe alte scene europene, autorul textului, Tuncer Cücenoğlu a ţinut să fie prezent la premiera românească a piesei sale, care va avea loc diseară. Următoarele reprezentaţii au loc pe 14 şi 15 decembrie.

Nostalgii pentru chitară şi instrumente digitale, în concert la Odeon
Un concert susținut de Maxim Belciug şi Vlaicu Golcea va avea loc, mâine, de la ora 20.30, la Teatrul Odeon. Concertul este gândit ca o reverenţă în faţa frumuseţii muzicii preclasice, în care protagoniştii vor îmbina chitara şi expresia modernă a muzicii electronice, vechiul şi noul, după lucrări ale epocii renascentiste şi baroce. Domenico Scarlatti, Gaspar Sanz sau Johann Sebastian Bach vor fi prezentați în straie noi, cu roluri de DJ, animatori şi îmblânzitori ai sunetelor electronice.

Expoziţie Tabăra de fotografie de la Posmuş şi lansare Punctum 5
Vernisajul expoziţiei Tabăra de fotografie de la Posmuş va avea loc, mâine, la Institutul Francez din Bucureşti. Fotografiile expuse au fost realizate de zece tineri participanti in cadrul taberei de fotografie organizate recent în satul Posmuş din judeţul Bistriţa-Năsăud. Tinerii au fost instruiţi de fotografii Cosmin Bumbuţ şi Voicu Bojan. O parte dintre fotografiile realizate de cei zece artişti au fost publicate déjà în revista Punctum. Expoziţia - eveniment este deschisă publicului până pe 16 ianuarie, la sediul Institului Francez din București.

Pelicula "The Social Network", cel mai bun film la gala National Board of Review
Filmul "Reţeaua de socializare/ The Social Network" a primit titlul de cel mai bun film din partea National Board of Review of Motion Pictures, prima mare asociaţie care deschide sezonul premiilor de dinaintea Oscarurilor. Lungmetrajul lui David Fincher despre crearea celebrei reţele de socializare Facebook a primit cele mai importante premii ale National Board of Review. Pe lângă trofeul pentru cel mai bun film, "Reţeaua de socializare" a primit premiile pentru cel mai bun actor în rol principal (Jesse Eisenberg), cel mai bun regizor (David Fincher) şi cel mai bun scenariu adaptat. De la lansarea în cinematografe în urmă cu două luni, "Reţeaua de socializare" a avut încasări de 90 de milioane de dolari doar în America de Nord. Nominalizările la premiile Oscar vor fi anunţate pe 25 ianuarie.

SUA restituie Rusiei documente istorice furate
Statele Unite au restituit Rusiei mai multe documente istorice care fuseseră furate din arhivele naţionale ale Moscovei în urmă cu peste un deceniu şi ale căror urme au fost regăsite prin casele de licitaţii. Printre aceste documente figurează un decret semnat în 1792 de împărăteasa Ecaterina cea Mare, scris cu litere chirilice vechi, două documente purtând semnătura ultimului ţar Nicolae al II-lea şi o listă a personalului militar din cel de-al Doilea Război Mondial.

"Medalia de onoare" şi "Lumea văzută de Ion B." - favoritele publicului la New York
"Medalia de onoare", de Călin Netzer, şi "Lumea văzută de Ion B.", de Alexander Nanau, au fost peliculele care au câştigat premiul publicului la Festivalul de Film Românesc de la New York. Manifestarea, aflată la cea de-a cincea ediţie şi organizată de Institutul Cultural Român din New York, în colaborare cu Transilvania Film, aduce anual, în metropola americană, cele mai reprezentative producţii cinematografice româneşti. Anul acesta, organizatorii au inclus în program, pe durata a trei zile, zece lungmetraje, printre care filme recente ca "Aurora", de Cristi Puiu, "Marţi după Crăciun", de Radu Muntean, şi "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu jr., dar şi producţii deja prezentate la festivaluri internaţionale, ca "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", "Felicia înainte de toate" şi "Francesca". Spectatorii au avut posibilitatea să evalueze filmele la finalul fiecărei proiecţii, alegând una din trei opţiuni: foarte bun, bun şi mai puţin bun. La evenimentul de la New York a fost prezent și Victor Rebengiuc, protagonistul filmului "Medalia de onoare", care a răspuns întrebărilor publicului și a susţinut monologul "Legenda Marelui Inchizitor" - un text din "Fraţii Karamazov".

Cultura bate criza
Seria de conferinţe publice Cultura bate criza continuă joi, 9 decembrie, printr-o întâlnire cu matematicianul şi omul de amplă cultură umanistă, academicianul Solomon Marcus. Conferinţa are loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", Bucureşti, cu începere de la ora 19:00. Întâlnirea va fi moderată de Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Bucureşti şi iniţiator al proiectului, iar momentele de respiro vor fi asigurate de violoncelistul Ştefan Cazacu. Autor al unor numeroase cărţi de şi despre matematică - traduse în toate limbile internaţionale şi răsplătite cu nenumărate premii, – Solomon Marcus se ocupă intens de raporturile dintre aceasta şi literatură, artă vizuală, teatru şi chiar folclor, toate mai ales sub raportul funcţiilor lor narative comune. În ultimele decenii, Solomon Marcus pune accentul pe paradigmele universale care traversează întreaga cunoaştere atât din ştiinţele exacte, cât şi din cele umane, precum jocul, timpul - căruia îi dedică un volum chiar în 2010 - şi, acum, spectacolul.

Un revelion cu peripeţii!!!
Teatrul "George Ciprian" din Buzău prezintă, joi, 9 decembrie, la Sala "Horia Lovinescu" a Teatrului "Nottara", premiera spectacolului Doamna şi specialistu', adaptare de Catrinel Dumitrescu după o idee de Pauline Daumale. In distribuţie -Catrinel Dumitrescu şi Carmen Trocan. Doamna şi specialistu' este un spectacol despre singurătate, despre iluzii, despre nevoia de tandreţe şi despre cum toate acestea pot să ne prilejuiască sănătoase hohote de râs. O comedie dulce-amară despre toate ale vieţii, petrecute într-o noapte de revelion. Regizorul RADU NICHIFOR s-a născut în 1974, la Brăila. A urmat cursurile UNATC "I.L. Caragiale", după care a montat numeroase spectacole la teatre importante din întreaga ţară.

Luminile de sărbători au fost aprinse în Piaţa Sfatului din Braşov
Luminile de Crăciun au fost aprinse, aseară, în Piaţa Sfatului din Brașov. Startul sărbătorilor de iarnă a fost marcat și printr-un concert de colinde susţinut de Ştefan Hruşcă. Bradul de Crăciun amplasat în Piaţa Sfatului are o înălţime de 24 de metri şi o vârstă de 50 de ani, fiind adus în urmă cu două săptămâni din Poiana Braşov, după care a fost decorat cu 30.000 de beculeţe, doi kilometri de beteală, ghirlande şi leduri. Tot în Piaţa Sfatului a fost amenenajat şi un spaţiu pentru comercianţii de produse tradiţionale de Crăciun. În fiecare seară, pe scena amplasată lângă brad, vor avea loc concerte de colinde și de muzică populară. În paralel, La Opera Braşov, la Centrul Cultural "Reduta", la Filarmonică, la Muzeul Casa Mureşenilor şi la teatrele "Sică Alexandrescu" şi "Arlechino" vor fi susținute spectacole de Crăciun.

Teatrul Balşoi renovat are o imensă lustră aurită
O imensă lustră aurită, împodobită cu mii de ciucuri de cristal şi mici sculpturi, va fi unul din cele mai spectaculoase elemente ale celebrului Teatru Balşoi din Moscova, renovat, care urmează să-şi deschidă porţile din nou în 2011, după lucrări de o amploare fără precedent. Înaltă de 8,5 m, lustra de 2,5 tone şi 6,5 metri diametru va fi deasupra spectatorilor în sala a cărei înălţime măsoară 17 m. Instalată la Balşoi în 1863, lustra a funcţionat mai întâi cu gaz, iluminare cu risc mare pentru că lămpile cu gaz se supraîncălzeau şi explodau iar bucăţi de sticlă cădeau câteodată peste spectatori.

Horváth şi Moroşanu, împreună pe scena Sălii Radio
Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului József Horváth, susține, mâine, de la ora 19,00, un concert special la Sala Radio din București, avându-l ca solist pe violoncelistul Alexandru Moroşanu. Din program fac parte: Simfonia nr. 2 în mi bemol major şi Simfonia nr. 3 în fa major de Philipp Emanuel Bach, Simfonia în re major de Johann Christian Bach, Concertul nr.1 în sol major pentru violoncel şi orchestră de Carl Stamitz şi Simfonia în do major cu vioară obligată de Joseph Martin Kraus. Dirijorul József Horváth a colaborat cu Opera Maghiară, a fost prim-dirijor la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, a colaborat ca dirijor invitat cu Opera Naţională Bucureşti, cu ansamblurile simfonice ale mai multor Filarmonici din ţară şi cu Orchestra Simfonică a Radio-Televiziunii spaniole. Violoncelistul Alexandru Moroşanu este unul dintre soliştii-concertişti cu o agendă foarte bogată de recitaluri susținute pe scene din întreaga ţară şi din stăinătate.

Târguri de cadouri şi vin fiert, în decembrie, la Bucureşti
Cele mai importante locuri din Bucureşti au fost împodobite de Crăciun, iar locuitorii Capitalei se pot bucura, toată luna decembrie, de târguri de cadouri şi concerte, organizate de Primăria Capitalei. Începând cu data de 17 decembrie, în Parcul Cișmigiu, vor avea loc spectacole de teatru pentru copii, colinde, muzică populară, folk, pop şi rock. Pe tot parcursul evenimentelor, aleile parcului vor fi animate de personaje de basm. Şi în Centrul Istoric bucureştenii pot degusta produse tradiţionale sau pot cumpăra decoraţiuni şi suveniruri, de la un târg organizat până pe data de 3 ianuarie. Locuitorii Capitalei care trec în perioada 17 - 27 decembrie prin Parcul Unirii, se pot bucura de patinoarul şi târgul de sărbători şi pot urmări o serie de programe artistice, organizate pentru părinţi şi copii. De asemenea, în weekend-uri, pe bulevardul cu fântâni, vizitatorii se vor plimba cu trăsuri, iar copiii pot să se plimbe cu poneii. Festivalul vinului fiert din Piaţa Constituţiei îşi aşteaptă vizitatorii în perioada 17 - 27 decembrie, iar în Piaţa George Enescu, va fi deschis, în perioada 8 - 26 decembrie, un târg de produse tradiţionale şi decoraţiuni de sărbători.

Parlamentul European ar putea finanţa promovarea bisericilor fortificate săseşti din Transilvania
Sibiul ar putea beneficia de fonduri europene nerambursabile pentru promovarea, la nivel european, a unui itinerariu cultural care să scoată în evidenţă potenţialul cultural şi turistic al bisericilor fortificate săseşti din Transilvania, unice în Europa. Până la aprobarea fondurilor din Parlamentul European pentru promovarea celor 250 de biserici, a fost semnat deja un contract cu finanţare europeană pentru un număr de 18 lăcașuri fortificate săseşti din Ardeal care vor fi restaurate şi promovate turistic. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Educaţie din Prlamentul European, Doris Pack, într-o conferintă de presă susţinută la Sibiu. În cursul vizitei sale în România, oficialul european a mai conferenţiat la Universitatea Lucian 'Lucian Blaga' din Sibiu, unde a vorbit despre Capitalele Culturale Europene şi s-a întâlnit cu personalităţi locale.

Un fragment dintr-un manuscris atribuit lui Leonardo da Vinci, descoperit în Franţa
Un fragment dintr-un manuscris atribuit lui Leonardo da Vinci a fost descoperit într-o arhivă din oraşul francez Nantes, după 130 de ani de anonimat, graţie curiozităţii unui jurnalist din presa locală. Fragmentul a fost autentificat la sfârşitul secolului al XIX-lea, în momentul în care o întreagă colecție de documente fost donată municipalităţii, însă a fost ignorat la acea vreme. Un jurnalist de la o publicație locală care dorea să descrie într-un roman o călătorie pe care a făcut-o în oraşul Milano, a descoperit, într-o biografie a lui Leonardo da Vinci, că un fragment dintr-un manuscris al savantului italian s-ar putea afla într-o bibliotecă din Nantes. Jurnalistul francez a contactat conducerea bibliotecii, care, într-o primă instanţă, i-a comunicat că nu are nicio informaţie despre existenţa unui astfel de document. Cu toate acestea, a fost demarată o anchetă şi, două săptămâni mai târziu, preţiosul document a fost descoperit în arhivă, spre marea surpriză a bibliotecarilor francezi.

Robert Downey Jr. va juca într-un musical
Robert Downey Jr. va juca într-un musical care spune povestea a doi producători de pe Broadway, care trebuie să facă faţă unei serii de insuccese. Musical-ul este produs de Warner Bros şi a cooptat deja nume celebre precum Brian Yorkey şi Tom Kitt, un câştigător al Premiului Pulitzer şi un deținător al Premiului Tony. Considerat unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale, nominalizat de două ori la Oscar, Robert Downey Jr. a avut numeroase probleme în viaţa personală. Actorul a fost arestat în mai multe rânduri pentru deţinere de droguri şi arme şi a petrecut aproape un an în închisoare.

'Alzira' de Giuseppe Verdi, în premieră naţională, la Opera bucureşteană
Opera 'Alzira' de Giuseppe Verdi va fi interpretată, în premieră naţională, sâmbătă 11 decembrie, în Foaierul galben al Operei Naţionale Bucureşti. Spectacolul, în variantă de concert cu pian, este o producţie a Studioului Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess' și face parte din proiectul Opera Rara, care îşi propune să ofere publicului capodopere puţin cântate pe scenele lirice din România şi din lume. Opera Alzira va putea fi audiată pentru prima dată de publicul român, în interpretarea soliştilor Iordache Basalic, Liviu Indricău, Hector Lopez, Marius Boloş, Mihaela Stanciu, Sorana Negrea și Dan Indricau. Spectacolul este prezentat de Anda Tabacaru Hogea iar acompaniamentul de pian este asigurat de Luminiţa Berariu.

cARTE pentru ARTE, Editura ICR în librăriile bucureştene
Librăria Triptic va găzdui joi, 9 decembrie, cea de-a treia întâlnire din seria "cARTE pentru ARTE", eveniment organizat de Editura Institutului Cultural Român. Criticul de artă Mihai Plămădeală va prezenta albumele Teodor Moraru, Tudor Banuș – Parc(o)urs și Devis Grebu. Albumul Teodor Moraru cuprinde o selecţie din cele mai importante lucrări ale artistului cu texte critice semnate de Magdalena Crişan, Andrei Pleşu, Pavel Şuşară şi Adrian Guţă. Albumul trilingv Parc(o)urs – Tudor Banuş reunește reproduceri ale unor lucrări de grafică şi gravură, ilustraţii de carte, desene de presă şi pictură. Devis Grebu este un artist care a expus foarte mult în străinătate care desenează şi redesenează lumea pentru a o putea gândi. Întalnirile din seria "cARTE pentru ARTE" fac parte din programul Editura ICR în librăriile bucureştene, care prezintă apariții editoriale asociindu-le cu evenimente artistice și culturale precum concerte, expoziții sau lecții deschise.

Steve Vai concertează mâine la Bucureşti
Celebrul chitarist, Steve Vai, şi Evolution Tempo Orchestra vor concerta, mâine, la Sala Polivalentă din București în cadrul Festivalului Internaţional 'Music Contaminations'. Chitarisul, care s-a inspirat din muzica legendarilor Jimi Hendrix sau Led Zeppelin, este cunoscut publicului din România și în calitate de invitat pe numeroase albume ale altor vedete precum Alice Cooper, Al di Meola, Eros Ramazzotti, Meat Loaf, Dream Theater, Mike Stern sau Frank Zappa. Steve Vai va susţine, mâine, la Sala Polivalentă un proiect nou - un concert rock-simfonic, creat special pentru publicul de la noi. În deschiderea concertului vor cânta trupele româneşti Proconsul şi George Baicea Blues Band, precum şi trupa italiană 'Magnetofono'.

George Lucas va regiza un lungmetraj cu actori celebri decedaţi
Cineastul american George Lucas a achiziţionat drepturile de reecranizare ale unor filme cu actori celebri, pe care doreşte să-i readucă pentru prima oară împreună pe marele ecran cu ajutorul computerului. Actorul de comedie britanic Mel Smith a declarat că George Lucas intenţionează să folosească pentru acest proiect un program informatic special. Astfel, se pare că Alec Guiness va apărea, pentru prima oară, alături de James Dean şi de Marilyn Monroe. Regizorul american George Lucas, creatorul francizei "Războiul Stelelor", a ocupat prima poziţie în topul bărbaţilor cu cele mai mari câştiguri de la Hollywood, realizat de revista Forbes anul trecut, după ce a obţinut 170 de milioane de dolari în perioada iunie 2008 - iunie 2009.

O mănuşă purtată de Michael Jackson, vândută la licitaţie cu 330.000 de dolari
O mănuşă purtată de Michael Jackson în timpul turneului mondial de promovare a albumului "Bad", organizat la sfârşitul anilor 1980, a fost achiziţionată pentru suma de 330.000 de dolari, în cadrul unei licitaţii care a avut loc la Los Angeles. În cadrul aceleiaşi licitaţii, o pălărie neagră din fetru purtată de cântăreţ a fost cumpărată pentru suma de 72.000 de dolari, iar o jachetă a starului a fost achiziţionată cu 96.000 de dolari. Colecţia de peste 100 de obiecte şi articole vestimentare care i-au aparţinut fostului "rege al muzicii pop", decedat în iunie 2009 în urma unui stop cardiac, a reprezentat principala atracţie a acestei licitaţii organizate în cartierul Beverly Hills din Los Angeles. Printre obiectele tranzacţionate s-a aflat şi un costum confecţionat de Michael Jackson pentru cimpanzeul său Bubbles. O haină militară purtată de John Lennon, cu care fostul solist al trupei The Beatles a pozat pe coperta revistei Life în anul 1966, a fost cumpărată cu suma de 240.000 de dolari, depăşind cu mult estimările specialiştilor.

Președintele a promulgat legea prin care ziua de 15 ianuarie este declarată "Ziua Culturii naţionale"
Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca "Zi a Culturii Naţionale". Deputaţii au decis, pe 16 noiembrie, oficierea acestei sărbători, urmând ca autoritățile să sprijine material organizarea de manifestări cultural-artistice, iar Ministerul Culturii să elaboreze un ghid al acestora. Potrivit legii propuse de PSD și promulgate de șeful statului, societăţile române de televiziune şi radiodifuziune vor realiza şi vor include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Pelicula 'Donnant, Donnant' cu Medeea Marinescu, în deschiderea Festivalului Filmului Francez
Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Filmului Francez, care se va desfăşura în perioada 10-16 decembrie, va fi deschisă de lungmetrajul regizoarei Isabelle Mergault, 'Donnant, Donnant', film în care Medeea Marinescu joacă împreună cu Daniel Auteuil. În cadrul festivalului vor fi prezentate opt pelicule în premieră românească, cinci filme în cadrul secţiunii Portret Romain Duris şi trei filme în cadrul seratei speciale. Vor mai fi proiectate trei filme în cadrul secţiunii 'Decouverte', patru pelicule documentare, patru scurtmetraje şi un film pentru copii. Pe parcursul celor şapte zile ale festivalului, filmele vor putea fi urmărite la Cinema Studio, Sala Elvira Popescu şi Cinema Pro din București.

All Stars Christmas, pe 14 decembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti
Orchestra Simfonică Bucureşti, alături de Corul Accoustic şi muzicieni precum Aurelian Temişan, Vlad Miriţă, Nico şi Oana Sârbu, va fi prezentă, pe 14 decembrie, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, în spectacolul "All Stars Christmas".
Reprezentația Orchestrei Simfonice Bucureşti, formată din 100 de muzicieni profesionişti, alături de cei 30 de membri ai Corului Accoustic, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, va dărui magia spiritului de Crăciun într-un show la care se vor alătura Elena Gheorghe, Nico, Smiley, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Maria Jinga şi Iordache Basalic. De asemenea, spectacolul va beneficia de participarea lui Dan Puric, care va completa show-ul cu "Royal Fashion Moments", o notă teatral-artistică unică. Regia evenimentului este semnată de Felix Alexa, iar biletele au fost puse în vânzare şi pot fi achiziţionate la preţuri cuprinse între 70 şi 170 de lei.

Fundaţia Ronald S. Lauder România aprinde lumânările de Hanukah şi de Crăciun
Fundaţia Ronald S. Lauder România organizează, mâine, cea de-a noua ediţie a Galei Prieteniei, în cadrul căreia vor fi aprinse lumânările de Hanukah şi de Crăciun. Evenimentul va avea loc în prezenţa lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România, și a lui Dan Ben Eliezer, ambasadorul Statului Israel în România. Programul va fi moderat de Radu Moraru şi de Irina Păcuraru şi va cuprinde un fashion show semnat Irina Schrotter, un mic repertoriu de muzica şi dans susţinut de elevii de la Lauder-Reut, un scurt concert de jazz și licitaţii ale unor lucrări de artă oferite de copii. Fondurile obţinute cu acest prilej sunt destinate proiectelor şi programelor educaţionale. Fundaţia internaţională Ronald S. Lauder, cu sediul central în New York și cu filiale în întreaga Europă Centrală şi de Est, patronează activitatea celor peste 50 de unităţi de învăţământ particular şi centre educaţionale pe care le-a înfiinţat în 16 ţări din regiune.

Târguri de cadouri şi vin fiert, în decembrie, la Bucureşti
Cele mai importante locuri din Bucureşti au fost împodobite de Crăciun, iar locuitorii Capitalei se pot bucura, toată luna decembrie, de târguri de cadouri şi concerte, organizate de Primăria Capitalei. Începând cu data de 17 decembrie, în Parcul Cișmigiu, vor avea loc spectacole de teatru pentru copii, colinde, muzică populară, folk, pop şi rock. Pe tot parcursul evenimentelor, aleile parcului vor fi animate de personaje de basm. Şi în Centrul Istoric bucureştenii pot degusta produse tradiţionale sau pot cumpăra decoraţiuni şi suveniruri, de la un târg organizat până pe data de 3 ianuarie. Locuitorii Capitalei care trec în perioada 17 - 27 decembrie prin Parcul Unirii, se pot bucura de patinoarul şi târgul de sărbători şi pot urmări o serie de programe artistice, organizate pentru părinţi şi copii. De asemenea, în weekend-uri, pe bulevardul cu fântâni, vizitatorii se vor plimba cu trăsuri, iar copiii pot să se plimbe cu poneii. Festivalul vinului fiert din Piaţa Constituţiei îşi aşteaptă vizitatorii în perioada 17 - 27 decembrie, iar în Piaţa George Enescu, va fi deschis, în perioada 8 - 26 decembrie, un târg de produse tradiţionale şi decoraţiuni de sărbători.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!