DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.15 - 09.00
Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 09.05
Alternative • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

20 decembrie 2010

Un concert de Crăciun al Corului de Copii Radio, dirijat de maestrul Voicu Popescu şi acompaniat la pian de Camelia Chiţibea, va avea loc astăzi la Muzeul Naţional Cotroceni din Capitală. În cadrul evenimentului vor fi incluse colinde şi cântece de Crăciun, atât din repertoriul românesc, cât şi din cel internaţional.
Înfiinţat în 1945, Corul de Copii Radio a avut o evoluţie spectaculoasă încă de la apariţia sa în peisajul muzical românesc. Cei care l-au dirijat - fondatorul său, Ion Vanica, urmat de Elena Vicică şi, până de curând, Eugenia Văcărescu Necula - au contribuit decisiv la destinul artistic al ansamblului, făcând din acesta o adevărată şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii. Aici şi-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaş, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Cristina Radu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu şi mulţi alţii.

Legendara trupă rock Phoenix va susţine în această seară, începând cu ora 19.00, la Opera Naţională din Capitală, un concert inedit, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti şi corul Accoustic, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Intitulat SymPhoenix "Un"Plugged, concertul va include în program cele mai cunoscute piese ale trupei conduse de Nicu Covaci, printre care "Canarul", "Negru Voda" şi "Nebunul cu ochii închişi". Pe scenă vor mai urca, alături de Phoenix, soprana Irina Baiant şi primul solist vocal al trupei, Moni Bordeianu. Biletele la concert costă între 130 şi 190 de lei. Phoenix a fost fondată sub numele de Sfinţii în 1962, la Timişoara, ca formaţie studenţească. Trupa a cântat, timp de un an, la cantina Facultăţii de Mecanică, după care a fost interzisă din cauza influenţelor occidentale în repertoriu şi a ţinutei. După scurt timp, formaţia şi-a schimbat numele în Phoenix, considerând acest pas o renaştere din propria cenuşă.

Noul Cinematograf al Regizorului Român din Bucureşti ar putea intra în renovare în 2012, pentru o transformare radicală al sălii. Anunțul a fost făcut de directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu. El a declarat că arhitectura sălii va fi complet modificată, pentru a îmbunătăţi acustica, iar numărul de scaune (în prezent de 360) va fi modificat, pentru a îmbunătăţi confortul. În total, investiţia pentru modificarea sălii ar fi de 120.000 de euro. Pe de altă parte, Virgil Niţulescu a spus că intenţionează să amplaseze panouri electronice cu programul cinematografului în spaţiile aferente Muzeului Ţăranului Român - Clubul Ţăranului şi terasa localului. Daniela Băcanu, reprezentanta Asociaţiei Culturale Macondo, partener al proiectului, a declarat că Noul Cinematograf al Regizorului Român, care a devenit, la începutul anului, parte a reţelei Europa Cinemas, a avut, anul acesta, 27.000 de spectatori, cu 7.000 peste targetul stabilit.

Trupa Roxette lansează, pe 11 februarie, un nou material discografic, primul după o pauză de aproape un deceniu. Albumul se va numi "Charm School" şi va fi promovat în cadrul turneului mondial pe care care celebrul duo suedez îl va susţine anul viitor şi care îi va aduce pe cei doi artişti pentru prima dată şi la Bucureşti, pe 31 mai, la Zone Arena. Ideea unui disc a luat naştere în timpul primelor concerte susţinute de Roxette în formula consacrată în cadrul turneului "Night of The Proms", primul după cei aproape 10 ani de pauză. "Charm School" va fi un album cu 12 piese, care alternează între ritmuri energizante de pop autentic şi balade în stilul reprezentativ al trupei, împrospătat cu un sound elaborat şi extrem de captivant.

Cate Blanchett s-a alăturat distribuţiei filmului "The Hobbit", în care va interpreta din nou rolul Lady Galadriel, pe care l-a jucat în trilogia "Stăpânul inelelor". Actriţa australiană a fost nominalizată de cinci ori la premiile Oscar, primind în cele din urmă preţiosul trofeu pentru rolul din filmul "The Aviator", în care a interpretat o legendă a cinematografiei americane, actriţa Katherine Hepburn.
În filmul "The Hobbit", ce are la bază romanele scriitorului Tolkien, Cate Blanchett va juca din nou rolul reginei elfilor, Galadriel (Lady of Lothlorien). Peter Jackson, care a regizat toate cele trei filme din seria "Stăpânul inelelor", va regiza două lungmetraje pe baza romanului "The Hobbit". Primul dintre ele va fi lansat în decembrie 2012, iar cel de-al doilea un an mai târziu.

Actriţa Rodica Tapalagă s-a stins din viaţă, la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 71 de ani, în urma unei lungi suferinţe, corpul neînsufleţit al artistei fiind depus la Biserica “Sfinţii Trei Ierarhi” Colţea din centrul Capitalei. Rodica Tapalagă, absolventă a Institutului de Teatru "I. L. Caragiale" din Bucureşti în 1959, a jucat în numeroase piese de teatru pe scenele Teatrului Naţional Craiova, Teatrului Bulandra, Nottara sau a Teatrului Mic, dar şi în producţii pentru televiziune, scenete sau lungmetraje. În 2001, artrista a primit premiul Uniter pentru întreaga carieră. Înmormântarea va avea loc mâine, în cadru privat.

Comisiile pentru buget-finanţe ale Parlamentului au avizat, ieri, bugetul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în forma propusă de Guvern, respectiv de 712.647.000 lei, parlamentarii adoptând însă o majorare a creditului de angajament pentru reabilitatea Teatrului Naţional Bucureşti. Potrivit proiectului de lege, bugetul ministerului pentru anul 2011 va fi cu 6,13 la sută mai mic faţă de execuţia preliminară pentru anul 2010. La propunerea ministrului Culturii, Kelemen Hunor, deputatul UDMR Petru Lakatos a propus creşterea creditului de angajament de la capitolul destinat reabilitării Teatrului Naţional Bucureşti, de la 26 de milioane de lei la 126 milioane de lei, propunere care a fost adoptată în unanimitate.Bugetul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional a fost adoptat cu majoritate de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi două abţineri.

Autorităţile din Alba Iulia au amenajat într-un pavilion expoziţional amplasat în apropierea Catedralei Reîntregirii "casa lui Moş Crăciun". Aici vor avea loc concursuri pentru cei mici, concerte de colinde şi expoziţii de produse culinare şi decoraţiuni de Crăciun. Pavilionul expoziţional va fi deschis până în 24 decembrie şi va purta numele "Acasă la Moş Crăciun", urmând să găzduiască în fiecare zi, timp de 12 ore (10.00 - 22.00) concerte de colinde, folk, etno şi jazz, expoziţii de turtă dulce şi obiecte artizanale specifice sărbătorilor şi concursuri pentru cei mici.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia, instituţia judeţeană alocând pentru organizare 100.000 de lei.

Teatrul Naţional Radiofonic vă invită astăzi de la ora 11.00, la Clubul Ramada-Majestic din Bucureşti, unde va avea loc audiţia cu public a premierei "Vrăjitoarea şi călugărul" de Dumitru Radu Popescu. Este vorba despre un spectacol radiofonic realizat în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani, difuzat la Radio România Cultural, joi de la ora 19.00. Adaptarea radiofonică: Magda Duţu. Regia artistică: Toma Enache. În distribuţie: Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Mircea Rusu.Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor şi coordonator de proiect: Magda Duţu.

Producţia 'Poliţist, adjectiv', a regizorului Corneliu Porumboiu, a fost inclusă pe lista celor mai bune 10 filme ale anului 2010, alcătuită de revista columbiană Semana. Pelicula românească s-a clasat pe locul 10.Cel mai bun film al anului 2010 a fost ales 'Panglica albă', o coproducţie austro-franco-germană în regia lui Michael Haneke, povestea unei drame petrecute într-un sat din Imperiul Austro-Ungar înaintea Primului Război Mondial. Locul doi revine peliculei 'Shutter Island', a regizorului Martin Scorsese. Pe poziţia a treia se regăseşte filmul 'Reţeaua de socializare', a regizorului David Fincher, despre generaţia autistă care a schimbat lumea de la apariţia Internetului.

Noul film al cineastului american Martin Scorsese, intitulat "The Irishman", va avea în distribuţie trei dintre cele mai importante nume ale cinematografiei mondiale, respectiv Robert De Niro, Al Pacino şi Joe Pesci. Inspirat de o carte cu interviuri, scenariul peliculei va prezenta legăturile unui asasin plătit al Mafiei cu liderul sindical american Jimmy Hoffa. De Niro va fi şi co-producător al filmului, alături de Scorsese. Cei trei protagonişti din "The Irishman" au câştigat împreună patru Oscaruri şi alte 65 de premii. Robert De Niro şi Joe Pesci au făcut echipă şi la alte trei pelicule regizate de Scorsese: "Raging Bull", "Goodfellas" şi "Casino".

Comisiile reunite de buget-finanţe au acordat ieri raport favorabil pentru proiectul de buget al Ministerului Culturii. Bugetul pe anul 2011 este de 712.647.000 lei, în scădere cu 6,13% faţă de anul precedent. Din această sumă, 98,55% provine din bugetul de stat, iar 1,45% din venituri proprii. Sunt asigurate finanţările pentru instituţiile subordonate, pentru proiectele cele mai importante, cum ar fi Festivalul 'George Enescu' şi sunt alocate o parte din sumele necesare pentru continuarea investiţiilor începute, cum e Biblioteca Naţională, Palatul Culturii de la Iaşi, Teatrul Naţional de la Iaşi, Muzeul Naţional de Artă şi vor fi începute lucrările la Teatrul Naţional din Bucureşti, a declarat ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
Proiectul de buget al Ministerului Culturii a primit raport favorabil, împotriva sa fiind doar un vot, în timp ce alţi doi parlamentari s-au abţinut.

Teatrul Naţional 'Ion Luca Caragiale' oferă bucureştenilor un Concert de Gală cu ocazia decernării Ordinului 'Steaua României' în grad de Comandor sopranei Angela Gheorghiu, 'în semn de înaltă preţuire pentru talentul excepţional cu care străluceşte pe marile scene ale lumii'. Evenimentul, care va avea loc în ajunul Anului Nou, în Sala Mare a instituţiei, pe 30 decembrie, va beneficia de participarea extraordinară a pianistului Dan Grigore şi a numeroşi invitaţi, artişti de mare prestigiu, printre care se numără Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, Claudiu Bleonţ şi Medeea Marinescu, dar şi artiştii lirici Ozana Barabancea, Teodor Ilincăi, Bianca Ionescu- acompaniaţi de Orchestra Simfonică Bucureşti dirijată de Tiberiu Soare. Regizorul şi amfitrionul Concertului de Gală va fi actorul Ion Caramitru.

Dramaturgul Saviana Stănescu, stabilită la New York din 2001, a fost inclusă pe lista celor mai importante 15 personalităţi din teatrul newyorkez independent.
Lista cuprinde artişti care au fost "prolifici, versatili şi generoşi cu talentul lor". Dramaturgul Saviana Stănescu se regăseşte în top alături de nume mari ale scenei independente din metropola americană, precum Matt Brogan şi Catherine Porter, dar şi celebrul La MaMa Experimental Theatre Club. Printre spectacolele Savianei Stănescu jucate anul acesta se numără "Polanski Polanski". Stabilită la New York din 2001, unde a făcut o carieră remarcabilă ca dramaturg, Saviana Stănescu a debutat ca poet în 1994, cu un volum care a provocat discuţii şi controverse: "Amor pe sârmă ghimpată".

Regizorul american Christopher Nolan, realizatorul celebrelor filme "The Inception" şi "The Dark Knight", a vizitat, la sfârşitul săptămânii trecute, Salina Turda, unde ar putea să filmeze o serie de cadre pentru următorul său film.
Primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, a declarat că vizita cineaştilor americani, în frunte cu Christopher Nolan, a avut un caracter "neoficial".
Christopher Nolan este un regizor, scenarist şi producător de film americano-britanic care a devenit faimos după ce a regizat thriller-ul psihologic "Memento", cu Guy Pearce în rolul principal. Ulterior, Nolan a confirmat statutul său de regizor talentat, prin revitalizarea francizei "Batman", realizând "Batman - Începuturi" şi "Cavalerul negru", cel mai mare succes de box office pe plan mondial în 2008.

Celebra trupă rock americană R.E.M. le oferă gratuit fanilor săi prima piesă de pe viitorul album, în cinstea celor 30 de ani de activitate a formaţiei, împliniţi în 2010, relatează presa internaţională. Melodia se intitulează "Discoverer" şi va putea fi descărcată de pe site-ul oficial al formaţiei. Albumul, al 15-lea din discografia trupei, se va numi "Collapse Into Now" şi va fi lansat la 7 martie 2011. Michael Stipe şi colegii săi din R.E.M. au înregistrat discul la studiourile Hansa din Berlin, acolo unde au lucrat anterior alte nume importante ale muzicii, printre care David Bowie, Nick Cave, Brian Eno şi Depeche Mode. Cei de la R.E.M. se numără printre pionierii rock-ului alternativ. Celebritatea mondială le-a fost adusă, la 11 ani de la fondarea trupei, de albumul "Out of Time", lansat în 1991, pe care se află megahit-ul ""Losing My Religion".

O gală în onoarea sopranei Angela Gheorghiu, cu participarea artistei, se va desfăşura pe 30 decembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti. "Angela, te iubim!" va avea loc la Sala Mare a instituţiei, în ajunul anului nou, de la ora 18.00. Invitatul special al evenimentului va fi pianistul Dan Grigore. Totodată, în cadrul spectacolului, Orchestra Simfonică Bucureşti va evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Gala dedicată Angelei Gheorghiu îl va avea ca amfitrion pe Ion Caramitru. Biletele pentru gala "Angela, te iubim!" vor fi puse în vânzare la casa de bilete a TNB. Angela Gheorghiu, în vârstă de 44 de ani, este deja un "superstar" al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cel mai bine vânduţi artişti de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema", de Puccini. În acelaşi an, ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi Staatsoper din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii.

Muzeul Satului din Capitală inaugurează o nouă zonă de aproximativ 3,5 hectare, cu diferite monumente pe care le-a restaurat, pe 17 mai 2011, când instituţia împlineşte 75 de ani, urmând să lanseze şi un nou site, tot anul viitor. Anunţul a fost făcut de directorul muzeului, Paulina Popoiu. Inaugurarea zonei face parte dintr-un proiect mai amplu de extindere a muzeului, întocmit în 2007, dar care, din lipsă de fonduri, nu a putut fi început decât anul acesta. Bugetul necesar pentru extinderea Muzeului Satului pe terenul de aproape 3,5 hectare, aflat între Palatul Elisabeta şi Arcul de Triumf, este de aproximativ 2,7 milioane de euro, din care Ministerul Culturii a alocat anul acesta 330.000 de euro.

Regizorul Andrei Ujică face parte din juriul competiţiei de lungmetraj a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, care se va desfăşura între 26 ianuarie şi 6 februarie. În cadrul evenimentului vor fi prezentate şi filmele realizate de membri ai juriului. Astfel, Andrei Ujică îşi va prezenta cel mai recent film al său, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu". Din juriul care va hotărî cine pleacă acasă cu trofeul Tigrul de Aur mai fac parte, pe lângă Ujică, Lucrecia Martel - regizoare, scenaristă, producătoare, Sandra den Hamer - director EYE Film Institute, Wisit Sasanatieng - regizor şi Lee Ranaldo - muzician, fondator al trupei Sonic Youth.

Alice Cooper, Neil Diamond şi Tom Waits se află pe lista muzicienilor care vor fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2011. Pe această listă mai figurează cântăreaţa americană Darlene Love şi pianistul Dr. John. Ceremonia de includere a celor cinci muzicieni în Rock and Roll Hall of Fame va avea loc pe 14 martie la New York. Rock and Roll Hall of Fame este un muzeu din Cleveland, din statul american Ohio, dedicat cântăreţilor, trupelor şi producătorilor muzicali care au avut o influenţă deosebită asupra industriei muzicale americane.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului sculpturilor din gheaţă din oraşul belgian Bruges are ca temă centrală un tur al monumentelor şi al celebrităţilor din lumea întreagă, expunând versiuni din gheaţă ale Arcului de Triumf din Paris, dar şi ale unor vedete precum Marilyn Monroe. Cei 30 de artişti participanţi, de 11 naţionalităţi, au realizat 74 de sculpturi, iar cele mai mari dintre ele cântăresc două tone şi măsoară peste doi metri în înălţime. Alături de reproduceri ale unor monumente ce se regăsesc pe lista patrimoniului UNESCO, precum Sfinxul din Gizeh, la acest festival pot fi admirate statuile din gheaţă ale zeului-elefant Ganesh, dar şi replici ale unor celebrităţi precum Michael Jackson şi Madonna. Pentru realizarea acestor sculpturi, expuse pe o esplanadă de 1.200 de metri pătraţi în faţa gării din Bruges, a fost nevoie de 300 de tone de gheaţă şi 400 de tone de zăpadă. Particularitatea din acest an constă în faptul că zăpada şi gheaţa nu au mai fost importate din Canada şi din Finlanda, statuile fiind realizate la faţa locului, după ce Belgia s-a confruntat în ultimele zile cu puternice căderi de zăpadă. Festivalul din Bruges, oraş considerat "Veneţia nordului" din Belgia, se va încheia pe 16 ianuarie.

Parcul Unirii şi Piaţa Constituţiei au dat startul sărbătorilor de iarnă şi îi aşteaptă pe bucureşteni să asculte colinde şi concerte, iar "Atelierul lui Moş Crăciun" îi întimpină pe copii cu zâne, spiriduşi şi alte personaje de poveste. Bucureştenii care trec până în 27 decembrie prin Parcul Unirii se pot plimba cu trăsura sau cu sania trasă de reni, iar cei mici pot călari ponei. Tot pentru copii a fost amenajat "Atelierul lui Moş Crăciun", unde artişti amatori, costumaţi în zâne, spiriduşi şi alte personaje de poveste vor recrea atmosfera magică din casa lui Moş Crăciun.
Meşterii populari îi aşteaptă pe bucureşteni în căsuţe împodobite de sărbătoare, unde aceştia pot găsi obiecte tradiţionale din ceramică pictată, lemn cioplit, icoane şi pânze brodate, împletituri, măşti tradiţionale, globuri şi alte ornamente pictate. Pe tot parcursul târgului de sărbatori, pe scena amenajată în Parcul Unirii vor urca ansambluri falclorice, colindători şi artişti pop, rock şi folk.

Dramaturgul Saviana Stănescu, stabilită la New York din 2001, a fost inclusă pe lista celor mai importante 15 personalităţi din teatrul newyorkez independent.
Lista cuprinde artişti care au fost "prolifici, versatili şi generoşi cu talentul lor". Dramaturgul Saviana Stănescu se regăseşte în top alături de nume mari ale scenei independente din metropola americană, precum Matt Brogan şi Catherine Porter, dar şi celebrul La MaMa Experimental Theatre Club. Printre spectacolele Savianei Stănescu jucate anul acesta se numără "Polanski Polanski". Stabilită la New York din 2001, unde a făcut o carieră remarcabilă ca dramaturg, Saviana Stănescu a debutat ca poet în 1994, cu un volum care a provocat discuţii şi controverse: "Amor pe sârmă ghimpată".

Producţia 'Poliţist, adjectiv', a regizorului Corneliu Porumboiu, a fost inclusă pe lista celor mai bune 10 filme ale anului 2010, alcătuită de revista columbiană Semana. Pelicula românească s-a clasat pe locul 10.Cel mai bun film al anului 2010 a fost ales 'Panglica albă', o coproducţie austro-franco-germană în regia lui Michael Haneke, povestea unei drame petrecute într-un sat din Imperiul Austro-Ungar înaintea Primului Război Mondial. Locul doi revine peliculei 'Shutter Island', a regizorului Martin Scorsese. Pe poziţia a treia se regăseşte filmul 'Reţeaua de socializare', a regizorului David Fincher, despre generaţia autistă care a schimbat lumea de la apariţia Internetului.

Muzeul Satului din Capitală inaugurează o nouă zonă de aproximativ 3,5 hectare, cu diferite monumente pe care le-a restaurat, pe 17 mai 2011, când instituţia împlineşte 75 de ani, urmând să lanseze şi un nou site, tot anul viitor. Anunţul a fost făcut de directorul muzeului, Paulina Popoiu. Inaugurarea zonei face parte dintr-un proiect mai amplu de extindere a muzeului, întocmit în 2007, dar care, din lipsă de fonduri, nu a putut fi început decât anul acesta. Bugetul necesar pentru extinderea Muzeului Satului pe terenul de aproape 3,5 hectare, aflat între Palatul Elisabeta şi Arcul de Triumf, este de aproximativ 2,7 milioane de euro, din care Ministerul Culturii a alocat anul acesta 330.000 de euro.

La aproape un deceniu după ce a jucat în thrillerul SF "Solaris", actorul american George Clooney va juca din nou într-o astfel de producţie, urmând să îl înlocuiască pe Robert Downey Jr. în "Gravity", un film 3D regizat de Alfonso Cuaron. Filmul prezintă aventurile prin care trece o femeie astronaut - ce va fi interpretată de Sandra Bullock - în drumul ei către Terra, după un accident în spaţiu. George Clooney va interpreta rolul colegului personajului jucat de Bullock. În acest proiect cinematografic regizat de Alfonso Cuaron, rolurile celor doi protagonişti urmau să revină, iniţial, actriţei Angelina Jolie şi actorului Robert Downey Jr. A urmat însă o veritabilă "sarabandă" de anulări şi reveniri - Angelina Jolie a părăsit proiectul, a revenit, apoi l-a părăsit din nou -, iar în ultimele opt luni, producătorii de la Warner Bros. au negociat cu multe actriţe pentru a o înlocui - Marion Cotillard, Scarlett Johansson, Blake Lively şi Natalie Portman.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Lansare de album BD

Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.

mai mult...
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia

�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.

mai mult...
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti

�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.

mai mult...
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra

Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.

mai mult...
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.

mai mult...
Ivo Andric - Scriitor/Diplomat

Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.

mai mult...
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"

Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.

mai mult...
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!